Domů Diskuze Tištěný časopis SNOW Špindl - rozhovor s provozovatelem

Špindl - rozhovor s provozovatelem (strana: 4)

02.05.2019 08:18:13 #91 

HonzA_ muž

>> #90, Radek Holub – SNOW, 01. 05. 2019 22:46:08

Ne Radku. Myslím, že všichni moc dobře víme co je k tomu vede a proč to dělají. A stejně tak neočekávám, že se po položení takových otázek sesypou a začnou slibovat, že se napraví a už tu budou jen pro skalní lyžaře.

Ale k těm tvým mnoha otázkám přidám jednu další: proč se tak bráníte to udělat a místo toho píšeš něco ve smyslu „vždyť víte, že to nemá význam, proč se vůbec ptát“? Vážně, proč?

Můj názor – jmenují se „Skiareál Špindlerův Mlýn“, motto mají „Špindlerův Mlýn, srdeční záležitost“, webové stránky mají hrdě adresu „www.skiareal.cz“, zatímco ostatní v ním trapně mají něco jako své jméno, název místa nebo kopce atd. Takže by měli představovat vzor pro všechny v tom, jak lyžařský areál má vypadat. Ale podle názoru mnoha lyžařů to tak rozhodně není a služby pro lyžaře se v areálu od převzetí J&T/TMR/MELIDA zhoršily. Proč se jich na to, jako novináři, nezeptáte? Proč je s tím nekonfrontujete? Oni část svých zákazníků dostávají do nepříjemné situace a nevidím jediný důvod v tom, aby se čas od času nedostali do nepříjemné situace zase oni.

Nerad bych se dočkal toho, že si ve všech větších areálech řeknou „voni takovouhle vojebávku lidi snesou, jdem do toho taky“.

A k tomu tvému nástřelu s „veřejnou službou“ – ne, to si opravdu nemyslím. Ale myslím, že je v pořádku dát provozovateli (a i majiteli – protože areál paradoxně patří sportovním svazům) zpětnou vazbu o tom, co si část jeho zákazníků myslí o jeho službách a také o změně zaměření.

A i když bych se držel striktně tebou naznačovaného principu „zákazník má držet hubu a jediné jeho právo je hlasovat peněženkou“, tak zbývá jedna otázka, která vás ve SNOW přeci musí napadnout a musíte se na ní ptát – a to jsou zkušenosti s nově zavedeným konceptem chytré sezónky, kdy se evidentně část jejich předplatitelů cítí zneužitá brzkým koncem sezóny, jejím váhavým začátkem a v důsledku příliš nízké ceny vysokou zalidněností v průběhu sezóny. Skiareál nikde při koupi nic neslibuje, takže zákazník nemá vůbec žádnou záruku parametrů služby, kterou si kupuje, a i při příznivých povětrnostních podmínkách se prostě zavře. V očích zákazníků je to samozřejmě proto, že prachy jsou už vybrané a MELIDA nemá žádnou motivaci dále poskytovat službu. Sen každého podnikatele.

Upřímně, s Tomovými schopnostmi by bylo fajn ponořit se trochu do výročních zpráv, ročních závěrek a celkově finanční situace areálů a podívat se na to, jak to je ve skutečnosti ziskový business, když se za to pořádně vezme a začne se stříhat.

Ať se Špindl přejmenuje třeba na „Mountain Fun Park“ a potom neřeknu ani popel.

Já Igorovi ve Špindlu nesmrdím!

02.05.2019 13:10:50 #92 

korsičan muž

>> #90, Radek Holub – SNOW, 01. 05. 2019 22:46:08

Podle mého názoru to žádné konspirace nejsou, stejně jako nikdo nečeká, že by si Melida sypala cokoli na hlavu.

Tady se spíš čeká, že Melida odpoví na položenou otázku, to je celé.

A hlavní díl toho očekávání je v tom, že se někdo třeba zeptá – kolik je hodin ???? ..... a Melida se podívá na hodinky a odpoví 12:54 !!! A ne, jak je jejich dobrým zvykem – loni touto dobou bylo polojasno, vanul silný vítr a naše společnost udělala maximum na zlepšení celkové situace.

Taková odpověď nikoho nezajímá.

To pak samozřejmě nemá otázka žádnou cenu a jedná se o ztrátu času. Z mého pohledu se kolem Špindlu našlapuje vysloveně v „bačkůrkách“ a jakákoli negativní reakce je společensky nežádoucí. Špindl se musí jen chválit, chválit a chválit.

Debata o tom, zda je to úspěšný koncept se může klidně rozběhnout, ale to ukáže až čas. Každopádně můj osobní názor je ten, že se jedná o čisté vyrabování střediska do poslední vločky ve stylu spálené země po ustupující armádě, jako když kdysi dávno Helmuti utíkali od Stalingradu.

To byl také prvně velký a rychlý úspěch, pak se to ale zadrhnulo a jak to nakonec dopadlo všichni víme.

