Domů Diskuze Technika jízdy [Analyzátor]: VITA-67 - č. 1

[Analyzátor]: VITA-67 - č. 1 (strana: 4)

19.02.2020 16:18:54 #91 

M.art.in muž

>> #85, CzechSkier, 19. 02. 2020 11:23:36

*Já to vidím trochu složitěji s tou fyzikou a anatomií, ale na konci řeším poměrně jednoduché otázky:

Jestli lyže zatáčí, nebo ne Jestli lyže jede nebo brzdí Ve který části oblouku to dělá Případně ještě u toho točení jestli je nakloněná, nebo ne, zatížená nebo ne a smýká/nesmýká.

A od tohoto sedláckého přístupu se pak odvíjí doporučení, co má lyžař směrem k chtěnému výsledku udělat a jak rychle a jakou silou.*

Tento přístup si dovolím podepsat a označit i za můj, páč o lyžování přemýšlím naprosto stejně.

Rock 'n' Roll Forever...

19.02.2020 17:55:36 #92 

IIIvan muž

>> #91, M.art.in, 19. 02. 2020 16:18:54

To súhlasím aj ja, lenže CzechSkier je tréner a vie určiť príčiny, prečo danému adeptovi lyža zatáča/nezatáča, šmýka/nešmýka apod. A zároveň vie prečo(súvislosti) to ušmyklo napríklad(či už „fyzikálne“ alebo „anatomicky“) a hlavne čo konkrétne naordinovať pre nápravu/zlepšenie(a mechanizmus účinku).

Ty máš zase pravidelný odborný dohľad na svahu. Čo ale väčšina adeptov, ktorí nemajú taký dohľad(z hociakých dôvodov čas, peniaze, blbá lokalita…)? Ako takí určia – hrana nedrží preto a preto a musím spraviť toto alebo tamto? Na lyžiach je častokrát nejaký „logický“ postup kontraproduktívny…

Nepotrebujú takí aspoň pochopiť princípy? Nemusia to vedieť predsa „odborne fyzikálne/bio­mechanicky“ správne popísať, ale byť v obraze prečo daný cvik/pohyb, to sa im zíde…

19.02.2020 19:09:50 #93 

M.art.in muž

>> #92, IIIvan, 19. 02. 2020 17:55:36

Tak samozřejmě, bez pochopení základů je snaha marná a kontraproduktivní. Já to vidím na sobě. Bez vedení bych si akorát pěstoval zlozvyky. Pod vedením se začínám pomalu posouvat dopředu a začínám chápat souvislosti a přemýšlet nad nima v každé konkrétní situaci. Každý oblouk, je nová zkušenost a jisté je to, že není žádná předem daná časová osa, žádný cílový bod, od kterého si můžu říct “super, tak teď už to vše umím” Ve finále ale ty základy nejsou nijak složité. V podstatě stačí mít cit pro skluz lyže, s lyží se neprat, řídit se instinktem, umět číst terén nohama, myšlenkou být vždy o něco napřed a dobře na tom stát. Takže zase tolik toho není :-)

Rock 'n' Roll Forever...

20.02.2020 08:34:40 #95 

IIIvan muž

>> #93, M.art.in, 19. 02. 2020 19:09:50

Ve finále ale ty základy nejsou nijak složité. V podstatě stačí mít cit pro skluz lyže, s lyží se neprat, řídit se instinktem, umět číst terén nohama, myšlenkou být vždy o něco napřed a dobře na tom stát. Takže zase tolik toho není

„…a ti co tyhle základy zvládnou nejlépe, tak vyhrávají Svěťák…“ :-)

20.02.2020 08:45:26 #96 

M.art.in muž

>> #95, IIIvan, 20. 02. 2020 08:34:40

A ti co to zvládají sotva (např.já) si na starý kolena pořídí závodní slalomky v domění, že se na nich něčemu novému naučí a rozšíří si lyžařské vidění. Zatím se mi rozšiřují zorničky při pohledu na zmrzlý kopec :-)

Rock 'n' Roll Forever...

20.02.2020 08:58:29 #97 

IIIvan muž

>> #96, M.art.in, 20. 02. 2020 08:45:26

Ale naučí… :-) A nekup to za tie prachy…

20.02.2020 09:31:51 #98 

Harry žena

>> #85, CzechSkier, 19. 02. 2020 11:23:36

Vidis Ivane.

