Lyžování a strach z výšky/prudkého místa
14.01.2015 16:57:22 #1
Dobrý den, mám takový problém, který asi pro spoustu z vás bude směšný… Lyžuji asi 5 let, jezdím tak normálně žensky a jízdu si užívám. Několikrát se mi ale stalo, že když jsem byla na delším prudším místě, úplně mě dostal strach a nemohla jsem pokračovat a sjezdovku pak sklouznu bokem. Protože prudší kratší místa normálně jezdím, napadlo mě jenom, že mi asi vadí ta výška/hloubka. Setkali jste se s tím někdo a podařilo se vám to nějak odbourat? Mě to celkem obtěžuje… Úplně mě ten strach jaksi paralyzuje a nemůžu pokračovat a nevím proč
14.01.2015 17:32:05 #2
>> #1, jita07, 14. 01. 2015 16:57:22
To je normální stav a má to asi každej – včetně zkušenejch závodníků. Jde o překonání strachu z něčeho nevyzkoušeného…
Pokud je svah dobře upravenej, tak jde o ten první – a druhej – a třetí opatrnej oblouk… než zjistíš, že to není zas až tak velkej problém. Důležité je, že už ten první nesmíš nasadit z nenormálně pomalé jízdy (skoro stání), ale z jízdy cca 10–20kmh a to proto, aby se ti snáze podařilo (zpočátku víceméně přeskokem po odrazu z hran) udělat oblouk (otočku) o skoro 180st. no a tohle zopakovat s tím, že je někdo cca 10m pod tebou abys měla pocit, že na to nejseš sama a že by tě event.zachytil… . Jinak – když to nezvádneš (škoda!!!) tak holt sešoupněš bokem. Jezdi modré a raduj se .
14.01.2015 17:42:25 #3
Máme to v sobě každý, nějak to překonáváme, jen na různých sklonech svahu. Pro někoho je prudká už modrá sjezdovka, pro někoho červená, pro někoho černý padák, pro někoho ani ten ne. Záleží i na míře sebekritičnosti, jezdit po padáku pomalým krokem jaksi nepovažuji za to pravé, přesto jsou tací, kteří po něm takto vytrvale jezdí a spokojeně tvrdí, že si ‚bezva zajezdili‘. Tím chci říct, že nevím, jak rychle jezdíš a jak rychle si představuješ sjíždět ty (pro Tebe) prudké svahy, jak vůbec lyžuješ. A na čem.
Prudké svahy nevyhledávám, u mě funguje vnitřní pokyn „dopředu“
při přejezdu každé hrany, v každém oblouku na strmějším svahu –
počínaje slalomáky. Jakmile se dostanu ‚do záklonu‘, tak s tím nejde
nic moc dělat, jen brzdit a brzdit.
Samozřejmě, musíš věřit svému lyžařskému umění, lyžím, botám a
kondici. Je dobré, když máš s sebou někoho, kdo jede před Tebou a ukáže
Ti, že to jde. Pak je všechno mnohem snazší.
EDIT: Než jsem to sesmolil, předběhl mě ve frontě chromý důchodce. Ach jo.
14.01.2015 20:04:31 #4
Pud sebezáchovy?
Myslím, že tvá otázka by se hodila do skipsychoporadny. Anne-Marie by se v odpovědi jistě vyřádila.
14.01.2015 20:33:38 #6
>> #5, jita07, 14. 01. 2015 20:15:34
Ale já jsem nenapsal že to je psychického rázu – proto jsemn ti popsal, jak se s tím máě vypořádat technicky.
