Jak zlepšit - snaha o... oblouk
21.01.2019 21:12:28 #1
Jedna se o volne pokracovani vlakna Jak zlepšit, jaké lyže – snaha o krátký zavřený oblouk
Co je spatne, ceho chci dosahnout, shrnuti z predchoziho vlakna – prvotnim a trvajicim zamerem je schopnost slalomovym obloukem sjizdet cervene sjezdovky, coz se zatim nedari, analyza k tomu probehla v predchozim vlakne.
Z predchoziho vlakna vyplynuly nejake veci:
- Zlozvyky dane drivejsim stylem vyuky lyzovani
- Spatna technika samotna
- V dusledku toho vhodne drily, zejmena Trnka pluh, javelin, a proste se nejak dostat dopredu.
- Trnka pluh – super vec, doporucuji kazdemu, kdo se chce zlepsit
- Javelin – me osobne moc neprinasi, zrejme muj problem tkvi v necem jinem, nez co timto lze zlepsit
- Dostat se dopredu – bohuzel zatim nejsem schopen soustredit se na vice veci najednou, takze upozadeno snahou dostat vahu na vnitrni spravnym pohybem panve, drilovano Trnka pluhem
V zaveru jsem podlehl radam, a zakoupil GS 183/R25.
Nasledovalo zhruba nasledujici:
- seznameni se s lyzi na placce na vrcholu ve Flachau, cca 1–2h
- zjisteni, ze s predchozimi navyky (predsouvani vnitrni; vaha rozlozena „ruzne“, napr 50/50, 70/30) neni mozne na tech lyzich jezdit carvingovy oblouk
- po dalsich par hodinach pokusu a zkouseni Trnka pluhu pomale zlepsovani a lehky naznak jizdy po hrane
Dale jsem na dva dny presedlal zpet na wide (83mm) allround 182/R17. Snahou uziti cerstve nabytych dojmu se zapojenim panve zjisteni, ze allround toci „hodne“. Zel v nadseni opet prechod zpet ke spatnym navykum, nebot to fungovalo i tak.
Po dvou dnech na R17 zpet na GS – opet trochu od zacatku, lec tentokrat se podarilo rychleji dosahnout aspon lehoucke vlnovky.
Ve vysledku na prilozenem videu lze videt, ze jizda na GS, ac pomalejsi a takova „nudnejsi“, vypada aspon mym pohledem lepe, nez „prasena“ jizda na R17, ackoliv ta v tu chvili byla pocitove zabavnejsi.
Pretrvavajici problemy:
- Vaha a prace panve stale neni dokonala (pokud nekdy bude, haha), temer ve vsech jizdach se obcas stane, ze k zahajeni dojde nejakym jinym pohyben, tedy spatne – R17 to moc nevadi, u GS je efekt „ujete“ vnejsi lyze a konec zabavy (nikoliv padem, jen frustraci a nutnosti noveho „startu“)
- Vaha hodne vzadu, zatim na to nemam dril, v nizkych rychlostech me to zatim tresta mene, nez vaha na vnitrni lyzi, tudiz jsem tomu zatim nevenoval pozornost a zameril se na to az pri zkoumani nahravek, navic asi nejsem mentalne schopen se soustredit na dve veci najednou, cili budu muset nejprve jednu zafixovat a na druhou se soustredit posleze
Nasledujici postup:
- Zlepsit predozadni rovnovahu
- Zautomatizovat/zafixovat spravny pohyb panve
- Vse spojit dohromady
Poznamky k videu:
- Prvni dve jizdy na 182/R17
- Treti jizda na GS 183/R25
- Posledni dve jizdy kameramanka (83mm 168/R15) – viz nasledujici text
Myslenky a otazka na zaverem
Hlede na posledni dve jizdy ve videu, tedy kameramanku, je patrne, ze jede takovy ten „klasicky“ carving, predsunuta vnitrni, a casto si k tomu jeste vesele do oblouku odpichne.
S kameramankou jsme se vicemene ucili lyzovat spolecne. Nekdy pred 12 lety na skolnich lyzarskych kurzech, pred 9 lety jsme absolvovali kurz pro ziskani licence ucitele lyzovani akreditovany MSMT.
