Výběr lyžáků (strana: 13)
08.01.2012 15:15:40 #361
>> #360, Navvy, 08. 01. 2012 14:29:54
no prave ze uz jsem neco pojezdil a myslim ze by to chtelo resit. loni na jare kdyz sem je koupil sem hned vyrazil na svah. pak sem poridil vlozku a hned se to celkove zlepsilo. no a ted si myslim ze sou na rade mensi upravy…
08.01.2012 15:19:21 #362
>> #359, Danny, 08. 01. 2012 12:03:05
Navvy napsal, a tím mě potěšil, protože jsem to opakovaně vnucoval mnohým, že : "6.Tyto boty mně více nutí hlídat si techniku … " To je určitě námět k zamyšlení – nakolik používáš chodidlo k otáčení a korekcím lyží.
Ubrat se dají až cca 2 mm. Jestli frézovat nebo tahat závisí na konkrétním místě a ploše potřebného zásahu.
09.01.2012 14:08:56 #363
>> #359, Danny, 08. 01. 2012 12:03:05
Ad úběr materiálu frézováním u 5. metatarsu:
Předpokládám, že v konzervativním světě bot se skelety Lange moc nemění. Asi 10 let staré L 10 (topmodel kolekce) mají v tom místě tloušťku skeletu 4 mm, závodní RL1 5 mm (mám obojí rozřezané, měřeno šuplérou na spodku i vršku). Neboli materiálu je dost.
Vztah boty ztenčené frézováním a tvarování zatepla posoudit neumím. Ale frézování by mělo řešit běžné nesoulady. Leccos taky srovná podpora chodidla, méně se „rozplácne“ a stává se tedy v botě užším.
09.01.2012 15:24:20 #364
>> #362, ˘Ö˘Krab, 08. 01. 2012 15:19:21
>> #363, ivan, 09. 01. 2012 14:08:56 diky za info. ty boty jsou starsiho data vyroby, tak 4 roky myslim urcite. vlozku na miru jiz v bote mam. mam pocit ze to nepotrebuje moc, zkusim to teda trochu vyfrezovat a uvidim jak se to bude vyvijet… ale slo mi jeste o jedno, ze kdyby frezovani nejak nepomohlo dalo by se to i nasledne vytahnout nebo uz by tomu branil uber materialu. je mi jasne ze to asi zavisi na tom, kolik uberu, ale jen tak kdyby nahodou
09.01.2012 15:48:02 #365
>> #364, Danny, 09. 01. 2012 15:24:20
Tohle fakt nevím. Ale zkušenost říká, že i jen malé fréznutí dokáže divy. Když mi Johann frézoval ty Lange RL 1 (plug), měl jsem pocit, že z toho je spousta odpadu. A když se podívám do dneska rozřezaného skeletu, kolik toho opravdu bylo, je to jem maličko. Řekl bych, že, možná lehce s výjimkou délky, nikde nešel přes 1 mm, spíš méně. A to jsem se původně do toho skeletu bez botičky bosou nohou nedokázal pořádně dostat. Takže pokud nejde o nějakou extrémní abnormalitu, mělo by vše řešit frézování, myslím si. Opatrné, postupné, opravdu jde o desetiny milimetru.
09.01.2012 15:49:47 #366
>> #364,
Danny, 09. 01. 2012 15:24:20
Jestli v tom už jezdíš a není to do krve, tak bude frézování bohatě
stačit. Ubereš kousek, vyzkoušíš – ono to začne tlačit jinde, jak si
noha začne sedat. Vytahování je spíš pro viditelné malformity po
úrazech atp.
Možná bych vyzkoušel jako první variantu teplovzdušnou pistoli: obutou botu OPATRNĚ A POMALU nahřát až na hranici ještě snesitelné teploty a nechat na noze vychladnout. Je to zvláštní, ale občas to i na tvrdších botách zabere a je to skoro bez práce. (Třeba se jenom pohne botička, nevím, ale vyzkoušeno na Lange 120 a Head RS). Za pokus to stojí, čtyřleté boty už se vyplatí riskovat.
