gastronomie - tématické články - SNOW.CZ

gastronomie - tématické články

Gastronomie na lyžích: jak jíst v rytmu regionu

Gastronomie na lyžích: jak jíst v rytmu regionu

Lyžařské oblasti | 26.01.2016 | Jana Vlková

Je důležité, co máte na talíři. A neméně důležité je, jak to budete jíst. Obojí se mění skoro v každém alpském údolí.

Tento článek vyšel v časopisu SNOW 78 (listopad 2013).

Gastroendemiti: Bündnerfleisch – takové švýcarské jerky

Gastroendemiti: Bündnerfleisch – takové švýcarské jerky

Lyžařské oblasti | 27.01.2015 | Jana Vlková

Bündnerfleisch je viande de Grison. Oba výrazy popisují dvěma jazyky jedno a to samé – sušené maso z Graubündenu. Vynikající hovězí – prostě takové alpské jerky.

Gastroendemiti: matafan - hladobijec z francouzských hor

Gastroendemiti: matafan - hladobijec z francouzských hor

Lyžařské oblasti | 30.12.2014 | Jana Vlková

Jeden název a jídlo je pokaždé jiné. I tak vypadají někdy gastronomičtí endemiti.

Gastroendemiti: capuns - kulinární endemit pro zahřátí

Gastroendemiti: capuns - kulinární endemit pro zahřátí

Lyžařské oblasti | 23.11.2014 | Jana Vlková

Podivné nářečí, výživné závitky a bezcelní zóna. I bez lyžování je v Graubündenu dost zajímavostí.

Gastroendemiti: co je to ten malakov

Gastroendemiti: co je to ten malakov

Lyžařské oblasti | 09.10.2014 | Jana Vlková

Smažák, nebo piškotový dort? Je to z Francie, Ruska, nebo Švýcarska? Každopádně je to poměrně jednoduché jídlo, vycházející ovšem z neobyčejného příběhu.

Vysoká gastronomie v největší lyžařské oblasti na světě

Vysoká gastronomie v největší lyžařské oblasti na světě

Lyžařské oblasti | 07.11.2013 | komerční prezentace

Během zimní dovolené ve francouzském středisku Les Menuires si můžete vychutnat nejen lyžování v největší lyžařské oblasti na světě, ale také nejlepší francouzská vína.

Týdenní jídelníček do francouzských Alp

Týdenní jídelníček do francouzských Alp

Sjezdové lyžování | 21.09.2013 | Jana Vlková

Nikdo nevěnuje tolik pozornosti jídlu jako Francouzi. A oni si tento status udržují bez ohledu na to, co si o nich celý zbytek zeměkoule myslí. Pro jídlo jsou schopni slevovat z mnoha dalších kulturních vymožeností, jako jsou auta, oblečení, úklid… snad i spánek. ...

Jíme horskou louku

Jíme horskou louku

Lyžařské oblasti | 02.03.2013 | Jana Vlková

Sjezdovky jsou v létě jako jiná planeta. Zkuste si představit, jak to vypadá pod závějemi sněhu.
Luční byliny dříve tvořily součást jídelníčku nejen krav, ale i jejich majitelů – horalů. Květiny, trávy i různé kořínky mají léčivou moc, která byla před objeven...

Svišti a jiné pochoutky

Svišti a jiné pochoutky

Lyžařské oblasti | 26.01.2013 | Jana Vlková

Horalové milují lov. Vegetariáni mezi nimi nejsou. Loví, vaří, pečou a degustují nejrůznější zvířata.
Být nimrodem na horách je jistě jiné než v rovinách a nížinách. Vysoké kopce a neprostupné lesy vyžadují celé muže. Lovecká vášeň horaly zpravidla zdobí i pr...

Pochutnejme si jako zvěř

Pochutnejme si jako zvěř

Lyžařské oblasti | 08.12.2012 | Jana Vlková

Lesní savci a ptáci se krmí na horách i v údolích výborně. Bobulky a bobule, které jim přijdou do cesty, jsou znamenité chuti a také v biokvalitě.

Tento článek vyšel ve SNOW 72.

Chléb stmeluje lidi

Chléb stmeluje lidi

Lyžařské oblasti | 03.11.2012 | Jana Vlková

Křupavý i vláčný, černý i bílý, se semínky, s kukuřicí, sladký, z kvásku nebo z mrazáku – chléb je vždy fascinující potravina.

Tento článek vyšel v časopisu SNOW 70.

Aperitivy a digestivy horských krčmiček

Aperitivy a digestivy horských krčmiček

Lyžařské oblasti | 06.10.2012 | Jana Vlková

Bublinky, divoké barvy, kopce šlehačky, hořící šňaps, to všechno se vejde na alpské nápojové lístky.

Tento článek vyšel v časopisu SNOW 68.

