Jizda na ledu (strana: 2)
29.01.2017 22:12:26 #31
>> #30, Duro, 29. 01. 2017 22:04:47
Marketingové kecy v tomto konkrétním případě evidentně fungují.
29.01.2017 22:30:53 #32
>> #31, m3, 29. 01. 2017 22:12:26
Nejake zkusenosti primo s temito stroji VS rucni brouseni pilnikem / diamantem?
29.01.2017 22:40:20 #33
>> #32, Marek Bednář, 29. 01. 2017 22:30:53
Jak dlouho ta syrová hrana na ledu podle tebe vydrží? Měl jsem jedny lyže, u kterých byl jeden žádaný „feeling“ jen první den a pak už nikdy. Holt nový lyže pracují a měknou. S tím se musíš smířit. Není to broušením, je to sendvičem, který měkne.
29.01.2017 22:59:32 #34
>> #33, TomáS, 29. 01. 2017 22:40:20
Vydrzelo mi to dva dny = 6 hodin celkovy cas a od te doby konec. Snih nebyl v tu dobu nijak plotnovatej a rozdil byl okamzitej tj. nejenom pri jizde, ale i pri popojizdeni. Hrana zabirala okamzite a nikdy jsem tohoto pocitu jiz nedocilil. Na tvrdem plotnovatem povrchu nemam problem s drzenim hran → vzdy volim jizdu po plotnach. Jde spis o ten nastup zaberu hrany, ktery je jiny u rucniho brouseni.
30.01.2017 08:10:06 #35
>> #32, Marek Bednář, 29. 01. 2017 22:30:53
Ja tu zkusenost mam a rozdil nepozoruji. Coz neznamena, ze neni. Jen ne dost velky, abych ho vnimal. Druzno rict, ze jsem se na to moc nesoustredil a mozna nejsem moc citlivy. Myslim tim na vnimani hrany, jinak citlivy jsem.
Krom jiz zminenych vlivu, co dalsi, jako pista (kazdej den jina a pokud neni ledova, ale „snehova“, tak hranu hure poznavas), take mozek dokaze sam sebe vyborne klamat, jakymkoliv smerem.
30.01.2017 10:29:52 #36
>> #28, Marek Bednář, 29. 01. 2017 21:30:33
Marek, na tých Fischeroch máš 86/0 ? Ako si s tým spokojný … v pohode ? Mal som Atomic SL FIS na 87/0 , ale nevedel som na tom jazdiť, musel som prebrúsiť na 87/0,5.
30.01.2017 10:33:46 #37
>> #34, Marek Bednář, 29. 01. 2017 22:59:32
Vydrzelo mi to dva dny = 6 hodin celkovy cas a od te doby konec
.
Tzn., kolik (minut) ta hrana vydržela skutečné jízdy po sněhu ?
30.01.2017 10:54:22 #38
>> #34, Marek Bednář, 29. 01. 2017 22:59:32
Jo, asi tak dlouho trvá než opadne prvotní nadšení z nových lyží. Na kole je to podobné – koupíš třeba nové pláště a prvních pár dnů je to úžasné. Pak zjistíš že se na něm musí šlapat úplně stejně jako předtím a rozdíl je opravdu nepatrný.
30.01.2017 11:51:24 #39
>> #38, HonzA_, 30. 01. 2017 10:54:22
Tohle je k danému tématu o pocitech z nové věci nejpřesnější názor. Ano – v tom to je Marku… – všichni jsme si tím prošli.
30.01.2017 11:56:56 #40
>> #39, oblouk, 30. 01. 2017 11:51:24
Suhlas.
Hovori sa,ze kazdy zazrak trva tri dni.Pri lyziach to evidentne neplati.
Dobre to vystihol aj Vale.
take mozek dokaze sam sebe vyborne klamat, jakymkoliv smerem.
caute Harry
30.01.2017 14:01:33 #41
>> #38, HonzA_, 30. 01. 2017 10:54:22
Ta hrane se opravdu chovala jinak v porovnani s novyma Dynastarama Omeglass R21, ktere jsem jezdil minuly rok 8 dnu.