To je problem Vas, co z lyzovania zijete, staviate si domy a kupujete auta.

My, ski fahreri PC researcheri / pre buduce pouzitie jednoducho SFPCSE/ k tolkym prachom pristup nemame, tym padom skudlime kazde euricko, tym padom na kopec nechodime a problemy lyziarskeho sveta riesime tuto pod horami s pomocou vymozenosti techniky, takpovediac od stola.

Musis uznat, ze nahanat tie posledne dve desatiny je fuska, nielen pre tych na kopci v SP, ale aj pre nasu bunku SFPCSE. Kedze radi skumame, musi byt aj platforma.

Ta je tu, tu sa stretli dva nase rozdielne svety.

Pokusim sa o par odpovedi, snad nebude az take strucne ako obvykle.Odpovedam preto, ze nie len si vazim kazdeho kto je na kopci, sice za velke prachy, ochotny mrznut a napalit este nieco z pohybovych aktivit a pristupu k svetu do generacie co uz nebude robit na nase dochodky, ale aj preto ze Ta povazujem za pomerne dost inteligentneho cloveka a radim Ta pomerne vysoko.

Ze obcas nesuznime ohladom ski,to nevadi.Prikladam to tym prachom a drilu v tej zasranej zime na kopci. To cloveka skroti…Ja som v teple.

Já to vidím trochu složitěji s tou fyzikou a anatomií, ale na konci řeším poměrně jednoduché otázky: Jestli lyže zatáčí, nebo ne Jestli lyže jede nebo brzdí Ve který části oblouku to dělá

Případně ještě u toho točení jestli je nakloněná, nebo ne, zatížená nebo ne a smýká/nesmýká.

A od tohoto sedláckého přístupu se pak odvíjí doporučení, co má lyžař směrem k chtěnému výsledku udělat a jak rychle a jakou silou.

To tvrdime aj my tuto,vyskumnici SFPCSE, ze dolezite je to ci lyza pracuje v spravnom mode.Dlhodobo tu na Snow.Onu v principe ide.

Ty, jak sám píšeš, pokryješ celou problematiku fyzikou základní školy, a snažíš se pokrýt pro mne těžko uchopitelné problémy, jako:

Nejak si nevybavujem ze by som sa nejak hlasil k fyzike,mohol by si ma naviest? Tu na fore mam svedkov ze pri teme fyzika sa mi vyhadzuju osypky. Ovsem, vdaka aktivnej praci s nedoukom sa mohlo stat, ze nedouk tu fyziku zakomponoval v poslednej dobe do svojho nahladu, lebo vidi ze bez nej to nejde ak si chce pre seba niektore veci upratat a spravne pochopit. Tzv. Dojmy -pojmy,suvstaznosti pricina nasledok…

Skus si Ivane polozit otazku, preco som v prvej reakcii od Teba pre Vitu

Dále nesouhlasím s tím, že mu na konci oblouku odlehčená vnější odjíždí a on stojí na vnitřní. Párkrát sice nevýrazně ztratí tlak z vnější, ale nic zásadního.

nesuhlasil, a potom v druhej od Teba

Jak je celkem evidentní, největší problém mu působí vnitřní noha, která se mu tam dost plete od začátku oblouku a způsobuje částečnou ztrátu tlaku z vnější lyže Při dané rychlosti a náklonu není možné dosáhnout tlaku v tebou popsané pozici, aniž by se mu tam ta vnitřní takhle motala

suhlasil.

Vies, toto co tu robim tu nechcem, napismenkovane slovo si kazdy predstavi inak, podla preziteho a pochopenia sveta.Nech si kazdy vidi co chce, aj tak si lyzovat bude len sam so sebou.

Davam to sem len zo slusnosti k Tebe, nech je cisto.

MPS, z mojho pohladu. Nepoznam jeho ani Teba, s nikym tu neudrzujem ziadny styk, ani pisomny, ja moc casu nemam.

Ale MPS prave Vitovi moze poradit co treba, sam si tym poctivo presiel/FUN,vnu­torna, predozadne vyvazenie../ a ako na napravu isiel.

