Rozbor videa (strana: 13)

12.05.2011 03:09:30 #361 

Gravedigger

1. video: traversama mezi obloukama se pripravujes o rytmus. dale klasika: vnejsi lyze utika dozadu, vaha na vnitrni a s tim souvisi nedostatek zalomeni (angulation). v obloucich doleva trup a hlavne ramena prerotovavas dovnitr.
  2. video: po te vnejsi moc nejedes. zastav si kterykoliv oblouk ve fazi po spadnici – stojis skoro ciste na vnitrni a nezatizena vnejsi ti ujizdi pryc. podle me, snaha o co nejvic vahy na vnejsi, neboli svym zpusobem ccviceni, vypada tak, ze vnistrni je ve vzduchu. ta counterrotovana panev je na tomto videu dobre videt.

3.video: horni pulka tela by mela vypadat, ze nic nedela. ty vypadas, jako kdyz preskladavas pytle s cementem stridave ze strany na stranu.

atd. atd.

zacni doopravdy jezdit po vnejsi a zklidni to krouceni ramen ze strany na stranu.

12.05.2011 09:01:33 #362 

tomas_PCB muž

Gravediggere díky! Zkoušel jsem si na každym přejezdu apod. jet po vnější s vnitřní zvednutou a v pohodě, tady v jízdě jsem se snažil o váhu na vnější, ale obě lyže v kontaktu se sněhem a asi se mi to ze cvičení „jen po vnější“ nepovedlo do „jízdní praxe“ přenést? Nějaký tipy? Zkoušet to po vnější only i v normální jízdě?

12.05.2011 10:24:55 #363 

TomáS muž

>> #358, tomas_PCB, 11. 05. 2011 19:05:08

Čus Chlope, v rámci vlastního zlepšování se musím taky zlepšit ve schopnosti analýzy někoho jiného, takže to ber jako můj první pokus najít chyby na neznámém videu.

1/ charakter jízd nepodřizuješ lyžím a schopnostem. Jezdíš moc rychle a moc velké oblouky. V zásadě vždy nad rádiusem lyže. Ten měně prudký Kaserer vpravo je na cvičení lepší. Tj. zpomal a více zatáčej.

2/Jezdíš s výraznou protirotací pánve i ramen. Např. poslední video 0:10

3/ Zahajuješ oblouk hned zalomením těla, což je špatně protože tak přicházíš o výkon natažené vnější nohy, do které zatlačí rovný trup. P oblouk je malinko lepší než L. V posledním videu to je dobře vidět. Taky ti přesně řeknu proč to tak děláš. Zalomením těla přeneseš impuls do kolena a to pak přes kotník zahraní. Uděláš ten pohyb zalomení a pak tak za 0,3vteřiny se dostaneš na hranu a lyže začnou točit. Je to celý spojený s nedostatečně propnutou vnější, která je navíc o jednu botu vzadu. Když se ti podaří jí dát dopředu a současně vnitřní dozadu, mechanika dostání tlaku na hranu už nebude vycházet z kolena, ale spíše s pánve, což je žádoucí a zmizí tak ten A postoj nohou.

4/ třetí video 0:09 vše prozrazuje. Tvoje stopa je jednou tak široká než by měla být a pokrčená vnější zaostává o celou botu za vnitřní. Vnější odjíždí z oblouku, protože jí málo zatěžuješ.

5/ často ti se lyže rozjedou a stoupneš (asi) na vnitřní. problém podle mě je v tom, že vnější je nedostatečně zatížená a tak prostě odjede z oblouku. Zase když bude natažená a vpředu, tak se to vyřeší.

6/ poslední video 0:11 přechodová fáze. Borci z WC při volných jízdách skoro stojí a tělo mají předkloněné dopředu. Ty stále sedíš v pozici záchodová mísa. Nejsi-li Herman, tak z týhle pozice NIKDY nezahájíš oblouk s dostatečným tlakem na vnější, která má být natažená a vystrčená dopředu.

7/ ty pytle cementu bych taky nechal ležet na místě:-)

Poznámka k botám. Musíš rozlišovat různé věci i bot. FI bude dostatečné. Přílišný náklon může ale způsobit vázání. Bota má taky svůj náklon definovaný zeppou a třeba spojlerem. Ano menší náklon pomůže nohu lépe propnout, ale samospásné to není. Dej si botu do vázání a změř si kolik je od boty na hranu ve špičce a patě. Jednou jsem si to počítal, tuším že u mě 1mm rozdílu posouvá čéšku kolena o 0,6mm dopředu či dozadu, takže je to celkem podstatná věc.