Momentálně to Ratajovcům funguje, plno je, tržby jdou nahoru, ale co bude dál ??? Nevěřím tomu, že dnešní dětská generace se tam bude vracet, protože v mládí tam vystála hektar ve frontách na vlek a místy lyžování se boxovala v zácpě kopcem dolů. Tomu prostě nevěřím. Já také nejezdím tam, kde mě to v dětství, popřípadě mládí z nějakého důvodu nakrklo, popřípadě nudilo. Na taková místa fakt nejezdím a jezdit nikdy nebudu. Už ze zásady !!! Stejně tak tam díky mému postoji nejezdí moje děti, protože jezdíme prostě jinam.

A až dnešní Špindlerovská mládež začne vydělávat, začne jezdit do Alp či jinam, zjistí jak to funguje jinde, jak se dá taky skvěle lyžovat, kde není „chytře“ přelidněno, tak kdo v tom Špindlu nakonec zůstane ???

Tak nějak se nemohu zbavit dojmu, že celá slavná Melida nikdy neslyšela heslo – rychle nabyl, rychle pozbyl.

v žádném případě s davem, protože pouze leklá ryba plave po proudu ... :-)

02.05.2019 13:11:08 #93 

korsičan muž

02.05.2019 21:24:54 #94 

Radek Holub - SNOW muž

>> #91, HonzA_, 02. 05. 2019 08:18:13

To jsme zpátky v #4. Nevidím smysl ptát se dokola na to samé a dostávat stejné odpovědi, to je celé. Jinak můžeme mít takových rozhovorů, kolik si vzpomeneme. Nejvíce ale vysvětlí prosté počty – je nyní zákazníků, tržeb atd. více než dříve, nebo méně? Zajímavé, že kdyby se to jmenovalo „horský lunapark“, tak jsi vlastně spokojený…

02.05.2019 22:53:33 #95 

HonzA_ muž

>> #94, Radek Holub – SNOW, 02. 05. 2019 21:24:54

Myslím, že se mi stále nedaří vysvětlit podstatu.

Zkusím to jinak. Přijde ti služba typu „Chytrá sezónka“ zajímavý produkt na trhu? Stojí to za rozhovor s provozovatelem? Dát mu prostor pro to, aby se veřejně poplácal po zádech za to, jak je dobrý a úspěšný?

A dát mu také prostor, aby se vyjádřil k jistě neopodstatněné kritice objevivší se v temných zákoutích diskuzních fór s divným osazenstvem a nízkou návštěvností a veřejně rozptýlil všechny vyřčené i nevyřčené obavy?

To by šlo, ne?

02.05.2019 23:10:33 #96 

HonzA_ muž

>> #94, Radek Holub – SNOW, 02. 05. 2019 21:24:54

A ještě doplním – ano, zajímají mne konkrétní čísla ze Skiareálu. Tržby, náklady, návštěvnost, počty jednotlivých typů jízdenek, sezónky – kolik je zaplacených na konci předchozí, kolik před začátkem nové, kolik je nedoplacených, kolik ve skutečnosti prodají za plnou pultovou, …

A ne, nezajímá mně kolik prodají fresh track a snídaní s nějakým rádoby zajímavým xichtem.

Stejně tak by mne zajímal článek s podrobnými čísly k Czech skipassu. Už má pár sezón za sebou a dalo by se to zhodnotit.

A další by byl rozbor podmínek online nákupu skipasů a reálná rizika takového nákupu pro zákazníky spolu s čísly od areálů a sadou návrhů pro areály jak zbytečná rizika nákupu pro zákazníky eliminovat a zvýšit důvěru ve službu.

A další a další.

Jsou to tedy témata, která mne zajímají jako sportovního lyžaře. Možná už nebudou tak zajímavá pro čtenáře lifestylového magazínu, kteří se prostě chtějí jen bavit a moc u toho nepřemýšlet.

03.05.2019 09:31:56 #97 

Radek Holub - SNOW muž

>> #95, HonzA_, 02. 05. 2019 22:53:33

Vlastně asi chápu čím dál míň, co chceš slyšet. :-) Co to je „dát prostor, aby se vyjádřil ke kritice z temných zákoutí“? :-) Měl bys zájem dostat stejné odpovědi jako ve 2017/18? To by asi stačilo zeptat se přes Facebook. Fakt v tom nevidím nic objevného.

Jinak mně Chytrá sezónka zajímá ve všech souvislostech a bude mě zajímat i v budoucnu, pokud se ukážou nějaká nová fakta – třebaže se jich prodá strašně moc, nebo strašně málo, nebo v ceně bude i vstup na Matějskou atd.

A ty další věci jako rizika prodeje skipasů on-line naopak považuju za velmi zajímavé a ještě poměrně neznámé.

Udělovat dobré rady areálům můžeme, pokud o to projeví zájem. :-)

03.05.2019 10:46:14 #98 

korsičan muž

>> #97, Radek Holub – SNOW, 03. 05. 2019 09:31:56

S chytrou sezonkou mají zkušenosti i ve Švýcarsku.

Třeba taková CMA se už po dvou letech provozu pěkně cuká a z projektu Magic Pass (chytrá sezonka za 400 ChF na 30 středisek) po následující sezoně s radostí vycouvá.

Přitom je Magic Pass „úspěný projekt“, protože první rok se jich prodalo 90 tisíc a letos už 105 tisíc.