Ze sa vyjadril len principialne vo svojej reakcii, nuz, nema kazdy cas. Stoprvykrat vysvetlovat zas.

Ja mu rozumiem. Aj ked Vitovi to hovno je platne.

A k Vitovi. Po jeho poslednom poste je jasne, aky je jeho pohlad na svet a fungovanie na nom, bude mat prerabku velmi tazku a nebude mat o nu zaujem.Jazdi presne tak ako zije a ako ho to bavi.

Takze tolko, neviem ci som Ti uz niekedy podakoval za par postov ktorymi si ma kralovsky pobavil.Tak to robim dodatocne, dufam ze som veci podal jasne, bez moznosti nejakeho dvojzmyslu.:}

Maj sa.Idem budovat, moc casu uz neni.

caute Harry

P.S. Dodatocne parafrazujem.Mů­žeme o tom vést spory, můžeme s tím nesouhlasit, ale to je asi tak všechno, co s tím můžeme udělat…

Teoria je, ked nic nefunguje,ale kazdy vie preco. Prax je, ked vsetko funguje,ale nikto nevie preco. Ja som spojil teoriu s praxou,nic nefunguje a nikto nevie preco.

20.02.2020 09:35:48 #99 

Harry žena

>> #96, M.art.in, 20. 02. 2020 08:45:26

Ked nic ine, aspon sa naucis veci spravne pomenovat.:}

To nie su vyhodene prachy.

>> #95, IIIvan, 20. 02. 2020 08:34:40

M3 nazor bol, ze lyzovanie je par spravne prevedenych pohybov v spravnom poradi

To ma oslovilo, dobry nahlad.

caute Harry

Teoria je, ked nic nefunguje,ale kazdy vie preco. Prax je, ked vsetko funguje,ale nikto nevie preco. Ja som spojil teoriu s praxou,nic nefunguje a nikto nevie preco.

20.02.2020 21:10:05 #100 

m3 muž

>> #98, Harry, 20. 02. 2020 09:31:51

A k Vitovi. Po jeho poslednom poste je jasne, aky je jeho pohlad na svet a fungovanie na nom, bude mat prerabku velmi tazku a nebude mat o nu zaujem.Jazdi presne tak ako zije a ako ho to bavi

Tak trochu mě to doteklo ještě před Víťovo #86 . Právě proto jsem psal , že pochybuji , že by o to měl zájem. Hlavně až by zjistil co to obnáší. I nadále si myslím, že v jeho případě něco překopávat je zbytečnost. Úplně by stačilo to poupravit , aby si lyžování více užíval, stejně jako driftování.

>> #99, Harry, 20. 02. 2020 09:35:48

Ten názor mám stále.

21.02.2020 06:01:51 #101 

CzechSkier

„Skus si Ivane polozit otazku, preco som v prvej reakcii od Teba pre Vitu“

Ahoj Harry,

To nevím, proč?

I

www.juniorsports.cz

24.02.2020 11:51:33 #102 

IIIvan muž

Nejak si nevybavujem ze by som sa nejak hlasil k fyzike,mohol by si ma naviest? Tu na fore mam svedkov ze pri teme fyzika sa mi vyhadzuju osypky.

Hej, svedkovia potvrdzujú :-)

Ale MPS prave Vitovi moze poradit co treba, sam si tym poctivo presiel/FUN,vnu­torna, predozadne vyvazenie../ a ako na napravu isiel. Ze sa vyjadril len principialne vo svojej reakcii, nuz, nema kazdy cas. Stoprvykrat vysvetlovat zas.

No vidíš a ja tu koľko vecí vysvetľujem aj stopiaty krát :-)

25.02.2020 00:14:29 #103 

David Pražák

Ahoj všem,

po delší době jsem sem opět nahlédnul. Rozvinula se zde rozsáhlá debata, což značí, že Víťova jízda má potenciál a otevírá témata, na která máme rozdílné názory, nebo pohledy na věc. Což je dobře. Snad si z toho Víťa nakonec něco odnesl.

