Rozbor videa (strana: 8)
15.12.2010 01:12:29 #211
>> #210, JáraP, 14. 12. 2010 17:26:21
Jak myslíš, každého soudruha volba. Podle mne by tvoje účast byla pro zdejší diskusi přínosem. Jak ale sám tušíš, nečekalo by tě tady žádné plácání po ramenou, nýbrž permanentní obhajování vlastního názoru, zpočátku jistě poznamenané „historickou“ zátěží, již si každý člověk z branže s nějakou minulostí s sebou přináší. Jak víš, fórum je otevřené nyní i v budoucnu. Nesouhlas a různé názory k diskusi patří, ani já vždy nesouhlasím se vším, jak svědčí i toto vlákno.
Je to nakonec jenom diskuse o lyžování a nejde o život.
15.12.2010 07:18:36 #212
>> #211, ivan, 15. 12. 2010 01:12:29
Dík za další příklad proč opravdu ne – viz výše.. Paa
15.12.2010 16:03:38 #213
1/Souhlasim, ze to vyznelo jako, ze Kuba „skoro neumi lyzovat“, ale pryc s pocity (muze byt take jen me spatne pochopeni:-))
- z toho pohledu vidim Ivanuv koment jako relevatni (nekteri zas byli chvaleni a ja nechapal proc – whatever)
- v minulosti jsem poznamenal (to by se dalo dohledat), ze Kubova jizda je asi zatim nejlepsi z tech co se odhodlali pozadat o hodnoceni (doufam, ze me nikdo nenapadne, ze zalezi na tom co od toho chceme…kdyz se vsichni bavi o „race carving“ oblasti)
2/Jizdu nehodnotil Ivan. Obvykle si nenecha ujit prilezitost, proc nyni Ivane?Navic vidim, ze zadas Jardu Pluskala. To je asi logicke a mam pocit, ze te proste zajima jeho nazor jako cloveka leta se zabyvajiciho lyzovanim, coz chapu a bylo by zajimave mit oba vase pohledy na Kubovu jizdu, stejne tak jako pohledy jinych, myslim,ze zatim prispel vicemene jen HOnza V a Jenos. Jarda se zdraha z nejakych duvodu …
Panove to je velka skoda!!! „Konecne“ zajimavy objekt k hodnoceni (tedy nechci se dotknout tech ostatnich:-)), neni to ten typ na kterem vidite hned 3 „jasne“ chyby, ta mira pokrocilosti je vyzvou (mozna je nekdo vidi, pred nim klobouk dolu). Neni v tom jen totez co hloda mnou-kvalitni lyzar se spatne hodnoti? Je jasne ,ze vsechno neni ok, ale co vypichnout, co je to divne a proc, co je podstatne co neni?Co je pricina co dusledek? Co pomuze a naopak jen nerozhodi? Co mu doporucit kam ho nasmerovat?…Sorry za otazku na telo, ale myslim, ze o tom to je:-)
Spojte sily a zkuste to (to zni trochu proletarsky:-)) na misto tech zabomysich, taktickych valek, chytani se za slovo, chatovani prostrednictvim diskuze (sorry chapu, ze to je asi podstata discusnich for) o necem co neni jadro veci atd (nic nemoderuji pokud by mi to nekdo opet chtel podstrcit, jde o muj nazor). „Doprcic“ vzdyt to ve vas musi hlodat…
Ten spolecny prunik by mohl byt pak treba pravda – pokud jen nebudou lide kopirovat co vidi napsane od jinych
3/Myslim, ze Kubovi se dostalo nekolik rad/hodnoceni
- A/tech ne moc meritelnych (tudiz trochu s ???, nerikam nutne spatnych, zejmena uvolnenost neni uplne hmatatelna a muze to byt ucinna rada) typu chybi:
lehkost, radost (no nevim jak se to pozna z videa a zda to ma vaznejsi dopad na techniku samotnou, navic Kuba nevypada nejak otravene:-)), uvolněnost, klídek = jistotu…
- B/tech konkretnejsich typu:
vnitrni noha prilis aktivni ve smyslu zatizeni,nedostatecne zalomeni, velky vertikalni pohyb (osobne to nesdilim),korekcni pohyb pazi trupu, neklidny a spatny postoj (ten postoj take nesdilim, ackoliv se to da nasrubovat relativne na kohokoliv a kdykoliv)
4/Drze pridam svuj pokus o hodnoceni,ale je fakt tezke hodnotit uz opravdu dobreho lyzare z hlediska techniky a tak se mira pravdepodobnosti omylu zvysuje
- Typ lyzare:„hobik“ s vysokou sportovni ambici a dovednosti (tvrdi bez zavodni zkusennosti, mozna nejake treninkove brany, asi casto na lyzich – kolik Kubo?)
