Alpine Ski World Cup 19/20 (strana: 16)
03.03.2020 15:03:48 #451
>> #450, oblouk, 03. 03. 2020 14:08:07
Ja som reagoval hlavne na to ze skryvas svoje neodborne terminy napr. „hupacka ktora sa prehupuje“, „vnutorna energia telesa“ za nejaku vedu, konkretne fyziku. Ak sa pozriem na tieto tvoje prispevky, tak zo spominanej fyziky ZS by si podla mna prepadol. No a navyse mas este aj odvahu, pri takejto vlastnej neznalosti kritizovat inych domacich alebo zahranicnych trenerov. Toto zase ja povazujem za drze a neslusne.
03.03.2020 15:44:34 #452
>> #451, ivan-ski, 03. 03. 2020 15:03:48
To je to kouzlo internetových diskuzí.
Buď vůbec netušíš, s kým se bavíš, nebo to prostě ignoruješ. Zrovna
diskuze SNOW je jedním z velmi mála vzácných míst, kde se (stále
relativně korektně a slušně) setkávají hospodští tlachalové, prostá
veřejnost, poučená veřejnost, odborná veřejnost a občas dokonce i lidé
z vyšších pater oboru u nás. Takoví jsou, tady i na svahu docela
slušní lidé, spoustu jich znám i osobně.
A proto bych byl velmi rád, kdyby toto setkávání zde fungovalo i nadále.
Děkuji.
˘Ö˘
03.03.2020 17:14:59 #453
>> #452, ˘Ö˘Krab, 03. 03. 2020 15:44:34
Ivan pozdravujem, ďakujem za Tvoje objasnenie podstaty analýzy jazdy (VITA-67 post 104) neúctivo som neodpovedal, napriek môjmu iniciovaniu Tvojej „necitlivej exhumácii“.
Teraz k Tvojmu príspevku. Diskusia beží už niekoľko pekných rokov a som presvedčený, že bude bežať ešte dlho. Ivana-Ski by som „nepochovával“. Je pravda, že má svojrázne a občas vulgárne vyjadrovanie a niekedy pôsobí ako demoralizujúci element, ale podľa mňa dodáva diskusiám korenie alebo chilli. Takže v konečnom dôsledku je prínosom. Do akého % je ten správny odborník na lyžovanie to neviem posúdiť, pre mňa to však nie je rozhodujúce. Ja uverím vtedy, keď sa postavím na kopec spravím jazdu a dotyčný mi priamo na mieste povie a ukáže, ako by to bolo správne. Držím sa hesla „ži a nechaj žiť“. Možno že Ivan-Ski má určitým spôsobom svoj vlastný svet s vnútorným nepokojom a diskusiu používa ako ventil keď ho to rozčuľuje, alebo je presvedčený profík, ktorý dokáže na svahu „zázraky“ s lyžiarom. Neviem kde je pravda, ale môj pohľad na vec nie je podstatný.
03.03.2020 18:45:02 #454
>> #453, orim, 03. 03. 2020 17:14:59
Také si myslím, že diskuze se zde nepoloží kvůli nějakému kritickému názoru. Ještě bych z tvé odpovědi vypíchl toto : Ja uverím vtedy, keď sa postavím na kopec spravím jazdu a dotyčný mi priamo na mieste povie a ukáže, ako by to bolo správne. Tak tady by asi mělo být, řekne, co bych měl udělat, aby to bylo správné. Tak jak by to mělo být správné,tak nějak všichni už asi nejspíš tuší. To že to tak nedělají je věc buď toho trenéra nebo možná toho , že udělat ty správné pohyby prostě nejsou schopni. Neboli jsou neschopni.
04.03.2020 06:58:18 #455
>> #454, johnycek, 03. 03. 2020 18:45:02
Nepoloží, ale dovedu si představit, že by mi příspěvky od ivana-ski přinášely, krom negace, i něco víc.
04.03.2020 08:01:53 #456
>> #452, ˘Ö˘Krab, 03. 03. 2020 15:44:34
Tak to jsem si oddechl, samí slušní lidé, ještě že ne lepšolidé.
