Výběr lyžáků - Diskuzní fórum o lyžování - SNOW.CZ
Domů Diskuze Lyžařské boty Výběr lyžáků

Výběr lyžáků

04.11.2011 16:53:15 #1 

elwood

Zdravím, potřeboval bych poradit ohledně výběru bot. Jsem velmi dobrý lyžař, jezdím funcaraving, racecarving. Jezdím na Elan Waveflex 10 na příští sezonu přemýšlím o nějakých 14kách. Vážím 70kg. Díky za rady…

05.11.2011 13:30:00 #2 

kuliiik muž

Lange RS 140, 130, 120. Tecnica diablo inferno 150R, 130R, 130, 110. Salomon X3 LAB MEDIUM,X3 LAB SOFT, X3 130 CS, X3 120 CS. Nordica, Head, Garmont. Těch bot je tolik, že je nejde sem skoro ani vypsat. Musíš zkoušet, vybírat. Je to jen na tobě co od bot očekáváš. Záleží jaké máš nohy.

05.11.2011 17:06:57 #3 

HonzA_ muž

>> #2, kuliiik, 05. 11. 2011 13:30:00

Rozhodně se nepovažuji za odborníka na boty na FUN. I proto jsem sem nic nepsal.

Ale trochu mně udivují doporučované boty v nejvyšších tvrdostech (Lange 140, Tecnica 150, …) pro 18–19 letého 70kg lyžaře – vůbec mi to nejde dohromady s tím, co si o požadavcích na botu pro FUN myslím.

Jaké optimální vlastnosti by tedy měla mít „obojetná“ bota dobrá na FUN i RACE? A kde je třeba udělat ten kompromis?

>> #1, elwood, 04. 11. 2011 16:53:15 Elwoode, asi by bylo fajn napsat v jakých botách jezdíš teď, co se ti na nich líbí/nelíbí, proč chceš nové a co od nich očekáváš…

Já Igorovi ve Špindlu nesmrdím!

05.11.2011 23:22:41 #4 

elwood

Jezdím ve starých Dolomitech omega 8(sračky), pro mě bota už určitě měkká, myslím si že, s nimi nedokážu vyvolat takový tlak na lyže a navíc mě s nimi limituje určitě i náklon.

06.11.2011 10:22:24 #5 

HonzA_ muž

>> #4, elwood, 05. 11. 2011 23:22:41

Takže hledáš tvrdší botu (než je tvoje současná rekreační s flexí 70), která bude užší aby ses vyhnul bootoutu.

Předpokládám že hledáš opravdu sportovní náčiní a ne bačkůrky a že pro fun potřebuješ boty, které nejsou moc tvrdé ve flexi (můj názor, fun nejezdím a někdo zkušenější to třeba doplní). Tak bych doporučil se pohybovat v kategoriích sportovních bot (ne rekreačních) s flexí někde mezi 100 – 120. Tyhle kategorie výrobci často označují jako Race.

Co vím, tak funaři hodně chválí třeba Dalbella Krypton. Ty by ti nesedly? Co vím, tak Kryptony mají dost specifický tvar a nesednou každému a tak by to chtělo pořádně zkoušet.

Jinak každopádně platí hlavně to, že ti boty musí sedět a musí mít správnou velikost (NE VELKÉ!). Článků a diskuzí na tohle téma tady už bylo spousta, tak pohledej v diskuzi a nebo v archívu.

06.11.2011 12:05:17 #6 

escape muž

zdravim, chcel by som sa poradit ohladne vyberu lyziarok, nie som profik ako vela z vas, ale skusim, som pokrocily lyziar, ktory pravidelne lyzuje, mal som obyc lyziarky a teraz by som chcel nejake s FI okolo 80, pozeral som Tecnica Phoenix Max 8 a Rossignol Alias Sensor 80, dlzku chodidla mam 267mm, aku velkost idealne? pripadne aky je rozdiel medzi dvomi spomenutymi modelmi,alebo radsej nejake ine? veeeeeelmi pekne dakujem za rady :-)

Chcel by som raz vedieť lyžovať ako Ted.