Rád bych reagoval na dva příspěvky:

>> #66, HonzA_, 17. 02. 2020 19:53:01

*Ahoj Davide,

„V podstatě jsem měl na mysli samozřejmě vnitřní lyži.“

A ten maximální tlak na vnitřní lyži je dobře a nebo špatně?*

Ahoj Honzo,

spíše než vznik tlaku ve smyslu reakční síly od sněhu do lyže jsem myslel zatížení lyže pomocí lyžařovy hmotnosti v důsledku přisednutí na vnitřní nohu.

Každý se může někdy překlepnout.

>> #68, CzechSkier, 17. 02. 2020 21:34:26

*Proč já nesouhlasím s tvým doporučením:

Celkový základ jízdy považuji s ohledem na rekreačního lyžaře 50+ za velmi dobrý – je na čem stavět Jak je celkem evidentní, největší problém mu působí vnitřní noha, která se mu tam dost plete od začátku oblouku a způsobuje částečnou ztrátu tlaku z vnější lyže Při dané rychlosti a náklonu není možné dosáhnout tlaku v tebou popsané pozici, aniž by se mu tam ta vnitřní takhle motala Při přehranění skutečně natahuje hodně vnější, jak píšeš. Podle mne to ale není nedostatek, ale výhoda. Když díky „quattru“ zmenší natažení vnější nohy, dojde podle mne k dalšímu úbytku tlaku z vnější a přisednutí na vnitřní. Tím pádem podle mne dojde z zvýraznění jeho chyb, nikoliv k jejich odstranění*

Ahoj Ivane,

díky za odpověď. Na tom, že v jízdě Víťovi překáží vnitřní noha, se ale přeci shodneme! Vždyť už ve svém doporučení píšu, že se má soustředit na oporu o vnější nohu. Což možná ve zdejší konverzaci zapadlo.

Cvičení „quattro“ skutečně více pokrčí vnější nohu a omezí stranový pohyb vrchní poloviny těla, protože bude zafixovaná pomocí holí. To povede k menšímu zahranění lyží v zahájení oblouku a ano – menšímu tlaku od lyží. Můj cíl použití tohohle cvičení ale, znovu opakuji, bylo „uklidnit situaci“ a dát Víťovi možnost se v klidu zaměřit na protisměrnou práci dolních končetin – pedál s dobrou separací horní a dolní poloviny těla.

Jestli jsem pročetl tohle vlákno pozorně, tak jsem vždy viděl, jak vyvracíš názory ostatních, přidáváš vlastní, pokládáš velmi dobré otázky, které by vedly k Víťově rozvoji, ale nikde jsem nezahlédl, co bys Ty Víťovi konkrétně poradil. Jasně, jedno cvičení nespasí, rozepisovat bod po bodu nějaký návod také nemá smysl, protože nevíme, jak bude dotyčný po bodu 1 v reálu reagovat a kam se posune. Mě by ale stejně zajímalo, co si myslíš. Mohl bys, prosím, odpovědět na následující otázku: Kdybys měl možnost Víťu trénovat, čím bys konkrétně začal?

Díky.

David

25.02.2020 11:10:08 #104 

orim muž

Páni bratia! Niečo čítam celé, niečo sa celé nedá čítať. Som absolútny amatér bez lyžiarskej minulosti, tj. som koncový príjmateľ informácií k technike lyžovania. Takže z pohľadu druhej (neodbornej) strany sa v tom už celkom strácam. David v predchádzajúcom príspevku napísal Ivanovi: Ahoj Ivane,

díky za odpověď. Na tom, že v jízdě Víťovi překáží vnitřní noha, se ale přeci shodneme! Vždyť už ve svém doporučení píšu, že se má soustředit na oporu o vnější nohu. Což možná ve zdejší konverzaci zapadlo.

Pozorne som si pozrel Krabove 4 fotky z jazdy (post 56) kde je úplne evidentné, že VITA – 67 sa v oblúkoch vozí po vnútornej a podľa mňa aj poloha hornej časti tela je vytočená k vonkajšej lyži, díva niekde v ľavo (asi foto č. 3) na svah. On sám napísal o sebe:

snažím se o přílišný náklon neodpovídající zatížení vnější lyže (no tak – přece to mělo být video pro ženský = na efekt :-)) … ale s tím mám problém téměř vždy, neb mě to /nesprávně/ přijde jako že „konečně jedu a neflákám se“. s tím zatížením vnitřní lyže = zde je opravdu „konečně“ vidět, že mám na té vnitřní lyži nějakou váhu. To bylo určitě nejenom neodpovídajícím náklonem, ale i tím měkkým sněhem = nebál jsem se o ní opřít.

