SLČR (strana: 2)

16.10.2018 12:00:40 #31 

IIIvan muž

Pozerám postupne čo píšu chlapci z Írska v tých pdf.

Kapitola 2 – „základné princípy“ – sily, smery pohybu, osi apod.

„Popis pôsobiacich síl na lyže/lyžiara“:

píšu o gravitačnej, odstredivej sile apod. – OK, aj keď nie je to moc konkrétne. Možno to neskôr rozpíšu viac – potom by ale mali vypichnúť rozdiel ako pôsobí gravitácia vs odstredivá sila v jednotlivých fázach oblúka, pre pochopenie prečo sa BFU pri hranení za spádnicou „odtrháva“ od snehovej podložky.

„Bočné pohyby“: – uvádzajú len inklináciu ako potrebný prvok na „postavenie na hrany“(angulá­ciu nie)

„Vertikálne pohyby“ – uvádzajú flexiu a extenziu stehien(súhrn členky, kolená, bedrá). Že rýchla extenzia(vystretie) spôsobí, že „ku koncu pohybu budú lyže odľahčené“. A naopak, že keď bude vystretie pomalé, tak „pomôže udržať kontrolu a grip lyží na snehu“.

„Predo-zadné pohyby“ – zdôraznenie významu vycentrovanej polohy, hlavne pri „bumps“.

„Rotačné pohyby“ – „stehná točíme kolo ich osi v bedrovom kĺbe(pozn.: hip socket – hlavica stehennej kosti)“

A teraz celkom zaujímavá veta: „týmto pohybom pivotujeme naše chodidlá a lyže(nezávisle od vršku tela) a toto je ten hlavný pohyb, ktorým spôsobíme točenie lyží“. Čo Vy na to kolegovia, neušlo mi niečo?

EDIT: narýchlo som prebehol ďalšie 2 časti tých pdf a musísm povedať, že tie sú veĺmi dobré(anatómia a fyzická príprava), ale detailný koment nemám čas teraz

16.10.2018 13:30:26 #32 

HonzA_ muž

>> #31, IIIvan, 16. 10. 2018 12:00:40

Upřímně, překvapilo mně že vůbec něco takového v Irsku mají. Je to podobné jako holandská lyžařská asociace…

https://www.skiresort.info/…in-altitude/

https://travel.stackexchange.com/…reland-or-uk

A doporučuji fotografie na Ski Club of Ireland: http://www.skiclub.ie/skiing

Já Igorovi ve Špindlu nesmrdím!

16.10.2018 13:47:25 #33 

IIIvan muž

>> #32, HonzA_, 16. 10. 2018 13:30:26

No takí Holanďania majú slušnú základňu, aj Briti…proste chodia do Álp. Jasné, že je malá šanca, že polovica detí bude jazdiť ako u nás, kde sú kopce všade.

Čo povieš na tú vetu: „týmto pohybom pivotujeme naše chodidlá a lyže(nezávisle od vršku tela) a toto je ten hlavný pohyb, ktorým spôsobíme točenie lyží“ ?

EDIT: podobné vety a videá sú v US bežné…

16.10.2018 15:00:07 #34 

HonzA_ muž

>> #33, IIIvan, 16. 10. 2018 13:47:25

Myslíš tohle: „However, in skiing, when referring to rotary movements we tend to focus on our ability to turn our legs within our hip socket. We use this movement so that we can pivot our feet/skis (independently of the upper body) and this is an essential component for steering our skis.“?

Neřekl bych, že se v něčem zásadně liší od většiny metodik používaných organizacemi na výuku instruktorů komerčních lyžařských škol.

16.10.2018 15:20:33 #35 

IIIvan muž

>> #34, HonzA_, 16. 10. 2018 15:00:07

Áno, tá veta. Nepoznám nejako do detaily metodiky jednotlivých organizácii, ale je to ten správny impulz na zatáčanie lyží?

16.10.2018 16:27:23 #36 

snowboarder

Nestačí iba lyže naklopiť na hrany a čakať kam zatočia, v oblúku musíš byť po celý čas aktívny … aby lyže šli tam kam potrebuješ. Napr. keď sú lyže na plochách počas prehranenia (aj odľahčené) tak sa dajú natáčať – pivotovať v laterálnej rovine … a to robíš rotáciou spodnej časti tela … v texte sa nepíše, že by to malo byť iba pánvou , sú tam aj pohyby členkov(kotníkov), kolien a pod. Ako lyžiar točí lyžami … tak lyže točia s lyžiarom :-))

16.10.2018 16:51:07 #37 

HonzA_ muž

>> #35, IIIvan, 16. 10. 2018 15:20:33

Lyže se dají otáčet různými způsoby. Který je podle tebe ten správný?

