Bunda
07.11.2020 21:27:23 #1
Dobrý den, chtěl bych se s vámi prosím poradit, jelikož se chystám koupit bundu. Něco málo jsem načetl ohledně třeba vodního sloupce, apod.. 5 na 5 (sloupec/prodyšnost) je prý střed, teda aspoň z toho, co jsem pochopil. Svět oděvu už zmítají všelijaké technologie a já nevím, na co se zaměřit. Buď koupit lyžařskou bundu nebo to nakombinovat skrz 3 vrstvy (termo, fleece, fleece) – druhá varianta je blbá úvaha pro lyžařské radovánky ? Jde mi o to se v tom MEGA nepařit, popř. bundu použít i na turistiku. Cena max 2100 i přes to věřím, že něco v té cenové relaci je. Čeho se spíš chytnout.. co myslíte ?
07.11.2020 22:11:21 #2
>> #1, filip.horak06, 07. 11. 2020 21:27:23
Nezateplena bunda a pod to libovolny pocet jinych vrstev je uplne vporadku (podle me mnohem lepsi reseni nez tlusta tepla bunda). Ale obavam se, ze za tyhle penize ta bunda nebude zadnej zazrak.
08.11.2020 15:16:14 #3
Za tyhle peníze seženeš použitelnou bundu jedině ve výprodeji, ale zázraky opravdu nečekej.
Řešit to vrstvením je mnohem univerzálnější, ale i tak uvízneš na poslední vnější vrstvě, protože jakákoliv membrána s vysokou paropropustností i vysokým vodním sloupcem stojí vážně ranec – a to i ve výprodeji.
Na zimní lyžování mám lyžařskou zateplenou bundu (Husky) z výprodeje, kdy jsem tehdy ulovil několik let starý model za super cenu – těsně pod 2500 Kč. Měl jsem výhodu, protože ten model jsem kdysi koupil jako nový (jako univerzální zimní bundu) a když jsem o cca 5 let později hledal novou bundu, tak jsem natrefil na nový kus původního modelu a pořídil jsem ho z e-shopu ve výprodeji.
Při teplotách mírně nad nulou a svítícím sluníčku se v tom dá lyžovat jen v rozepnutém stavu a ideální to není. Pro teploty pod nulou je to v pohodě. Pokud tě potká celodenní déšť se sněhem, tak počítej s tím zázraky se nekonají a zateplená bunda s levnou membránou bude vlhnout.
Mimochodem, pokud je bunda zvenku mokrá, tak ti i ta nejdražší membrána pomůže jen málo – většina membrán tlačí vlhkost z prostředí s vyšší vlhkostí ven, kde je menší vlhkost, ale když je venku 100% vlhkost, tak to nefunguje.
Na jarní/letní počasí na horách jsem lovil něco levného v Decathlonu, ale tam to chce jít spíš po vyšších řadách a číst si recenze. Hledal jsem softshellku na turistiku a pobyt na horách, v sekci pro turisty jsem nic vhodného nenašel – většinu jsem vyřadil po přečtení recenzí, další zbytek vyřadila z výběru prohlídka v prodejně. Zato v sekci pro „horolezce“ jsem našel tuhle softshellku: https://www.decathlon.cz/…8386970.html Zázrak to není, ale za ty peníze skvělé – pokud ti sedne velikost. Drobnou přeháňku nebo sněžení v tom zvládneš, na déšť to není, má to trochu prodloužená záda a lyžuje se v tom dobře.
Pokud by tvůj rozpočet byl o kus jinde, doporučil bych ti zkusit si třeba tohle: Zateplená – ve velikosti S – se značnou slevou: http://shop.mill.cz/…ht-blue.html
Nezateplená – ve velikosti S – se značnou slevou: http://shop.mill.cz/…ng-seda.html Ač se to člověku nezdá, tak je to s danými parametry super cena – ale je to výprodej, proto jen jedna velikost.
Deštivé počasí je oříšek a na to levné a vysoce paroprodyšné řešení prostě neexistuje, takže jsem ve nakonec výprodeji (se slevou přes 2000 Kč) koupil třívrstvou nezateplenou membránovku od brněnského Millu (mill.cz), která se perfektně osvědčila při příšerném „letním“ počasí na Hintertuxu.
Zejména pokud člověk jede do Alp, tak kvalitní vybavení umožní lyžovat i v dost otřesných podmínkách, takže ti špatné počasí nezkazí dovolenou, která tě i tak stála hromadu peněz – aneb ze svahu nás nakonec nedostal vytrvalý déšť a místy voda po kotníky, ale bouřka s blesky.
Profící v tomto počasí používali lyžařskou pláštěnku: https://www.headsportshop.cz/…0-2021-1410/
S malým rozpočtem bych to řešil vrstvami a na membrány bych spíš rezignoval – něco s membránou jedině z výprodejí.
08.11.2020 15:40:48 #4
Nezateplenou membranovku od Millu pouzivam taky, je to jeden z tech jejich vyssich modelu, takze bohuzel cena mimo zadani. Mam uz treti, vzdy vydrzela 8 sezon. Tu prvni jsem mel zateplenou, ale bylo v ni obcas zbytecne vedro. Takze ted uz druha nezateplena.
Lyzovani v softshellce je taky samozrenme mozne za hezkeho pocasi, ale uz 2× jsem se v breznove slunecne Francii musel jet na barak prevlict, protoze zacalo foukat. Ale je pravda ze ta softka byla hodne tenoucka. Ted mam lepsi a vloni na skialpech super.
