Domů Diskuze Technika jízdy [Analyzátor]: Spevka - č. 1

[Analyzátor]: Spevka - č. 1

22.02.2019 08:28:00 #1 

22.02.2019 08:28:00 #2 

fischerbl

prostě se jen tak vezeš v rámci poloměru těch lyží.

Dle mě jede hodně nad rádius.

P.S. Ne že by Spevka jela úplně hrozně, třeba nad stylem, co sem dávala kdysi videa Makuška, je to dost levelů výše.

Jinej gang...

22.02.2019 09:16:36 #3 

˘Ö˘Krab muž

Milá Spevko, jsou dva možné přístupy, jak Tvé lyžování zlepšit. Záleží na cíli, možnostech (časových i fyzických) a úsilí, které tomu jsi ochotna věnovat. Snažíš se hodně využívat vlastností a schopností lyží, je užitečné v tomto přístupu pokračovat co nejdůsledněji.

První možnost je snažit se doladit stávající styl, tj. odstranit z něj nejkřiklavější nedokonalosti. Při tomto přístupu si budeš každé lyžování i nadále (v rámci možností) moci užívat. Jde to, výsledek zaručený, budeš (skoro)hvězda sva­hu.

Druhý přístup by šel na dřeň, kdy zjistíš, že sice děláš tak nějak skoro všechno, ale všechno špatně, nedokonale, nesprávně, v nesprávnou chvíli. Nejsem si jistý, že je to cesta, kterou by ses měla nutně ubírat.
Pokud náhodou ano, tak věz, že se sice snažíš jít dopředu (a daří se Ti to), ale výhradně ve druhé polovině oblouku, za spádnicí (kde je to k ničemu). Hádej, kdy by ses měla snažit jít dopředu?
Nicméně zásadní problém, na kterém je třeba pracovat, je zaklet v první polovině, spíš dokonce první čtvrtině oblouku, tedy těsně po přehranění. Tam bys měla vyvolávat odezvu od lyží, tam by ses o ně měla být schopna opřít. Co se neuvaří hned v začátku, to ve zbytku nedoženeš.

Podívej se do příloh na sekvenci ze zahájení oblouku, zkus si ji sama pro sebe popsat – co děláš a proč, jak na to reagují lyže, k čemu to vede.

To, že jsem nelyžař, se snažím už několik let nepříliš úspěšně maskovat psaním příspěvků. Nepomáhá to.
Fotky

22.02.2019 11:44:21 #4 

Spevka

Děkuju za rozbor. Tak nějak odpovídá mému pocitu, když hsen se viděla natočená i pocitu celkově z mého lyžování. Za prvé mě těší,že nejsem úplně mimo, protože i to ta možnost mi připadala reálná. Obvykle vidím na svahu tak 2– 4 lidi, u kterých si říkám " tohle bych chtěla umět" a TO teda takhle nevypadá ;-) Na druhou stranu jsem realista a časově tomu o mnoho víc nedám. Naopak mě ale baví, celou dobu (skoro) lyžování trénovat, prociťovat a hledat.A doufám v malé zlepšovací krůčky. Teď jsem právě došla do fáze, že už nevím jak dál, takže děkuju za zpětnou vazbu. Dobré je, že celkem kopíruje to co cítím: nejistota v první fázi oblouku- hlavně když jedu pomalu,tak vidím,že se chytnu až se chytne lyže. Malé zahranění a to netuším, jestli půjde víc o techniku nebo a sílu, ale doufám,že technika často vede, tak bych se ještě mohla pokusit. Asi už to bude celkově větší oříšek, ale tak křísnout do něj můžu. Mým cílem určitě je lepší vedení oblouku a jistota v horším terénu, větším svahu. Jen teda doufám,že kromě mých dovedností mě nebudou limitovat lyže. Myslela jsem si,že automaticky univerzálky mají větší radius a v nevědomí je i spokojenost. Myslela jsem,že ten střední oblouk,už je celkem využitá vlastnost lyže. Že mám radius 12, jsem si všimla až po natočení videa ( ženská,že:-)) a tím pádem souhlas,že jsem daleko za vlastností lyže. Takže kudy na to, to je ta správná otázka.