16.10.2018 18:04:42 #38 

IIIvan muž

>> #36, snowboarder, 16. 10. 2018 16:27:23

>> #37, HonzA_, 16. 10. 2018 16:51:07

To je na dlho, zajtra odpoviem, treba mi ešte dnes pokračovať v letnej príprave, keď ten sneh nechodí na Tuxe… :)

16.10.2018 23:12:09 #39 

ivan-ski

IIIvane uslo ti nieco. Essential component, znamena dolezity, podstatny komponent, nie hlavny, primarny ako si to omylom prelozil ty. Hosi to tu volaju volant, alebo vtahovanie vnutornej, nic ine to nie je. Iri su za mna okej. Tieto teoreticke sracky aj tak pisu vsetci s vedomim, ze to po nich nikto normalny nebude citat, vobec nie uz nieco chapat (vacsinu tychto teoretickych zvastov nechape ani samotny autor, ked sa ho niekto na nieco priamo spyta, kokce a vsetko musi dodatocne vysvetlovat, lebo to myslel tak a hentak). A rozhodne v ziadnom pripade, nikto noecakava, ze sa citanim tychto materialov niekto nauci nieco uzitocne, co pred tym nevedel. Teoria je fajn, ked je niecim realnym a serioznym podlozena.

17.10.2018 07:52:41 #40 

MPS

17.10.2018 08:21:28 #41 

MPS

Stejně jako Ivan-ski bych řekl že pokud se někdo chce v lyžování posunout nemá cenu aby se zabýval balastem od Irů, Apulu a lyžařských škol vůbec vyjma těch Italů kteří asi jako jediní ví co dělají a očividně jim to funguje a umí to vysvětlit i demonstrovat.

Kdokoli se chce v lyžování někam posunout by se měl soustředit na cca tři základní věci a to je:

dostatečné zatížení vnější, hlavně včas a následné udržení tlaku v průběhu oblouku

správnou polohu těžiště a její udržení v průběhu oblouku

správnou polohu pánve ve smyslu rotace/protirotace a její udržení v průběhu oblouku

Je dobré mít někoho kdo je schopen Ti říct jestli je děláš dostatečně páč většinou je to tak že Ty myslíš že ano a opak je pravdou…

17.10.2018 09:28:41 #42 

IIIvan muž

ahojte,

V prvom rade som hodnotil u tých Írov „carving long turns“(video vraj TOP úrovne L4), t.j. jazdu primárne po hranách a na vykrojených lyžiach(na úplne rovných asi nikto z mainstreamu nejazdí). Napísal som rôzne chyby, pre ktoré to nepovažujem za jazdu „experta“, za ktorú to deklarujú. HonzA dodal dobrú poznámku, že „málo zatáča na to, že má samotočky“.

Expert(alebo inak nazvaný inštruktor najvyššej úrovne) by mal zajazdiť také rádiusy na FIS GS R35 a nemal by sedieť až tak vzadu ani na samotočkách. Opakujem, komentujem len ten carving, nie šmýkané oblúky alebo moguls. T.j. mne tam ešte minimálne jeden technický „level 5“ chýba pre on-piste.

„Essential“ je v každom jazyku „podstatný“ – t.j. niečo, čo tvorí podstatu(základ) nejakého deja, t.j. slovo „primárny“ je synonymom v tomto prípade a hoši ho považujú zjavne za najdôležitejší. Preúplnosť – termín „steering“ znamená zatočenie lyží v pohybe, vytvorenie nejakého oblúku(nie točenie lyží na mieste).

Správne točenie? Môj pohľad:

Hlavný a správny mechanizmus točenia(steering) u carvingu je naklopenie lyží na hrany(od špičky a rovnomerne). Následná silová akcia/reakcia(od­stredivá/dostre­divá) spôsobí prehnutie lyže pod nominálny rádius. Naklopenie lyží je ale bočný pohyb(DK), nie rotácia v hlavici stehennej kosti ako píšu oni.

Hlavnou silou umožňujúcou naklopenie je gravitácia. Telo/ťažisko „predbehne“ lyže = zmena uhlu lyží a podložky – inklinácia tela(vklonenie do oblúku). Svaly v panve, stehnách a spodnej časti trupu korigujú túto inklináciu hlavne excentrickou kontrakciou(„brzdi­a“) a izometrickým spolupôsobením(aby bol udržaný rovnovážny postoj).

