12.09.2013 15:39:34 #212
>> #209, PetrAT, 12. 09. 2013 14:16:43
Není to hezká historie – zkusme zapomenout, pravdu nehledejme, rozhodně není jen na jedné straně… Nebylo by tohle poněkud případnější? – http://www.youtube.com/watch?… – event. i s nějakým komentářem.
12.09.2013 17:57:07 #213
toto už je opravdu smutný příběh ....... http://sport.idnes.cz/…yzovani.aspx?…
12.09.2013 18:45:07 #214
>> #213, korsičan, 12. 09. 2013 17:57:07
Ach jo – vždyť to je přesně ta stejná zpráva, na kterou jsem reagoval komentářem a uvedl jsem raději pozitivnější odkaz kterej sem asi víc patří… V něm ta holka vypadá na těch lyžích už zase líp – dokonce to i potvrdila slušným výsledkem ve sjezdu tamtéž…
12.09.2013 18:49:55 #215
>> #214, oblouk, 12. 09. 2013 18:45:07
Tak to promiň, nějak jsem to přehlédl.........
12.09.2013 19:04:30 #216
>> #215, korsičan, 12. 09. 2013 18:49:55
Nic se neděje – jen mě hodně s..e, jakej „obraz“ dokáže rozpoutat nějaká zas…á cižádostivá PR agentura!!! – a že si za tím účelem dokonale tu holčinu „osedlala“. Je mi líto jí, obou Petrů i maminky… Nelíbí se mi, že to pak, bez jakékoli znalosti faktů, komentují, šíří a rozvíjejí lyžaři, které by mohlo zajímat spíš to klouzání… .
12.09.2013 20:04:33 #217
>> #216, oblouk, 12. 09. 2013 19:04:30
Rodina Záhrobských je mediálně známá, jsou v médiích už několik let, takže tento stav může komentovat každý, jak se mu zachce. To je daň za mediální obraz, který je už nějaký ten pátek živí – kromě toho lyžování.
Smutné je na tom to, že se hádají o peníze, které vlastně nemají přesného adresáta.
Ano, závodí Šárka, vyhrává (vyhrávala) opět Šárka a peníze tudíž dostává Šárka.
Na druhou stranu. Kdo platil její tréninky, kdo platil její vybavení, kdo platil výjezdy za trénováním do Alp, kdo platil všechny ty závody, kdo platil toho trenéra (Záhrobský starší), kdo platil vlastně všechno do jejích cca 18–20 let, kdy Šárka nevydělávala ani korunu ????? Dost silně pochybuji, že si to platila sama ze svého prasátka, které jí při svátcích, narozeninách a vánocích, plnila babička s dědečkem. Její SPORTOVNÍ výchova také něco stála.
Takže z tohoto morálního pohledu, není věc až tak jasná, jak se to prezentuje.
Ostatně, není to ani první, ale ani poslední případ, kdy se rodič (trenér či manažer) a dítě (sportovec), soudí o peníze.
12.09.2013 21:13:44 #218
Taky mám z toho všeho rozporuplné pocity a myslím si, že to zdaleka
není tak jednoduché jak napíší novináři
Ostatně Korsičan to tady zmínil
Co se mi v poslední době zdá, jakoby Šárka už myslela na zadní
kolečka
Lyžovat umí a byla by škoda, kdyby to zabalila. Ale je to pochopitelné,
mládí se dere vpřed .
12.09.2013 21:42:43 #219
Tazke,tazke veci.
Ja vam poviem len tolko.Vychovaj svoje dieta od mala/cca 3 roky/ vraz do toho svoje prachy,a bez istoty vysledku sa snaz.
Sarka mala stastie,ze ju mal pod sebou taky ras,aky Zahrobsky bol.Inak by si moc nepipla.Ako sa hovori,vsetko zle je na volaco dobre,a naopak.
Je zaujimave,ze ked to vyjde/kariera/,tak si nikto nespomenie ako to bolo za mlada,kazdy vidi len vysledok.