22.02.2019 12:03:14 #5 

Spevka

Když se mi pocitově daří jet o ten kousek líp než na videu, tak je to v pocitu většího pedálování, kdy mám vnitřní lyži jen lehounce na sněhu a zasouvám ji a tu vnější jako by protlačuju. Spíš do svahu, dopředu mě to nenapadlo…takže to bude první véc, kterou vyzkouším.

Občas se mi taky v dynamičtější jízdě podaří přehranit tak, že můj dojem z toho je,že mě zahraněné lyže jakoby vynesou nahoru a přenesou tělo šikmo dopředu, jakobych se s lyžema šikmo míjela při přehranění. To je tak 2× za den a ještě vůbec nevím, co jsem udělala, takže to nedokážu zatím vědomě použít.

Tipuju,že hlavní problém budu v tom zahájení oblouku, protože když si to představím nasuchu a pomalu, vnímám jen to,že cosi dělám a čekám

22.02.2019 12:22:44 #6 

Spevka

>> #3, ˘Ö˘Krab, 22. 02. 2019 09:16:36

Pomóc! Super nakrokování, obávám se,že tohle už nevím ani teoreticky. Takže, když to budou moc nesmysly… Obr. 1. bych řekla,že jsem těžištěm dost vzadu, skoro až za botama. Zahajuju přenos váhy na vnější lyži, ale jsem ještě hodně- asi víc na vnitřní. A problém bude to,že už jsem nejméně na spádnici, zdá se mi spíš za…teda v obrázku 2. Určitě.A tam se teprve sunu vpřed a na tu vnější vlastně ještě docela málo. Upřímně spíš hodně málo. Obr.3. Bych řekla že aktivně odlehčuju vnitřní, ale málo tlaku dopředu do vnější, takže mi padá pánev dolů jakoby k vnitřní lyži a do malinké protirotace ( tady bych to mohla vylepšit tím pohybem vnější vpřed? ) Obr.4. Se mi líbí nejvíc, v tom bych si plula, jen tedy to vypadá,že zhruba v tuhle chvíli bych měla ve skutečnosti začít přehraňovat ;-)

22.02.2019 12:44:52 #7 

˘Ö˘Krab muž

>> #5, Spevka, 22. 02. 2019 12:03:14

Malé zahranění a to netuším, jestli půjde víc o techniku nebo a sílu, ale doufám,že technika často vede, tak bych se ještě mohla pokusit.
Jde v první řadě o postoj a o to, kdy, co a jak zahraňuješ. Jinak popis celkem dobrý, jeden z možných (než se na nás vrhne ivan-ski se svým rytířským „ny!“).

Viz první foto – stojíš na vnitřní (a vzadu) a zahraňuješ nezatíženou vnější pohybem kolene dovnitř. Takto hraníš celou dobu trvání oblouku a váhu mezi lyže (i předozadně) si rozděluješ tak, abys to zvládala.
Tím, že lyže dost neklopíš a jedeš ve smyku (protože nad R), tak se Ti daří držet lyže paralelně. Tomu hodně pomáhá mj. i to, že jakmile se Ti podaří část váhy přenést na vnější a ta se trochu zakrojí, tak máš odlehčenou vnitřní, kterou se pak i při malém naklopení daří aktivně kopírovat směr jízdy (mezi obr. 2 a 3).
Vnitřní odlehčíš, necháš povyjet dopředu a vyčkáváš, až točení přejde.

Na obrázku 4 vlečeš lyže, zvlášť vnější za sebou. Stojíš na vnitřní, hraníš (kolenem) vnější. Kdyby to tak zůstalo do zahájení dalšího oblouku, tak fajn. Ale ono nezůstane, zase si váhu přehodíš na druhou lyži, zase na vnitřní.

Pokud začneš bourat, tak musíš všechno a na úplné placce. Začneš postojem v zahájení oblouku a průjezdu celým obloukem od začátku do konce výhradně na vnější lyži (zdaleka nemusí být po hraně) s tím, že vnitřní nestrčíš ani kousek dopředu. Je to přesně opačné než to, co děláš teď, je to nepředstavitelně těžké a deprimující.

