Domů Diskuze Lyžařské boty Nedá se to vydržet...

Nedá se to vydržet... (strana: 6)

29.11.2009 00:12:32 #151 

TomáS muž

>> #144, ivan, 28. 11. 2009 20:51:16

No tak já dnes začal vyšlapávat botičku ve 150 a jde to kupodivu také. levou nohu mám jenom o 3mm menší než délka skeletu a už mám pocit, že tam noha délkově sedne, jestliže ubrousím malinko do stran a malinko zepu, tak mám pocit, že délkově to dá… Tomu bych nevěřil. Kdybych by Bode, tak bych fakt dal ještě o číslo meší, protože by bootfiter musel najít 9 mm. Sice bych se asi zapotil, ale šlo by to. Nejsem ale Bode a taky se chci do bot normálně obouvat, což zravna u Langí WC z roku 2007 jde fantasticky. Zatím to vypadá, že další krok budou vložky u Havrdy a pak frézování u Kraba:-)........... _____________­________________________­_________________ ??? Na spodním skeletu nahoře po stranách jsou naznačeny čáry na odfrézování a vytvoření hlubšího zářezu. Když to jednou udělám, netušíte někdo o kolik tak se skelet změkčí do nákleku. Ptám se, protože to nejde vrátit:-)

_____________­________________________­__________________ ??? Ivane, nemáš někde pod gaučem nějaké chytré povídání o nastavení ramp úhlu.

29.11.2009 00:31:11 #152 

Dali muž

>> #150, ivan, 28. 11. 2009 23:53:02

No vždyť teď už taky jiné, než na míru udělané boty(včetně vnitřních botiček) nepoužívám. Ono když poznáš ten pocit ze skvěle padnoucích a fungujících, tak pak už ani nemůžeš jinak. Mimoto už taky nejsem žádnej dorostenec a nohy(které chci ještě leta intenzivně používat) mám jen jedny, byť už asi stoktát operovaný.

03.12.2009 21:50:34 #153 

TomáS muž

Tak dneska mě navštívil Krab a marťas. Cílem bylo vybrousit moje 150 do podoby, abych v nich mohl jít poprvý na kopec. V botách jsem před Krabovým odborným zásahem vydržel tak 5min. Překvapilo mě, že po vybroušení prvních míst se začla objevovat místa další a další. Jedno odstarníte a další se vyklubou. Dali jsme celkem 4 cykly na každý botě (broušení x zkoušení). Teď jsou boty při pokojové teplotě vcelku příjemné. Po odchodu kluků jsem ještě doladil vložky a teď bych už fakt šel lyžovat. Pro zajímavost uvádím, že v levé noze jsem měl max. 3mm bez botičky a botu jsme na délku zatím nefrézovali. Chtěl bych takto veřejně klukům poděkovat za pomoc a sklonit se před Krabovými znalostmi a zručností. Stálo mě to 2 čaje a dvě koblihy:-) Klucí díky. T

04.12.2009 08:05:45 #154 

Pavlos muž

Včera jsem si koupil nejtenčí lyžařskou ponožku jakou jsem našel a to Smartwool PhD Ski Ultra Light . Dneska jsem je zkoušel v botách a …

… nádhera :) Nikde nic netlačí, nikde se nic nekrabatí.

Už se těším na sníh :)

PS jo a jsou to opravdu PODKOLENKY, horní lem končí opravdu až těsně pod kolenem

Výše uvedený názor je jen soukromým subjektivním dojmem autora. Nemusí, ale někdy i může to být pravda.

04.12.2009 08:36:34 #155 

CzechSkier

>> #154, Pavlos, 04. 12. 2009 08:05:45

To posílají do ČR? A kolik to stojí?

www.juniorsports.cz

04.12.2009 08:44:24 #156 

Pavlos muž

>> #155, CzechSkier, 04. 12. 2009 08:36:34

Koupil jsem je v RockPointu se slevou na kartu SNOW za 308 Kč.

Výše uvedený názor je jen soukromým subjektivním dojmem autora. Nemusí, ale někdy i může to být pravda.

06.12.2009 16:25:00 #157 

skiing_devil žena

Souhlas, ty jsou super, teňoučké a přesto hřejí, jsou totiž 100% z merino ovčí vlny, stejně jako veškeré termoprádlo od této značky, které si taky nemůžu vynachválit. Lehké, hřejivé a pocitově úplně jiné, než ty uměliny.

