Spoilery do lyžáků Lange RS (strana: 3)
10.01.2016 06:44:00 #61
*>> #60, ivan-ski, 09. 01. 2016 23:54:53
Ten link na Mikaely drilly z akademie Burke jsem nedal Ivane schvalne, jelikoz prave diky Manifestu jsem se k tomuto odkazu dopracoval. Uz v diskusi kolem plochych stelek stacilo jednoduse stranky projit, ale konkretne ty Ivane jsi osocil Davida McP., ze na tech strankach neni nic zajimaveho, coz me utvrdilo, ze jsi na tech stranek precetl nadpis, mozna prvni stranu a honem udelat zaver. Vlastne jsi ani nevedel kdo ta osoba je, co znamena a ceho dosahla. Aktualne je nejvetsi zajem o stranky z Italie, pritom David je z Kanady. Take nevim, kde jsi prisel na to, ze jsou drilly v akademii pro mlade lyzare vyucovany s rozepnutyma lyzakama. I pres vsechny divoke zavery jsem rad, ze ti to vrtalo hlavou a nakonec jsi se tomu odkazu dopracoval Konkretni drill uvadeny na Manifestu je Get Over It Drill Tech drillu je 13 a na 12 je durazne zmineno trenovani na velice mirnem svahu do te doby, dokud neni drill perfektne zvladnuty. Jsou to sice zakladni poucky, ale myslim, ze to hodne lyzaru ignoruje.
P.s. Jake naucne stranky vcetne videii mohu ocekavat od tebe? Jsem jedno ucho a rad bych si precetl tvoje zdroje.

10.01.2016 12:15:29 #62
>> #58, Marek Bednář, 09. 01. 2016 22:42:31
„Myslim, ze me TNS zadna z tvych teorii nikam neposune, vlastne jsem ani nevidel zadny odkaz, zadne obrazky, zadne video, absolutne nic, ale za to se povysujes na cloveka, ktery je v danem oboru uznavany.“
OK.Mohol som tušiť,že to bude s tebou tažšie.
•Aké moje teórie?
•Kam sa chceš posunúť?Chceš byť podológ/bootfitter?Chceš sa zdokonaliť v lyžovaní?
•Ak chceš lepšie lyžovať,tak sa prestaň hrať s lyžiarkami a lyžuj.
•Ad odkazy:keby si namiesto študovania manifesta,čítal históriu fóra,mal by si návodov/odkazov koľko len chceš.Alebo sa nauč googliť.Tiež užitočné.Tak by si napríklad vedel,že bežný užívateľ internetu ide na Youtube,navrchu zadá napríklad Mikaela Shiffrin drills,alebo len Mikaela dr a zázrak hneď mu to nájde.
•Mikaela a cvičenia obecne:Slalomové drilly sú tam prvé 2,ostatné sú všeobecné a často jazdené viac na obračkách,než na slalomkách.Ale slalomky sú použiteľné.Slalomových drillov je podstatne viac,ale mnohé vyžadujú už časť svahu na tréning a ďalší materiál.Mikaela tie drilly nevymyslela,niektoré budú asi staršie než ona sama Keď si pozrieš,ako sú tie videá zostrihané,vyzerá to akoby ju na vrchol vynieslo ich poctivé praktizovanie.Tak to ale nie je.Je to množstvo záberov z dlhšieho časového obdobia zlepených do jedného celku.Navyše podľa slov jedného z jej trénerov Mikaela nemala rada voľné jazdenie a drilly,vyhýbala sa tomu ako sa len dalo a sama tvrdila,že je pretekár a nie turista,aby len tak krúžila po kopci a vždy sa tlačila do tyčí.To len aby si trochu pochopil,že je ohromne talentovaná a nepochybne dosť drela,ale drilly za jej úspechom nehľadaj.
•Manifesto:Ver,alebo nie,ale už po prečítaní nadpisu a letnom preletení pár kapitol sa dá usúdiť,že to je strata času čítať.Ale pred asi 2 rokmi ma tam odstrelil nejaký odkaz a dal som tomu šancu.Prečítal som toho dosť,aby som utvrdil pôvodnom rýchlom názore.Je to strata času.Rozhodne pre mňa.David MacPhail je totiž viac vedec,než bootfitter/lyžiar.Dianie za oceánom sledujem už roky,tak si trúfam tvrdiť,že som trochu v obraze.Osemdesiate roky minulého storočia sú dávno preč a dnes,keby si sa opýtal trénerov/bootfitterov na David MacPhaila,asi by prišlo "David who?"Tým sa rozhodne nepovyšujem nad MacPhaila,len je pre moje potreby rovnako nezaujímavý,ako ja pre jeho.