Gro zatočenia na požadovaný rádius(v priebežne dynamicky sa meniacom postoji v priebehu oblúku) následne spôsobia teda lyže vďaka ich vykrojeniu a prehnutiu po naklopení, žiadna aktívna rotácia femuru!

U race kolegov je ďalší faktor točenia okrem gravitácie využitie reboundu, ale to sem nepleťme(ani situačné driftovanie). Pri šmýkanej technike sa točí inak(vertikálna práca – striedavé odľahčenie a zaťaženie, rotácia v spodnej časti trupu), to je tiež off topic(nepopieram potrebu vedieť aj šmýkanú techniku a sám trénujem aj to!).

Ešte ten volant – áno, tam sa rotácia femuru vykonáva, ale to je doplnkový prvok na vycentrovanie postoja(stacked position), nie základný prvok/princíp točenia.

Nikto súdny neočakáva, že sa naučí podľa textu/videa lyžovať, ale máš rôzne typy ľudí a určitá skupina to najskôr musí pochopiť (tie izometrické zapojenia svalov sú na pohľad skoro neviditeľné) AKO to funguje a samozrejme trénovať aj s niekým na svahu.

A takej skupine sa chce a oplatí poštudovať – len vidím problém vo filtrácii zdrojov. To už sa ale moc rozbiehame inam, téma bolo hodnotenie inštruktážnych videí SLČR a potom Írov – tak som ich okomentoval(z môjho pohľadu).

A ako som písal, keď je ukážka „ideálu“ nič-moc, tak výsledok žiakov nikdy nebude moc dobrý a budú väčšinou „sedieť na hajzli a nevedieť poriadne točiť“. Možno som na seba aj iných moc prísny, ale nevysvetlenie princípov a neukázanie správnej techniky(a rozdielov šmyk/carving alebo situačného jazdenia ľad/náhraby) spôsobuje tie hybridné štýly čo vidno jazdiť na svahoch.

17.10.2018 12:54:50 #43 

snowboarder

Hlavný a správny mechanizmus točenia(steering) u carvingu je naklopenie lyží na hrany(od špičky a rovnomerne). Následná silová akcia/reakcia(od­stredivá/dostre­divá) spôsobí prehnutie lyže pod nominálny rádius. Naklopenie lyží je ale bočný pohyb(DK), nie rotácia v hlavici stehennej kosti ako píšu oni.

To je jeden zo spôsobov točenia. Keby si len takto vbehol napr. do brán, tak cez druhú už neprejdeš.

17.10.2018 13:16:05 #44 

IIIvan muž

>> #43, snowboarder, 17. 10. 2018 12:54:50

Píšem o hlavnom princípe a o voľnej jazde športového „carvera“. Nižšie som pre úplnosť potom dodal že u „race“(t.j. brány), že sa používa situačne aj drift.

17.10.2018 14:18:50 #45 

snowboarder

Máš dojem, že ten talian ide driftovaný oblúk ? https://www.youtube.com/watch?… napr. od 5:53.

17.10.2018 14:25:53 #46 

IIIvan muž

>> #45, snowboarder, 17. 10. 2018 14:18:50

Čo má táto otázka spoločné s tým, že uvádzam, že primárnym spôsobom zatáčania oblúkov u carvingu je naklopenie lyží na hrany a ich prehnutie od odstredivej sily?

Nemám dojem, že driftuje…

17.10.2018 15:21:45 #47 

snowboarder

>> #46, IIIvan, 17. 10. 2018 14:25:53

Ja si to nemyslím, zatáčanie v oblúku je podľa mňa omnoho komplexnejší a časovaný pohyb ako iba naklopenie a prehnutie lyží. Keby Talian iba naklápal lyže, tak ide 2-násobný rádius oblúkov. To slovo „primárny“ mi tam vadí. :-)

17.10.2018 15:45:21 #48 

IIIvan muž

Pri hociakom pohybe je niečo hlavný „princíp“ alebo „mechanizmus“ a niečo „doplnkové“ aktivity. Bavíme sa o biomechanike, nie taktike a podobne.

A z hľadiska biomechaniky je práve to naklopenie+za­ťaženie lyže+prehnutie presne tým hlavným princípom, ktorý tvorí rádius oblúku. Polomer rezaného oblúku PRIAMO závisí od krojenia lyže(výroba) a uhla naklonenia(lyžiar) – rádius reálny je potom od vzorca „kosínus uhla krát nominálny R lyže“(zanedbajme teraz premenlivé naklápanie).

