Lyže obdoba Head Integrale ?

10.02.2014 22:13:16 #1 

Xinee

Dobrý den,

potřebovala bych poradit s výběrem lyží. Vyzkoušela jsem lyže Head Integrale 009 a naprosto mi vyhovovaly. Vzhledem k tomu, že lyžuji aktivně každý rok cca 1–2 týdny, raději bych ‚šáhla‘ po něčem cenově příznivějším, ale pokud možno podobném. Momentálně se tyto lyže pohybují v cenové relaci lehce nad 9000,–, já bych raději zaplatila kolem 7 tisíc. Děkuji za jakékoliv tipy podobných lyží v příjemném poměru cena/výkon :)

11.02.2014 09:58:28 #2 

˘Ö˘Krab muž

>> #1, Xinee, 10. 02. 2014 22:13:16

Tak to bychom potřebovali vědět, kdo si je pořizuje (rozměry, schopnosti), na čem teď jezdí, co na stávajících lyžích vadí, v jaké délce byly Integrale zkoušeny, co na nich tak uchvátilo.

Integrale je taková širší univerzální samotočka s dřevěným jádrem (např pro 163 cm: 126/74/110,R=12,1m; 156/R11).

Levnější, ale kvalitou srovnatelnou alternativu bych viděl třeba v lyži Sporten Sensual, délku si vyber podle sebe, ale pokud máš kolem 170 cm nebo nad 65 kg, tak rozhodně doporučuji ty delší, stejně tak pro rychlejší a zkušenou lyžařku.

Dobře bys pochodila asi i s lyžemi Elan Delight 152 nebo sportovnějšími Elan Ilumina 152.

To, že jsem nelyžař, se snažím už několik let nepříliš úspěšně maskovat psaním příspěvků. Nepomáhá to.

11.02.2014 22:59:28 #3 

Xinee

Díky za odpověď.

Doposud jsem jezdila s dámskými Head Cool Thang http://www.bazarus.cz/…i-pekne-c-63 a nejsem na lyže odborník (proto zde také prosím o radu:)), ale nejlépe bych to popsala tak, že jsem se do nich nemohla pořádně „opřít“, byly na mě velmi lehké a ‚ustřelovaly‘ mi. Naopak s Integrale jsem se cítila naprosto skvěle, dokázala jsem se pořádně položit do oblouku a celkově jsem se při jízdě cítila více sebejistě. Troufám si říct, že mám již dost zkušeností a jezdím dost rychle, byť v technice mám zejm. na prudkých svazích mezery. Výška cca 168, váha cca 58.

Každopádně ještě jednou díky za odpověď.

12.02.2014 07:57:14 #4 

˘Ö˘Krab muž

>> #3, Xinee, 11. 02. 2014 22:59:28

http://www.levelninesports.com/…x-Skis-170Cm

Při rychlé jízdě ustřelují všechny krátké lyže, je to dáno omezenou délkou hrany, která je v kontaktu se sněhem. Na držení se podepisuje také konstrukce lyže, údržba hrany a stáří = opotřebenost lyže.

Pro rychlou jízdu jsou klidnější a lépe ovladatelné lyže delší a méně vykrojené, s větším R. [Mnou dále udávaná čísla znamenají délku lyže v cm / R poloměr oblouku v metrech.] U některých modelů je R stejné pro všechny délky, u některých se liší.

Ještě se zmíním o šířce lyže pod botou. Tvé stávající lyže mají 70 mm, závodní lyže mívají tak 65–67, ale dnes je trend k širším lyžím, standardně na upravenou sjezdovku 72mm, do nějakých 78 mm šířka není při přehranění ještě moc cítit, ale lyže se lépe chová na rozbitém povrchu a v měkkém sněhu. Užší lyže se s menší námahou uvádí do smyku.

Pro aktivní jízdu na upravené sjezdovce jsou bezkonkurenční sendvičové lyže se dřevěným jádrem a nosnými plechy. Tuto konstrukci používá drtivá většina závodních lyží (a komerčních topmodelů) pro všechny kategorie. Tato konstrukce si také nejdéle zachovává dobré vlastnosti, lyže při nezávodním použití ‚umírají‘ po mnoha letech zpravidla na sešlost stářím a kameny ve sjezdovkách.

