Domů Diskuze Hospoda Latrína - volný pokec o čemkoliv

Latrína - volný pokec o čemkoliv (strana: 16)

03.01.2026 01:19:51 #422 

slowthinker

>> #136, IIIvan, 29. 12. 2025 18:20:15

Mal som nedávno tú česť vzhliadnuť tvoje video pološusom na rozbitej čiernej zjazdovke na slalomkách, štýl naozaj jedinečný. K tomu viacero „periel zo zákulisia“ a obraz je hotový.

To jsi mohl vidět těžko. Videa mých jízd neexistují, a při pokusu je natočit se automaticky mažou.
Šlo zřejmě o nějakého snaživého napodobitele, černé rozbité vlastně ani nejezdím protože jsou moc lehké, a pokud pak je jezdím mnohem rychleji a drsněji než co jsi viděl ty.

V prvom rade sa ti musím verejne hlboko ospravedlniť/om­luvit, že som ťa v minulosti označil za trolla. Ty to totiž všetko myslíš úplne VÁŽNE, proste to tak cítiš/prežívaš a myslíš si to. No nič, verím že viacerí teraz pochopia, že to nemyslíš zle(to čo píšeš), že si proste „špecifická osobnosť“ a budeme sa tu mať všetci radi, vstříc k zářným zítřkům :-)

To si snad děláš legraci? Jestli se odteď ke mně začneš lísat, toto skomírající fórum prostě zabiješ! Jedině tvá bojovnost to tu drží nad vodou.

>> #137, VojtěchV, 02. 01. 2026 23:46:06

Jen mi do toho nikdy moc neseděly ty občasné zmínky o jízdě v branách, pochvala od Evžena na jeho lyžování na Stohu (myslím, že to byl on)

Exot v rámci místních kruhů určitě jsem. To jsem si uvědomoval už před letošním zájezdem do Santa Cateriny, kde jsme se soudruhy navzájem viděli na vlastní oči jak diametrálně odlišný máme přístup k lyžování.
Ale jak se popírají pokusy o jízdu v branách s exotismem?

03.01.2026 01:28:03 #423 

slowthinker

>> #137, VojtěchV, 02. 01. 2026 23:46:06

pochvala od Evžena…

Evžen ti tenkrát nabízel jízdy v branách, že ano? IIRC ty jsi přijal, já jsem se hned taky o jeho brány zajímal, a vzápětí se Evžen vypařil :-(

03.01.2026 23:46:42 #424 

VojtěchV muž

>> #422, slowthinker, 03. 01. 2026 01:19:51

Ale jak se popírají pokusy o jízdu v branách s exotismem?

No prostě si neumím představit, jak se dá stylem vycházejí z techniky pološusom na rozbitej čiernej zjazdovke na slalomkách vejít do bran OS nebo dokonce SL.

Evžen ti tenkrát nabízel jízdy v branách, že ano?

Jo, něco ve smyslu ať se přijdeme ukázat v branách, když si dovolujeme tady diskutovat od něj padlo. Ale ačkoliv jsem zájem projevil, od začátku mi to spíš přišlo z jeho strany jako projev nadřazenosti, než seriózní nabídka.
Mimochodem, kdyby se to dotáhlo k realizaci, tak by na tom mohl on jen vydělat, protože já jako člověk, který brány nikdy reálně nejezdil, bych samozřejmě neměl šanci tam něco předvést, protože klacky jsou trochu samostatná disciplína proti volnému ježdění…

05.01.2026 17:17:44 #425 

slowthinker

>> #424, VojtěchV, 03. 01. 2026 23:46:42

si neumím představit, jak se dá stylem vycházejí z techniky pološusom na rozbitej čiernej zjazdovke na slalomkách vejít do bran

Jednak si opravdu nemyslím, že IIIvan měl šanci vidět takové video mé osoby.