V prípade carvingu je to primárny mechanizmus určenia reálneho rádiusu jazdca u konkrétneho oblúku, ibaže by si lyžiar prišmykol(vtedy rádius zmenší), čo nie je zámer carvingu.

Samozrejme, Talian alebo niekto iný, robia aj rôzne iné pohyby na dosiahnutie „dynamickej rovnováhy“, ale hlavný mechanizmus je jasný(a nejedná sa o rotáciu femuru ako tvrdili Íri).

Preto som už pred časom pochopil, čo tu myslia niektorí tým, že „len sa tak voziť a nie lyžovať“(a ísť SuperG na slalomkách). Aj som bol „vozič“, ale pracujem na tom, aby som bol lyžiar, tie oblúky sa dajú hodne zavierať(R20 real na R30 GS) – a kým som sa na to nepozrel optikou biomechaniky, tak som nechápal ako sa dajú oblúky zavierať bez šmyku.

EDIT: HonzA – si spokojný s mojou odpoveďou na Tvoju otázku(ktorá si nenárokuje byť komplexnou učebnicou carvingu ani nič podobné)?

17.10.2018 16:10:48 #49 

Mára Bednářů muž

>> #47, snowboarder, 17. 10. 2018 15:21:45

Video jsem si stahnul a tebou uvadeny usek shlednul snimek po snimku. Jezdec davkuje oblouky v mikro driftu.

EDIT: nevim komu je video urcene a co ma demonstrovat, ale ten jezdec si jede svuj level v technice, kterou malo kdo z hobiku trenuje.

17.10.2018 16:23:44 #50 

snowboarder

>> #49, Marek Bednář, 17. 10. 2018 16:10:48

To súhlasím, ale podľa mňa je to dobre zajazdený dlhý karvingový oblúk.

17.10.2018 16:37:56 #51 

Mára Bednářů muž

>> #50, snowboarder, 17. 10. 2018 16:23:44

JJ umi zapojovat drift a podle toho i vypadaji jeho oblouky. Lyzar, ktery neumi driftovat tohodle jezdce jen tak nezajede a jakmile pujde do tuheho (ledova hora), tak ten skok tam bude velky.

17.10.2018 17:51:17 #52 

PavelC muž

>> #49, Marek Bednář, 17. 10. 2018 16:10:48

Jj, ten Ital jede výborně, nejpíše bývalý závodník.

17.10.2018 18:38:18 #53 

HonzA_ muž

>> #48, IIIvan, 17. 10. 2018 15:45:21

„EDIT: HonzA – si spokojný s mojou odpoveďou na Tvoju otázku(ktorá si nenárokuje byť komplexnou učebnicou carvingu ani nič podobné)?“

Nešlo o to jestli odpovíš správně nebo špatně. Šlo mi o tvůj názor na věc.

Ty se zaměřuješ na carving, zatímco oni lyžují, což obnáší občas i ten carving. Dejme stranou to, jestli jejich technika je v dnešní době ideální a nejlepší z pohledu jejich cílů, to já nebudu soudit. A předpokládejme chvíli, že ten špičkový sportovní carving se jezdí opravdu jen tak, že se lyže postaví na hranu a rádius odpovídů úhlu zahranění a vlastnostem lyže, jak píšeš – i v tom případě myslím, že buď Irům křivdíš a nebo jsi nedočetl do konce, kde píší:

„Steering comprises of pressure, edging and rotation. The complex part is learning to blend the elements together in different ways to suit the specific situation.“

17.10.2018 20:13:07 #54 

IIIvan muž

>> #53, HonzA_, 17. 10. 2018 18:38:18

„Ty se zaměřuješ na carving, zatímco oni lyžují…“

Od začiatku hodnotím konkrétnu jednu minútu ich konkrétneho videa, kde predvádzajú vzorovú jazdu „carving long turns“. Písal som, že nehodnotím ostatné ich prvky lyžovania(boule, šmykovú techniku). Preto som sa rozpísal len o carvingu a uviedol princíp zatáčania výhradne rezaného oblúku. Tvoja poznámka „zatímco oni lyžují“ evokuje, že ja nelyžujem, „len carvujem“. Buď si istý, že v poobednom bordeli šmýkam alebo dakedy „boulujem“ a snažím sa to nerobiť náhodne(t.j. aby ja som ovládal lyže) a naučiť sa byť komplexný lyžiar.