Abych to uvedl do vztahu ke Tvým stávajícím lyžím, v katalogu Head na straně 39 jsou Cool Thang 156/R 12,3, na straně 38 Power Thang 163/R 14,2, na straně 44 dětské a juniorské závodní lyže.

Zkusím nastínit maximalistické možnosti, předvedu je na mně dobře známé značce, ale podobně to funguje u všech.

Máš výhodu, že jsi v podstatě jen o trochu větší než můj čtrnáctiletý syn, mám srovnání. Takže pro běžné použití na upravené sjezdovce by Ti stačily pro kontrolovanou rychlost „dětské závodní“ SL 150/R 10,8 nebo „standardní ženské“ SL 155/R 11,5, které oproti nim mohou být – a jsou – přívětivější, obojí jsou určeny takřka výhradně pro krátké oblouky, bez problémů Tě s trochou techniky a pravidelným broušením udrží i na zmrzlém slalomovém svahu.

Pro střední oblouk a vysokou rychlost bys musela sáhnout do jiné škatulky, neděs se označení a charakteristiky: GS 172/R 17 jsou poslušné a točivé. Delší bys také ocenila, ale asi jen na prázdném svahu, nejdelší „dětské“ 170/R 18,8 jsou na Tebe zbytečně agresivní, na GS 160/R 16,5 už jsi moc vyrostla, ale na mírnou modrou sjezdovku by možná stačily.

A pak je taková šakalí mezikategorie – hodně točivé blbuvzdorné lyže pro masy. Většina firem se snaží je udělat co nejpřívětivější, ale za cenu ztráty sportovního ducha. Obávám se, že sem bohužel spadne drtivá většina všech dámských modelů – ať mají v marketingovém rodném listu napsáno cokoliv. A takovéto lyže si kupuje drtivá většina lyžařů, protože se vyrábějí masově, mohly by být levné, protože se prodávají masově, firmy na nich nejvíc vydělávají, protože je levně neprodávají.
Navíc dámské modely se nedělají na rychlou jízdu často ani dost dlouhé, avizované odlehčení konstrukce se projeví právě v držení a záběru lyže v oblouku.

Taková pořádná lyže v této kategorii stojí stejně jako závodní, protože má stejnou konstrukci a stejné materiály, třeba SCT 161/R 12,5 nebo trochu rychlejší a méně točivá SCT 162/R 14,5, popř. něco „mezi“ jako SCT 166/R 13.

Dámské lyže je možné udělat také pořádně, viz už zmíněná Power Thang nebo také LT 162/R 14,5 nebo v pod botou širší variantě LTwide 161/R 12,5 se 77 mm pod botou.

V rychlosti jsem proběhl katalogem jednoho výrobce, podobné je to na různých úrovních u všech, jen někteří mají větší kvalitativní rozpětí (zpravidla směrem hodně dolů nebo k méně sportovnímu pojetí).

Doporučil bych Ti využít možností půjčit si lyže na testování (v Praze nepřeberné, lyže je možné si po dohodě rezervovat) nebo přímo testovacích akcí firem na svahu.
Když přijdeš první a připravená, je dost pravděpodobné, že se svezeš na tom, co chceš zkusit.

To, že jsem nelyžař, se snažím už několik let nepříliš úspěšně maskovat psaním příspěvků. Nepomáhá to.

12.02.2014 16:38:36 #5 

olsztyn muž

Ještě si dovolím doplnit Kraba, ty Lusti se zdají takhle dost drahé, ale nemusíš je kupovat s vázáním Vist:) Pokud jsi ty staré ještě neprodala, tak z nich můžeš odmontovat vázání a použít na nové lyže. Tím se dá trochu ušetřit, resp. za stejné prachy koupit lepší lyže pokud jdou koupit bez vázání.

Head iSL

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.

Komerční tipy