Babská Race stock GS vs. Komerční TOP race carve (strana: 3)
20.11.2009 18:15:22 #61
Takže jsem zase na začátku, popátral jsem po tom, jestli už je někdo nepořídil. Včera mi napsal jejich zákazník, co koupil přesně tenhle kousek a píše:
Hello, I can give you just info written on my skis : 183 104,5×67,5×88 = R >= 27
Ať počítám jak počítám, nesedí mi to, leda by teda soudruzi z Atomicu před potiskem těžce kalili…
21.11.2009 11:10:50 #62
Zpět k výchozímu tématu:
Jak píšu i v jiném vlákně, vyzkoušel jsem teď na Tuxu komerční Volkl Racetiger GS Racing PowerSwitch 180 cm/18,1 m.
Já na takových lyžích normálně nejezdím, naposledy předtím v lednu na předváděčce letošních lyží Atomic + Salomon. Znovu jsem si ale potvrdil, že do takové lyže bych dobrovolně nikdy nešel. Ani ryba ani rak, pořád to chce zatáčet. Na pořádnou jízdu opravdu delším obloukem to není.
21.11.2009 11:50:28 #63
>> #61, Másin, 20. 11. 2009 18:15:22
Mám od tohohle prodejce o rok starší model (2006/07), v délce 183cm, údaje na lyži jsou 102.5×65.5×86 (fyzicky odpovídají, přeměřil jsem to)R>27m,podle výpočtu to taky moc nesedí. V katalogu má Atomic u této lyže uveden rádius 24.2m, šířkové rozměry tam bohužel nejsou. Zda pánové z Atomiku kalí každý rok, nebo je pejsek zakopaný jinde netuším.
21.11.2009 11:52:02 #64
>> #62, ivan, 21. 11. 2009 11:10:50
Vo vidíš to a já naopak mám z takové lyže respekt. Bojím se, že jí nezvládnu a že místo toho abych já řídil ji , ona bude řídit mě. Doufám, že mi někdo na VL obřačku půjčí a já vyzkouším, jestli na ní moje lyžařské (ne)umění stačí.
21.11.2009 13:54:23 #65
>> #63, jarda, 21. 11. 2009 11:50:28
Tak se mi ten člověk ozval ještě jednou s tím, že to přeměřil a opravdu ty údaje na lyži sedí (asi až na ten rádius, který odhaduje na těch 24 a kousek).
Jardo, jak bys tyhle lyže charakterizoval? Předpokládám, že jeden rok žádný rozdíl nebude. Lákají mě, ale nerad bych se přecenil…
21.11.2009 18:05:03 #66
>> #65, Másin, 21. 11. 2009 13:54:23
Malou charakteristiku máš v tomhle vláknu v mém příspěvku z 5.11. Z těch dvou srovnávaných je to určitě ta snáze ovladatelná, snadno prohnutelná, skoro jako slalomka:-) Nebál bych se jí, pokud se dokážeš opřít do vnější, tak si za chvíli, až si na ni zvykneš, ani neuvědomíš, že máš na nohách obřačku a budeš na ní kroužit stejně jako na race carveru, jen bude stabilnější v rychlosti.
22.11.2009 09:35:00 #67
Záhada hlavolamu vyřešena! Na těch lyžích NENÍ uvedeno R>27m, ale R>21M. Jak jsem na to přišel? Jednoduše – stačilo se pořádně podívat, jak je napsaná jednička u údaje udávajícího šířku špičky a srovnat to s údajnou sedmičkou u rádiusu – jsou úplně totožné, čili se jedná o jedničky. Ať žije síla mystifikace !!!
06.12.2009 08:42:05 #68
Ahoj Másine, už máš nakoupeno, pokud ne, tady http://www.mixsport.cz/0-124/ máš další možnost velmi dobré lyže, desky i vázání.