06.12.2009 18:22:35 #158 

Tom_

>> #157, skiing_devil, 06. 12. 2009 16:25:00

Dle údajů výrobce je složení 58% vlna, 40% nylon, 2% elastika.

Co mě ale zaujalo, je WOW technologie a že vlna je z N. Zélandu, kde mají ovce nejbělejší vlnu na světě! Což v případě černých podkolenek zákazník obzvlášť ocení! : – ))

It's only skiing

06.12.2009 21:40:25 #159 

PetrAT muž

Tome, pak dej referenci jak to je s odvodem potu. Dík.

08.12.2009 10:31:38 #160 

TomáS muž

>> #153, TomáS, 03. 12. 2009 21:50:34

Tak po menších laděních bych už mohl boty prohlásit za ready to go. Včera jsem v nich vydržel hodinu postávat a posedávat. Každou jsem musel ale jednou sundat:-(. Když boty nasadím, tak mám pocit, že padnou jako prdel na hrnec, úplná paráda. Pak to ale příchází jako plíživý smrad a objevují se různé komplikace, křeče v prstech, odumírání celé nohy a tak. Problém je, je už není subjektivně co brousit (skutečně nikde nic netlačí). Myslím, že jsem ve stavu, kdy je potřeba počkat na tzv. Pavlosův foot-fitting, který způsobí to, že se v botě bude dát jezdit. PS: dříve jsem si myslel, že 120 jsou docela sportovní boty, teď už vím, že to jsou ty největší bačkory na světě. Obzvlášť když strčím nožku hned po seanci ve 150 do 120. Jak do domácích kotníkových kostičkovaných bačkor s jednou přezkou:-))))

08.12.2009 10:53:58 #161 

Martin47 muž

>> #160, TomáS, 08. 12. 2009 10:31:38

Tak se mnou pojeď zítra na Black Peak, ať je odpaníš (nebo ony tebe). Sraz v 8.30 na parkovišti 3.

08.12.2009 11:32:53 #162 

˘Ö˘Krab muž

>> #160, TomáS, 08. 12. 2009 10:31:38 Teď už se jenom naučit nedotahovat boty „nakrev“ (včetně pásku). U této flexe to není potřeba. Ať slouží.

To, že jsem nelyžař, se snažím už několik let nepříliš úspěšně maskovat psaním příspěvků. Nepomáhá to.

16.12.2009 11:45:47 #163 

ivan

Tak mám boty pořešené. Botičky jsem roztáhl sám, skelety asi 1,5 hodiny frézoval Johann, cca ¾ hodiny dělal vložky (Superfeet), skoro ¼ hodiny „canting“.

Lyžování od začátku výborné, už první den až do dopoledne v nich, jediná „doúprava“ po lyžování = malé zbroušení jednoho místa vložky + maličko víc místa nad prsty jedné boty. Řekl bych, že v nich stojím líp, víc se mi daří být vepředu a „zasouvat“ vnitřní nohu. Boty zajety na Blizzard GS + Atomic GS R 27, Head SG R 41 m. Staré Lange už od nynějška patří do osobního muzea, resp. budou rezervou.

Cena 150 frézování, 120 botička, v tom i všechno další. Žádné skučení u televize před sezonou, žádné křeče na svahu, žádné otlaky. Je to za 2,5 hodiny práce jednoho z předních světových botařů + vložky + výsledek moc? Vyplatí se to?

Více o tom ještě v blogu a pak doufejme i v časopisu, snad vyjdou slušně fotky.

Atomic RT TI 130, 27/27.5 = 314. Asi ideál by byl spodek 150 a vršek (určitě v zimě) 130.

www.schuhsport-leitner.at

17.12.2009 21:56:18 #164 

TomáS muž

Dneska měly kratičkou premiéru wc150. Není dobrej nápad tahat poprvý takový boty na kopec, když je –16°C. Je dobrej nápad, mít sebou druhý boty. Sranda byla, že jsem myslel, že z bot nevylezu, když jsem je chtěl prohodit. No a když jsme odjížděli, tak jsem musel i ve wc120 jet 20km autem, abych je mohl na benzínce sundat. Neřídil jsem. Ještě budu malinko frézovat a až bude tepleji dám hned druhou premiéru:-)

20.12.2009 17:10:12 #165 

Pavlos muž

>> #164, TomáS, 17. 12. 2009 21:56:18

Dneska jsem vytáhl na kopec poprvé Raptory + SmartWool UltraLight. Popravdě to nebyl nejšťastnější nápad. V Novém Městě bylo –15°C, sjezdovka výborně připravená, málo lidí.

