Rozbor videa (strana: 11)

11.02.2011 10:22:32 #301 

Martin47 muž

>> #299, hm1, 10. 02. 2011 22:45:28

Ahoj, ta jízda je přesně to, proč se counter dostal na tabu listinu. Je příliš přehnaný a provedený hrozně brzy. To má za následek, že spadneš do oblouku a už s tím nemůžeš nic dělat. Jsi ve svém postoji zavřený a musíš se v něm vézt až do konce obluku stále ve stejném postoji se stejně zatíženou lyží (proto tak dlouhé oblouky), Musíš provedení oblouku lépe časovat a pohyby provádět postupně a PLYNULE, díky tomu budeš moci zvyšovat tlak do lyže a zkrátit oblouky. Counter má místo až ve vrcholové fázi oblouku v okamžiku největšího vklonění a je prováděný aktivně od kolen k pánvi, od pasu nahoru jde trup do protirotace pouze jako vynucený pohyb v případě nutného extrémního vklonění do oblouku a zalomení. Tady když napíšu couter, většina lidí si představí rakouskou školu lyžování ze 60. let s pohledem do údolí od začátku do konce oblouku a trochu jim uniklo, že i protirotace prošla vývojem a v podstatě se stejný název používá pro něco jiného. To jsem se ale snažil marně vysvětlit během podzimní nekonečné debaty.

11.02.2011 14:34:43 #302 

mski muž

Dobry den,.. tak uz jsem zase tady.., na chvilku…

nemel jsem ted moc casu, tak jsem nektere vlakna jen procital az ted neco pridavam do placu.. Nejdriv k tomu puvodnimu videu hm1 clanek 293..! Boleli mi pri sledovani oci a uprime je mi kazdeho kdo se takto "krouti"pri sjizdeni kopce, to musi byt frustrujici pocit, lito! A jak pises na narocnejsim kopci nebo v tratri kde musis umet udrzet stopu tak jak to vyzaduje, skoro nemozny.. Tak jak jsem pak procital Ivanovu analyzu a liboval si u toho jak uz nemusim dlouhosahle popisovat a vysvetlovat aby z toho nekdo neco mel…, Ivane mimochodem zadnou konspiraci v tom nehledej..-)), tak jsi to popsal skvele.. az na ten posledni odstavec : Ješte k té pánvi...... " Ale k tomu za chvilicku.. pamatujme si… panev…

No a jak tak procitam a pak shlednu druhe avizovane video.. z pred rokem..rikam si sakra,kluk se tady rok snazi o neco kde co od koho pochytil a nejak si to vylozil a trapi se, utraci prachy za vleky, dopravu, ubytovani a vse vnivec!! Tak si rikam, aha.. vdyt ta jizda pred rokem je ve vysledku o hodne lepsi.. (to zni optimisticky, ze?).. nebo jsem si take mohl myslet ze ta „nova"jizda je oproti te prvni hrozna!! Jak libo… a ejhle dalsi prispevek Tomas skvele prozrel to same a komentuje.. Vyborne komentuje!!
a pak ctu od Martina 47… prosimte Martine, nechci te urazet!! jsi mi necim docela sympaticky.. ale tvoje predstavy o lyzovani to rozhodne nejsou.. Cetl jsem i tvuj prispevek ve vedlejsim vlakne, tam jak Janek prezentuje svoje video a par lidi vcetne me pak meli k tomu co napsat..Rad bych si s tebou ujasnil nektere nazvoslovi abychom se bavili stejnou reci,.. (tam ti k tomu jeste napisu..) Ale tady se snazis neco komunikovat vuci hm1.. a cte to dalsich X lidi…Chudak hm1 uz tak musi byt totalne zmaten a rozcarovan naslednymi komentari a jak sam pise ze mu to moc nefunguje za jinych podmminek, ze ma problem zatocit lyze na mensim polomeru atd..a pak prijdes ty se svymi ruznymi dogmaty o technice, nejen o te tve "counter“… Ja se na tebe nezloim Martine, vim ze nejses zlej a nedelas to schvalne abys lidi matl a zavadel nekam na jinou ztezku nez je efektivni lyzovani.. Delas to z ciste nevedomosti>>> Me to muze byt celkem taky jedno, vetsinu lidi tady neznam a pravdepodobne ani nikdy neuvidim, hrstka zde vsak je mi blizka a kdyz uz vubec venuju svou energii a cas s tim ztraveny tady .. tak musim ja sam vuci sobe byt pravdivy a to si prave namlouva tu nenavidenou primocarost kdy pravda v podobe kritiky boli… Martine 47, jsi ucitel telocviku, ne? pamatujes si jeste neco ze studentskych let z funkcni anatomie a fyziologie.. mas schopnost racinalne premyslet, postaveno na techto zakladech…, Precti si, nebo precti si jeste jednou, a peclive, moje vysvetleni problematiky komplexniho pohybu v oblouku, ktery se zabyvalo prave pozici panve/boku vuci smeru vedeni lyzi.. tyto zakonitosti nejsou situacni! plati neustale a tak zrovna tak jak na zacatku oblouku tak v jeho celem prubehu a naslednem preklopeni do oblouku dalsiho, je vzdy nejoptimalnejsi pozice spojnice osy boku kolma na smer lyzi!! Toto je dolozeny fakt ke kteremu musi zakonite dojit kazdy clovek disponujic alespon zaklady porozumeni lidskeho skeletonu, kloubu a svalu!! Coz ty snad jsi Martine, verim… ale ted zpet k te panvi od Ivana… nejdriv ted ale poslu toto abych si to nahodne nesmazal..