Jenže, tento chytrý a rádoby úspěšný projekt totálně ucpal střediska, takže se místo lyžování stojí ve frontách. A Vítek to musí vědět nejlíp, protože mu utíká letitá klientela, množí se stížnosti a každý kdo lyžuje musí vidět, že je to nesmysl. Jenže na rozdíl od Rataje, on na stížnosti štamgastů reaguje.

Je to přesně to, co píšu v postu 92. Pokud si nepodchytí a nevychová mladou generaci lyžařů, stane se z jeho střediska obyčejná tržnice, stejná jaká se stala ze Špindlu.

CMA ještě v sezoně 19/20 vydrží, protože musí, ale pak v projektu definitivně končí. Jediná šance je, že u nich Magic Pass bude platit pouze mimo sezonu a v té hlavní si budou jejich majitelé muset za lyžování v CMA razantně připlatit. Jenže to společnost MMC, která za projektem Magic Passu stojí nechce slyšet.

Každopádně se uvidí po příští sezoně, kam dopluje „chytrá sezonka“ ve Švýcarsku.

03.05.2019 10:58:23 #99 

HonzA_ muž

>> #97, Radek Holub – SNOW, 03. 05. 2019 09:31:56

„A ty další věci jako rizika prodeje skipasů on-line naopak považuju za velmi zajímavé a ještě poměrně neznámé.“

Nejsou vůbec neznámá, stačí si přečíst obchodní podmínky. Už jsem to tu psal minulý rok, můžu napsat s více příklady znovu…

„Vlastně asi chápu čím dál míň, co chceš slyšet.“

To je opravdu škoda. Budu se muset zamyslet nad tím, jak to srozumitelně vysvětlit.

„Chytrá sezónka zajímá ve všech souvislostech a bude mě zajímat i v budoucnu, pokud se ukážou nějaká nová fakta“

A za nová fakta nepovažuješ zkušenosti zklamaných zákazníků? Ukončení provozu i v situaci, kdy je dost sněhu a prodáno habakuk sezónek (prodaná sezónka = závazek vůči zákazníkovi)? Váhavý začátek sezóny?

Matějská asi nebude, takže zřejmě není o čem psát.

„Udělovat dobré rady areálům můžeme, pokud o to projeví zájem.“

A co takhle udělat článek o negativních zkušenostech zákazníků a zakončit jej (nevyžádanými) doporučeními směrem k provozovatelům areálů, kterými by se měli řídit, pokud budou chtít spokojené zákazníky. Protože, kromě profitu, spokojený zákazník by měl být cílem každého dlouhodobě udržitelného podnikání. I v kapitalismu.

03.05.2019 19:23:13 #100 

Radek Holub - SNOW muž

>> #98, korsičan, 03. 05. 2019 10:46:14

Ve Švýcarsku byl nejpodobnějším experimentem „deal“ v Saas-Fee se sezónkou za 222 CHF. Nakonec se ho ale po pár letech vzdali právě ve prospěch Magic passu. :-)

Crans Montana je díky Vítkovi hodně specifická, jinak se ale pružná a dynamická tvorba cen skipasů ve Švýcarsku spíš rozmáhá, a to hlavně v prémiových střediscích. Názory jsou na to samozřejmě různé a do karet si nikdo přímo koukat nenechá, ale je celkem jisté, že někomu to prospěje (Zermatt, Mořic i Laax si to pochvalují), nejspíš na úkor jiných. Takže určitě to není optimální řešení pro veškerá střediska.

Nicméně Špindl touto cestou určitě půjde (vlastně už trochu jde) a tipl bych si, že u toho zůstane.

>> #99, HonzA_, 03. 05. 2019 10:58:23

Diskuzní fórum na SNOW.cz neprohledává každý, takže i když tu otázky kolem on-line prodeje skipasů probíráme třeba rok, tak bych si troufal odhadnout, že většina lyžařů to nastudované nemá. :-)

Jinak je to tak, zklamání z krátké sezóny ve Špindlu za novinku vůbec nepovažuju, to se tu probírá snad 5 let a mají toho plný Facebook. Z toho taky usuzuju, že to má svůj pevný důvod, nezměnitelný pod vlivem nějakých nářků. Rozhodující je, jestli si i přes to sezónku zase koupí dostatečný počet štamgastů.

03.05.2019 19:37:57 #101 

HonzA_ muž

>> #100, Radek Holub – SNOW, 03. 05. 2019 19:23:13

„Jinak je to tak, zklamání z krátké sezóny ve Špindlu za novinku vůbec nepovažuju, to se tu probírá snad 5 let a mají toho plný Facebook.“

Cítím z toho, že z přístupu MELIDy nejsi nadšený. Možná i více lidí v redakci.

„Z toho taky usuzuju, že to má svůj pevný důvod, nezměnitelný pod vlivem nějakých nářků.“

Takže vlastně stačí být dostatečně velký arogantní prevít a lidi se tě přestanou na cokoliv ptát, jen rezignují a sklapnou kufry?

To se mi moc nelíbí.

