Perly TV komentátorů -- Holický & Vichnar (a další) v akci (strana: 2)
25.01.2014 20:16:16 #31
>> #22, fischerbl, 25. 01. 2014 19:02:57
Proboha, ty hrby se na kombinézách vyrábějí více než 10 let, kdy o airbagu neměl nikdo ani ponětí. Já mám takovou bundu s hrbem doma a žádný airbag v ní není !!!!
U závodníků je měl někdo prázdné, někdo v nich měl camelback a nyní do nich strčili řídící jednotku. Ale jen proto, protože tam bylo volné místo. U airbagů pro normální motorkáře, je ta řídící jednotka v oblasti prsou. To u závodníků nejde, protože většinu času leží na nádrži a tlačilo by je to. Vždyť to několikrát komentátoři rozebírali u závodů motoGP.
Nechceš mi tvrdit, že airbag u auta je na dně přihrádky u spolujezdce, středovém tunelu, nebo pod řidičovou sedačkou ??? protože tam je většinou umístněná řídící jednotka a další serepetičky.
25.01.2014 20:22:14 #32
>> #30, Dali, 25. 01. 2014 20:15:36
Nesmyslný je možná to, že někdo diskutuje na téma motorky a druhý oponuje na téma Svindal. To je celé.
Ale od toho snad diskuse je, ne ???
Někdo chlastá v hospodě, někdo se kouká na TV a někdo si dopisuje na diskusi. Navíc je třeba vyzdvihnout fakt, v jakém duchu se to tady vede !!!!!
Přestože jsme kolikrát evidentně naprosto odlišných názorů, nikdo nikomu nenadává, de facto je to tady v přátelském duchu. Když člověk koukne na diskuse třeba na youtube, tak mě osobně je špatně !!!
Ber to tak, že si neškodně pokecáme, nenadáváme, procvičíme si psaní na stroji ...... A že se neshodneme ??? A kdo jo ???
25.01.2014 20:34:05 #33
>> #28, korsičan, 25. 01. 2014 19:56:09
Proč? Trubka se lehce ohýbá v jakémkoli směru, jekl se dá ohnout jen ve dvou smerech, což je u ochranných rámů automobilů problém. Třeba u silničních válců, jsou ochranné rámy většinou z dutých obdélníkových profilů a to musí u těžkých strojů unést přes 50t
25.01.2014 20:46:51 #34
>> #33, Mirek, 25. 01. 2014 20:34:05
Když myslíš…
A proč ne aspoň ve 4 ???
Jinak továrna Jawa sdílela Váš názor a svařovala rámy svých motorek z jeklu. To byla paráda, rám se kroutil jak žížala a to měl motor výkon jak dnešní mixer (to je podle jednoho pána ze Škoda Motorsportu, stavitele rámů do závodních aut hlavní důvod, proč se jekly na tyto účely nepoužívají). Dále je tu fakt, že trubka má stejnou pevnost všemi směry, kdežto jekl ne. S ohýbáním to nemá co dělat. František Janeček ho zvládal ohýbat už před 85 lety, takže dnes by to šlo určitě taky. Ale taková Suzuki dělala trubkové rámy, například s motory 550 a ty se nekroutili vůbec. A dokonce se nekroutí ani když se do tohoto rámu namontuje motor 750, který má skoro 2× takový výkon, jako původní 550.