jen mrtva ryba plave s proudem...

11.02.2011 15:22:26 #303 

mski muž

pokraco…

tedy odstavec od IVANA… „Ješt k té pánvi. Jak jsem už nedávno psal, opravdu narvat ji dopředu lze jen při natažených nohách (modelka na molu, soulož). Jakmile máš nohy v kolenou pokrčené (flexe), jde v lyžákách pánev nutně dozadu – nejvíc, když je stehno rovnoběžné se zemí (cf. sjezďák = „vejce“). Lyžovat s propnutýma nohama jako při cviku „pozor!“ nemůžeme, vnitřní bude pokrčená, a tak jediné, co můžeš pro „pánev dopředu“ udělat, je ve vztahu k noze vnější. Tedy včas ji mít v „silné“ poloze nataženou a „pod sebou“.“

Honza V. si pridal duraz na panev dopredu do sveho vyukoveho repertoaru, je to i ve VL bibli svatych gralu jak panve neni nikdy dost, ja vim.. skoro.., ale nechme slovickareni.. to je nepodstatne!! Podstatne je panove ze jste nikdy nedavali zrejme dostatecny pozor na to co jsem vam zajiste ukazoval a vysvetloval a to nejednou.. (to mineno ted k lidem kteri me velmi dobre znaji)-)). Je to jeden velky omyl to s tou vasi panvi dopredu.. i kdyz a to opet stresuji, verim ze vse tak cinite s nejlepsimy umysly.. Avsak,! Rozesr.. jste tak to nejsvatejsi na sjezdovem lyzovani a to: ZAKLADNI SJEZDOVY POSTOJ!!!

Abych panev dostal tam kam si prejete, nekdy i pohyby asociujici se s pohyby vykonavanymi pri aktivitach sice vzrusujicich ale lyzovani to neni princatko, tedy dopredu.., musime se jak dedukuji z horniho Ivanoveho vysvetleni, naprimit.. Navic je pokrcovani kolene nebo jeho narovnavani zavadejici, leckdo z toho takto vyvodi pro sebe pohyb natlaceni holene do jazyku boty, nekteri (mnozi), hlavne ze stran lyzarskych skol, drive tomu byvalo i bezne v zavodnim lyzovani, zcela cilene!! Coz rozhodi zakladni sjezdovy postoj uplne!.. Nic neni spatneho s tim co povazujete za zaklon, sezeni v zadu nebo jakoli tento jev nazvete.. Tento prvek je jeden z mala, ne-li jediny, ktery jsem za ty roky trenovani a chapani celku pojeti techniky, pozmenil!! a to zasadne.. nejak mi to celou tu dobu nezapadlo… mel jsem zamlzeno a taky jsem si myslel v te dobe ze to tak vidim spravne.. Pak prisla Janica kterou znam ze zavodu a treninku na Hintru uz od jejich 11 let. A postupne tak jak se dostavala na vrchol a potvrzovala svou vyjimecnost,(mel jsem stejne starou sverenkyni ivu holeckovou, ktera ve trinacti dokazala jeste Ivicu na skicku v Rickach zajet!),tak jsem musel zapremyslet nad tim co mi nezapada do realu..

Pritom je to OPET tak jednoduche!! Musim udrzovat predozadni rovnovahu.. to je fakt!! porad!! nesmi mi to jit ani moc dopredu ani moc dozadu.. idealni stav stale kolmo na podlozku.. jinak to moc brzdi a nebo ztratim kontrolu.. Pozice z ktere vychazim musi byt pozice pripraveneho reagovat na cokoli.. (pozice brankare)-)) Nemuzu byt natazen, narovnan, naopak.. muzu si dovolit jit celkem vyrazne s tezistem dolu!!a pritom netlacit do jazuku bot, .. vicemene mam uhel pokrceni v koleni diktovany naklekem boty. Zavodni tvrde, by me stejne dopredu nepustili, zrovna tak jako nepusti dozadu..jenom bych si tim zbytecne otlacoval nohu a testoval rovnovahu.. tak co mi zbyva jak jinak snizit teziste? ..ano musim si jakoby sednout, vystrcit zadek.. panev DOZADU!! nikoliv DOPREDU… PREDKLONIT SE!! A pritom zanechat predozadni tlak na podlozku pod botou.. byt ve stredu.. zkuste si to..jde to! a to je ono.. dalsi vyvoj pohybu pri jizde do oblouku to nijak negativne neovlivni.., a propnout, vzeprit se do pevne, neskrcene(ne jako Christian Mayer v tom svem video serialu), vnejsi nohy.. porad vse funguje tak jak ma… pokud ovsem delam to dalsi co je pro efektivni zataceni klicove.. ale to je zas na jindy/ Milan