Zajímalo by mě, kdo ten ivan-ski ve skutečnosti je. Jednu dobu jsem měl dokonce dojem, že je to alter ego jednoho ze zdejších Ivanů.
Stejně je zvláštní ta kumulace jměna Ivan tady v diskuzi. V české populaci je toto jméno na 108. místě v četnosti křestních jmen, hodně daleko za Jiřími, Jany, Petry, Pavly, Tomáši a dalšími jmény, a tady se to Ivany, ivany a skrytými Ivany jen hemží.
04.03.2020 08:46:09 #457
>> #456, Nojby, 04. 03. 2020 08:01:53
Tak to jsem si oddechl, samí slušní lidé, ještě že ne lepšolidé.
Celkom sranda tie definície:
https://cs.wikipedia.org/…p%C5%A1olidi
Mi to pripomína tu jednu slečnu:
Sama osobne bola najďalej v Bratislave za kamoškami a v Krakove na Vianočných trhoch a má titul z Katolíckej univerzity zo sociálnej práce. Nevidí rozdiel v náročnosti prepisovať bezducho stovky údajov do excelu(a to jej vzorce musel spraviť niekto iný) a napr. stavbyvedúcim alebo statikom, ale:
- pozná kamoša kamošky, ktorý bol pracovne 3 dni v Číne a bola s nim raz na kávu = je odborníčka na ekonomiku, kultúru, geografiu Číny a samozrejme teraz už aj na koronavírus a jeho príčiny a možnosti šírenia.
- pozná kamošku kamoša, čo 3 mesiace na študijnom pobyte v US načierno umývala riady a bola s ňou raz na káve =už je odborníčka na US kultúru a politiku
- jej sesternica má malé decko = je odborníčka a poučuje druhých ako majú vychovávať svoje deti(a argument „sesternica čítala…“, tj. určite zdroj Modrý koník)
- kto nesúhlasí s ňou s hocičím z daných oblastí(ale to nekončí len pri Číne, ona vie naozaj všetko, lebo to dávali na TV joj), tak je totálny nevzdelanec a blbec
04.03.2020 09:20:19 #458
Thomas Dressen vykloubená ramena
https://www.idnes.cz/…lyzovani_ten
04.03.2020 09:27:57 #459
>> #458, PetrAT, 04. 03. 2020 09:20:19
Ačkoliv si při ošklivém karambolu vykloubil obě ramena, klouby mu skočily zpět a vyšetření v Mnichově potvrdilo, že nedošlo k poškození vazů.Momentálně sice ještě pociťuju následky subluxace dost výrazně. V levém, s nímž byl po těžkém pádu v Beaver Creeku na konci roku 2018 na operaci, má lehce poškozené kloubní pouzdro…Šestadvacetiletý Dressen by proto rád znovu startoval už o víkendu
04.03.2020 09:48:01 #460
>> #451, ivan-ski, 03. 03. 2020 15:03:48
skryvas svoje neodborne terminy napr. „hupacka ktora sa prehupuje“, „vnutorna energia telesa“ za nejaku vedu, konkretne fyziku. Ak sa pozriem na tieto tvoje prispevky, tak zo spominanej fyziky ZS by si podla mna prepadol.
Danú reakciu si písal síce na Oblouka, ale v podstate aj na mňa vo vedľajšom vlákne. Viacerými Tvojimi príspevkami si dokázal, že o fyzike nemáš ani šajnu, ani o tej základnej(napr. ten tlak v apexe, čo údajne vyvoláš najviac keď od zahájenia krčíš vonkajšiu).
Obloukove(nielen) prirovnania predsa nemajú ambíciou byť učebnicou fyziky, ale prirovnaním/zjednodušením pre pochopenie praktického významu toho-ktorého princípu. A tie princípy(kedy čo povoliť alebo naopak zaťažiť atď.) vyjadrujú dostatočne fyzikálne správne, aj ich využitie pre jazdu lyžiara.
