Mystifikace 2013 podruhé aneb Márketing-ňůz-pík awards
12.12.2013 08:57:09 #1
Chvilku vás člověk nechá o samotě, ani tradiční soutěž o hodnotné ceny nezásobujete úlovky, marketingovci si vás omotávají (Čest výjimkám!) kolem prstů …
Četli jste třeba tohle?
http://www.carving-sport.cz/…set/d-70638/
Zkrátka: prodají vám pravou nefalšovanou slalomku s celoplastovým vázáním za velevýhodnou cenu. No nekupte to.
12.12.2013 11:19:11 #2
>> #1, ˘Ö˘Krab, 12. 12. 2013 08:57:09
Třeba to bude jezdci orientovanému na delší oblouk na této lyži jedno.
12.12.2013 17:35:32 #3
>> #1, ˘Ö˘Krab, 12. 12. 2013 08:57:09
Do maximálních rychlostí zásadně s DIN10 plasťákem…
12.12.2013 19:00:36 #4
Z jedné strany takový marketynkspík ofackujme, z druhé uznejme, že se prodejce zřejmě bez přisátí na státní cecek snaží živit sebe, asi i rodinu a možná dokonce i nějakého zaměstnance. Což by na jednu stranu mělo být normální, na druhou, přiznejme, vždy není.
V hydovské roli zlého policajta ho proto v souladu s příspěvkem výše profackuju, v té hodné jekyllovské uznám, že holt dělá, co umí.
Suma sumárum ale nakonec zatleskám tomu, že tady umíme upozornit na situace, kdy ono „dělá, co umí“ už jde trochu příliš daleko.
27.12.2013 20:27:07 #5
Už jsem měl strach, že by se letos neurodilo, marketingovci v letácích si dali pohov.
Konečně! Happy sport u bot Technica píše
„Z vnitřní strany botičky je neopren, který výborně odvádí vlhkost a udržuje tak nohy v příjemném suchu.“
Tak se vás ptám, soudruzi, je to vůbec možné? Nebo není neopren jako neopren?
27.12.2013 20:55:08 #6
>> #5, ˘Ö˘Krab, 27. 12. 2013 20:27:07
„pro velmi dobré zaměřené lyžaře“
Zaměřené dělostřelectvem? Snajprem? Radarem?
„horní část botičky s jazykem jsou z velice měkkého a komfortního materiálu“
Jazyk „z velice měkkého materiálu“ bych v botě tedy mít nechtěl. Možná je z neoprénu?
27.12.2013 21:04:37 #7
>> #6, ivan, 27. 12. 2013 20:55:08
No musím se trochu Happy Sportu zastat. Čerpá jen z informací od prodejce/výrobce. Jde pouze o to, zda prodejce špatně přeložil, nebo výrobce blbě napsal… http://www.tecnicacz.cz/technologie/
27.12.2013 21:13:58 #8
>> #7, Ondřej Novák – SNOW, 27. 12. 2013 21:04:37
Ještě bych upřesnil a poněkolikáté upozornil, že texty-popisky u výrobce nevytváří skutečný „výrobce“, tedy ten, kdo tu botu fyzicky zhotoví, nýbrž především marketingovec s příslušným zadáním. Podle toho to taky mnohdy vypadá.
Tecnica v dobách Albertových (Princ Pro Sport, 3. Princova) mívala překlady dobré, přinejmenším ze začátku to zjevně hlídal Saša (bratr Alexandr).
Taky SnowHow, tam to zase Tomášovi (Sgalitzer) minimálně ze začátku dělal otec, iirc.
Jak vznikají texty a popisky Happy Sportu, nevím.
27.12.2013 21:28:39 #9
>> #8, ivan, 27. 12. 2013 21:13:58
Ano, příště napíšu zaměstnanec marketingového oddělení příslušného výrobce, případně firma zabývající se marketingem a najatá k tomuto účelu výrobcem.
Happy sport tvoří své popisky evidentně z popisků výrobce, což jsem se snažil naznačit uvedeným odkazem.
