cvičení proti předsouvání vnitřní lyže
23.10.2010 10:12:01 #1
ahojky, lyzuju pomerne dlouho,ovsem za ty vsechny roky mam pomerne silne zafixovane predsouvani vnitrni lyze, nemate nekdo nejake cviky na odstraneni tohoto nesvaru??? popr. jak to resite vy. predsouvani samozrejme prohlubuje dalsi nedostatky a samozrejme neumoznuje spravne zatezovani vnitrni lyze.je mi jasne, ze odstranit toto nebude otazka jedne sezony, presto bych to rad zkusil. dik za tipy.
23.10.2010 13:58:16 #2
Ahoj, před pár lety jsem byla v září na Tuxu, kde trénovalo několik manšaftů. Pilovali základní techniku a mimo jiné používali cvik, kdy měli zkřížené hole mezi koleny. Ve výši kolen, necháš je na poutkách a zkřížíš. Pozor, na mírném kopci, střední oblouky, ať se nezabiješ. Zkřížení donutí obě kolena pracovat současně a kromě předsunutí řeší i naše staré ixáky. Mě se osvědčilo.
23.10.2010 14:29:31 #3
>> #1, rADEk, 23. 10. 2010 10:12:01
Otázka je proč tu vnitřní předsouváš – jestli si dobře pamatuju, jezdíš (i) fun a tak to může být i tím že máš hodně (skoro všechnu) váhy na vnitřní a pravděpodobně na ní i oblouk zahajuješ. A pokud se teď snažíš o lyžování (viz Dan Krajčíř – carving v podání carv.cz není lyžování), případně o racecarving, budeš pravděpodobně muset zapracovat nejdřív na tom že vnější je tvůj přítel a podrží tě.
23.10.2010 21:58:37 #5
>> #2, Kačka, 23. 10. 2010 13:58:16 Asi jsem natvrdlej, ale zajimalo by me jak to presne myslis. Nejak jsem ty hole mezi koleny nepochopil… PS: HonzA i Thomas maji recht!
24.10.2010 18:42:32 #6
ten cvik znam, si chytnes hole rukama za kolenama a dalsima prstikama prichytis i kalhoty za kolenama, poradne drzis a delas obloucky a v tu chvili se pozna kdo predsouva spicky. kdo to trenuje je v tu chvili videt z dalky pac ma postoj ala „naprcanej kacer“, chtel bych nejaky lepsi cvik, sem zkousel cilene tlacit lyzi po sebe a tlacit ji tam i rotaci panve,ale nic nejak moc nezabiralo.
24.10.2010 19:06:41 #7
>> #6, rADEk, 24. 10. 2010 18:42:32
Ty se sice hezky a opakovaně ptáš, ale neodpovídáš na dotazy. HonzA se
tě na něco ptal a začal ti už i dobře radit – ale nemůže pokračovat,
když na něj nereaguješ .
To s těma hůlkama pod kolena je pitomost – kterou jsi rozpoznal sám.
Navíc – v podstatě kvůli tomu, abys poznal nakolik předsouváš lyži se
zkroutíš do postoje tak zoufale vadnýho, že ta škoda, kterou tím
napácháš přesahuje asi tak stokrát to vylepšení, který
očekáváš .
Ach jo – některá cvičení jsou opravdu divy na n-tou… Mezi taková
cvičení patří tzv. „letadlo“ kdy se adept lyžování uklání dovnitř
oblouku… Uznávám ale přínosnost tohoto cviku pro „šahače“ .
24.10.2010 19:33:23 #8
to honza- no nevim proc ji predsouvam, proste se tak deje, pravdepodobne si tim usnadnuju nastup do oblouku, rozhodne se mi vnitrni nohu nedari spravne diky tomuto nesvaru zatezovat a dostavam se mirne asi i do zaklonu. nehlede na to ze se timto vselijak kroutim. sem se natacel i na koleckovych brusli a predsouvam nohu take a celkem vyrazne.
24.10.2010 19:56:18 #9
>> #8, rADEk, 24. 10. 2010 19:33:23
Píšeš „rozhodne se mi vnitrni nohu nedari spravne diky tomuto nesvaru zatezovat“ – jaká jízda (funcarving, racecarving, …) je tvým cílem a jak si myslíš že bys správně měl vnitřní nohu zatěžovat?