Tj. napr. zotrvačnosť – (do-)/odstredivá sila – porušenie opory o vonkajšiu lyžu/nohu a vystrelenie do daľšieho oblúku a možnosti ovplyvnenie tohto efektu jazdcom(CO/CU…). Alebo „dávkovanie tlaku“(čo Ty za pána nechceš pochopiť) – kedy a ako a za akým cieľom čo spraví jazdec, aby dosiahol nejaký cieľ(skrátiť rádius, uvoľniť lyže do driftu…).
Píšeš furt o teoretických magoroch a pritom ako písal Krab – budˇnevieš o čom/o kom hovoríš, alebo to vedome ignoruješ. Praktická apikácia nejakých prvkov jazdy alebo drillov nemôže ísť proti fyzikálnym princípom ale využívať ich v rámci možností a schopností jedinca.
A je samozrejme na trénerovi(ktorým je u hobbíkov obvykle dotyčný sám sebe), aby napasoval vhodné metodické postupy/cviky na daný cieľ – ale nie napr. vedomým podrepom do apexu na „vyvolanie tlaku“ a podobne.
Ako trefne poznamenal Jurol:
Ešte že tu máme teba, ktorý vie pekne diplomaticky, bez urážok každému vysvetliť prečo by sa o jeho tvrdeniach dalo pochybovať a navyše pekne a zrozumiteľne podá správne vysvetlenie
Veru tak, negácia je Tvoja pracovná metóda, čo je určite niekedy prospešné(napr. developeri, čo zásadne prvé dve verzie faktúr vrátia a stavbár vždy niekde radšej ustúpi, aby mal na druhý deň na výplaty), ale podstatné je, že som sa ešte od Teba nič nedozvedel ako to teda má byť pán praktik!
04.03.2020 09:51:57 #461
>> #459,
IIIvan, 04. 03. 2020 09:27:57
že by airbag ??
je možné , že v jeho případě , kdy už měl rameno dříve vykloubené ,
mu ten airbag „pomohl“
04.03.2020 09:53:32 #462
>> #459, IIIvan, 04. 03. 2020 09:27:57
caute Harry
04.03.2020 09:58:45 #463
>> #460, IIIvan, 04. 03. 2020 09:48:01
napr. developeri, čo zásadne prvé dve verzie faktúr vrátia a stavbár vždy niekde radšej ustúpi, aby mal na druhý deň na výplaty)
Zas dalsi pragmatik,kruci.
Sa to tu Vami v poslednej dobe ale hemzi…
caute Harry
P.S. Sranda, prave tu hupacku, rotacny pohyb v „urychlovacich“ branach a nizsej rychlosti, to mi presne sedi a predstavu mam o co ide.
Trochu mi nesedia tie „vnutorne energie“ ale furt lepsie jak tie zasrane vzorce.:}}
04.03.2020 10:01:27 #464
>> #461, PetrAT, 04. 03. 2020 09:51:57
Urcite ano.
A kus stastia.Lebo par vyjazdov s takymi urazmi som do nemocnice absolvoval. Nehladiac na tie cesty a napravanie,neskor pomerne dlho sa sami chalani ani nevystali…
caute Harry
04.03.2020 10:07:10 #465
>> #463, Harry, 04. 03. 2020 09:58:45
Sranda, prave tu hupacku, rotacny pohyb v „urychlovacich“ branach a nizsej rychlosti, to mi presne sedi a predstavu mam o co ide.
To sme teda asi pokročili
Trochu mi nesedia tie „vnutorne energie“ ale furt lepsie jak tie zasrane vzorce.
No, mne sa zdá, že sa nejednalo o „vnútorné energie“, ale o „vonkajšie sily“ a vnútorné sily" (z pohľadu jazdca). Tj. vonkajšia sila je tá, čo funguje nezávisle od vôle jazdca(odstredivka, gravitácia, zotrvačnosť) a vnútorná je svalová aktivita – a jazda je výsledkom ich kombinácii(odstredivka ťa ťahá dakde von z oblúku a silou svalov sa to snažíš korigovať).