- Ukazka:Volna slalomova jizda
- Cil (pravdepodobny):zajet rytmicke SL oblouky v max rozsahu a dynamice (vzor pravdepodovne zavodnik SL)
- „Pro“ Hodnoceni (co vidim pozitivne):rytmus a delka oblouku odpovida SL, kratky zaber, odpovidajici dynamika a uhel hraneni, rychlost a provedeni prehraneni, pekna neutralni pozice a pozice pred spadnici, lyze „mimo telo“, dostatecny rozsah (mozna ani ne nezbytne nutny tolik pro danou ukazku),
- „Proti“ Hodnoceni – Chyby: v nekterych (mozna vsech) obloucich vic vahy na vnitrni nez je zadouci (pravdepodobna pricina padu), v prubehu nekterych oblouku protirotace trupu vic nez bych cekal na volnou jizdu (priblizne kdy lyze smerujicich dolu po spadnici,ale to muze byt individualni), nekdy se zda predsun vnitrni (asi tesne za spadnici)trochu vetsi (mozna je to jen uhlem kamery)a v kombinaci s tou protirotaci trupu a onou vnitrni rukou (kde nevim jestli ten pohyb na snih je umysl z nejakych duvodu nebo je korekce rovnovahy)to muze mit za vysledek ne idealni pozici (bocne do stredu oblouku a predozadni pozici, coz muze take nutit si stoupnou trochu vic na vnitrni)
- Prilezitosti (trochu tresnicka na dortu – neco co nikdy neni perfektni ale u takove urovne jako je Kuba ma smysl se o tom bavit):cit pri vedeni oblouku (trochu se to kouse, mozna za to muze ta vnitrni, mozna proste jen obtiznost/doba SL zaberu) , mozna uklidnit trochu vic ten trup (alespon pro volnou jizdu), ackoliv se nelyzuje rukama asi bych je trochu zafixoval (nesahal nutne na snih, pokusil se udrzet je v neutralnejsi pozici coz by mohlo eliminovat nekdy asi trochu nezadouci stupen protirotace trupu)
- Doporuceni:tak na to uz vubec nemam, ale zkusim to: zamerit se na optimalnejsi rozlozeni vahy ve smyslu rozumnejsiho zapojeni vnitrni v kombinaci s oblouky v ne tak hranicnich rozsazich, mozna bych kombinoval ty absolutni rozsahy s mensima na techniku, mozna jednoducha kratsi SL trat s nizkymi tycemi(to asi pri jeho urovni a spravnem nastaveni treninkove trate neskodi nikdy, nicmene asi to neni zaklad korekce ale spis posun dovednosti), nevim zda bych doporucoval GS, on vi co chce a zda se to byt napodobeni WC SL oblouku (a predpokladam,ze je limitovan poctem lyzarskych dnu jez radeji venuje SL)
- Zaver:Celkove velmi pokrocila sportovne az zavodne pusobici SL jizda s prvky zavodni SL techniky v podani nezavodnika, prostredni pasaz jizd zajeta lepe nez zacatek a zaver (to je asi logicke, zacatek chyta rytmus, na konci spadl)
5/ Omlouvam se za nepresnosti, prece jen to smazim v rychlosti pracovniho dne, zaroven je to jen pokus a jak rikam je tezke neco vytykat (ta jizda je moc pekna) a osobne by me zajimal nejen nazor vas vsech, ale take (i) nekoho s opravdu perfektnim renome na rozbor techniky z videa (a to nutne nemusi umet dobre rozebrat rada zkusenych treneru)
Zaroven doufam, ze nedostanu od nekoho spravedliveho za usi,ze jsem to tu zaplevelil jako minule
15.12.2010 16:52:09 #214