Tyto vyse uvedene maji sva specifika, viz nekdy pred 9 lety zde rozvijena diskuze o tom, jak vetsina techto ceskych skolicich stredisek uci techniku predsouvani vnitrni, rotace, atp. Prikladem za vse budiz, ze soucasti MSMT kurzu byla jizda na snowblade.
A ted ta otazka: Jaky je nejjednodussi zpusob odnauceni se predsouvat vnitrni, pichat hulkou do oblouku a vselijak rotovat, tedy zmenit tuto naucenou prapodivnou ceskou techniku?
Ja jsem se vydal zrejme tou zdlouhavejsi cestou, postupne se ucit jednotlive prvky spravne techniky a zapojovat je do jizdy.
Ale pokud se podivame na jizdu kameramanky v zaveru – existuje cesta kratsi? Jak tomu pomoct, pokud ma ambice se to odnaucit?
21.01.2019 21:38:30 #2
>> #1, aannubis, 21. 01. 2019 21:12:28
Neohodil jsi kameramanku sněhem!
EDIT:
Měl jsem rozepsané doplnění, ten pán níže mi ho sebral z klávesnice.
Psal jsi:
-Javelin – me osobne moc neprinasi, zrejme muj problem tkvi v necem
jinem, nez co timto lze zlepsit
-Dostat se dopredu – bohuzel zatim nejsem schopen soustredit se na vice veci
najednou
Ty dvě věci spolu souvisejí mnohem víc, než bys očekával. Začal jsi, jak bývá dobrým zvykem, něco od opačného konce a něco pro jistotu zprostřed. Co takhle začít úplně, ale úplně od začátku?
P.S. Čo také, Kefalín, si vlastně predstavujete a predvádzate ako hentenoný javelin? Zrejme to nie je to isté, čo ostatný súdruhovia, ktorým dáko funguje a možno aj pomáha.
21.01.2019 21:46:26 #4
To skoro vypadá, jako bychom se domluvili, a že to dáváš jako ilustrující příspěvek k tomu, co jsem napsal ve vedlejším vlákně.
Nedivím se, že ti první 2 jízdy přišly zábavnější, protože jsi na těch lyžích alespoň něco dělal a nějak jsi zatáčel. Ve třetí jízdě jen stojíš a v mírné vlnovce se vezeš. Tam vlastně není co hodnotit.
Kameramanka se mi líbí víc, i když slovy Navvyho je na čem pracovat.
Ze cviků by Ti podle mne nejvíc prospěly ty, které jsi odvrhl.
Ale jestli se cheš posunout, tak napřed jasně a zřetelně pojmenuj problém. Formulace „Vaha a prace panve stale neni dokonala“ nebo tisíce jiných (práce vnější lyží, práce kotníků a nevím čeho ještě) jsou jen nic neříkající klišé, která vypadají vědecky a neřeší vůbec nic.
Takže znovu: CO ŘEŠÍŠ, CO JE PROBLÉM? CO CHCEŠ UMĚT NEBO CO NECHCEŠ DĚLAT?
21.01.2019 21:58:36 #6
Soudruhu aannubisi. Budes na tri dni uvedeny na nastenke portalu Snow ako vzor cloveka,ktory sa nenecha odradit nicim z toho,cim si tu presiel.
Pochvala za osobnu statocnost.
Nechcem Vam rozbit kolektiv,ale kameramanka na tom stoji lepsie.Lepsie rozlozena vaha,je viac v predu.Ovsem nehovor jej to,lebo uz budes len kamerovat.
Tvoje jazdy su lepsie ako na poslednom videu z predosleho vlakna.Je to aj lepsimi podmienkami.
Si vzadu.Lepsie na tom stojis na lyziach s vetsim radiusom,inak mas rozlozenu vahu,lyze Ta tlacia do lepsieho postoja.Vyuzivaj ich urcite viac,nedovoluju Ti to co tie druhe.