06.11.2011 12:14:10 #7 

escape muž

este som zabudol, vyska 184cm a 90kg diky :-)

06.11.2011 15:47:08 #8 

TomáS muž

>> #7, escape, 06. 11. 2011 12:14:10

Na90kg a pokročilého lyžaře bych volil rozhodně alespoň 100. Velikost MONDO 260 by ti měla sednout.

06.11.2011 15:50:10 #9 

escape muž

diky, mal by si aj nejaky konkretny tip?, myslim z coho by si vyberal ty

06.11.2011 16:18:56 #10 

TomáS muž

>> #9, escape, 06. 11. 2011 15:50:10

Nemám, lyžáky vybírám podle toho jak mi sednou na nohu, resp. spíše jak moc mi sou malý, s ohledem na jejich vyšlápnutí. Taky beru v potaz budoucí úpravy. Takže tohle ti nikdo neporadí. Budeš jich muset pár vyzkoušet. Salomon, Lange, Nordica, Tecnica…tady chybu neuděláš.

06.11.2011 17:31:32 #11 

escape muž

dakujem, cize rossignol asi vynecham

06.11.2011 18:29:39 #12 

TomáS muž

závodní Rossignol jsou Lange:-))))

06.11.2011 18:44:57 #13 

escape muž

:-D

07.11.2011 12:44:33 #14 

escape muž

tak som nakoniec vybral Rossignol Radical sensor2 100, na nohe sedi dobre uvidime ako na kopci. :-)

08.11.2011 22:38:25 #15 

Navvy

Uvažuji o nových botách ke svým slalomkám Atomic ST12. Zatím jezdím na starých Atomic béčkové řady s tvrdostí 70. Na ty slalomky jsou už asi moc měkké a také jsou po těch letech co je mám dost vyšlapané. I šířka 104 mm je na mé úzké chodidlo moc velká. Výsledek – bota sice pohodlná, ale mám pocit, že v lyžích nemám dostatečný cit. Uvažuji o sportovnějších botách s flexí 100 – 120 a šířkou tak max 100 mm. Zkoušel jsem si v prodejně Salomon X3–120 CS (mám Salomony na běžky a jsem z nich nadšený), ale mám strach, že a) bude mi v nich zima, b) budu mít po pár hodinách na svahu otlačené nohy, c) nevím jaké další nemilé překvapení mi tak sportovní bota může přinést. Preferoval bych boty od Atomic nebo Salomon. Mám štíhlé nohy tak nevím, jestli by řešením nemohly být třeba i nějaké juniorské „závodní“ boty. Jaké máte vy ostatní zkušenosti s botami Atomic a Salomon?

08.11.2011 23:03:40 #16 

HonzA_ muž

>> #15, Navvy, 08. 11. 2011 22:38:25

Mám na tebe pár otázek, zatím žádné odpovědi:

• proč si myslíš, že když jsi spokojený s běžkařskými botami Salomon tak to bude platit i pro sjezdové?
  • z čeho vychází tvůj strach z toho že ti v botách bude zima?
  • proč si myslíš že budeš mít po pár hodinách otlačené nohy?
  • proč si výběr sportovní sjezdové boty, ve které předpokládám chceš hlavně dobře lyžovat, omezuješ zaměřením jen na 2 značky?
  • proč chceš juniorské boty? Máš tak malé chodidlo? Nebo jinou anomálii? Nebo jsi stále junior?

Těmi otázkami ti chci otevřít oči, nemám v úmyslu nijak naznačovat že Salomon nebo Atomic dělají špatné boty. Naopak, mně se třeba Salomon X3 (loňské) moc líbí a bezvadně mi seděly na noze. A Atomiky jsem si nakonec pořídil (zatím nejezdil). Doporučuji pročíst články ze Snow na téma výběr bot a případně projít i některé diskuze tady. Je jich tu spousta. A hlavně zkoušet, zkoušet a zase zkoušet. A pokud to nechceš na parádu u bufetu, tak zahodit omezení značkami. Mohl bys totiž přijít o vynikající botu pro tvé nohy.

09.11.2011 00:19:07 #17 

alv

pokud vim tak atomic sezral salomon a od te doby i a. boty lepe sedi.

na zavodni boty nejen juniorske zapomen.