Nebudu to protahovat. První jízda byla strašná. Nedokázal jsem udržet hranu, stehna jsem měl v jednom ohni ( asi mám moc velký ramp úhel nebo spíš málo natrénováno ). Další jízdy jsem se už do toho dostal a pocit byl super. Ale za půl hodiny jsem měl nohy jak ve svěráku a nemohl jsem se na lyžování soustředit. Po hodině jsem to vzdal. Jenže v tom mrazu jsem nemohl sundat boty z nohou. Musel jsem si kleknout na sníh a pak se mi je teprve povedlo sundat.

Další poznatek má k ponožkám. Tyto ultra lighty se nehodí do těchto teplot, můj odhad je , že budou stačit při teplotách nad –8°C. Vrátím se k nim až budou teploty příznivější a pak poreferuju.

20.12.2009 17:15:13 #166 

Martin47 muž

>> #165, Pavlos, 20. 12. 2009 17:10:12

Jo, jo, co zanedbáš v létě, v zimě už nedoženeš :))

Vzkaz všem. Při prvním náznaku bolesti rozepínejte přezky na cestu nahoru (zpravidla je možné nechat nejhornější utaženou). Hrozně moc to pomáhá.

20.12.2009 17:23:13 #167 

Másin muž

Něco podobnýho se mi stalo v pátek. Bylo –16°C a po hodině a půl ježdění mi boty 130 fest ztvrdly a hlavně mi mrzly prsty na nohách. Sundat to šlo, ale byl to docela porod. Včera jsem vyrazil na nákupy, chtěl jsem pořídit nějaký vhodnější (teplejší) ponožky na tyhle teploty, ale nic pořádnýho sem nenašel… Nemáš tip?

20.12.2009 17:47:40 #168 

TomáS muž

Já jsem taky lyžoval dva dny s Másinem v –16°C. Boty jsem se ani nepokoušel sundat a raději jsem jel autem 20km na benzinku a tam to až řešil. Másin totiž mrazy vůbec neustál a to nemá v botkách neoprenovou špičku a byl u auta vždy první. Mě v botách bylo sice chladno, ale ne zima a to jsem první den lyžoval v tenoučkých ponožkách Lange, druhý den v tlustších ponožkách s velkým poměrem vlny a nezaznamenal jsem výrazný rozdíl. Špičku na botě jsem si přelepil voděvzdornou páskou, aby mi tam přes těsnění nemohlo táhnout ani náhodou. V outdorových sportech jsem koupil za 90 Kč stříbrnou fólii na mrtvoly a tou jsem přebalil botičku (přes špičku dvakrát). Své dílo jsem přetáhl silonovou ponožkou své skoroženy. Jestli funguje nedokážu říct, ale v těch mrazech jsem netrpěl. Moje skorožena, která trpí vždy byla teď v Rakousku se stejnou úpravou a libovala si, jak jí bylo teplo, tak by to snad fungovat mělo. A abych se nevytahoval cizím peřím, tak dodavatel triku je Michal Špalek Engel. PS. před nástupem do bot nohy posypu dětským pudrem na prdelku. PS2. jinak 150 jsem ještě malinko frézoval, přeformátoval levou vložku a už se těším na další vystoupení, tentokrát raději v teplotách kolem nuly:-))))

20.12.2009 18:40:00 #169 

Pavlos muž

>> #166, Martin47, 20. 12. 2009 17:15:13

Jo jo. Na jaře jsem nastoupil do nové práce a času jsem měl hodně málo. Díky nepravidelné stravě jsem ještě navíc dost přibral. Ale to se poddá.

>> #168, TomáS, 20. 12. 2009 17:47:40

Já nevím jestli mě ty nohy víc bolely nebo mrzly ;)

>> #167, Másin, 20. 12. 2009 17:23:13

Teplejší ponožky mám Astro Ski a na nejstudenější dny Rossignol – to jsou tlusté froté ponožky se kterými ale vydržím v nových botách tak 5 minut.