Neponahlaj,sam si vies pomenovat kde najviac horis,to je zakladny predpoklad.Odjazdi aspon tyzden na obrackach.
Zatahuj vnutornu nohu,zmen aj so spolulyznickou pohyb vnutorna vs vonkajsia tak,aby sa Ti zrovnala viac zatahovanim vnutornej odlahcenejsej nohy panva v obluku.
Neplas sa,kresli. Po case zas posli video,bud pripraveny ze budes musiet pootravovat nejakeho patologa.
Drz sa,bojujte.
caute Harry
21.01.2019 22:01:16 #8
>> #4, CzechSkier, 21. 01. 2019 21:46:26
Ze cviků by Ti podle mne nejvíc prospěly ty, které jsi odvrhl.
Jo,jo.
caute Harry
21.01.2019 22:02:37 #9
Ukaž Trnka pluh, našel jsem jenom toto.
21.01.2019 22:05:16 #10
21.01.2019 22:08:27 #11
>> #9, Vvladimir, 21. 01. 2019 22:02:37
No jo,pluh tam je ukazkovy,nevidno ziadnu trnku.Asi uz vyorali.Alebo je niekde v medzi.
caute Harry
P.S. Trnka pluh by mal utocit na stereotypy aannu…
Neútoči.
21.01.2019 22:13:11 #12
>> #4, CzechSkier, 21. 01. 2019 21:46:26
Jo, to uz mi naznacil 3Ivan
Ceho chci dosahnout, kde je problem, ono to bylo v tom puvodnim vlaknu, nicmene v ramci kontinuity jsem doplnil i zde do uvodu prispevku.
>> #2, ˘Ö˘Krab, 21. 01. 2019 21:38:30
Ok, diky, zamerim se na javelin vice, a pokusim se vysledovat jeho vliv na mou predozadni rovnovahu.
>> #6, Harry, 21. 01. 2019 21:58:36
Ja jsem dost cilevedomy, me jen tak neco neodradi
21.01.2019 22:17:54 #13
>> #12, aannubis, 21. 01. 2019 22:13:11
Javelin Ta tym,ze musis spicku lyze tlacit dolu,sam bude tlacit predozadne do ineho postoja.Inak tazko zatocis.Skusaj ho na tom mensom radiuse.
caute Harry
21.01.2019 22:20:50 #14
Tak tady se úplně bohužel lišíme s předcházejícím komentu Czech skier. A tím je ku.va co hodnotit za pokrok. Ta poslední jízda před tou jízdou té kameramanky děvčiny je už dobrá. Výrazná práce vnějších boků, je vidět zatížení vnější,gratuluji k výraznému pokroku. Práce boků, největší síly kterou disponuješ a ještě ji vůbec nedokážeš vnímat a kterou si absolutně dovedeš vůbec přdstavit??? -pokud ji umíš zhodnotit, s gravitací..sorry,možná o tom nemáš v současnosti žádnou šajnu, a o tom možná snad později. Apropo ty Javeliny Tě nakopnou pokud udržíš nohu nad kotníky, pochopil jsem to myslím,když je jezdil v telemarkových botách s měkkou prohnutou špicí,kde musíš držet předo-zadní na mm přesně rovnováhu atd atd dalo by se pokračovat, tolik o čem GO. No kdyby se ti reálně měřily kilonewtony ,které dáš do provedení STABILNÍHO oblouku,tak vedeš vtom posledním kole. Když to tady pozoruji tu snůšku balastů,tak reálně IIIvan je k tomu svým dlouhodobým , i kdy začátečnickým pochopením biomechaniky blízko.