A bez ohledu na to, jestli takové činnosti sám provádím, nebo o nich jenom píšu a někde jsem je viděl, výše popsaná jízda „pološusem“ není zas tak jednoduchá. Tvrdím, že platí

• hypotetický pološusař určitých schopností se vejde do bran spíš než závodník určitých schopností – vejde se tam ve větší rychlosti a vejde se do těžší tratě (protože pološusař má širší cíle než závodník, snaží se zvládnout široký repertoár lyžočinností; je zvyklý provádět lyžování ve vyšších rychlostech než závodník, v těžších lajnách)
  • pokud se závodník do bran vejde, projede je rychleji než pološusař (závodník je specializovaný na lehčí tratě a co umí velmi dobře je sbírat v nich setiny a desetiny, a jeho technika je na to uzpůsobená)

Po termínu „pološusař“ jsem s radostí hrábnul, protože zní vážně poeticky, ale spíš jsem myslel hobíka-co-to-ždímá (neplést si s hobíkem-technikem ze snow.cz), případně i freeridera.

06.01.2026 15:57:58 #426 

VojtěchV muž

>> #425, slowthinker, 05. 01. 2026 17:17:44

„hypotetický pološusař určitých schopností se vejde do bran spíš než závodník určitých schopností“

Tak tohle už je na moji představivost asi moc. A ještě jak jsi do toho zavedl ty neznámé proměnné, co jsem vytučnil… :-)

06.01.2026 17:06:27 #427 

slowthinker

>> #426, VojtěchV, 06. 01. 2026 15:57:58

neznámé proměnné

Termín určitých schopností jsem použil abych předešel případným flejmům ohledně toho „kdo je víc“, jestli závodník nebo pološusař. Matematicky by se tvrzení zapsalo nějak takto
„Existuje pološusař a existuje závodník o kterých platí, že … daný pološusař se spíš vejde, ale pokud se daný závodník vejde pak projede rychleji“

To znamená, že nechci spekulovat jak dobrý/špatný ten závodník/pološusař musí být, aby tvrzení naplnili. Ale aspoň jedna (to když chci mluvit matematickou řečí) dvojice závodník/pološusař, resp. spousta dvojic závodník/pološusař (to když chci mluvit lidsky) to tvrzení určitě splňuje.

( Věřím, že zároveň platí, že
„Nejlepší“ pološusař smázne „nejhoršího“ závodníka v obou zmíněných „disciplínách“ (vůbec se do bran vejít / projet co nejrychleji).
a
„Nejlepší“ závodník smázne „nejhoršího“ pološusaře v obou zmíněných „disciplínách“.)

_____________­___________________
:-) Zamotal jsem to ještě víc?
Pokud bych to chtěl napsat jednoduše bez obav abych neurazil něčí city (vím jak jsou tu závodníci u některých lidí v úctě ;-) ), tak bych napsal
Pološusař projede i těžší brány, závodník projede ty lehčí rychleji.

08.01.2026 10:27:52 #428 

VojtěchV muž

>> #427, slowthinker, 06. 01. 2026 17:06:27

Zamotal jsem to ještě víc?

Jo :-D
Vychází mi z toho jediné. Bez toho Iiivanova videa pološusaře na černé se nepohneme :-)

29.01.2026 15:53:55 #429 

slowthinker

Reporty

>> #33, Roman Jílek, 29. 01. 2026 08:10:43

Já byl letos (14 dnů před tebou) během týdne 2 x na Seiser Almu, 1 x v Carezze a 2 x ve Val Gardeně a nedokopal jsem se k sepsání jediného reportu.

Tomu moc dobře rozumím. Už asi 20× jsem měl za poslední roky v hlavě, že určitě musím napsat report, a jsou z toho pouze 2 kousky.

Kromě velkých reportů existuje i stránka na vkládání minireportů
https://snow.cz/…t-minireport
Odkaz na tu stránku snad ani neexistuje, dostal jsem se na ni úpravou url :-)

V seznamu reportů pak minireporty nemají vlastní stránku a mají černý nadpis (datum), jako třeba zde: https://snow.cz/…ak-na-sumave

29.01.2026 16:44:48 #430 

Roman Jílek muž

>> #429, slowthinker, 29. 01. 2026 15:53:55

Díky za info. Tak nějak jsem o těch minireportech (kdysi) věděl, ale pak zapomněl. Zatím jsem žádný nenapsal, ale určitě je to dobrá alternativa napsat alespoň něco, když není čas nebo chuť napsat plnohodnotný report.