11.02.2011 16:15:06 #304 

vašek2

>> #303, mski, 11. 02. 2011 15:22:26

Ahoj, rád bych se zeptal skrze mou dojmologii. To, že je důležitý vnímat a ovládat lyže přes plosku nohy a ne přes holeně, jsem si snad zafixoval již dříve. Teď od klávesnice si ale myslím, že i při hodně vzpřímeným trupu můžu jet bez výraznýho tlaku do jazyků s váhou rovnoměrně na ploskách (boty Atomic RT TI 130-nejměkčí plug). Teď k „boření“ základního prvku VL taháku v jedné! specifické situaci. Z osobního pozorování mi vzpřímenej postoj vyhovuje při jízdě na rozrytý sjezdovce za špatný viditelnosti, když si člověk blbě vidí pod nohy. Při předklonu trupu mi neočekávatelné rázy od nerovností nohy sice poberou, ale vršek se často sklopí a ve výsledku mě to rozhodí. Při jízdě vzpřímené to pohltí „napnutý“ nohy a vršek nemá kam „klovat“. I na tuhle situaci by měl bejt lepší správně provedenej „brankář“? Jinak tvoje jednoduchý a logický biomechanický vysvětlení základního postoje a pohybů beru za fakt, kterej si jenom chci po oprášení učebnice anatomie dohledat. Jinak díky za zajímavý příspěvky s tvým lyžařským světonázorem.

11.02.2011 16:18:18 #305 

milan2

Milane jak budu moci tak vyzkouším co nám tady píšeš. Zatím se na sucho snažím co nejvíc rozhýbat tělo což by mělo být asi to nejdůležitější. Pro cvičení rovnovážné polohy přemýšlím najít svoje staré kožené šněrovací lyžařské boty. Ty mě nepodrží nikam, rovnováha zaručena.

Lyžovat jsem nikdy neuměl a nikdy nebudu.

11.02.2011 16:32:00 #306 

kankan muž

>> #304, vašek2, 11. 02. 2011 16:15:06

Dnes jsem si vyzkoušel to co píšeš ne totálně měkké sjezdovce za deště a ještě k tomu na slalomkách. Trochu líp se mi myslím jezdilo při kratších záběrech v zahájení oblouku, kdy jsem byl v neutrálním nebo mírně zadním postoji. Může někdo potvrdit, jestli to není úplná kravina? Děkuju.

11.02.2011 16:34:34 #307 

vašek2

>> #295, hm1, 10. 02. 2011 15:44:37

Ahoj, po dlouhý době se podívám k sousedům a tam si asi nějakej vtipálek „neví“ rady s krátký obloukem. http://www.youtube.com/watch?… Mrkni na to, kam ti směřuje vršek těla v přechodu mezi jednotlivými oblouky v porovnání s ním. A taky, jak dlouho a kde mu zabíraj lyže. Pro některé je to asi takový moc instruktorský a lážoplážo, ale rozdíly tam jsou patrný. :-)

11.02.2011 16:37:57 #308 

vašek2

>> #306, kankan, 11. 02. 2011 16:32:00

No kravina to možná nebude. Špičky se ti díky tomu nebořily, což je v takovým humusu podstatný. Sám si ale nejsem jist, jestli naše dotazy už nepatřej do jiné kolonky, než je sjezdovkové (potažmo závodní) sjíždění.

11.02.2011 16:47:40 #309 

ivan

Ne že bych chtěl bagatelizovat tvou kritiku mého posledního odstavce, ale pokusím se upřesnit, co jsem měl na mysli, neboť si coby tvůj dost pilný a věrný nohsled nemyslím, že bych se od věrouky nějak zásadně odchyloval.

Odlehčenou formou („modelka“, „soulož“, „pozor!“) se snažím říct, že vlastně při zatáčení „pánev dopředu“ dát nelze („lyžovat s propnutýma nohama nemůžeme“), jedině při úplném up-unweighting v přechodu, to ale jen teoreticky, neboť naopak to zvedání na jiných místech kritizuju včetně pumpujícího Mayera.