Co mi na tech Fischerkach prislo nestandardni
- brusnym papirem rucne opracovan ochranny plast na patkach
- hrany nabrousene pod uhlem 86 stupnu
30.01.2017 14:04:58 #42
>> #32, Marek Bednář, 29. 01. 2017 22:30:53
>> #35, valerius, 30. 01. 2017 08:10:06
Mal som aj aj na tých istých lyžiach. Tri1 a ručné brúsenie. Slalomky tréningové, jazda v bránach. Rozdielne dni a podložka ± rovnaká. Žiaden badateľný rozdiel.
Fakt stačí,že sa na lyže postavíš blbo a nefunguje nič, alebo správne a funguje akýkoľvek servis hrán.
Zaujímavé by bolo len priame porovnanie na injektovanej trati, ale:
•Správne píšu, že mozog hravo dokáže oklamať sám seba.
•Nutnosť injektovanej trate a hlavne konzistentnosť jednotlivých jázd testéra je úplne iný level testovania. Určite nie môj level.
30.01.2017 14:12:24 #43
>> #39, oblouk, 30. 01. 2017 11:51:24
Bohuzel se Honzo nesmirim s nazorem, ze je stejne krajet chleba hladkym a
nebo vroubkovanym ostrim. Ten rozdil tam vzdycky bude a ja budu dal
zkouset
30.01.2017 14:23:01 #44
>> #43, Marek Bednář, 30. 01. 2017 14:12:24
V tom jistě spor není… Už jsem se i tady v diskusi jasně vyjádřil, že na ledu je lepší „zubatá“ než diamantem a kdovíčím ještě vyleštěná hrana. Jakkoliv leštěná nebo i jakkoli zubatá hrana se dá ale udělat ručně přinejmenším stejně, spíše ale lépe než jakýmkoli rychle rotujícím motorovým bazmekem.
30.01.2017 14:25:34 #45
>> #42, TNS, 30. 01. 2017 14:04:58
Mozna si to nechci pripustit, ze je mozek preprogramovany na plotny a jizda po klasickem snehu neni tolik zazivna. Ten grip lyzi je rozdilny.
30.01.2017 14:35:47 #46
>> #44, oblouk, 30. 01. 2017 14:23:01
Plne s tebou souhlasim, jelikoz sam postupem casu / zkusenostma prestavam na
slalomkach pouzivat diamanty. Rucne vytvorenou zubatou hranu podobnou te
strojove jsem jeste nikdy nevidel. Co bych dal za takovy navod, jak to
udelat
30.01.2017 14:38:08 #47
>> #45, Marek Bednář, 30. 01. 2017 14:25:34
Kdyz budes krajet chleba nozem s upravou jako hrana po brusce/diamantu/pilniku, tak se ti bude krajet asi uplne stejne. Tim nerikam, ze ten grip nemusi byt rozdilny, ale zrejme v tomto pripade nadhodnocujes vliv upravy hrany, kdyz ve svych prikladech pomijis vliv velmi odlisnych parametru („hrubosti“ hrany vuci „hrubosti“ nozu)
Mozek je naprogramovany hodnotit lepe a uveritelneji to, co se ti libi, co zapada do tveho soucasneho porozumeni sveta. Tahle kniha trosku nahlizi za oponu. A nenech se zmat ceskym nazvem. Anglicky, „Predictably irrational“, lepe naznacuje vo-co-go.
30.01.2017 15:09:20 #48
>> #36, snowboarder, 30. 01. 2017 10:29:52
Nedavno jsem mel 86/0, testovano na vecernim lyzovani s cerstve urolbovanym
svahem. Po pravde na tomto povrchu nesel poradne zahajit novy oblouk po
dokonceni toho stareho. Lyze jeli jako po kolejich s tim, ze chces zatocit, ale
ty koleje vedou jinym smerem Zastaveni prudkym brzdenim jsem moc neriskoval, jelikoz ve me
panovala neustala obava, ze se zarizne protilehla hrana. Jedine misto kde se mi
lyzovalo dobre bylo pod stozary kotvy na uzavrene sjezdovce. Grip brutalni, ale
oblouky bylo nejlepsi zahajovat odlepenim obou lyzi
Kazdopadne zkusenost je
neprenositelna a i kdyz se muze zdat, ze to k nicemu nebylo, tak to myslim
bylo dobre, jelikoz mam vlastni zkusenost a do buduocna muzu porovnavat. Nove
budu mit odklon 0.3 stupne z duvodu postupneho zvetsovani uhlu /
propadu hrany.