Len nech je Sarka v zivote stastna,oddrela si to sama,len je mi luto,ze sa rodina rozpadla.Nuz,taky je zivot.
A este podotknem,ze Sarka si musi byt vedoma toho,ze za svoje prachy tahala vo vrcholovom lyzovani svojho brata.A to velmi dlho.
Takze znovu,tazke,tazke veci.
caute Harry
12.09.2013 21:44:41 #220
>> #217, korsičan, 12. 09. 2013 20:04:33
To je daň za mediální obraz, který je už nějaký ten pátek živí – kromě toho lyžování.
I ten poslední novinář se snaží nějak živit.Ten „mediální obraz“ jsme už vloni debatovali u Lins. Jak u ní tak u Šárky bude pravda jak to bývá,tak asi nějak napůl.To,že začátky lyžování si určitě neplatila z prasátka je jasné .
>> #214, oblouk, 12. 09. 2013 18:45:07
Na tom videu vypadá o mnoho líp než na jaře v SG na červený ve špindlu.
12.09.2013 23:10:41 #221
>> #220, m3, 12. 09. 2013 21:44:41
Na tom videu vypadá o mnoho líp než na jaře v SG na červený ve špindlu – jo, taky proto jsem to tam dal, abych odvedl pozornost na to, čím bychom se tu ASI měli zabývat…
13.09.2013 07:03:03 #222
Na tom videu vypadá dobře na jednoduchém vršku, tam by ovšem vypadal dobře kdejaký dorostenec. Na střední části (od ca. 1:10), kde se to stává rychlejší a těžší se postaví, pasivně očekává co se bude dít a stojí na tom značně ztuhle. Veškerá aktivita z vršku je fuč. Je to tak na úrovni FIS závodů.
13.09.2013 08:22:36 #223
Mě se líbí hlavně její slalom od 3. min. Nádherná práce s přesným načasováním zavírání boků a předávkování reboundem tlaku z vnitřní do vnější,takhle jsem to ještě neviděl,čumím jak puk:-D, tohle dokáže málokdo, smekám. Tohle je téměř na bednu!!8-O Nohy budou nabušené, po tak velkém doskoku nemá žádné vibrace. Dvojité využití G tíhového zrychlení síly na startu těsně před odrazem taky mooc dobré. Máme se na co těšit !!
13.09.2013 11:05:14 #224
>> #223, Thomas, 13. 09. 2013 08:22:36
Thomasi,si zaujimavy a vnimavy clovek.Tvojim problemom je ,ze aj nepochopeny.
Sarka tym ze usla od Stastneho,znovunastartovala svoju karieru.Treba len drzat palce,aby zdravie vydrzalo,a priala aj stastena.>> #222, Martin47, 13. 09. 2013 07:03:03
Martine,len tak by ma zaujimalo,co vlastne chce tym videom dokazat.Ze co nedokazala doteraz,tak teraz zvladne?
Je jasne vidiet,ze ako pises ide pasivnu jazdu.Sarka je slalomarka,ma problem s obrakom,a nie este s tymto.Na takuto trat treba gule,kopec penazi aby bolo natrenovane,a potom mozno pomyslat na desinu.
Ale jak pise Thomas,dvojite vyuziti G tihoveho zrychleni sily na startu,je obrovskou perspektivou.
caute Harry
13.09.2013 12:15:21 #225
>> #224, Harry, 13. 09. 2013 11:05:14
Co sledují videm nevím, co tréninkem SG asi ano. Šárce to vždycky šlo ve SL na plošších pistách, na prudkém už tak ne. To svědčí o nedostaku odvahy. Kyž ji v tréninku začnou víc pouštět do SG a DH na náročnějších tratích, může se to pozitivně v rovině mentálu projevit v prudčích slalomech. Dalším bonusem může být posun v kombi.
13.09.2013 19:24:26 #226
>> #225, Martin47, 13. 09. 2013 12:15:21
Jen tak matně si vzpomínám, že vyhrála SP SL v Aspenu(dokonce to snad byl i její oblíbený kopec). A to bych řekl, že zrovna plošší pista nebude:-(.
