O nepřenosnosti skipasů a kultuře národů [článek] - Diskuzní fórum o lyžování - SNOW.CZ
Domů Diskuze neviditelné (ke všem modulům) O nepřenosnosti skipasů a kultuře národů [článek]

O nepřenosnosti skipasů a kultuře národů [článek]

12.12.2011 15:38:19 #1 

FrantaPec

Se zájmem jsem si přečetl článek „Otazníky kolem skipasů“ v časopise SNOW č. 64 a uvědomil si, jak úzce souvisí s obsahem předcházejícího článku „Povahy národní v lyžákách a kombinézách“. Za třicet let působení v lyžařském areálu v Peci pod Sněžkou se domnívám, že s otazníky kolem skipasů mám bohaté zkušenosti a vzhledem k možnostem navštívit mnoho středisek v Alpách i Americe mám slušný přehled o této problematice.
Odkaz na článek

12.12.2011 16:16:00 #2 

ipetrk

Jak píšete – jde převážně o kulturu národů. Řada lidí u nás má pocit, že vše by mělo být dostupné všem. Já, pokud na něco nemám, tak si to nepořizuji a necítím křivdu, že někdo jiný ano. Zato spousta lidí stále žije v domnění, že kdo nekrade, okrádá rodinu a lanovkáři jsou stejně nenažraný, když maj tak drahý permice… Takže držím palce všem slušným a vychovaným!

13.12.2011 08:16:59 #3 

j-rich23 muž

Ja na poludnie predávam/kupujem lístky a vôbec nemám žiadne výčitky. Nejedná sa o súčasné využívanie služby dvomi ľudmi za jednu cenu, ja som svah opustil, druhý prišiel. Lyžujem na Slovensku.

13.12.2011 11:09:25 #4 

kaja84

Rád bych reagoval na článek uvedený p. Vamberou, jehož argumenty mi přijdou poněkud zvláštní. Co se týká zdeformovatelnosti a kulturnosti společnosti tak to je asi názor každého a nelze ho nikomu upírat, nicméně je dobré si uvědomit že tuto společnost utváříme všichni v ČR ať už prostřednictvím voleb, výchovou dětí atd.. Pokud uvádíte „Zkuste si prodat „permici“ v poledne v alpských zemích nebo v USA a Kanadě“ tak si zkuste srovnat úroveň skiareálů ve výše uvedených zemí, hustotu lyžařů na sjezdovkách vzhledem k cenám skipasů a životní úrovni v dané zemi. „Pokud neoznačíte vozidlo dálniční známkou, také neuspějete s tvrzením, že dvě auta současně dálnici na jednu dálniční známku“ – pokud na známce nebude její přiřazení k určitému vozidlu (spz) není důvod proč by se nemohla používat na dvou vozidlech (vždy na dálnici smí to které má známku), poplatek za použití dálnice je vázán na známku a nikoliv na vozidlo. „rodiny s kočárkem nebo podobný způsob využití jedné vstupenky dvěma osobami při návštěvě jakékoliv akce typu koncertů“ Pokud je jedna vstupenka může akci využívat pouze jeden účastník, dva lidé se na tu akci nedostanou, tudíž vždy jsou oba o určitou část ochuzeni. Co se týká sezonních jízdenek, které jsou na jméno případně s fotografií lze souhlasit, že zde je jasně dané kdo skipas smí užívat. V mých očích přeprodej jednodenních skipasů které nejsou nijak vázany na konkrétního spotřebitele není ničím nemorálním ani nevychovaným. Pokud provozovatel není schopen zajistit podmínky pro určitou kvalitu lyžování, bezpečnosti tak nevidím důvod proč by lidé nemohli přeprodat skipas jiným zájemcům o službu, pro které jsou tyto podmínky ještě přijatelné.

13.12.2011 11:20:54 #5 

Martin47 muž

Až bude půldenní jízdenka za půl ceny celodenní, přestanu prodávat. Jinak ne. Jsem totiž hrozně nekulturní hovado, které tuhle cenovou disproporci vymyslelo, aby se mohlo co nejvíc oškubat.