29.01.2026 17:36:52 #431 

Radek Holub - SNOW muž

>> #429, slowthinker, 29. 01. 2026 15:53:55

>> #430, Roman Jílek, 29. 01. 2026 16:44:48

Dříve jsme nabízeli obě možnosti, tj. jak „přidat report“, tak „přidat minireport“. Bylo to ale pro mnoho uživatelů matoucí, proto je nyní jen jediný odkaz „přidat report“ a v administraci v případě potřeby krátké reporty převedeme na minireport (ten pak nemá vlastní stránku, je to vlastně jen krátká zpráva ve výpisu, lze ale přidat více fotek).

12.02.2026 03:07:11 #432 

bont muž

Taky vás nebaví modrá, že to tam nejede :-Dhttps://www.facebook.com/…685887510638

15.02.2026 23:49:33 #433 

slowthinker

>> #775, orim, 15. 02. 2026 17:04:17

len sa obávam, aby sme spoločne neskončili v Rakúsko- Uhorsku.

https://www.youtube.com/watch?…
Z podcastu: Spekuluje se proč Fico po návštěvě u Trumpa běžel celý vyděšený za Macronem. Jedna z verzí je, že Trump Ficovi řekl, že se dohodl s Putinem, že Maďarsko skončí v ruské sféře vlivu. Fico se zeptal, co jako bude se Slovenskem. Slovensko je přeci součást Maďarska, odpověděl Trump.

Zní to jako vtip, ale obávám se, že je to reálné. Nemyslím, že Trump si kvůli geografickým nejasnostem běží koupit globus jako Babiš tenkrát když se začalo mluvit o Grónsku. Trump věří tomu s kým se potkal naposledy, a má pravděpodobně jasno od té doby kdy mu Orbán vysvětlil, že Slovensko vlastně je nedílnou součástí Magyarországu
(V podcastu se vysvětluje, že Uhersko je naše slovo, které Maďaři neznají. Tam se používá právě Magyarország)

16.02.2026 10:55:44 #434 

orim muž

>> #433, slowthinker, 15. 02. 2026 23:49:33

Arpád je čistý Madar, preto tie pseudo hypotetické vyjadrenia. Celý podcast je tak na pobavenie a pousmiatie sa. Trump , Fico a Orbán nebudú pri moci vecne a všetko sa zmení. To chce kľud a nohy v teple.

10.03.2026 13:38:41 #435 

13.03.2026 08:54:01 #436 

bont muž

Jak se nevozit nad lyží … https://www.facebook.com/…915722017536

14.03.2026 09:36:54 #437 

IIIvan muž

14.03.2026 11:08:13 #438 

slowthinker

>> #436, bont, 13. 03. 2026 08:54:01

Jako netechnik nerozumím komentáři. Můžeš to rozvést?

15.03.2026 01:26:10 #439 

bont muž

>> #438, slowthinker, 14. 03. 2026 11:08:13

kolmice k ploše/rovině skluznice no a ten capart se tělem na tý kolmici ocitne pouze při přechodu, když ty prkýnka protahuje pod tělem. Tělo mu jede z kopce dolů a on „jen“ vypouští nohy vpravo vlevo. Pěkný rozsah do boků, načasování tlaku, rovnoběžné bérce, přímky spojující klouby kotníků, kolen, kyčlí, ramen, jsou téměř rovnoběžné, vertikální pohyb přiměřený, ruce nikam nelétají, ramena natočena nepatrně z kopce, hlava naprosto v klidu. To je aktivní lyžování (vedení, časování, zatížení) dává lyži všechny impulsy pro to, aby ona pracovala a on z ni vymáčkl co všechno umí a milý cipís se mohl flákat. Využívá i reboundu a poměrně svižně uvolňuje tlak při výjezdu z oblouku.

15.03.2026 20:58:28 #440 

slowthinker

>> #439, bont, 15. 03. 2026 01:26:10

Dík za vysvětlení.

kolmice k ploše/rovině skluznice no a ten capart se tělem na tý kolmici ocitne pouze při přechodu, když ty prkýnka protahuje pod tělem.

Pro každého lyžaře platí, že nohy a pánev jsou na kolmici pořád (při mírném zjednodušení věci), tělo je mimo kolmici při zalomení.
Chceš tím tedy říct právě to, že tělo je téměř pořád v zalomeném stavu?

včera 13:44:11 #441 

VojtěchV muž

Já bych si teda zdaleka ani nebyl jistý tím tvrzením: milý cipís se mohl flákat.