Proč jim potom publikujete na Vašem FB takovéto příspěvky? Kdy týden po Velikonocích anoncujete poslední šanci na koupi chytré sezónky, na horách kupa sněhu a lanovky už cca 2 týdny stojí…

Fotky

03.05.2019 20:43:05 #102 

Radek Holub - SNOW muž

>> #101, HonzA_, 03. 05. 2019 19:37:57

Nakonec to bude rozhovor nás dvou. :-)

Jak už jsem psal, mně ten jejich přístup zajímá jako svého druhu experiment. Samozřejmě bych byl rád, kdyby si všichni dělali navzájem jen radost, ale nejsme v pohádce, tak to prostě beru, jak to je.

Komerční nebo sponzorované příspěvky jsou nezávislé na ostatním obsahu, takže publikujeme jak připomínky Chytré sezónky, tak třeba čtenářské reporty nebo komentáře v diskuzním fóru. Ať se v tom každý zorientuje, jak potřebuje.

03.05.2019 21:06:50 #103 

oblouk muž

>> #101, HonzA_, 03. 05. 2019 19:37:57

Jseš vytrvalej ve svejch námitcích proti docela logické – a dlouhodobě platné realitě.

Realita 1 = oni končí provoz zařízení které jim nepřináší to, kvůli čemu ho provozují – nepřináší zisk. Ubezpečuju tě, že je to dlouhodobá realita. Už dávno sjem se snažil čelit tomuto faktu tím, že jsem několika areálům nabízel po několik po sobě jdoucích sezón propagační podporu. Bylo to koncem devadesátých let a počátkem tohoto století (konkrétně Špindlu, už za Kebrleho a Harrachovu – vč. Unie provozovatelů lanovek a vleků). Byla to velmi levná nabídka balíčku tisk.médií (VLP a jejich přílohy) a vybraných rádií. Úspěch byl minimální – skoro žádný. Argumentace proč to nebude účinkovat se potvrdila. Nemyslím si, že „předčasné“ ukončení provozu je pro pořizovatele chytrých sezónek problémem – to by je nekupovali.

Realita 2 = jestliže je reklama téměř to jediné, co mi umožňuje existenci, je volba jasná – prostě přijmu objednávku i platbu :-).

Myslím, že by se s trochou sveřeposti dalo namítat mnohé i proti tomu, že ty se živíš tím, čím se živíš – což možná platí pro práci kohokoli z nás. Abych nešel daleko – beru důchod a nejsem už užitečnej skoro nikomu, naopak jsem vyžírka, kterej spoluobčany stojí dost velkej podíl na jejich daních. Že se nestydím…!

Nikdy nikdo nikoho nenaučil lyžovat - každej se to musí naučit sám. Dá to ale čím dál víc práce - a bolí to.

03.05.2019 22:07:48 #104 

korsičan muž

>> #100, Radek Holub – SNOW, 03. 05. 2019 19:23:13

No CMA je specifická tím, že Vítek vlastní i dost ubytovacích kapacit a tak mu samozřejmě není jedno, že mu ubývají a popřípadě jen brblají „jeho“ hosté a středisko přitom ucpávají nájezdníci, kteří si přijeli jen chytře zalyžovat a ve středisku nenechají korunu.

Zermatt, Mořic i Laax si to budou pochvalovat až do okamžiku, kdy se vzbouří ostatní ubytovatelé, kteří na tomto systému bezpochyby tratí.

Vím třeba konkrétně o ubytování v Saas Balenu, které bylo před experimenty typu chytrá sezonka, vytížené a volno tam bylo jen v okraji sezony. Dnes je prázdné téměř celou sezonu a majitelka zrovna nadšená není.

Takže je otázkou, kolik takových ubytovatelů je a jak dlouho vydrží šlapat brázdu. Ono se může stát, že se nakonec společně domluví a středisku pak začne být těsno.

>> #103, oblouk, 03. 05. 2019 21:06:50

Realita 1 = To co říkáš je na jednu stranu pravda, ale je tady ještě strana druhá.

Nedávno jsem byl u debaty ohledně odběru vody, kterou skiareály použijí na zasněžování. To že za ní neplatí, že při zasněžování produkují hluk, zatěžují nadměrně životní prostředí ......o tom se už napsalo a nadebatovalo dost. Jak ze zdejší diskuse víš, jsem výhradně u tohoto tématu na straně skiareálů. Ovšem začínám dost pochybovat.

A teď jsme u jádru pudla !!!! U této debaty zazněl dost silný argument, na který neměl nikdo odpověď, protože má pádnou logiku.

Skiareály si zadarmo berou vodu, aby mohli zasněžovat a přilákali lidi na sjezdovky. Zatěžují při tom nadměrně přírodu spotřebou proudu a hlavně hlukem po dlouhé noci. A to vše jen díky tomu, že chtějí nahnat do svého střediska lidi v době, kdy nikde žádný sníh není, teploty jsou nestálé, stejně jako počasí. Sjezdovky zasněží, lidi do střediska naženou a měsíc se lyžuje na umělém. Pak začne přírodně sněžit, vrstva sněhu roste a problém není žádný. Pak přijde jaro, sněhu všude hromady, lyžovat by se dalo ještě týdny, ale skiareály ukončí sezonu z přesně těch důvodů, co jsi popsal v Realitě 1 !!!

