Domů Diskuze Lyžařské boty Vyska nartu a vyber lyzarskych bot prakticky - jak na to?

Vyska nartu a vyber lyzarskych bot prakticky - jak na to?

18.12.2013 22:51:14 #1 

t603 muž

Ahojte,

poradite mi nekdo, prosim, jak pri vyberu lyzarskych bot zjistit jejich spravnou volbu co do vysky nartu? Predpokladam, ze 3D scan nohy a zaroven vnitrku boty, coz je asi jediny exaktni zpusob zjisteni, asi neni pro bezneho smrtelnika mozny (kdo by mi pujcil domu na test lyzaky ;-) A kdo by to zaplatil…

Da se vhodnost boty pro dany nart poznat pri skeletove metode? Treba jako footboard + vlozka + vlozka a pak N mm vule nahore? Nebo byva jazyk vnitrni boticky tepelne zeshora tvarovatelny? Nebo se to zjistuje nejak s botickou v lyzacich? Povoli casem kazda boticka i ve smeru nahoru tam, kde se dotyka nartu, nebo povoluje jen do stran a delky? Protoze jazyk az k prstum je samostatny dil vnitrni boticky z co ja vim jakeho materialu.

Konkretne si vybiram pro svoje nohy 262–263 mm delky a 101 mm sirky a telo 80 kg hmotnosti lyzaky Head Raptor 115 RS (98 mm normo sire nartu) o delce 260 ci 265 mm (mondopoint). Pocitam s vymenou vlozky za neco jako Sidas 3D Winter. Dle nejakych mereni mam mit vysokou podelnou klenbu, coz vsak (dle me) nesouvisi s vyskou nartu (klenba je udaj spodku, nart je udaj vrsku). Da se rict, ze tyhle Raptory jsou obecne pro nizsi ci vyssi nart, i kdyz ani pak bych nevedel, jaky nart mam ja…

Mam moznost si ty boty doma v teple zkouset delsi dobu… Ale asi zatizeni dopredu (zatizeni pri lyzovani) asi doma moc nenasimuluju, pokud nebudu v obyvaku dve hodiny k pobaveni decek a manzelky stat v lyzacich v lyzich a tlacit nohy dopredu.

Bojim se nejen otlaku, ale hlavne mnohokrat opakovaneho sevreni nartu a tim nedokrveni a mrznuti nohou, uz v tak dost uzkych botach.

Diky predem, Stepan

19.12.2013 18:24:32 #2 

ivan

>> #1, t603, 18. 12. 2013 22:51:14

Dalo by se určitě řešit i pomocí footscanu a jak uvádíš, ta služba existuje, byť ne běžně. Zkusím ale jako první nástřel to nejjednodušší.

Když si botu zapínáš na noze, poznáš z polohy 2. přezky, kolik prostoru vůči noze v botě je. Když budeš už v nové botě okem přezky na konci hřebene, tedy musíš materiál skeletu hodně stahovat a nutit přes sebe, nejspíš bude v nártu dost vysoká a prostoru je tam příliš. (Taky to samozřejmě může být přílišnou šířkou, resp. velkým vnitřním prostorem v botě.)

Naopak když tě bude i na krajní zoubek seshora tlačit, nejspíš bude bota v nártu poněkud nízká. To dá ostatně rozum.

Nedokážu říct, o kolik se v této partii která bota vymačkáním „zvětší“, ale určitě bude platit obecná zásada, že čím polstrovanější (tlustší, víc naducaná) botička, tím větší její následné splasknutí.

Při tomhle zkoušení si ověřuj, jaký rozsah nastavení ta přezka má, v jaké výchozí poloze je při tom zkoušení. Plastové chlopně na nártu by ideálně měly být překryté tak akorát.

Oblast této 2. přezky a nárt jsou ale jen jednou částí bot. Přímo s ní souvidí i obemknutí nohy v komínu a fixace přezkou třetí. Když to bude výborné (komín bez botičky při pohledu seshora kulatý a těsný noze, ne ovál), i trochu víc místa na nártu se snese. Když ne, ani ideální nártová výška to nezachrání.

19.12.2013 20:09:07 #3 

Dako Sport

Lépe než Ivan bych to neřekl. Jinak já mám také vysoký nárt a ještě velikou nohu (48) a mě se za ty roky nejlépe osvědčili dalbella a nordicy. Mám ještě kolegu co taky dost jezdí a má vysoký nárt a také jezdí v dalbellách.

ski to die

19.12.2013 20:43:40 #4 

t603 muž

*) ad Zeshora bude tlacit

Naopak když tě bude i na krajní zoubek seshora tlačit, nejspíš bude bota v nártu poněkud nízká.