20.12.2009 19:03:26 #170 

ivan

Nové boty jsem si nechal dělat a pak i zajížděl s tou nejtenčí ponožkou, jakou jsem doma našel. Takže s nějakou silonkou snad do společenských botek, rozhodně ponožkou, která s lyžováním nemá nic společného. A ejhle: přesně jak píše TomáS, „nezaznamenal jsem výrazný rozdíl“ oproti ponožce teplé, resp. lyžařské, pokud můžu soudit z bohaté předchozí zkušenosti. Dvě hodiny jsem v těch minus 16 až 17 vydržel, což mi přijde slušný výsledek a mně osobně to, co hledám, protože déle v jednom kuse v botách většinou být nepotřebuju a ve velkém mrazu už vůbec ne.

Jako podstatné bych viděl 1. zahřáté boty, do nichž lezu, abych nemusel od začátku ztrácet tělesnou teplotu na zahřátí chodidel. 2. Dále osobní teplotní pohodu (přezouvám se z také teplých bot, není mi zima) a 3. krevní oběh. To, že rozepínám přezky na cestu nahoru, jak píše Martin, beru jako základní samozřejmost kdykoliv, kdy nejedu dolů, ne až „při prvním náznaku bolesti“.

Jsou-li tyto tři body splněny, nepotřebuju „teplou“ ponožku. Nemám je vyzkoušené, a tak si nedovolím ty různé vymakané přímo odsoudit, ale jedna úvaha je jasná: čím tenčí ponožka, tím bezprostřednější kontakt s botou a přesnější a rychlejší komunikace. Naopak čím tlustší, tím víc se projevuje „efekt pohodlné botičky“.

Nevím, jestli ty „hi-tech“ drahé ponožky opravdu tak úžasně „dýchají“ a odvádějí vlhkost, jak ukazují sugestivní obrázky, ale vím, že když v tenoučkých „komunikativních“ vydržím i v nadprůměrně nízkých teplotách dvě hodiny, nepotřebuju nic jiného.

Výrobci a prodejci mě budou mít strašně neradi, ale právě ponožky bych zařadil mezi ty položky výstroje a výzbroje, na něž coby sjezdovkář nemusím vynakládat (relativně) velké peníze.

Ti, kdo z různých důvodů tráví delší čas v botě bez možnosti si ulevit, případně lyžaři s nízkým tlakem a notorickými problémy teplotního režimu periférií těla, to asi budou hodnotit jinak. Nemnoho z nich ale asi má takové boty, o jakých zde v tomto vláknu píšeme.

Mají smysl všechny ta „nárazníky“ a „protiotlakové zóny“? Když máte dobré boty, nepotřebujete, aby vás „zachraňovala“ (a při problému stejně nezachránila) nějaká zóna na holeni ponožky. Řešit by se ostatně měla příčina (proč otlak).

Kdo trpět nechce, má k dispozici akumulátorové vyhřívání. V našich podmínkách ostatně mrazy jako nyní moc často nezažijeme.

Tolik tedy mé 2 centy k botám, mrazům a ponožkám.

20.12.2009 21:19:22 #171 

DanielS muž

Přidám taky svoji zkušenost. Byl jsem zajet nový Dobermannky 130 na Kronplatze, mrzlo dost – zpočátku tak do –10, pak až – 14, 15. Strašně mě mrzly prsty, první den asi po necelý hodině jsem je vůbec necítil a musel jsem do hospody rozmrazovat- bolest jako kráva. Pak se to trochu zlepšilo, ale tak po hodce a půl jsem musel dělat pauzy v hospodě sundat a třít… celý týden. Mám botky v radikální dýlce L tak asi 1 cm, P tak kol 0,5 cm- místa ve skeletu. Jsem trochu masochista a trpěl jsme vcelku rád..:), protože mi v nich jinak noha sedí, náklon je menší než u Raptorů – kolena při nákleku mám nad špičkama a hlavně bezvadně držej holeň, což jsem před tím nikdy nezažil. Zebe mne, myslím, pro nedostatek prokrvení. Teď jsem je zkoušel znova v teple a mohl se líp na to prokrvení soustředit a zjistil jsem následující: Problém není ani tak v délce, ale na L mám větší kloub palce a ten mi tlačí na skelet= málo prokrvený palec, s ostatními prsty hýbu v pohodě. Na P zase nemůžu hýbat malíkem-je tam narvaný, odkrvuje se mi malíková hrana. Palcem kupodivu vcelku hýbu i když při zadním náklonu narážím, ale nekrčím. Tak jsem dospěl k závěru, že bych potřeboval roztáhnout skelet do strany na příslušných místech, krev by měla proudit lépe a bude doufám po problémech. Ponožky mám X SOCKS, stály litr a nedokážu posoudit zda to k něčemu bude. Rozhodně jsou vcelku tenký, tenčí než jsem měl , takže vhodnější do tak těsnejch bot, ale základem bude dostatečný prokrvení. Našel jsem si, že v Radotíně skelety rozšiřujou za přijatelnej peníz, tak bych to skusil. Máte s tím servisem někdo zkušenosti? Nebo doporučíte jiný? Furt mám teda pochybnosti jestli jsem nekoupil moc malý, ale zase vím, že mám tenkou nohu celkově a o číslo větší by měli větší objem a tak dobře by se mi nezakously..:) Díky Dan