Jsem (skoro) z Plzně, tak bychom se někdy mohli třeba potkat na kopci a podívat se na to…
24.10.2010 22:41:34 #10
mym cilem je racecarving a samozrejme i fun.rad umim vse(pak s emozna jeste
vrhnu na prkno) pro oboje je zaklad spravne zatezovat vnitrni lyzi pro race nad
spickou boty pro fun co nejvice vpredu. a pri predsunute spicce se lyze vpredu
spatne zatezuje. chtel bych zatezovat pri jizde na hrane vnitrni lyzi dle
libosti vpredu. samozrejme kdyz si pustim jiz tady nekde zminovane video
„World Cup GS Stars Free Skiing“ tak vse vypada tak jasne lehce a prirozene,
zadne zbytecne rotace panvi nebo rameny, ruce vpredu a naprosto sebejista
predozadni rovnaha. to by byl muj cil na sumavsky spicak
v sezonne jezdim temer kazdy tyden ve vsedni den na dopoledne autem
z plzne(lyzuju od 8.30 do 12h a sem uplne kozenej), tak se muzem domluvit ze
bych te nekde nabral.
25.10.2010 08:27:16 #11
>> #10, rADEk, 24. 10. 2010 22:41:34
Radku, do funu se ti plést nebudu. Ale při lyžování a racecarvingu se jezdí s dominantně zatíženou vnější lyží. To je základ.
25.10.2010 10:07:03 #12
>> #10, rADEk, 24. 10. 2010 22:41:34
Je to jak pise HonzA. Racecarving pracuje spise se zatezovanim vnejsi lyze.
Zapomen na racecarving v podani carv.cz. To co tam nazyvaji racecarving je ve
skutecnosti fun s hulkama. Takze si nastuduj nejake clanky nebo i diskuze tady
o race, abys mel aspon vic jasno. Ohledne funu ti zkusim taky odpovedet.
Srovnavat ho s bruslema je i neni na miste. Bogna na bruslich, neboli
predsunuti vnitrni nohy, jeji zatizeni a naklon tela do oblouku je v podstate
i blizko principu funu. Ale brusle pracuji s jinou delkou hrany, takze je
mozne nohu vice predsunout. U funu umim poradit jen mekke boty do nakleku a pri
cviceni davat ruce a trup co nejdal dopredu, zatizeni vepredu prijde tak nejak
samo. Nebo muzes zkusit jeste jedno cviceni, oblouk na jedne noze. Rozjedes se,
jsi po celou dobu oblouku takrka vzprimeny, vahu celeho tela naklon dopredu, tak
ze te pred padem na bricho udrzi jen jazyky bot, zvedni nad snih vnejsi nohu,
takze se budes opirat jen o jazyk boty vnitrni nohy a pomalu se naklanej do
oblouku. Musis citit zahajeni od spicky, a lyze zacne zatacet. Kdyz tohle
zvladnes na obe strany a do velkych naklonu, muzes opatrne pridavat pokrceni
v kolenou. Neverim, ze pak budes mit predsunutou vnitrni. A nezapomen, ze na
fun je potreba perfektni snehovy podminky, jinak na tuhle gymnastiku muzes
zapomenout. Tak to by bylo takove male funove okenko Jestli ti jde spis o race,
tak kdyz das konkretni dotazy, dokaze ti tady na ne odpovedet spousta lidi. Ale
nemuzes fun a race smesovat, jdou principem uplne proti sobe.
25.10.2010 10:43:49 #13
hmm to sem teda trochu zmatenej, vzdycky jsem myslel, ze rozdil mezi fun a race stylem je pouze v zatizeni vnitrni lyze (fun 100%, race 50%) a v stylu naklonu (race- klasicky kolena ke svahu, telo od svahu, fun- vse ke svahu). samozrejme rozdilu bude urcite vice.je fakt ze sem nikdy zavodne ani nijak pod vedenim odborniku nelyzoval, takze mozne je vsechno.....
25.10.2010 11:48:51 #14
Snaha o správné zapojování vnitřní lyže do zatáčení je chvályhodná. Drily jako třeba „oblouk co nejvíc jako telemark“ nebo jízda po vnitřní lyži, s jednou lyží (nemůžeš jet po hraně s tlakem do oblasti paty), zatahování vnitřní, „cítit malík“, „cítit jazyk“ jsou dobré, ale nezapomínat na to, že jsou součástí určitého celkového pohybového řešení, zde tedy race-oblouku.