Poslední věc, je zvláštní, že tam přerotování trupu a ramen dovnitř oblouku nevidím. Naopak vidím protirotaci, takže já bych ti radil narvat při zahájení vnější do oblouku i s pánví a rameny (při zahájení). V poslední fázi vidím spíš snahu oblouk jako dokončit tak, že si pomáháš rukou, ale to bych teď neřešil. Hlavní je stopa, zatížená vnější, narovnaná vnější, a zmírnění protirotace při zahájení oblouku.

12.05.2011 11:40:43 #364 

tomas_PCB muž

Díky Tome,

myslíš že má smysl zkusit to přes léto řešit na trenažeru (ten s motorama)?

T.

12.05.2011 11:53:39 #365 

TomáS muž

>> #364, tomas_PCB, 12. 05. 2011 11:40:43

Nevím jakej myslíš? Ten z Montany, nevím jestli bude v provozu. Asi ne, bych si typnul. Osobně jsem dost skeptickej k trenažeru. Na posilování je to dobrý, ale pro posilování dost drahý. Na vyšlápnutí novejch bot, je to docela dobrý a zablbnutí dobrý, ale ne vypilování nějaký nový techniky.....to fakt nevím.

Na příští sezónu si ordinuju více videa a svou vlastní analýzu spojenou s pocitem, který jsem měl při konkrétní jízdě. V tom vidím jedinou možnost. Rady ostatních jsou super, ale když nevíš jak je aplikovat…tak je to na prd…

12.05.2011 12:15:23 #366 

tomas_PCB muž

jj, myslel jsem ten z Montany, zkoušim jim volat a nic… mě přijde dobrej aspoň v tom že se tam nadřu, tak když nic jinýho, aspoň to :-) Říkal jsem si ale že minimálně na vyzkoušení toho jak zahájit s nataženou vnější a jak ji nataženou udržet by tohle mohlo být ok.

Já se musim dostat na to vylepšovací lyžování – když si videa analyzuju den po jízdě a možnost zkoušet na jejich základě něco novýho je druhej den, nebo třeba až za dva týdny, není to právě „intensive-feedback“…

Pro mě je tohle uplnej obrat, protože jsem se pod vlivem carv.cz učil (a zjevně naučil) jezdit co nejvíc po vnitřní… takže fun mi myslím jde pěkně :-) což tady ovšem nikdo nedocení… Některý věci mě ale matou, viz můj příspěvek ve tvojí diskusi…

12.05.2011 12:38:15 #367 

TomáS muž

Pochybuju, že by Montanu otevřeli přes léto. Ten trenažér má nedostatek v tom, že chybí sklon. Takže to natahování dopředu sice nějak jde, ale, ale…

Když ti na kopci někdo něco říká, je to sice fajn. Ale jestli seš schopnej to aplikovat, je druhá věc a jestli ti to říká dobře, je třetí věc…

Jediná cesta, je si udělat vlastní názor a vlastní feedback. Dám ti příklad z tvýho vlákna. Gravedigger píše, že přerotováváš. Já zase že seš v protirotaci. Co si vybereš? Co je podstatný a kdy? Já jsem jako debil strávil půl sezóny strkáním pánve dopředu, až jsem přišel na to, že to nikam nevede. Chci tím říct, že je potřeba si vytvořit nějakej vlastní názor a vlastní pohled, abys pak mohl „odolávat“ radám. Teď jsem si pouštěl na jedný staně obrazovky po snímcích svou jízdu a vedle po snímcích ve stejné fázi volné jízdy borců z WC. To ti taky dost pomůže. Zásadní je podle mě odstraňovat chyby při zahájení oblouku jako první. Prostě tři roky se snažím. Na začátku jsem uměl a věděl ho.no a hltal každou radu. Dnes vím, že z těch 10 rad můžeš 9 zahodit a je důležitý, abys byl schopnej sám objevit tu správnou, nebo ještě lépe být schopen na ní přijít sám. T