13.12.2011 22:12:55 #6 

Andy18

Trochu z jiné stránky: zjišťuji si podmínky v areálu kam chci jet. Ze všech možných zdrojů na mě svítí 50 až 80 cm sněhu, výborné podmínky. Takže vyrazím, koupím v očekávání dobré lyžovačky permici, vyjedu na vleku/lanovce a ejhle, z 50 až 80 je někde na kraji vyhrnutých těch padesát, ale jinak vydřená sjezdovka, ledové plotny, kamení. Nebo je vítr, nic nejede, nebo stále padá lano, vyhořel motor a jede jeden vlek ze dvou a to ještě ten pomalejší. Provozovatel má v pravidlech, že je problém vždy na straně zákazníka, peníze nevrací, nějaká kompenzace neexistuje.

Zvláštní věcí je výškový limit pro dítě. Někde mají 10 let a 140 cm, někde 12 let a 150 cm, někde jen ten výškový limit. Vnučka má 9,5 roku a 163 cm. Již předloni nám neuznávali že má ještě přes dva roky do 10ti let, i když jsme měli její pas, protože značku u pokladny převyšovala o 10 cm. Takže jezdila za dospělé jízdné…

A pan bývalý ředitel poukazuje na kulturu a „nemorální“ přeprodej permanentek.

13.12.2011 22:40:28 #7 

j0hn muž

Přiznám se bez mučení. Sem nekulturní hovado. Pravda, permici si kupovat nemusim, ale zas tak na výběr nemám. Argumentovat volností v prostředí oligopolu je demagogie. Podívejte se na mobilní operátory. Máme extrémní ceny i pokrytí, obojí na horších stranách stupnice. Konkurence nula. A se sněhovejma operátorama je to podobný i když jich je víc.

Loňskou zimu jsme si s přítelkní zk..vili hrany, protože nebyl na Ještědu označenej sjezd na Pláně a zabrzdili sme na místě, kde už na cestě bylo sněhu tak akorát aby zamaskoval štěrk. Nevyjížděli sme mimo sjezdovku. Je to oficiální přejezd. Reklamoval jsem to u vlekařů. Jednali se mnou jak s podvodníkem. Ani je nenapadlo tam někoho poslat, aby to označil. Ten den tam muselo najet desítky lidí. Dohodli sme se, že tam někoho pošlou. Tak sme si dali jedno kolečko. Fronta byla dlouhá, takže sme nasedali na lanovku pár sedaček za týpkama. Dolů jsem nejel sjezdovkou, ale za nima po cestě – oficiálním přejezdu. Po návratu k lanovce mi vlekař řek, že mu volali a že tam nic není. Aby jo, když koukali jinde. Další kolo hádání mi vyneslo slib servisu zdarma. Měli sme ten den tříhodinovku a při představě, kolik času ztratíme přejezdem na druhou stranu Ledový hory a servisem se mi protočily panenky. Chtěl jsem teda nový permice. Přišlo mi to v danou chvíli docela šetrný. Areál by to položit nemuselo. Jenže tohle už nebylo ve vlekařově (velitel lanovky) kompetenci. Mám si zavolat na telefon, co je na permici. Tam se ozval velitel areálu. Arogantní chování. Že už to všechno slyšel a co že chci. „Najel sem na neoznačenou asfaltku.“ „Tam žádná není, to je štěrková cesta.“ „No dobře, tak je to štěrk. Nemáte to označený.“ „Tam nemáte co dělat a zaplatili sme vám milostivě servis, tak co byste ještě chtěl.“ „Dvě náhradní permice.“ „Vezmu skůtr a pojedem se tam podívat.“ „OK.“ „Ale bude to až tak za půl hodiny.“ „Nevadí. Počkám.“ „Já tam vlastně nemusim. Už tam byli moji lidi.“ No nakonec sem z něj vydoloval dvě večerní permice. Katalogová cena dvě kila za kus. Vrcholem bylo, že spermici zdarma neuměli dát na čipovku.