21.01.2019 22:22:04 #15
Jo,jo,mas Trnkov pluh napozerany. Vsimni si co ho charakterizuje v Milanovom podani,do akej polohy tlaci vonkajsiu nohu oproti vnutornej,ako ma natocenu panvu. Toto je pre Teba velmi dolezity cvik,vezmi SL lyze,zacni pomaly kreslit.Poctivo kazdy obluk.Hladat hranu,snazit sa nesmykat lyzu.
caute Harry
22.01.2019 06:44:22 #16
Ahoj,
jejda, to je dlouhý vlákno, tam už toho muselo hodně padnout, to já asi nedám časově…
Chápu, že dlouhodobým cílem je zavřený slalomový oblouk na červené sjezdovce. Ale je potřeba se zaměřit i na nějaký krátkodobější cíl. Znamená to, že umíš jezdit slalomový otevřený na červené a potřebuješ ho víc zavřít? Nebo umíš slalomový zavřený na modré a chceš ho dát na prudším kopci? Nebo umíš obřákový na červené a potřebuješ ho zkrátit? Nebo jak hodnotíš svoji výchozí situaci? Teprve když budeš mít definovaný výchozí bod, nějaký cílový stav, tak můžeš vybrat vhodný způsob tréninku.
Když si prohlédneš to svoje poslední video, zkus vybrat z něj jeden oblouk, o kterém si myslíš, že je alespoň trochu uzavřený, a kde vidíš ten posun?
Mezitím, aby to nevypadalo jako dotazník na úřadě, tak pár inspirací:
- Přemýšlel jsem o tom, a s Javelin bych možná ještě chvíli počkal, protože může být problém ho zajet správně, a tím pádem tam očekávaný dopad
Na následující cvičení si vezmi nejkratší lyže, co máš a s nejmenším poloměrem, ideálně slalomky
- Stoupni si na rovině rovně jako prkno, ruce připaž, a houpej se v kotníkách v maximálním rozsahu zepředu dozadu, jako bys měl chodidlo vypouklé do oblouku. Pak zkus to samé v obloucích během jízdy.
- Na upraveném terénu zkoušej hodiny. Pak si vyber koridor cca 3 m, a sesouvej se v něm rovně dolů, a přitom podtáčej pod sebou špičky jako u hodin, zhruba od 1/4 do 3/4
- Padající list – https://www.youtube.com/watch?…
- Shuffling https://www.youtube.com/watch?…
- 1000 steps https://www.youtube.com/watch?…
- Jezdi oblouky jen po vnější se zvednutou vnitřní. Přestoupíš vždycky v traverzu, když jsou lyže kolmo na spádnici
Ideálně, kdybys to natočil na video, tak se to pak dá vyhodnotit.
I
22.01.2019 08:37:52 #17
>> #15, Harry, 21. 01. 2019 22:22:04
do akej polohy tlaci vonkajsiu nohu oproti vnutornej,ako ma natocenu panvu
To je jeden z prínosov(neutrálna pozícia bez rotácie panvy a trupu). Ako ďalšie vidím vyvážený predo-zadný postoj(ak si moc vzadu, tak ti dvíha špicu vnútornej) a hlavne pochopenie(a po čase automatizácia), kde sa tvorí „zalomenie“ tela, lebo toto je úplne neprirodzené pre väčšinu adeptov(„vypustiť“ vonkajšiu nohu spod seba do strany a ešte ju napnúť, aby držala zaťaženie v oblúku).
Na úplný začiatok by som ale(z vlastnej skúsenosti aj okolia) neriešil prvé dni „hranu“ v pluhu, ale „kontrolovaný šmyk“. Nech sa najskôr každý naučí správne stáť v tomto neprirodzenom postoji a slede pohybov(odklon trup von) a zautomatizuje si to. Samozrejme, postupne sa zamerať na hranenie…
22.01.2019 08:47:58 #18
>> #16, CzechSkier, 22. 01. 2019 06:44:22
Jednoduše a jasně popsáno, plus užitečné linky na videa. Shuffling občas a 1000 steps trénuju po každé. Vlastně je to tak, že od lekce s O.N. každou lyžovačku věnuju tak 80% drilování a 20% volné jízdě kde se snažím naučené prvky pospojovat a uvědomovat si je. Ještě by mě zajímal zde několikrát zmíněný Trnka pluh. Nikde jsem nenašel popis principu, případně video. V čem se liší Trnka pluh od klasického pluhu ?
22.01.2019 08:58:36 #19
Díky za inšpiráciu(aj keď si to smeroval na Anuba). Ak môžem, tak otázočky k cvikom:
Bod 2.