09.11.2011 14:10:14 #18 

TomáS muž

Myslím, že bys se měl zamyslet nad Honzovými otázkami a přečíst si tady několik vláken o botách, nákupu bot, vložkách popř. jejich úpravách. Když tomu budeš věnovat dvě hodiny, zjistíš jak si koupit dobré boty.

Jen pro info, myslím si, že zrovna Salomony X3–120 C nejsou vhodné na úzkou nohu. Pořizovat si Atomici boty, aby mi ladily k lyžím, je fakt velká hovadina. Boty jsou nejdůležitější věc pro lyžaře a jestliže nebudu dělat úpravy, tak potřebuji botu nejlépe obepínající nohu, ne nejlépe ladící.

Možná je to ale jedno, protože v prodejně stejně většina lidí nepozná, jestli tahle bota sedne a prodavači žádný velký lumeni nejsou, aby s tím dokázali poradit.....

10.11.2011 00:12:43 #19 

Navvy

>> #16, HonzA_, 08. 11. 2011 23:03:40

Proč si myslím, že budu spokojený se sjezdovými Salomony, když jsem spokojený s běžkovýma botama? Protože obvykle to tak je – kdo dělá pohodlné boty pro jeden sport, dělá je pohodlné obecně. Kromě běžkových bot mám od Salomonu také krosové boty a in line brusle (už je nedělají). Oba mí synové mají sjezdové Salomon X-wave. Salomony jsem zkoušel v prodejně a měl jsem z nich dobrý pocit. Teď jsem zkusil v prodejně i Salomon X-3 100 CS a zdály se být dobré.

S tou zimou – já to neměl příležitost vyzkoušet, ale na jednu stranu se to říká, na druhou stranu kamarádi si s nimi na zimu nestěžují, ale na nepohodlí ano (ale oni mají opravdu závodní modely nebo hodně tvrdé modely).

Otlačené nohy – říká se to. Ale nevím jak moc to platí ještě dnes, kdy jedni říkají: „Dnes Ti i hodně tvrdé boty upraví tak, že budou pohodlné,“ zatímco jiní říkají: „Vykašli se na tvrdé boty.“

Ty dvě značky jsou ovlivněny a) cenou – mám je levnější, b) Salomony mám rád a Atomic je největší výrobce lyží, takže i boty by měl mít dobré.

Juniorské boty – nevím a proto se ptám. Někdy jsou nejlepší nestandardní řešení. Ty juniorské boty se dělají do velikosti 29, ale já potřebuji 28 nebo 28,5. Mám štíhlou holeň a relativně úzké chodidlo a vážím 80 kg. Třeba by sedly. Jo, a je mi 52 :-) Ale ty babské slalomky také nejsou pánské a jsem s nimi spokojený.

Chci boty, které mi pomohou s lepší kontrolou lyží a nebudou to mučidla. Pokud budou i hezky vypadat, tím lépe (ale ne za tu cenu, že budu jezdit v rozepnutých botách, protože jsou moc tvrdé).

Články jsem četl, diskuse také – jenže stejné to bylo s lyžemi. Všichni mi radili měkké lyže a mě to na nich nebavilo.

Tak mi ještě Honzo napiš, proč ses rozhodl pro ty Atomic, jaké sis vybral a proč zrovna ten model.

10.11.2011 00:32:59 #20 

Navvy

>> #18, TomáS, 09. 11. 2011 14:10:14

Tomáši, máš dost pravdy. Chci se Tě ale zeptat proč si myslíš, že X3–120 CS nejsou dobré na štíhlou nohu. S tím, že si dám boty upravit, pokud to bude třeba, počítám. Nejlépe ladíci bota by byla modro-černo-bílá :-) Všechny boty na trhu v této kombinaci jsou ale moc měkké a široké. Nikdo mi ale nepůjčí boty, aby na nich půl dne jezdil a pak se teprve rozhodl, jestli se mi v nich jezdí dobře. A dobře víš jak to je s prodavači. Někteří tomu rozumí a chtějí i umí dobře poradit. Někteří tomu rozumí, ale hlavně chtějí prodat. Někteří tomu ani nerozumí. Ale který mi bude umět skutečně dobře poradit. V zásadě jsou dva extrémy. Jedni mi radí hodně sportovní boty a druzí mi radí boty hlavně pohodlné. Já bych potřeboval nějaké přímé zkušenosti lyžařů s konkrétní botou a „závodní“ boty s flexem nad 120 považuji za zbytečnou tvrďárnu. Ostatně já jedu z kopce mnohem déle než kamarádi co to umí, takže bota má čas na to, aby začala tlačit :-)