Při současném ježdění funu i race hrozí velmi silný nežádoucí transfer. Současný fun se vyvinul jako jízda primárně po vnitřní a ten návyk ulpívá v hlavě jako trus na košili. Na skiplus.cz jsme před časem opakovaně pitvali jednoho funaře, který po letech lehání zatoužil i po race-jízdě. Vznikl takřka časosběrný dokument, protože po roce od kritiky, jejž vyplnil pilným nácvikem, se těch zjevných funařských návyků zdaleka nezbavil.
Takže na ten transfer pozor. I v tom, když Krajčírovci hlásají, že neprovozují lyžování, nýbrž carving, je kus varování.
Afaik, pár lyžařů zvládá na slušné úrovni závodně jak sjezdařinu, tak inlajny (co znám, Kuděláskovi, Vojta Pršala), ale z děcek, která na jaře trénovala na bruslích a pak přijela na soustředění na sníh, kamarád trenér vždycky šílel a říkal, že jim první půlku soustředění sežere readaptace na lyže.
25.10.2010 12:03:51 #15
>> #14, ivan, 25. 10. 2010 11:48:51 Rozhodně si nemyslím, že by Jerryho chyby (mluvíš asi o něm) byly indukované funovou minulostí. Mám za to, že všechny jeho nešvary byly/jsou zcela obecně platné, v jeho případě pouze zvýrazněné kontrastem s citem pro hranu/lyže/sníh a relativní vyježděností. Celkově chybný je postoj „vzadu“ (ale fun jezdil zepředu). Přidal ještě nedotahování oblouku a pozdní/žádný přenos váhy na vnější. Ke svahu se tak téměř nedostával (jen na prudkém) – nedá se tedy mluvit o nějakém pozdním odpadnutí – a fun je zrovna na ně hodně háklivý. Takže: není to funem, ale nevyježděností ve stylu race, nezvykem na rychlost a manévrování v ní…
25.10.2010 12:47:16 #16
>> #15, Krab, 25. 10. 2010 12:03:51
Asi máš pravdu, že to u něj nebylo jen funem. Přiznám se, že si to takhle datailně nepamatuju a nezajímá mě to tak, abych se k těm komentářům včetně svých vlastních vracel. Stejně se nám nepodaří rozsoudit, nakolik to či ono je nebo není funem. I tak si ale myslím, že dříve získaný návyk na dominantní vnitřní ho (spolu)poznamenal.
Uznávám ale, že se po kopcích plácá plno lidí, kteří fun nikdy nejezdili a nadužívají vnitřní taky.
Pak ale, pokud k tomu existuje jakási „predispozice“ – a myslím, si, že ano v tom smyslu, že láká „bezpečí“ široké podstavy a že naklánět se a přenášet těžiště „dovnitř“ bez lyží přes vnitřní musíme a je to tedy v nás jaksi zakódované – pak tedy je snad o to nebezpečnější tuto predispozici přiživovat a posilovat ještě tím, že se napřed naučím funovat. Jako vhodnější mi připadá naučit se napřed lyžovat a se zvládnutou univerzální technikou (na pistu, led, do prašanu, boulí, terénu, parku…) si pak přibrat fun nebo telemark.
Možná to taky vidím zdeformovaně jako lyžař z generací, do kterých se zásada „jezdí se po vnější“ vtloukla jako conditio sine qua non.