18.09.2013 13:51:49 #227
>> #225, Martin47, 13. 09. 2013 12:15:21
Video je přece část z ročního časosběrného dokumentu – viz. http://www.sarkastrachova.com/page3.php . V jejích výsledcích lze vysledovat,že je relativně úspěšnější na těžších kopcích a v těžších závodech (relativně proto,že je tam větší odpad). Vždyť ona skoro nikdy nepadá – a viditelně nemění taktiku jízdy, nebo jak se říká tomu, když není znát, že teď vjíždí do mírnějšího – což u ostzatních poznat myslím je – (ale možná má blbej názor blondýna co se právě vrátila z Londýna).
05.12.2013 14:53:42 #228
http://skimagazin.cz/…kemquot.html
Zajímavé i zvláštní čtení
Mluvit o své dceři jako o Strachové resp. Záhrobské … v té rodině se
musel stát hodně velký průser. Hlava mi to nebere, ale i todle je život
..
05.12.2013 15:27:50 #229
>> #228, PetrAT, 05. 12. 2013 14:53:42
On se i z toho, co se objevilo v médiích, nějaký obrázek udělat dal. Ale rozhodně to není jediný příklad vztahu, kdy dítě a rodič spolu delší dobu nekomunikují. Vždycky se to stávalo a stávat bude.
Nakonec Lindsey se svým otcem taky roky nepromluvila, on nebyl na její svatbě…
S Petrem už jsme dneska dost dlouho telefonovali a i mail jsem mu k tomu článku poslal. Ale řešili jsme lyžování a částečně média, soukromí ne.
Odpíchlo se to od toho, co jsem tento týden psal v blogu:
"Pozoruhodný byl start Šárky Strachové. Sjezd nejela pět let a pamatujeme, že za Šťastného eliminovala i SG a dokonce i obřáky. Nyní se tedy po této nesmyslné pauze (jakkoli se dá chápat, že v tehdejší krizi se zoufale snažila zaměřovat na to, co jediné ji drželo v širší špičce, tedy slalom) zase nesměle vrací – ale obávám se, že se tam, kde kdysi dávno byla, už nedostane. Motivací by měla být superkombinace. Dojela 51. z 54 a celou trať jela na toto pořadí. Přežila ve zdraví a trénink v rychlosti by jí měl být k užitku.
Je to vlastně paradox. V zemi, kde děcka odpradávna převážně mydlila slalomy – nejsnáze trénovatelné a naučitelné, samozřejmě podporované i našimi horami a terény – to byl právě Papá Záhrobský, kdo své děti honil, aby jezdily všechno. A kdo si pamatuje na jeho a Kelemenův legendární UNIGAS CUP z poloviny 90. let, ví, že tato úžasná série závodů pro předžáčky obsahovala v rozporu s oficiální věroukou také „sjezd“ a „super-G“. Samozřejmě se ve Vítkovicích, Pasekách či Jablonečku nekonal žádný drasťák, ale už jenom magické „sjezd“ a možnost rozkulit to z kopce s minimem zatáčení děcka – a leckdy ještě víc rodiče – ohromně prožívala. Šárka od mala hodně trénovala se starším bratrem, rychlou jízdu ani jako slalomářka nezanedbávala. Ve svou nejlepší dobu byla ve 30 WCSL v super-G a odjela velmi dobré kombinace. A tohle všechno poté bohužel šlo do kopru…“
Tréninky teď v LL absolvuje (včera 55., dneska 63.) a měla by jet i ty sjezdy, když už tam jsou pro ČR 2 místa.
05.12.2013 15:46:24 #230
>> #226, johnycek, 13. 09. 2013 19:24:26
Vím, že je to ze září, ale nedá mi to.
Ano, Aspen jí seděl, vyhrála ještě s Papá 30/11/08 a podruhé 29/11/09, kdy už s ním poprvé nebyla, ale ještě pořád v podstatě jezdila „to jejich“.