On si to vyhodnocuje a hlavne zdôvodňuje po svojom v tom vidím hlavný problém.

Ja z pohľadu amatéra by som mu doporučil jednoduché cvičenia a našiel som pekné video Kláry Křížové (tá hádam vie o čom rozpráva) https://www.youtube.com/watch?…

PS: Páni ak môže poprosiť za nás príjmateľov informácií, prosím o jednoduché doporučenia, ktoré sú zrozumiteľné a hlavne sa dajú nacvičiť na kopci, pri lyžovaní.

25.02.2020 13:21:12 #105 

˘Ö˘Krab muž

>> #104, orim, 25. 02. 2020 11:10:08

Jsa takto necitlivě exhumován, musím se Víti zastat. Ani interpretace ve smyslu „je úplne evidentné, že VITA – 67 sa v oblúkoch vozí po vnútornej“ totiž není, podle mě, ani zdaleka přesná a dostatečně výstižná, podle mě dokonce vůbec nejde o hlavní problém/příčinu, ale spíš o prostředek/nás­ledek.

Víťa se chce a) dostat se co nejblíž ke sněhu a b) svézt se v oblouku. Tomu situačně přizpůsobil jak použité prvky techniky, tak především časování. [Nejde mu ani o maximální odstředivou sílu, ani o dynamiku oblouku, ani o co nejmenší poloměr/největší prohnutí lyží.]

Zkusím troufale nabídnout k diskuzi jinou interpretaci. „Padne“ předčasně do oblouku a počká si, až ho lyže „dojedou“ a rozložení se takřka samo srovná. V postu #56 mám 4 obrázky z horní poloviny oblouku, budiž základem zkoumání, nechce se mi tvořit lepší.

Do oblouku padá těžištěm rychle (bez ohledu na odezvu vnější lyže/odstředivou sílu), pak v oblouku ještě dlouho setrvává (aby se přece svezl). Dynamika pohybu těžiště není plynulá a neodpovídá podmínkám „race-like“ jízdy (co se týká maximálního efektu zatáčení lyží by to nejspíš mělo být dost jinak), ale takřka ideálně odpovídá oběma cílům jeho lyžařského prožitku. Nicméně pramení z toho něco, co je, v obecném měřítku, považováno za chyby (a co se asi ani jemu úplně nelíbí a neví, co si s tím počít).

Na prvním obrázku má patku vnitřní ve vzduchu, myslím, že trupem/pánví jede v rotaci do oblouku; ale na druhém už jsou lyže v ukázkovém „V“ a trup/ramena v mírné protirotaci. Přitom má v obou případech lyže navzájem vůči sobě předozadně (podle vázání) neutrálně. „V“ lyže jsou celkem nepominutelný indikátor, je třeba si vybrat, čeho vlastně.
Nemám rozhodně pocit, že by mu vnější na obr. 2 zakrajovala od špičky… to by snad ani nechtěl, to by bylo hned po oblouku a musel by točit další. Takhle mu to prostě vyhovuje. Že by takto lyže více točila, vyvolávala větší dostředivou sílu a mohl by se o ni víc opřít, to je věc jiná. Mohu se jen domnívat, celou jízdu si Víťa prostě řídí dynamiku odezvy lyže, aby mu umožňovala vůči ní (a sněhu) zaujímat kýžené pozice těla/těžiště. A stejně tak by ji určitě uměl řídit, aby maximálně efektivně točila.

Protirotaci má ještě i na obrázku třetím, za zmínku stojí linie jeho vnější nohy a boku, kdy bych skoro řekl, že vnější lyži se snaží hranit/zatížit rotací mírně pokrčené nohy v kyčli (trup a boky vypadají rovně, zalomení je v koleni, které se ale fyzicky do strany zalomit nemůže), což se nedá udělat úplně dobře a dostatečně. A druhá věc k povšimnutí je ostrý úhel kolene vnitřní nohy.