„Kývanie v kotníkoch“ – telo je vystreté, spevnené v panve a pohyb je výhradne v kotníkoch?
Bod 3.
Východzí postoj je „lyže vo vrstevnici“? A potom pivotovať od „tretej do deviatej hodiny“?
Ešte by som doplnil ku tým cvikom „bruslenie“ – najskôr na rovine(využiť kadeaké prejazdy a dojazdy ku vlekom), potom aj dolu kopcom(štýlom ako sa rozbiehajú závodníci), pomôže to aj „odvahe hodiť sa dolu kopcom“. Jasné, že začať na miernom kopčeku…
Začať len tak zľahka s malým orzsahom pohybu, nech sa získa istota ne tej jednej nohe. Potom postupne viac odšľapovať s napnutou nohou(nie krčením ako hokejisti) do strany(„zalomenie“ v „kyčlích“).
Ak sa mýlim v návrhu tohto cviku, alebo v popise tak ma kľudne niekto opravte…
22.01.2019 09:01:18 #20
schopnost slalomovym obloukem sjizdet cervene sjezdovky, coz se zatim nedari,
Tak pokud máš na mysl oblouk po hranách ta to rovnou zapomeň… Tento požadavek bych omezil na modrou max hoooodně mírnou červenou !!!
Javelin – me osobne moc neprinasi, zrejme muj problem tkvi v necem jinem, nez co timto lze zlepsit
Podle mě absolutně nejlepší a nejkomplexnější cvik na odstranění základních problémů !!!!!!!!! Ovšem je velmi nutné správné provedení jinak je k ho… !!!!!!!! ještě sem ho na žádnem instruktážním videu neviděl zajetej tak aby mě to plně uspokojilo !!!
22.01.2019 09:16:40 #21
>> #18, M.art.in, 22. 01. 2019 08:47:58
každou lyžovačku věnuju tak 80% drilování a 20% volné jízdě kde se snažím naučené prvky pospojovat a uvědomovat si je.
Kedy budes mat dalsie „sezeni s Ondrou“?
caute Harry
22.01.2019 09:24:12 #22
>> #19, IIIvan, 22. 01. 2019 08:58:36
To „kyvanie v kotnikoch“ bude asi povestne „zataceni kotnikama“,tak to v minulosti museli mysliet.
V tom cviku ide o oscilovanie okolo centralneho vyvazeneho postoja,tiez velmi dolezity cvik.Ja ho ordinujem,teda ked sa nejaky „tocic“ najde a chce byt zbavovany iluzii ,aj na vleku.Sice trochu z ineho dovodu ako to mysli Ivan.
Pre pochopenie ako je obluk tvoreny od zahajenia,akymi impulzmi.
caute Harry
22.01.2019 09:27:51 #23
>> #20, MPS, 22. 01. 2019 09:01:18
MPS,das obcas nejake brany?
Alebo len v kuse ohurujes renaulty.
caute Harry
22.01.2019 09:37:47 #24
Tento požadavek bych omezil na modrou max hoooodně mírnou červenou
Potvrdzujem, viacero dní som strávil na rôznych svahoch. Ale po sebaanalýze som sa rozhodol radšej chodiť na pomerne vzdialený modrý svah s rovnomerným sklonom.
A zamerať sa na nejakú dobu na zvládnutie „ostrého“ rezaného oblúka na racecarveroch (keďže nejakú poriadnu „hranu“ a náklony som moc nevedel).
A výsledky sa aj dostavili(tým nevravím, že to je pekné alebo nejako extra dobré), zjavne som 2× viac v náklone a rýchlosť na identickom svahu je o poznanie vyššia ako predtým(predtým to bola „nečistá hrana“ s prišmyknutím) a oblúky „2ד viac zavreté, nie nejaké podrbané vlnovky.
Ad Javelin – jasné, správne prevedenie je nutnosť, hlavný problém je prejsť z nejakej základnej šmýkanej verzie na „hranu“(odvaha a stabilita + časovanie).