25.10.2010 13:50:43 #17
mno kdyz jsem se dostali tak daleko, pristi sezonu budu muset zacit ucit 2.5 roku starou dcerku na lyzich a je dilema jak zacit. ci klasicky – pluh,pulsovani vahy tela, oblouk z pluhu s privratem vyssi lyzi atd… nebo jizda po hranach rovnou na detskych mekkych lyzich o delce 70cm na radiusu 1.5m, kde opravdu zrejme sebemensi nakloneni jakymkoliv smerem zbusobi automaticky oblouk (nemluvim o funcarvingu aby nevznikla mylka)
25.10.2010 14:07:53 #18
>> #17, rADEk, 25. 10. 2010 13:50:43
Myslím, že 2,5roku je ještě trošku brzy – na lyžování určitě, na ťapkání snad… Jinak na ten postup jak s dítětem začít lyžovat se názory sice rozcházejí, ale já jsem jednoznačně příznivcem naklopením na hrany bez pluhu. Pluh se totiž naučí automaticky a docela přirozeně jako obrannou reakci ve chvíli, kdy bude umět kroužit po mírným a bude potřebovat rychleji zastavit a nebo začne jezdit na prudším kopci. Spíš je problém uchovat u dětí schopnost jezdit po hraně, když poznají pluh, než je naučit zastavit nebo přibrzdit pluhem, když umějí po hraně. A velikej problém je odnaučit děti pluh, pokud se tak učily a naučit je jezdit po hraně!!! – moc obtížné. Vím co píšu = moje dvě děti + desítky tří-čtyřletých v mé LŠ…
25.10.2010 14:12:54 #19
>> #16, ivan, 25. 10. 2010 12:47:16
„Možná to taky vidím zdeformovaně jako lyžař z generací, do kterých se zásada „jezdí se po vnější“ vtloukla jako conditio sine qua non.“
Súhlasím a navrch dodám,že to máme o to jednoduchšie.Minulosť v ktorej sme vnútornú lyžu až nadvihovali nad sneh takmer v každom oblúku nám niekedy dáva možnosť pozabudnúť,že sa s „vonkajšou“ lyžiar novej éry toľko natrápi:)
25.10.2010 21:07:38 #20
>> #18, HOnza, 25. 10. 2010 14:07:53
To jsi opravdu i svý děti učil rovnou jezdit po hraně? V době před carvingem?
26.10.2010 00:51:47 #21
>> #19, TNS, 25. 10. 2010 14:12:54
Uvědomil jsem si to kdysi, když jsem viděl, jak děcka v tréninku zoufale bojují s tím, aby vyjela oblouk jen na vnější, a jde jim to hůř než na vnitřní.
26.10.2010 08:58:00 #22
>> #20, Tom_, 25. 10. 2010 21:07:38
Jasně že jsem je učil po hraně – to není „vynález“
posledních carvingových let. Nejméně od poloviny šedesátých jsme
se velmi snažili jezdit po hraně – zdůrazňovalo se vykrojení lyží (cca
R=50 a jejich schopnost
zatočit postavením na hranu… – TO BYL NÁŠ ZÁKLADNÍ TRÉNINKOVEJ CÍL.
Jedním z nejzákladnějších cvičení školy Příbramský-Maršík byla
ZVÝRAZNĚNÁ VLNOVKA což nebylo nic jinýho než jízda po
hraně! Taky jsme si jízdu po hraně užívali úplně stejně jako nyní, ale
bohužel až v rychlostech nad 60km/h a na ideálním povrchu, kterej se
zaručeně vyskytoval na jarním firnu na širokejch pláních Chopku…
Málokdy to šlo jinde. No a tak když jsem chtěl mít z chlapců dobrý
lyžaře (závodníky), tak jsem začínal vlnovkou na Mísečkách –
nejdřív na svážní cestě a pak na provazu na slalomáku. Za tejden
nepotřebovali provaz a v dolní placatý části jezdili „jako vláček po
kolejích“…
. Honza
byl kupodivu na lyžování šikovnější
… (a v šesti jezdil na
špindlerovský černý předjezdy na Juniorkritériu
) – měl cvoklýho
tatíka…
26.10.2010 10:00:03 #23
Docela rád bych věděl, jak se dozvěděli ti, kdo doporučují korekční cvičení, k čemu vlastně slouží. Byli se zeptat trénérů, kteří je top jezdcům naordinovali? Nebo tak prostě usoudili na základě svých zkušeností? Moje rada na původní dotaz zní: Vrať se v lyžování na úplný začátek a sezónu (alespoň 100 hodin) jezdi, pokud možno pod dohledem odborníka, v základním postoji. Až se vytvoří potřebný pohybový návyk, můžeš pokračovat v rozvoji techniky. Jakékoliv korekční cvičení a už vůbec cvičení používané na úrovni vrcholových závodníků, ti v ničem nepomůže. Nepochybuji o tom, že extrémní předsouvání vnitřní lyže je navázáno na řadu dalších neméně závažných problémů. To, co tolik obdivujeme ve videu GS stars… je v podstatě pouze jízda nejlepších v základním postoji na jejich úrovni. Proto tam vystřihují jeden oblouk jak druhý. I oni potřebují obnovovat to nejdůležitější – základní postavení. Jedná se o klíčový dynamický stereotyp. Kdo ho nemá maximálně upevněný, nikdy nemůže lyžovat dobře. Proto se před každým tréninkem rozjíždějí vždy stejným způsobem.