27.12.2013 21:36:23 #10
>> #9, Ondřej Novák – SNOW, 27. 12. 2013 21:28:39
To ode mne neber jako opravování. Jen se tu a tam snažím vysvětlit veřejnému mínění, že „výrobce“ není takový blbec, jak se někdy podle popiskových textů zdá. Ne že by ti hoši od vývoje po výstupní kontrolu byli nutně nějací ajnštajni, jsou tam lepší i horší, ale občas musejí být až nešťastní z toho, co pod tlakem ekonomů a marketingu vznikne. Ale to je holt život a když chtějí výplatu, musejí buďto držet lajnu, nebo jít jinam.
27.12.2013 21:45:33 #11
jsem tu mladej a budu se snažit nerýpat. prodat se dá všechno,a ten kdo ví co chce to stejně nečte,bo hledá jinde.
27.12.2013 21:53:04 #12
kontrolní dotaz. nepřehodil sazeč komentáře a graf přesahu stylu u atomic redster sl doubledeck s redster edge sl ? v testu sl lyží .
30.12.2013 20:52:04 #13
A je to tady – reakce na včerejší Schumacherovu nehodu na sebe nenechaly dlouho čekat:
Helma je pro lyžaře základ. Nově je tu technologie MIPS
Cit.: „Při nárazech tudíž dochází k rotování mozku v lebce a následnému silnému otřesu.“
Myslel jsem, že pokud někomu „zarotuje“ mozek v hlavě, tak už následný silný otřes nemusí vůbec řešit.
Teď čekám, že mediální masáž bude pokračovat a zavedení povinné helmy pro děti do 15 let je jen otázkou času. Ach jo.
Bojím se, že namísto informování a vzdělávání nastoupí opět legislativní buzerace.
EDIT: Pro úplnost doplním, že tento článek je z pera (vlastně z klávesnice) Petra Pravdy. V článku je také toto: „Sám autor tohoto článku při těžkém pádu na lyžích v únoru 2013 helmu s moderní technologií MIPS měl a zřejmě mu zachránila život.“ – takže předpokládám, že by v tom z části mohl být také vděk spřátelené firmě. Viz výňatek z „diskografie“:
Pravda opět nezklamal.
EDIT 2: Omlouvám se. Ale nad články Petra Pravdy už někdy vidím rudě a jsem neobjektivní. A tak jsem při prvním čtení přehlédl, že Scott je zmíněn mezi celkem 4 firmami. Takže tu část beru zpět. Nicméně představa toho, že by docházelo k rotování mozku v hlavě je příliš silná. Vím co chtěl říci, ale má to napsat jinak – on je profík. Na neohrabané psaní jsou tu milióny dalších lidí jako jsem třeba já.
30.12.2013 21:42:50 #14
>> #13, HonzA_, 30. 12. 2013 20:52:04
Ano, vyznívá to jako Scott-promo. Kdo se koukne na pár Pravdových článků, ví svoje.
Je to ale formálně těžko napadnutelné. Těmi “Švédy” jsou sice borci z MIPS AB, viz http://mipshelmet.com/home
což by bylo slušné uvést, a jako první tuto technologii logicky použila v přilbách firma POC předtím, než ji od MIPS získali další, ale ti, kdo MIPS v helmách používají, tam uvedení jsou.
O tom, zda by byla známému dramatizátorovi PP “zachránila život” i jiná helma bez MIPS, se můžeme jenom dohadovat, stejně jako netušíme, jestli i on opravdu byl “málem Schumacherem”.
Pro pořádek dodejme, že řada “RH helmets” jiných značek MIPS nepoužívá. Takže by bylo poněkud předčasné davově se vrhat na ty mipsovské. (To píšu, přestože je ta supernej- POC mým osobním žhavým kandidátem.)
Nutno ale uvést, že “rotation in the brain” uvádí i MIPS:
„Because in reality when you fall, your head most often hits the ground at an angle, creating a rotation in the brain, which in turn can cause major damage. With MIPS, the helmet absorbs much of that damaging rotational energy, offering you radically better protection.“ (Ano, i tohle je jenom marketingový popisek.)
