Domů Diskuze Lyžařské boty Nedá se to vydržet...

Nedá se to vydržet... (strana: 5)

23.11.2009 10:46:05 #121 

CzechSkier

Ahoj,

Dali mne předběhl. Sám mám taky dobrou zkušenost s Auerem. Ceny u Leitnera i Auera jsou podobné. Záleží na rozsahu úprav, ale většinou to vyjde 100 – 130 Eur (vytažení teplem podle kopyta + nějaké vybroušení). Oba dva vám další korekci udělají zdarma, pokud to vyzkoušíte a chcete ještě něco dodělat. K tomu je ale ještě dobré mít vložku, která nohu podepírá a stabilizuje – cena 50–150 Eur. Pokud chcete levnější, ale kvalitní práci, mám ještě dobrou zkušenost s botaři z Neustiftu na Stubai http://www.sportdanler.at/ kde úprava stojí 30–60 Eur. Také mám několik osobních dobrých zkušeností. Z vložek se u těch dražších zaměřují na Superfeet. A pak ještě v Söldenu, nevím název, ale je to sport vedle (ne v) dolní stanice lanovky na Gaislachkogel. Je to takový nový prosklený sport. Boty od Strolze bych si asi nekoupil už jen kvůli tomu, jak vypadají, a to si na design moc nepotrpím. Podle toho, co o tom vím, jsou tyto boty poslední záchranou pro lidi, kteří mají opravdové problémy (anomálie) s nohami.

Ještě k tématu obecně bych napsal, že patřím mezi ty,kteří jezdí v komerčních botách, kupuji si velikost, kterou mám, nikoliv menší, a jsem s nimi velice spokojený. Mám je tedy upravené od Auera a používám vložky Superfeet. Dospěl jsem k závěru, že závodní tvrdá bota ze mne už lepšího lyžaře neudělá, a ten pocit pohledu na krásné hory s obličejem nezkřiveným bolestí je k nezaplacení. A pokud náhodou budu potřebovat rychlou reakci při přehranění, pokusím se šoupnout svůj zlenivělý zadek o 10 cm dopředu (je to čím dál těžší), a ten rozdíl určitě převýší to, co by mi za cenu velkého nepohodlí dala závodní bota. Takže až budete zakládat klub Bačkoráků, jednoho člena máte. I.

www.juniorsports.cz

23.11.2009 11:46:29 #122 

TomáS muž

>> #121, CzechSkier, 23. 11. 2009 10:46:05

Díky Ivane za super rady. Kontakt na Stubai vypadá velmi zajímavě. A teda u nás asi žádnej kouzelnej dědeček není. Cena do 80éček za dobrou úpravu bez vložky mi připadá velmi fajn. Navíc se zrovna tohle místo dá perfektně spojit s lyžovačkou pro rodinu. K tématu bych obecně napsal, že je potřeba v životě vyzkoušet vše:-)) Po vlastní zkušenosti z takovou botou mě už nebude hlodat ta otázka. Ty vole ty 150 to musí bejt něco:-))) Ne, mám k tomu ještě jeden důvod. Všechny normální boty (i ty Lange WC120) a před tím Nordica a Technica mi bohužel nikdy nesedly dokonale přes holeň. Vždy jsem měl horní skelet moc velký i když spodní botička byla na těsno. U plugů mohu jít se skeletem o číslo níž a tento problém poprvý v životě mít nebudu (možná nějaké nový ano, ale tenhle ne) a tak mě žene dopředu touha po dobře padnoucí botě. Skutečně jsem hodně zvědav. T