Ale to jsme probrali už před lety, nebudeme se k tomu vracet, že ne ???? Nechme to být …
25.01.2014 20:47:44 #35
Pokud jsem to pochopil správně
Tak v hrbu je pouze řídící elektronika a ampule s plynem
A vlastní airbagy jsou rozložené na ramenou a kolem krku
Na youtube jsou videa od Dainese i Alpinestars
Předpokládám, že Vichnar viděl projekt od Dainese
Pro ně to podle všeho testoval Bradl a měl by to být D-air race
V každém případě přimhouřím oko a omlouvám se Vichnarovi
A jen se modlím, aby nezačal komentovat motoGP a nedej bože Dakar
25.01.2014 21:05:08 #36
Na jednu stranu bychom měli být vlastně ČT vděční, když už se rozhodnou v zimě vůbec dát nějaký přenos z alpského lyžování a přeruší vysílání svých oblíbených golfových seriálů (což považuji za totální lumpárnu, že si pánové za peníze vynucených koncesionářů nakupují ve velkém golf, kterému zřejmě fandí celá redakce a pak tvrdí, že nemají na ostatní sporty peníze), ale jejich komentáře, jsou opravdu tak trochu mimo mísu. I když komentátor české verze Eurosportu, to je taky docela síla, nejenže má velmi nepříjemný hlas, ale jeho komentář ve stylu – tady chyba, tuhle chyba, támhle chyba, fakt chybu nemá. Potom se zakecá a vůbec si nevšimne, že závodník už dojel do cíle, je na prvním místě a on stále plácá nějaké nesmysly o něčem úplně jiném, mimo realitu závodu. Uznávám, kdo nic nedělá nic nepokazí a každý čech rozumí všemu, nicméně, když něco dělám, tak bych se měl snažit to dělat pořádně, tož tak.
25.01.2014 21:59:36 #37
>> #34, korsičan, 25. 01. 2014 20:46:51
Rám Jawy se kroutil především proto, že byl plošný. Všechny moderní rámy mají prostorovou konstrukci, proto jsou tuhé, s trubkou to nemá nic společného. Ohnout prostorově trubku s přesností na milimetr není problém, tuto ohýbačku máme i ve firmě, ale zkus si najít podobnou ohýbačku na jekl. Rám motorky může být i z plechu a bude dostatečně tuhý, to vážně není problém.
Jinak celá diskuze vznikla kvůli beta profilu, kde jsi tvrdil, že je ideální na krut a já tvrdil, že obdélníkový průřez je pro lyže lepší…
25.01.2014 22:06:08 #38
Když jsme se minule dostali k našemu oblíbenému moderátorskému duu, dopřál jsem si tehdy po dlouhé době něco z jejich tvorby. A napsal na to nějaký příspěvek, možná dohledám.
I tentokrát jsem, nerad, oželel Marco Büchela a po dojmem založení specializovaného vlákna jsem si s nimi a navíc i s papírem a tužkou dal (ne úplně celý) sjezd HKR.
Nehodlám dělat zadarmo výčet či analýzu, a tak toto je maximum, které k tomu spáchám.
Chyby, nedokonalosti, nešikovnosti, prohřešky apod., kterých se imho oba borci (V = Vichnar, H = Holický) dopouštějí, bych narychlo rozdělil do těchto oblastí.
1. věcné chyby faktografické
V: Denise Karbon skončila kariéru (pořád jezdí, naposledy ve WC 10., ve FIS 15/1 2.)
H: Miller se loni loučil s kariérou (loni = minulou sezonu vůbec nezávodil, ale neloučil se)
H: „Reichelt určitě má na Svindala v SG“ ve smyslu, že je lepší SG-ář (nesmysl, Svindal loni vyhrál WC SG výjimečným výsledkem, letos 1., 6., 1., Reichelt loni 3., letos 6., 3., DSQ z 13. místa. Svindal nyní WCSL 1. = 545 b., Reichelt 3. = 221 b. WC: Svindal 1. = 236 b., Raich. 7. = 100 b. Tahle čísla v hlavě nenosím, ale povědomí o jejich výsledcích mám.)
2. věcné chyby menší
V: ročník 93, tedy závodníci ani ne 20letí (to řekl v pátek) – 75. Hahnenkamm, u Parise vůbec nezmínil zranění a to, že se po něm teprve vrací, o loňském vítězi zásadní informace – měl vědět a říci
H. Miller „35letý“ (je ročník 1977, už mu bylo 36, iirc)
3. chyby jazykové
oba zásadně skloňují Streif jako maskulinum, přestože je TA sjezdovka, trať, pista a hlavně DIE Streif (už jsem to psal, ale on jim to nikdo aspoň trochu gramotný za ty roky neřekne – to si nikoho takového firma vybírající ročně přes 6 mrd neumí najmout?)