Co tak pro skiareály zpoplatnit vodu jako každému kdo má vodoměr, aby se trh narovnal a všichni měli stejné podmínky ??? A jako důvod zpoplatnění uvést, že je zbytečné zasněžovat od listopadu, aby se dalo v prosinci lyžovat, když v lednu nasněží přírodně a v půlce března skiareály přes metrové vrstvy sněhu na sjezdovkách zavřou, protože už nikdo nechce lyžovat, přestože by se ještě měsíc dalo !!!

Proč nezačít lyžovat až v lednu a lyžovat až do úplného odtátí sněhu ??? Sezona by se nijak nezkrátila, příroda by si oddychla, vodu by nikdo nebral, hluk by také téměř žádný nebyl .......

Docela by mě zajímalo, co by na to Ratajova partička říkala. Ono na to totiž vypotit smysluplnou odpověď nejde.

A až se najde ve společnosti dravec, který tuto myšlenku začne prosazovat, bude skiareálům pěkný horko. Ono totiž všeho do času !!!

Pokud chtějí vydělávat, tak pouze za svoje a bez obtěžování všech kolem. A až bude muset Igorek a jeho parta za každý odebraný kubík vody zaplatit 100Kč, tak se hned vše změní.

03.05.2019 23:23:21 #105 

HonzA_ muž

>> #103, oblouk, 03. 05. 2019 21:06:50

Omyl Honzo. Já netrvám na tom aby měli otevřeno nesmyslně dlouho. Já jen chci aby si uvědomili svůj závazek vůči zákazníkům a korektně je dopředu informovali. Jako ten německý Javor. A myslím, že novináři by jim to mohli připomínat.

Podnikat za účelem zisku – ano, jasně. Ale korektně.

04.05.2019 10:34:57 #106 

Radek Holub - SNOW muž

>> #104, korsičan, 03. 05. 2019 22:07:48

Neznám podrobně poměry v CMA, tuším jen, že obec a areál spolu dost bojují. Logicky bych ale čekal, že čím více sezónek a návštěvníků, tím budou i obsazenější postele. Proč to v Saas-Balenu bylo naopak, nemám potuchu.

V Mořici si letos cenotvorbu pochvalovali hoteliéři i areál. Nejde tam teda přímo o sezónku, ale o dynamické ceny skipasů („letenkový“ prodej). Pro zjednodušení ale považuju dumpingovou sezónku a proměnlivé ceny denních a vícedenních skipasů za „jeden“ prodejní koncept, jehož cílem je přilákat co největší počet lidí.

A k vodě: nevím, jestli a kolik platí u nás za odběr vody továrníci, zemědělci nebo elektrárníci, ale nikdy jsem nenarazil na to, že by alpské areály za vodu pro zasněžování platily. Už kvůli konkurenceschop­nosti by měly být podmínky srovnatelné. Navíc v dnešní době, která se dotacemi snaží podporovat kdeco, bych nepřehlížel ani fakt, že v našich pohraničních horách je lyžování celkem silný ekonomický motor, bez kterého by to tam vypadalo jinak.

>> #105, HonzA_, 03. 05. 2019 23:23:21

U nás není zvykem uvádět pevné datum zahájení a ukončení sezóny, ale pokud se nepletu, Špindl ho nejméně měsíc předem avizoval. V Alpách se vypínají areály za mnohem příznivějších podmínek a také to vždy nevíš půl roku dopředu. Ale souhlasím, že nějaká garance nebo aspoň plán provozu by byly zákaznicky přívětivé.

04.05.2019 11:29:35 #107 

HonzA_ muž

>> #106, Radek Holub – SNOW, 04. 05. 2019 10:34:57

„v našich pohraničních horách je lyžování celkem silný ekonomický motor, bez kterého by to tam vypadalo jinak.“

Kolikpak zisku asi MELIDA nechá v Krkonoších?

Kolikpak peněz z nákladů, kromě mezd, zůstane v Krkonoších?

Kolik toho nakupují od místních firem?

Jsme totiž zpět u agresivního podnikání TMR a spol. kolem Taraje. Přijdou na kopec a dělají vše pro to, aby přes ně proteklo každé EURo nebo Koruna utracené v regionu. Tím totálně změní ekonomiku v celé oblasti. Jejich snaha spěje k jedinému cíli – převzít v regionu vše, co má ekonomický smysl. Nehledají spolupráci. Menší, střední podniky a živnostníky odstavit a ze všech udělat buď své zaměstnance a nebo nezaměstnané.

Tomu já neříkám „ekonomický motor“, to je styl „podoj co jde“. Něco se změní, oni zjistí že už ve Špindlu nechtějí být, seberou se a odejdou. Jak dlouho se z toho region bude vzpamatovávat? Všichni už budou umět být jen zaměstnanci a budou čekat až si to pronajme podobný gigang a všechno za ně zařídí.

Ale souhlasím, bez nich by to tam vypadalo o hodně jinak.