23.11.2009 11:50:07 #123 

jardax muž

Leitner mi před 2 roky dělal dvoje boty + 1 vložku Superfeet a cena byla kolem 400Eur, z toho vložka stála cca 100Eur. Druhou vložku mi dělal ten zlíňák a jelikož to bylo v době, kdy se k nim dostal poprvé a vlastně se na mně učil, tak to bylo za hubičku. Ze všech vložek, co jsem dosud viděl se mi zdá Superfeet Kork nejvhodnější, jelikož se dá vyrobit stejně tenká jako ta originální a není třeba řešit problém se změnou výšky jako u ostatních silnějších vložek. I korek jako materiál má vynikající termoizolační vlastnosti + je vhodně tvrdý, pružný. Když jsem se ptal Leitnera, zda mi do bot dá Formthotic, tak mě s nima tehdy vyhodil.
Co mě mrzí, je že Leitner tehdy se mnou neřešil i boční postavení nohy v botě – canting (ne stranové ustavení komína, to mi udělal) a vůbec celkový postoj v botě. Abych ho neprávem nevinil, sám jsem si o to neřekl a upřímně si ani netroufl Mistrovi něco takového říct. Pokud někdo brouzdáte na epicski a občas se podíváte na stránky tamějších botařů, tak to dělají.

23.11.2009 12:00:39 #124 

TomáS muž

>> #123, jarda, 23. 11. 2009 11:50:07

Formthotics nebo Superfeet Kork? to je základní otázka!!! Já mám Formthotics a jsem zatím zcela spokojen. Neměl jsem v ruce konkrétně Korky, ale jinak všechny ostatní vložky (černou, zelenou, oranžovou) od Superfeetu a žádná neměla ani zdaleka takovou pěknou podporu paty a klenby. Šárka má ty vložky, co já a jede jí to:-))). Tj. říkáš, že u mistra Leitnera je třeba připravit cca 200éček za úpravu bez vložky.

23.11.2009 12:02:34 #125 

Dali muž

>> #119, TomáS, 23. 11. 2009 09:59:02

Ahoj, semozřejmě máš pravdu, poplet jsem si Formthotic a Supetfeet. No z Prahy do zlína kvuli tomu nepojedu, to už si to rovnou i do těch bruslí nechám udělat od Leitnera, když už tam stejně musim s tim jazykem. Jenom jsem si myslel, že bych to tu pořídil levnějc, ale ono prd. Stejně díky.

23.11.2009 19:30:47 #126 

CzechSkier

Nemám nic proti českým firmám, spíše naopak. Ale ono upravovat boty chce praxi, a tu těžko získáte, když máte pár klientů za rok. A za druhé, a to je asi důležitější, je lepší méně než více. A když jste v Rakousku, tak si to necháte upravit jen trochu, a můžete to na kopci vyzkoušet, případně nechat dodělat (zdarma). Jednou jsem tam chodil 4 dny po sobě. A to se v Čechách dá těžko. No a ještě si vzpomínám, že to kolegovi v Rakousku udělali moc. Sice se netvářili, ale dali mu kompletně nové boty jako náhradu. Máte pocit, že by se vám to mohlo stát i tady? I.

www.juniorsports.cz

23.11.2009 19:41:03 #127 

jardax muž

>> #124, TomáS, 23. 11. 2009 12:00:39

Na Formthotics jsem byl u jednoho podologa a pokud jsem dobře viděl, tak podpora klenby spočívá v tom, že ta hmota je vytvarovaná podle nohy, ale pod klenbou stejně zůstane pouze vzduchová mezera, zřejmě se počítá s bočním opřením vložky o vlastní botu. Superfeet má prostor pod klenbou vyplněný celý korkem.
Podpora paty – předpokládám, že myslíš lůžko pro patu – to může být u obou asi stejné, ale u SF mi z něj po úpravě zbyly do ztracena zbroušené „obvodové stěny“ vysoké cca 3mm, schválně zbroušeno, protože jinak by mi už v botě nezbylo místo pro patu. Vložka SF plní v mé botě „pouze“ funkci spodní podpory, boční usazení a držení plní vlastní skelet boty.

23.11.2009 20:25:27 #128 

Pavlos muž

>> #121, CzechSkier, 23. 11. 2009 10:46:05

Díky za link na sportdanler.at . Objevil jsem u něj zajímavé boty Rexxam.

Nemáte někdo s touto značkou zkušenosti ? Na jejich webu jsem zjistil, že je dřív jezdila Niki Hosp a Rainer Schoenfelder.