To já tam prostě nevidím…

včera 21:16:48 #442 

bont muž

slowthinker … Jak se nevozit nad lyží – mluvím o těle.

VojtěchV … Je to souvětí a začátek je „To je aktivní lyžování (vedení, časování, zatížení), dává lyži všechny impulsy pro to, aby ona pracovala a on z ni vymáčkl co všechno umí“ Ano opravdu se tam nefláká, bude to kondičně náročné a náročné i na přesné provedení, ovšem nedělá věci navíc což je problém valné většiny lyžařů. Třeba mu nerotuje pánev vnitřní stranou do předu a nepřisedává zadkem do oblouku.

včera 22:02:03 #443 

oblouk muž

>> #442, bont, 16. 03. 2026 21:16:48

Vím, je to dítě. Ale:

Tobě nevadí to rajtování nahoru dolů trupem? Nešlo by to jinak? Tlakově líp? Trošku obráceně?

Nikdy nikdo nikoho nenaučil lyžovat - každej se to musí naučit sám. Dá to ale čím dál víc práce - a bolí to.

včera 22:58:49 #444 

bont muž

Tady první výřez z cca vrcholu oblouku – do oblouku je skvěle položený a je opravdu nízko nad sněhem – to je nosné. Aby se vešel v přechodu mezi oblouky s nohama pod sebe tak , díky právě preciznímu provedení s nízkým zadkem, musí i pro normální závodní postoj při oblouku cross under mít zadek výše, jinak by v momentě podjíždění nohou pod trupem byl špatný postoj (zasednutí a možný pád). A další výřez je v jednom přechodu a tady je to úpně čistý crosunder. Další střih je opět při přechodu a i zde je to v polovině nebo opět spíše ke cross under než cross over. Taky je slušné držení těla, kdy pro nácvik má tělo ve stálém úhlu k sjezdovce, takže s ním nepumpuje. Jede bez hůlek nemá si tím pádem dát jak impulz, fakt je to těžší, a tak si na výjezdu pomůže lehounkým přizvednutím, které krásně zužitkuje pro rychlý přechod přechodové fáze. Není tam úplně tlak ve vrcholu do lyže, aby to katapultovalo, ale je to cipís. Tohle je povedené vedení lyží, práce nohou, těla, rukou – celá technika i fyzička a další přijde s růstem.

Fotky

včera 23:02:45 #445 

bont muž

výřez 2 a cross under 3

A tady komentář autora videa

Příkladný kinetický model přírodního lyžování @emma10 se chová a pohybuje jako pasažér na svém moderním vybavení, využívá vykrojení lyží a jejich mechanické vlastnosti (torze, odraz, podélný ohyb) _ přesný, silný, rychlý, minimální, koordinovaný, funkční progresivní pohyb

Fotky

včera 23:20:42 #446 

slowthinker

>> #444, bont, 16. 03. 2026 22:58:49

a tak si na výjezdu pomůže lehounkým přizvednutím

To je to jediné co jsem jako netechnik zaznamenal. Jak na konci každého oblouku šíleně nadskakuje.

(Tak jako by VojtěchV viděl rád mě na lyžích, já bych viděl rád tebe, ať už na videu nebo v reálu :-) Nemyslím to rozhodně ve zlém, ale vypadá to, že tomu teoreticky vážně dobře rozumíš, a zajímalo by mne jak/proč ses to naučil a do jaké míry to dokážeš aplikovat. Někoho to může zajímat jen teoreticky a nelyžovat, že ano. )

včera 23:23:50 #447 

bont muž

Kouknul jsem ještě na autora videa a pan Thanos Floros tam má slušný návod jak ušetřit za lyže :-)

https://www.facebook.com/…316494194807

… Dokud nebudu mít rovnováhu tak nemá cenu koukat po prknech ani si kupovat skipas :-D :-D já bych to nedal. No možná s helmou a hůlkami (běžeckými) 8-):-D

včera 23:31:05 #448 

slowthinker

>> #447, bont, 16. 03. 2026 23:23:50

Já třeba rovnováhu nemám a pro lyžování to nevadí. Chůze po obrubníku je pro mne problém, moji známí lyžaři mi doporučovali slackline ale na to absolutně nemám.
Při dynamickém lyžování není „běžná“ rovnováha potřeba.
Na bruslích to musí být stejné, ne?