To, že jsem nelyžař, se snažím už několik let nepříliš úspěšně maskovat psaním příspěvků. Nepomáhá to.
Fotky

22.02.2019 12:53:35 #8 

Spevka

Poslední úvaha a jdu zase chvíli pracovat. Mám obavu, že když dám kolena nebo pánev víc ke svahu, do oblouku, vyleze mi z toho dřepkins. Leda bych si ten pohyb představila jako takový aktivní tah kolen a pánve šikmo vpřed vedle lyží.určit si tam bod a k tomu se virtuálně přitahovat, udržet ale vnější bok vepředu. Jako taková třešnička by to takto šlo?

22.02.2019 13:07:26 #9 

˘Ö˘Krab muž

>> #8, Spevka, 22. 02. 2019 12:53:35

To nedáš.
Co ale dáš, tak vytáhnout vnitřní bok nahoru hned při přehranění, pak ho tam třeba i udržíš a neujede Ti vnitřní noha+lyže dopředu.
Kolena nikam netáhni, jsou choulostivá, používáš je až až.

22.02.2019 13:16:17 #10 

Spevka

>> #7, ˘Ö˘Krab, 22. 02. 2019 12:44:52

Aha. Takže ta hezká čtyřka, obr.4 už je moc. No, jsou ty lyže kapku za mnou:-) pravda.

Teď mě mrzí,že nemám.natočené to video, kdy jsem pocitově maximálně stála na vnější a zasouvala vnitřní. Tipuju, že by to bylo jen v tom okamžiku, kdy tady odlehčuju viditelně tu vnitřní lyži..a to bych přísahala,že jsem tak kromě chviličky při přehranění celou dobu. To koleno na vnější vidím, zčásti to bude moje iksovka, tj.mám to, i když stojím, holeň mám lehce do obloučku, takže jak zkusím zatížit palec, tak jede koleno. Pokus na lyžích -hlídat, jestli fakt stojím na palci nebo jen klopím koleno? Rozhodně se neumím opřít o vnéjší palec nohy před spádnicí, takže čekám až se mi tam ta hrana objeví ..a ono to bude tím čarováním s kolenem.

22.02.2019 13:37:23 #11 

˘Ö˘Krab muž

>> #10, Spevka, 22. 02. 2019 13:16:17
Rozhodně se neumím opřít o vnější palec nohy před spádnicí, takže čekám až se mi tam ta hrana objeví … a ono to bude tím čarováním s kolenem.

Bingo!

22.02.2019 14:53:20 #12 

Harry žena

>> #11, ˘Ö˘Krab, 22. 02. 2019 13:37:23

Clovece,zaujimavy material ta Spevka.

caute Harry

Teoria je, ked nic nefunguje,ale kazdy vie preco. Prax je, ked vsetko funguje,ale nikto nevie preco. Ja som spojil teoriu s praxou,nic nefunguje a nikto nevie preco.

22.02.2019 17:18:09 #13 

Spevka

Takže, snaha na plácku…jet po vnější lyži, vnitřní zvednutá…jako cvičení. V definitivní a ideální formě pak co? Cítit tlak od palce se snažím celou dobu a dokázala jsem to zřejmě obejít.cítím,že v zahájení oblouku mi to nejvíc nejde. Netuším na co se soustředit, abych na té vnější noze skutečně stála. Takže pocitově pedálovat musím začít už před spádnicí? A " vrchol" toho tlaku na spodní by měl být časově v oblouku kdy?

Jinak si myslím,že zkoušet změnit můžu všechno, jen tedy ta osa nohou do X je jaksi anatomicky daná skutečnost, což můžu snad omezeně korigovat snahou udržet koleno vnější nohy míň propadlé.Ale stejně trochu padat bude. Podle fyzioterapeutické teorie – když budu líp na té noze stát, mělo by koleno víc držet. Jen teda myslím,že pak už si na tu hranu nestoupnu vůbec:-)))

22.02.2019 18:15:59 #14 

˘Ö˘Krab muž

>> #13, Spevka, 22. 02. 2019 17:18:09

Tlak do palce jsi celou dobu iniciovala Ty, nikoliv odezva lyže. Všechny důležité manévry už před spádnicí. Vrchol Tvého tlaku na spádnici, za ní už to obstará kopec.