•Ploché vložky(stélky):Okrem David MacPhaila sa proti všeobecnej rade hneď ponúkať individuálne tvarované vyjadril aj jeho kamarát Lou Rosenfeld(kanadský bootfitter).Ono to totiž ide proti ich biznisu.Lou ale tvarované vložky robí a zarába na nich,len sa pred rokmi vyjadril,že treba viac prihliadať na potreby zákazníka,než sa držať dogmy,že tvarované vložky na mieru sú nevyhnutný štandard dobre vyladenej boty.Nemám informácie,koľko pretekárov a či vôbec nejaký jazdí s plochými vložkami.Nevylučujem to.Jediný o ktorom som to čítal je legendárny Alberto Tomba.Medzi bootfittermi známy ako vlastník vzorovo dokonalej a silnej nohy.Jeho servisák spomína,že Alberto,ako prvú vec ktorú vždy urobil bolo,že vyhodil z nových lyžiarok vložky a jazdil bez nich.Pretože si tu už dávno dostal rady,že si máš sám nájsť ideálny stav pre seba,nebudem tvrdiť,že ploché vložky sú zlo.Odlišuje sa to nohu od nohy.Mal som možnosť vyskúšať od úplne bez(keď som ich zabudol doma),až po 100% tvarované.
Trochu som sa rozpísal,ale aspoň sa k tomu nebudem vracať.Možno budúcu sezónu,keď príde niekto podobný Tebe.Je čarovné,že každú zimu sa taký nájde Uži si lyžovanie.
10.01.2016 13:36:45 #63
>> #62, TNS, 10. 01. 2016 12:15:29
Na jednu zasadni vec jsi zapomel → lyzar musi vedet co se ma ucit, zda dobre chape danou vyuku (drill) a v cem mu ma konkretne pomoct (slova Mikaely). Ono je dobre si urcit cil a podle toho prizpusobovat vyuku vcetne materialu. Tvoje doporuceni mi spis pripada bezhlave honit lyzarske motohodiny a neresit zadny vyukovy program vcetne materilu.
Je dobre, ze jsi napsal v ,,historii,, fora. Historie/soucasnost… Kdyby se v te historii nekdo zminil o modernejsim postoji, ktery je aplikovan na Mikaelu, tak by byl ten clovek pomalu upalen za kacirstvi hmm
Mimochodem ty drilly aplikovane v delsim ublouku jsou vyukove, aby mel lyzar dostatek casu provest dane ukony spravne. Jakmile si je jisty, tak zacne oblouky zkracovat a pracuje s informacemi podvedome.
10.01.2016 20:53:54 #64
>> #59, Marek Bednář, 09. 01. 2016 23:00:50
Staci pozorne precist cely obsah Manifesta, vyzkouset drily, aplikovat upravy, vyhodnotit a udelat vlastni zaver
Na začátek chci říct,že jsem to nečetl a ani se k tomu nechystám.Cvičením jsme věnovali vždy poměrně hodně času.Okukovali jsme jak a co dělají okolo nás další týmy.Švédové,Italové,Němci a další cvičili SKORO totožné věci (pro tvojí informaci někteří i s rozepnutýma botama).S některými se dalo i dobře pokecat a probrat proč a PRO KOHO tento cvik a pro jiného jiný.Závěr ,který z toho plyne je ,že nelze aplikovat tvoje propagovaná a podle mě pouze vyčtená rovnice . MS má větší sklon komínu = lépe zvládne cviky = jezdí jí to lépe ,tedy rychleji .
Druha moznost je udelat teoreticky zaver, coz se nejspis stalo a potom nema cenu v tom dal pokracovat.
Teoretický závěr převedený do praxe z mého pohledu vypadá světe div se poněkud jinak než tady prezentuješ.