09.01.2012 15:58:18 #367
>> #366, ˘Ö˘Krab, 09. 01. 2012 15:49:47
diky za dalsi radu. ale aby jsi me spatne nepochopil, ja je mam nove, jen model je to stari:-D. ale jinak chapu co tim myslis…
09.01.2012 15:58:21 #368
>> #366, ˘Ö˘Krab, 09. 01. 2012 15:49:47 + Danny (Smiřický???):
Ani se nemusíš párat s pistolí. Do velkého hrnce voda, nad to skelety bez botiček, přikrýt hadrem, vodu do varu, těch 100 stupňů je pro běžný PU OK (ne Vacuumplast!). Botičky, noha (rukavice kvůli horkým přezkám!), zapnout, nechat vychladnout.
13.01.2012 02:13:28 #369
Doufam ze dotaz vznasim do spravne diskuze. Po koupi novych bot – konkretne Tecnica Diablo Inferno 130, jsem jsem byl nadsen tim rozdilem. Skelet jsem vybral dle zdejsich rad (nohu mam pravou i levou shodne 283mm). Skelet jsem vybral 275MP (315mm). Trosku me tlaci palec vpredu, ale jak zde bylo psano, to se spravilo a nyni je tlak pri nakleku snesitelny. Noha mi tam zezacatku drzela doslova jak p…l na hrnci, ale pokazde ke konci dne citim volnejsi patu (ne moc – rozhodne min, nez ve starych o cislo vetsich botach). Rano s patou zase nehnu ani o pid. Jde to nejak resit, nebo je to normalni a setkavate se s tim i vy? A pak jeste jedna vec – byl jsem z toho tak nejak vyplasenej, tak jsem sel znovu zkusit boty a sel jsem jeste o cislo niz – ale jednalo se nejake Atomiky s flexi 60 – a tam pri nakleku jsem se jen lehoulince dotykal palcem u nohy skeletu. Je mozne, ze by to byl takovy rozdil (u Tecnic vyssi tlak na palec) i kdyz je Atomic jen 260MP?? Jinak skeletouvou metodou u Tecnic tam mam cca 5–10mm mista, z cehoz usuzuju, ze pokud nezacnu jezdit svetovy pohar, 265(305mm)skelet by bylo uz moc fest. V te velikosti me ale az na palec nic netlaci a vydrzim v te bote celkem v pohode, tak doufam, ze neni fakt velka. Predem dik za reakce a vase nazory.
13.01.2012 12:18:51 #370
>> #369,
bobista, 13. 01. 2012 02:13:28
Zkontroluj si místo NAD palcem, to může být ten limitní faktor. Pak zbývá
spíš řešit tloušťku vložky, zeppy nebo ubrousit skeletu. Jak psal ivan,
všechna čísla jsou pouze orientační, bota musí sedět.
13.01.2012 12:46:19 #371
Palec sedi ok. Rozhodne bych ve spicce boty nemohl hrat ping-pong. Ale jeste jednou se vratim k te skeletove metode. Ono kdyz se natlacim dopredu (ze fakt citim tlak na palec,ale nekroutim ho) – je tam cca 13mm, a kdyz se jen lehce dotykam (citim predek boty,ale netlacim se na nej), tak tam mam 6mm. Ta bota mi vsude sedi ok, jen proste ke konci dne mi prijde volnejsi pata a pocitove ji o tech par mm proste zvednu. Vzdy rano to je ok. Me napadlo, jestli bych to nemel resit timto http://www.zipfit.com/models.html … Spis je to otazka, na vas profiky, jestli to je normalni, nebo ne. Ty Atomiky jsem zkousel jen proto, abych se ujistil ve velikosti, ale ten jejich skelet MP260mm mi prisel uvnitr delsi, nez 275 od Tecnicy… Coz je divne, ale proc by to tak byt nemohlo. Byly to rekreacni boty s flexi 60 a mekou papuci uvnitr.