Boty mají mírné vyosení , vrchní power strap je u modelu DATA dvojitý a velice podobný Boosteru …

Výše uvedený názor je jen soukromým subjektivním dojmem autora. Nemusí, ale někdy i může to být pravda.

23.11.2009 21:39:31 #129 

PetrAT muž

>> #128, Pavlos, 23. 11. 2009 20:25:27
jj, trošku zapomenutá značka a vlastně předvoj fišerů.
Last 95 a 98 . Pro běžný prodej v Evropě to asi bude problém, jako i max velikost 28,5 .

23.11.2009 21:45:19 #130 

TomáS muž

>> #129, PetrAT, 23. 11. 2009 21:39:31

Sklon komínu 18°!!!. To je myslím docela dost. Dle ivanova článku je na mě moc i 15° na WC120 a tak se těším na 13,5° na 150. Booster jako součást boty je tady a u Atomiců docela pěkný. Ceny budou asi podobné, že? Holt na ně musíš mít tu pravou Japonskou nožku. Značku jsem neznal, děkuji za rozšížení obzorů.

23.11.2009 22:06:49 #131 

PetrAT muž

>> #130, TomáS, 23. 11. 2009 21:45:19
kde jsi nbašel ten sklon ?
docela zajímavý úpadek Lange : http://www.rexxam.com/…h/rx_c3.html

23.11.2009 22:13:10 #132 

Pavlos muž

Výše uvedený názor je jen soukromým subjektivním dojmem autora. Nemusí, ale někdy i může to být pravda.

23.11.2009 22:48:29 #133 

Dali muž

Pánové, nechci tady z toho dělat bazar, ale když tu furt někdo shání plugy za levno, tak vim, že Zdenda Safář má na prodej 2 x Salomon Falcon(tvrdost M/M-cca 120)velikost MONDO 25,5 , jedny nový za 6000,– , jedny nezničený, ale použitý za 4500,– .

24.11.2009 08:58:11 #135 

PetrAT muž

>> #130, TomáS, 23. 11. 2009 21:45:19
Tady jsem našel u Headu 17°
http://www.head.com/…chnology.php?…
Plus bude záležet jak je nastavený RAMP
Fischery od pohledu vypadají snad ještě více nakloněné
http://www.fischer-ski.com/…cts_boot.php?…

24.11.2009 10:25:39 #136 

TomáS muž

>> #134, TNS, 23. 11. 2009 23:10:32

Kde je pro tebe ta zlomová teplota ze 130 na 150? Chápu, že to je dost idividuální a nedá se to paušálně přenést, taky záleží na síle a váze, ale jak si vychytal ty, by mě fakt zajímalo. T

24.11.2009 10:54:26 #137 

ivan

Vidím, že jste tady Leitnera úspěšně probrali, zatímco já venkovan byl výjimečně ve velkoměstě a ne u počítače.

Nějaké ceny jsem kdysi kamsi psal, ale stejně si je nepamatuju. Je to za úkon, ne za jednotku času. To, co tady padlo, asi odpovídá. Jak psal tuším TomáS, mně před 4 lety jednorázově frézoval boty za nadstandardních podmínek. Teď jsem mu samozřejmě připravený normálně zaplatit. S vložkami je to trochu problém: domlouvali jsme se, že do dalších bot mi je udělá, mně ale vyhovovaly Formthotics, jednak nejsou tvrdé, jednak mi je dělal Havrda s celou to podologickou parádou na moje zkřivený tělo, což Johann neumí (ale měl by umět havrdovské podložení okopírovat).

AD TNS, plugy a placebo: nejde přece hlavně o to nasoukat se do boty co nejtvrdší, resp. přesněji nejtužší do nákleku. Já jsem naopak zjistil že Lange ZC/ZC (= minimálně 150) jdou právě do nákleku líp než staré komerční L10, u nichž se přes jazyk překrývalo víc materiálu, který navíc kvůli většímu polstrování nepřilehl tak těsně, takže ve výsledku ta bota byla „tužší“. Úplně jiná byla zpětná vazba od terénu podešví. Velkou výhodou kvůli opravě či výměně jsou i šroubovací přezky.