…Nojono, a prave tehle formulace, respektive jeji aplikace, se bojim. Kdyz jdu do 98cky sportovni boty, jakou asi Head Raptor 115 RS je, tak pri predpokladu, ze mam cislo mondopointu boty vicemene stejne jako delku sve nohy v milimetrech (a za pouziti drevenych SIDAS tycek akorat na prostredni tycku), tudiz mam ji na delku spravnou, tak i dle navodu v a na SNOW ta bota musi tlacit, protoze „se roztahne“. A bota opravdu tlaci, respektive tesne obepina vsude nohu. Jenze dle toho, co se pise v casopise ci na webu SNOW, tak vytvarovat do strany u malikove ci palcove strany snadno lze, tak nart jen velmi omezene ci vubec. Takze z meho pohledu je nart tedy mnohem kritictejsi. Nebo se mylim?

*) ad Skeletovka pro nart

…Neexistuje pro „nart“ nejaky postup pri skeletove metode? Jako kolik cm ma byt vule?

*) ad Zapinani 1. a 2. prezky

…Mozna se mylim, ale ja mel za to, ze bota ma byt natolik uzka ci siroka, ze sire boty se neupravuje stazenim 1. a 2. prezky. Ze 1. a 2. prezka slouzi jen pro nazouvani a vyzouvani boty, respektive k zapnuti skeletu boty jen do te miry, aby nepronikl do boty snih. Ja ted pri vyberu boty nemam zadnou ambici 2. prezkou nohu stahnout ci zafixovat, ale jen zabranit vniknuti snehu a samovolnemu rozevirani pri nakleku ~ aby bota drzela tvar. Stejne tak i 1. prezka.

*) ad 3D footscan

…To pisu ciste jen jako teoretickou uvahu. Musel by existovat jak 3D pocitacovy matematicky model obou nohou zakaznika, coz ta moznost asi existuje, ale je asi draha, tak ale hlavne 3D pocitacovy matematicky model obou skeletu. A skeletu pro kazdy model boty, kazdou velikost skeletu. Realne by to musel vydavat vyrobce na svych webovych strankach jako soubor ke stazeni. Take asi nic nemozneho, ale nevim o tom, ze by tohle nejaky vyrobce na svych webovych strankach zverejnoval. Pri existenci obou 3D modelu by pak musela existovat aplikace, jako ze asi existuje, ktera by udelala prunik obou 3D teles a vizualizovala volny prostor (ci prunik) obou techto teles – nohy a skeletu. Pri urovni dnesni IT techniky si to dovedu predstavit jako realne, nicmene jsem o tom jeste nikdy neslysel. Dokonce by to mohlo pak existovat jako urcity zpusob vyhledavani, kdy by se do aplikace naimportovaly 3D modely skeletu na trhu a 3D model nohou zakaznika a vyjely by vhodne skelety. Hmmm, a pak jsem se probudil. A nebo tip na IT start-up? ;-)

Dik za reakce. Stepan

19.12.2013 20:58:38 #5 

t603 muž

Jinak já mám také vysoký nárt

…Ale ja vubec netusim, jestli mam vysoky, stredni, nizky nart. Mozna mi neco podstatneho uniklo, ale ja netusim, jak se tohle zjistuje. Na zjisteni delky a sirky chodidla existuji v lepsich obchodech posuvna meridla, nektera nastavitelna zepredu, zleva i zprava i s probranim pro palcovy kloub, kde s presnosti na 1 milimetr reknou delku a sirku chodidla. Sam jsem tohle mereni ted nekolikrat absolvoval, abych vyloucil chyby mereni i meridel. Ale ze by existovalo neco jako mereni vysky nartu? A ze by existovalo neco jako udaj o vysce nartu daneho skeletu? Takze ja jsem nejvic sazel na to, ze existuje nejake zjistovani pri skeletove metode…

28.12.2013 12:03:37 #6 

Aspanu

Dobrý den, rád bych se zeptal na podobý dotaz. Mám také vysoký nárt, včera jsem strávil celý den v Praze ve společnosti bot snad všech značek, tam kde by se nárt zdál být ucházející, je už bota buď extrémě široká nebo velká, jediné boty, které mi obepínají nohu všude stejně byly Atomic Hawk100 a Fisher Vacuum, tuším 120, kde ale bohužel stejně po 30minutách chůze s lehce doplou přezkou přes nárt začínám cítit nedokrvení prstů, brnění atpd. Rád bych se zeptal zkušenějších, jestli by do takové boty šli a jestli např. bootfiting by si poradil s tímto problémem u komerečních bot, Nějaké rady a tipy? Momentálně mám několik let lange, kde mám stejný problém, že po hodině lyžování, už naprosto necítím nohy a jelikož lyžuju rád a i jako instruktor trávím na svahu dost času, tak mě to mrzí. A sehnat rovnou peníze na boty typu Strolz nejde hned a navíc tomu malinko nedůvěřuji, i když mi třeba nic jiného nezbude.