Pane Vambero, zažil jste tohle někdy v Alpách nebo v Americe? Přijde Vám tohle kulturní? Kolik broušení lyže vydrží? Při ceně 10.000 a 200 za permici by to mělo bejt padesát broušení. A že ty hrany byly dojebaný fest.

A teď k mý nekulturnosti. Permici jsem prodával v Alpách dvakrát. Poprvý kamarádce, která si první den porouchala koleno. Zbejvaly tři dny ze čtyř. Prodaná ráno asi na pátej pokus. Dvoum se nehodila, protože chtěli bejt dýl. Dva chtěli smlouvat o ceně. Poslední přece jenom pár € usmlouval, ale chtěl vědět, že neprodávám vyjetou. Šli jsme (já pokakanej, aby mi permici nezabavili) k turniketům. Při kontrolním ďobnutí vlekař ani nehnul brvou. Stál vedle nás a viděl to.

Podruhý jsem prodával dvě permice v půl jedný. Platnost končila ten den. Prodáno během pár minut. Bohouškům zářili oči.

Takže páni kulturní vlekaři. Jděte nám prosím příkladem a začněte se k nám chovat jako k lidem a k někomu kdo vám dává obživu. Nastavte rozumný cenový pravidla. Kolik toho asi tak nalyžuje člověk s dítětem? Starejte se o nás a třeba se zastydíme a taky zlidštíme.

Nejdůležitějším bodem každý akce je naplánovat další.

15.12.2011 17:20:54 #8 

korsičan muž

>> #7, j0hn, 13. 12. 2011 22:40:28

Pod tento příspěvek se podepisuji.

A jen doplním, že se mě moc nezdá, že má autor článku slušný přehled o této problematice. :-P

Ať se na mě autor nezlobí, ale podle toho co napsal, to spíš vypadá, že nikdy neopustil hranice ČR. Na mém oblíbeném ledovci Stubai, není po obědě žádný problém koupit celodenní skipas za pár Euro. Pokud není ideální počasí, tak si člověk bez nabídky koupě skipasu není schopen na parkovišti ani obout lyžáky. Prodej takto jetých skipasů tam běží, jak nikde u nás !!!

Před 3 lety jsem byl s kamarády na týden v Saas Fee a nedopatřením jsme tam dorazili v sobotu už v 9hod. ráno. Na ubytko byl nástup v 17hod. a tak jsme šli očíhnou terén. Kolem 12hod. nám u Alpin Expresu nabízelo skipas tolik lidí, že by nás mohlo být klidně 3× tolik. Rychlá otočka k autu a ve 13hod. už jsme celá čtveřice seděla v kabince. A kamarád František udělal největší kup týdne, když za 50 franků koupil skipas, kterému končila platnost až za 2 dny !! Ten měl lyžovačku v Saas Fee za pusinku. Ani jeden z prodávajících nebyl Čech, Polák ani Maďar !!!! Stejně jako na ledovci Stubaii. Češi, Poláci a Maďaři tam lyžují za každého počasí, takže ti jeté skipasy neprodávají.

Prodej jetých skipasů je v Rakousku naprosto běžný jev, stejně jako ve Švýcarsku. A nikdo to tam neřeší a rozhodně se za to nikdo nestydí.

Jenom by mě zajímalo, jakou kulturní lyžařskou Evropu autor navštěvuje. V té co znám já, se jeté skipasy prodávají jak na běžícím páse. A v porovnání Špindl – Stubai, je ten český areál v nabídce jetých skipasů po obědě naprostý břídil a začátečník.

v žádném případě s davem, protože pouze leklá ryba plave po proudu ... :-)

16.12.2011 23:56:46 #9 

perlic

Také bych se připojil s argumentem, že prodat/koupit skipas v Alpách není žádný problém. Poprvé (asi 2 roky zpět) jsem koupil celodenní skipas za 20 Euro v Laax a Flims ráno u pokladny od Němky, která měla 6 denní pas a ten den byl poslední a už nechtěla lyžovat. Podruhé jsem prodával skipas ráno ve Sv. Mořici jednomu Švýcarovi a vůbec se nepodivoval na tím co nabízím.

