V Graubündenu se opravdu mluví rétorománštinou. Naše děti se učí ve
škole, že Švýcaři mluví čtyřmi jazyky. Samy učitelky o tom možná nic
dalšího nevědí. Je pravda, že někteří místní mluví nesrozumitelnou
řečí. Při troše pozornosti se dají vysledovat románské kořeny jazyka.
Kdo se někdy učil španělsky, italsky nebo francouzsky, má větší naději
něco pochytit. Když vám budou říkat „Bundy“, což se však píše bun
di, tak se vás neptají na to, zda jste se dostatečně oblékli, ale přejí
dobrý den. Dosadíte se něco jako buenos dias.
Lyžování v Graubündenu si můžete vybrat podle svého gusta. Jsou zde tři zajímavá místa, každé s osobitým šarmem.
Nejznámější je Svatý Mořic, kde se letos slaví 150 let zimní turistiky.
Silvretta Arena se rozkládá na švýcarsko-rakouských hranicích. Je to oblast z rakouské strany dobře známá exaltovaným snobismem a na straně druhé bezcelní zónou. Obě strany spojuje jedna z několika mála dvoupatrových lanovek na světě. Areál má více než dvě stě kilometrů tratí.
Scuol má 80 kilometrů sjezdovek a navíc nádherný akvapark. Je to milé městečko pro požitkáře, kteří se nepotřebují za ničím honit. Scuol je také místo, kde umějí vařit vynikající capuns. Celý svět balí různá jídla do listů. Do takových, které jsou právě k dispozici – na Balkáně se balí do zelí, v Řecku do vinných listů, v Asii do banánových a tak podobně.
Capuns jsou graubündenské kulinární endemity. V principu se jedná o cosi mezi knedlíčky a noky, a to je zavinuté v listech. Nejčastěji jsou to listy mangoldové, jindy mohou být třeba z červené řepy nebo to se dá použít špenát. Recept na náplň je tajemstvím místních. Nebývá nijak výrazná – mouka vejce, mléko. Ale jak to zadělat? Jemné závitky plavou v syté smetanové omáčce. Aby jídlo náhodou nebylo „hladové“ přidává se ještě trošku místního špeku. Všechno dohromady to výborně ladí – mdlá náplň s listy, které mají samy o sobě hodně speciální chuť, a také ta teplá smetana s uzeně-slanou chutí špeku. Nechybí kvalitní sýr podobný parmezánu. Kdo se při konzumaci tohoto jídla řádně nezpotí, tak dostal nějakou ošizenou porci, nebo všechno nedojedl. Capuns jsou geniální zimní jídlo. A za hranicemi Graubündenu je nehledejte. Bylo by to marné.