gastronomie - tématické články - SNOW.cz

Jak se stravovat na lyžích

Vajíčka a hodně té krásně opečené slaniny! Provoněný jihotyrolský špek a támhle ještě… Pršut! A já vlastně nikdy neměl tu slavnou bílou bavorskou klobásu, s tou jejich divnou hořčicí. No a nedat si tenhle vyfešákovaný dortík, to by byla věčná škoda... Na dovolenou do Alp samozřejmě jezdíme za mimořádnými zážitky všeho druhu, ty kulinářské nevyjímaj...

Gastronomie na lyžích: jak jíst v rytmu regionu

Je důležité, co máte na talíři. A neméně důležité je, jak to budete jíst. Obojí se mění skoro v každém alpském údolí.

Tento článek vyšel v časopisu SNOW 78 (listopad 2013).

Gastroendemiti: Bündnerfleisch – takové švýcarské jerky

Bündnerfleisch je viande de Grison. Oba výrazy popisují dvěma jazyky jedno a to samé – sušené maso z Graubündenu. Vynikající hovězí – prostě takové alpské jerky.

Gastroendemiti: matafan - hladobijec z francouzských hor

Jeden název a jídlo je pokaždé jiné. I tak vypadají někdy gastronomičtí endemiti.

Gastroendemiti: capuns - kulinární endemit pro zahřátí

Podivné nářečí, výživné závitky a bezcelní zóna. I bez lyžování je v Graubündenu dost zajímavostí.

Gastroendemiti: co je to ten malakov

Smažák, nebo piškotový dort? Je to z Francie, Ruska, nebo Švýcarska? Každopádně je to poměrně jednoduché jídlo, vycházející ovšem z neobyčejného příběhu.

Vysoká gastronomie v největší lyžařské oblasti na světě

Během zimní dovolené ve francouzském středisku Les Menuires si můžete vychutnat nejen lyžování v největší lyžařské oblasti na světě, ale také nejlepší francouzská vína.

Týdenní jídelníček do francouzských Alp

Nikdo nevěnuje tolik pozornosti jídlu jako Francouzi. A oni si tento status udržují bez ohledu na to, co si o nich celý zbytek zeměkoule myslí. Pro jídlo jsou schopni slevovat z mnoha dalších kulturních vymožeností, jako jsou auta, oblečení, úklid… snad i spánek.

*Tento článek vyšel v časopisu SNOW 64....

Jíme horskou louku

Sjezdovky jsou v létě jako jiná planeta. Zkuste si představit, jak to vypadá pod závějemi sněhu.
Luční byliny dříve tvořily součást jídelníčku nejen krav, ale i jejich majitelů – horalů. Květiny, trávy i různé kořínky mají léčivou moc, která byla před objevením penicilinu hodně důležitá. Rostliny mají také svou nezaměnitelnou chuť. V místech ...

Svišti a jiné pochoutky

Horalové milují lov. Vegetariáni mezi nimi nejsou. Loví, vaří, pečou a degustují nejrůznější zvířata.
Být nimrodem na horách je jistě jiné než v rovinách a nížinách. Vysoké kopce a neprostupné lesy vyžadují celé muže. Lovecká vášeň horaly zpravidla zdobí i proto, že zvířata loví hlavně kvůli tomu, aby skončila na jejich talíři, méně pro rozma...

Pochutnejme si jako zvěř

Lesní savci a ptáci se krmí na horách i v údolích výborně. Bobulky a bobule, které jim přijdou do cesty, jsou znamenité chuti a také v biokvalitě.

Tento článek vyšel ve SNOW 72.

Chléb stmeluje lidi

Křupavý i vláčný, černý i bílý, se semínky, s kukuřicí, sladký, z kvásku nebo z mrazáku – chléb je vždy fascinující potravina.

Tento článek vyšel v časopisu SNOW 70.

Aperitivy a digestivy horských krčmiček

Bublinky, divoké barvy, kopce šlehačky, hořící šňaps, to všechno se vejde na alpské nápojové lístky.

Tento článek vyšel v časopisu SNOW 68.

Kukuřice a pohanka - kulinářské starožitnosti

Kukuřice je dnes k mání jako uvařený klas v různých řetězcích konfekčního stravování nebo jako popcorn v multiplexech a pohanka je považována za jakousi raritku pro bigotní vegany. Obě rostliny byly přitom dávno přítomny v horalských kuchyních a jsou tam kupodivu dodnes.

Energetické bombičky z nížin

Ořechy, oříšky a kaštany patřily do horské kuchyně odjakživa. V minulosti zachraňovaly na cestách zkřehlé horaly, stejně jako dnes dávají sílu lyžařům na lanovkách nebo na hřebenových túrách.

Tento článek vyšel v časopisu SNOW 66.

Labužnické tajemství klobásky

Ideální přítel každého pikniku a túry. Rodná sestra uzenin. Kaloricky bohaté a chuťově výrazné jídlo patří především do hor.

Tento článek vyšel v časopisu SNOW 65.

Alchymie zvaná sýr

Stejné mléko a přitom na druhém konci tolik vůní, tvarů, konzistencí. Kde je to kouzlo, kterým se z mléka tvoří sýr?

Tento článek vyšel ve SNOW 63.

O bramborech, co se jim krompir říká

aneb jak se z nich rösti nebo gratin připravují
Brambory jsou jednou z nejúžasnějších evropských potravin. A to i přesto, že pocházejí ze zcela jiného kontinentu. Dvě století opovrhované hlízy spasily Evropu před hladomory a pak byly jeho důvodem.

Tento článek vyšel ve SNOW 61.

Génépi - co to vlastně je?

Likér, bez něhož se v Savojsku nic neobejde. Nutná výbava každého lyžařského instruktora a povinný digestiv. Označení likér trochu odrazuje a lepší to není ani s přirovnáním k naší becherovce.

Tartiflette - obyčejná solidnost

Jídlo z nižších pater gastronomického Olympu potřebuje patřičné kulisy, aby se mohly projevit všechny jeho vynikající aspekty. Tartiflette se v podstatě připravuje ze zbytků.

Komerční tipy