„Energie“(ak nazrieme do tej „fyziky ZŠ“, z ktorej by sme všetci okrem jedného kolegu prepadli) by sa mohli použiť termíny „potenciálna energia“ a hlavne „kinetická energia“ telesa apod…ale načo, keď tu máme Nobelistu?
04.03.2020 10:21:03 #466
>> #465, IIIvan, 04. 03. 2020 10:07:10
No, mne sa zdá, že sa nejednalo o „vnútorné energie“, ale o „vonkajšie sily“ a vnútorné sily" (z pohľadu jazdca).
Ano. Tak som to bral.
Hupacku si nechcel vysvetlit synovi, budeme muset osobne. Aj tie moje dojmy -pojmy a situacne riesenia.:}
Ale bojim sa ze pri tom predozadnom pohybe skoncime zas. Ale to osobne potom, nech mas na mna dosah palicou.:}}
caute Harry
04.03.2020 12:24:55 #467
>> #460, IIIvan, 04. 03. 2020 09:48:01
(napr. ten tlak v apexe, čo údajne vyvoláš najviac keď od zahájenia krčíš vonkajšiu).
IIIvan, ale toto som ja nikdy nepovedal. Nikdy som nepovedal ze v apexe vykonavas, alebo mas vykonavat najvacsi tlak. Apex spomenul VITA ja som vysvetlil co tym myslim, aby sa predislo nedorozumeniam. Tato tvoja domotana citacia je presne len z dalsich prikladov preco tieto pseudo-odborne reci nemam rad. Mimochodom zahajenie na vonkajsej vystretejsej, alebo pokrcenej s tym tlakom (skoro) vobec nesuvisi. Bez akychkolvek problemov sa da na pokrocilej nepretekarskej urovni lyzovat technicky spravne aj na vystretejsich aj na pokrcenejsich nohach. Skratka tomu treba aj celkovo rozumiet, nie len tu nahododne strielat odborne terminy. A ked uz sa odvolavat nejaku fyziku, tak jej aspon trocha rozumiet.
Aby som nezabudol, tak zatial jediny kto tu spominal fyziku pri lyzovani, ktora mala hlavu a patu bol Jurol. Tak ako tieto teoreticke kecy nemam rad, tak zopar jeho prispevkov (nielen k lyzovaniu) by som si bez problemov vedel predstavit aj v praxi. Takze tato moja kritika neplati na vsetko a vsetkych, su aj svetle vynimky.
04.03.2020 12:47:41 #468
>> #467, ivan-ski, 04. 03. 2020 12:24:55
A toto je čo?:
https://snow.cz/…ita-67-c-1/4#…
Víťa písal:
„Do dneška jsem se snažil právě jít od začátku oblouku co nejníže (= abych v apexu měl nejvíce pokrčené nohy)“ …a následne si to začal uvedomovať čo mu viacerí píšu, že to má byť naopak.
Moja otázka na Teba bola v zmysle, či je to fyzikálne správne ako to robí Víťa(pre vyvolanie max. tlaku na lyže)?
Tvoja odpoveď:
„Ano je to spravne. Vidim to na Vitovom videu co robi, co zhruba tym drepom v apexe mysli, a z hladiska fyziky a tlaku na lyze je to vsetko spravne“.
Tvoje následné:…
„zahajenie na vonkajsej alebo pokrcenej s tym tlakom (skoro) vobec nesuvisi. Bez akychkolvek problemov sa da na pokrocilej nepretekarskej urovni lyzovat technicky spravne aj na vystretejsich aj na pokrcenejsich nohach“
…pozornému čitateľovi len ukazuje, že vôbec nevidíš rozdiel o čom je reč(„pokles tlaku vo fáze vedenia v predspádnicovej časti oblúku – tj. pridrepnutie až do apexu“) a pletieš tu teraz zase zahájenie(čo je o iná fáza, skoršia).
Vec sa má tak, že sa v tej téme „podrep do apexu“ posudzuje vzájomný pohyb lyže versus ťažiska (či sa k sebe približujú alebo vzďalujú) a to má za následok dočasné odľahčenie alebo zaťaženie lyží(voči snehu).