Na čtvrtém obrázku už působí neutrálně (cca spádnice podle pruhů rolby), rozložení mezi P a L lyží přijatelné (odhlédnu od šířky stopy a „postoje“). Hodně zakrojil a zatížil vnitřní a to mu umožnilo do jisté míry srovnat vnější.

Pokud by bylo cílem jízdy maximálně točit lyže a získávat od nich maximální odezvu, pohyb těžiště by musel více odpovídat opoře o vnější lyži, ale Víťa by tak přišel jak o svůj efektní nájezd do oblouku zadkem na sněhu (ale s problémy L ↔ P a p ↔ z ), tak následně o „bezpracné“ svezení se v oblouku (vyvážení se daleko za spádnici), oblouky by určitě byly dynamičtější a kratší … zkoušel to a – prý nee.

Doporučil jsem vyzkoušet jízdu/nájezd do oblouku v úzké stopě, to by mě opravdu zajímalo. Tento jednoduchý postoj nedává totiž moc prostoru pro „náhradní“ způsoby hranění a zatížení, navíc vnitřní při tom tolik „nepřekáží“ – její spásná opora přichází později, jezdec si více musí uvědomovat, zda je opravdu dobře opřen o vnější (a tomu přizpůsobovat náklon/odklon) a zda vnější skutečně krojí dostatečně radikální oblouk, aby se o ni dalo pevně opřít. Na rozdíly v zatížení stačí podstatně menší rozdíly pokrčení nohou, o to dál od lyží do oblouku se dá těžiště poslat.

Ale třeba také ne.

˘Ö˘

To, že jsem nelyžař, se snažím už několik let nepříliš úspěšně maskovat psaním příspěvků. Nepomáhá to.

25.02.2020 13:36:45 #106 

Harry žena

>> #105, ˘Ö˘Krab, 25. 02. 2020 13:21:12

Myslim ze orim sa rozboru potesi.:}

Ale jo, Krabe. Treba si vsimnut aka stopa zostane v cca 41 s prveho videa po Vitovi, ta napoveda par veci.

caute Harry

25.02.2020 15:52:51 #107 

HonzA_ muž

Já Igorovi ve Špindlu nesmrdím!
Fotky

25.02.2020 19:05:54 #108 

MPS

>> #103, David Pražák, 25. 02. 2020 00:14:29

>> #104, orim, 25. 02. 2020 11:10:08

>> #105, ˘Ö˘Krab, 25. 02. 2020 13:21:12

>> #106, Harry, 25. 02. 2020 13:36:45

>> #107, HonzA_, 25. 02. 2020 15:52:51

Hoši nevím v čem se to tu furt rejpete .....Czechskier snad jasně napsal že dovedení Víťovo techniky k ideálu je otázka 4 – 5 dní . Pravděpodobně vám stejně jako mě unikaj poslední trendy a nedostávaj se k vám všechny supertajný informace.....:-D

25.02.2020 20:55:53 #109 

˘Ö˘Krab muž

>> #108, MPS, 25. 02. 2020 19:05:54

Dovedení k čímu/jakému ideálu? :-) Nepovede odstranění toho, co se Víťovi nelíbí, zároveň k potlačení toho, co se mu líbí? Vanička a dítě?

To, že jsem nelyžař, se snažím už několik let nepříliš úspěšně maskovat psaním příspěvků. Nepomáhá to.

25.02.2020 21:53:00 #110 

MPS

>> #109, ˘Ö˘Krab, 25. 02. 2020 20:55:53

K jakému ideálu ? No na to ti nedokážu odpovědět páč sem momentálně dost zmaten…doposud sem považoval ideální pokud obě lyže jedou stejným směrem a ještě sem myslel že by to mohlo být obecně platné a opak ideálu když každá lyže jede jiným směrem.

Povede, má ale i jiné možnosti jak o to nepřijít…

Hele nemělo to bejt obráceně – dítě a vanička?

PS: toe bordel:-D

25.02.2020 22:08:36 #111 

TNS muž

>> #110, MPS, 25. 02. 2020 21:53:00

„…doposud sem považoval ideální pokud obě lyže jedou stejným směrem…“

Čo my môžme vedieť? Možno si poniektorí nie sú na 100% istý či je rýchlosť dostatočná, alebo treba ešte brusliť.