12.05.2011 14:25:08 #368 

tomas_PCB muž

to je mi jasný že to chce zkoušet a natáčet a koukat… do nedávna jsem si myslel že jezdim hezky – nemám problém sjet cokoli, když to je upravený tak bez smyku (pravda v prudkym za cenu traverzu v průběhu oblouku), měl jsem APUL B a kdo mě vidí na kopci říká že to je pěkný; navíc jsem měl ze sebe dobrej pocit… te'd vidim že ty chyby o nichž se dočtu že dělám opravdu dělám a chci je odstrani; to že jsou rady někdy protichůdný je blbý, ale musíme s tim nějak bojovat, vždycky jsem se učil tak že jsem koukal jak jezděj jiný a zkoušel to co se mi líbilo dělat sám, což většinou fungovalo :-) Dneska jsem ale ve fázi že i když dělám spoustu chyb tak většina lidí který kdekoli na kopci potkám jede tak jak bych jezdit sám rozhodně nechtěl :-) proto doufám že by VL mohlo být přínosem :-)

Prostě věřim že trávit čas na horách ne s lidma, který chtěj jen lyžovat, ale taky s šílencema jako se vyskytujou tady nemůže bejt na škodu :-)

12.05.2011 19:21:13 #369 

Harry žena

>> #368, tomas_PCB, 12. 05. 2011 14:25:08

V TomaSovom vlakne si spomenul,ze si sa ucil lyzovat sposobom stale tlacit do jazyku lyziarok.

Na toto pozor,toto moze sposobovat dost negativ v Tvojej jazde.Tlak do jazyku v zahajeni nie je problem,ale pocas obluku je.

Z mojho pohladu na lyzovanie,jazda musi vyzerat jednoducho.Bez vselijakeho krutenia,rotacii a protirotacii,panvou a trupom.V jedno­duchosti je krasa a ucelnost.

VL by nebola spatna volba,HOnzo by Ta slusne zrovnal v tom co je podstatne,a co je moderne lyzovanie.

Cau,nelakaj sa kritiky,dost chlapov tu na lyzovanie nazera optikou race.

Teoria je, ked nic nefunguje,ale kazdy vie preco. Prax je, ked vsetko funguje,ale nikto nevie preco. Ja som spojil teoriu s praxou,nic nefunguje a nikto nevie preco.

13.05.2011 01:56:43 #370 

Gravedigger

to TomaS:

tim „prerotovavanim“ jsem myslel to same, jako prendavani pytlu ze strany na stranu. jinak je tomas samozrejme panvi v counterrotaci. omlouvam se za matouci vyjadreni.

to tomas_PCB: chces rict, ze ty mas vazne apul B?

na tvojem lyzovani je videt, ze jsi sel prilis dlouho nespravnou cestou a naprava bude tezka a zdlouhava. na leto bych ti doporucil hodne se divat na lyzarska videa – normalni lyzovani, ne race, doporucuju richarda bergera, a pak si predstavoval sama sebe, ze jedes stejne. ze zacatku se stridave zameruj na ruce, vnejsi nohu, kolena, natoceni panve, polohu bot proti panvi a dalsi a postupne se nauc pri vizualizaci toho videt a citit co nejvic zaraz.

13.05.2011 17:47:49 #371 

tomas_PCB muž

No uz ho nemam, protoze jsem neucil, ale v roce 2002 jsem ho udelal v pohode. Je pravda ze jsem se ale od te doby soustredil na to jezdit co nejvic po vnitrni…

13.05.2011 18:24:16 #372 

tomas_PCB muž

Btw.taky jsme se ucili ze protirotace je ok. Snaha drzet frontalni osu kolmo na spadnici po celou dobu jizdy. O jizde s frontalni osou kolmo na podelnou osu lyzi nam vykladali jako o jedne z moznych technik…

13.05.2011 20:36:56 #373 

VojtěchV muž

>> #372, tomas_PCB, 13. 05. 2011 18:24:16

Jen taková momentální myšlenka. Rady kterých by ses měl držet už tady víceménně padly. Já tě ale chci pochválit. Protože když píšeš, podle jakých rad a postupů ses učil lyžovat, stačí kouknout i jen na tvůj avatar a je jasné, žes všechny ty rady dokázal do své jízdy opravdu aplikovat. Horší informace je, že pokud se chceš dostat někam dál,budeš se jich muset spousty vzdát a přeučit :-)