edit: až teď jsem se podíval na tvůj odkaz :-D souhra myšlenek

dnes 00:51:18 #449 

oblouk muž

>> #444, bont, 16. 03. 2026 22:58:49

Poměrně dobře lyžujících děti je na internetu hodně. Lyžují podobné, rozdílnosti v „detailech“ jsou patrné… https://www.instagram.com/…DV3AVJwiFnc/?…

Nikdy nikdo nikoho nenaučil lyžovat - každej se to musí naučit sám. Dá to ale čím dál víc práce - a bolí to.

dnes 01:06:20 #450 

bont muž

úplně nenadskočí – ona (je to 10 letá holčina) si s sebou „vezme“ lyže a stihne je v té fázi uvolnění protáhnout aktivně pod sebou. To je právě rozdíl oproti rekreačnímu/spor­tovnímu lyžování. Tam lidi na lyži stále stojí a celý rebound (když se jim povede zatlačit a lyže jim ho poskytne) si pustí do těla, jako do svojí hmotnosti – :-) z toho vyplývá, že se zvedají do svahu a na svoji váhu krát nějaké přetížení tam používají svaly,. Také mohou mít problém s terénem, protože po něm jedou celou vahou+, a právě to je ta jedna z prací co mám v úvodu, že ji tam ta holčina nemusí dělat – že se fláká :-) Impulz pro ukončení oblouku si dává malým cuknutím rukama, kdy je to nepatrné přizvednutí a ihned jde tělo přes lyže na druhou stranu. Je tam i pěkně vidět jak v nulové/rovnovážné pozici není nikde zalomená. V té přechodové fázi je schopna netlačit na podložku a ty lyže si protáhnout s minimem úsilí pod tělem – tady vedu lyži která je nezatížená z hrany na plochu a na druhou hranu – to je vedení mezi oblouky, pro které musím mít cit. Rotuje se tam okolo těžiště a ideální je být nerušen – nemáš tam oporu.

Mě lyžování bavilo od -nácti. Jednou jsem na podnikovém kurzu zažil Jardu Pluskala pak mě učil 2 roky kámoš boule volný a padnout do oblouku :-D. Potom 15 – 25 let sám podle stop. No dneska na to mám poměrně slušné papíry z obou linií a nějakou zkušenost. Lyžování je velmi variabilní a největší problém je lidem vysvětlit, že jak říkal Jarda „Lyžuju pro zábavu , ne abych se unavil.“ :-D:-D – přesně si pamatuji jak nám to řekl na Šachtách a na osm otevřených oblouků zmizel dolu na své výbavě od Salamonu (nějaké ty 9000 bez poloměru a boty snad se zadním nazouváním) . Závodní lyžování je pak v prvé řadě o čase, ten neokecáš, a tam musíš dřít a dřít techniku . Lidi by chtěli jezdit jak závodníci, ale nevidí co oni pro to dělají. Třeba když se malí budoucí závodníci nenaučí jezdit v rozrytém terénu tak potom v boulích jezdí slalomový oblouk – jde to , ale blbě se na to kouká :-D

No rovnováha je potřeba hoodně – jen si ji dovedeme „očůrat“ hybností – neumím to a tak potřebuji hybnost – techniku mi nahrazuje fyzička :-D to znám

dnes 06:31:54 #451 

slowthinker

>> #450, bont, 17. 03. 2026 01:06:20

No rovnováha je potřeba hoodně – jen si ji dovedeme „očůrat“ hybností

To zní jako kategorické prohlášení :-) Budu oponovat stejným tónem:

Rovnováha je asi potřeba když jezdec WC trénuje superpomalou jízdu na modré sjezdovce.
Ale při normálním lyžování rovnováha není potřeba. Porovnej

• chůzi po obrubníku, který je pevný a ani se nehne a pohyb nohou je tedy velmi omezený, a chodec dělá komplikované a z hlediska rovnováhy obtížné pohyby a v pomalé rychlosti
  • lyžování v aspoň střední rychlosti, kdy stačí malý lyžařův pohyb který vyvolá poměrně velkou sílu působící na lyžaře, a lyžař má k dispozici více metod jak ovlivnit rovnováhu než ten chodec na obrubníku (například úkroky stranou, předklony a záklony)

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.

Komerční tipy