20.12.2009 21:36:17 #172 

TomáS muž

>> #171, DanielS, 20. 12. 2009 21:19:22

Asi bych raději frézoval, jde to dobře už to týden dělám:-))) U tvrdýho skeletu není roztahování trvalý a taky možná roztáhnou, co nechceš. Frézováním vyfrézuješ jenom místa, který potřebuješ. T

20.12.2009 22:01:09 #173 

DanielS muž

>> #172, TomáS, 20. 12. 2009 21:36:17

Čím frézuješ a kde to můžu sehnat? Zkusil bych to. D

20.12.2009 22:08:06 #174 

TomáS muž

>> #173, DanielS, 20. 12. 2009 22:01:09

Krab mi půjčil malou frézku. Když mi napíšeš, můžem se nějak domluvit a já ti to ukážu. Cena frézky je cca 700, vytažení jednoho místa je 300. Z toho mi vychází frézování:-))) Dle mé zkušenosti, které jsem nevěřil, nastane to, že odstraníš první místa tlaku a ukážou se další. Před frézováním by bylo dobré mít vyřešenou na 100% vložku. Tj. jestli ji nemáš, řešil bych vložku, pak frézoval. Není dobré ve vyfrézovaných botech měnit vložku. Jak pak sám uvidíš, hrají tady roli destinky a jiná vložka ti postaví nohu v botě úplně jinak. T

20.12.2009 22:23:13 #175 

DanielS muž

>> #174, TomáS, 20. 12. 2009 22:08:06

Aha, no vložku mám jen tu origošku, vytvarovaná je, má klenbu, ale z toho co jsem o vložkách četl tady, tak by mě mohla třeba tu klenbu podržet líp. ale potřeboval bych rozhodně stejně tenkou jako tam je, silnější by mne umrtvila..:) Jsou taky pěkně mastný a zatím jsem s tím problém neměl i když vlastně mě na Kronu jednou, když jsem horko těžko nalez do studený lyžáky, klenba pěkně bolela, ale po opětovným vyzutí/nazutí to úplně přešlo a nevrátilo se. Tak nevím, zda to mám řešit, ale nechám si poradit.. stejně jako s těma botama..:)) O ukázku frézování a radu kde frézku koupit bych zájem měl velký. Napíšu, díky. Dan

21.12.2009 12:24:15 #176 

ivan

>> #171, DanielS, 20. 12. 2009 21:19:22

Přesně jak píše TomáS. Kvůli dvěma místům nevelkého bodového tlaku není obvykle třeba boulit a bota charakteru Do 130 mívá skelet dost tlustý na to, aby se dal potřebně vyfrézovat. (Některé?) dobré boty už dneska začaly mít kvalitnější vložku než kdysi, a tak bych paušálně netvrdil, že je „nutné“ nechat si udělat vložku tvarovací. Napřed bych zkusil vyřešit ta dvě místa a uvidíš. Botička taky ještě časem trošku povolí a běžně jezdit budeš ve vyšších teplotách.

Ještě je dobré si uvědomit, že zásahem do boty (vytažení a jistě i odhalené frézování) si koledujeme o možný zánik záruky a o případné zamítnutí reklamace, neboť tím dáváme prodejci a jeho straně argument o „násilných" či „neodborných zásazích“, či jak by to mohlo znít. Jistě by se dalo dokázat, že frézování na metatarsech nebo patě nijak nesouvisí s třeba s prasklým skeletem na nártu, ale bude mít lyžař náladu shánět posudek soudního znalce a s ním v ruce se soudit?