14.05.2011 00:22:27 #375 

tomas_PCB muž

Ale ja vubec nekritizoval APUL, ja jen konstatoval ze jezdim tak jak me pred deviti a desiti lety ucili jezdit. Ze to je jinak nez dnes je evidentni ze zdejsich prispevku, ale neni to moje kritika APULu. Jak pise Vojtech, to co me ucili me zjevne naucili dobre :-) mozna se na improvement vykaslu a budu proste rikat ze jezdim stylem made by APUL 2002 a ze to jezdim fakt dobre :-)))

14.05.2011 04:40:27 #376 

Gravedigger

2002 neni az tak davno. od te doby se lyzovani moc nezmenilo. nehlede na to, ze to, jak lyzujes, nepasuje na nic, co se ucilo za poslednich minimalne tricet let. zajimalo by me, kdo ti tehdy ten apul B dal, a co dela ted a jak lyzuje.

po celem svete je bezne, ze nejnizsi stupen narodni certifakce dostavajki mizerni lyzari, ale druhym stupen uz by to mel protridit. na druhem stupni se da jeste tolerovat dobry lyzar, ktery nema paru o teorii a principech, nebo naopak nemotorny lyzar, ktery ale dobre vi a rozumi, jak by lyzovani vypadat melo. u tebe ale zjevne teoreticke znalosti praktickou dovednost neprevysuji. ber to jako kritiku apulu, ne tebe.

14.05.2011 18:43:40 #378 

Harry žena

>> #373, VojtěchV, 13. 05. 2011 20:36:56

Ale kto z nas sa moze pochvalit takymto nadhernym zaberom do casopisu na titulnu stranu?/myslim PCB avatar/.Ja nie.

Ze to ma podla nasho nazoru na ski chyby?

Vela ludi co tuto diskusiu cita si to mozno nemysli.

Je to vec nazoru.

Teoria je, ked nic nefunguje,ale kazdy vie preco. Prax je, ked vsetko funguje,ale nikto nevie preco. Ja som spojil teoriu s praxou,nic nefunguje a nikto nevie preco.

14.05.2011 19:02:06 #379 

kokoska.rokoska muž

>> #378, Harry, 14. 05. 2011 18:43:40

Zdravim Te Harry, ale rovnou pridam, ze Ti moc nerozumim. To s tim avatarem PCB byl zert, vid?

Rekl bych, ze prave ten avatar obdivuhodnym zpusobem ukazuje v jednom statickem snimku vsechny Tomasovy chyby najednou.
Kdyz jsem uvidel avatara, bylo mi uplne jasne, co me ceka ve videich…

Hezky den!

kokoska.rokoska

„Tak špatnej lyžař snad ani nemůže bejt slušnej člověk!“

14.05.2011 19:17:25 #380 

Harry žena

>> #379, kokoska.rokoska, 14. 05. 2011 19:02:06

Taktiez Ta zdravim.Tiez rovno pridam, ze si moc nerozumiem,a plne Ta chapem.

Ale nie je takyto zaber pre ludi ktori o lyzovani moc nevedia zaujimavy?

Ja si myslim ze ano.Takto poskrucany lyziar musi byt pre nich efektny.

Ze je uplne neefektivny?No ,koho to zaujima.

15.05.2011 09:07:00 #381 

kokoska.rokoska muž

>> #380, Harry, 14. 05. 2011 19:17:25

No, pro lidi, co o lyzovani vubec nic nevedi asi ano, ale takovych tu snad bude minimum.