13.01.2012 13:17:51 #372
>> #371,
bobista, 13. 01. 2012 12:46:19
„nyni je tlak pri nakleku snesitelny“
To považuji za zajímavé. Tlak by neměl být přijatelný až při nákleku,
ale už po zapnutí. Vypadá to na nedobře usazenou nohu, popř. malý
vnitřní prostor.
Celý den pak musíš jezdit v nákleku a něco se tomu podvolí, nevím,
jestli botička, ale určitě trochu noha. Tam bych hledal ten rozdíl
v usazení paty ráno a odpoledne.
13.01.2012 13:36:26 #373
>> #372, ˘Ö˘Krab, 13. 01. 2012 13:17:51 Ok, diky za nazor. Asi popremyslim o drobne uprave a necham si vyfrezovat drobet mista pro palec. Jinak ten tlak neni tak velky, ale proste palec je proste silneji opreny o skelet.Ale divne je, ze pri skeletove metode tam misto je, tak jsem z toho jelen. Jak potom musi tlacit bota, kde pri skeletove metode je tam pod 5mm – to uz musi byt na krev. Odpoledne ten tlak mizi – coz souvisi asi s vytazenim boticky. Bud jeste pockam, jestli se bota nedotvaruje – zatim najete 4dny, nebo holt pujdu za bootfiterem.
13.01.2012 13:47:55 #374
>> #373,
bobista, 13. 01. 2012 13:36:26
Podle posledního postu soudím, že problém by mohl být i v nákleku.
Palec opřený o skelet je nábližkou k solidním omrzlinám. Ale dokud je
teplo, tak vyčkej a lyžuj, ono se to může hodně upravit a pak budeš
přesně vědět, co potřebuješ.
Před návštěvou bootfitera si hlavně ujasni, jak se v botách na lyžích vlastně stojí.
13.01.2012 14:35:21 #375
>> #374, ˘Ö˘Krab, 13. 01. 2012 13:47:55
Ok, zkusim jeste vydrzet a snad se to poda. Ta nepatrna vule v pate predpokladam ze je normalni po lyzovacim dni. Opravdove plugy jsem nezkousel, tam asi noha drzi jak pribita i po celem dni. Ale zase presne nevim, kolik se toleruje – pocitove je to jen par mm, ne ze bych tu patu nejak byl schopen zvednout.
13.01.2012 14:42:41 #376
>> #375,
bobista, 13. 01. 2012 14:35:21
Volná pata normální není.
A všimni si, že mnoho zde diskutujících řeší u bot desetiny milimetru
(někteří si boty dokonce nechávají rentgenovat; aby věděli, kolik ještě
mohou ubrousit). Takže „pár milimetrů“ je sakra hodně.
13.01.2012 16:48:36 #377
>> #375, bobista, 13. 01. 2012 14:35:21 Ta pata se bude kdyžtak dát vytěsnit ( obr. 3 – http://www.ortopedicke-pomucky.eu/…zarske-obuvy ), ale posune to nohu víc dopředu a to by mohlo zvětšit problémy s palcem.
13.01.2012 17:46:36 #378
>> #376, kokoska.rokoska, 13. 01. 2012 14:42:41 Tak ja jsem mozna detailista, ale rano vse drzi, jak pisu, vecer je to volnejsi, ale fakt nepatrne. Neberte to tak, ze tu patu zvednu, to vubec ne. Jen proste uz nemam pocit, ze je noha k podlozce doslova „prilepena“. Mozna jsem od semi-plugu ocekaval, ze ani pri vyvinuti sily se tam chodidlo nehne ani o mm. Ale myslim si, ze asi v kazde bote pri vyvinuti tlaku je minimalni vule,kterou proste vnitrni boticka dovoli. >> #377, AleZ, 13. 01. 2012 16:48:36 Bojim se prave, ze kdybych to vytesnil, rano budu trpet jako kun. Takze spis me zajima, jestli tohle pozuruju jenom ja, nebo jestli to je normalni, ze bota pres den nepatrne povoli.