H: „ v umělém koma“
4. chyby jazykové výslovnostní
H: šlíslštele (Schlüsselstelle), strajtbergr (Streitberger)
V: vistler (Whistler)
5. nedokonalosti jazykové – formulační, stylistické
celá řada, převážně H, viz můj zmíněný komentář: rádoby obrazné formulace místo přirozené mluvy
H: „dostat lyže pod sílu“, „riskuje s tou správnou dávkou rizika“, „jede ve velmi aktivní jízdě“, „zažil skvělé působení na MS v Garmischi“, „Je to spíše jezdec o citu“, „v některým momentech je třeba správně lyžovat“, „pod helmou se příliš nedaří jeho vlasové pokrývce“ (no, budiž, chtěl být vtipný, ale na to je třeba mít)
V: „došlo k rázu, k odhozu lyže, ale vázání nevyplo“
6. chyby v pojetí a realizaci rolí (viz též minulý post)
V: zbytečně příliš mele jako nováček, kterého nenaučili, že v televizi je vidět a divák nebývá slepý, snaží se prosazovat pomocí doprovodných informací z počítače, jež necitlivě cpe do dění i ve chvílích, kdy by měl mlčet a nechat „mluvit“ závodníka na trati a experta Holického
H: snaží se o zbytečně šroubované formulace, složitě začíná myšlenky, které pak neumí vhodně dokončit. Jeho rolí není perlit výřečností, nýbrž říkat v pravou chvíli důležitou věcnou informaci. Svými složitostmi kupí k Vichnarovi zbytečně další slovní hlušinu, která na mě působí nepříjemně, unavuje, odvádí od sledování dění na obrazovce. Méně by bylo více.
7. špatný odhad okamžité situace
nebral bych jako chyby, stane se každému, zdálky a od monitoru nelze vždy předjímat závodníkův čas. Ale například když V. u č. 50 Thomsena hlásal „ztráta je značná“, přestože měl jen 1:40 a dojel 12.!!!, to už chyba je (měl mít z vývoje závodu ponětí o tom, jaká ztráta je „značná“ a že tato pro tohoto borce určitě ne).
Celkově se mi zdálo, že komentování bylo lepší, než když jsme se do nich pouštěli minule. Zejména u H., u V. už na stará kolena nic lepšího a nového přijít nemůže.
Přesto se nadále vrátím k osvědčeným Němcům a budu doufat, že toho maximum proběhne na ARD/ZDF, i když Franka Wörndla na ES jsem vždycky měl rád. Méně kecají okolo, drží se víc věci, takže pro mě je sledování takového přenosu paradoxně příjemnější. Navíc se dozvím víc zákulisních informací, protože tito borci (ZDF Büchel) jsou dlouholetou respektovanou součástí WC komunity. A Marc Büchel, který má všechny světové sjezdovky mockrát zažité, toho přece jenom ve „svých“ disciplinách vidí víc. A Frank zase ve SL a GS, málo platné.
Pokud by to hoši na ZOH ještě trochu vylepšili, byl by jejich výkon pro zásadní divácký mainstream asi celkem přijatelný.
25.01.2014 23:40:04 #40
>> #38, ivan, 25. 01. 2014 22:06:08
Profesi teda nezapřeš, na můj vkus až moc přísné hodnocení. Kdyby ses někdy opět dostal k č. Eurosportu, tak se z toho asi po… Jinak s tím Streifem/tou Streif? seš si jistej? Myslím, že rod v původním jazyce není podstatný, viz třeba Paříž. Docela by mě zajímalo, jak bys Streif skloňoval v ženském rodě.
25.01.2014 23:40:52 #41
>> #38, ivan, 25. 01. 2014 22:06:08
*Pokud by to hoši na ZOH ještě trochu vylepšili, byl by jejich výkon pro zásadní divácký mainstream asi celkem přijatelný. odpovědět *
Ano,suhlas.Komentovat tak smiesne pohyby,a rozumet im,podat to tak aby to pochopil aj Jano z Ocovej,tak to chce dar.V+H ho ma.Netreba sem tahat odbornost.
Znovu musim napisat,vsetka cest.