Vycházím z toho, že mám-li být opřený v „silné poloze“ do vnější nohy (jak píšeš ty „propnout, vzeprit se do pevne, neskrcene(ne jako Christian Mayer v tom svem video serialu), vnejsi nohy“), měl bych být vnějším bokem předozadně zhruba nad ní, resp. bota by měla být někde pod vnějším bokem. To je nejsilnější a to je vyvážené – vždyť taky píšu „Kdyby ses o ni včas opřel (viz Trnkův pluh ve vedlejším vláknu) a srovnával se do směru jízdy, dostal bys vnější bok předozadně nad vnější botu, byl bys plusminus vyváženě nad středem lyží“.

Jediné, co jsem „nemusel“, bylo operovat formulací „pánev dopředu“. Jenže to jsem použil právě proto, že je to VL-mantra a analyzovaný tuším nějak s VL souvisí. A protože si myslím či alespoň doufám, že Honza to myslí líp, než jak to vyznívá. Ani nevím, proč jsem projevil tolik vstřícnosti (do „taháků“ mu nijak nekecám), viz jsem psal „vnější bok předozadně nad vnější botu (tedy to, jak si proveditelně vysvětluju VL-ácké „pánev dopředu“). Ale měl jsem spíš mlčet, proč mám vysvětlovat něčí formulace?

Já si naopak uvědomuju, že lyžař ve sníženém postoji pánev dopředu dát NEMŮŽE, a tohle mi přišlo jako jediné, co by se na tu formulaci snad dalo napasovat. Ale souhlasím, že tohle „pánev dopředu“ vlastně není.

Taky ještě připomínám, že jsem před pár dny formuloval, že teorie „vymrdaných kristiánek“ možná pochází ze starých dob, kdy se, ještě před rakouskou technikou, jezdil „závěs“.

Jinak jako zajímavost, já měl nezávisle takový aha-moment (bez schopnosti to tak domyslet) při pozorování Hermanna Maiera. Tehdy 97–98, iirc, ještě král MvG jezdil „postaru“ elegantně a vzpřímeněji. A najednou do toho Maier, který jel obřák skoro jako ve vejci, jen rukama pracoval „normálně“. A už tehdy dávno jsem si někde dovolil to tak okomentovat.

A s tím ladil i nedlouho poté objevený ten článek o namáhání páteře, z něhož vyplynulo, že ohnutí je navíc zdravé a prospěšné. A vytvořil jsem si mantru do klacků GS: „nízko a ruce dopředu“.

Takže, vážený koncile, odvolávám formulaci „pánev dopředu“, buď prokleta, už ji NIKDY nevyslovím ani nenapíšu.

Akorát doufám, že mi potvrdíš, že ten vnější bok nad botou, bez připomíní té nyní už tabu-formulace, je rada přiměřená. Ne proto, abych podle letáčku pánev kamsi tlačil, nýbrž proto, že je to v příslušné fázi oblouku optimální.

Btw, o tlačení do jazyků tady nikde řeč nebyla, ale jistě neuškodí podvacáté připomenout, že tak ne, soudruzi.

11.02.2011 18:47:54 #310 

oblouk muž

Trošičku se budu bránit – už jsem tu jednou psal. „Pánev dopředu=vnější bok dopředu“ je moje kompenzační sdělení pro ty, kterým visí zadek a zatěžují tím při zahájení+v průběhu vedení+na konci oblouku výrazně a na první pohled zadní část chodidla (takových je opravdu mnoho=většina). Při počátku odstraňování,volím raději pokyn pro velmi mírný tlak do jazyků než jakýkoli tlak do zadní opěrky – jako zásadní informace platí to, co je v taháku ZDŮRAZNĚNO – TEDY VYVÁŽENÝ POSTOJ. Jako jistou pomůcku-zkratku-heslo pro odstranění ČASTÉHO postoje příliš vzadu používám sdělení „pánev dopředu“ – což znamená pokyn aby byl postoj rovnovážný a aktivní – na plných chodidlech. Postoj přirovnávám k postoji boxera, event tenisty při příjmu (což je identický s tvým brankářem… – je v tom přece jen kousek individuality každýho (nahrbení + trošku výš-níž…)… A ten pokyn „vnější bok dopředu“ je zcela identický s tvým „vzeprit se do pevne, neskrcene“… Je pravda, že jsem k nezvratnosti tohoto přesvědčení dospěl opravdu až hlavně díky konzultacím s tebou!!!

Nikdy nikdo nikoho nenaučil lyžovat - každej se to musí naučit sám. Dá to ale čím dál víc práce - a bolí to.

11.02.2011 22:53:23 #311 

mski muž

po ceste pro chybejici prvky k snidani kouknu do garaze pro zednickou olovnici abych zjistil kde ze ten bok presne je vuci bote.. pokud jeste neusnete…

11.02.2011 23:01:33 #312 

Gravedigger

mski: takove vyjasneni o pozici panve, jako jsi napsal v #301, tu bylo zapotrebi.