30.01.2017 15:29:57 #49
>> #45, Marek Bednář, 30. 01. 2017 14:25:34
„Mozna si to nechci pripustit, ze je mozek preprogramovany na plotny a jizda po klasickem snehu neni tolik zazivna.“
Presne tak. Vyšmýkané miesta na svahu (platne) nie sú ľad. Majú k nemu veľmi ďaleko. Už mladší predžiaci „znalecky“ pichajú paličkami pri prehliadke do podložky na trati a vedia,že čo nezvoní nie je ľad.
Často máme v slalome vydreté na trvdšie+seky, než je obyčajná platňa, ale ľadom by som to nenazval. Ak uvidím pri prehliadke meter do hĺbky a v nej zmrznutého dinosaura, okamžite podám správu.
Určite Ťa nebudem brzdiť v eláne. Len aby sme čoskoro neskĺzli medzi porovnávania Tri1 vs Snowglide pre hobby lyžovanie. To by nabralo smer jednoznačne ku komédii.
>> #47, valerius, 30. 01. 2017 14:38:08
„Kdyz budes krajet chleba nozem s upravou jako hrana po brusce/diamantu/pilniku, tak se ti bude krajet asi uplne stejne.“
Presne tak.
30.01.2017 15:56:22 #50
>> #49, TNS, 30. 01. 2017 15:29:57
Zde bych si dovolil, slovensky soudruhu, trosicku nesouhlasit. Len aby sme čoskoro neskĺzli medzi porovnávania Tri1 vs Snowglide pre hobby lyžovanie. To by nabralo smer jednoznačne ku komédii.
i presto, ze na toto hledim prakticky stejne. A ne proto, ze komedii tu delame casto, ale proto, ze Markuv elan je do znacne miry inspirujici a clovek nikdy nevi, kdy muze narazit na nejake (chybne) zavodacke dogma, ktere nadsenec z vnejsku nabori. Nebo alespon zpusobi, ze clovek objevi nejaky novy smer badani.
Na druhou stranu, ztracet energii ve slepych a nevyznamnych ulickach take nechceme. V tomto pripade souhlasim…a presto nesouhlasim. (hezky po cimrmanovsku)
30.01.2017 16:16:37 #51
Je to jako taková lyžařská Princezna na hrášku, která cítí zrnko hrášku pod 20 peřinama…
30.01.2017 17:21:15 #52
>> #49, TNS, 30. 01. 2017 15:29:57
Zas tak daleko se nedostanem, abych uvazoval o nakupu masinky za 50 tisic
Clovek spis ziska vetsi
rozhled v lyzarske alchymii a nabere nove zkusenosti. Badani me v tomto
odvetvi bavi tjn.
Snad nekdy zkusim hranu, ktera je na te prostredni fotce.
30.01.2017 18:10:32 #53
>> #50, valerius, 30. 01. 2017 15:56:22
„A ne proto, ze komedii tu delame casto, ale proto, ze Markuv elan je do znacne miry inspirujici a clovek nikdy nevi, kdy muze narazit na nejake (chybne) zavodacke dogma, ktere nadsenec z vnejsku nabori.“
Rovnako súhlasím a nesúhlasím. Treba si pripustiť, že v pretekovom servise sa báda neustále a miesto na dogmy je silne obmedzené. Skôr samotné bádanie je podriadené efektivite a nedostatku času v sezóne.Každý chce byť pred konkurenciou a nové poznatky idú väčšinou smerom zo Sveťáku k hobbíkom a nie naopak. Tým nechcem tvrdiť, že je vylúčené objaviť niečo nové a funkčné. Rozhodne nie. Všetci sa učíme celý život.
Keby tu ešte prispieval Ivan S. asi by napísal svoje „KISS“. A neprekvapivo by mal opäť pravdu. Potvrdí 11 z 10 sevismanov vo WC.