Až bude koleno držet, tak je nebudeš muset vtáčet, ale naopak Ti dovolí se o nohu lépe opřít a cestovat pánví víc mimo lyže.

22.02.2019 19:02:51 #15 

Spevka

>> #14, ˘Ö˘Krab, 22. 02. 2019 18:15:59

Všechny důležité manévry už před spádnicí a tlak do palce jsi iniciovala ty a nikoli odezva lyže… mi nejde dohromady. Teda konkrétně, jak se mám opřít- přenést na vnější lyži před spádnicí a na hranu, když ne opřením o palcovou stranu nohy. Jako chápu,že jsem jen vyklopila koleno, ale co mám použít místo toho netuším.

23.02.2019 10:43:48 #16 

atropa33 žena

>> #15, Spevka, 22. 02. 2019 19:02:51

z analyse rada praví: „…aktivněji využívej dolní končetiny, snaž se o větší rozsah pohybu boků a kolen směrem dovnitř oblouku“.

rozumíš tomu? jak to převedeš na svah?

4% of something's better than 10% of nothing.

23.02.2019 12:08:47 #17 

Spevka

>> #16, atropa33, 23. 02. 2019 10:43:48

Vzhledem k tomu, že stát na vnější se snažím celou dobu, tak chápu jen,že bych měla opravdu stát na vnější při zahájení oblouku tak, aby mi neuteklo koleno dovnitř, tj. Nějak stát vyváženě od kotníku k pánvi šikmo nad lyží. Netuším, co mám zkusit udělat.

23.02.2019 12:29:28 #18 

johnycek muž

>> #17, Spevka, 23. 02. 2019 12:08:47

Vzhledem k tomu, že stát na vnější se snažím celou dobu, tak chápu jen,že bych měla opravdu stát na vnější při zahájení oblouku tak, aby mi neuteklo koleno dovnitř, tj. Nějak stát vyváženě od kotníku k pánvi šikmo nad lyží

Co znamená stát šikmo nad lyží? U mě stát šikmo nad lyží evokuje právě to uteklé koleno dovnitř, ale třeba se pletu.

23.02.2019 14:32:00 #19 

atropa33 žena

>> #18, johnycek, 23. 02. 2019 12:29:28

terminologii „šikmo nad lyží“ bych přešla. problém) jak má Spevka naočkovat dolní končetiny aktivitou? mě zajímá, co jí řeknou mistři. Jinak jí poradím já a bude.

23.02.2019 17:19:38 #20 

IIIvan muž

>> #13, Spevka, 22. 02. 2019 17:18:09

Podle fyzioterapeutické teorie – když budu líp na té noze stát, mělo by koleno víc držet

Podľa „fyzio“ teórie, ale aj praxe, budeš lepšie na tej nohe stáť, keď budeš mať správne postavenú a pevnú panvu(okrem iného). Len toľko k téme – chce to aj cvičenie na sucho…

23.02.2019 20:12:14 #21 

Spevka

Zkusit pedálovat už v zahájení oblouku a celou dobu vedení oblouku to nějak udržovat, ještě teda s pohybem vnější vpřed. Pak ještě chápu, že bych se neměla naklopit do oblouku celým tělem, ale víc pánví, takhke chápu odklon trupu.Ale to mi trochu neladí k mé dosavadní představě,která bylataková,že se nejdřív do oblouku klopí celý trup a teprve ve druhé fázi se z podstaty fyzikálních záklonů zalomí pánev a trup se odkloní.Prostě ale chápu,že jde o to více a plynule zahranit a dobře u toho stát. Mimochodem, není tu třeba někde v předchozích diskuzích rozfázování fotek někoho, kdo to dělá dobře? To by mě moc zajímalo.

23.02.2019 22:16:50 #22 

Spevka

>> #18, johnycek, 23. 02. 2019 12:29:28

Šikmo nad lyží…zatím jsem se o žádné aktivní vyklopení mimo lyže nesnažila, jen o to postavit lyže na hrany odspoda, jakoby od nártů, tak aby šlo " stát" na té palcové straně. Řekla bych,že problém bude v tom,že prostě dost nezatížím tu přední část hrany.