Souhlasím, že dost tuhá bota je v teple třeba. Pamatuju, jak jsem jednou na jaře vlítnul do díry a nemít dost tuhou botu, asi to odnesl kotník.

Otoh, loni, kdy (u nás) mrzlo skoro v kuse od 26. prosince do začátku února, jsem nějak problém s teplou zimou nevnímal.

Jestli jsou plugy levnější, nevím, ale logicky by být měly: spodek botičky je jen o málo tenčí než klasická vlněná ponožka a celkově to není nic high-tech. A když koukám na ten plastový výlisek Made in Romania, říkám si, kolik asi může být výrobní cena… Ale samozřejmě se do ní promítá ohromné množství dalších nutných nákladů.

24.11.2009 11:16:17 #138 

ivan

Rexxam: u nás zkušenost z konce 90. let měl Jakub Čeřovský, snad 2 roky v nich jezdil. Moc si je pochvalovali, od začátku.

Byly to boty, v nichž tehdy Auer s Leitnerem uplatnili svoje patenty, proto ono vyosení a proto v nich jezdila Niki Hosp, bichlbašská sousedka. Potom se s Japonci rozešli, prý neměli zájem na evropském trhu a byla s nimi obtížná spolupráce. A tak se představa bot objevila místo v Rexxamech ve Fischerech Soma, známá story. Pak se taky Herbert s Johannem ideově vzdálili (detaily neznám), takže u Fischerek už figuroval vždycky jenom Johann. Niki přešla do Fischerek.

Na staré Rexxamy jsem měl zálusk, dokonce jsem si kdysi u Auera zkoušel na odříznutém spodku, jestli bych se do nich vešel. Ale vždycky jsem sehnal jiné výhodněji, takže zůstalo u zálusku.

V posledních letech se Japonci nějak vzmužili a snaží se zase protlačit na evropský trh. Snad to souvisí s nějakými vlastnickými změnami, tehdy to prý byla malá firma a na pořádnou ofenzívu neměli.

Podíly (navíc podle tvrzení jednoho konkurenta) na japonském trhu těžko komentovat bez znalosti okolností. Jestli je to jen 350 000 párů, chápal bych, že někdo možná značně obtížný trh částečně vypustí (jenom v Německu se prodá přes 400 000 párů), případně že se Japonec snaží dostat ven, kde je odbyt mnohem větší.

24.11.2009 15:58:57 #139 

TomáS muž

Tak a je to!!!! Dneska přijely Lange z USA!!! Po prvním zkoušení mi to připadá vcelku fajn:-) Asi to budou plugy s lidskou tváří. V pravé noze mám bez botičky něco mezi 5–8mm s botičkou cítím, že se bude muset buď vyšlápnout, což myslím, že se stane, nebo jemně vyfrézovat. Levá noha je 0,5mm delší. Tam jsem bez botičky tak někde mezi 0–3mm. Na noze je to blbý, ale překvapivě tam nohu narvu. Tady se bude frézovat asi malinko víc. Kdybych byl echt závodník, tak bych snad mohl mít ještě o číslo menší skelet, já ale toužím po konfortu:-)) Boty fantasticky objímají holeň a v tomhle jsou fakt super. Jak psal ivan, do náklemu mi to nepřipadá nikterak sebevražedné. Je pravdou, že musím ověřit tuhost skeletu, kterou vůbec mám. (předpokládám zc/zc, medium/medium). Večer si dám na jednu nohu 150 a na druhou 120 a poreferuju

24.11.2009 16:45:40 #140 

Pavlos muž

>> #139, TomáS, 24. 11. 2009 15:58:57

Tak gratulki :)

Až budeš frézovat nebo roztahovat teplem, tak dej vědět. Docela mě to zajímá, protože na webu www.sportdanler.at jsem našel zajímavej obrázek AFTER|BEFORE