13.01.2012 17:53:01 #379
>> #378,
bobista, 13. 01. 2012 17:46:36
No nevím, nevím. Mě teda botička během dne nepovoluje.
Akorát mě po prvních pár minutách (někdy desítkách minut) přestanou
brnět nohy (a bolet), protože splasknou, jak z nich tlak bot vytlačí
přebytečnou krev…
13.01.2012 19:03:16 #380
Pravda je, ze me noha brnela jen v obchode.. Ted uz je ten tlak vsude ok.Asi to moc resim. Ale pro jistotu se stavim za bootfiterem, jak postoval AleZ a uvidim, co mi rekne. Ono kdyz pak vidim na svahu,jak se zene stremhlav dolu jezde s botou velikosti 30, flexi 150 a zataci telemarkem, tak mi prijde, ze to asi moc resim.
13.01.2012 19:33:32 #381
>> #380,
bobista, 13. 01. 2012 19:03:16
Stav se, stav. Ale obávám se, že Ti bootfiter řekne to co já: jsou
Ti velké…
13.01.2012 20:17:23 #382
Tak to doufam, ze ne:) Do 26,5 jsem se sice nasoukal, ale palec jsem mel srkceny a skeletovou metodou me tlacil a to dost. Takze o cislo mensi skelet mit nemohu a to ani u Langacu a Nordic. To jsem zkousel a tlak bez boticky na palec je snad jasna indikace, ze skelet je maly. Ja tu patu ja pisu zvednout nedokazu, jen citim, ze je tam decanko vetsi vule (kdyz se hodne velkou silou snazim tu patu zvednout)nez rano, kdyz vlitnu na svah. Ale pokud to nepozoruje nikdo jiny, zkusim za tim bootfiterem skocit. V Radotine mi ten skelet myslim doporucili spravny, ale treba bych si mel nechat udelat botku na miru s minimem materialu za patou a pred palcem a vetsi vyplni kolem lytka. Docela jsi me vystrasila, kokosko BTW: Jinak normalne si kupuju boty 44,5 (tenisky). A lonskou sezonu jsem odlyzoval ve 290, potazmo 285mm bote, kde jsem tu patu pravda mel k veceru volnou vice a byl jsem schopen ji o par mm zvednout. Ach jo, ty boty, to je fakt alchymie:)
13.01.2012 21:55:57 #383
>> #382,
bobista, 13. 01. 2012 20:17:23
„Příliš velká bota“ nemusí nutně znamenat „příliš dlouhá
bota“, to je snad jasné.
Začal jsi tím, že Ti v botě odpoledne plandá pata o pár milimetrů. Teď
říkáš, že neplandá, že to jen pocit. Tak si vyber. Nám je to jedno, nás
přesvědčovat nemusíš (aspoň mě ně, abych negeneralizoval), ale srovnej
si to v hlavě Ty sám; dřív, než se vrhneš do úprav.
13.01.2012 23:54:49 #384
>> #382, bobista, 13. 01. 2012 20:17:23
Botička v semi plugoch je dosť vypolstrovaná na to,aby si môhol mať ku koncu odlyžovaného dňa volnejšiu pätu.Neviem ako dnes,ale predchádzajúce semi plugy Diablo Race mali botičku dosť konfortnú a robili presne to isté.
..ale môžeš mať aj nohu s úzkou pätou a to mi nevieme.
..rovnako môže mať pravdu Krab,že máš zlý nákľak.
..vložku v botičke máš anatomickú,alebo tú od Tecnicy?Pýtam sa,lebo najhoršie továrenské vložky aké som za posledné roky videl boli v práve v Tecnice.Doma ich používame na dvíhanie nohy pred značením miest na úpravu.Sú super ploché,imitujú botičku:))..alebo sa polepšili?