Znam jednoho chlapika, je kanadskym instruktorem level 4, neboli tim nejvyssim. o tom, jak vazne bere lyzovani svedci tato historka: jednou si pri lyzovani zlomil nohu. byla to docela vazna zlomenina, ktera si vyzadala dlouhou rekonvalescenci. kdyz se pak tento chlapik vratil na lyze, tak si na zaklade cizich komentaru i vlastnich pocitu uvedomil, ze na tu zlomenou nohu zataci lip. vzal teda kamarada a nejvetsi kladivo, co nasel a nechal si prerazit i tu druhou. no a jedna z vyukovych metod tohoto borce (spis pro sebe sameho nez pro klienty) je dat si mezi holen a botu vrsek od piva, samozrejme tou ostrou stranou proti holeni. tim se odnauci viset v botach s panvi moc vpredu. ja sam jsem driv jezdil hodne vpredu (velky podil na tom mely nevhodne lyzaky) a ta metoda s pivnima vrskama mi nedava smysl. po tom, co jsem boty vymenil, se mi behem chvilky rozsvitilo, vyrazne jsem zmenil postoj, tim se zlepsilo cele moje lyzovani a pivni vrsky jsem pochopil.

12.02.2011 02:38:29 #313 

mski muž

no, usmevna prihoda Gravediggre!! ten usmev mi ovsem trochu horkne ve skleb.. sice jsem taky pro lyzovani hodne obetoval ale nepatrim mezi sortu tech skalnich co by cilene podstupovali samokorekcni zakrok kladivem? Co tim ten sikula chtel simulovat? Co kdyz se mu ta noha po zahojeni nepodarila „srovnat“? ma tato prihoda pokracovani?

Honzo,

..ten pokyn „vnější bok dopředu“ zcela identický s tvým „vzeprit se do pevne, neskrcene“.. NENI.. neni to jeden pohyb ani konecnym dusledkem nemusi byt to same.. muze.. ale zaruka v tom neni..

IVAN.. ""Akorát doufám, že mi potvrdíš, že ten vnější bok nad botou, bez připomíní té nyní už tabu-formulace, je rada přiměřená. Ne proto, abych podle letáčku pánev kamsi tlačil, nýbrž proto, že je to v příslušné fázi oblouku optimální.""

to je dost nepresna formulace a jako takova muze byt zavadejici… Potom co jsem to pred chvili zkousel a meril olovem na provazku (k tomu se vyborne hodi rybarske nacini, inf. pro nezedniky), jsem zjistil nasledujici.. v zakladnim sjezdovem postoji, simulujic stejne prevyseni spicka pata, kombinace dana konstrukci boty a rozdilu vazani, (moje preference je ze jsem skoro bez prevyseni), jse zjistil ze predni vybezek panve, (ten ktery si vetsina lidi snadno nahmata ze strany a mirne zepredu dutiny brisni), mi vysledek oluvka smeruje do paty.(nekde na pul ceste mezi vnejsim kotnikem a vybezku boty za ktere za upna vazani v patce. Kdyz jsem naklon zvysil simulujic tak vetsinu rekreacnich lyzaru se skoro 1cm prevyseni ve vazani + to co je vestavene v konstrukci boty, coz predtavuje bezne okolo 1.5cm.., tak pak se oluvko ustalilo asi 3 cm za patou..

Pri simulaci pluhu se teziste posunulo o dalsi 1 az 2 cm nazad a pri simulaci vykrojeneho obrakoveho oblouku se tento kontrolni vybezek panve posunul jeste vyrazneji dozadu a tak se uplne dostal ze zakrytu pozice bot.. nejakych 10 az 15 cm za paty! Stejny vysledek jsem nameril pri simulaci telemarkoveho oblouku..

Kankan.. z toho co pises se neda soudit jestli to kravina je nebo neni.. zalezi na tom cemu rikas neutralni nebo zadni postoj..

MILAN 2, No boty bez opory jsou idealni.. Bezky, telemark, to vse je vyborna pruprava pro pripadnou korekci zakladu sjezdoveho lyzovani..

nas pritel prez telemark tady vyvesil na obdiv nadherne zabery

http://www.youtube.com/watch?…

uzasna stabilita!!! diky za nasmerovani ukazky!!

VASEK2..

k #302..

no nevim co si o tom mam myslet.. chtelo by to kratky klip na ukazku.. samozrejme ze uplne zalomeni, zaklovnuti ci predklon trupu neni to prave.. ale obecne, pevne nohy ktere jsou schopny rychle reagoavat na zmeny terenu jsou priorita.. s tim ovsem spojene predkloneni trupem, dobfre je si vyzkouset na necisto ve stoje zakladni sj. postoj, uplne naprimeni a uplne skrceni.. sahnout si obema rukama snehu.. a zachovat pritom nezmenene pusobeni sil, tj, stred boty..

a neco mezi tim je idealni pozice..

jdu surfovat, zatim, M.