Pekne vlakno ,pekne poctenicko od mnohych.Mal som napisanych par slov,ale MIREK P ich v podstate vyslovil za mna,tak bolo delete.Kubova jazda je najlepsia jazda z videi ,ktore som tu mal cest zhliadnut.Konecne vidim na jazde To,co ja povazujem za znaky Race obluka.Aj ked osobne neverim,ze do tohto stavu jazdy sa dostal sam a bez bran,ak je to tak,snimam klobuk. Jeho jazda mi pripomina sposobom drzania tela a vedenia obluku,modernu francuzsku race skolu,na cele s Lizerouxom.Preto mu na ruky nic nekomentujem,lebo aj Lizu je potom sahac.Kvalitna predozadna rovnovaha,praca s reboundom,paralelne vedenie holeni ,no velmi slusne.Co sa tyka vnutornej,Kuba citi tuto chybu aj sam,ved nakoniec video ho pri nej po par oblukoch nachytalo pri oboch videach.Kubo,si v stave vyhladat odbornu pomoc,ktora Ta z tohto levelu dokaze dostat na vyssiu uroven,t.j vyhladat chalanov ktori lyzovaniu naozaj rozumeju a ktori Ti daju cenne rady a zhliadnu si Ta v reale.Jediny zasadnejsi problem na Tvojej jazde,sa mi zda druha faza obluka,ovsem To uz je vysoka skola Race. A to uz bez bran asi nepojde,len tak lahko realizovat.Este raz dik vsetkym za pekne poctenicko.
16.12.2010 09:41:05 #215
Kubova jízda si rozhodně zaslouží komentář širšího spektra. Kuba nám toho moc o své jízdě nenapsal, tak se jen domnívám, že to má být vzhledově závodní SL jízda co nejvíce se přibližující tomu co známe z TV přenosů. Výsledkem je celkově pěkná jízda se slušným rozsahem a závodními atributy jako opěrka rukou v oblouku a přiklonem vnitřní nohy ke svahu. Ale právě přílišná koncentrace na to opření, ubírá Kubovi na kvalitě oblouku především v druhé fázi, kdy se dostává do problémů s přílišným zatížením vnitřní lyže, která ho víc ke svahu už nechce pustit a tak přichází nestabilita která, končí slušně rozjetý oblouk, v závěru druhé jízdy i celou jízdu. Docela by mne zajímalo jak by vypadal ve slalomu. Tak, že osobně bych doporučil především se více soustředit vyjíždění oblouku s dominantním zatížením vnější lyže. V podstatě od zahájení, celou první část oblouku by jsi neměl přemýšlet o ničem jiném než jak co nejvíce napnout vnější nohu a souhlasně co nejvíc si odlehčit a skrčit tu vnitřní. Při správném provedení a dostatečné pohyblivosti těla tě vnitřní pustí až na sníh a ty se potom můžeš opřít jak chceš a neztrácíš stabilitu. Kubova jízda má v sobě něco ladného lehkého co se těžko dá popsat a naučit, prostě když zajedu větší rozsah než on nebudu u toho tak dobře vypadat. možná i to oblečení nevím. Na to že Kuba nemá žádné knowhow třeba z VL, je to opravdu obdivuhodná jízda, která je v amátérských podmínkách vyjimečná. To hlavní co považuju za klíč Kubova úspěchu je to ,že přidal do jízdy nezbytnou odvahu. To je právě to co třeba technicky vyspělým lyžařům z VL často schází proto se dál nezlepšují a to co Kuba nikdy nezajedou. Vzhledem ke Kubově mládí, myslím že má ohromný poteciál na další zlepšování.
16.12.2010 14:00:04 #216
>> #215, milan2, 16. 12. 2010 09:41:05 Ano jizda je na slalomových lyžích tzn. snaha o krátký, zavřený slalomový oblouk.
Inspirace Hirscher,Lizeroux,Byggmark-první dva podle mě jezdí trochu jinou (pro mě zajímavější technikou) než další borci v WC.
To používání rukou při jizdě jsem okoukal od nich navíc mí slouží jako pojistka při případnému pádu způsobeném většinou přílišným tlakem na vnitřní-viz pád na videu č 2 -rukou nebo loketm se dá odrazit od sněhu a tak se z pádu dostat zase na lyže.
