Rozbor videa (strana: 12) - Diskuzní fórum o lyžování - SNOW.CZ

Rozbor videa (strana: 12)

16.02.2011 10:16:01 #331 

ernie_els

>> #320, mski, 14. 02. 2011 22:02:40 >> to all skiexperts Ale stále platí, že tělo má stále směřovat dolů po spádnici. Od pasu nahoru by se nemělo hnout vertikálně ani horizontálně. Evidentní je to u slalomu v brankách při pohledu zepředu. Nicht wahr? K tomu odklánění těla z oblouku jde o to jít jakoby s lyžemi na stejnou stranu ovšem mít ho stále kolmo k vrstevnici a nevyužívat tolik odstředivou sílu? A co pak když už je odstředivá síla dost velká? Jsou to asi všechno základy, ale ty mě nikdo neučil takže tápu a na všechno si přicházím sám takže sorry za možná primitivní otázky. Ale od toho tady, vy experti, jste. Ne? :-) Dan

Když na to příjde taky skáču. Skáču dobře, skáču rád.

16.02.2011 11:25:51 #332 

mski muž

zkus si obe varianty,, par jizd tak ze budes mit telo stale ze spadnice a pak telem smeruj vzdy za smerem lyzi.. a pak sem napis co se ti zda lepsi.. osobne jsem pro druhou varantu, jni experti to mohou videt jinak..-)) no a stim odklanenim je to vyvazeny vztah obojiho.. vyklonit telo, trup, bokem na opacnou stranu nez zatacis..(ven z oblouku) a taky celkove vklopeni.. cim vetsi rychlost a odstrediva sila tim se tam muzes vic vklopit.. voditko by melo byt takove aby jsi citl tlak vic do vnejsi nohy.. Zdar, M.

jen mrtva ryba plave s proudem...

16.02.2011 14:04:27 #333 

TomáS muž

>> #327, Harry, 15. 02. 2011 23:24:31

Na drily to je dobrý. Viděl jsem mnohokrát oddíly na nich trénovat. Když víč, co trénuješ, tak dobrý. Pro samouka na ZAČÁTKU dost nebezpečný, protože nevíš… a tyhle lyže udělaj všechno. Je tak?

16.02.2011 14:40:48 #334 

Harry žena

>> #333, TomáS, 16. 02. 2011 14:04:27

Tak je.Ak nevies PRECO ich mas na nohach,mozu svojimi vlastnostami dost skur… techniku jazdca,tj zafixovat neziaduce navyky.

Teoria je, ked nic nefunguje,ale kazdy vie preco. Prax je, ked vsetko funguje,ale nikto nevie preco. Ja som spojil teoriu s praxou,nic nefunguje a nikto nevie preco.

05.03.2011 18:23:00 #335 

svatonlu muž

Prosim o rozbor meho pokusu jizdy, kvalita snad bude dostacujici, bohuzel je to jen par branek, protoze se neco nepovedlo ;-) Diky

http://www.youtube.com/watch?…

05.03.2011 20:19:20 #337 

ivan

>> #335, svatonlu, 05. 03. 2011 18:23:00

Bohužel nevíme, jak jezdíš volně. Chtělo by to v podobné kvalitě nejlépe o trochu víc oblouků volně, bez branek. Hezky na nějaké modré a na dobrém sněhu. Bez toho těžko nasadit hodnotící laťku a vědět, zda být tvrdší nebo měkčí.

Co bylo tohle? První pokus v brankách? Tvoje standardní jízda (v nich)?

A co chceš slyšet? Ohodnocení linie nebo jízdy celkově?

Když už bys nedal, doporučil bych jízdu bez dlouhých tyčí, jejichž existence ti takřka určitě jízdu deformuje. Nejlépe umělohmotné štětiny, v kterých nechytíš špicara. I větvičky by posloužily. Případně krátké měkké tyče po kolena, bójky. Ty ruší minimálně. Jízda v nich je myslím vidět na některých videích z VL. Potřebuješ ale hlavně cvičit volně.