19.12.2011 12:30:11 #10 

Čaroděj Oz

Vážený pane Vambero.

Vůbec nechápu, jak zrovna Vy, vyhlášený kšeftsman se sezonními permanentkami v Peci pod Sněžkou můžete moralizovat zrovna na toto téma.

Všichni, kdo se v Peci v době vašeho působení pohybovali a měli co do činění s vleky, lyžařskými školami, provozováním ubytovacích zařízení vědí své. Naprosto různorodé ceny permanentek, které byly vystavovány všem různým známým, akcionářům, kamarádům, rodinným příslušníkům vlekařů… Věděli jste vážení, že v případě dobrých kontaktů šla koupit celosezonní permanentka již za 500 korun včetně přednosti a večerního lyžování?

Vaše neochota poskytovat slevy těm, kteří opravdu přináší do lyžařského areálu klientelu a bez kterých by to nefungovalo, tedy lyžařské školy a ubytovací zařízení, naprostá nekooperace právě se systémem ubytovacích zařízení a s městem Pec pod Sněžkou a vaše závěrečná poznámka v článku iDnes při vašem odchodu o „provozování kolotočů“ mne jen utvrdila, že přes vaše 30ti leté působení jste se nedozvěděl o provozování lyžařských areálů naprosto nic a zůstal jen ve fázi ryzího zájmu o své vlastní koryto a pečování o korýtka ostatních, kteří by se v budoucnu mohli hodit.

Naprosto zvrácené představy o cenách sezonních permanentek, viz analýzy pana Krejčího z Harrachova a vaše poznámky o ztrátových 1500 kusech sezonek v Peci jen ukazují, do jaké záhuby směřuje české lyžování. Víte pane Vambera, kolik stojí celosezonní permanentka Salzburger Card, platná na celý Salzburger Land včetně ledovců? 500 Euro, tedy 12500 korun českých. Chcete snad „svých“ 11 kilometrů v Peci za 9000,– ročně, které jste donedávna nebyli ani schopni pořádně upravit, srovnávat s lyžováním ve stovce špičkových areálů v salzburském kraji? Víte kupříkladu, co je to předprodej permanentek pře sezonou? Víte že v Rakousku dostane každý učitel lyžování vě většině středisek skipas zdarma, neb se mu každý uklání až k nohám a přeje mu hezkou sezonu, neb právě on se bude starat o všechny ty hosty, kteří přijeli lyžovat do střediska a když se o ně bude starat dobře, vrátí se. Vrátí se a přinesou peníze. Víte, že host, který je spokojený v hotelu, penzionu a chalupě ve středisku a je motivován k pobytu slevou na permanentku, vrátí se a opět u vás utratí peníze? Ale nejen u vás, ale v hospodě, v penzionu, v půjčovně, ve škole, v obchodě, atd..

Budoucnost českých areálů je jednoduchá. Je třeba, aby provozovatelé areálů přestali házet klacky pod nohy všem ostatním, kteří ten areál potřebují ke svému živobytí. Neboť až zanikne jejich živnost, bude areál zet prázdnotou. Kdo přijede do města duchů, kde se točí Vamberovy kolotoče, ale nikdo mi neposkytne žádnou službu, neb areál svým nosánkem nahoru a cenovou politikou postupně potopil všechny ostatní? Všichni se potřebují navzájem a pokud spolu nezačnou spolupracovat tak, jak je tomu všude „venku“, budeme se za chvíli jen dívat, jak se nám ty kolotoče pěkně točí a okusovat u toho týden starý chleba, neb navíc nezbylo. Natožpak na permanentku.