10.01.2016 21:45:32 #65
>> #64, m3, 10. 01. 2016 20:53:54
Dnes Chorosilov prvni po prvnim kole, celkove na tretim miste → to je realita Moje zkusenost je takova, ze jeji technika odbourava problemovy zaklon, respektive neni tak casto v zaklonu jako ostatni, coz je take fakt.
10.01.2016 22:27:36 #66
>> #65, Marek Bednář, 10. 01. 2016 21:45:32
Byl bych nerad, aby se to tady zvrhlo na „Lid versus M. B.“. Nemyslím, že by záklon byl primárním problémem lyžařů pohárové úrovně – vzpomeňme šíleného amíka Bodeho, coby velmistra použití a využití záklonu. Ale třeba se mýlím. Nicméně, konečně zajímavá debata o něčem, byť k argumentaci a metodologii zkoumání jevu mám jisté výhrady.
Druhá věc je, že pokud bych měl komíny hodně dopředu, tak jakýkoliv
sebemenší posun těžiště dozadu by hned odlehčoval špičky a přenášel
tlak do patek lyží, v extrému posléze vygradoval třeba až ve vystřelení
z přetížených patek … nebo bych se – kvůli kompenzaci a zachování
rovnováhy – musel víc poskládat a předklonit.
Resp. se obávám, že s komíny dopředu bych celkem nutně musel mít skoro
trvale i těžiště příliš vepředu, což je sice príma pro využití
autokinetiky některých lyží, ale už ne tak príma na výjezdech
z oblouků, kdy bych se pro znovudosažení tlaku do jazyků v zahájení
dalšího musel buď extrémně vracet vpřed – to by snad ještě šlo –
nebo do nového oblouku krčit nohy – což už je horší.
Z mé chabé zkušenosti soudím, že rekreačního lyžaře komíny nakloněné hodně dopředu spíš dostanou do záchodového posedu a z něho plynoucí tendence k záklonu, než aby tomu bylo naopak. O trvalém visení v jazycích už bylo napsáno taktéž mnohé.
10.01.2016 22:37:58 #67
>> #65, Marek Bednář, 10. 01. 2016 21:45:32
Co s tím má společného Chorošilov na 3. místě?
Rád bych si něco ujasnil.Z toho co píšeš Moje zkusenost je takova, ze jeji technika odbourava problemovy zaklon.. bych si dovozoval,že se pravidelně na tréninku MS podílíš,nebo se minimálně díváš. Nebo je to jinak ?
Jo a co například takový Bode Miller ? Jak ten zapadá do tvé teorie ?
11.01.2016 01:24:51 #68
Generacni obmena v technice tu byla, je a bude.
Chorosilov se technikou podoba Mikaele a je to i zmineno na Manifestu. Osobne z vlastni zkusenosti vim, jak moc dokazi trenerove zit ve vlastnim tunelu informaci (jiny sport) bez adoptovani se na aktualni dobu. Nebyla to i Sarka, ktera zminila, ze ji otec nemuze dal posunout?
11.01.2016 02:08:56 #69
>> #66, ˘Ö˘Krab, 10. 01. 2016 22:27:36
Na to mohu rict Krabe pouze jedno. Diky drilum Mikaely pouzivam v botach spoilery, respektive me to donutilo si je poridit i kdyz jsem dopredu vedel, ze je vetsina lyzaru z bot vyhazuje. Ze zacatku je opravdu nezvyk se abnormalne predklanet, ale neni to nic na co se neda po case zvyknout. Presne misto predklonu je prave diky pichnutim hulek, jak je uvedeno na vyukovem videu. Z meho pohledu by to mel zvladnou kazdy rekracni lyzar, staci zvolit mirny svah a sirokou sjezdovku kde ji klid. Adoptovani na neco noveho neni zadarmo a jiste to stoji nejaky ten cas a trpelivost. Rekreacnim lyzarum s extremnim zaklonem drill get over it pomuze se dostat do vetsiho predklonu.
11.01.2016 12:51:59 #70
>> #69, Marek Bednář, 11. 01. 2016 02:08:56
Tak jsem si to teda pustil ten drill a já si nemůžu pomoct, ale žádné předklánění tam nevidím. Je pěkně vyvážená nad lyžema, ale žádný předklon díky spoilerům z toho necítím.