15.01.2015 01:23:40 #7
>> #5, jita07, 14. 01. 2015 20:15:34
Také mi prudký kopec rozklepává kolena. Je to normální. Navíc jsem zjistil, že když jsem v prudkém slunci považoval černé cedule za modré, sjížděl jsem to v pohodě, jen se mi ta „modrá“ zdála nějak prudká. Ve chvíli, kdy jsem si v její polovině všiml, že není modrá, ale černá, zapomněl jsem i to málo co z lyžování umím…
15.01.2015 09:20:57 #8
Bojí se asi každý rozumný a sebekritický člověk člověk. Pokud jde vyloženě o závrať tam asi není lehké pomoci. Manželka tím trpí a ani po 22 letech jsem jí to neodnaučil. Má problém i na pěších tůrách v Tatrách. Další problém může být jak chceš jet dolu? – jak už psal Oblouk. Styl píchni a skoč boule, hluboký sníh a jiné nerovnosti zpracuje jednoduše a rychlost si upravíš jen větším zahraněním, nebo skokem přes spádnici na druhou stranu rovnou do smyku. Tak se dá sjet všechno a jakýkoliv terén, ale jde o trochu jiné lyžování než ty asi myslíš. Je to podobné tomu ježdění v boulích co občas ukážou v TV – jen ty nohy nemusíš držet až tak úplně u sebe. Pak je to jen o zvyku, zvyknout si na větší spád. Také mám pokaždé poprvé strach. Co jsem začal ne příliš úspěšně s karvingem (stále se učím). Jsem pochopil, že je tohle pro mě otrava – jen čirá posilovna. Snad jen pocit ještě to dám, ale za ten to nestojí. Od té doby se černým vyhýbám. Protože karvovat na nich na to nemám ani náhodou. Vždy je lepší sešoupnout se bokem než si rozbít hubu (jediné nebezpečí je dělat to uprostřed sjezdovky – vždy co nejvíc na kraji), když už se na ní omylem dostanu a nemám dost zbývajících sil na na píchni a skoč. Šoupu bokem taky.
15.01.2015 09:33:53 #9
LYŽOVÁNÍ V OBLASTI LUNGAU – RAKOUSKO SKIPAS LUNGO za 178,5 eura
od neděle 25.1. do pátka 30.1.2015 jsme skupina 38 dospělých osob,jsme
ubytování v st.margarethen. v sobotu 24.1 cca v 15h budeme kupovat
skupinový skipas pro oblast LUNGO /i s obertaurenem/ .. cca o 20 euro
levnější než normální. JESTLI NĚKDO JEDEDE DO OBLASTI LYŽOVAT A MÁTE
ZÁJEM KOUPIT SI LEVNĚJŠÍ SKIPAS SPOLEČNĚ S NAŠÍ SKUPINOU / 6 denní /
TAK MĚ KONTAKTUJTE A DOMLUVÍME SE. /pro vás 20 euro lepší cena,já
potřebuji ještě 4 lidi
aby jsme dostali ještě jeden grátis/ na mejla Z.Pala79@seznam.cz ahoj
15.01.2015 09:47:40 #10
>> #8, bonup, 15. 01. 2015 09:20:57
Moc pěkná odpověď – díky.
15.01.2015 20:42:33 #11
Díky moc kluci, uklidnilo mě, že v tom nejsem úplně sama. Napadá mě, jestli to může být i tím, že jsem začala lyžovat pozdě – ve 30 letech nebo jestli to fakt je ten strach z výšek, těžko říct. Nemám ráda takové ty sjezdovky co vedou okolo kopce a dolů vidíte údolí. Jinak jezdím modré/červené, na černou nevkročím nikdy, protože jak se píše, je „for experts only“ a to já nebudu nikdy
16.01.2015 22:25:03 #12
Mam stejny problem jako ty.Kdyz jedu nahoru lanovkou,nesmim se divat dolu,dela se mi z toho zle. Podobny pocit mam,kdyz stojim nahore na kopci a sraz je prikrejsi a dlouhy. Take jsem se ucila az v 27 letech a jsem samouk. Je mi 48 a stale se bojim. Ale vetsinou prvni den ci spise prvni jizdy. A sjedu i cernou bez problemu,kdyz je upravena a s problemy, kdyz tam jsou boule a hlubsi snih. I se mi stalo,ze jsem se rozbrecela pred jednou cernou,kdyz jsem ji videla,ale bohuzel musela jsem se dostat nejak dolu (kdyz jsem minula odbocku na cervenou) a sejit to v lyzakach nebylo mozne,to bych se zabila urcite. Takze jsem se musela zklidnit, trochu si dodat odvahy, rozmyslet se kam najedu a kde udelam obloucek… Bojim se vysek, i pri myti oken, ale umyt je musim, nikdo to za mne neudela. A tak prekonavam strach a jde to. Cim vetsi krpal jsem zvladla, tim min se bojim beznych cervenych sjezdovek,kterych jsem se driv bala. Takze nejsi v tom sama, je nas vic. Ale tu krasu z hor a z lyzovani si nenecham vzit nejakym mym blbym strachem z vysek. Tak ti drzim palce.