Bez ohledu na případný respekt z tyčí a vyhýbání jistě vidíš, že ti ve spádnici lyže nevedou v načatém oblouku a odsouvají se z něj ven. Vypadá to (např. první doprava), že se postavíš příliš na vnitřní (už skoro 2 m nad brankou se ti lyže rozjíždějí do V), vnější (viz rozdílné úhly bérců) ti zůstává vzadu a odjíždí ven. Všimni si, jak tam zabíráš nadvakrát: vnější ti napřed ustřelí a ty pak musíš chytat hranu podruhé.

Protože jsi příliš na vnitřní, nemůžeš se pořádně odklonit. A za další, všimni si, kam se snažíš zatočit lyže a kam ti směřuje trup (viz též, kde je vnější paže) – ne tam, kam se snažíš jet. Taky proto ti lyže pořádně nezatočí.

Všimni si, jak dlouho ti z druhé brány do třetí zaostává spodní lyže za horní (až do půlky vzdálenosti k další bráně). Pak to srovnáš a zahajuješ (oblouk doleva) docela pěkně, takže třeba v okamžiku, kdy jsi vlevo od branky špičkami lyží asi na její úrovni, tam sice lyže nejsou úplně dokonale, je to (vůči brance, tedy linie) trošku pozdě, ale přesto slušně a zatáčka je taky znatelně lepší. Kdybys přitom pořádně jel po vnější a lépe ji zahranil, hezky by zakrojila a byl by to oblouk (relativně) jak víno.

Taky nájezd do posledního oblouku před pádem není špatný, ale pak se nejnázorněji objevuje další závada: všimni si, jak jdeš dozadu. Padáš dovnitř oblouku, nedostatečný je odklon trupu, a ten „záklon“ tě následně trestá. Předtím ses jakžtakž stíhal srovnat, teď už ne.

V podstatě je to „klasika“, opakovaná u většiny rozborů: málo po vnější, předsouvání vnitřní, odklon trupu přehnaným zatížením vnitřní ztrácíš = je nedostatečný, trup nesměřuje „do oblouku“ (tzv. „protirotace“, neudržené vyvážené postavení. „Doporučenou“ četbou tak může být řada předchozích rozborů.

Kdybys ale naskládal volně oblouky podobné tomu předposlednímu zde, nebylo by to špatné (pravil hodnej policajt).

05.03.2011 20:38:20 #338 

Harry žena

>> #335, svatonlu, 05. 03. 2011 18:23:00

Praveze kvalita videa,je jedine co sa pri Tvojej jazde podarilo.Jazdi volne,viem ze ludi brany lakaju,ale pre Teba este nie su.

Ako spomenul Ivan,chce to radsej video z nejakej volnej jazdy.

Ale chvalim Ta za odvahu.

Teoria je, ked nic nefunguje,ale kazdy vie preco. Prax je, ked vsetko funguje,ale nikto nevie preco. Ja som spojil teoriu s praxou,nic nefunguje a nikto nevie preco.

05.03.2011 21:49:09 #339 

svatonlu muž

no, byla to prvni jizda v brankach a jedinna moznost, jak se natocit. Zkusim nekdy vytvorit nejake video z normalni jizdy, ale nemam na to prostredky a bohuzel vicedenni VL mi nevyhovuji :-( Rad bych se ale neco priucil…

05.03.2011 22:48:56 #340 

TNS muž

>> #339, svatonlu, 05. 03. 2011 21:49:09

Ahoj,

Páni Ti už radia ohľadom techniky.Len dodám,aby si si dával pozor na záklon až prisadnutie,lebo z takýchto pádov bývajú zranenia kolien.

Keby si mal slušnú rýchlosť,slušne zahranenie a takto by si prisadol,tak by si sa trocha preletel.Myslím,že ten oplotok by si rozhodne „dal“:)

..nie som pravoverný lyžiar,som len tieň z minulého fóra.

05.03.2011 23:12:02 #341 

ivan

>> #340, TNS, 05. 03. 2011 22:48:56

Cenná připomínka!