22.01.2019 09:47:34 #25
>> #22, Harry, 22. 01. 2019 09:24:12
Nemyslím, že toto je myslené tým točením, skôr to čo som nedávno písal o „proprioceptívnych senzoroch“ a impulze do kinetického reťazca „chodidlo-kotník-koleno-panva…“. Ale to sú len moje domnienky :)
22.01.2019 09:49:17 #26
Diky za namety.
Ono je to dlouhe vlakno ale podstatna je asi jen prvni stranka Pak se zacli resit lyze a jine veci. Nicmene puvodni video v puvodnim vlakne a nove video v tomto vlakne spolu nesouvisi smyslem ze by melo dojit k posunu od puvodniho.
Puvodne jsem se snazil o alespon trochu zavreny oblouk na SL na modre sjezdovce, coz bylo rozebrano jako pomerne katastrofalni snazeni s velkym problemem predsouvani vnitrni lyze a vahou na vnitrni lyzi. Na zaklade nejakych doporuceni jsem presedlal pro drilovani na delsi lyze, ktere by me mely donutit tyto neduhy odstranit, a vysledkem je toto vlakno a video.
Kratkodobym cilem je tedy zlepsit nejprve stredni oblouk tak, abych mohl plynule ve stredni rychlosti na modrocervene sjezdovce navazovat ciste vyjete oblouky po vnejsi lyzi, bez prismykavani patkou vnitrni lyze.
K tem drilum – podival jsem se na vsechna tri videa, osobne bych pro spravne pochopeni potreboval vedet, k cemu jednotlive drily slouzi, co je jejich cilem – mam to tak, ze kdyz vim, o co se tim snazim, tak se na to dokazu lepe soustredit a lepe to provest
A jeste 2 veci – s tim houpanim – houpani v obloucich – ma to byt rychle pohupovani bez ohledu na nejake casovani oblouku, nebo to ma byt nejake konkretni rytmicke houpani souvisejici s fazi oblouku?
A posledni vec – diky za tip s temi hodinami – pravdou je, ze hodiny udelat nedokazu. Otocim se o 180 stupnu, no na tom neni nic tak tezkeho, ale pak uz nedokazu zmenit rovnovahu tak, abych v toceni pokracoval. Lze z toho vyvozovat nejaky konkretni problem?
22.01.2019 09:51:07 #27
>> #24, IIIvan, 22. 01. 2019 09:37:47
Kam chodis suchat svah na vecerne?
Preco nechodis do Oscadnice do Sportcentra,mas to kusok.
caute Harry
22.01.2019 09:55:42 #28
>> #26, aannubis, 22. 01. 2019 09:49:17
A posledni vec – diky za tip s temi hodinami – pravdou je, ze hodiny udelat nedokazu. Otocim se o 180 stupnu, no na tom neni nic tak tezkeho, ale pak uz nedokazu zmenit rovnovahu tak, abych v toceni pokracoval. Lze z toho vyvozovat nejaky konkretni problem?
Len taky vseobecny.Caka Ta dlha a narocna cesta.
Vela mentalnej sily,bojuj.
caute Harry
22.01.2019 10:01:25 #29
>> #28, Harry, 22. 01. 2019 09:55:42
Ja jsem se o hodiny nikdy moc nesnazil. Kdyz se podivam, jak je udelat, tak je asi udelam, dokazu relativne presne zopakovat nejake dane instrukce, pokud nejsou prilis komplexni, rekl bych ze v tom mam urcitou vyhodu, jak se neco naucit, preucit. No ale zacal jsem se to „ucit“ az ted, tak uvidime, jak rychle dozenu handicap
22.01.2019 10:07:08 #30
Mistri boreni babovicek tady na foru Clovek musi mit nejaky dlouhodoby cil, alespon ja. Jasne, nepujdu hned na Hermann Maier Weltcupstrecke.
Ohledne toho javelinu, no pokud zadne uspokojive instruktazni video neexistuje, tak tos mozna obevil diru na trhu, nemas zajem nejake vytvorit? Je zcela mozne, ze princip a ucel javelinu nechapu a proto ho treba provadim spatne a tudiz se mi nedostava zadneho vysledku.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.