16.01.2015 22:56:46 #13
Tak já mám problém jinej, když se pořádně(na moje poměry) rozjedu nebo se mlátím na hrbatém svahu tak se bojím že mi vypne vázání… Nemyslím situace kde jedu šusem na přejezdech, ale když jsem na svahu a valím to dolů.. Přitom podle GPS nejezdívám většinou přes 60km/hod ale když ten pocit dostanu tak si vynuluji aplikaci, projedu to znovu a vychytal jsem že to přichází někdy kolem 50km/hod. Při přejezdech mi nevadí ryhlost kolem sedumdesátky.. Taky je možné že jako generace 50+, která už má něco ve špitálech odleženo, se bojím preventivně bo si pamatuji jak to bolí, ovšem na druhé straně mám strach, že jednou zazmatkuji a rozbiju si hubu právě kvůli tomu…
18.01.2015 16:15:24 #15
>> #13, Kelly01, 16. 01. 2015 22:56:46
Zdravý strach je dobrá prevence. Hlavně jezdit to co zvládneš a zbytečně neriskovat. Já se také někdy divém jak mámo ukáže GPS a pak v jiné jízdě nechápu, že ukáže víc než jsem, čekal.
18.01.2015 19:03:40 #17
>> #16, martin4, 18. 01. 2015 18:40:16
Jsou dvě možnosti. Buďto normální automobilová navigace (v mobilu), která pak ukáže nejvyšší rychlost i průměr, nebo speciální sportovní aplikace jako je Ski Recorder pro sjezd (Windows) nebo nebo Hard Fox (univerzální pro několik sportů – běžky, kolo, běh, atd. ve Windows). Myslím, že tyto aplikace existují i pro Android.
18.01.2015 21:13:47 #19
Pro záznam trasy na Androidu používám Locus. Pokud tě zajímá skutečná rychlost, musíš si prohlédnout záznam trasy, hodnota max. rychlosti je většinou nadsazená díky odrazům. Locus je mapová turistická navigace zdarma, tak se můžeš podívat i kudy jsi jel, případně se najít, pokud se ztratíš
18.01.2015 22:32:47 #20
>> #19, Mirek, 18. 01. 2015 21:13:47
Myslím, že ty aplikace neberou v úvahu úseky kratší než cca 5 metrů. Takže odrazy by se tam neměly projevit.
18.01.2015 23:54:25 #21
>> #20, Navvy, 18. 01. 2015 22:32:47
Měl jsem na mysli odraz signálu od protisvahu, způsobuje to chybu v měření polohy klidně 100m i více. Někdy "ulítne jen jeden bod, někdy i část jízdy. Proto je nutné se na záznam podívat a vyhodnocovat jen úsek, který nemá příliš velkou odchylku polohy.
19.01.2015 09:28:29 #22
jita07:To,co popisujes nema s umenim lyzovani podle meho mnoho spolecneho.Je to normalni zavrat neboli strach z vysek a jestli to v sobe mas,tak i jako skvela lyzarka budes mit na nekterych svazich problem.Partnerka to ma taky a ackoliv lyzuje vyborne a od malicka,tak nektere svahy ji doslova „svazuji nohy“.Jak tady karl2 postnul foto s pohledem do udoli-tyhle hlubiny jsou pro ni nejhorsi.Naopak sebeobtiznejsi cerna zakoncena nejakym protisvahem nebo lesem a pod.(ktera proste nevyvolava pocit obrovske hlubiny)ji nedela problem.Setkal jsem se u ni napr. s tim,ze v lete videla v Samnaunu zhora cernou 14 a 14b a byla naprosto zdesena s tim,ze ji tam na lyze nedostanu a v zime pod snehem uz to na ni tak nepusobilo a jezdila tam jak drak. PS.Pro lidi,kteri trpi zavratemi existuje pouze jedna,tisickrat opakovana,rada:NEKOUKEJ SE DOLU!
19.01.2015 11:55:34 #23
>> #21, Mirek, 18. 01. 2015 23:54:25
S tím jsem se zatím nesetkal. Některé programy se s tím možná umí vypořádat.