04.05.2019 11:53:50 #108 

HonzA_ muž

„U nás není zvykem uvádět pevné datum zahájení a ukončení sezóny…“

Dobře. Představ si, že jsem běžný lyžař a chci si koupit v ČR sezónku. Poraď mi jako odborník jak postupovat při výběru střediska abych nebyl zklamaný. Pro zjednodušení to ber tak, že pro mne doprava není problém, ale chci si vybrat jen jedno místo, případně region (tzn. ne Czech Ski pass).

„…ale pokud se nepletu, Špindl ho nejméně měsíc předem avizoval.“

Zákazníci jeho chytré sezónky si ji ale koupili právě rok předtím. Koupili si ji do střediska s téměř nejvyšší sněhovou jistotou v ČR. Do střediska, které se chlubí masivními investicemi do zasněžování. Jak potom přijdou k tomu, že oni si už nezajezdí, zatímco např. na Klínovci se kola točí dál?

Mají se se slzou v oku dívat na dostatečně vysněžené prázdné sjezdovky s vypnutými lanovkami?

Takže je to pravděpodobně spíše „Vychytralá sezónka pánka Taraje“…

04.05.2019 13:36:47 #109 

Radek Holub - SNOW muž

>> #108, HonzA_, 04. 05. 2019 11:53:50

Kdybych chtěl vědět, jak dlouho trvá sezóna ve Špindlu, a z oficiálních zdrojů bych nedostal uspokojivou odpověď, tak bych se podíval na orientační délku sezónu uvedenou ve zdejším atlase lyžařských středisek:

Dále bych sledoval historii provozu a výšky sněhu v posledních letech:

A nakonec bych si pročetl zkušenosti reportérů:

04.05.2019 14:49:05 #110 

Radek Holub - SNOW muž

>> #107, HonzA_, 04. 05. 2019 11:29:35

Tohle byla odbočka k obecnému ekonomickému významu lyžování, nikoliv Špindlu…

04.05.2019 19:35:13 #111 

korsičan muž

Jenže tu sezonku si nakoupí lidé z okolí a dojíždějí na jeden den. Stejně jako třeba zdejší Šejk najíždí do Špindlu.

Tudíž je středisko přeplněné a postele jsou prázdné. A lidi co ty postele dlouhé roky obsazovali se bouří a hledají lyžování jinde. Proto z toho chce Vítek vycouvat, protože mu to škodí.

Stejně jako to škodí té paní Saas Balenu. A ve Špindlu to bude podobné, však on to čas ukáže.

No a co se vody týče, tak ten trend u nás je jasný. Těch hlasů že mají skiareály za vodu začít platit je každý rok víc. Těch článků na toto téma jde najít bezpočet. Navíc není vůbec automatické, že si každý může z potoa sebrat pro své podnikání vodu. Tady vedle byla v bývalé cihelně firma, co vyráběla betonové květináče, lavičky a podobný sortiment. Jejich areálem protéká říčka, ale vodu z ní jim úřad nepovolil odebírat. Museli si nechat vyvrtat dvě 80m studny, aby mohli vůbec podnikat. A proti skiareálům té vody spotřebovali úplné minimum.