Pocas priameho prenosu aby som nemal pocit ze je chvilu ticho,tak to fakt klobuk dolu.To ani Eurosport nedokaze.A tiez tam padnu riadne kydy.
caute Harry
26.01.2014 00:21:09 #42
Ano, rod v původním jazyce nemusí být rozhodující, to by jinak většina věcí z angličtina musela být u nás neutra. Jenže já nevidím absolutně žádný důvod, proč DIE Streif brát česky jako „ten“, když máme sjezdovka, pista, trať, všechno feminina?
Paříž: odpovídá tomu, že zeměpisná jména končící na měkkou souhlásku jsou velkou většinou ženského rodu, takže i Paříž nebo Vídeň, jako např. Kroměříž.
Streif si neznalec může skloňovat jako např. „blaf“ (hrad), ale kdo ví, co to je (ta sjezdovka) a že je v originálu die, měl by ji imo používat jako femininum. Skloňování je jednoduché jako v řadě jiných případů – neskloňuje se (byl jsem s paní Kočí na Streif).
K Eurosportu/Č se dostat nemůžu, nemám ho a nikdy jsem neměl. Mám jen to, co dává přes satelit Astra nezakódovaně, Krátošku jsem v životě neslyšel, jen už asi 15 let nářky na jeho bláboly. Když mě tehdy dávno víc lidí oslovovalo, jestli bych místo něj nemohl komentovat já, sondoval jsem a dozvěděl se, že OK je nějaká rodinná přízeň či co nějakého zásadního šéfíka a že je neodstřelitelný. Ukazuje se, že zřejmě ano. Ale jak říkám, nikdy jsem ho neslyšel ani neviděl, je pro mě jen fantóm.
Hodnocení je jak otázkou osobní laťky, tak i možnosti srovnání, tedy relací. Slyšel jsem pár dobrých z Rakouska (Thomas Sykora se mi kdysi hodně líbil) včetně zmíněných, většinu Rakušáků neznám (nemám ORF).
Jinak ale vězte, že nářky na komentátory jsou mezinárodní evegreen. Najděte si diskuse za články třeba na Der Standard a pravidelně je tam vždycky plno kritiky.
26.01.2014 10:23:31 #43
26.01.2014 13:42:05 #44
>> #37, Mirek, 25. 01. 2014 21:59:36
To není pravda.
Drtivá většina rámů na chopery, cruisery a klasiky, jsou normální trubkové rámy, jaké používal Janeček u své Jawy. Žádné prostorové konstrukce. Pouze s tím rozdílem, že Janeček na rozdíl od ostatních použil jekl. Všichni ostatní používali a dodnes používají trubky. Jawa na trubky také dávno přešla.
Jako pěkný příklad je Honda 1100CB, všechny verze, včetně té poslední pro rok 2014 – rám klasické konstrukce, a-la Janeček. Oba rámy jsou de facto stejné (až na ten profil).
https://www.google.cz/search?…
A tímto bych tu debatu ukončil. Měj se.
26.01.2014 14:26:03 #45
Tak dnes chlapcům při SG přebývá měkkost v horizontální rovině. Ligetyho komentoval Jeníček polovinu trati coby Bodeho, až se Dali obával, že jde o opakovaný start. Vichnar se na závodníky zásadně nedívá, takže Holického ani nemohl opravit.
Cater (SLO) …carvuje pravou paží po sjezdovce …
26.01.2014 17:20:58 #46
>> #42, ivan, 26. 01. 2014 00:21:09
Ad Streif: takže „jen“ tvůj názor, očekával jsem nějaké jazykovědné zdůvodnění. Trošku jsem gůglil a buď se rod nedá určit (na sjezdovce Streif) nebo je v mužském rodě. Chorvatsky taky píšou na Streifu. A co takhle legendární svah Streif?
Ad Bodeho věk: vzpomeň si na své počty věku „veselé dcerky“.