A závisí to(správanie lyží) od zrýchlenia toho pohybu ťažiska voči lyži, zmeny jeho smeru a veľkosti, tj. či pridrepneš, vyskočíš alebo sa len konštantne vezieš. A toto ty nechápeš a zjavne ani chápať nechceš a nebudeš pán rádoby praktik.
04.03.2020 12:59:06 #469
04.03.2020 13:34:56 #470
Vita hovoril v skratke toto: „v apexe som v maximalnom drepe, a za apexom z drepu vstavam a snazim sa maximalne tlacit“ a na to som povedal, ze ano, z hladiska maximalneho tlaku robi vsetko spravne. A dodavam, ze sa to v zasade pri lyzovani ani neda robit inak. Cize keby niekto tymto vsetkym teoretickym zalezitostiam nerozumel, tak ak ma skusenosti s lyzovanim, z praktickeho pohladu by na to mal bez problemov najst odpoved. Asi tolko z mojej strany, k tejto diskusii v materskej skolke. Nech sa tu moze naplno rozbehnut debata o prehupovacich hupackach a inych odbornych temach :)
04.03.2020 15:05:37 #471
>> #470, ivan-ski, 04. 03. 2020 13:34:56
Ivan, mám prečítaných časť Tvojich príspevkov ( k tématom technika lyžovania a hlavne analyzátor – žiadostí o radu na zlepšenie techniky lyžovania naposledy VITA – 67) no takmer nikde som nepostrehol, aby si poradil čo konkrétne treba spraviť na zlepšenie. Môžeš sa k tomu vyjadriť?
05.03.2020 15:27:00 #472
Mikaela se vrací: https://skiweltcup.tv/…ski-weltcup/ A zajímavá myšlenka s finále: https://skiweltcup.tv/…uebernehmen/
05.03.2020 20:00:51 #473
>> #472, jonys, 05. 03. 2020 15:27:00
Finále: z hlediska sportu a propagace AL a z pohledu fanouška asi nejlepší řešení.
Bude záležet na tom, jak moc to z rozhodujících ve FIS kdo chce či nechce a jak silné má páky.
Jako největší problém vidím peníze. Finále je drahá sranda. Nevím, jestli je Cortina pojištěná a jak by se finančně řešilo odřeknutí. (Rakušané se dali slyšet, že na provedení náhradního finále nemají peníze. Nevím, jestli tím spíš licitovali o finanční injekci FIS? Ale kdyby měl Mayer ještě šanci na globus, kdoví? Letos žádnou pořádnou motivaci až do finále nemají.
Dalším problémem můžou být pravidla ohledně finále. Jsou dost nekompromisní, ale pokud by se uskutečnilo v původních termínech, nemuselo by to být neproveditelné.
Obě místa mě napadla už když se Cortina začala hroutit. Norům jsem ale nevěřil, že by tak narychlo dokázali zorganizovat tak velkou akci. Vždyť před tuším 3 lety tam měli průšvih s nedostatkem techniků, takže nakonec i trenéři a závodníci stahovali trať – jako v lyžařském dávnověku. FIS tehdy Nory seřvala a dokonce hrozila až odebráním těch tradičních jarních rychlostek.
Když ale Norové mají dva kluky se šancí na globus, dá se to pochopit. A z pořadí v obou soutěžích se dá i odhadnout, kdo má a kdo nemá zájem, aby se finále uskutečnilo.
Bylo by to pěkné a za operativní spolupráci NOR – SWE za mě potlesk. I když si dovedu představit, že obě místa za to – kromě příspěvku FIS – něco budou chtít při budoucích kandidaturách. Ale proč ne, nakonec při neustálých problémech s počasím a teplem se AL nejspíš bez intenzivnějšího využití chladnějších končin neobejde.
Shiffrin: hned po přerušení kvůli smrti otce jsem si spekuloval o třech scénářích: vrátí se co nejdřív – vrátí se až do Ofterschwangu – zabalí to úplně.
Poslední mi k rodinnému fanatismu a profesionalismu moc neseděla, první záhy padla.