04.05.2019 22:31:06 #112 

Handulka

>> #109, Radek Holub – SNOW, 04. 05. 2019 13:36:47

>> #109, Radek Holub – SNOW, 04. 05. 2019 13:36:47

Tak teď jsi mně Radku vybudil k psaní. Do teď jsem se jen bavila čtením postů od ostatních, ale jako letitý lyžař vyrostlý lyžařsky na svazích Krkonoš ( konkrétně Rokytnice a Špindl v 60tých a sedmdesátých letech, kam mně vozili rodiče a podnikové lyžařské kurzy za socialismu) se musím ozvat. Špindl je moje láska, bylo tam hodně problémů, velké – hodinové, fronty, ale taky vlek za korunu na známku ČSTV, protože to bylo pro lidi, ne pro zisk. I moje děti, které Špindl poznaly v dětském věku jen okrajově ( koupili jsme chalupu u Tanvaldu, kde v Jablonečku a na Šachtách lyžovaly v dětství ) si kopce ve Špindlu zamilovaly v pozdějším věku. A všechno bylo hlavně kvůli Mísečkám a Machytce, ale taky hřišti ve Svaťáku. Tyto sjezdovky byly postaveny, a časem upravovány tak, aby na nich bylo možno lyžovat od prvního do posledního sněhu, často ještě i v květnu. Hranice byly uzavřeny a lyžařští nadšenci z Čech se zde od prvního do posledního sněhu v květnu setkávali. Byla to také společenská událost a sešli se tam vždy stejní lidé. Stalo se, že stopa již skoro roztála, ale Machytka byla sjízdná, a tak u stopy stáli vlekaři ( ale taky i ředitel Bořek Datel) a házeli lopatou sníh, aby se dojelo alespoň ke čtvrtému sloupu. Poslední lyžování v květnu bylo zadarmo ( později za 100Kč), podávaly se tataráky, pivko, a pro děti bedna jablek. Tak takhle fungoval Špindl na Medvědínské straně. V roce 1988 se na hřišti ve Svaťáku lyžovalo ještě v květnu, pamatuji si to velmi dobře, neboť syn proležel 6týdnů až do konce března v nemocnici a přišel o půlku sezony. Dovolili jsme mu tehdy v květnu 3 kopce, pak byl u vlekařů v boudě, protože hodně foukalo a mrzlo. Aby se mohlo jezdit na kotvě na hřišti, tak byla puštěna sedačka na černé pro cestu nahoru i dolů ( to už moc po lyžích nešlo). Tak takhle se ve Špindlu pracovalo s lyžařem před TMR!!!! A teď k délce provozu dříve a nyní. Můj muž si léta letoucí píše kolik u nás napadlo sněhu , od kdy a kde jsme lyžovali, a kdy se lyžovalo naposledy. Podle toho jsme volili i výběr střediska. A jsme u jádra pudla. Mísečky a hřiště ve Svaťáku má opravdu podle našich záznamů sníh nejdéle v nejlepší kvalitě. A majitel tenhle kopec prodá nadnárodní firmě. Chyba je tedy u ČSTV asi více než u TMR, neboť tato firma je čistě velká fabrika na peníze, kde lyžování je jen nepatrný zlomek zisku. A tak my, skalní, se rozčilujeme, ale stejně si tam vždy půjdeme dát alespoň pár kopců před a po sezoně, protože v sezoně jezdíme raději jinde, kde je klidněji. Pro ty , co mně neznají, hodně let jsem jako CK Hanka ( již jsem v důchodu a s touto činností jsem skončila, takže reklama to není) obsazovala na Mísečkách Kleč, Hořec, Staromísečnou, Jilemnickou, ale i Dolní Mísečky školními lyžařskými výcviky od Mikuláše ( 5.12.) až do půlky dubna. Jezdili vždy na Mísečkách všechny vleky, a sjezdovky byly upravené.To mluvím o letech cca 1993–2012. Pak začal odliv školního lyžování a na Mísečkách se začaly stavět apartmány, což byl taky konec se školami, nebylo totiž kam je umístit. Mísečky jsem si ale uchovala pro pobyty rodin s dětmi s výukou lyžování. Píšu to proto, aby bylo jasné, proč jsem léta lyžovala na špidlovskou sezónku a měla jsem jen ve Špindlu cca 80 lyžařských dní. Ano, živila jsem se tím, proto mohu tohle všechno odpovědně shrnout. Od té doby, co existuje Czech Ski Pass si zásadně sezónku ve Špindlu nekupuji, i když je o několik tisíc levnější. Díky Czech SkiPassu jsem mohla začít v posledních letech lyžovat na Andělu, sezónu prožít na Tanvaldském Špičáku či v Jánkách a sezónu v Čechách ukončit na Klínovci, kde poslední lyžování bylo letos sice pro dospělé dost drahé, ale pro děti zcela zdarma. Klobouk před nimi dolů, a to měli méně sněhu než bylo v tu dobu na Mísečkách! Klínovec byl s frontami na cca 5minut poslední dny lyžování, takže ani ve Špindlu by naprázdno nejezdili, pokud by to pustili. Jinak musím konstatovat, že opravdu není levnější lyžování než sezónní permice kamkoliv, co má lyžař nejblíže. Z tohoto pohledu se nedivím lidem, co si koupí Chytrou sezónku, i jen na 10dní lyžování. Já to ale nebudu. Co mi vadí? Lyžař je na posledním místě, už tři roky za sebou Mísečky nejsou před vánoci souvisle v provozu, i když jsou narvány ubytovací kapacity a sněhu je dost. Já řešila naši partu dětí lanem za skůtrem, rodiče naštvaně objížděli kopec do Svaťáku. Nikoho nenapadlo, že to fakt nepustí. Totéž v dubnu. Ubytovatelům na Mísečkách zkrátili sezonu o celý prosinec a duben, takže jim z pěti měsíců zbyly jen tři. Koho to ale v TMR zajímá, že. Všichni, co mají apartmány na Mísečkách objíždí z Míseček do Špindlu cca 1hodinu, nebo si zakoupili skůtry. Skvělou Machytku zničili sedačkou,zrušením vleku Machytka a vysekáním lesa, kde jsme léta čekali, až doroste, aby chytal vítr a nebyla na Machytce ledovka.Aa tak bych mohla pokračovat. A to nehodnotím stravovací služby, které za přemrštěné ceny mají často nepoživatelná jídla převážená z centrální vývařovny. A co mně na Špindlu dnes láká? Pořád tam mám ještě nějaké kamarády a ty kopce prostě miluji, jsou to vzpomínky na dětství a mládí. A upravovat sjezdovky ve Špindlu opravdu umí, to ale není zásluha TMR, ale skvělých rolbařů ( i když to dnes svádí na novou techniku). A nakonec: vždy platilo, že první a poslední lyžování v Čechách je ve Špindlu, ať to byl první sníh v listopadu, nebo na Mikuláše a poslední lyžování se drželo, pokud to jen trochu šlo, až do května. Nikoho nikdy nenapadlo vypnout vleky na Medvědínské straně a na Mísečkách už 31.3. To je těžká ignorance ze strany provozovatele, který nezná svoje prestižní středisko, a snaží se jej tímto zcela zlikvidovat. Napomáhá tím i levnými alkoholickými koktejly, panáky se slevou a nejdražším čajem, kávou a nealkoholickými nápoji ( sorry jako, kofola s mírnou slevou, jako jediná). Tuto ignoranci potvrzujete i vy jako novináři, neboť se obáváte je vůbec oslovit a položit jim otázky, které lidé na FB stále kladou a oni je stále odstraňují. Uf, to jsem si ulevila, i když je mi to dnes už k ničemu.