Ale to oni majú na danom mieste ambíciu ukazovať carving, nie ja! Ja som len poukázal, že keď má byť niečo „top carvingový dlhý oblúk“, tak je tam toto a tamto slabé(na deklarovanú úroveň). A následne na Tvoj dopyt som vysvetlil aké sú princípy len tohto jedného typu techniky(carvingu), aj keď v poznámke som doplnil stručne zmienku o drifte a šmýkanej technike. Ozaj, dúfam, že si nemyslíš, že som nejaký klon funcarvera!? :) Syndrómom čistej brázdy určite netrpím…

Medzitým som reagoval na druhú problematiku a tou bol odsek v kapitole „Základné princípy“, konkrétne odsek „Pohyby – rotácia“: „…and this is essential component for steering our skis“(rotácia femuru). A to je formulované zle všeobecne – naopak, k tebou uvedenému citátu „steering comprises…com­plex.learning to blend“ výhrady určite nemám!

17.10.2018 20:38:45 #55 

HonzA_ muž

>> #54, IIIvan, 17. 10. 2018 20:13:07

V tom případě ale cituješ špatně. Protože Irové v dokumentu mluví obecně o lyžování a ne jen o carvingu. Na tom, že je daný oblouk zajetý příliš volně a ne v „top“ provedení sportovní jízdy se shodneme.

A podle mne ani sportovní carvingová jízda není jen o tom, postavit lyže na hranu a nechat je jet. Potřebuješ něco více.

A k té rotaci („turn leg in hip socket“) – není rotace jako rotace. Podívej se na rozdíl tady https://youtu.be/1VOu33DLXrw?t=37

18.10.2018 07:47:05 #56 

IIIvan muž

>> #55, HonzA_, 17. 10. 2018 20:38:45

1. ešte raz, hodnotil som IBA časť videa s popisom „cleanly carved long turns“,

konkrétne veci ako je sedenie vzadu apod. Nie dokument ako celok.

2. sportovní carvingová jízda není jen o tom, postavit lyže na hranu a nechat je jet. Potřebuješ něco více.

Nikde netvrdím, že carvingová športová jazda je JEN o postavení lyží na hranu apod. (môj cit.: „…aj rôzne iné pohyby…“). Netreba mi podsúvať znenie, ktoré mení význam napísaného celku.

3. rotácia v „hip socket“ je presne daný anatomický pojem, ale to asi vieš. Jedná sa o základný anat. postoj, rotácia femuru okolo jeho pozdĺžnej osi.

To čo tam ukazuje(nehodnotím účel čo tým chce povedať) je kombinácia viacerých pohybov – addukcia, abdukcia, flexia, ext, rotácia a int. rotácia.

Takže keby Íri v časti napísali v tom odseku „rotation“, že sa jedná o kombináciu týchto pohybov tak by som nenamietal nič. Ale napísali, že rotácia hlavice femuru je základný pohyb, čo umožní zatočiť na lyžiach(všeobecne).

A aby ma nikto nechytal za slovo, tak pre úplnosť dodám, že pri šmykovej technike sa ku mnou vyššie uvedenej kombinácii pohybov pridávajú rotácia a laterálna flexia v chrbtici(súhlasné otáčanie bokov…). Rotácia v hip socket je len pomocná!

18.10.2018 14:03:46 #57 

HonzA_ muž

>> #56, IIIvan, 18. 10. 2018 07:47:05

Rotační pohyb v kyčli (ad. 3.):

podle mého názoru „ability to turn our legs within our hip socket“ není to samé jako „Jedná sa o základný anat. postoj, rotácia femuru okolo jeho pozdĺžnej osi.“

Stejně tak to podle mně neznamená „rotácia hlavice femuru je základný pohyb, čo umožní zatočiť na lyžiach(všeobec­ne).“

Samozřejmě se mohu mýlit.

19.10.2018 08:23:53 #58 

IIIvan muž

>> #57, HonzA_, 18. 10. 2018 14:03:46

Asi rozumiem, čo chceš povedať – že autor to myslel tak nejako všeobecne „turn“. Lenže v odbornom texte by mal používať presné formulácie. A „turn legs“ v „hip socket“ sa anatomicky presne dá vysvetliť len tým, čo som napísal(rotácia femuru).