>> #66, ˘Ö˘Krab, 10. 01. 2016 22:27:36
Myslíš, že je v zahájení oblouku nutno tlačit do jazyků bot?
13.01.2016 11:42:50 #71
>> #68, Marek Bednář, 11. 01. 2016 01:24:51
Můžeš nám poslat nějaké své lyžařské video abychom se vymanili z dojmu, že místo lyžování jako takového řešíš „nepodstatné“ maličkosti. Myslím, že by to bylo vhodné i pro tebe…
13.01.2016 12:00:56 #72
>> #71, hm1, 13. 01. 2016 11:42:50
Ale ne, Ty chceš tu nadějně se rozvíjející diskuzi úplně zabít…
13.01.2016 13:09:04 #73
>> #72, ˘Ö˘Krab, 13. 01. 2016 12:00:56
Je to tak – to se pak takhle bavíš s lidma na lanovce o snow a diskuzi tu a říkají Ti, že se tu přes ty všemožné kecy nedá skoro nic dočíst
Myslím, že MB je případ pro patologii pomalu, ale jistě
Co letos Ty a Malá Úpa, nepotkáme se?
13.01.2016 13:28:06 #74
>> #73, hm1, 13. 01. 2016 13:09:04
To zatím nedovedu ovlivni. Zatím není jasné ani to, kdy se letos k lyžování dostanu. Chtěl jsem napsat ‚jestli‘, ale mám ve stáji nějaké přírůstky, tak bych se na nich snad i svezl.
Mirek není pro patologii, konečně zase někdo, kdo na sobě (a asi i dalších) testuje nové věci do důsledku.
13.01.2016 16:29:35 #75
>> #73, hm1, 13. 01. 2016 13:09:04
Rad si necham poradit, s tim urcite problem nemam, staci aby mela dotycna osoba stejnou salomovou techniku jako Bridget Currier nebo Mikaela, pak jsem jedno ucho.
Co se tyce materialu, tak po precteni stranek Manifesto jsem udelal minuly rok na lyzakach upravu, abych mohl bezproblemove pouzivat ploche stelky, no a minuly tyden doplnil spoilery, jelikoz jsem v lyzakach citil jejich limit.
Myslim, ze zbytecne rada nedorozumeni vznika na pocatku, tj., ze lide z nejakeho duvodu nechteji vystupovat pod vlastnim jmenem, coz samo o sobe nebudi duveru. On je rozdil si nechat poradit od osob jako je David McPhail nebo Mikaela Shiffrin v porovnani s osobou, kterou vubec neznam a ktera se spis za nekoho vydava
P.s. Kdybych neresil malickosti, tak bych ted podle doporuceni lyzaru kolem me lyzoval o 3 cisla vetsich lyzakach, jelikoz ty moje potrebovali pomerne velky zasah. Hold nekdo se diva na Ordinaci v ruzove zahrade a nekdo si v dilne sperkuje lyzaky. Ve vysledku jsou spokojeny oba tabory
13.01.2016 18:05:54 #76
>> #75, Marek Bednář, 13. 01. 2016 16:29:35
O radě jsem nepsal ani slovo – jen mě osobně a možná nejsem sám zajímá, jak lyžuje někdo, kdo se inspiruje v závodním lyžováním a bootfittingu na takové úrovni…
Buď jsi na tom lyžařsky tak, že to co Tě brzdí jsou už jen a pouze boty a pak jsi ve WC. Nebo jsi botama začal a možná by to chtělo spíš polyžovat, tak jak psal někdo nademnou.
Opět jednoduchá a ta samá otázka – je možné nám zde do pléna hodit video, na kterém lyžuješ? Přežiju i to, pokud bude popisek videa „LYžuju po "Mikejlovsku“…
Daleko více o zde se pohybujcích vypovídá hodnota jejich příspěvků víc než jméno a příjmení – proto v tom nevidím nic důležitého. Ale na to je třeba se tu pohybovat nějaký čas a vyfiltrovat si lidi co píší k věci – nebo jen baví okolí – což není za 5 minut…
Díky za tvou odpověď.
JV.