Jenže „rotation“ nelze tupě přeložit jako „rotování“ nebo „otáčení“. Jde přece o otáčivý pohyb, třeba jen v minimálním rozsahu, tedy spíše něco jako „posun“. Kdežto „rotování“ („dochází k rotování mozku v lebce“) nejspíš implikuje opakované otáčení o 360 stupňů. Což je hezky komická (spíš tragická) představa.
Ještě že se PP díky MIPSu mozek nerozrotoval.
30.12.2013 23:46:18 #15
>> #14, ivan, 30. 12. 2013 21:42:50
Ano Ivane, přesně na to, co píšeš v předposledním odstavci, jsem narážel. „Rotational energy“ naprosto rozumím a chápu, že je to to, co PP (případně ten, kdo mu diktoval) chtěl říci. A právě to „rotování“ je neohrabanost, kterou od profíka neočekávám. Nejsem profesionálním fyzikem, ale řekl bych, že třeba „rotační impuls“ by mohlo být určité přijatelné vyjádření toho, o co jde. Případně i ta „rotační energie“ pro populární podání. Ale rotování mozku v hlavě je krásná představa.
A rotující kedluben a dopadl MU na buben…
31.12.2013 00:51:57 #17
>> #15, HonzA_, 30. 12. 2013 23:46:18
Stacilo by misto „rotovani mozku v lebce a naslednem otresu“ napsat treba „pootoceni mozku v lebce a naslednem poskozeni“. Ale proc se namahat s vymyslenim lepsich formulaci.
Ale kdyz uz se to tu objevilo, myslite, ze je tahle technologie dulezita i u lyzarskych prileb? Pokud to chapu spravne, tak primarne se tim zacali zabyvat kvuli nehodam motocyklu. K tomu rotacnimu pohybu mozku dojde v zavislosti nejen na uhlu narazu, ale take na treni. Koeficient treni prilba-asfalt bude vyrazne vetsi nez prilba-snih/led. Neni to jen „mame novou technologii, nasadime ji ve vsech odvetvich, urcite na tom neprodelame“? Nejake vlastni zkusenosti (krome PP, kteremu to zachranilo zivot)?
31.12.2013 01:09:08 #18
>> #17, Lumir, 31. 12. 2013 00:51:57
Fundovaně ti zde nikdo nedokáže odpovědět. („Myslet“ si lze leccos, znáš to, „opinions are like assholes…“) To je příliš speciální a odborná problematika.
Nápadů na zvýšení účinnosti přileb existuje víc. Jak účinný který je, samozřejmě mohou jakžtakž říct jen experti z vývoje a testování.
Pády na moto a lyžích mají dost společného. Nedávno jsem k tomu studoval poměrně podrobné podklady z motoristických zdrojů. Tření na asfaltu apod. je samozřejmě větší, ale zase s výjimkou obrubníků je vozovka rovná. Kdežto zasněžený svah je sice kluzčí, ale zase mnohdy nerovný a leckdy tvrdý skoro jako vozovka.
31.12.2013 01:35:41 #19
>> #14, ivan, 30. 12. 2013 21:42:50
>> #15, HonzA_, 30. 12. 2013 23:46:18
Jako rotace může být chápáno otáčení i otočení. Takže stačilo psát česky, ale to by asi při rozumném vysvětlení (je-li toho PP schopen) nebylo tak dramatické. Víc mi vadí, že se tohoto něštěstí někdo takhle nechutně chytí a snaží se z toho vytřískat co to jde. O skutečných důvodech vzniku článku PP však můžeme pouze spekulovat.
31.12.2013 11:20:15 #20
Pojem „rotace mozku“ nejspíš Pravda nevymyslel , ale použil ho jen pro
pochopení neznalých
Už před lety se něco podobného objevilo v souvislosti s přilbama na
motorku
Jen pro rošíření info odkaz na technologii superskin, kde se něco
podobného řeší
http://www.lazerhelmets.com/…s/superskin/
Ivane, pochvala za info co jsi tu dal a je fajn, že to sleduješ
v souvislosti s moto helmama
Ikdyž je to na dlouhou diskuzi co je stejné a co jiné při pádech na ski
a moto
V každém případě, nezávidím výrobcům přileb na lyže (a další
outdoor aktivity)
Jestliže běžná helma na moto váží cca 1,5 kg (ty nejlehčí komerční
1kg)
Pak výrobci přileb na ski se musejí vlézt s váhou kolem 500–600
gramů
Navíc je tady otázka ceny
31.12.2013 15:52:50 #21
>> #20, PetrAT, 31. 12. 2013 11:20:15
Díky za pochvalu, snažím se mít informace, když chci o něčem psát.