Cenné bylo, že tehdy stavěli trenéři konkurentek (Švédsko, Rakousko) a ona to dala.
V tom 2009 neskutečně ulítla v 1. kole, všem dala přes vteřinu a Schildovce 1,5. Druhé kolo slušně uhájila a vyhrála o 0.58.
Papá, který to už viděl jenom z TV/počítače, to – naše soukromá konverzace – okomentoval: „na tom ledě se ostatní posraly“. Což by o nedostatku odvahy nesvědčilo. Ale je fakt je, že na oblíbeném kopci si závodník věří a spíš mu to tam sedne.
Nakonec těch nejlepších x holek se pere tolikrát na různých svazích, snězích, tratích od trenérů, že při dostatečné stabilitě a dobré konstelaci se vítězství leckdy urodí i u vítězek nesériových. Viz např. loni Zuzulka, jak dneska mi Petr vhodně připomněl.
30.12.2013 21:03:34 #231
Dřív, než jsem se dostal k tomu, abych diskusi o Šárce, která se rozvinula od postu 287 tohoto vlákna
přenesl sem, nalinkovala je Krabice. Rád tedy pokračuju tady, kde je to příslušné. Přímo navazuju na posts o rozhovoru se Šárkou ve SNOW 2011.
Pusťte si toto:
http://www.svtplay.se/…ske-konstigt
Není třeba umět švédsky a vlastně ani anglicky. Soustřeďte se na jediné: personality. Co říkáte?
30.12.2013 23:11:15 #232
31.12.2013 01:20:36 #233
>> #232, ivan-ski, 30. 12. 2013 23:11:15
Mně přijde ohromná. To je projev! Upřímný, nevykalkulovaný, otevřený, přitom na těch 18 překvapivě střízlivý, přemýšlivý, zralý. Což přesně pasuje k tomu, jak se projevuje v cíli, v rozhovorech, i k tomu, jak ji líčí ti, kdo ji třeba znají už roky.
Kvalitní rodina, dobré geny, zjevně dobrá výchova.
Rozhodně skvělá inspirace pro stovky a tisíce závodících žákyněk. Skvělá reklama alpského lyžování, alespoň trochu vyvažující některé profláklé týpky z FIS.
P.S. Také já často ukazuju na některé kritikyhodné momenty, které jinak v mainstreamu nezaznívají. I proto mě těší, když se nad něčím nebo někým můžu rozněžnit. Nad touto Miškou s radostí.
Pro přehlednost: jde o Mikaelu Shiffrin a toto video:
31.12.2013 03:13:28 #234
31.12.2013 11:04:02 #235
>> #232, ivan-ski, 30. 12. 2013 23:11:15
… tak sa vyjadrim k Schiffy. Fakt dobre video. Ma 18 a vyzera, ze o lyzovani by uz mohla prednasat.
… mohla by o tom přednášet, je otázka, jestli by chtěla, troufla si, jestli by jí to dovolili. Mnohým tady, možná všem, by nepochybně přinesla spoustu nového. Nechceš ji zkusit přesvědčit? O náklady na honorář se podělíme.
A myslíš, že všechno kolem svého lyžování od začátku vymyslela
úplně sama? Já bych spíš řekl, že se v jejím případě potkaly
minimálně dvě šťastné hvězdy. Nechci její přínos nijak podceňovat,
ale do jaké míry se na jejím projevu podepsal trenér/trenéři, se kterými
se doteď ve své kariéře potkala?
Vypadá to, že umí daleko víc než jen bezduše mlátit do klacků na svahu.
Myslíš, že nejsložitější povel, který je schopna aplikovat v jízdě
je: „necpi to rameno do obouku“?
Nebo o tom všem i přemýšlela, s někým, kdo toho ví ještě daleko
víc, to rozebírala do detailů?
Možné je obojí, ona je nepochybně supertalent, ale je jen součástí souhvězdí. O ostatních jeho hvězdách se média v dobrých časech zpravidla tolik nešíří.
Konec spekulací, pokud se příliš mýlím, možná mě ti, kteří SP znají i jinak než z televize a divácké tribuny, vyvedou z omylu.