14.01.2012 00:30:22 #385
>> #384, TNS, 13. 01. 2012 23:54:49
Jsou to ty origo od Tecnicy, ale nemam s cim porovnat. Jen s predchozima Dragonama a tam je mnohem vic polstrovani. Ona ta boticka zas tolik vule nema. Me prijde, ze se tam nema co tvarovat,ale v oblasti te paty je tam pravda mekci material a nejake tvarovani kolem kotniku nulove. Ted jsem to zkousel znova v silonove ponozce, ktera je sama o sobe hodne klouzava a mista v te bote moc neni, ale nic me netlaci,coz je asi spatne… nad prsty mam trosku mista a patu mam asi fakt trochu uzsi. Uz jsem psal mail na vyse uvedenou adresu, radsi si necham tu botu upravit vyplni a pak se modlit ze v trochu tlustsi ponozce nebudou puchyre. Treba mi navrhnou koupit celou vnitrni botu, nebo vymenit boty, coz by bylo nejkomlpikovanejsi. V kratke rade jsou to uz treti a leze to do penez.
Ale jeden dotaz – kdyz pises, ze boticka v Diablech je mekci a ze je mozna vule ke konci dne, tak asi neni co resit. WC jezdit nebudu a na rychlou sportovni jizdu nema ta minimalni vule dle meho nazoru takovy dopad, abych to realne pocitil. V podstate me to nejak neomezuje v ovladani lyze, mebo ze by lyze nereagovala tak dobre jako rano, jde jen o ten pocit a o to, ze tady ctu, ze bota musi sedet po cely den jak pribita a nikde ani mm vule – to ale asi u semiplugu neni mozne, kdyz je tam mekci botka. U plugu mate asi vse fakt na krev a jakakoliv vule je tam citit dvakrat tolik.
Jeste se zeptam, resili jste tu korkove podlozky pod patu – jaky to ma vliv na kotnikovou oblast a celkove na zmenu postoje? Mam doma Sidas Volcano, ktere patu zvednou, ale prijde mi, ze v oblasti prstu jsou moc tenke a bojim se vetsi vule a prostoru nad prsty.
14.01.2012 00:49:23 #386
Bobista: důvodů, proč se to zvedá pata, může být víc.
Co třeba dorsiflexe? Nemáš ji nějak omezenou + třeba zkrácená lýtka? Tecnicy mívaly dost velký náklon, takže při omezené dorsiflexi by to začalo tahat za achilovku a zvedalo patu.
Nebo nejsi výrazný pronátor (velký tzv. vnitřní nášlap, pronace, noha se při flexi vnitřní rotací „vlamuje“ dovnitř a zase to může tahat za patu. Dovedu si představit, že to může nastávat odpoledne při únavě, kdy už svaly nohou všechno neudrží jako odpočaté ráno. Atd.
Můžeš zkusit jednoduchou věc: patu podložit, třeba až v poledne. Je to sice ošemetné, protože to může vyvolat reakce s výsledkem horším než dosud, ale je to jednoduchý zákrok bez výdajů a nevratných změn.
Jak ses podivoval nad tou velkou velikostně menší botou, není to nic nemožného. Jednak si to různí výrobci dělají různě, jednak pro tlustou botičku nechají víc místa a pro začátečníka s FI 60 i větší nadměrek, protože takoví stojívají na patách, opírají se do opěrek a cpou tak nohu dopředu. Plus takovou botu nejde pořádně stáhnout, aby to drželo nohu pořádně vzadu v patní jamce. Určitě taky byla širší a možná jsi lépe dostal nohu až dopředu. Roli by mohla hrát i místy menší tloušťka skeletu, jiný jinak reagující materiál. Těch možných důvodů je zkrátka víc.
Jak to popisuješ, níž už bys musel jít s frézováním, v tomto případě to nemá smysl. Ledaže bysme rozjeli downsizingovou soutěž „co největší noha do co nejmenší boty“. Ale tam by byla šance jenom s plugy.