Sjezdovka ač to z videa zase tak patrné není je ostřejší červená proto ta snaha o zavírání oblouku. Povrch na videu č.2 je podle mě ideální-beton:-) oproti loňskému videu kde sníh nebyl zdaleka tak tvrdý a kopec byl mnohem prudší- podobný Stohu nebo D.Moravě u nás.
>> #214, Harry, 15. 12. 2010 16:52:09
Jak už jsem psal dříve zavodně jsem nikdy nejezdil.Myslím že je to i dost patrné z těch chyb které při jizdě dělám. Měl jsem snahu se domluvit(zaplatit) trenéra juniorů na Bíle ale bohužel to nevyšlo.
Ani se jim nedivím sami toho mají dost a ještě k tomu se babrat s nějakým studentem po práci:-)
17.12.2010 11:45:08 #217
sakra se taky budu muset nakroutit a dat to sem. Jinak sem byl vcera lyzovat a opet se objevil stary problem, pri pokusu o dominantni zatizeni vnitrni lyze v predni castil lyze na hrane me jako vzdy spicka jakoby podjede (jako kdyz na snehu na kole strihnete zatacku a ono vam predni kolo podklouzne stranou) a ja zalehnu pekne na bok. ddoplnujici informace- vyska 179cm, vaha 85kg, lyze FCT 145cm r. 8m, snih- prasanove oraniste. vim ze se spatne radi po netu,ale nejaka rada by se hodila. dik
17.12.2010 17:00:23 #218
>> #217, rADEk, 17. 12. 2010 11:45:08
Rada je jasná. Ale nepíšu ti jí poprvé Nejezdi na prašanovém oraništi funcarving. Pořádně to nejde(respektive velmi omezeně), což dokazují i tvé problémy.
17.12.2010 17:07:11 #219
>> #217, rADEk, 17. 12. 2010 11:45:08
Mno, myslím, že je to jasný – „…pri pokusu o dominantni zatizeni vnitrni lyze v predni castil lyze na hrane me jako vzdy spicka jakoby podjede…“ – no a čemu se divíš? – věřím, že si děláš legraci … – kór na „lyžích“ 145 cm a váze 85 kg v prašanovým oraništi… Jako legrace je to fajn.
17.12.2010 21:08:44 #220
sem si myslel,zeto bude tim nezpevnenym povrchem,snad jsem svou uz tak dost pokrivenou techniku uplne nedoprznil v lete inlajnama. pouzival jsem je na trenink rezaneho oblouku. na konci minule sezonny jsem si FCT koupil, to uz byla furt brecka, takze me to taky klouzalo, ted je zase prasan a klouze to taky, ja chci alespon trochu idealni pominky. aspon abych videl, ze ta vnitrni lyze na hrane udrzi.
19.12.2010 14:54:34 #221
*>> #220, rADEk, 17. 12. 2010 21:08:44 si poskytnut lepsi dokaz k nasej debate o Funcarvingu,ze to je len specificky sposob zatacania,nie lyzovanie.Bez idealnych podmienok je Fun problem.A kruci,este stale sype na svahy,neviem neviem kedy si kvalitne zafunujes.
19.12.2010 16:02:07 #222
Ahoj všem milovníkům lyžování
Prohlíd jsem některá videa a pročetl spoustu pohledů a
názorů na to ,jak se správně a co nejlépe sjet
kopec.
Je videt,že se většina z Vás lyžováním hodně nejen
dobře baví,ale také o něm dost přemýšlíte a chcete
se zlepšovat.
Taky se rád posunuju dopředu v tom co dělám,tak jsem se
rozhodl udělat klip a požádat Vás o pár rad na vylepše
ní techniky.
http://www.youtube.com/watch?…
Díky Tom
19.12.2010 16:22:51 #223
*>> #222, hrubytom, 19. 12. 2010 16:02:07 musis upresnit,na aku uroven lyzovania sa chces dostat,aby Ta mohli podla toho posudit.Ak Ti ide len o carving,na tazkom kopci v dobrom snehu krajas velmi pekne,slusny zakladny postoj,pekne vedenie noh,pevne drzanie tela.Pekna podivana.