31.12.2013 11:33:29 #236
>> #235, ˘Ö˘Krab, 31. 12. 2013 11:04:02
Co jsem našel na netu, tak základy získala od matky Eileen.
Prakticky celá rodina se motá kolem lyžování a závodního lyžování. Maminka na vysoké lyžovala (a zřejmě hodně dobře), bratr Taylor jezdí FIS závody a otec Jeff se motal kolem lyžování jako lékař.
Více např. tady.
31.12.2013 12:14:21 #237
>> #236, Pavlos, 31. 12. 2013 11:33:29
Porovnám se Šárkou (BFU zdroje z doslechu a dočtu):
Mají společné to, že jejich bratr také závodil na vysoké úrovni. Tím
to v podstatě končí.
Mikaela vzešla z jiného podhoubí, vypadá to skoro na zárodek dalšího
lyžařského klanu, možná se jí povedlo zúročit zkušenosti už ve druhé
generaci.
Každopádně je M. jiná, víc extrovertní, schopná i mluveným projevem
reprezentovat tým. Za Š. hovořil dlouhou dobu otec, až jsem měl (a mám
stále silnější) dojem, že on byl od počátku do konce mozkem celého
projektu. (Platnosti této domněnky nahrávají i následná tápání ve
výběru trenérů a změny techniky jen pro změny.)
31.12.2013 15:51:11 #238
Abysme zase nedělali z Mišky světici zkříženou s Janou z Arcu a ze Šárky potvoru. Introvertnost a extrovertnost je přece vlastnost, která člověka jako osobu neopatřuje plusem nebo minusem. Pro určité činnosti a kariéry je potřebná, vhodná, výhodou, takže Shiffy má velkou výhodu (včetně výhody angličtiny). Ale tohle všechno se skládá do Ausstrahlung (česky snad kouzlo osobnosti, charisma). V tom byla vždycky Šárčina slabina – dokud byla mlaďounká, bylo přiměřené a často i taktické, že mluvil spíš otec, ale čím je závodník výš, tím víc chtějí média komunikovat přímo s ním. Kdysi sice skousla (skřípajíce zuby, musela) nemluvu Stenmarka, ale on byl výjimka a výjimečný i výkonnostně.
Komunikace prostě nikdy nebyla Šárčinou silnou stránkou, v tomhle má Miška výhodu. Tím ji nijak nechci hodnotit jako „lepšího“ člověka, i když rozhodně vyvolává kladné emoce a máme asi tendenci přenášet je i do „hodnocení“ takové osoby.
Na těch 18 let (v březnu 19) ale obdivuhodné. Ale někdo je zralý brzy, někteří nikdy…
31.12.2013 17:30:33 #239
Krab, aku prednasku? Ved to video je prednaska. Snad nebude rozpravat o vrstevniciach, spadniciach, angulaciach a podobnych hlupostiach. Toto sa nauc naspamat, vytlac si to ako plagat, nalep na stenu a zakazdym ked ta napadne rozmyslat o roznych typoch lyzi pri cloveku, ktory nie je aspon vo faze „uspesny zavodnik“ si na to spomen.
~
Just 3 years ago i had 2 pairs of skis.
Now i'm learning how to feel the differences, different side-cuts, bindings and whatever differences that Atomic can provide for me.
Last year every time my serviceman came down to the bottom of the hill and asked me how did that feel, „well it felt good“ that was my answer every time.
I mean the skis have to be good, boots and everything has to work well, but at some point it's the driver not the equipment.
It's the skier.
If you ski well then it's gonna work.
Skis are built to be skied on and to turn, so unless it's a really bad pair of skis you have to be able to make it work when it comes down to it.
I skied races on skis that hadn't really worked that great and just something fell off.
When you're skiing on perfect skis all the time you get really spoiled, you get really used to it.
Then you have one pair when the edge maybe isn't quite so great maybe you hit a rock or something and it feels like the end of the world.
(Mikaela Shiffrin)
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.