Cesta k znovuoživení českých hor nevede přes budování šestisedačkových lanovek s oranžovými bublinami, ale v bohaté nabídce našim hostům, konkurující zahraničí cenou. V tuto chvíli bych jako průměrný český lyžař neměl jediný důvod jet například z Prahy do Pece nebo do Špindlu za cenových podmínek, které mi tyto areály nabízí. To pojedu raději o tři hodiny déle, kde za stejnou cenu dostanu mnohokrát více, v hospodě se na mne budou usmívat, zaparkuji zadarmo a hlavně kdykoliv, a vlekař mě pozdraví a popřeje hezký den v „jeho“ areálu, místo nasr… pokladní v Peci, která mi ten den předem zkazí. V Čechách si lidé často neváží práce, kterou mají a speciálně v lyžařských areálech si neuvědomují ten jednoduchý koloběh. Já se usměji na hosta, host je rád, přijede příště, nechá tu peníze, z těch mi dá pan ředitel výplatu. Neusměju se, nepřijede, nebudou peníze, vyhodí mě.

Jenže když se na lidi, se kterými by měl nejvíce spolupracovat šklebí i sám pan ředitel, je to těžké.

Přeji Vám pane Vambera, abyste své znalosti z problematiky lyžařských areálů uplatnil, ale doufám, že to bude již v jiném oboru. Věci se v Peci s nástupem nového mladého vedení začaly pohybovat byť pomalu, tak správným směrem a slova HOST a MARKETING jim nejsou cizí, stejně jako zájem o to, co se jim pod okny na kopci děje.

Buďte zdráv a hezké Vánoce.

21.12.2011 07:56:46 #11 

Viky90 muž

Tak koukám že si pan Vambera tím článkem docela naběhl :-D

21.12.2011 16:36:09 #12 

korsičan muž

>> #11, Viky90, 21. 12. 2011 07:56:46

Pan Vambera spíš 20 roků nevytáhl paty z Krkonoš a to co napsal v tom článku se mu po nocích zdálo. :-)

v žádném případě s davem, protože pouze leklá ryba plave po proudu ... :-)

29.12.2011 12:53:21 #14 

ivan

Na jeden skipas dvě děti

„Nyní bude také záležet, jak se zachovají po zvýšení DPH provozovatelé vleků. Zatím to řešíme tím, že se o jeden pas střídají dvě děti,“ uvedl Právu ředitel Gymnázia Mozartova Pardubice Otto Horák, který je přesvědčen, že na jejich škole se i příští rok s největší pravděpodobností lyžařský kurz uskuteční.

http://www.novinky.cz/…luxusem.html?…

Co s Horákem, který se k takové zavrženíhodné praxi klidně hlásí v médiích? Škoda jistě větší než 5000 – trestní oznámení? Pokuta? Znehodnocební zneužívaných skipasů?

Nebo se to přehlédne, aby tam ta děcka vůbec přijela? Pokud ano, proč ona mohou a jiní ne?

Sakra, to je otázek!

02.01.2012 15:41:16 #15 

jihu

Případ přeprodeje skipasů už řešil i Nejvyšší soud. Pokud máte chuť si počíst, tak se podívejte na: Práva z přepravní smlouvy

03.01.2012 16:33:49 #16 

Radek Holub - SNOW muž

>> #15, jihu, 02. 01. 2012 15:41:16

Díky! Stanovisko justice je pěkně formulované už v úvodu:

Nic nebrání bez dalšího tomu, aby práva z jízdenky ve smyslu vyhlášky č. 175/2000 Sb uplatňovala jiná osoba než ta, která jízdenku zakoupila.

Klíčové se zdá být, zda je jízdenka „na jméno“, nebo ne:

Podle § 38 odst. 1 vyhlášky č. 175/2000 Sb. je k uplatňování práv vůči dopravci oprávněn ten, kdo předloží originál jízdenky nebo zavazadlového lístku; zní-li jízdenka na držitele, je oprávněným držitel.

V tomto konkrétním případě se jednalo o bezejmenné jízdenky, a tedy provozovatel je nemohl prohlásit za nepřevoditelné na jinou osobu:

Z předmětných jízdenek, jakož i z obsahu spisu není patrné, že by tyto jízdenky byly vydány na jméno konkrétního cestujícího – lyžaře a tudíž se nejednalo o jízdenky, které by zněly na držitele.