20.12.2010 20:02:53 #224
20.12.2010 20:07:00 #225
>> #224, hrubytom, 20. 12. 2010 20:02:53
Aby se zdejší experti mohli k tvé jízdě vyjádřit, napiš na jakých lyžích jezdíš.
22.12.2010 19:32:05 #226
23.12.2010 15:05:11 #227
>> #222, hrubytom, 19. 12. 2010 16:02:07
Ahoj Tome,
Pro posouzení je rozhodně lepší, když tě někdo točí zespoda a pracuje trošku se zoomem… Je to celkem slušná sportovně rekreační jízda. Měl by ses ale zaměřit na správné zahájení oblouku. Děláš zbytečně moc vertikálního pohybu a ztrácíš tím zcela dynamiku oblouku. Vzhledem k tomu jaké máš samotočky jedeš oblouky jak na obřačce. Snaž se zahajovat oblouk přesunem těžiště dopředu dolů z kopce a ne zvedáním. Rovněž přisedáváš z oblouku do oblouku zadkem. Zalamovat se a tlačit boky ke svahu bys měl až od spádnice. Předsouváš také příliš moc vnitří lyži a dostáváš se do protirotace. V tvém případě se proto snaž předsouvat naopak vnější dopředu. Docílíš tím daleko větší jistoty při jízdě a dodá ti to možná i odvahu vymáčknout z těch slalomek to co potřebují.
24.12.2010 00:05:05 #228
>> #224, hrubytom, 20. 12. 2010 20:02:53
Ahoj, ta první půle videa na evidentně hodně prudkým svahu mi přijde jako téměř dokonalá „sportovně-!!rekreační!! jízda“, s kterou se dá (na dobrým povrchu) krásně kroužit „od začátku do konce“. I ten typ lyží je k tomu jak dělanej (měkčí s menším rádiusem). Víc s těma lyžema nepotřebuješ dělat a oni fungujou i na hodně tmavý červený . Jenos toho na tebe vysypal vcelku dost. Když ale budeš mít tyhle prkýnka, tak tě nic moc nedonutí lyž. techniku měnit. Teda snad kromě „drába“, kterej nad tebou bude osobně dohlížet. Zkus někde půjčit lyže delší, tvrdší a míň krojený. Člověk si na nich ihned uvědomí, že něco není ok a pak se snaží lépe pochopit, jak má na sobě zapracovat. (oblíbený bonmot mnohých místních,že )
to Jenos: Video není vskutku kvalitní, ale není tebou vytýkaný vertikální pohyb jenom důslednější crossover? Není ztráta/absence dynamiky způsobená zejména tím předčasným zalomením, který mu vytvoří „jeden“ univerzální postoj pro průběh celýho oblouku? Celej navíc trvá tuze dlouho – daleko před spádnicí a až do vrstevnice. V jeho případě když lyže jenom podvlíkne bez vertikálního hnutí brvou, tak výsledek bude stejně asi „špatnej“. Ač otazníků bylo použito vícero, tak mám jenom jeden dotaz. Čím přesně tady vertikální pohyb ubírá na dynamice? Díky
24.12.2010 08:38:27 #229
>> #228, vašek2, 24. 12. 2010 00:05:05
Ahoj Vašku, já prostě vidím jak se Tom při zahájení oblouku příliš zvedá a pak besprostředně přisedává zadkem do oblouku (viz. hlavně to druhé video)a jak jsi hezky napsal, jede v takovém „jednom universálním postoji“ v průběhu oblouku. Tyto dvě chyby spolu totiž u Tomovy jízdy souvisí. Zvedne se, čeká a pak přisedává ještě daleko před spádnicí, tím je veškerá dynamika pryč. Prostě to přehranění trvá moc dlouho. Jestli odlehčit a přehranit lyže přes crossover/crossunder; Hochentlastung/Tiefentlastung nemá myslím ani moc cenu řešit, protože to každý dobrý lyžař řeší citem a závisí to na situaci a při lyžování je nutné kombinovat obojí. V závěrečné fázi oblouku, kdy má Tom na lyžích maximální tlak, by ho měl využít co možná nejrychlejším a nejkratším přesunem těžiště dovnitř nového oblouku v neutrálním postoji a využít odstředivé síly k dynamičtějšímu zahájení nového oblouku. Dlouhé čekání při přehranění a přesun těžiště po delší trajektorii na dynamice jízdy jen ubírá. To je můj dojem z této jízdy…
