Neskutečná bolest nohou max. 3hod lyžování - Diskuzní fórum o lyžování - SNOW.CZ
Domů Diskuze Lyžařské boty Neskutečná bolest nohou max. 3hod lyžování

Neskutečná bolest nohou max. 3hod lyžování

18.01.2017 00:18:41 #1 

jihde

Dobrý den, Jsem lyžař lepší začátečník. Minulou sezonu jsem zakoupil lyžařské boty Salomon X-max 120 Byl jsem v obchodě profíků. V prodejně mi boty nahřály vytvarovaly vše bylo vpořádku hodinu jsem tam v nich chodil dřepěl. Jenže na svahu už to bylo horší. Mám ukrutné bolesti v prstech jako by mi se křížily. Nemám ani dostatek místa když bych chtěl prsty jak kdyby nadzvednout rozhýbat je. Vydržím v lyžácích max 3 hodiny, Bolest vnímám zejména když stojím nebo sedím když zrovna nejedu. Byli situace kdy jsem musel lyžáky sundat z nohy ještě v lanovce směrem na parkoviště. Jelikož žiji ve švýcarsku tak jsem se rozhodl navštívit prodejnu, kde jsme boty opět nahřály. Nalepily jsme i takové vycpávky v místech kde mám nohu nejširší. Ale opět žádný progress. Rozhodl jsem se, že tedy boty pošlu do světa a před pořízením nových bych chtěl poprosit o radu. Potřebuji boty na širokou nohu a vysoký nart. Jsem 183cm vysoký, váha 80kg, Velikost bot 28.0, normální obuv mám 44EU Šířka nohy: 11cm až 11,5 (v nejširším místě) Výška nartu: cca 9cm

PS: Lyžovat jsem byl asi jen 7krát a vždy jsem měl stejný problém maximální délka lyžování byla 3–4 hodiny. Používám nějakou lyžařskou ponožku. Zkoušel jsem i nejtenčí kotníkovou co jsem měl. Zkoušel jsem i vložky do bot dělané přesně na mé chodidlo. Vždy jsem měl pocit po vyzutí jako bych měl v prstech křeč musel jsem je rukou rozhýbávat. pocítil jsem velkou úlevu. Zmrzlé prsty jsem neměl ba naopak pořádně se mi z noh po vytažení kouřilo.

Děkuji za jakoukoliv radu vysvětlení.

18.01.2017 16:31:18 #2 

minimax

Neutahuješ si boty moc? Také jsem kdysi chtěl skončit s lyžováním, vydržel jsem jen pár hodin… pak jsem se zouval, při každé jízdě nahoru boty rozepínal atd atd. Vždy jsem si boty utahoval tak, aby pevně seděly na noze, abych lyže „kontroloval“, aby se nekvedlaly při jízdě. Teď boty (pořád stejné!) utahuju jen volně, při jízdě po rovince trošku lyže „kvedlaj“, ale v pohodě jsem v nich celý den, nerozepínám. Beru si nyní do bot jedny středně tlusté podkolenky a pohoda. Jednou byla kosa, vzal jsem si podkolenky dvoje a už po 1. nebo 2. jízdě jsem musel jedny sundat a zase zbytek dne pohoda. Nikdy bych býval nevěřil, že jedny ponožky navíc to můžou způsobit. Rozhodně zkus neutahovat boty. Napiš jak dopadneš.

18.01.2017 17:28:44 #3 

TheBradley

To vypadá buď na nevhodně širokou botu, nebo na příliš utažené přezky jak píše minimax. Jak ti sedla noha ve skeletu? Neměl jsi ji někde příliš těsnou? Utažení dělá hodně, zrovna v pondělí jsem si říkal, že bych si mohl po pár jízdách utáhnout přední přezky, bohužel jsem je utáhnul moc a samozřejmě když máš chvilku více utažený skelet, tak už ho nepovolíš, čili jsem zbytek dne jezdil s více utaženou botou a pak jsem po sundání boty nemohl ani na nohu došlápnout, druhý den jsem mírně utáhl pouze druhou přezku a všechno bylo ok. Musíš cítit, jestli ti v tom noha plave, nebo ne. Bota by měla být nejdříve utažená na první zub a v případě potřeby botu v průběhu mírně dotáhnout, zas to nemůže být na krev, že ani necítíš prsty.

18.01.2017 19:53:41 #4 

BigBang muž

Přitakám těm nade mnou. Běžně dotahuju nárt na první zub a komín na 3. Na nártu se mi občas i stává, že se mi sama rozepne, ale pokud ji dotáhnu nebo zapnu na 2. zub, tak bolest do pár minut, kvůli špatnému prokrvování. Dotáhnou tedy jen tak, aby tam noha neplandala. Pokud by plandala i při dotažení na poslední zuby, máš špatnou botu.

18.01.2017 23:32:31 #5 

PetrAT muž

>> #1, jihde, 18. 01. 2017 00:18:41

Je s podivem, že Ti boty byly těsné a přitom Ti nemrzly prsty z důvodu neprokrvení
První čeho si člověk na tom odkazu na Salomon 120 všimne je last 98–104 mm
Je možné že ani po nahřátí se bota neroztáhla tolik kolik jsi potřeboval
resp se roztáhnut mohla, ale plast umí pracovat a vracet se do původních rozměrů
Nezbyde než hledat vhodnou botu a pak případně podstoupit její úpravu (roztažení, vložka …) Ale s vysokým nártem to může být problém ..

19.01.2017 00:01:52 #6 

jihde

>> #5, PetrAT, 18. 01. 2017 23:32:31

Toho jsem se obával, opravdu jsem zkoušel štelovat přezky tak ať nejsou moc utáhlé a noha nelítá. Bohužél si myslím, že boty jsou moc úzké. Ikdyž je divné, že mně nebolí když jsem v nich v obchodě vydržel vpohodě i hodinu. Taky ale chápu v obchodě je 20 stupňů na svahu –5 … Naposled ještě zkusím „vytahování skeletu“ pokud to tedy vůbec na téhle botě půjde. Díky všem za rady.

19.01.2017 08:09:33 #7 

PetrAT muž

Doporučujeme si postát v botě co nejdéle na prodejně a nebo v ní pak vydržet doma u TV
Ale reálně takto nejde nasimulovat situaci na svahu
A samozřejmě tvrdost plastu je jiná v mraze
Pro další tvarování bych si vzal tlustší ponožku (na lyžování tenkou)
Do míst kde je tlak nalepit rovnou dvě vrstvy polepek
Také dát polepku seshora na prsty
Ty musíš nad tím popřemýšlet ! Prodejce pak jen udělá to na čem se dohodnete
Vychytat botu není jednoduché . Ale bota je základ lyžování .
Držím palce.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.

Komerční tipy