Tak se mi zdá,
17.10.2009 21:35:10 #1
(Martin47, martin.pich@tiscali.cz) že dřív byly centimetry nějak kratší. Dnes jsem si z Rejdic, mimo pěkného a nevšedního zážitku (speciální info. pro spolulyžující – jezdil jsem do jedné, stihnul jsem ještě strečink, posilovnu, bazén a vířivku v Trauči, guláš a pivo – what a nice day) , přivezl taky 206cm dlouhé SG. Tedy aby nedošlo k mýlce, nešlohl jsem je tam. Přivezl mi je tam prodávající. A teď na ně tak vejrám a vůbec se mi nechce věřit, že jsem kdy jezdil na obřačkách 207cm a sjel na nich i slalomy. To si vůbec nodokážu představit, že bych se s tímhle rozjel do obřáku. Ty lyže nemohly být tak dlouhé, resp. o cenťák delší než tyhle. Jsou jen dvě vysvětlení. Buď jsou dnes centimetry delší než dřív, nebo jsem se nějak smrsknul.
17.10.2009 21:40:05 #2
(TomáS, ) začínám mít z tebe depréze. Buď počkám ještě deset a pak mě chtne druhá míza, nebo se sebou budu muset začít něco dělat. Mě akorát tak bolí noha:-( T
17.10.2009 21:53:34 #3
(HOnza, info@snowschool.info) lyžařsky – teď je to lyžování děsně snadný – lyže tě na základě nepatrnejch impulzů vozej ze strany na stranu kam si jen pomyslíš… Navíc si plno lidí zvyklo na možnost mít specielní lyže na krátký zatáčky, na delší, na tvrdo, do srágor, do hlubokýho… Dnes jsem to tam zkoušel do hlubokýho mokrýho – no moc to nejelo a tak to šlo trochu ztěžka, ale bez problémů na 182 úzkejch obřačkách… Fakt je, že žasnu, když si vezmu na nohy SG 203 a uvědomím si že jsme takový (horší) měli na slalom… No, lyžuje se jinak.
17.10.2009 22:08:44 #4
(Martin47, ) jen abys mně nevozil pomeranče a čokoládu na Jipku.
17.10.2009 22:17:23 #5
(Martin47, ) jsem podlehl a zvykl si na možnost mít speciální lyže. Dosáhl jsem počtu 9 párů. Vyvstává tím další otázka. Zakulatit to číslo? Kam to ovšem budu dávat. A kdo to bude mazat a brousit? Schválně ty SG testnu v tréninku do GS a SL. Hlásí se někdo jako kameraman? Když to šlo dřív, proč by to nemělo jít teď. To je vlastně zajímavý námět na závody. Superkombinace, kde by se jel SG na slalomkách a SL na SG lyžích.
18.10.2009 20:31:14 #6
(arsi, ) Slalom na SG lyžiach dám rád.Ale SG na slalomkách,tak na to by si ma nenahovoril:)
18.10.2009 20:40:30 #7
(TomáS, ) dodat, že máš vlastní tyče, vlastní půlku kopce a vlastního ternéra:))) Než jsem tě potkal, myslel jsem že se 4 párama lyží a zachvíli dvouma botama jsem docela kapr. Ale v zásadě jsem jenom sračka. Předpokládám, že nějakou tu mašinu na broušení taky máš, nebo alespoň uvažuješ o její koupi:-))
18.10.2009 21:13:00 #8
(Martin47, ) vingl 98, s lepenkou 97 a něco pilníků a drahých kamenů. Zato letos jsem se pochlapil a vyvinul zatím nejdokonalejší verzi servisního stolu v životě. A trenéra nemám, neb trenér jsem já. Do výčtu lyží jsem uvedl pouze aktivní páry. Na půdě je ještě něco pasivních. BTW, kdyby to někomu udělalo radost, věnuji zdarma legendární Atomic Beta 9.28 v 198 cm a dobrém stavu bez vázání.
18.10.2009 21:15:17 #9
(Martin47, ) že by to bylo poněkud o držťku, proto by se soutěžilo o pohár držťkové polívky.