24.12.2010 09:30:02 #230
*>> #228, vašek2, 24. 12. 2010 00:05:05 to Jenos minule napisal,chvilu nie si na nete,a niekto to co mas v hlave hodi na web.Suhlasim Vasku s tym co si napisal.Hrubytom velmi slusne kraja obluky.Presne podla toho,co napisal,že jazdi.Sportovne rekreacni jizdu.A to velmi pekne a slusne.Moc nie je co vytknut.Jasne,ze sa skoro zalamuje,lebo pri tomto type jazdy,kde este nejde o race obluk,kedze nepracuje aktivne s lyzou,tak ta dynamika chyba. A preto to skore zalomenie.A ano .Jenos na hrubehotoma toho nasypal dost.Ovsem sam Tom si o to ziada,ze sa chce posunut dalej.A to dalej,uz je znacny priklon k race.A to je uz omnoho tazsi oriesok,race je to,co oddeluje velmi dobreho lyziara od dobreho. A veci ,ktore pomenoval Jenos,uz su znakom velmi dobreho lyziara.Mozno sa v tom vsetkom,co bolo vymenovane hrubytom straca,ale ked chce ist dalej,musi si Snow preluskat,aby pochopil o co Jenosovi ide.A niektore clanky su tu vysokou skolou lyzovania.
24.12.2010 09:40:25 #231
24.12.2010 14:38:00 #232
>> #229, Jenos, 24. 12. 2010 08:38:27 Že se Tom při zahájení lehce zvedá, vidím taktéž. Akorát si nemyslím, že je to jeho podstatný problém a že výrazně souvisí s tím přisedáváním zadkem. Omlouvám se za slovíčkaření s profesionály, ale právě to samotný „přisedávání“ je dle mého ten základní problém. Článek o „curva praecox“ v minulým či předminulým Snow je pro Toma jak dělanej . Jinak pohyb, jak „bezprostředně přisedává zadkem do oblouku“, osobně definuju jako „zatáčení zadkem“.
To VojtěchV: Crossover znamená, že v přechodu mezi oblouky přejdeš nad lyžema. Při crossunderu se „nadlehčíš“ a lyže projedou pod tebou. Zkus se na to během lyžování soustředit a brzo poznáš, jak se ti ty lyže při přehranění dostávaj na druhou stranu…
P.S.: Taktéž všem a všemu na tomhle webu přeju hodně lyží, hůlek, vázání, páteřáků, zdraví a štěstí během Vánoc a i v roce 2011.
24.12.2010 16:00:52 #233
>> #231, VojtěchV, 24. 12. 2010 09:40:25
Vašek bol šikovnejší:)
..veľmi stručne,prechodová fáza medzi oblúkmi:
1.crossunder:ťažisko sa v horizontálnej osi nemení(podvlečenie lyží pod ťažiskom)
2.crossover(opak crossunder):ťažisko tela prechádza v horizontálnej osi ponad lyže.
**Všetkým svojim kamárátom na tomto webe(to ako Vám) prajem krásne,pokojné,tradičné vianoce..alebo veselé,podľa chuti:) **
25.12.2010 18:28:19 #234
>> #222, hrubytom, 19. 12. 2010 16:02:07
Jako rekreační oblouk, prostorově neomezovaný a pohodově vyjetý po hraně až do spádnice, je provedení pěkné. Všechny použité pohyby jsou v pořádku a v podstatě jim nelze nic zásadnějšího vytknout. Zejména zvládnutí prvního značně prudkého svahu je na takové úrovni velice pěkné, bez krizí a váhání. Ten kopec si dáváš opravdu s přehledem.
Jakmile se ale objeví přívlastek „sportovní“, přinejmenším tak, jak „sportovně rekreační jízdu“ chápu já (není to terminus technicus a lze si ji vykládat různě, vždyť i tazatel má s definicí potíž), je třeba korigovat. Také proto, že tazatel výslovně sleduje „vylepšení techniky“.
Myslím, že Jenos vystihl stručně (pro klienty na kopci se nelze vykecávat, je třeba stručně a pochopitelně říct podstatné – tvrdá, ale jak vidno účinná škola) to, co si tady můžeme dovolit z různých důvodů rozpitvat trochu květnatěji.