Kukuřice a pohanka - kulinářské starožitnosti

Kukuřice a pohanka - kulinářské starožitnosti

Lyžařské oblasti | 10.03.2012 | Jana Vlková

Kukuřice je dnes k mání jako uvařený klas v různých řetězcích konfekčního stravování nebo jako popcorn v multiplexech a pohanka je považována za jakousi raritku pro bigotní vegany. Obě rostliny byly přitom dávno přítomny v horalských kuchyních a jsou tam kupodivu d...

Energetické bombičky z nížin

Energetické bombičky z nížin

Lyžařské oblasti | 28.01.2012 | Jana Vlková

Ořechy, oříšky a kaštany patřily do horské kuchyně odjakživa. V minulosti zachraňovaly na cestách zkřehlé horaly, stejně jako dnes dávají sílu lyžařům na lanovkách nebo na hřebenových túrách.

Tento článek vyšel v časopisu SNOW 66.

Labužnické tajemství klobásky

Labužnické tajemství klobásky

Lyžařské oblasti | 03.12.2011 | Jana Vlková

Ideální přítel každého pikniku a túry. Rodná sestra uzenin. Kaloricky bohaté a chuťově výrazné jídlo patří především do hor.

Tento článek vyšel v časopisu SNOW 65.

Alchymie zvaná sýr

Alchymie zvaná sýr

Lyžařské oblasti | 29.10.2011 | Jana Vlková

Stejné mléko a přitom na druhém konci tolik vůní, tvarů, konzistencí. Kde je to kouzlo, kterým se z mléka tvoří sýr?

Tento článek vyšel ve SNOW 63.

O bramborech, co se jim krompir říká

O bramborech, co se jim krompir říká

Lyžařské oblasti | 01.10.2011 | Jana Vlková

aneb jak se z nich rösti nebo gratin připravují
Brambory jsou jednou z nejúžasnějších evropských potravin. A to i přesto, že pocházejí ze zcela jiného kontinentu. Dvě století opovrhované hlízy spasily Evropu před hladomory a pak byly jeho důvodem.

*Te...

Génépi - co to vlastně je?

Génépi - co to vlastně je?

Lyžařské oblasti | 03.03.2011 | Jana Vlková

Likér, bez něhož se v Savojsku nic neobejde. Nutná výbava každého lyžařského instruktora a povinný digestiv. Označení likér trochu odrazuje a lepší to není ani s přirovnáním k naší becherovce.

Tartiflette - obyčejná solidnost

Tartiflette - obyčejná solidnost

Lyžařské oblasti | 03.03.2011 | Jana Vlková

Jídlo z nižších pater gastronomického Olympu potřebuje patřičné kulisy, aby se mohly projevit všechny jeho vynikající aspekty. Tartiflette se v podstatě připravuje ze zbytků.

Kaiserschmarrn - císařův trhanec

Kaiserschmarrn - císařův trhanec

Lyžařské oblasti | 28.01.2011 | Jana Vlková

Jídlo se dostalo na gastronomický Olymp nejspíš díky svému jménu a historce, která provází jeho vznik. Jedná se o pokrm kaloricky robustní, který svým pojetím připomíná něco mezi svítkem a omeletou. Jako každé velmi běžné jídlo nabývá mnoho podob a také cenových hl...

Nalezené položky: 25 « První | < Předchozí | 1 | 2 | Další > | Poslední »

Aktuality

14.02.2019

Děti základních škol z Opavska si opět zazávodí v obřím slalomu

I na konci letošní zimní sezóny, konkrétně 22. 3. 2019, p...
11.04.2018

Liptov Ride 2018: ironmanovský závod mezi zimou a létem

Třetí ročník štafetového závodu v Liptovském Mikuláši pro...
28.02.2018

Výsledky O'Neill Czech freeski tour 2018

V sobotu 24.2.2018 se v Peci pod Sněžkou jelo druhé kolo ...
13.10.2017

Elan pod novým majitelem

Je to víc než rok, co se značka Elan zařadila pod nové ma...
18.09.2017

Jak Krýzl vyhrál Australsko-novozélandský pohár v alpském lyžování

Až doma po návratu na něj padla obrovská únava. Ale teď u...

Lyžařské zájezdy

Landgasthof Almerwirt
Orientační cena za noc vč. polopenze a skipasu 2 618 Kč/os.
Hotel Caminetto Mountain Resort
Orientační cena za noc vč. polopenze a skipasu 1 548 Kč/os.
Résidence Le Mont Soleil
Orientační cena za noc vč. skipasu 1 720 Kč/os.

Diskuze o lyžování

Změna lyžařských bot

dnes 21:17:39 od rdjd

QUO VADIS, OBORE ?

dnes 19:12:47 od korsičan

Plotýnky

dnes 13:24:12 od Harry

Itálie, Santa Caterina [Fotogalerie]:

11.10.2019 21:54:01 od Douglas

Stilfserjoch (Passo Stelvio): [Středisko]

11.10.2019 20:29:16 od oblouk

Dobře jsem se pobavil...

11.10.2019 19:08:39 od Petr Havelka - SNOW

Kolenáři, poraďte

11.10.2019 14:38:37 od IIIvan

Změna pravidel alpské kombinace

11.10.2019 10:49:44 od HonzA_