26.10.2010 11:21:22 #24
>> #22, HOnza, 26. 10. 2010 08:58:00
HOnzo, promiň, že se ptám znovu. O tom, že jsi s nimi hranu trénoval, nepochybuju. Ale učil jsi je opravdu ROVNOU = HNED OD ZAČÁTKU po hraně bez pluhu?
26.10.2010 11:59:06 #25
>> #23, Martin47, 26. 10. 2010 10:00:03
To, co tolik obdivujeme ve videu GS stars… je v podstatě pouze jízda nejlepších v základním postoji na jejich úrovni. Proto tam vystřihují jeden oblouk jak druhý. I oni potřebují obnovovat to nejdůležitější – základní postavení. Jedná se o klíčový dynamický stereotyp. Kdo ho nemá maximálně upevněný, nikdy nemůže lyžovat dobře.
Hurá, výraznej souhlas – to jsem se snažil nedávno zdůraznit, ač mi přišlo, že to vůbec neakceptuješ…
26.10.2010 12:16:01 #26
>> #25, vašek2, 26. 10. 2010 11:59:06
Základní postoj je jedna věc, další rozvoj techniky druhá. Rozdíl je v tom, že základní postoj je jen jeden pro všechny (pochopitelně v něm někdo stojí v líp a někdo hůř), další cesty rozvoje techniky se, jak vyplynulo minule, značně liší. GS stars na něj naváží v tyčích velkým pohybem dovnitř oblouku včetně protirotace, a nutným velkým silovým zatížením vnější, jiní borci se pokoušejí o telemark. Záleší na vkusu a cílech.
26.10.2010 12:43:05 #27
Jak jsem se snažil vyjádřit v jiném vláknu, tak právě ten základní postoj je pro všechny (myšleno VL účastníky) alfa a omega, jejíž zlepšení je posouvá výrazně dál, neboť téměř nikdo ho tam nedosahuje. Jestli se někdo naučí takto (GS stars) volně jezdit, tak pak se v brankách prudce zrychlí. Přímá úměra mezi kvalitou volného ježdění (základního postoje) a kvalitou závodního projevu je dle mého zcela bez debat (opět myšleno v rámci VL, „neschopné“ závodníky ve špičkových demotýmech apod. neberu). Vlastně tohle jediný jsem chtěl říct a proto ta rotační debata…
26.10.2010 13:16:56 #28
>> #27, vašek2, 26. 10. 2010 12:43:05
Kluci, učte se co chcete a jak chcete. Mě už tahle debata nebaví, na můj vkus je vedená příliš demagogicky.
26.10.2010 13:59:51 #29
Jen jeste poznamka (spekulace, nevim co aby me zas nekdo nechytl za slovo):-)
A/Co nas muze limitovat v komentarich
- neporozumeni si (prece jen ten internet neni osobni setkani a diskuze, ukazka, obrazek, video, analyza…)
- mira vykladu toho co vidite (tj. jista slozitost spravne to analyzovat a o to hure definovat)
Viz protirotuji v panvi? Nebo je to jen vysledna poloha panve dana polouhou kyzelnich kloubu (jez je dana odlisnou praci DK ve smyslu natazeni-pokrceni)? U/odklanim se opravdu trupem do strany (ono nekym definovane kompenzacni zalomeni) nebo je to jen dojem a ve skutecnosti jen vysledek predklonu v pase (tj spoj trup/pater-panev) a one pozice panve smerem dovnitr oblouku? Atd. Pokud si spravne neodpovim pak trpi vse (nevim jak to ma vypadat, jak to analyzovat, jak to ucit….)