..nie som pravoverný lyžiar,som len tieň z minulého fóra.

26.02.2020 08:10:12 #112 

M.art.in muž

>> #110, MPS, 25. 02. 2020 21:53:00

doposud sem považoval ideální pokud obě lyže jedou stejným směrem

O to se marně snažím a dokonce se mi to párkrát povedlo. Naposledy včera, když jsem sjížděl rovné z lanovky :-)

Rock 'n' Roll Forever...

26.02.2020 08:45:20 #113 

Harry žena

26.02.2020 09:27:37 #114 

Harry žena

>> #108, MPS, 25. 02. 2020 19:05:54

Czechskier snad jasně napsal že dovedení Víťovo techniky k ideálu je otázka 4 – 5 dní .

Nehrot.

Nevidim nejaky problem v jeho vyjadreni. Poriadny bic, kratky svah,dohlad a megafon :} dokonca si myslim ze tu Krabovu otvorenu vlnovku by slusne zvladol.

Zalezalo by na nom.Ako by moc chcel.

Lebo psychika je 50 percent uspechu.:}

caute Harry

26.02.2020 10:03:09 #115 

MPS

>> #114, Harry, 26. 02. 2020 09:27:37

Neboj nehrotim, jemi to celkem egal akorát sem pár věcí už viděl tudíž sem byl trochu zaskočen, ale tím nechci říct že by cokoli mělo být naprosto vyloučený :-D

26.02.2020 10:27:51 #116 

Harry žena

28.02.2020 14:50:10 #117 

IIIvan muž

>> #99, Harry, 20. 02. 2020 09:35:48

Myslím, že to zodpovedá niektorým mojim vyjadreniam v zmysle „perfektne prevedené základné pohyby“. A len tak medzi rečou, asi sa vyhnem do budúcna nejakým hlbokým úvaham o svätom gráli ski techniky a len vždy nejako recyklujem túto jednoduchú myšlienku. Aj tak: jeden si poriadne neprečíta čo píšem a iný napíše že som debil už len z princípu že musí niečo také napísať(lebo iné nevie) :-)

P.S. a popis ideálnej techniky „aby šli lyže rovnakým smerom“ si s dovolením od MPS požičiam tiež

29.02.2020 18:44:30 #118 

ivan-ski

>> #117, IIIvan, 28. 02. 2020 14:50:10

Nechcem zbytocne nikoho zdrbavat, ale ked sa k tomu potrebujes nejak vracat tak OK. Samozrejme, ze som videl aj tie tvoje ine prispevky, tu somarinu o lyziarskom myte, bolesti noh a tlaku si uz napisal viackrat, reagoval som (nedokazal som sa ovladnut) az pri tejto poslednej. Podobna somarina je aj to co odcitoval z tvojho prispevku Harry na ktoru sa akoze tento „zboreny mytus“ odvolava, cit:

„Do dneška jsem se snažil právě jít od začátku oblouku co nejníže (= abych v apexu měl nejvíce pokrčené nohy) a potom tlačit do vnější lyže tak, abych vlastně dělal dřep na jedné noze (je fakt, že když ty oblouky zavřu /na ledě až do vrstevnice /, tak mám někdy na konci nataženou nohu a obecně mám velké problémy ve fázi „mezi obloukama“).“

Takze este raz pre matersku skolku. Nohy pri lyzovani bolia aj ked su pokrcene, aj ked su vystrete, to vedia vsetky male deti. Bolia hlavne v zavislosti od toho aku (fyzikalnu) pracu vykonavaju. Po druhe, VITA to popisal spravne, ak chce viac tlacit na lyze, vsetko robi spravne z fyzikalneho hladiska (z hladiska pokrocileho lyzovania sa da o tom debatovat). Tvoja reakcia, ze to nejak robi zle alebo naopak, je ako som uz povedal totalne diletantsvo, lebo je to nespravne, neodborne a dotycneho to akurat pomyli. Takisto je totalna pitomost ktoru dalej spominas cit: „Preto zjednodušená taktická rada do praxe lyžiara je „nezahajuj podrepom““