Vidím krásnou ukázku lyžaře, který, řečeno podle vzoru „utrpěli vítězství“, „utrpí zatáčku“. Lyže SL charakteru 164/13,5 prostě zatáčejí, i kdyby nechtěl. Zatáčí spíš lyže než silně pasivní lyžař. Jinou metaforou: ocas vrtí psem. A radiusem je to (super)obřákový oblouk na slalomce, tedy opět dost častá věc.
„Sportovní“ komponenta jízdy znamená lyžaře aktivnějšího, který lyžím a svahu dokáže vnutit oblouk podle své vůle. Je tedy třeba:
1. celou „akci oblouk“ zkrátit časově i prostorově:
(Tady jsem původně napsal časovou pitomost, neboť jsem si pro samé kouskování neuvědomil, že oblouky ke konci videa (a výjimkou posledního) jsou promítány zpomaleně, takže časové údaje jejich trvání nelze použít pro srovnání s rychlostí reálnou.) Lze ale i tak vidět resp. odhadnout, jak dlouhý oblouk je a poslední vypadá na cca 3 s od spádnice (kdy se jízda zrychluje na normál) do poslední zabrané spádnice. V každém případě je to na sportovní oblouk na lyži SL parametrů příliš.
Je ale možné, že tyto spodní hodně vyjeté oblouky jsou jezdcovým záměrem, neboť několik prvních před zpomalením je podstatně kratších. Ale to by musel jezdec okomentovat-vysvětlit sám.
2. zaujímat vhodnější aranžmá základních segmentů těla pro zapojení vnitřních sil a obhospodařování vnějších =
3. dostat těžiště víc „dovnitř oblouku“ zejména větším prvotním náklonem těla bez „nasedání do auta“ (zadek napřed, trup „ještě ve dveřích“ protirotačně mířící kamsi na zpětné zrcátko – (ne)hezky je to vidět třeba v oblouku doprava na 0:34). Předčasným zalomením sice získáváš pocit velkého náklonu, ale poněkud klamný: lyže jsou sice značně zahraněné, ale těžiště se přesouvá někam k vnějšímu boku, tedy dál od středu zatáčení místo do něj. A současně to není ta správně „silná“ pozice, v níž nejúčinněji působíš tlakem na lyže a potřebně je prohýbáš.
4. silnější opora o pružně napnutou vnější nohu (jak je „měkce“ pokrčená, je vidět např. na 0:06)
5. tamtéž je současně vidět i váhu poněkud vzadu („záklon“), jemuž se na takovém sklonu svahu není snadné ubránit. Rada „buď víc vepředu“ platí pro 99,9% běžných lyžařů, tedy i pro tebe.
6. omezit vertikální pohyb, resp. přesněji pozměnit jej: tím, jak jsi „zamilovaný do oblouku“, se postupně zvedáš nad odhraněnými lyžemi a hmota trupu nad nimi putuje až skoro do nejzazšího bodu oblouku (vrchol – apex). Tak daleko stranově by se ale trup neměl nechat vyvézt, tam by měly dojet jenom lyže, které správně těžiště s trupem obkružují.
Konkrétně: na 0:44 by trup neměl pokračovat popsaným způsobem nad lyžemi, nýbrž spíše dolů do spádnice. Pokud jsi čtenářem časopisu, možná jsi v posledním čísle (58) četl na str. 34 o Kippen! a dostal radu, že pohyb těla by měl jít směrem do budoucího oblouku, tedy coby přibližná pomůcka kolmo na osu špiček lyží (při pohledu zezadu to platí i pro patky). Tohle je přesně, co potřebuješ.
Všimni si v oblouku doprava na 0:26 předsunutí horní=levé lyže a promítni si tam onu spojnici. V přibližně správném okamžiku pro klopení/kippen by to znamenalo, že trup by ti měl jít asi na ty dva černé baráky hluboko v údolí. Podobně jsi klopení propásl na cca 0:33 a vyvážíš se dál ve směru lyží až do 0:34, kdy pak v oblouku doprava uděláš to, co popisuju pár řádek výše.
Tohle je vidět na více obloucích doprava, taky ještě 0:57. Naopak oblouky doleva vypadají lépe (není tak předčasné zalomení a protirotace), ale může to zkreslovat úhel zaběru.