26.01.2014 21:00:36 #47
>> #45, ˘Ö˘Krab, 26. 01. 2014 14:26:03
No jo, s Tedem/Bodem se Holický dnes hezky seknul. Celkově mi, ale tohle vlákno přijde v podstatě trapné. Netvrdím, že H+V jsou ideální komentátoři lyžování, ale takhle prstíčkem hrabat a špendlíčkem kopat, za slovíčko chytat, abychom se utvrdili ve svém vědoucím postoji mi přijde opravdu jako klukovina.
26.01.2014 21:34:08 #48
>> #47, klokanito, 26. 01. 2014 21:00:36
Mysli aj na nás,ktorí nemáme ČT4.Aj ja sa chcem pobaviť.Televízia je forma zábavy a pánom komentátorom sa zabávať darí.Možno to robia schválne.Ak áno,ja ich chválim.
26.01.2014 21:35:58 #49
26.01.2014 21:38:35 #50
>> #49, fischerbl, 26. 01. 2014 21:35:58
Myslím,že je to bloknuté.Už som neskúšal asi rok.
26.01.2014 21:51:53 #51
Vždyť mi je vlastně máme rádi. Čím bychom se jinak bavili?
26.01.2014 21:58:12 #52
26.01.2014 21:58:52 #53
>> #44, korsičan, 26. 01. 2014 13:42:05
Rozdíl mezi rámem staré Jawy a třeba Tebou uváděné Hondy 1100CB je vidět na Tebou linkovaných fotkách, které přikládám do přílohy a fotkou Jawy „kývačky“. U Jawy tvoří rám dva profily, jeden pod motorem a druhý nad motorem pod nádrží. U Tebou uváděného stroje je rám tvořen DVĚMA trubkami pod motorem a pravděpodobně dvěma nad motorem pod nádrží. Toto je klasický prostorový rám, na rozdíl od plošného u Jawy „kývačky“ či panelky.
Tato diskuze je zde zcela mimo, proto bych ji také rád ukončil.
26.01.2014 22:01:01 #54
>> #48, TNS, 26. 01. 2014 21:34:08
Jasně, komentátor nemůže jen sypat suchá fakta, musí i pobavit. Možná to dokonce mají i v popisu práce, ale v přímém přenosu se to vždycky nemusí podařit, Jasně, že V. víc tápe než ví. Já jen, že to napjaté čekání na každé přeřeknutí, aby bylo co rezebírat, je poněkud infantilní. Aspoň mě osobně se to tak jeví:-)
26.01.2014 22:09:50 #55
>> #54, klokanito, 26. 01. 2014 22:01:01
Infantilné? To máš ťažké,ja by som najradšej prešiel z puberty do stareckej infantility.Lenže mi to nevyšlo,starosti produktívneho veku ma zákerne dobehli.
26.01.2014 22:20:23 #56
Nejde o zlobné kopnutí si do zpocených moderátorů, je to jednak mezinárodní evergreen, jak jsem posledně zmínil, jednak starý problém. Kdo ještě zažil starého Škorpila, kterého nepochopitelně dlouho miloval třeba Skiklub Špindl, ví, jaké zoufalosti se taky mohou dít.
Tady jsou kousky z mého dávného webu i s daty uveřejnění.
„Další kapitolou by byl způsob, jakým se o lyžování referuje. Minimum přenosů ze sjezdařiny, nepřipravený, uplkaný a v obecných nicneříkajících obratech a klišé zahrabaný Petr Vichnar, nekoordinovaní a rovněž nepřipravení spolukomentátoři – to je televizní realita. 11/6/2000“
"Petr Vichnar si propachtoval lyžařské přenosy a jeho typický sonorní, lehce afektovaný hlas se stal nezbytnou kulisou nemnohých přenosů Světového poháru nebo šampionátů. Jeho nekvalifikované komentáře plné obecně sportovních klišé vždy klouzaly po povrchu, ovšem oč méně toho skutečně sdělil, o to více mluvil: nepodstatná fakta ze statistik, jež měl k dispozici, zbytečné „rozhlasácké“ komentování toho, co divák vidí. V posledních letech utvořil poměrně stabilní tandem se spolukomentátorem Martinem Vokatým. Ten sice nebyl a ani nemohl být dokonalý, výsledný dojem ale přece jen vylepšoval.