Moc děkuji za odpověď Tom

28.12.2013 19:49:17 #7 

ivan

>> #6, Aspanu, 28. 12. 2013 12:03:37

Vacuum by si s tím měly v pohodě poradit. Něco se vloží na nárt (možná na to mají i profi klínky), podle toho bota vytvaruje, pak vyndá a ejhle, máš extra prostor.

Kdyžtak to zkonzultuj podle kontaktů na www.sfcb.cz (dovozce, servis s asi největší zkušeností).

U těch Atomiků nevím.

28.12.2013 20:06:20 #8 

˘Ö˘Krab muž

>> #7, ivan, 28. 12. 2013 19:49:17

U Hawxů bych byl o dost opatrnější, boční žebrování zvyšující pružnost boty je ze dvou druhů plastů a sahá skoro po druhou přezku.

Pokud se nepletu, měl hodně upravované komerční Atomic CzechSkier , mohl by vědět, co a jak se dá.

To, že jsem nelyžař, se snažím už několik let nepříliš úspěšně maskovat psaním příspěvků. Nepomáhá to.

28.12.2013 22:19:38 #9 

Aspanu

Děkuji za ochotu, dočetl jsem konečně všechny příspěvky o těch fisherkách tady na fóru a v okolí a vrhnu se na korespondeci se servisama (prodejnama) nebo se z toho už zblázním :)

29.12.2013 15:08:02 #10 

t603 muž

>> #2: Naopak když tě bude i na krajní zoubek seshora tlačit, nejspíš bude bota v nártu poněkud nízká.

Mam blbej dotaz, ale pro jistotu – to o tom tlaceni zeshora se mysli pri vnitrni boticce uvnitr skeletu – proste normalne obuty, ze ano? Ptam se jen proto, ze se pri vyberu bot co se tyce velikosti temer pouze operuje skeletovou metodou (neprihlizi se k vnitrni boticce). A u toho nartu bych skeletovou metodu pouzil rad take – je to exaktnejsi, alespon z meho pohledu.

Muj laicky nazor na vec je, ze kdyz je jazyk vnitrni boticky tou nejtlustsi mekkou casti boty, mel by asi jit nejsnaze (samo-)vytvarovat pouhym obutim (ci prinejhorsim v lyzarske „peci“), za podminky, ze skelet ma pres nart takovy objem, ze bez boticky (a jsem opet u skeletove metody) takovy dostatecny prostor nad nartem existuje.

Takze, aniz bych autory skeletove meody do neceho chtel tlacit, ;-) bych u skeletove metody, v casti tykajici se nartu, rad videl neco jako: Na footboard (vlozte N vnitrnich stelek) a pokud pri (ne-)zapnute druhe prezce mate nad nejvyssim mistem nartu, ktere je v miste, kde nart prechazi v holen, N az M cm vule, je vysoka mira pravdepodobnosti, ze bude bota velikostne vhodna pres nart bud hned nebo po pripadnem vytlaceni jazyka vnitrni boticky. Otazkou, co me ted napada, je, jestli vubec horni cast nartu, ktery je tvorem i cevami jdoucimi na povrchu nartu, je schopen vubec vyvinout tlak potrebny k vytvarovani jazyka vnitrni boticky. U prstu a paty chodidla toho svaly, kosti a nehty, konecne to casti prstu a paty, schopne jsou.

U tech mych uvazovanych a zkousenych Head Raptor 115 RS je jazyk vnitrni boticky spolehlive tim nejtlustsim, co v bote je. Z popisu boty na CZ i EN webu Headu Vnitřní bota: HeatFit Pro a technologii vyroby bot Headu HEATFIT HIGH PERFORMANCE/HEATFIT Moderní, technická, vícesložková vnitřní botička s tvarovatelnými vložkami v botičce a jazyku ve verzi High Performance. Legendární vlastnosti a komfort. jsem diky patrne nepresnosti v nazvech pouzitych technologii ani nezjistil, jestli dane Raptory maji a jak hodne tvarovatelny jazyk vnitrni boticky. Nemate nekdo zkusenosti s temito botami Head Raptor 115 RS co do (samo-)tvarovatelnosti jazyka vnitrni boticky?

Jen pro jistotu pisu, ze dle ruznych zpusobu zjistovani (otisk mokreho chodila na dlazdicih, otisk v Sidas gelove vanicce) podelne plochou nohu zrejme nemam, nanejvys bych ji mohl mit pricne plochou (ale to se takhle snadno afaik nepozna), vysku nartu jsem nebyl sto nijak zjistit a ani neznam takovou metodu. To pisu proto, ze nechci jit „pro jistotu“ do bot s „by default“ vysokym nartem – to by bylo jit jako do bot vetsich na delku a sirku „äby me treba netlacily“. ;-)

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.

Komerční tipy