24.02.2019 08:16:36 #23 

˘Ö˘Krab muž

>> #22, Spevka, 23. 02. 2019 22:16:50

To bude ono. „Malými“ pohyby se dá přímo dosáhnout pouze malého naklopení. Pokud stojíš nad lyží (rovně nebo šikmo), tak máš prostor jen a právě pro tyto „malé“. Když chceš ve stoje nad lyží zvětšit zahranění, musíš se uchýlit k použití metody, která Tě ponechá nad lyží, ale naklopení lyží změní. A právě to děláš, změníš úhel holeně vůči svahu náklekem a současnou rotací nohy v kyčelním kloubu, tím zdánlivě dosáhneš chtěného a vyčerpáš možnosti mírného pokroku v mezích zákona.

Tím neříkám, že „malé“ pohyby jsou špatné, nejsou. Ale jejich uplatnění má svá omezení, u nelyžařů a nadšenců při pokusech o carving jen na přehranění a ten malý kousek bezprostředně po něm, než se lyže zakousnou a dají se ve velkém rozsahu snáze a bezpečněji ovládat pohyby „velkými“. Když na to je fyzický fond.

24.02.2019 09:28:56 #24 

Spevka

>> #23, ˘Ö˘Krab, 24. 02. 2019 08:16:36

Aha, no sláva! Takže aktivně naklekávám a rotuju kyčlí do vnitří rotace? To je vlastně tou vnější nohou proti svahu a dopředu a prostě nějak ke svahu, ale v podsazení pánve. Chápu,že na to nemůže být takhle jednoduchá instrukce. Ale je náklek něco jako dopředu a ke svahu? Čím ? Celýma nohama včetně pánve s váhou na vnější?

24.02.2019 11:58:44 #25 

˘Ö˘Krab muž

>> #24, Spevka, 24. 02. 2019 09:28:56

Rotuješ v kyčli, to je něco jiného, než rotace pánví. V kyčli otáčíš stehenní kost (a s ní koleno) dovnitř oblouku. Koleno rotovat neumí, když provedeš rotaci v koleni, tak Ti volají HS a následuje seznámení s nejbližším operačním sálem. Rotace se dobře dělá na ne úplně zatížené lyži, pak je to takřka nemožné a hlavně život ohrožující.

Náklek znamená, že se opřeš holení o jazyk boty. Sám o sobě je k ničemu, většina lidí, když už ho použije, tak se při tom pokrčí ve všech kloubech a zadek jim spadne za lyže. Tedy odlehčí špičky, ty přestanou samy zatáčet. Aby zatáčely, musí se jim něčím pomoci, třeba právě tlačením kolen ke svahu (to je ta rotace v kyčli výše). Náklek znamená zpravidla také to, že jsi nad podélnou osou lyží, ani kousek vedle.

Prostě a jednoduše, když se carvingová lyže R12 zakrojí od špičky a „vtáhne“ Tě do oblouku, tak působící síly jsou velké až obrovské. Na hodně pokrčené noze jsou přenášeny hodně přes svaly, na mírně pokrčené noze (oblouk vždycky píše: ‚pružně napnuté‘), jsou síly přenášeny s menší svalovou prací a více přes kostru.

Nohy potřebuješ pokrčené v první půli oblouku jen tak, aby tlumily nerovnosti podložky a umožňovaly ty „malé“ pohyby, ve druhé pak výrazněji kvůli jiným věcem.
Tzn., že pokrčení ano, ale ne příliš a ne hned. Protože pokrčením umořuješ (Ty konkrétně tu větší) část odezvy lyží. Totéž platí o nákleku, viz jedna z fotek z konce oblouku výše.