Nemohu hodnotit Vichnarovu profesionalitu v jiných sportech. Přiznejme, že se časem vypracoval na uhlazeného a slušně orientovaného moderátora spíše společenských sportovních pořadů, od dlouholetého sportovního redaktora je ale třeba požadovat více.
O jeho „odbornosti“ svědčí také skutečnost, že i po deseti letech krasobruslařského komentování mu prý názvy jednotlivých skoků musela tajně napovídat anonymní trenérka.
Aby to nevypadalo jako kopání do mrtvoly: Vichnarovy komentátorské výkony jsem už časopisecky kritizoval… 19/2/2000"
„Pokud vím, Vichnar stále moderuje prestižní společensko-sportovní akce (netvrdím, že tohle dělá špatně) a dost možná bude zase plkat ze St. Antonu. A to, že mu po patnácti či kolika letech stále musejí napovídat krasobluslařské skoky, je nějaký profesionalismus? (30/12/2000)“
Dneska jsem už nehodlal obětovat Eurosport s Frankem (který navíc dával slalom úplně celý), ale chvilkami jsem přece jenom přepnul na ČT, abych měl přímou konfrontaci. A musím uznat, že ty české kousky nebyly zlé. Částečně asi proto, že se (V +) H vylepšili/-ují, částečně proto, že Frank s parťákem už jedou spolu dlouho a najeli na manýru „dvojice, která si vystačí“.
(Ale Eurosport je komerční a pro mě – vyjma satelitního hardware – zadarmo, kdežto ČT, jak tu správně upozornil tuším korsičan, je za našich více než 6 miliard ročně. Takže kritika a vysoké nároky koncesionářů jsou oprávněné, jakkoli momentálně vidím kvalitu moderování V + H oproti zásadním nedostatkům ČT coby média veřejné služby jako marginálii.)
26.01.2014 22:39:41 #57
>> #56, ivan, 26. 01. 2014 22:20:23 Nemám čas číst, co tady padlo, tak se možná opakuji po někom. Proč si televize nenajme jednorázově na takový přenos profesionála? Je to problém? Ja už nechci slyšet uhlazený projev šviháků lázeňských se statistikami nebo kdo jede, to si přečtu na monitoru. Ale chci slyšetod odborníka to, co nestačím v té rychlosti potřehnout a zajímavosti v technice jízdy těchto borců. Dokážu si místo nich představit třeba Tebe Ivane nebo Záhrobského nebo někoho od fochu, kdo rozlišuje jednotlivé odlišnosti jízdy závodníků. Raději odborný,strohý a méně uhlazený projev profesionála než opakující se ukolébavky na dobrou noc.
26.01.2014 22:46:20 #58
>> #46, fischerbl, 26. 01. 2014 17:20:58
„Ad Streif: takže „jen“ tvůj názor, očekával jsem nějaké jazykovědné zdůvodnění.“
Napsal jsem: „Jenže já nevidím absolutně žádný důvod, proč DIE Streif brát česky jako „ten“, když máme sjezdovka, pista, trať, všechno feminina? Paříž: odpovídá tomu, že zeměpisná jména končící na měkkou souhlásku jsou velkou většinou ženského rodu, takže i Paříž nebo Vídeň, jako např. Kroměříž.
Streif si neznalec může skloňovat jako např. „blaf“ (hrad), ale kdo ví, co to je (ta sjezdovka) a že je v originálu die, měl by ji imo používat jako femininum. Skloňování je jednoduché jako v řadě jiných případů – neskloňuje se (byl jsem s paní Kočí na Streif).“
Není to dost „jazykovědné“? Co jsi čekal? Že požádám svou kamarádku ze studií, dnes viceředitelku ÚJČ, aby se k tomu vyjádřila? Co bys od ÚJČ čekal? Klidně tam napiš, nějaká češtinářská pusinka s ještě mokrým diplomem, která v tu dobu vyfasovala odpovědi na dotazy, a lyže viděla možná na obrázku, ti naplká nějaké obecnosti, které si možná ještě pamatuje z učebnice. Což je i moje zkušenost z kdysi dávno, když mě zajímalo, jak se dívají na (ne)přechylování ženských příjmení.