24.11.2009 22:28:21 #141 

TomáS muž

>> #139, TomáS, 24. 11. 2009 15:58:57

Tak ruce mám celé červené od zapínání a rozepínání přezek. Už toho mám tak trochu dost. Je ale jistý, že jsem zamilovanej už teď. Nejdříve to vypadalo, že si snad budu moct ty boty rovnou vzít na lyže, ale pak se bebíčka začala horšit a je jisté, že potřebuji úpravy, což jsem věděl. Hlavní rozdíl je ve změně postoje. 2,5° rozdílu v součtu ramp a delta jsou znát hodně. Rovnější postoj mi myslím bude vyhovovat více a tyhle údaje si budu pro příště hlídat. Do teď jsem je samozřejmě neřešil. Bota překvapivě není pocitově nikterak tvrdší v nákleku. Je to přesně jak psal ivan, přesnější kontakt s nohou a holení, tvrdší jazyk a ono se to ohýbá samo. Poprvé v životě, ten správný pocit z ohybu komínu, kdy cítím, jak pěkně ohyb vychází z pohybu kotníku. To je asi ten nejsilnější postřeh. U všech předcházejících bot to bylo jenom takové tlačení do odporu něčeho, co se nějak nahne. Jinak když do bot teď strčím své formthotics, tak je nereálný tam nohu vůbec strčit (sem si najivně myslel, že bych tyhle vložky použil) a bude se muset upravit i výška nártu a nová vložka (podle toho jaká bude). Toť zatím vše, teď budu žmoulat zla´táky a přemýšlet kam s nima pojedu. Zatím to vypadá na ten SPORTDANLER. Napsali mi, že úprava bude vložka+50–100éček.

25.11.2009 09:11:54 #142 

˘Ö˘Krab muž

>> #141, TomáS, 24. 11. 2009 22:28:21 Gratuluji, další nešťastník na obzoru! Pocity jsi popsal přesně. První týden jsem lyžoval, já drsoň, bez úprav, pak to byla ta pravá úleva. Teď ještě sníh…

To, že jsem nelyžař, se snažím už několik let nepříliš úspěšně maskovat psaním příspěvků. Nepomáhá to.

28.11.2009 19:15:59 #143 

TomáS muž

>> #1, administrator, 19. 10. 2009 23:31:03

Tak hoši, právě jsem po 4 týdnech dokončil práce na WC 120 a musím se přiznat jsem naprosto spokojen. Po rozšíření jazyka a vložení „držáků na paty“ se v botách nedalo vydržet. Postupným seřezáváním vložek a vyšlapáváním boty a přeformátováním jedné vložky Formthotics sedí dnes bota na střední ponožku jako hrnec na prdel. Ještě jsem tam šoupnul booster, abych zlepšil kontakt s holení, (kvůli tomu rozšíření jazyka) a jsem opravdu spokojen.

Formátování Formthotics- v troubě na 80°C na pečícím papíře s puštěním větrákem na 3 až 3,5 min. Nepanikařit, vložka je zcela placatá a měkoučká. Vložku rychle strčit do botičky a botičku rychle strčit do boty a zapnout. I když mi dělal vložky doktor, tak jsem měl pocit, že jedna vložka stále tlačila. Tlak samotné nphy při formátování asi nestačil a pod tlakem v botě při lyžování působila příliš agresivně, tak jsem si teď ještě pomohl botou. Díky Krabe za návod, který jsem tímto tady zveřejnil. _____________­________________________­__________________ Teď už mě čeká jenom zkouška života. Nějak dát dohromady tu 150. Botař nebo sám? Formthotisc nebo Superfeet? O kolik obrousit zepu? 0 půl nebo jeden? To jsou teď otázky, které hýbou světem:-)))

28.11.2009 20:51:16 #144 

ivan

>> #143, TomáS, 28. 11. 2009 19:15:59

Abys v tom nebyl sám. Já se momentálně snažím co nejvíc rozšířit botičku nesmyslně úzkou ve špičce. Je ušitá, jako kdyby měla přijít do dámských lodiček. Bota samotná přitom ve špičce nijak extrémně úzká není. Snad to šijou někde v Číně potomci těch, kdo deformovali holčičkám nohy, aby měly chodidlo co nejmenší.

