seřízení vázání
07.01.2011 11:56:20 #2
>> #1, gnopak, 07. 01. 2011 10:43:42
Seřídit = sladit hodnoty udávané stupnicí na vázání se skutečnými vypínacími momenty musí odborník v servisu vybavený příslušnou mašinkou. V tvém případě doporučuju.
Nastavit = otáčet šroubem na špičce a patě vázání, aby se ryska kryla s určitým číslem na stupnici, může každý držitel odpovídajícího šroubováku (nejlépe křížák trojka).
Do obchodu nechoď, nýbrž do servisu. Musíš mít s sebou obě lyže, obě boty a peníze na zaplacení.
07.01.2011 14:24:55 #5
>> #4, johny_r, 07. 01. 2011 13:37:37
Ale používáš obě, ne? Jde o interakci vázání + bota. Změřené vypínací momenty platí pro konkrétní botu. Když budeš mít podešev v místě kluzné podložky (AFD) poničenou, silně sešmajdanou, podobně podpatek, vzrůstá tření mezi botou a AFD a výsledný moment je jiný. Starší bota může být shledána nevyhovující, vizuální inspekce boty je prvním úkonem. Co třeba naprasklý podpatek?
U nové boty to třeba není, ale když někdo 20 let nelyžoval a kupuje lyže někde na netu v aukci, lze předpokládat, že asi nebude mít boty nové. Ale mohl jsem napsat „pokud nemáš nové boty, obě s sebou“.
07.01.2011 14:33:09 #6
ivan: Díky za odpověď. To samozřejmě chápu. Mám nové boty a ani staré nebyly poničené, takže zde asi problém nebyl. Znamená to pak ale, že pokud mám boty nějak poničené a vázání je podle toho seřízeno, musím si hlídat, kterou botu do kterého vázání dávám? Asi bych měl, že? Ale pochybuji, že to někdo ví a dělá.
07.01.2011 15:00:56 #7
>> #6, johny_r, 07. 01. 2011 14:33:09
Když ona je celá tahle „nastavovací věda“ taková trochu alchymie plusminus autobus. Celá slavná tabulka stojí na statistické analýze úrazů s dodatečnými mírnými korekcemi. Tolerance do 20%, jak se tady teď někde zmiňovalo. A pak si stejně většina lyžařů vleze do vázání se sněhem na botě… Takže nemá cenu dělat z toho precision engineering a rocket science.
Lyžař potřebuje vědomí, že pro svou bezpečnost udělal to základní (vůbec něco), pro servis je to živobytí, firmy se tak kryjou před přápadnými žalobami od uživatelů vázání už nevyhovujících (srov. americká indemnification), něco starých krámů (vázání i bot) se tím eliminuje a zabrání se pár úrazům.
22.01.2011 15:28:40 #9
Je to u vsech vazani podobny. Bud sroub, nebo desticka, kterou musis nadzvednout. Nebo pujcovnacky posuvny vazani. Sroub by nemel po zaklapnuti boty cucet ven, ale ani by nemel byt utopenej vevnitr. Nekdy tam byva ryska. Desticka by mela couhat, rika se dve dirky/drazky by stale mely byt videt z to plechu. No ale od oka staci kdyz se pata skeletu temer nebo i lehce dotyka horniho okraje patky vazani. Pred zapnutim samozrejme. To je ale jen takova rada, jak to delam ja a spousta dobrych lyzaru co znam. Jinak do servisu…
22.01.2011 15:46:07 #10
>> #9, Wartus, 22. 01. 2011 15:28:40
Díky, chtěl jsem se obejít bez servisu. Je tam ta destička, má 5 dílků, nechal jsem 2 dílky koukat.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.