Ten pád po „přisednutí“ byl jako z instruktážního videa, předvádějícího klasický „fantomový“ scénář („Phantom Foot“) přervání ACL (přední křížový vaz).

07.03.2011 12:47:57 #342 

ernie_els

>> #332, mski, 16. 02. 2011 11:25:51

Ahoj Milane, tak jsem konečně vyzkoušel co jsi mi radil. Podmínky ale bohužel nebyly ideální (asi litr výborného moldavského vina večer a málo promrzlá a měkká sjezdovka ráno). Kombinací obojího jsem 2× spadl přes vnitřní. Což se mi tak často nestává, ale stačil jsem vyzkoušet jak nasměrování těla za lyžemi tak odklon těla z oblouku při nízké rychlosti. Na obojím něco je. O tom asi něco víš :-) Budu dál pilovat a až usoudím, že se něco zlepšilo tak se zase ozvu. Zatím díky. Dan. P.S. Jo a jak tady má nějaký chytrolín motto „Večer jak bomba, ráno jak Tomba“ tak to je teda pěkná blbost!!! :-D

Když na to příjde taky skáču. Skáču dobře, skáču rád.

10.03.2011 13:30:25 #343 

mski muž

>> #342, ernie_els, 07. 03. 2011 12:47:57

nojo.. lyzuj a nechlastej, anebo chlastej a nelyzuj..

obe se nerado micha..

i kdyz verim ze experti na tuto tematiku se tady urcite najdou fundovanejsi nez jsem ja.. v tomto su sracka!!

Skol,M.

10.03.2011 18:10:31 #344 

Martin47 muž

>> #343, mski, 10. 03. 2011 13:30:25

S tímhle se zcela ztotožňuji. Za celý ty dlouhý roky co lyžuju jsem nikdy nejel s alkoholem v krvi. A jít lyžovat s kocovinou je ztracený den a já si sakra vážím každého dne, který můžu strávit hezky.

10.03.2011 19:15:58 #345 

Harry žena

>> #344, Martin47, 10. 03. 2011 18:10:31

Velmi zrely a rozumny nazor.Kedze mne sa to podarilo/lyzovat po opici/,hned som to zatrhol.Nestoji to za to.

A tymto padom som dal odpoved aj Martinovi430,preco som dosledne odmietal co i len stamperlik v Mezirici.

Ja se znam,a nestalo mi to za to.

Caute Harry.

20.04.2011 19:44:42 #346 

tomas_PCB muž

Ahoj všem,

poprosil bych o rozbor mého videa, klasicky se omlouvám za kvalitu, ale videa jsou krátká a minimálně ve druhých polovinách snad něco vidět je.

Všechna videa jsou z minulého víkendu, trochu měkčí sníh, červené sjezdovky, jednou černá.

Já 183cm/80kg,samouk. Lyže Snowrider 182/R15 129/80/118 (stál jsem na nich prvně :-). Myslím že na svých lyžích jezdím líp, ale tohle vidím jako dobrou příležitost kdy vynikly chyby a mám možnost dostat feedback a podněty ke zlepšení. Na slalomkách často jezdím fun a myslím že z toho pramení některé chyby.

Cílem je pro mě estetická ale dynamická jízda, co nejpodobnější race-technice.

Na prvním videu: http://www.youtube.com/watch?…

snaha o rychlý krátký oblouk, co lyže a „umění“ dovolí, červená sjezdovka.

Na druhém: http://www.youtube.com/watch?…

černá sjezdovka, snaha zavírat oblouk a korigovat rychlost při co nejčistší jízdě po hraně

Na třetím: http://www.youtube.com/watch?…

červená sjezdovka, dlouhý oblouk, volně

a na posledním: http://www.youtube.com/watch?…

červená sjezdovka, střední až dlouhý oblouk, snaha jet víc dynamicky.