Takže mi vyšla ta nejracionálnější prostřední volba. Odpočinout si, trochu srovnat hlavu, bez závodního a logistického stresu potrénovat točivky. Nechat Fede a Petru, aby se unavily a omlátily ve zbylých rychlostkách a pak, odpočatá, najet na poslední 3 SL a 3 GS (a případně závěrečný SG) a unavenou konkurenci převálcovat. (Btw, let do Německa na Ofterschwang měla zabukovaný, po odřeknutí zrušila.)
Člověk ale plánuje a Bůh se směje. Kdoví, jak to s tím comebackem bude. Ale drama to ještě být může. Konečně zase jednou po letech.
Ad předchozí posty k úrovni ženské sjezdařiny. Reakci připravuju, ale když nechci působit arogantně, když to chci udržet ve snesitelné čtivosti a délce a vměstnat věci podstatné, není to tak jednoduché.
06.03.2020 18:47:21 #474
Nevypadá to dobře. Dnešní rozhodnutí FIS v 17 hodin není, bude prý zítra (sobota) v 9.
Ad skandinávská varianta finále: padá. Vypadá to, že došlo na mou finanční obavu:
„Die im Hintergrund diskutierte Option, dass statt Cortina in Kvitfjell weitere Weltcuprennen für Herren und Damen (jeweils Speed) sowie in Aare für die Herren (Technik) stattfinden hätten können, ist vom Tisch. Die Veranstalter können die damit verbundenen Kosten nicht tragen. Das wurde bei der Mannschaftsführersitzung am Freitagabend in Kvitfjell bekannt…“(APA)
Sice se prý ještě pořád hledá možnost, jak neskončit příštím týdnem (nejspíš proto to opět odložené rozhodnutí), ale většinově se asi má za to, že finále nebude.
Škoda přeškoda.
06.03.2020 19:24:15 #475
>> #474, ivan, 06. 03. 2020 18:47:21
Je to tak. Padá tím vlastně i generáka na MS. Ale: tím víc si myslím, že zítra Jansrud nepojede sjezd na plný koule. Norové jsou výborní kamarádi, navzájem se podporují a já si neumím představit, že by Kilde přišel o globus kvůli bodům, co mu uzme Kjetil. Můj názor je, že dojede, dá mu nahoru rychle nějaké info (proč si Kilde vzal č.3 je zvláštní…ale asi po dnešku dobrá zkušenost s kvalitou tratě?) a bude si přát, aby AK zajel bez chyby.
06.03.2020 20:32:11 #476
>> #474, ivan, 06. 03. 2020 18:47:21
>> #475, jonys, 06. 03. 2020 19:24:15
Mrsknul jsem to do vlákna STR
07.03.2020 13:53:00 #477
>> #475, jonys, 06. 03. 2020 19:24:15
Prosim odborniky o vyjadreni zda to Jansrud v zaveru fakt podrzel,nebo se mi to jen zdalo a ztrata nebyla umysl. Zitra SG,tak abych vedel,jestli se s tim da pracovat Dik.
07.03.2020 16:42:42 #478
>> #477, jonys, 07. 03. 2020 13:53:00
Myslim ze v tom poste vyssie, kde si pisal o Kildem si sa trafil do podstaty.
Pretek som nevidel, ale ak nieco mnauka ako kocka, ma vyzor ako kocka, tak to bude kocka.
caute Harry
08.03.2020 15:23:42 #479
Takže drama vrcholí
Top 3 muži
https://www.fis-ski.com/…andings.html
Příští víkend se má jet Kranjská Gora (sjezdovka Podkoren)
Vzhledem k nedostatku sněhu v KG a předpovědi počasí :
https://www.kranjska-gora.si/en/info/weather
A tady pohled na Podkoren z web kamery
https://www.kranjska-gora.si/en/info/webcams
Pintu vs. Kilde vs. Henrik
08.03.2020 19:16:05 #480
>> #479, PetrAT, 08. 03. 2020 15:23:42
A nezapomínej na to, že Kranjec má šanci na globus za GS. To by mohla být dobrá motivace pro organizátory to odjet. Mimochodem Zanovi bych to opravdu přál.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.