12.02.2011 08:40:46 #314 

hombre

No teda pánové,

řeknu Vám, že po přečtení všech příspěvků mě jde hlava kolem. Já jako obyčejný BFU, už vůbec nevím kam tu pr.el mám nacpat.

Dopředu, dozadu, nejlépe si asi na ni sednout…

12.02.2011 18:50:56 #315 

ivan

>> #304, vašek2, 11. 02. 2011 16:15:06

Jestli tě dobře chápu, měl bych několik možných vysvětlení.

1. Ve vyšším postoji máš větší rezervu pro korekční vychytání záludností při popsaných podmínkách, můžeš se podle potřeby snížit, tím dostat těžiště níž. Kdežto (extrém) ve vejci už níž jít nemůžeš (mezi boulemi máš nohy narovnanější, abys je na bouli mohl pokrčit a spolknout ji).
  2. Narovnanější dokážeš snáze procítit, co se děje se špičkami lyží a reagovat na to. Když jsi nízko = pánev víc vzadu = je toto obtížnější. (???)
  3. Jedeš pomaleji, nevznikají takové síly jako při rychlém průjezdu obloukem, a tak se logicky tvůj postoj zvýší.
  4. Čím větší je vzdálenost mezi těžištěm a pomyslným bodem otáčení (= kontakt lyže/sníh), tím více času máš na reakci. Stejný princip jako balancování na dlani tyčky dlouhé versus krátké (s dlouhou je to snazší) nebo, což jsem vyčetl u cyklistů, na vysokém versus nízkém kole. Nebo lyžařsky: crossover/pře­klopení při up-unweighting/o­dlehčení zvýšením a se vzpřímeným trupem trvá déle než překlopení v postoji nízkém (sjezďáku), ale je snazší.

A v uvedených podmínkách, kdy tě průběžně překvapuje nepředvídatelné nebezpečí (špatná viditelnost), to hraje roli.

Nevím, jestli to všechno takhle platí, ale přinejmenším něco z toho beru jako argument.

Jeden neměnný postoj přece nelze aplikovat stále a všude. On i ten (hokejový) brankář asi stojí trochu jinak při nájezdu zblízka a při střele zdálky, myslím si.

? – můžu se mýlit jako už v životě nejednou…

12.02.2011 18:55:18 #316 

ivan

>> #313, mski, 12. 02. 2011 02:38:29

Díky za námahu s olůvkem. Myslíš, že je to přesně tak i v lyžáku (neboli věříš přesnosti své simulace)?

Budu to sledovat v reálu. Jako ne poprvé se nekryješ s několika jinými zdroji. Což neznamená, že bys nemohl zase mít pravdu. Kromě toho takhle na dálku atd. mohou vznikat informační šumy a nedorozumění, i když sis dal práci, aby to, co píšeš, bylo srozumitelné. Na sněhu bysme to nejspíš měli vyjasněné natotata.

13.02.2011 03:53:10 #317 

mski muž

>> #316, ivan, 12. 02. 2011 18:55:18

Myslim ze po (velmi z hruba odhadnutych), 20000 hodinach na snehu (v lyzacich), mam pocit simulace i tady na plazi v Evans Head docela presne vyvinuty…

Zmerte si to taky a poreferujte…

Abych jeste eliminoval nedorozumeni, meril jsem pozici panve vuci bote v predozadnim smeru, ne vysledek pusobeni teziste! To samozrejme nutne zustava vycentrovane v montaznim bode lyze, tj. stred boty..
Z toho vyplyva ze v zakladnim sjezdovem postoji a pri mirne rovne jizde je panev situovana nad patami bot. Dale pak pri pluhu se boky posouvaji jeste vice dozadu a cim rychlejsi je jizda v oblouku a cim vice vyrovnavame sily na nas pusobici a zvysujeme hraneni s tim spojene, tim vice se panev posouva dozadu a ta je potom uplne mimo boty a to celkem vyrazne, 10, 15 cm ? za patou !!

Pokud se tedy v mych merenich a stipulacich nemylim a pokud ano, tak se vsadim ze ne zasadne, pak vyplyva z toho zaver ze panev by nemela nikdy byt tlacena „priliz dopredu“ oproti obecne populistickemu zazitemu tvrzeni ze panev „nikdy neni dosti vepredu“..

Zaverem opet podotykam ze se jedna o relativni pozici panve k botam, nikoliv vysledek pusobeni teziste!

Skol, Milan

14.02.2011 00:36:31 #318 

ivan

>> #317, mski, 13. 02. 2011 03:53:10

Rozumím, vysvětlil jsi to dostatečně. Pánev a těžiště jsou dvě různé entity. Pánev je vždy konkrétní a zobrazitelná, těžiště (jak lyžařovo, tak systému lyžař + lyže), je bod s proměnnou polohou, v určitých konfiguracích lyžařových segmentů i mimo jeho tělo.