18.10.2009 21:31:54 #10
(TomáS, ) byly to lyže, která mě zamilovala do Atomicu na dlouhý roky. Měl jsem na tý lyži fakt super zážitky. Docela by mě zajímalo, jak by ta lyže jela dneska. Takže nabrousit tuhle, hodit na ní nejaký vázko (ivan by asi něco vyhrabal) a test by se mohl uskutečnit. Jak moc je ta lyže jetá? T
18.10.2009 22:25:32 #14
(Martin47, ) to tady píšu za kraviny. Vingl 98. To by nám potom asi moc nedrželo, že ano? Takže druhý pokus – 88 je správně
18.10.2009 22:26:25 #15
(ivan, ) Určitě mám velký zájem. Paradoxně tyto modely měly podobný a později i menší radius než současné. Komerční 9.28 měla 30/28 m (asymetrická), závodní symetrická nevím, 10. 26 už v dnešních délkách byla mírně krojenější a 10.22 tutově. Byly užší, ale radius doháněly úzkým středem. A byla to stará dobrá Beta, robustní konstrukce a lyže, která trestala každou nepřesnost. Tak ji potom začali „umravňovat“ a lyžím to moc nepomohlo. Tu 9.28 beru, ať už komerční nebo závodní. Starou původní desku Superplate už bohužel nemám. Ale novější předvrtanou ano, stejně jako dobovou Ess v.a.r. 614 a 10.18. Mysli na mě. Dík!
18.10.2009 22:38:45 #16
(Martin47, ) první – je tvoje. Je asymetrická. Zítra je přeměřím a schválně spočítám přesný radius. Jsem sám zvědav kolik vyjde. Taky se mi vybavilo kde jsem opustil ty staré Elany s jednou z prvních tyrolek po tátovi, tak se tam časem stavím. Ty by se ti vůbec líbili.
19.10.2009 07:54:30 #17
(TomáS, ) že ivan po ní skočí. taky mi bylo jasný, že bede mít desku i vázání a v sám si ji nabrousí. Já bych musel tohle všechno shánět a ještě ji někam dát brousit, to se mi už nechtělo. Někdy se s ivanem domluvím a uděláme test. T
19.10.2009 12:21:53 #18
(ivan, ) Moc děkuju. Ta lyže už má historickou hodnotu. Ale samozřejmě
ji osadím a povozím(e) se.
Jinak já taky lituju, že už nemám Elanky, které ke mně kdysi doputovaly od
samotného Bobase. Starý dobrý modročervený? model, na němž vítězil
mladíček Stenmark. Byla ale zřejmě prošláplá (možná Bobas?), někdo ji
zřejmě krátkodobě „oživil“ a mně se po chvilce jedna lyže narovnala a
úplně ztratila vzpruh. No, stalo se mi to jen jednou. Ale i tak by bylo
dneska zajímavé ji mít na památku.
19.10.2009 20:45:37 #19
(Martin47, martin.pich@tiscali.cz) Tak jsem se konečně dostal k tomu, abych změřil ty lyže a spočítal radius. Výsledky jsou: 956179, efektivní délka vnitřní hrany 175cm, R vnitřní hrany 29,5, efektivní délka vnější hrany 177cm, R vnější hrany 30,1. Takže v současné době FIS obřačka. Pokud bychom zatížili uvedené lyže 50/50, měly by se po chvilce překřížit. Ivane, jsou dvě možnosti. Pokud ty, nebo někdo z tvých známých bude mít cestu do okolí Hronova, může je vyzvednout. Jinak je přivezu, až budu mít cestu do Špindlu.
19.10.2009 21:18:32 #20
(ivan, ) Zatím bych to nechal, zrovna do Hronova či okolí cestu nemám. Mně by to stačilo, až se normálně začne lyžovat ve Špindlu. Díky ještě jednou. Oficiálně byly deklarované od začátku těch 30/28, kdesi jsem si opsal i oficiální rozměry 97/98: 97–61–82. Byly to tvrdý bestie, hlavně závodní symetrická s průběžnými betovými oblouky dělala prý problémy i nejlepším firemním jezdcům. Minulou zimu jsem sahal někomu na 10.26 a i po těch letech byla tak akorát vyměklá – to byly ještě pořádný Bety. Hodně by mě zajímalo srovnání bety z počátků a konců – vsadím se, že ta první byla velmi výrazně robustnější a lyže tím i trvanlivější.
19.10.2009 21:42:40 #21
(Martin47, ) Oficiálním rozměrům, zejména udávanému R se moc věřit nedá. Každou lyži si proto raději vždycky přeměřím a přepočítám. Speciálně Atomic v tom má nekonečný chaos. Moc nerozumím tomu proč. Klidně napíšou R27 na lyži, která má shodné rozměry jako lyže s udávaným R24 a ve skutečnosti mají obě 25. Nejlíp to vyřešil Elan s jeho R větší než. Jedna z mých obřaček má třeba napsané R větší než 21 a ono je to 24,5. Naprosto přesné údaje bývají u Völklů. Mně se na těch Betách jezdilo moc pěkně. A robustní jsou docela dost. Ty buřty, to nebyl žádný náznak ale fakt válce. Netroufám si ale říct, co s tou hmotou udělal čas. No však v zimě uvidíme.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.