Otáčanie(turn) je inak povedané rotácia a tá je v stehne konkrétne daná že čo sa točí a v ktorom bode. OK, navrhujem, že túto tému o rotácií a femroch nechajme tak, nemusíme bojovať s domnienkami čo kto myslel(a napísal inak) :)

Inak, tá ich ďalšia kapitola o anatómii a fyziológii sa mi na prvé pozretie páči…

19.10.2018 09:43:16 #59 

IIIvan muž

Aby niekto nepovedal, že „načo toľko teórie“. V každom odbore je nutné mať stanovené základné pojmy(presne), inak je to „ja o koze, ty o voze“.

So záujmom som si posledný rok prešiel všetky tunajšie diskusné vlákna o technike jazdy a rozbory. Niektoré boli ozaj podnetné – vnímavý človek, čo pozná princípy pohybu z „teórie“ a z praxe v iných športoch, si z takých diskusií môže zobrať hodne vecí. Samozrejme treba priebežne skúšať na svahu a rozmýšľať prečo niečo funguje alebo nefunguje(feed­back).

Ako som písal, problém je na začiatku filtrácia informácii/zdrojov, preto som teraz namietal, že nejaká oficiálna asociácia ukazuje „sedenie na WC“ ako top jazdu a oblúky zatáča hodne málo. Keď sa niekto bude inšpirovať nejakou takou autoritou, tak výsledok snaženia bude pravidelná otázka do fóra(snow.cz, pugski…):

• Prečo neviem kontrolovať rýchlosť inak ako šmykom?
  • Prečo mi to viac netočí?
  • Prečo mi to nejde na ľade?
  • Prečo mi rozhadzuje lyže na poobedných náhraboch?…

A moja odpoveď by v duchu mohla začínať: „preto, lebo nepoznáš základné princípy a nevyužívaš fyzikálne sily vo svoj prospech, ale bojuješ proti nim(napr. točenie za spádnicou)“.

Samozrejme, ani neviem aké dlhé štúdium videí nezabezpečí samo osebe zlepšenie na svahu. Ale ako základ učenia je prvý krok „vedieť ako to má byť“ a keď vidí niečo s nedostatkami, tak vedieť to „ako“ nikdy nebude. Dospelý človek sa ťažko učí spontánne ako deti. Potom aj následné drily tiež nie sú kóšer, lebo adept nevie čo je priorita a čo len „imidž“(napr. „chcem prdel na svah“).

OK, možno som príliš náročný na kvalitu informácií a zdrojov, ale hocičo som kedy robil, som chcel robiť čo najlepšie a vždy chcel najskôr vedieť „ako“ a „prečo“ niečo funguje a priebežne vyhodnocoval praktické dôsledky…potom ďalšie kroky boli omnoho jednoduchšie.

21.10.2018 10:27:45 #60 

oblouk muž

Moc zajímavá – a velmi kvalitní diskuse se tu rozvinula po dobu, co jsem plachtil při tureckém pobřeží.

Lilvan v té diskusi, podle mého, jasně prokazuje, že nejen čte a kouká na videa, ale „má dobré oko“ (jako málokdo i z profitrenérů) a hlavně – umí viděné samostatně posoudit, pochopit a správně popsat = můj obdiv.

MPS dal odkaz na asi nejlepší instruktáž, co jsem kdy ve videu viděl, s velmi dobrou ukázkou. Ostatní diskutující zde mají dobré připomínky – je znát, že už si lecčím prošli – fajn se to čte – díky. Mám jen jeden, při úrovní této diskuse, snad ne nepodstaný doplněk. Tomu, co ten Ital jede (asi bývalý závodník) bych neříkal „mikrodrift nebo drift“ – používám svůj pojem „měkká hrana“.

Měkká hrana je míra zahranění=klopení lyže, kdy to není ani moc ani málo = ale je to přesně tolik, kolik je nezbytné aby lyže jele po přesně požadovaném rádiusu a při tom nadměrně nehranila=neza­řezávala – tedy nekladla zbytečný odpor jízdě vpřed. Dovednost měkké hrany je přesně to,. co odlišuje ty jasně nejlepší závodníky v klouzavých disciplínách od těch ostatních, také skvělých… Jen pro zajímavost – toto odlišení je pozorovatelné ve všech výkopnnostních kategoriích – už od žáků, kteří sice nejedou efektně=technicky hezky, až k dospělým. „Někdo holt umí klouzat“… – se tomu říká :-).

Nikdy nikdo nikoho nenaučil lyžovat - každej se to musí naučit sám. Dá to ale čím dál víc práce - a bolí to.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.

Komerční tipy