13.01.2016 19:32:12 #77
>> #75, Marek Bednář, 13. 01. 2016 16:29:35
„Rad si necham poradit, s tim urcite problem nemam, staci aby mela dotycna osoba stejnou slalomovou techniku jako Bridget Currier nebo Mikaela, pak jsem jedno ucho.“
Fakt nič v zlom,ale Bridget Currier ako vzor? Mikaela bez debaty,ale Bridget?
Ty si samé prekvapenie.
13.01.2016 19:42:54 #78
>> #76, hm1, 13. 01. 2016 18:05:54
Na inspiraci nevidim nic spatneho. Jeden se inspiruje z casopisu, druhy od Klause Maiera (Sofa ski), treti u Mikaely (Burke Akademie). Vysledek bude takovy, ze vsichni tri nebudou lyzovat stejne. Vyukova videa z Burke akademie nejsou snad urcena pro WC zavodnika. A ze se vic zajimam o bootffiting? Hold nekdo se vic zajima o lyze, ja zasejc o boty a az pak o lyze.
Video zadne nemam, ale je mozne me videt v mem oblibenem stredisku. Obleceni vcetne sjezdovky stejne. Kdo me zna podle jmena, tak vi jaky jsem lyzar
Lyzarske kvality znam pouze u Kraba a instruktoru SNOW. Tebe bohuzel neznam, tudiz nevim.
13.01.2016 19:48:51 #79
>> #77, TNS, 13. 01. 2016 19:32:12
U Bridget se mi libi jeji elasticnost/uvolnenost. U Klause Maiera zasejc dynamika/zivost.
13.01.2016 20:51:02 #80
>> #78, Marek Bednář, 13. 01. 2016 19:42:54
Klaus Maier (Sofa ski) … to sme už tiež riešili a vyriešlili, zhodli sme
sa, že sa nejedná o lyžovanie…
13.01.2016 21:19:10 #81
>> #80, Duro, 13. 01. 2016 20:51:02
Kdo se s kým shodl? Teď mluvíš za celé SNOW, nebo za sebe. Už se v tom začínám pomalu ztrácet
13.01.2016 21:39:39 #82
>> #80, Duro, 13. 01. 2016 20:51:02
To je jako resit, zda jsou chutnejsi makovy nebo tvarohovy buchty. Mne se treba Klaus libi, jeho lyzovani je velice dynamicke plne energie, ale neni to moje cilova skupina. Klaus Sofa
Pokud o nekom napises, ze neumi lyzovat, tak by jsi mel nejdriv prokazat svoje kvality hmm?
14.01.2016 12:14:59 #83
>> #82, Marek Bednář, 13. 01. 2016 21:39:39
Hmm, tak Klaus se už zlepšil
Sice některé věci se mi na tom nelíbí, ale jako lyžař břídil mi
nepřináleží ho kritizovat
Je vidět , že se posunul. Asi si četl zdejší diskuze
14.01.2016 14:17:07 #84
>> #83, PetrAT, 14. 01. 2016 12:14:59
Jako nelyžaři břídilovi se mi nejvíc líbí jeho aktivní radostné
poskočení v 1:57
14.01.2016 14:38:37 #85
>> #84, ˘Ö˘Krab, 14. 01. 2016 14:17:07
věřím, že když bude Klaus dál pročítat naše diskuze, že i toto vylepší
14.01.2016 14:48:30 #86
>> #85, PetrAT, 14. 01. 2016 14:38:37
Ale na tom není nic k vylepšení, hlavně: proč by to měl vylepšovat? Jakým směrem?
14.01.2016 14:49:12 #87
>> #84, ˘Ö˘Krab, 14. 01. 2016 14:17:07
A take je fanousek Star Wars
Jakym zpusobem se Krabe vkladaji obrazky primo do tela zpravy hmm?
14.01.2016 14:54:24 #88
>> #87, Marek Bednář, 14. 01. 2016 14:49:12
Do hranatých závorek dát mezi dvě hvězdičky adresu obrázku, bez mezer.
14.01.2016 15:32:37 #89
Pri kratkem oblouku si nechavate ujizdet venkovni lyzi s tim, ze jsou obe lyze temer rovnobezne a zataci se diky zatizeni venkovni lyze a nebo pred zahajenim oblouku nasmerujete vic do oblouku vnitrni lyzi, jako kdyz se rozeviraji nuzky. Snad jsem to popsal srozumitelne
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.