14.01.2012 09:21:57 #387
ivan, 14. 01. 2012 00:49:23*
Diky Za nazor Ivane. Myslim si, ze se stejne nevyhnu konzultaci s nekym znalym v oboru, jako jsi ty. Myslim ze by pro tebe nebyl problem po zkoukniti nakleku a stylu jizdy to poznat. Zatim budu v klidu a zkusim to odpoledne podlozit jak rikas. Treba na pristi sezonu vymyslim neco jineho. Ale namam potuchu, kde se vyzkouset vice bot tehle kategorie. Sjezdil jsem celou Prahu a nejlepe mi sedly Tecnicy. Ale nikde treba nemeli Atomicy, Fishery nebo Head RS (zkousel jsem Vectory a jeste ve Sportissimu, kde mi chtel manik vnutit 29, abych mel misto na ponozku). Rossignoly taky nikde, ackoliv tuhle znacku nemusim ( ale funkce je na 1. miste a pokud by sedly, proc je nekoupit). Spis zajdu v Italii,kam zanedlouho mirim a prolezu znova par obchodu. Jinak jsem nasel zajimavou stránku, kde hodnoti polobotky. Z uvedne stranky jsem se dozvedel, ze nejtesnejsi jsou Dobermanny a nejvolnejsi Salomony X3. Lange s Tecnicou jsou nekde uprostred. Zajimave pocteni.
14.01.2012 16:53:19 #388
>> #387, bobista, 14. 01. 2012 09:21:57
Schválně, do jaké hloubky sahají schopnosti českého bootfittingu. Mě do toho nepočítej, já sice vím, že něco nějak funguje a může cosu způsobovat, ale nemám pro to kvalifikaci a neživím se tím.
Různé tipy na to, kam jít, tady víckrát padly. Pokud to někde probereš, dej vědět.
16.01.2012 23:02:13 #389
Tak jsem se jeste radil se znamym a diky Vam i jeho rade je problem vyresen. Podlozil jsem korkem patu, jak jste mi radili a vyndal jsem ty blbe spoilery, ktere jsem mel strcene hodne dole – dle znameho jsem botarsky analfabet, ktery na to neprisel sam a samozrejme s tim lyzoval, protoze to tam vyrobce strcil. Jeste jsem podlozil klenbu nohou, jak psal myslim ThomaS v jednom tematu, coz taky znatelne zmenilo pocit z boty. Jinak mi zase kompletne premerili nohu a vyber skeletu je ok, protoze mam vyssi nart. Sice bych se pry do 26,5 vesel, ale to uz by se neobeslo bez rozsahle upravy skeletu a uz by to nebylo vhodne na celodenni lyzovacku s prateli. Takze dekuju vsem zucastnenym za rady a „snad“ to vydrzi a botka se dale nevytahne. Pokud ano, tak me trefi uf slak:)
16.01.2012 23:10:46 #390
>> #176, ˘Ö˘Krab, 16. 12. 2011 15:44:16 Vracím se o několik stránek zpět. Čtu to tu celé znovu a asi jsem natvrdlý nebo nerozhodný. Zkoušel jsem několik bot. Technica Demon 120 – po 20 min v obchodě mě začali brnět prsty, po nákleku to přestalo. Šel jsem i do užších na radu prodejce, troufnu si říct fundovaného, Lange RS 11O trochu těsnější ale opět brnění, trochu to vylepšila vložka ale stejně..Další byly Nordica speedmachine 120 a Lange RX 120 ty mi byly trochu volnější kolem prstu. Ve všech botách stejný problém s brněním prstů a krom Technic mačkání kůstky na malíkové hraně (uprostřed chodidla mám možná větší výstupek)- pán mi navrhl bandážování. Brnění je silnější když nohu uvolním. Je to normální? Nová bota se musí vyšlápnout, takže budu trpět u každých než..? Zajímavé zjištění bylo, že můžu mít i užší botu a hlavně o 2 čísla menší, celý život jezdím ve velkých:-) Pro pořádek – dobrý lyžař, 90 kg, 185 výška, Elan SLX, většinou sjezdovka, případně volný terén, svižné tempo. PS: takhle dlouho jsem si žádné boty nevybíral, nevím jestli blbnu nebo je taková doba…
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.