Ale samozrejme – takhle Ti rozumim a v podstate souhlasim…

„Tak špatnej lyžař snad ani nemůže bejt slušnej člověk!“

16.05.2011 12:42:50 #382 

ivan-ski

tomas_PCB: ak si mozem dovolit par poznamok. Na kopcekoch kde si robil tie videa sa ucia lyzovat 5-rocne deti. Mal by si ist trenovat na relativne strmy, tvrdy az ladovy kopec. Ak sa chces priblizit race (cista jazda po hranach, v rychlosti, obluky v tempe) tak musis v prvom rade zacat jazdit rychlejsie a striedat obluky vo vyssom tempe. Kondicku a ohybnost klbov/panvy na to mas. Hlavny problem je poloha tvojho taziska, prilis zalomena a prerotovana panva vzhladom na nizku rychlost. Akoby si sa pri rychlsoti 30km/h snazil imitovat pretekarov ktori jazdia zadkom po snehu. Z toho vyplyvaju vlastne vsetky tvoje uz spominane chyby – problem z rozlozenim vahy, jazda po vnutornej. Tiez prilis dlhy traverz pripominajuci skor jazdu na snowboarde. Na takom miernom svahu, pri takych rychlostiach a stope lyzi sa race obluk ani poriadne spravit neda. Preto zamerne nevravim ze to je zle. Protirotacia panve, tlacenie do jazykov lyziarok pri hraneni je v zasade spravne. Pokial sa chce niekto posuvat dalej tak musi najprv zvladat tieto zakladne veci. Zalomit a prerotovat panvu ako mas na avatare dokaze malokto a urcite je jednoduchsie z toho ubrat ako sa ten pohyb neskor ucit. Na makkom snehu sa da lyzovat aj s chybami, tam sa spravna technika chape tazko. Pri vyssej rychlosti, rychlejsom striedani oblukov a tvrdom snehu kazdu malu chybu v pohode identifikujes aj sam.

25.11.2011 22:45:50 #383 

kaja84

Ahoj všem, nová lyžařská sezóna za dveřmi a já přemýšlím, co se svými lyžařskými dovednostmi, tak zkusím oživit toto staré vlákno, kdyby měl někdo třeba chvíli času a nenapsal pár podnětů co zlepšit. Učím se lyžovat)zlepšovat) za pochodu odkoukáváním od lidí na sjezdovce a cílem je sportovní jízda. Kvalita videa není asi úplně optimální ale sem rád alespoň za tyto obrázky, jízda točena na prudší červené sjezdovce, mírně rozměklý sníh, lyže stockli laser gs 184cm, lyžník 27let,183cm/88kg. Všem děkuji za náměty a rady ke zlepšení a zefektivnosti lyžování. Díky a snad se počasí umoudří a konečně hory pokryje bílá peřina. Pěknou sezonu všem.

http://www.youtube.com/watch?…

26.11.2011 02:43:30 #384 

ivan

>> #383, kaja84, 25. 11. 2011 22:45:50

Kájo, kdybych ti směl říct jenom jednu větu, ocitoval bych Ondrovo (Novák) geniální “když chci zatočit doprava, postavím se na levou, když doleva, na pravou lyži”. To je prostě zlatá pravda, asi jako “těleso ponořené do kapaliny…”, “chlapci, nelízejte to zábradlí”, nebo “co se může pokazit, pokazí se”.

Vnitřní, vnitřní, vnitřní – fuj. Tím nemyslím, že bys jel jenom po vnitřních a úplně blbě, ale stoupáš si na ni v okamžicích, kdy bys měl mít dominantně zatíženou vnější (a tím “dominantně” myslím něco jako dominu s bičem, otroku!, tedy pořádně!).

To je to hlavní. Bez toho asi nemá cenu řešit podružnosti.

A pak bych zdůraznil rovněž logický požadavek odklonit trup tak, aby vyvažoval nohy. Všimni si sám sebe na 0:12: vnitřní rameno padá dolů, vnější s vytaženým loktem jde nahoru. Nakláníš se DO oblouku, místo aby ses z něj “vykláněl ven”, tedy pokud možno opačně.

Ne že bys jel nějak úplně blbě, chraň bůh. Dáváš to po hraně, zatáčí ti to, umíš se i naklonit (viz ale předchozí odstavec, viz evergreen několika vláken) a zahranit. Ale když race, tak musíš bezpečně, suverénně a jednoznačně ovládat oblouk jasně po vnější. Všechny ty kecy o obou a o vnitřní, které mají kus pravdy, ve světle této monumentální zásady blednou a chcípají.

Je to furt ad nauseam, ale je to zkrátka tak. Jednoduchá základní pravda. It ain´t no rocket science, opakuju s umanutostí Catona staršího. (Kdo mi teď nerozumí, ať to bere jednoduše tak, že máš kurva jezdit pořádně po vnější lyži!)

Nepotěšil jsem tě? Sorry, neber si to tak. Jsi trochu vykulenej nad reakcí? Dobře, přemýšlej.