10.11.2011 07:09:18 #21 

˘Ö˘Krab muž

Vybírej v první řadě podle šířky boty a dávej si pozor na příliš polstrované botičky. Všechno ostatní se dá upravit, ale skelet nezúžíš. Pocit pohodlí a tuhost boty se nevylučují, spíše naopak.
To, že jsi sem napsal, napovídá tomu, že budou lepší spíše sportovnější boty. Jediný limit (krom ceny) je zhoršené nazouvání a zouvání boty, zvláště v mrazu. Se zimou a otlačeninami tuhost boty nijak přímo nesouvisí, pokud jsou boty dobře vybrané a příp. doupravené.
Doporučuji, krom Tebou uvedených, věnovat pozornost i botám Dolomite , které jsou, ze zkušenosti, při přijatelné flexi v některých modelech značně úzké, snad také některé boty Nordica. Nebo výše zmiňované Dalbello Krypton.

To, že jsem nelyžař, se snažím už několik let nepříliš úspěšně maskovat psaním příspěvků. Nepomáhá to.

10.11.2011 07:51:26 #22 

PetrAT muž

Navvy , mám také úzkou nohu. Vyzkoušel jsem toho hodně a tím myslím, že jsem na noze měl skutečně desítky bot. I tu Salomonu. Nakonec jsem vzal Nordica Dobermann Flex 120. Kolega bral Dobermann 130. Věkem i váhou jsme si všichni podobně.
Já si botu nechal rozšířit u malíku a nechal jsem si udělat vložku Sidas.
Té flexe se neboj, není to až tak drsné, jak to drsně zní a určitě to není bota pro závodníky, jinak by ji neměli běžně na krámě
Vše co tu kluci napsali výše platí a jejich radama se můžeš řídit
Ale Ty si musíš projít obchody a zkoušet a zkoušet a …
A ještě tu je jedna nová bota, Fischer Vacum. Koukni na to http://www.fischersports.com/…M-FIT-Proces

10.11.2011 08:33:19 #23 

HonzA_ muž

>> #19, Navvy, 10. 11. 2011 00:12:43

„Tak mi ještě Honzo napiš, proč ses rozhodl pro ty Atomic, jaké sis vybral a proč zrovna ten model.“

Stručně – líbilo se mi jak seděly na noze a doufám že se v nich bude dobře i jezdit.

10.11.2011 15:43:18 #24 

TomáS muž

>> #20, Navvy, 10. 11. 2011 00:32:59

Zkoušel jsem Salomony X3–130 CS ve velikosti 27 (mám nohu 29,5) a připadly mi dost veliké (oproti Langáčům WC120 velikost 28). Na délku bych sice potřeboval maliko doladit, ale na šířku byly takové, že bych je asi nekoupil.

Jestli počítáš s úpravama, tak se vše dost zjednoduše, protože teoreticky můžeš koupit cokoliv, co ti bude tak akorát malé. V tom případě bych soustředil na to, aby se dal sundat komín, šroubovací přezky, dost tlustý plast.

Flexe se fakt neboj. Fisher je nejtvrdší, tam je 130 skutečně hodně, ale třeba Lange jsou poměrně měkká bota. Počítej s vložkou a s rozepínámím po jízdě , musíš vychytat nazouvání, ale jinak jsou takové dobře udělané boty mnohem pohodlnější, než si vůbec dokážeš představit. T

10.11.2011 16:26:20 #25 

Navvy

>> #23, HonzA_, 10. 11. 2011 08:33:19

Ahoj Honzo, tak to jsme dospěli ke shodnému bodu výběru, kterým je pocit z toho jak bota sedí. No a já se dostal do pochybností, jestli to co se říká o „závodních“ botách, platí stále a jak moc. Ty Salomony jsou v prodejně takové fajn – pevně drží nohu, ale nikde netlačí (95 mm už jsou nepříjemně úzké a 100 či více mm už mi úplně nesedí). Jenže nikdo mi není schopen povědět co bude na svahu třeba při –10°C. A jaký typ těch Atomic sis vlastně vybral?