Vedle předmětného videa nacházím na YT klasické WC stars skiing GS. Jak vypadá správná včasná orientace na budoucí oblouk předvádí třeba výše zmíněný Nyberg v oblouku doprava na 1:06. Už 1:07 s využitím toho, kam směřoval odkloněný a lehce protinatočený trup jde tělem ze svahu dolů, přitom se ale současně díky reboundu lyží zvedá (přesněji „je zvedaný“). Totéž na 1:08 v dalším oblouku doleva. Jeho lyže se tak dostanou na vrcholu oblouku mnohem dále do strany než trup, který zůstává znatelně víc „uvnitř“ oproti dráze lyží. (Původně jsem ještě srovnával, že na obřačce s dvojnásobným R jede Nyberg vlastně kratší oblouky trvající méně času, ale nakonec od tohoto srovnávání pro nesouměřitelnost obou jezdců raději upouštím.)
S tím souvisí i to, že ačkoliv se pro cvičné účely oblouky oddělují a zdůrazňuje se, že se mají napřed dokončit (základní postoj), v praxi od určité úrovně motorických dovedností už ukončení starého oblouku plynule přechází do zahájení nového (což respektuje jak moderní metodika, tak i pojmenování). Pohyb trupu klopením/kippen vidím jako moderní verzi staré dobré anticipace neboli předjímání nového oblouku, kterou rozvinuli především Italové už v 70. letech.
„Vyvážení těla“ bývá problémem i u mnohem zdatnějších lyžařů včetně závodníků. Legendární Milan Trnka proti tomu měl vymakané i cvičení, ale to si nechám do případného článku.
V nácviku bude mj. třeba jít na placatý kopec, kde nebudeš muset myslet na brzdění, vyjíždění do vrstevnice, nýbrž v každém momentě jízdy budeš mít jistotu, že bys ještě mohl jet rychleji. Že tedy můžeš rychle přehranit, nechat nohy vyjet do stran, vejít se s navazovanými oblouky do pomyslného koridoru. Ale sestavit jakýsi plán nácviku už je nad rámec webové diskuse.
25.12.2010 18:55:05 #235
25.12.2010 20:52:07 #236
>> #234, ivan, 25. 12. 2010 18:28:19
Uff, hodně hutné a osvětové počtení k cukroví. Díky za něj…
25.12.2010 21:17:13 #237
>> #236, vašek2, 25. 12. 2010 20:52:07
A já díky za upozornění na zpomalení části videa atd.
Otázku na kippen bych přenechal Ondřeji Novákovi coby autorovi článku. Jestli tedy zrovna teď bude mít čas se sem koukat. Diskuse o názvu i jeho obsahu se nepříliš dávno vedla buďto na interski.cz, nebo na skiplusu.
25.12.2010 22:24:34 #238
>> #237, ivan, 25. 12. 2010 21:17:13
Teď jsem si ještě jednou přečet článek o Kippen, kde jsem se prvně trošku ztratil. Autor to píše pro obyčejné smrtelníky, ale já jsem se při čtení o „vertikálním pohybu směrem nahoru a s přibývající rychlostí směrem dopředu“ naprosto dezorientoval. Jistojistě to má být zjednodušeno, ale spíš se čtenář plete, když je vertikální pohyb popisován na dvou osách. Chápu správně podstatu sdělení, že má být žádoucí oblouk prostě vym… (No jak to jenom říct slušně? Prostě vymilovat. ) přibližně kolmo na směr fiktivní spojnice špiček? Je toto kippen?
P.S.: Jinak já už to taktéž poupravil…
26.12.2010 07:59:10 #239
>> #238, vašek2, 25. 12. 2010 22:24:34
Tu som na tenkom lade.Ale ak som spravne pochopil Ivana,kippen je pohyb v horizontalnom smere,cize vypustanie noh mimo tela/taziska/.Nie v predozadnom smere/vym…/.
26.12.2010 09:42:40 #240
>> #239, Harry, 26. 12. 2010 07:59:10
Ľad sa pod tebou preboril Harry:)..ale to nič,ak vydržíš pár hodín,vysvetlím.Alebo sa o to postará niekto šikovný(to by ma potešilo:)
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.