Jak jsem psal, chápu, že laik bude Streif brát jako M, ale kdo laik není a má nějaké ponětí o němčině (což by exracer chlubící se tím, jak se na akcích „bavil“ s Wasim a tatíkem Neureutherem, snad měl mít), měl by podle mě ctít originál, když neexistuje žádný pádný důvod pro použití v češtině rod měnit.
Protože to ale není podstatné, dál už na probírání tohoto tématu zájem nemám, ledaže by někdo nanesl nějaký odborně relevantní argument. U slov, která dosud nemají usazený rod v češtině (např. image) se setkáváme s různými rody a ve fázi, kdy se usazuje úzus, a do doby, než se kodifikuje určitý gramatický rod, nelze říct, že toto je špatně a toto správně. Takže i u cizích geografických názvů může být a občas bývá úzus rozkolísaný.
Mě z uvedených důvodů „ten“ Streif irituje, ale jsou i horší věci na světě a z boje proti Streifu si rozhodně neudělám program pro zbytek života.
Děly se totiž mnohem zajímavější věci lyžařské.
26.01.2014 22:57:45 #59
>> #57, Thomas, 26. 01. 2014 22:39:41
V tomhle musím ČT částečně hájit. Bývalý reprezentant s trenérskou kvalifikací (nevím, jestli dodělal jedničku, ale to není rozhodující) pro ni logicky tím profesionálem je. Kdo jiný?
To, že by lyžování nerozuměl, mu snad nikdo nevyčítá. (Možná před časem Milan Trnka?) Jiná věc je, jak je připravený on i Vichnar. Počítač a monitor toho vyplivnou spoustu a možná to svádí ke spoléhání na techniku. Když ještě nebyla, komentátoři si psali své karty o každém borci a už tím sháněním informací a vpisováním na papír (princip taháku) si ty informace fixovali.
Vytknout lze, že nejspíše nefunguje analýza a kritika práce komentátorů. Nebo donedávna nejspíš nefungovala, viz moje výtky přes 10 let staré. Možná se přece něco hnulo, viz aktuální několikanásobné zmínky zlepšení.
26.01.2014 23:17:32 #60
>> #57, Thomas, 26. 01. 2014 22:39:41
Tak televize si najima profesionala. V tomto pripade je to H.
Zminujes alternativy. Zde je otazka, zda-li by meli dotycni zajem a za jakou cenu. H. je overeny komentator a „preprahat“ muze byt risk. Nejde jen o odborne znalosti. (Jiste, tebou zminovane osoby by to zvladaly zrejme s bravurou)
kdo ma rozhodovat, kdo je odbornik? Nase hlasovani zde na foru by pro CT nemelo byt zavazne. A ten, kdo je odpovedny za vyber, tak asi nedokaze dost dobre rozlisit schopnost Sosny, Holickeho, ci nekoho jineho. Ber v potaz, ze jsou desitky, okrajove stovky ruznych sportu.
Tebou zminovane pozadavky na komentovani nemusi splnovat pozadavky mainstreamu na komentar, ale treba jen 100–1000 lidi. I kdyby to byl expert, ktery umi skvele recnit a jeste to bude delat zadarmo, tak pro 100–1000 lidi televize prenos proste kupovat nebude. A z pohledu koncesionaru naprosto opravnene.
Nezastavem se komentujiciho dua a rozhodne si nemyslim, ze by ses nejak mylil. Jen nevidim realnou moznost, ci mechanismus, jak pripadne opravnene pozadavky zaridit. Je to o lidech (co vybiraji komentatora – experta) a kdyz je neco o lidech, tak je to obcas super, obcas horsi, obcas mezi.
Nevidim toto vlakno (jen) jako posmesne. Uvadi se zde na pravou miru nektere omyly, uvadeji se zde (predevsim Ivan) i leckere pikantnosti a „zakulisni“ informace. Je mala sance, ze se to treba donese i k nekomu z dua. A nakonec, je to i zabava.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.