A je pravda, ze kdyz huste prsi, tak i ty membranove bundy s tim maji problem. Ne ze by protekly, ale neodvadi dost vlhkost a clovek se nakonec koupe v potu (pokud se hybe, na postavani u bufetu vpohode)
08.11.2020 22:42:56 #5
Svoji lyžařskou Husky jsem kupoval zde: http://www.protec-kult.cz/…10494457.php (Obchody s pracovními oděvy občas mívají o dost menší přirážku, než obchody pro sportovce).
Vidím, že model Husky Across je asi nesmrtelný, stále ještě ho nabízí – to je ta bunda kterou jsem si před pár lety koupil ve výprodeji už podruhé a nelituji toho.
Pokud nemají na webu uvedenou velikost, tak jim napiš jakou velikost poptáváš – já jim tehdy taky musel psát, jestli mají velikost L.
09.11.2020 13:32:09 #6
bunda 5/5 bude jen zátěr ten pujde po dvou praních do kytek… určitě aspon 20/20 to bude tak 2vrství laminát ale za 2000,– no nevím i když když prší tak není kam odvést vlhkost a stejně člověk mokry od potu jak tu bylo zmíněno. Jinak samo sebou nezateplenou a vrstvit .Mně by osobně zajímala nano bunda pokud ji někdo má jestli funguje a kolik stojí.
09.11.2020 18:13:53 #7
Těch 5/5 se myslí vodotěsnost 5000 mm H2O / paropropustnost 5000 g/m2/24hod ?
Vodní sloupec 5000 mm je u lyžařské bundy spodní konec použitelného rozsahu a nečeká se, že by ji uživatel vystavoval vytrvalejšímu dešti nebo velmi mokrému sněhu, ale spíš je vhodná do suchého sněžení, tedy do podmínek, kdy sněží aspoň mírně mrzne. Je to pro uživatele, který když je špatné počasí, tak v nějaké rozumné době zaleze do restaurace.
Za střed lze považovat hodnoty kolem 10 000 mm, které jsou vhodné zejména pokud člověk lyžuje s nějakým baťůžkem, protože v místě kde jsou popruhy od baťůžku, je voda baťůžkem vtlačována do membrány. Pro nošení těžkého batohu se doporučují hodnoty kolem 20 000.
S paropropustností hodnota 5000g patří taky spíš na spodní konec sortimentu. Moje lyžařská bunda má 9000g a objektivně musím říct, že to žádný zázrak není a velmi výraznou pomocí jsou velké větrací otvory, které jsou v podpaží a které lze v případě potřeby rozepnout.
Jinými slovy v případě mokrého sněžení moje bunda 5000/9000 zvládne jeden den na svahu, ale pak ji musíte do druhého dne aktivně sušit, jinak bude další den nepoužitelná z důvodu naakumulované vlhkosti. V případě suchého sněžení ji lze používat celý týden, přes noc prostě visí někde na věšáku a stačí to.
09.11.2020 20:40:41 #8
>> #7, pefi.cz, 09. 11. 2020 18:13:53
Najhoršie je sedieť na mokrej sedačke, to žiaden vodný stĺpec nie je dosť. 20 000 nie je pre takéto podmienky prehnané.
09.11.2020 20:48:12 #9
>> #8, jurol, 09. 11. 2020 20:40:41
Naprosty souhlas.
09.11.2020 22:38:28 #10
Téma bylo bunda Vzhledem k tomu, že pro klečení v mokré trávě se uvádí 12 000 mm a pro sezení v trávě 5000 mm, tak pro sezení na sedačce je cokoliv poblíž 10 000 celkem dostatečné. Moje kalhoty (5 000 mm H2O) zatím kupodivu obstály velmi dobře. Na kalhotách mé partnerky selhaly švy a vodu ze sedačky její kalhoty nacucaly skrz nezalepený šev – v membráně problém nebyl.
Na snowboardové kalhoty se doporučuje jako minimum 10 000mm, asi proto, že lidé na snowboardu se poměrně často ve sněhu válí, posedávají a nebo klečí.
10.11.2020 08:17:41 #11
>> #8, jurol, 09. 11. 2020 20:40:41
Přesně na mokré a studené sedačce. Ideální prostředí na tvorbu hemíků.
10.11.2020 08:34:09 #12
>> #11, johnycek, 10. 11. 2020 08:17:41
Na lyžovanie nosím jednovrstvové gate, pôvodné využite náročnejšia zimná turistika, zimné lezenie. Majú už svoj vek, takže v takomto počasí to super istí igelitka medzi gaťami a spodkami. To je vodný stĺpec +nekonečno
10.11.2020 10:05:36 #13
>> #10, pefi.cz, 09. 11. 2020 22:38:28
Na kalhoty je 10000 dle mojí zkušenosti málo. Měl jsem je asi 8 nebo 9 let a mokrá sedačka na lanovce vždy znamenala mokrý zadek. Možná by ale stačilo alespoň sedací část kalhot občas naimpregnovat, což jsem nezkoušel. Teď mám 3. sezónu 20000 a je to O.K. Zvládnou i celé dopoledne v dešti bez propučení (vyzkoušeno předloni).
10.11.2020 18:49:47 #15
Rok používám bundu od Pinguin konrétně tedle model https://www.pinguin.cz/alaska_jacket 20 000/25 000 za tu cenu super. Je tak akorát zateplená, i když prší nic neprosákne, jde sehnat i levněji (já ji sehnal za 2000). 5000/5000 je k ničemu, déšť asi vydrží ale člověk se v tom bude potit jak v igelitu.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.