Když bude nejhůř, narvu do skeletu staré botičky Lange, ty jsou vyzkoušeně OK a i po 4 sezonách kupodivu v dobrém stavu. S trochou frézování by to mělo jít. A současně zkusím sehnat botičku o velikost větší. Uši na spojleru i jazyku se mi líbí, stejně jako šněrování : – ) Ovšem v první řadě je to pracovní obuv, která musí sloužit.

Jde o Atomic RTTI 130, vel. 27.0/314

28.11.2009 21:08:27 #145 

Martin47 muž

Jsem evidentně dítě štěstěny. Na Dobermany 150 Racing fit jsem nemusel šáhnout a mám i originál vložku co tam byla. Vydržím v nich v pohodě celý den bez bolesti. Jen musím po první jízdě rozepnout všechny přezky a nahoře na sjezdovce je znovu zapnout. Toť vše. Noha v nich je naprosto rovnoměrně upnutá a ani se nehne. Teď, po pěti dnech lítání, nemám jediný otlak. Oba kluci, co byli se mnou měli Lange (120 a nějaký ještě měkčí) a skučeli jak psi, odřené holeně, otlačený kotníky a přitom moje boty jsou na šířku poloviční.

28.11.2009 21:16:12 #146 

ivan

>> #145, Martin47, 28. 11. 2009 21:08:27

Tím pádem jsi třetí člověk na světě, o němž vím, že v Dobermannech 150 nebo 160 jezdí bez úprav.

Někteří lidé jsou holt hříčkami přírody. Pro osvětu mainstreamu by měli správně přijít do lihu. V daném případě aspoň jejich chodidla.

28.11.2009 21:26:05 #147 

Martin47 muž

>> #146, ivan, 28. 11. 2009 21:16:12

Čtvrtej je můj kamarád z Náchoda. Taky nemá žádný problémy. A ten jezdí na rozdíl ode mě v dámskejch silonkách. Já mám podkolenky.

28.11.2009 22:33:13 #148 

ivan

>> #147, Martin47, 28. 11. 2009 21:26:05

Ty silonky si už taky pomalu chystám. Podkolenky většinou zaškrcují pod kolenem. Možná skončím naboso jako kamarádka Nicola?

Jo, lyžaře z vašich končin jsem coby oddílový Turnovák míval vždycky rád. Od jedný kočky z Hronova jsem dokonce měl i svou velmi oblíbenou čepici. To byl ale ještě čas malin nezralých, bušících hormonů a helem jen na sjezdy…

28.11.2009 22:52:47 #149 

Dali muž

>> #146, ivan, 28. 11. 2009 21:16:12

No já jsem ve svých prvních Dobermannech 150 taky jezdil bez úprav. Ale nesměl jsem zastavit v půlce kopce a snažil jsem se namluvit si, že bolest je jenom stav mysli.

28.11.2009 23:53:02 #150 

ivan

>> #149, Dali, 28. 11. 2009 22:52:47

Podobně to bral i kamarád v RTTI 150. Trochu jsme o tom pohovořili před dvěma týdny na Tuxu, vynadal jsem mu do masochisty a teď si ode mne odvezl dremela, aby si konečně boty trochu doladil.

Taky jsem kdysi vůlí zvládl bolest na metatarsech. Asi jako Rambo ve Vietnamu unesl elektrošoky. Jenže výsledkem byly paklouby, které se srovnaly až po výměně bot. Kdo je tak v botách 10 dnů za rok, unese to. Kdo sto, odskáče. Mysl nemysl. Kdysi jsem trpěl patními ostruhami a dopadlo to tak, že jsem na nich nesnesl ani rantl tenisek. Proč si do budoucna pořizovat nohy deformované?

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.

Komerční tipy