Z vlastnej skúsenosti Ti môžem povedať, že keby som úsilie venoval viac jazdeniu nebol by som dnes síce ako tak obstojný servisák, ale určite lepší lyžiar. Toľko k vlastnému bádaniu. Ak chce byť Marek, alebo iný lyžiar dobrý servisman, vybral sa správnou cestou. Ak chce byť jazdec na slušnej úrovni, je strata času riešiť malichernosti okolo prípravy materiálu.
30.01.2017 18:15:31 #54
>> #52, Marek Bednář, 30. 01. 2017 17:21:15
Je to x krát zväčšené. V skutočnosti sa to na dotyk javí ako kompaktný povrch a viditeľné okom je len iným smerom orientované šráfovanie.
Možno si mal práve takto urobené svoje slalomky, ani o tom nevieš.
Discman je viac hračka, než profi stroj. Tam by som ani nepozeral.
30.01.2017 18:38:54 #55
>> #53, TNS, 30. 01. 2017 18:10:32
Jasne, zbytecne jsem se v tom rypal
>> #54, TNS, 30. 01. 2017 18:15:31
Je to x krát zväčšené
Vsak jednotky mas hned vedle, jsou to (nizke) jednotky mikrometru – tj. 10 miliardtin fotbaloveo hriste (abych pouzil standartni medialni delkovou jednotku)
30.01.2017 19:32:52 #56
>> #52, Marek Bednář, 30. 01. 2017 17:21:15
Brusky a broušení je jedna strana barikády
Na té druhé bude materiál hrany, jemnost zrna, tepelné zpracování …
Pohybuješ se v 1/1000 milimetru
Je vůbec možné dosáhnout takový výsledek s běžnou komerční hranou
?
Předpokládám, že máš FISovou lyži a ta má kvalitnější matroš
hran
Na SL ski mi to přijde zbytečné řešit
Bral bych to kdyby to řešil závodník na SG , DH ski
Pokračuj v bádání. Kdo si hraje nezlobí
30.01.2017 20:45:21 #57
>> #56, PetrAT, 30. 01. 2017 19:32:52
Na SL ski mi to přijde zbytečné řešit
Rychle zapomínáš, tak jen naťuknu – výplň vata!
30.01.2017 21:14:17 #58
>> #32, Marek Bednář, 29. 01. 2017 22:30:53
Nejake zkusenosti primo s temito stroji VS rucni brouseni pilnikem / diamantem ?
Vyzkoušel jsem si kdysi 3one.Vrátil jsem k pilníku.Já osobně jsem žádný výrazný rozdíl nezpozoroval – není to ovšem směrodatné,protože jsem v té době SL používal jen k posunování svahem .Rozdíl,tedy výrazný rozdíl směrem k lepším jízdním vlastnostem nezpozorovali/y ani ti/ty co na SL jeli/y.Podle mého je to pod hranicí vnímání.Při jízdě v bránách jde pozornost úplně jiným směrem a při volné jízdě je to asi šumák.
31.01.2017 09:20:48 #59
>> #57, Martin47, 30. 01. 2017 20:45:21
tak jen naťuknu – výplň vata
stárnu a zapomínám, navíc podle manželky si dost často sedím na vedení,
v tomto případě na vatě takže mě klidně naťukni, nakopni …
31.01.2017 11:10:02 #60
>> #56, PetrAT, 30. 01. 2017 19:32:52
Kdyz si Petre vezmes, ze nekdo uprednostnuje brouseni hran pilnek a druhy
diamantem, pritom viditelny rozdil okem nepatrny v porovnani s tim srafovanim
od brusky, ktere jde videt okem ze vzdalenosti pul metru, tak te to pak nenecha
chladnym dokud si to sam na vlastni kuzi nevyzkousis Clovek si rekne, ze se resi
drobnosti, ale tech drobnosti je vice a ve finale se to uz projevi. Z toho
vseho vznikne dobre pripravena FISova lyze, ktera ma jine jizdni vlastnosti VS
univerzalka s 72 mm pod botou, kolejnicovym vazanim, jinou upravou hran atd.
Paradoxne se lyzar na te FISove odladene specialce diky i dobre zvolene flexi
mene nadre a vse je na tvrdem povrchu jednodussi. Je to takove auticko 4×4
s hrebama na pneumatikach
Clovek nemusi byt zavodni jezdec, aby ten rozdil okamzite poznal.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.