05.05.2019 11:04:44 #114 

Radek Holub - SNOW muž

>> #112, Handulka, 04. 05. 2019 22:31:06

Jsou to krásné nostalgické vzpomínky, Hanko, a jak oba víme, asi se nevrátí (a to z vícero důvodů). Jinak se točíme v kruhu, nemám k tomu nic dalšího. :-)

Otázky, které se tu řeší, byly položeny, odpovědi odpovězeny a mně je z nich vše naprosto jasné. Špindl jde svou „racionální“ cestou a zřejmě dobře ví, proč a za čím (a to je to, co mě na tom zajímá nejvíc). Skladba návštěvníků se tím proměnila a ještě promění. A nezměnila by to podle mého ani asociace rozhněvaných lyžařů.

05.05.2019 11:24:54 #115 

HonzA_ muž

>> #114, Radek Holub – SNOW, 05. 05. 2019 11:04:44

„Otázky, které se tu řeší, byly položeny, odpovědi odpovězeny a mně je z nich vše naprosto jasné.

Rezignace? To je špatná zpráva a velká škoda.

Mimochodem, pokud bych se ve svém životě spokojil vždy jen s první odpovědí na otázku a neptal se dál, daleko bych se nedostal.

Mrzí mně to, ale je to váš časopis a vaše rozhodnutí. Asi se budu muset smířit s tím, že SNOW je prostě další lifestylový magazín a stavět se k němu tak.

05.05.2019 12:10:22 #116 

Harry žena

>> #114, Radek Holub – SNOW, 05. 05. 2019 11:04:44

A nezměnila by to podle mého ani asociace rozhněvaných lyžařů.

:-D

caute Harry

P.S. Tip na predsedu a podpredsedu by som mal…:}

Teoria je, ked nic nefunguje,ale kazdy vie preco. Prax je, ked vsetko funguje,ale nikto nevie preco. Ja som spojil teoriu s praxou,nic nefunguje a nikto nevie preco.

05.05.2019 12:17:52 #117 

Harry žena

>> #115, HonzA_, 05. 05. 2019 11:24:54

Doba sa nam meni pred ocami.V priamom prenose.Vo viacerych oblastiach.

Kapitalizmus nam ,dinosaurom ,este rozbura nejednu babovecku.Nejednu.

Nielen v lyzovani.

caute Harry

P.S. Na Slovakii sa pripravovali statne a spolkove firmy dlhodobejsie na zmenu vlastnicstva tym,ze boli umelo znizovane ich zisky a ich vykonnost.

Do momentu kym sa nezmenil vlastnik.

Aby to nebol aj princip inde.Uvidite za cas,ci sa my,pesimisti mylime.Horam zdar.

Teoria je, ked nic nefunguje,ale kazdy vie preco. Prax je, ked vsetko funguje,ale nikto nevie preco. Ja som spojil teoriu s praxou,nic nefunguje a nikto nevie preco.

05.05.2019 13:34:08 #118 

Radek Holub - SNOW muž

>> #115, HonzA_, 05. 05. 2019 11:24:54

To není rezignace, to je prosté pochopení faktů. :-)

05.05.2019 15:51:50 #119 

HonzA_ muž

>> #118, Radek Holub – SNOW, 05. 05. 2019 13:34:08

Promiň Radku. Nejsem naivní, a nemyslím si že nějakých pár otázek změní chování TMR a Taraje.

Ale jsem přesvědčený, že se takové otázky u věcí, které nefungují tak jak si lidé představují, pokládat mají. Pravidelně. A to z více důvodů.

Stejně tak by bylo podnětné se zeptat zástupců sportovních svazů, které areál ve Špindlu vlastní, jestli jsou se stavem a směrováním spokojení. A než mi napíšeš známou věc – podle mne je důležitější ta otázka než ta odpověď.

Je veliká škoda že chcete být jen nekonfliktní, na všechny příjemní a usměvaví. Bylo by fajn, aby pravidelná dávka masírky lanovkářského svazu a mediálně silných provozovatelů, jako je TMR, měla nějakou fundovanou protiváhu a ne jen jednotlivé hlasy někde v diskuzích, navíc často (jak potvrzuje Handulka) mazaných…

Ale co, asi jsem jen starý bručoun a rýpal. Ode dneška už bude vše jen usměvavé, pozitivní a růžovoučké. Musím si konečně koupit ty brýle. Nebo nějaké pilule.

05.05.2019 17:17:53 #120 

M.art.in muž

>> #119, HonzA_, 05. 05. 2019 15:51:50

Burešspirin. Výborné pilule na křivdu :)

Rock 'n' Roll Forever...

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.

Komerční tipy