B/V cem si asi rozumime
- tzv. optimalni/idealni technika pro SJ lyzovani je pravdepodobne jen jedna (asi se castecne rozviji/upresnuje/obmenuje na zaklade vedy, novych poznatku, materialu etc., tj najdeme dnes rozdily proti 60–70 letum, tusime i proc…)
- neni jednoduche ji popsat, sledovat trendy a jeste zduvodnit proc prave takto, vysvetlit nektere situace (viz ony tyce) jako neprovineni se proti ni (trebaze bude doporucovat neco co vypada trochu jnak nez onen obrazek)
- odchylky od ni ci jeji trochu ruzne formy uplatneni jsou pak k videni a existuji, dane mnoha factory (uroven, nadani, trenink, disciplina, teren, cil jezdce, vek, anatomie tela a jeho predpoklady…)
C/Proc cviceni
- cviceni je prostredek k dosazeni cile (zde by napr mohlo pomoci korigovat spatny zakladni postoj, pomoci vice uplatnovat zatizeni vnejsi etc
- samozrejme lepsi je naucit se basics spravne hned, ale takovy luxus nam casto nebyl dopran
- neni pohyb, ze je treba zvazit vsechny okolnosti pred aplikovanim (proc, nac, uroven, treninkove obdobi-kdy, jestli je zmena zadouci a celkovy vysledek prinese +, ne vzdy i spravny krok a zmena nese v celkovem kontextu benefit)
- tj ale debata trochu jina a rozsahla…
D/Blog – Ivan (beru to jako prilezitost dat ti feedback a doufam/verim, ze si na nej alespon trochu, trosicku, malininecko cekal:-))
- Ivane, neni duvod s tebou nesouhlasit, nicmene nekdy bych to rad s tebou prosel a ujasnil si svuj spravny vyklad, vznesl jeste par otazek a mozna bychom mohli (meli) zkusit odpovedet
- asi ma mira ocekavani byla jeste trochu jina (ve smyslu proc…) jak si nastinil jeste pred jeho napsanim:-)
- nicmene dik za ten blog, byl z meho pohledu spravnym smerem a verim, ze tomu kdo chtel pomohl udelat zas krucek vpred danemu tematu
No toz muj prispevek nerad bychych plevelil, spekuloval o nazorech jinych atd:-). Aby si to nekdo spatne neprebral (ma posledni zkusennost nebyla z nejmirumilovnejsich).
Vidim i, ze chyba je na me strane – a to v odlisnem (a sam sobe priznavat, ze asi spatnem) vnimani vyznamu internetovych diskuzi…
26.10.2010 14:25:30 #30
>> #24, Tom_, 26. 10. 2010 11:21:22
ANO,ANO – první pohyb na lyžích bylo stání a ťapkání na mírně
skloněné „rovince“ dole u vleku Medvědín – aby si zvykli, že lyže
klouzají s kopce (pozadu i popředu) a naučili se tomu zamezit stáním
bokem . Prvních několik
metrů pak bylo od horní stanice vleku na Medvědín po cestě zcela rovně
(přibržďováno provazem v bocích – ne v pase). Před synkem jela
maminka a pomaličku začala mírnou vlnovku (bez pluhu!) a synek se měl
snažit jet „chyť jak můžeš“ za ní. Trošku se pokoušel při tom
ťapkat, ale brzy zjistil, že „ukaž kolínkama kam jede maminka“ je
pohodlnější
– no a
tak ukazoval a dělal vlnovku. Po cca dvou jízdách ukazoval a dělal
zvýrazněnou vlnovku i na lyžičkách cca R=20. Další den znovu, ale už
bez bržďění provazem po té svážní cestě a postupně po ní už bez
provazu… Asi třetí den jsme zase s provazem „jeli=pokoušeli se sledovat
maminku“ na slalomáku – nahoře na napnutém brzdivém provazu nejdřív
od lesa k lesu a postupně synek zapojil „chyť jak můžeš“ čím dál
víc přívratu na prudkém a jen překlápění na hrany na mírném dojezdu.
Myslím, že koncem týdne kroužil na slalomáku sám. Další týjden se to
ovšem zas od začátku v podstatě opakovalo, protože byl strach – ale
vše se hodně zrychlilo a druhý den jezdil sám. Bylo to zjara a nastala
letní pauza… Další rok jsme tudíž znovu museli začínat na provaze, ale
hned první den jsme ho mohli odložit… V podstatě výhradně paralelní
vedení na všech sklonech svahu měli kluci v polovině druhého roku
lyžování, tedy v cca 4 letech. V obtížných situacích zapojovali,
docela přirozeně a podle potřeby, přívratné postavení lyží… Dost mě
baví na to vzpomínat
a
těším se na HonzíkaIII za dva roky. Je fakt, že když jim bylo cca 2 –3
roky, vozil jsem je na zádech (pohled přes rameno dopředu) a oni mě
povzbuzovali „hop, hop“
– tzn. byli zvyklí na rychlost a pohyb i po příkrém svahu a
měli tudíž na sjezdovce pocit bezpečí…
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.