Přesně jak píšeš. Udělat „lepší“ helmu by technicky nebyl problém. Nejdál jsou vojenští piloti. Jenže ti mohou mít na hlavě mnohem větší zátěž než lyžaři. U nich bude rozumný limit pro civilisty asi tak 0,5 kg a dalším stropem je cena. Když ve snaze udat přilby coby masovku naučili lidi na skořápky se zdůrazňovanou nízkou hmotností v ceně od necelé tisícovky, které musejí jediné – splnit nutně měkkou normu -, bude velmi obtížné vnutit jim „lepší“ helmy – těžší, tlustší, dražší. Viz ta výše linkovaná Sweetka Discesa, což je samozřejmě extrém: 750 g, 699 euro.
Sám jsem zvědavý, jak to půjde dál.
31.12.2013 16:19:18 #22
>> #21, ivan, 31. 12. 2013 15:52:50
Přílba je fajn věc. Já osobně bych byl pro, aby byla pro děti do 15 let povinná, a to jsem nepřítel zbytečných příkazů a zákazů. Druhá věc je preferování jen jedné technologie a slabomyslné překlady cizojazyčných textů.
Limitujícím faktorem pro lyžařské přílby je a) cena, b) hmotnost. Na druhou stranu, lepší než nic je čepice, lepší než čepice je obstojná přílba, lepší než obstojná přílba je dobré přílba. Berme to tak, že větší zájem o dobré přílby může jejích cenu snížit.
31.12.2013 16:58:51 #23
Nejspis patrim na druhou stranu brehu = prilba me omezuje asi jako kdyz ma zmineny atlet (v jinem vlakne) bezet v gladach. Z meho pohledu maji mnohonasobne vetsi riziko stretu / poraneni hlavy fotbaliste. U freeridu bych prilbu neodmital o tom zadna.
P.s. Prilbu vlastnim.
31.12.2013 17:06:56 #24
Nemyslím si, že hnacím motorem výrobců přileb je lyžování
A tudíž i technologie spíše odrážejí jiné sporty, horská kola
apod.
Lyžařské helmy pak technologii jen analogicky přeberou
A nebo doplní o něco specifické, např POC udělá helmu, které zvládá
opakované otloukání slalomovou tyčí do čela
Ale je dobře , že se na trhu objevují nové věci
31.12.2013 20:57:47 #25
>> #23, Marek Bednář, 31. 12. 2013 16:58:51
Zajímalo by mě v čem tě ta přilba omezuje? U toho atleta běžícího v nevím čem to chápu, ale u helmy ne. Jediný, co beru jako omezení je, že hůř slyšíš. Maximálně si s helmou troufneš jet rychleji, nebezpečněji, avšak to už není o helmě, nýbrž o hlavě
01.01.2014 06:49:55 #26
>> #25, BigBang, 31. 12. 2013 20:57:47
Je to o pocitu nepouzivat helmu vcetne tezke zimni bundu.
01.01.2014 13:45:42 #27
>> #26, Marek Bednář, 01. 01. 2014 06:49:55
Pro mě helma mnohem příjemnější než čepice, ale rozumím Tvému pocitu. Představa běhu na běžkách v lyžařské helmě se mi zdá také málo představitelná (ale někdy by se hodila…).
03.01.2014 15:44:34 #30
CHLAPCI KONCOVÁ!!!
Už máme rok 2014, jestli jste si neráčili povšimnouti. Další příspěvky se již nepřijímají, probíhá vyhodnocení tohoto roku. Slavnostní vyhlášení výsledků proběhne v nejbližších dnech. Již ke mně prosákly ze zákulisí jisté znepokojivé informace o oceněných, máte se na co těšit.
Tak zatím pa pa
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.