Předem díky moc za rozbor :-)

Hezký večer,

Tomáš

22.04.2011 04:39:43 #348 

mski muž

>> #346, tomas_PCB, 20. 04. 2011 19:44:42

Ahoj Tomasi, ta kamera kterou je to tocene nema zoom? prvni 3/4 jsou zbytecne,.. neni tam nic videt.. Vse tve zataceni ma spolecny zaklad.. ve snaze se v oblouku vyklonit a pri siroke stope lyzi se vklanis do oblouku moc a vlastne se pridrzujes vnitrni abys nespadl.. k tomu pridavas silnou rotaci panve tak ze vnejsi silne zaostava. Ramena pritom jdes do oblouku tak ze si v torzu zkrouceny.

tak to jen ve zkratce ode me..

zdravim, MTS

22.04.2011 09:54:22 #349 

tomas_PCB muž

Díky! Že asi jezdim moc na vnitřní mě napadlo, beru si z toho správně že mám

1. snažit se jet víc po vnější
  2. zúžit stopu
  3. nevklánět se do oblouku cíleně sám, ale „nechat se vklonit“?
  4. co nejvíc omezit předsunutí vnitřní?

Milane poradíš nějaká korekční cvičení?

PS: vím že video je špatný a omlouvám se, mám i nějaký sekvence fotek, ale nedaří se mi je sem vložit…

T.

22.04.2011 12:46:19 #350 

mski muž

>> #349, tomas_PCB, 22. 04. 2011 09:54:22

Tome, Fotky si nejdriv nekam nahraj, ja to davam na Picasa od Gmailu.. tam pak ziskas odkaz na link a ten vlozis pres zdejsi okenko vlozit foto..

Urcite je dobry zuzit stopu, pokud ovsem jako zviceni nebudes zrovna jezdit pluh..-))

lyze se snaz mit co nejvice v zakrytu (bez predsunute vnitrni)

dobry je pri jizde (nejdrive pomalu), sikmo svahem – traverz, rytmicky prenaset vahu z vnejsi na vnitrn a znovu, bez zvedani lyzi, jako kdyz kocka prede a prednima packama pumpuje,, znas to?

az to zvladnes pri traverzu dobre, zkuz zatacet preslapoanim a odslapobanim, na mirne loucce.. to te srovna..
k tvemu bodu C nevim .. moc ti nerozumim…vysvetli mi to jeste jednou..
cau, M.

22.04.2011 15:14:32 #351 

tomas_PCB muž

Díky,

kua nemyslel sem že to je se mnou tak bídný :-) Posl. několik let jsem se pod funcarv vlivem snažil jezdit co nejvíc po vnitřní, líbilo se mi to, tak se to zas budu halt odnaučovat :-)

ad C) psal jsi že se moc vkláním do oblouku a tím jsem moc na vnitřní, tak jsem myslel prostě soustředit se na vyjetí oblouku po vnější bez snahy o zalomení a náklon s tím že případný náklon přijde sám.

T.

22.04.2011 15:45:13 #354 

tomas_PCB muž

Obrázek mi to sem ani z Picasa nejde vložit, hodí to sem jen ikonku, tak pro „zájemce“ přidávám aspoň link na jednu sekvenci uloženou jako web prezentaci

sekvence Tux

22.04.2011 19:17:51 #355 

Wartus

>> #354, tomas_PCB, 22. 04. 2011 15:45:13

Ahoj. Ty fotky jsou mnohem lepsi nez ty videa! Myslim kvalitou, takze bohuzel pro tebe jsou na nich ty chyby paradne videt. Zni to mozna skarede a prisne, ale je to dobre, protoze muzes zacit pracovat na jejich postupnem odstranovani. Nebude to lehke a hned, protoze zazite stereotypy se odbouravaji hure nez se uci nove veci. Nektere veci urcite musis videt sam, co ti tam vyvadi ty ruce a jak moc stojis na horni lyzi. Jak mas moc zahranenou spodni, takze ti to tvori X-ka a pritom neni dostatecne zatizena. Take prilisna protirotace ti blokuje pohyb a nesedi ti osy. Na videich bylo krasne videt, jak se nekdy jen vezes a nedelas nic a zase pri tech kratkych, ktere vlastne vubec nejsou kratky, jen preklapis lyze a rozjizdi se ti to rovne dolu… Vyjimecne take souhlasim s mski.