(…)

Výklad prohlášení dopravce o nepřenosnosti jízdenky provedený soudy obou stupňů ve smyslu, že jedině ten, kdo jízdenku zakoupil, z ní může uplatňovat práva, např. nárok na vrácení jízdného, ale i práva další, je nepochybně v rozporu s ustanovením § 38 odst. 1 vyhlášky č. 175/2000 Sb., ale i s logikou věci. Pokud by měl takový výklad platit, pak každý jednotlivý cestující by mohl nakoupit jízdenku pouze sám pro sebe a nikoli i pro další cestující osoby. To by v praxi znamenalo, že např. zakoupení jízdenky manželem a její předání manželce by bylo nepřípustné, neboť z této jízdenky by mohl příslušná práva uplatňovat pouze ten, kdo ji zakoupil, tedy manžel.

Nic se nejí tak horké, jak se to uvaří.

05.01.2012 12:35:31 #17 

mifen

Moc hezká reakce. Souhlasím. V oslední době už v ČR nejezdím. Radši si zajedu do Itálie nebo Rakouska, draší to tam není a lyžovačka neskutečná. Kde bych v ČR za den najezdil 67Km a to jsem se moc nehonil?*>> #10, Čaroděj Oz, 19. 12. 2011 12:30:11

07.01.2012 00:51:10 #18 

Radek Holub - SNOW muž

Aktuální sdělení Skiareálu Klínovec:

Dovolujeme si připomenout, že skipasy zakoupené do Skiareálu Klínovec nejsou přenosné na jinou osobu.

Od letošní sezóny disponujeme nejmodernějším typem odbavovacího systému SKI DATA. Tento systém umožňuje detailní kontrolu pohybu skipasů a to i zpětně do historie. Zatím jsme pouze monitorovali množství skipasů, které během dne změnily majitele. Vzhledem k tomu, že se začal počet přeprodaných skipasů zvyšovat, upozorňujeme, že zákazníci, kteří zakoupí skipas mimo oficiální pokladny, se vystavují nebezpečí zablokování skipasu.

V tomto případě se vám na displeji turniketu objeví text „přenesený skipas“ a skipas je v tomto okamžiku zablokován bez NÁHRADY.

Nic se nejí tak horké, jak se to uvaří.

15.01.2012 12:03:16 #19 

jihu

To, že mají na svém webu výše uvedené sdělení je jejich právo, ale že si zařídili reportáž v ČT mě dostalo: Černý obchod se skipasy? Moderní turnikety ho umí odhalit

Docela by mě zajímalo, na základě čeho vyrobila ČT reportáž, která prodporuje zřejmě nezákonné praktiky Skiareálu Klínovec.

28.02.2012 17:17:54 #21 

SNOWRIDER GIRL žena

Ja jsem na Klinovec drive jezdila pravidelne kazdy vikend( tak posledni 3 roky), protoze mam rodice nedaleko v podhuri, cely den me lyzovat nebavi, takze jsem vzdy koupila celodenku a ve 12:00 ji prodala, necitila jsem se vubec nijak spatne, Klinovec je precpanej a absolutne neodpovida kvalita cene permic, nemluve o nehoraznych sluzbach okolo( predrazene ceny vseho a hrozna obsluha, vlekari snad nejvic nerudni ze vsech stredisek), holt se na Klinovci vzdy hresilo na blizkost Nemecka. Po tom,co Klinovec predved tuto sezonu s novymi turnikety, me tam uz tezko nekdo uvidi, Bozi Dar je nedaleko a ostatne dalsi strediska na zapadni strane Krusnych hor nejsou od bydliste mych rodicu zase takova dalka.

Klinovec me nepotrebuje, ale ja ostatne je take ne, takze jsme si kvit :)

A member of the SNOWRIDER-TEAM CZECH™.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.

Komerční tipy