Minule jsi psala o pedálování, teď o podsazení pánve. Zkus pro jednou obojí vynechat (a klidně i urputnou snahu o zahranění lyže pohybem kolen/e dovnitř) a nahradit to prostě posunutím vnější dopředu hned při přehranění (pak už se to dělá opravdu špatně) a udržení DOPŘEDNÉHO tlaku na tuto vnější lyži. Pocit z odezvy lyže by se měl velmi výrazně dostavit, přestože nepůjde o carving.
Když dosáhneš zároveň toho, že Ti po celý oblouk neujede vnitřní dopředu, tak budeš mít pánev tam a tak, jak potřebuješ. Aby se riziko předsouvání zmenšilo, dá se už při přehranění povytáhnout vnitřní bok kousek nahoru a vyčkat záběru lyží, u R12 se dostaví okamžitě. Má to výhodu a nevýhodu, protože se to nedá udělat v polosedě, ve kterém se většina jezdců na svahu nachází. A aby člověk povytáhl vnitřní bok, tak musí na vnější opravdu fest stát. A musí být opravdu vepředu – v zahájení oblouku. Tím si buduješ pozici pro možnost zatlačit na špičku lyže opravdu silou (a hmotností) celého těla, nikoliv jen rotačních svalů femuru přes nebohé pokrčené koleno.
[S cvičením začni v tak poloviční rychlosti, než máš na videu, kdyby se Ti to mělo začít rozjíždět, tak zastav a začni znovu. Aby byl efekt maximální, dej si limit 2 s (nebo 10 m) na oblouk.]

Jiná možnost, méně teoretická, je to, o co jsem se snažil s bonupem (video někde v hlubinách fóra), vzít si samotočivé lyže na placku a pokoušet se, s nějakou zpětnou vazbou, začít najíždět i dojíždět oblouky jen ryzím naklopením bez usmýknutí. Opět je třeba si nesedat a nenechat ujet vnitřní dopředu.

24.02.2019 16:58:30 #26 

atropa33 žena

>> #25, ˘Ö˘Krab, 24. 02. 2019 11:58:44

„…Minule jsi psala o pedálování, teď o podsazení pánve. Zkus pro jednou obojí vynechat…“

no konečně, to jsem chtěla slyšet. Krab je ušlechtilý tvor, nenechá potěr padnout.

(Spevko, ty fakt dokážeš myslet na všechny klouby v těle a přitom pedálovat, točit a nevím co ještě?) to teda obdiv!

já neřeším nic jiného než, že lyže se musej zaříznout jako gillotina, špičky, aby to pochopil i zbytek. Naklánění, jak kyvadlo na malíkovou nebo palcovou stranu, to je šimrání za krkem. já bych řekla, že se musíš do toho obout, tzn. náklekem prověřit správnou volbu velikosti bot. moje know-how je „šipka do vody“ a žuchnout na vnější =2s. našponovat, smrštit.

hůlky jsou taky fajn pomocník.

24.02.2019 17:02:15 #27 

IIIvan muž

>> #26, atropa33, 24. 02. 2019 16:58:30

Zaujímavá metóda…celkovo sa mi toto vlákno zdá také domotané v popisoch a pojmoch :-) (teda okrem Kraba)…

24.02.2019 17:56:14 #28 

Spevka

>> #26, atropa33, 24. 02. 2019 16:58:30

Najednou ani náhodou, ale postupně to sledovat celkem dokážu. Ale bohužel je něco jiného to sledovat a udělat to komoketně a časově správně, aby to fungovalo

24.02.2019 17:59:05 #29 

Spevka

>> #27, IIIvan, 24. 02. 2019 17:02:15

Nestraš, já se to fakt snažím pochopit. A jsem ráda za komentáře. Zároveň uznávám,že prostě zkusím něco změnit a ono se uvidí.

24.02.2019 18:14:08 #30 

Spevka

>> #25, ˘Ö˘Krab, 24. 02. 2019 11:58:44

Moc děkuju, tvoje schopnost pohyb rozebrat je obdivuhodná. Nevím, co jsem z toho pobrala a co bude mé tělo schopné realizovat, ale budu zkoušet. Vnitřní rotace v kyčli je pro mě představitelná, pohyb vnější lyží dopředu taky. Náklek úplně ne, ale něco zkusím.Chápu,že to není pokrčení kolen tak,že si sednu na židli. Proto mluvím o podsazení pánve. Rotace pánve ne, to je taky jasné. Že má být noha opravdu zatížená už na začátku oblouku taky chápu. Vnější zatížit, dopředu, vnitřní pánev vytahovat nahoru…ok. Uvidíme, co z toho vytvořím 😉.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.

Komerční tipy