06.12.2009 16:10:44 #70
Zdar hoši! Lyže s rádiusem 27m v komerčních hodinách jsou nic. Pokud nemáte uzavřený svah, nejlépe napíchané klacky… tak rádius 21m je, dle mne, ideál! Na přespaném svahu s 27m tak leda někoho sestřelíte a navíc se udřete. Ke staré diskusi na téma, „Vaše maximálka“, někdo tam psal, že na slalomkách přes 100km/h. Dokonce jeden závoďák 123km/h. Kluci, v Beaver Creek je Svěťák. Kombinace, Sjezd a dnes G.S. Včera jsem okukoval ty šílené sjezdovky, vesměs 215cm/45m. Tužky!!! Ti maséři vážící dobrých 90kg se stehny jako já dvě jeli v průměru 118km/h. Trať nastříkaná, tvrdá! Věřím, že i ten poslední hang před cílem, na dvě brány, by bylo obtížné(né-li nemožné) sjet na slalomkách přímo. Zkusím to v týdnu… Čau, Čert
06.12.2009 17:01:00 #71
>> #70, Cody, 06. 12. 2009 16:10:44
O tom taky nebyla řeč. Jednalo se o maximální, nikoli průměrnou rychlost za ideálních podmínek na volné sjezdovce
08.12.2009 10:55:02 #72
Není RACESTOCK jako RACESTOCK. Prozradím tady tajemství, že Másin už objednal a tak jsem zvědavej jak mu to dopadne. Když jsem byl v Heliosu zkoušet Dobermánky, tak jsem tam promačkával obřačku Nordica a připadla mi tak tvrdá, že bych jí asi nechtěl. Včera jsem jel náhodou kolem sportu Vadus, kde mají ty Heady za 4k. Lyže byla tak tvdrá, že jsem tomu ani nechtěl věřit. Myslím, že bych na ní ani nezatočil. Hned vedle byla jiná (už nastrojená za 9k) a ta byla určitě malinko měkčí, tý se aspoň prohýbala patka. Říkám chlápkovi, že to je dost maso, že si to asi někdo nekoupí. On vytáhl nějaký Nordici GS ať zkusím. Na omak byly překvapivě velmi fajn. Rozhodně nejměkčí ze všech a takový bych klidně bral. Skutečně škoda, že neexistuje nějaká stupnice tvrdosti používaná všemi. Kdybych se nechal zmást cenou 4k a lyže koupil, vyhodil bych jenom peníze nebo bych musel čakat až přiberu 50kg:-))))
08.12.2009 16:28:29 #73
>> #72, TomáS, 08. 12. 2009 10:55:02
To podporuje mou už letitou teorii, že typické skladové i krámské ležáky tohoto druhu jsou tvrdé traverzy, které nikdo nechce.
Pokud jde o Heady, ty mají interní dokonce tříúdajovou stupnici, ale ani na „public racestocku“ jsem nikdy takové údaej neviděl. Vlastně jen na SG, když je na jaře testovali Záhrobští.
Jednotná „nadznačková“ stupnice tvrdosti by ale stejně nevypovídala o jízdních vlastnostech konkrétních lyží. Někdo je dělá tvrdší, jiný měkčí, tuhost v ohybu (jaká? 2 údaje? 3?) je jenom z jedních parametrů. Navíc hraje roli i její rozložení po délce, něco jiného bude měkká špička + tvrdý střed versus tvrdá špička + měkčí střed, to vše s nějak vyladěnou deskou. Zjišťuju, že třeba Elan dělá lyže značně tvrdé, např. Rossignol měkčí – a fungují obě.
A když pak zjistíš, že poměrně subtilní Kitan má obřačku fest tvrdou, kdežto větší a o dost těžší Trejbič (ne že by právě on byl v GS nějakou mírou věcí) na vlastní přání měkounkou, zjistíš, že to asi je složitější, než se má za to. Přitom jde o lyže stejně dlouhé, takřka stejného krojení a totožně zacílené.
Souhlasím ale, že by výrobci, když už čím dál více dávají k dispozici racestock i obchodu, měli označení tvrdosti uvádět včetně informace, kolik je u něj „tvrdá“ a kolik „měkká“, a tedy kam se konkrétní lyže na interní stupnici tvrdosti řadí. To zatím, pokud vím, nikdo nedělá. Lze si to snadno představit i jako grafický prvek – umístění bodu/ů na úsečce „od – do“.
A už dávno myslím, že i nezávodní lyže by se mohly dělat ve dvou, některé možná až třech tvrdostech. Dneska se udělá jakási odhadnutá tvrdost (spíš „měkkost“) a stejná, ale měkčí lyže se vyrobí a prodává jako „jiný model“, protože to vypadá jako mnohem bohatší nabídka. Ale přitom se to fláká ze stejné formy.
Naposledy jsem zmíněné viděl u Fischeru tuším 1999, ovšem to ještě byla obřačka s R asi 29 m (model Accelerator, jestli to někdo pamatuje, taková ta povrchová „tykadla“) coby „soft“, „medium“ a dokonce i „stiff“, jež prý do krámů nešla.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.