22.04.2011 23:45:08 #356 

mski muž

>> #354, tomas_PCB, 22. 04. 2011 15:45:13

jojo.. fotky lepsi.. Wartus ti to navic dobre rozebral a ty jak pises mas uz dobrou predstavu kterym smerem jit dal..

jen neves hlavu, mas talent a schopnosti spolu s pruznym telem soude podle rozsahu do kterych se dostavas, tak promena by nemela byt az tak bolestiva ani dlouha!

good luck!

zdravim, MTS

23.04.2011 22:18:37 #357 

Thomas muž

Ahoj,pěkná dynamická jízda na vnitřní se skvělým rozsahem. V druhé půli oblouků chybí lepší stabilita a zrychlení, proto dle mě by nebylo od věci udělat 2 věci naráz: zatlačit na vnější (nestíháš svou dominantní vnitřní) a dorotovat dovřením hodně otevřený bok. Hezká jízda:-)

Dynamika pohybu se přizpůsobí vizi

11.05.2011 19:05:08 #358 

tomas_PCB muž

Ciao,

tak jsem se na závěr sezóny snažil na Tuxu pracovat a posílám ještě nějaká videa s prosbou o feedback. Vzal jsem si z Vašich rad 2 věci a) Milanovy drills b) jet víc po vnější a tady je jak to dopadlo :-)

Lyže Voelkl RTM 84, 181cm, 129–84–111, radius 19,1.

1. černý hang nad Fernerhausem na Tuxu, odpoledne, měkký, rozbitý sníh. Snaha o střední oblouk stabilní rychlostí + nezabít se :-)

1. červená, rozbitý sníh a trochu boule, snaha jet po vnější

1. zmrzlá červená trať, na ní zmrzlý hroudy, snaha o střední oblouk, zas co nejvíc na vnější

1. zmrzlá červená trať, na ní zmrzlý hroudy, snaha o krátký oblouk na lyžích Fischer Progressor, 163 cm, R14, snaha o krátký hodně zavřený oblouk.

5 a 6) a ještě tamtéž 3 oblouky volněji a poslední jízda taky volněji http://www.youtube.com/watch?…

Jedna věc mě při sledování těch videí napadla, přijde mi že mám příliš velký náklek, zvlášť na vnější noze se mi zdá být příliš velké ohnutí v kotníku, nemůže být jedna z potíží v příliš změklých botách? (mám 4 roky starý model Technica Diablo 130, ježděné 3. sezónu, vždy tak 30 dní na sněhu).

Díky za pomoc :-)

Tomas

12.05.2011 00:47:01 #359 

vašek2

>> #358, tomas_PCB, 11. 05. 2011 19:05:08

Náznak změny vidím v posledním oblouku zepředu v posledním uvedeným videu :-)) (o fous konstantnější a užší stopa, lepší rozložení váhy na vnější). Z rad, co ti byly zde dány, bych si toho vzal rozhodně víc (vše :-) ), než jen ty dvě tebou zmiňovaný. Mski a wartus ti toho naložili na možná pár sezón dopředu (když uvádíš 30dní/rok), snaž se to pochopit a makat na tom. Ne nadarmo HOnza říká, že „lyžovat se musí naučit každej sám“. V rámci netovýho video"koučingu" to platí dvojnásob.

P.S.: Hledat nedostatky (příliš měkké?) v botách Tecnica Diablo 130 je na takovýhle úrovni dle mýho naprostej nesmysl.

12.05.2011 01:03:20 #360 

tomas_PCB muž

>> #359, vašek2, 12. 05. 2011 00:47:01

Díky, nemyslel jsem to tak že na ostatní rady kašlu, ale snažil jsem se myslet hlavně na tyhle 2 věci, neumim za jízdy myslet na 10 novejch věcí nejednou…

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.

Komerční tipy