Btw, viz též the other thread ohledně (ne)záhodnosti protirotace.

14.02.2011 11:33:15 #319 

ernie_els

Nazdar, po 2 měsících čtení tohoto fóra a po návratu z týdení dovolené ve Val di Fiemme mám konečně materiál (mohl být lepší, to může být vždycky) a odvahu nechat si rozebrat svoji jízdu. http://www.youtube.com/watch?… . Mám Kastle CPM GP 70 167 cm 14,8 m. Jsem lyžař-samouk, snažící se o sportovní jízdu. Vím, že není nad radu face-to-face. O VL vím, že se zúčastním, otázka je kdy. Chtěl jsem původně i s juniorem, ovšem ten když jsem ho „uchránil“ před tím levičáckým (jak říká náš milovaný p. prezident) snowboardem, asi propadl free-stylu. Odepřete něco dítěti když se na vás podívá jako kocour ze Shreka. Zatím díky. Dan

Když na to příjde taky skáču. Skáču dobře, skáču rád.

14.02.2011 22:02:40 #320 

mski muž

Hi Ernie, Je videt ze mas i cela tvoje rodinka z lyzovani radost..A to je to hlavni, kdyz te lyzvani nezivi…-)) ta jizda je natocena trochu eraticky a zdalky, ale co vidim tak je vcelku slusne! Zlepsovat samozrejme je vzdy co.. Mel bys potom nad lyzemi jeste vetsi kontrolu nez mas ted.. Jen v zasade: telo by ti melo smerovat vzdy tam kam kdou lyze a stranove se snaz telo odklanet vic ven z oblouku aby jsi neprepadaval dovnitr jako pri jizde na kole, coz je atrne obvzlast v prvnich obloucich nez jsi abral rychlost a s ni i zacala pusobit odstrediva sila ktera to klopeni pak udrzi v rovnovaze.. Pokud bys mel cas a naladu, projdi si nektera vlakna v kterych zde na foru prispivam za posledni 2 tydny, prefiltruj balast, veci ktere s technikou nesouvisi a dej pak zpetne vedet jestli ti neco z toho pomohlo.. Zdravim, Milan

15.02.2011 16:21:29 #321 

vašek2

>> #315, ivan, 12. 02. 2011 18:50:56

cit.: „On i ten (hokejový) brankář asi stojí trochu jinak při nájezdu zblízka a při střele zdálky, myslím si.“

Jo, to tak nějak vystihuje tu podstatu (asi). Jak to mski pouze psal, tak jsem znejistěl, že za optimální považuje snížený postoj alá gólman (chápu ho jako fotbalovýho) při většině situací. Z jeho videí GS jízd (počítám že vzorových) je ale jasně vidět, že ta „pánev dopředu“ tam krásně je a to při zahájení oblouku (po přechodu lehčím crossoverem přes lyže). V oblouku samotném je ta VL poučka evidentně zavádějící/matoucí (alespoň pro mě). Myslím si ale, že kvalitně se naučit crossover s pánví dostatečně vpředu je pro většinu VL adeptů více než záhodno, ač jisté biomechanické nevýhody obsahuje – vše ale již bylo mnohokrát zde i v časopise popsáno, takže tyhle moje myšlenkové pochody jsou zcela zbytečné…

To mski: Co mě ale zaujalo, bylo to video, kdy mski vysvětluje stranový pohyb pánve/odklon trupu hloučku závodníků. Co jsem z toho vytušil, tak inclination jako prvek první části závodního oblouku ti nevoní. Nebo se snažíš svěřence pouze naučit překlápět „těžiště“ pokud možno bez vertikálního pohybu?

15.02.2011 16:50:50 #322 

Másin muž

>> #321, vašek2, 15. 02. 2011 16:21:29

Jo, přesně to video vysvětlující stranový pohyb trupu před vlastním „pádem“ do oblouku se zalomením sem si pouštěl opakovaně a jestli jsem dobře pochopil, bruslení je jakýmsi průpravným cvikem i na tento prvek.

Ve videu v GS branách je tento pohyb taky patrný a podle mě (z toho co vidím) přispívá k uvolněnosti jízdy a schopnosti rychlé reakce na změnu směru jízdy/oblouku. Není mi ale jasný jak správně tento pohyb pojmout, jedná se o jakési „vytažení“ trupu z kyčlí (to zní hrozně, nevim jak to popsat…) a odklonění pánve do směru oblouku ještě před jeho nasazením, nebo to vytažení jen špatně vidím na videu? Zejtra to každopádně chci zkusit, tak uvidíme. :-)

15.02.2011 18:35:39 #323 

ivan

>> #322, Másin, 15. 02. 2011 16:50:50

Link na to video mi unikl. Save me the time please.