Pretekari jazdia (alebo zahajuju, alebo prehranuju) vpodstate stale na pokrcenych nohach, aj ked ich maju vystrete tak je to zhruba maximalny podrep co spravi bezny rekreant. Robia drep na jednej nohe, tlacia aj s pokrcenymi nohami, teda presne to co akoze kritizujes. A prave na jazde VITA je ten podrep spravny aj celkom to dava tej jazde dynamiku a pokrocilost. Staci mat trocha prakticke skusenosti, potom by si vedel, ze keby lyziar tlacil na lyze nejak zle alebo naopak, ze by tlak v danom momente znizoval namiesto zvysoval, tak by jednoducho nezatocil. Bezohladu na to ci je pretekar, alebo 3-rocne pluhujuce decko. Kazdy z nich tam ten tlak v danom momente citi (inak by nezatocil) a nasledne po celom prelyzovanom dni sa moze tak akurat pousmiat nad sprostostou, ze tento tlak s bolestou noh nijak nesuvisi :) Po dalsie, tlak, dokonca prilis nizky tlak na lyze u rekreantov vobec nezvykne byt problem. Tieto tvoje rady su z praktickej aj teoretickej stranky uplne mimo a mozu len pomylit.

Cize tieto tvoje vyroky su vsetko somariny, aj samostatne aj ked su nejak pospajane. Je jedno ci to cituje popleta Harry, alebo ty, obkecava spredu odzadu Newtom/Keplerom a pod., nic rozumne z toho nemoze vyjst. Keby si napisal nejake mudre veci a nepodstatne trocha doplietol, urcite by som ta lyziarskym diletantom nenazyval. Ale pokial sa vypisovanim tychto somarin stavias do nejakej pozicie „odbornika“ co bura lyziarske myty, tak som si na to dovolil zareagovat.

29.02.2020 19:31:22 #119 

IIIvan muž

>> #118, ivan-ski, 29. 02. 2020 18:44:30

OK, aspoň tu nie je nuda…

Takže Víťovo: „Do dneška jsem se snažil právě jít od začátku oblouku co nejníže (= abych v apexu měl nejvíce pokrčené nohy)“ je teda podľa Teba správne? Hm, fakt zaujímavé, to je strata času, popieraš totiž Newtona, ale ako myslíš…

Pretekari jazdia (alebo zahajuju, alebo prehranuju) vpodstate stale na pokrcenych nohach

Nemotaj prosím Ťa viac fáz do jednej vety. Najskôr je fáza „prehranenie“, ktoré môže byť cross-over(napínaním nôh), cross-under(„podtiah­nutím“-hlavne SL) a v reále sa často používa niečo medzi(„cross-through“).

„Zahájenie“ je až následná fáza, aj keď sa na ňu nemožno dívať ako na oddelenú fázu, ale na plynulý prechod fáz. Z cross-under(tých tvojich „pokrčených nôh“) sa vonkajšia noha predsa ešte v predspádnicovej časti oblúku vystiera a v apexe dosahuje maximum! V SL nie je úplne vystretá, v GS obvykle hodne, asi si videl momentiek dosť – aj keď pri rešerši Tvojej diskusnej histórie si si vyberal čerešničky ako sa ti hodilo a videl si vždy len to čo chceš.

29.02.2020 22:16:34 #120 

ivan-ski

>> #119, IIIvan, 29. 02. 2020 19:31:22

Takže Víťovo: „Do dneška jsem se snažil právě jít od začátku oblouku co nejníže (= abych v apexu měl nejvíce pokrčené nohy)“ je teda podľa Teba správne? Hm, fakt zaujímavé, to je strata času, popieraš totiž Newtona, ale ako myslíš…

Ano je to spravne. Vidim to na Vitovom videu co robi, co zhruba tym drepom v apexe mysli, a z hladiska fyziky a tlaku na lyze je to vsetko spravne. Keby na tom casovani tlaku nieco zasadne zmenil, alebo robil nespravne, tak na lyziach nezatoci. Keby si mal s lyzovanim nejake elementarne skusenosti, alebo si namiesto vymyslania teoretickych somarin (samozrejme „odborne“ podlozenych :) radsej vsimal ako veci funguju po praktickej stranke, vedel by si to mozno tiez.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.

Komerční tipy