Nejprve fakta. Bramborové hranolky 250 g (800–1 000 kJ), olej v nich vsáknutý 20 g (740 kJ), sůl 5 až 10 g. Klobása 200 g (průměrně 2500 kJ) a majonéza 15 g (400 kJ) s kečupem 15 g (70 kJ). A k tomu půl litr piva nebo koly (800 kJ). Takto se hravě dostaneme na cca 5 500 kJ, což je 70–75 % denního příjmu energie průměrné ženy a 55–60 % muže. Není to věru málo.

Takovéto množství energie postačí sportovci až na několik hodin výkonu a mnohdy je to i žádoucí. Ale…!

Problém 1:

V jedné porci dodat přes 40 g bílkovin, zhruba 100 g sacharidů a korunovat to téměř 90 g tuku je pro zažívací trakt silná nálož. Pro tělo je velmi těžko řešitelný problém, jak naráz přijaté živiny, navíc v režimu výkonu, co nejrychleji a efektivně zpracovat. Brzy zjistí, že to nejde pracovat naplno na všech stranách, utlumí tedy ostatní funkce a zaměří se jen na bourání nestravitelné bobtnající koule. Člověk to pocítí přílivem únavy, přeruší se regenerace ATP a glykogenu (zdroje energie) ve svalech, úprava hormonální regulace (už se vám nechce na svah, ale spíše na lehátko). Pro organismus to znamená obrovskou energetickou náročnost vydanou na zpracování bílkovin a zvýší spotřebu kyslíku nezbytného na zpracování tuků. Jíme, protože chceme, aby metabolismus dodával energii, a organismus tak pracoval na maximum. Pokud si dáte klobásku, stane se pravý opak: tělo energii samo spotřebovává, místo aby ji produkovalo.

A možná přijde další rána pod pás. Půl litr piva naředí pracně vytvořené trávicí šťávy a trávicí trakt se pomalu psychicky hroutí. Mezi tím začne zanedbávat sacharidy, které začínají v traktu vesele kvasit. Trávicímu traktu se nedostává času ani na tu hromadu bílkovin, které proto začínají pomaličku hnít. A co se zpropadenými tuky? V optimálním případě by se měly zpracovat na energii, když ale tělu nezbývá síla, odloží si tu práci na někdy příště – tuky přesune do pneumatik na rozličných částech těla.

Problém 2:

Druhým problémem je, že uvedený pokrm je pro organismus prakticky mrtvá potrava. Po vitamínech ani vidu ani slechu. A zbytky minerálů a dalších prospěšných látek nedostanou příležitost k absorpci do organismu.

Naopak se do těla infiltruje spousta jiných, nevhodných látek. Ze šťavnaté klobásy jsou to např. polyaromatické uhlovodíky nebo IQ mutageny (heterocyklické aromatické aminy). Polyaromáty se kamarádí z karcinogenezí a specialisti IQ mutageny jsou zodpovědné za většinu mutagenních aktivit v tepelně opracovaných potravinách. Dusitanové solící směsi navíc v klobáse zařídí při grilování vznik nitrosaminů, které jsou dalším problémem karcinogeneze.

Dalším velkým problémem pro organismus jsou degradované a polymerované oleje na hranolkách a několik produktů vzniklých při fritování v bramborách (akrylamid, některé další produkty Maillardovy reakce apod.).

A sůl? K doplňování chybějících minerálů jsou rozhodně vhodnější iontové nápoje. Hranolky s klobáskou jsou příkladem toho, jak to být nemá. Každý, kdo je konzumuje, si z dlouhodobého hlediska zadělává na zdravotní problém. A nejde jen o sportovní výkon, ale v důsledku přímo o život.

Známka SNOW: 5




Další články seriálu Co jíst a pít při lyžování?:

Čokoláda

Pivo

Müsli tyčinky, energetické doplňky, tatranky…

Voda