Bylo by dobré, kdyby se tady k tomuto objevily nějaké zkušenosti. Mám za to, že je to opomíjená problematika. Zkuste se na to schválně ptát v obchodech, když tam budete, ať získáme co nejširší množinu názorů. Já pak zkusím, co na to řekne Láďa Dítě, HOnza se v lednu může zeptat Jury Černého (letití soudní znalci).

22.12.2009 13:28:23 #177 

marťas

>> #176, ivan, 21. 12. 2009 12:24:15 Když jsem tak dva roky zpátky řešil úpravu těch svých ertéček, zkoušel jsem to tepelné vytažení.Byl jsem celkem třikrát ve Zlíně a musím říct že tepelné vytahování skeletu na šířku se v mém případě neosvědčilo.I když byla potom patrná úleva v oblasti metatarsů tak stejně potom o to více začal tlačit nárt a po té třetí návštěvě jsem pochopil že úpravu bot si musím vyřešit sám.Směrem do délky to natažení za tepla asi smysl má, ale jinak bych to použil snad jenom v případě bot s nerozebíratelným komínem a nýtovaným zapínáním. Ta ztráta záruky v důsledku frézování skeletu je si bez debat, dost bych se divil kdyby nějakou reklamaci třebas prasklého nártu někde uznali, i když by se nejednalo právě o frézované místo.Jinak sehnat u nás soudního znalce pro posouzení lyžařské obuvi to by teda asi byl oříšek, pokud by se to teda mělo soudně řešit.A někde v obchodě kdybych se zeptal jestli někde můžu reklamovat frézovanou botu, tak tam by asi nechápali vůbec nic. Nehledě na to že jsem teda zatím ještě nevymyslel jak dostatečně rozevřít pro frézování komerční botu bez odvrtání nýtů na přezkách a komínu skeletu.

22.12.2009 19:02:54 #178 

TomáS muž

Tak jsme dneska s Másinem a našim mladým super pojezdili na Žalí. Měl jsem druhou premiéru se 150 a pří jízdě vykřikoval vychvalovačně: „říkejte mi Laitner“!!! Boty jsou na první dobrou, potřebuji ještě upravit malinko jedno místo na L patě a je to. Boty jsem měl na noze od 7:45 do 12:30 a ještě bych mohl. Čím déle, tím to bylo vlastně lepší. Škoda jen, že jsem nemohl posoudit o kolik je to lepší oproti 120. Přeci jenom teď jsem při teplotách –16°C zvyklej na FI 200+ a bylo malinko měkko, což pocit z hrany trochu degraduje. V každým případě tvrdost boty i při teplotě kolem nuly byla spíše podobná zážitkům ze zimy z předešlých dní. Jinak jsem srovnávali Vist GS 180/21, Atomic 183/24 a Kneissl Supermotto 183/21. Takže prostě paráda. Překvapilo mě jak milá je racestock Masonova obřačka s flexí 46/36. Takový svezení na Citroenu, měkčí špička žehlý nerovnosti a délka dodává patřičnou stabilitu. T

23.12.2009 01:13:33 #179 

marťas

>> #178, TomáS, 22. 12. 2009 19:02:54 Tak přeju ať ty boty fungují.Dneska byla teplota kolem nuly, pokud budeš chtít aby fungovaly za mrazu tak spíš počítej s tím že budeš ještě frézovat.Jinak teda na to že to Krab dělal defacto na koleně bez svěráku, frézkou upnutou přímo na brusce bez bowdenu,je ten výsledek vynikající.Ještě teda aby sedly taky v těch –15 na ty tři hoďky.

23.12.2009 08:56:45 #180 

TomáS muž

>> #179, marťas, 23. 12. 2009 01:13:33

Ten bovden bych potřeboval, protože L noha při rozepnutí vepředu naráží a není to příjemné, když si chceš ulevit. Na velký mrazy se 150 vůbec nepočítám, na to mám 120. Řekl bych, že zlomová teplota bude někde kolem –5°C. 120 mám teď vymazlený a i tepelně v nich nemám problém. Jsem ve finále rád, že jsem to dělal s dopomocí sám, něco jsem se přiučil a hrozně mě to bavilo. T

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.

Komerční tipy