26.11.2011 07:15:48 #385 

kaja84

Díky za za dlouhý příspěvek, o té vnitřní vím zřejmě je to pozůstatek z doby kdy zatížené obě lyže byly nepsaným pravidlem pro „pořádný carving“. Na tu vnitřní nohu mi to spadne zejména na obřačkách než na slalomkách alespoň dle pocitu, problémem je tedy špatně zatížená vnější lyže a postavení trupu v oblouku. Oblouk se snazim zahajovat na vnější jak píše (chci doprava stoupnu na levou). Zkusím zde na diskuzi vyhledat nějaké cvičení a se začátkem sezóny na sobě zapracovat. Jak sem psal sem vděčný za každou radu a podnět ke zlepšení..

26.11.2011 16:09:17 #386 

AleZ

>> #385, kaja84, 26. 11. 2011 07:15:48 Jenom bych Ivanův příspěvek doplnil: zdá se mi, že jsi moc zakloněnej ( taky s tímhle bojuju ) a možná bys mohl jít víc do kolen.

27.11.2011 13:40:52 #387 

ivan

>> #385, kaja84, 26. 11. 2011 07:15:48

Víc po vnitřní na obřačce než slalomce? Jasně, oblouk trvá déle a máš víc času tam páchat zvěrstva. Když se takhle položíš do oblouku (u tebe typicky oblouky doprava), dostatneš těžiště tak daleko dovnitř, že buďto musíš jet opravdu hodně rychle, aby tě to udrželo, nebo se holt o tu vnitřní opřít musíš (někdy bys asi nemusel, ale v obavách to stejně uděláš).

Když odkloníš trup, nepůjde ti těžiště coby pomyslný bod při zachování stejného úhlu zahranění tak daleko do středu otáčení, výslednice sil půjde o něco blíže vnitřní hraně vnější lyže a to při dobrém sladění stačí, abys mohl dominantně zatěžovat vnější a nepadal na vnitřní. Všimni si, jak na těch cca 0:12 vytahuješ levé rameno, paži a loket (na úrovni hlavy!) nahoru – to už je při jemném balancování dost velký impuls, který tě na tu vnitřní strká. A celá pravá strana těla klesající dolů tlačí i pravý bok dolů a to tě zase vede k postavení na vnitřní. Výsledek tam vidíš, vnější táhneš za sebou a následně ji musíš přitahovat – místo aby byla tou, po níž ten oblouk vyjedeš primárně.

S tím souvisí i vnější paže zaostávající vzadu – máš ji asi na úrovni boků místo vepředu. Ve vedení oblouku bys tu vnější měl vést dopředu a spíš tlačit dolů (ty naopak, viz výše), tím zesiluješ tlak do vnější lyže.

Už jsem to teď někde vedle psal: cvičně celý oblouk po vnější! Jízda po jedné lyži nedovolí páchat spoustu toho, co člověk na dvou ustojí, zkoriguje. Jinak než v odchodu na krovky jsem člověka na jedné lyži v záklonu ještě neviděl.

Je toho tady v diskusi na pořád (skoro) stejné téma mraky. Neškolená jízda na carvingových lyžích zřejmě jezdce těchto návyků plodí stejně snadno jako myš mláďata.

27.11.2011 16:32:55 #388 

Harry žena

>> #387, ivan, 27. 11. 2011 13:40:52

Neviem ci ma pochopis,ale ze Ivan okomentoval Tvoju jazdu,vela znamena.Asi mu za to stojis..

Lebo aj ja tam vidim velky potencial,len ho treba spravne vyuzit.

Nedaj sa /u nas sa hovori ojebat/ zviklat nazormi viacerych co sem prispievaju.

Pocuvaj tu len par ludi,nebude to jednoducha cesta,ale nou chod.Ta Ti potesi dusu.

Si na ceste nakupit kvalitny material/lyzi­arsky/,a makat na sebe.

Mne sa Tvoja jazda paci,preber si co Ti napisal Ivan/a to dokladne ohladom vonkajsej/ a budes na dobrej ceste.

Drzim palce

Caute Harry

27.11.2011 16:45:08 #390 

Harry žena

Omluavam sa KAJA To bolo myslene na Teba.Ivan pardon.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.

Komerční tipy