19.01.2015 19:27:51 #24
Já používám pro lyžování Ski Tracks a jsem s ním spokojený, je pro android. Odkud je ta fotka v tvém postu #14? Podobné jsou v Kitzbühlu. Kamarád tamější černé miluje, tak je tam s ním drtím…krátké oblouky, jasně že ne carvingové závrať mě tam nebere, ale upadnout bych tam nechtěl loni už jsem ho přesvědčil, že jsme to jezdili jen jeden den z pěti. V ostatní dny mírnější červené a modré. Tak uvidíme letos, jaká bude nálada.
19.01.2015 23:00:58 #25
>> #24, šáňa, 19. 01. 2015 19:27:51
Je to v Serfaus Fiss Ladis, jednoznacne nejlepsi stredisko kde jsem zatim byl. Ty cerne tam byly luxusni a malo lidi a upravene tak, ze nebyla zadna nerovnost. Kitzbuhl me taky laka nekdy. Zkusim si tu aplikaci stahnout. Diky
20.01.2015 13:44:54 #26
Tak něco málo k GPS. Dnes Lumia 925, v ní spuštěny najednou 2 aplikace pro lyže a to Run The Map a Ski Recorder, zapnuto a vypnuto na stejném místě u sedačky. Rozdíly ve výšce cca 2m, v délce ujeté trasy(2× nahoru dolů) cca 50m ale v max. rychlosti cca 12km!! Run the Map ukazoval nižší rychlost, bohužel jsem ho omylem vynuloval ale koncem týdne to udělám znovu. Takže přikládám pouze Ski Recorder kterému v rychlosti moc nevěřím, přikláním se k přehnanému optimismu aplikace, ale je to pouze můj názor a dumám jak to ověřit????
20.01.2015 23:14:01 #27
K tomu GPS:vyzkousel jsem na posledni dovolene iski tracker.Kdyz na Santa Caterine kopiruju ve spodni pulce sjezdovky trasu kabinkove lanovky,tak si aplikace bohuzel mysli,ze jedu i dolu lanovkou.V horni pulce arealu se ale neplete a v Bormiu rovnez bez chyb.Ujeta vzdalenost i prekonane prevyseni odpovida skutecnosti a po nacteni map pres wifi v penzionu odpovidaji i jednotlive sjezdove trasy vc.odbocek ze sjezdovky k restauraci,na fotografovani a jeden navrat pro batoh.Cemu ale moc neverim je max rychlost 86km/h.Sice jsem si nekolikrat sjel uzavrenou trat pro trenujici zavodniky,kteri byli zrovna na obede,ale i tak mi to prijde trochu dost.A na ruznych android diskusich se dost lidi vyjadruje v tom smyslu,ze u mereni rychlosti pri sjezdovem lyzovani maji vsechny gps aplikace problemy s presnosti.
21.01.2015 07:37:05 #28
samotný údaj maximální rychlosti z celého průběhu měření není zrovna spolehlivý údaj…sem tam používám pro zajímavost GPS hodinky Garmin Forerunner při lyžování..většinou se opakuje situace, kdy devatenáct z dvaceti jízd se rychlost pohybuje v reálném rozmezí nějakých 60 – 65 km/h a jedna jízda z ničeho nic skočí na nereálných 85 km/h…tím pádem samotná maximální rychlost je rázem těch 85…
v době před Garminem jsou používal aplikaci do telefonu Sports Tracker..sem tam problémy s uploadem, ale jinak supr…
pro ilustraci přikládám data z loňského ježdění, kde je to vidět asi nejlíp…
k tématu..osobně mám největší „strach“ spíš pod kopcem, když vidím, na jaký krpál se to chystám…nejintenzivnější to bylo při návratu po zranění a pak při návratu na „osudný“ kopec …jinak stačí, jak bylo psáno, pár prvních oblouků a je po nervozitě…
21.01.2015 08:01:17 #29
Fotky nejsou úplně vypovídající, záleží na úhlu pohledu viz 2 fotky Ischgl 20 – zcela jiný dojem. Spíš záleží na úpravě, dojezdu a pohledu seshora. Rychlosti kolem 80km/hod nejsou tak neobvyklé, ale nedosahují se na takovýchto střechách, ale spíš v dlouhých obloucích na červených po ránu, když tam skoro nikdo není.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.