PetrAT, Nordica jsou určitě jedny z bot, které by stály za úvahu. Jen nevím jak jsou tvarovatelné (což Salomony jsou a velmi dobře). To, že „závodní“ boty jsou závodní jen pro klubovou úroveň, vím. Jinak chodím a už druhým rokem zkouším a zkouším. Ty Fischerky vypadají zajímavě, ale asi to chce ještě počkat jak se osvědčí. Vzpomeň na ty marné pokusy s nafukovací vnitřní botičkou…

Krabe, to co píšeš jsem už slyšel od zkušených lyžařů, ale vždycky s dodatkem: „Jenže u každého to tak být nemusí“. Proto jsem svůj výběr posunul k botám o šířce 98 mm a s flexí kolem 100 nebo trošku víc. Škoda, že si člověk nemůže půjčit nějaké podobné boty na den, aby zjistil jaké doopravdy jsou.

Já mám určitou nedůvěru i k těm návodům na výběr lyží, bot atd. Všude se píše, že sportovní lyže jsou jen pro lidi s výbornou technikou. Proto jsem se jim já běžkař vyhýbal a sjezdovky mě pak nebavily do té doby než mi kamarád řekl, že si mám zkusit „závodní“ slalomky… Tak teď mi vrtají v hlavě ty boty :-) Jenže u nich to nejde, že mi je někdo půjčí přímo na svahu, abych se přesvědčil jaká je to s nimi pohoda…

10.11.2011 16:30:02 #26 

TomáS muž

>> #25, Navvy, 10. 11. 2011 16:26:20

Bacha na to! V prodejně by to moc „fajn“ bejt nemělo.

10.11.2011 17:49:27 #27 

foreteller

Pre Navvy. Ja som zhanal lyziarky tiez 2 roky.Tiez mam uzsie chodidlo. A nakoniec perfektne sadli Salomon Impact GT zo sportis… Som vikendovy lyziar a tieto botu su super uzke. Aj ked na to ze na 100 FI su moc mäkke.

10.11.2011 19:19:01 #28 

HonzA_ muž

Vybral jsem si RT Ti 150 a rozhodně mi při zkoušení nebyly pohodlné. To se ale vyšlápne a doladí.

Nevím jak lyžuješ, ale myslím že na tvou váhu při sportovní jízdě bude flexe 100 málo.

10.11.2011 22:49:43 #29 

PetrAT muž

Zkus se trochu pídit po výsledcích systému Salomon
Zatím jsem spíše četl, že se po nahřátí bota vrátila do původního rozměru. Ale tu nahřívací pec jsem v obchodech viděl, tak třeba řeknou víc
Samozřejmě že závodní Salomon nic takového nemá

10.11.2011 23:29:59 #30 

Navvy

TomáSi, ano máš pravdu. Chci aby byla noha v botech hodně pevně, ale nechci, aby to někde vyloženě tlačilo – i když to se dá dnes upravit.

Foretellere, GéTéčka jsem měl na nohou v prodejně několikrát. Nakonec mě odradilo, že byly až moc příjemné. Ale pro měkčí lyže a pohodovou jízdu by to mohly být skvělé boty. Ano, také se mi zdály měkčí na to, že mají flex 100, ale ony budou venku asi tvrdší.

Honzo, Ty jsi s lyžováním zjevně někde úplně jinde než já. Ale tím spíš mi můžeš poradit. Jaké boty jsi měl předtím? A tyto boty budeš používat jen na trénink a závody nebo i na normální ježdění? Jak dlouho se dá vydržet v botách jako jsou ty Tvoje 150 nebo třeba RT-TI 100? A opravdu se nemusím bát zimy? (Tou leckdo straší.) Nemám nejlepší techniku, takže občas si musím pomoci silou (nebo odpočinout). A na těch slalomkách se větší rychlosti bojím. A proč vlastně všichni tak straší tou tvrdostí bot? To je nějaká pověra z minulosti?

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.

Komerční tipy

Ziller/saalbach

2

Jaké lyže???

STELVIO v létě

0

ESTER LEDECKÁ

Latrína

Klínovec: [Středisko]

Lyže pre starnúceho lyžiara

Je technika správná?