15.02.2011 18:42:34 #324 

15.02.2011 21:43:33 #325 

Tom787252

Dobrý den, mohl byste se někdo prosím kouknout na moje video a dát mi pár rad, kterým směrem se zlepšovat? Lyžuji teprve druhým rokem, ale moc mě to baví a nestačí mi jentak sjíždět kopec. Chtěl bych se naučit sportovnější jízdu, ale za rychlostma se neženu, spíš mi jde o techniku. Od začátku jezdím na lyžích Salomon Crossmax 120 R=8,9. Pročítám toto forum teprve asi dva týdny poté co jsem se nechal natočit a nestačil se divit. Některé nedostatky jsem snad už odstranil dle zdejších rad a výsledek mého snažení je zde: http://www.youtube.com/watch?… (kvalita bohužel není nicmoc, ale snad na analízu základních chyb to bude stačit). Budu rád za jakoukoliv dobrou radu. Tom

15.02.2011 22:00:12 #326 

TomáS muž

>> #325, Tom787252, 15. 02. 2011 21:43:33

Píšeš, že lyžuješ a že se chceš naučit sportovnější jízdu. Měl bys sis teda asi koupit lyže, ne? Tím bych začal.

15.02.2011 23:24:31 #327 

Harry žena

>> #326, TomáS, 15. 02. 2011 22:00:12

Tomasi bacha.Aj taketo kratke mrsky nemusia byt pre niektore drily spatna volba.

Ale je pravda,ze pre vyuku sportovnejsi jizdy by to chcelo dospelu lyzu.

Citaj snow,rozmyslaj,zno­vu citaj a rozmyslaj.A tie lyze si fakt kup,potom daj video,podla Tvojej jazdy by to nemusela byt marna investicia.

Teoria je, ked nic nefunguje,ale kazdy vie preco. Prax je, ked vsetko funguje,ale nikto nevie preco. Ja som spojil teoriu s praxou,nic nefunguje a nikto nevie preco.

15.02.2011 23:41:21 #328 

Wartus

Temer vsechny chyby v tve jizde prameni z toho na cem jedes vcetne toho padu. Porid si LYZE a pak dej video. Myslim ze potencial tam je…

16.02.2011 01:47:51 #329 

mski muž

>> #321, vašek2, 15. 02. 2011 16:21:29

vidim ze jsi objevil i ty dalsi videa.. no vzorovy rozhodne nejsou..na tech videich neni zamerna demonstrace, jen me „v akci“ nekdo natocil.. Sam kdyz uz lyzuju se snazim o sebezdokonalovani a to jde i s chybami a pohybvymi stereotypy ktere se bud snazim predelat nebo alespon vylepsit.

Pozice brankare se vztahuje na zakladni sjezdovy postoj.. tj. stat snozmo a rovne na lyzich pri jizde rovne.. Jakmile zacnu zatacet, …vse se meni..

To co tam vysvetluju a ukazuju mimochodem zakovske ceske jednicce z roku 2007 tusim, je instrukce zamerena pro nej, ale delaji tak dalsi mnozi v CR, tak jak mel nauceno se vklapet do kazdeho oblouk jako sedlak vezouci plne kolecko hnoje pri zataceni aby se vesel na valnik..

Proto ten pohyb separuju a dokonce odsouvam inklinaci az na druhe misto. Ve zkutecnosti by to melo byt samozrejme zaroven.

a tato veta: „Nebo se snažíš svěřence pouze naučit překlápět „těžiště“ pokud možno bez vertikálního pohybu?“

tak to kazdopadne.. vertikalni pohyb pokud jim myslis vertikalni natahovani a skrcovani se v kolenech, kyclich a trupu (o kotnicich ani nemluve), povazuji za zbytecny a matouci prvek, co se tyce vyhod pro usnadneni prechodu z oblouku do oblouku..

nemluvim o snizovani a zvysovani teziste ktere se samozrejme deje v dusledku rozdilu pozic v ruznych casytech oblouku, ktere je faktem. ovsem nijak jinak ho nedocilim nez spravnym lyzovanim a ne vertikanim „zamernym“ pohybem!!

Zdravi,M.

16.02.2011 01:56:11 #330 

mski muž

Skvela jizda Tome!! na to jak jsi jel rychle a ledovej kopec, parada!! co se techniky tyce v zakladech je to lepsi nez co jsem vetsinou zatim videl tady kdo co poskytnul sveho..

Urcite zacni s tim ze si ty lyze co mas nabrus pilnikem, navodu jsem koukal tady na diskuzi je v patricnych rubrikach dost. Je fakt ze nejaky delsi lyze okolo 160cm a vic by byli dobrou investici.. staci si poridit neco slusnyho ojetyho kde jeste zbyly hrany k brouseni..-))

Hodne stesti, M.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.

Komerční tipy