Domů Diskuze neviditelné (ke všem modulům) [Diskuze k článku]: ŠÁRKA ZÁHROBSKÁ JE DRUHÁ NEJLEPŠÍ SLALOMÁŘKA SVĚTA!

[Diskuze k článku]: ŠÁRKA ZÁHROBSKÁ JE DRUHÁ NEJLEPŠÍ SLALOMÁŘKA SVĚTA!

16.03.2009 15:14:46 #1 

administrator

Další krůček do absolutní špičky udělala v letošní sezoně česká lyžařka Šárka Záhrobská. Ve finále Světového poháru v Aare byla v posledním slalomu roku třetí a díky tomu se posunula na konečnou druhou příčku v hodnocení disciplíny.

Odkaz na článek

17.03.2009 09:49:19 #2 

administrator

(ivan, ) CIT.: „Přeji to Akselovi,“ nedělal si Raich velkou hlavu z porážky.
Proboha, Alföldi, já už vážně budu zlej :-(((. Zkus prosímtě trochu uvažovat hlavou a neplácat sem novinářské nesmysly. Ty přenech Mackovi a Žehanové do polobulváru MFD/iD. Tady jsme na LYŽAŘSKÉM webu!!!
To si opravdu někdo může myslet, že když Rakušan takovým způsoberm doslova a s odpuštěním prosere Svěťák, „nedělá si z toho velkou hlavu“? To je sportovní průser, když nechci devalvovat termín „tragédie“. V Rakousku je velký globus skoro vlasteneckou povinností a mít ho takto na dosah a přijít o něj musí být pro Benniho hrozná rána. Jasně, že se z toho vylíže, patří to k životu. Jasně, že v sobě našel povinná slova přání soupeři, to patří k bontonu slušně vychovaného chlapce a solidního sportovce. Ale udělat z toho takový závěr, jaký tady podáváš, to je opravdu tragikomika.
Znovu se ptám redakce, kde jste tohoto exota vyhrabali? Vím, že začínám být lyžařský prudič jako Trnka, ale když je něco blábol nehodný SNOW, tak to také bez servítků označím.

17.03.2009 10:06:09 #3 

administrator

(ivan, ) Řekl bych, že Šárčina sezona byla taková trochu rozporuplná. Medaile z MS a druhé místo ve slalomu WC, signalizující stabilizaci výkonnosti na velmi vysoké úrovni, poněkud překrývá neúspěšnou sezonu v obřáku. V něm se prostě vzestup nedaří. Nesledoval jsem letošní závody a sezonu tak, abych si troufl zkusit spekulovat o důvodech apod., ale taková Zettel dokazuje, že špičková obřákářka nepotřebuje fyzičku podloženou kdovíjakou hmotou (a ani Lara Gut na tom ve svém věku nebude fyzicky kdovíjak). A neuvěřitelný Didier zase to, že obřák se lze naučit i na stará kolena. V Šárčině věku ho ještě moc neuměl, ale pak se do něj zahryzl, zjevně přišli na to, co opravdu chce, a o 10 let později dokázal zválcovat mladé ohebné kluky. U Záhrobských si asi budou muset pouvažovat o prioritách a o tom, co se dá efektivně stíhat bez negativních dopadů, a možná rozhodovat, nakolik obřák a nakolik SG a superkombi. Ale to jsou jen ty spekulace. Nad tím vším ční ta úžasná skutečnost, že holka z Krkonoš, naučená lyžovat tatíkem-laikem, má ze tří posledních MS tři medaile a je ve své disciplině na druhém místě ve Svěťáku. (Až se vrátí Marlies Schild a v plné formě bude Niki Hosp, bude obhajoba pozic těžká, ale o to zajímavější pro fanoušky.) To je prostě senzace, o níž se generacím našich lyžařů skoro ani nesnilo.

17.03.2009 12:06:38 #4 

administrator

(Milan, ) Jak to dopadlo nemohl uvěřit ani Svindal, po Benniho vítězství v obřáku se smířil s tím, velký globus půjde do Rakouska. Slušnost je jedna a realita druhá. Právě ve chvíli když už je vítězství vybojováno a má se pouze potvrdit je zmařen obrovský celoroční kus dřiny celého Rakouského teamu. To snad musí naštvat každého, na druhá místa se nehraje. Opět se potvrdilo že lyžování je vyjimečně nespravedlivý sport, kde o výkonu často nerozhoduje ani sportovec. Jaké pocity asi musí mít třeba naši, když po poctivé přípravě a značným osobním nákladům stojí na startu s vysokým startovním číslem a v cíli už oslavují medaile? Jaká může být motivace? Na rozdíl od nás amatérských fanoušků kteří máme jiné zaměstnání, je to pro ně zaměstnání a obživa.

17.03.2009 13:46:20 #5 

administrator

(Tibor Alföldi, alfoldi@ctk.cz) Nikdy jsem neměl a pořád nemám potřebu veřejně debatovat nad výlevy rádoby odborníků pod články na webech. A nikdy jsem to nedělal. Ale tentokrát udělám výjimkou, která potvrdí pravidlo. A předesílám, je to naposled. Ať bude odpověď na mou reakci jákoliv, z mé strany se už ničeho nedočkáte, Ivane. Zaprvé – když už kritizujete, tak se laskavě podepisujte celým jménem, pane Sosno, ať všichni věcí, o kterýho chytráka se jedná. Za druhé – veškerá fakta v článku jsou přebrána z ČTK a ze světových agentur typu DPA, SID, Reuters a AP, pokud tedy, pane redaktorskej, vůbec víte, o co jde. Takže opakuji, jak jsem vám napsal už do mejlu osobně (to totiž považuji za o dost lepší způsob komunikace, když už kritizujete), v článku není jediná vymyšlená věta, jediný můj vlastní názor, a reakce Raicha (přebraná z agentur) je pouze a jenom v reakci na Svindalův návrat po vážném zranění. Za třetí – pana Macka a slečnu Žehanovou (oba moc dobře osobně znám) si do pusy neberte, jejich novinářským kvalitám vy nesaháte ani po vázání… Za čtvrté – jestli vám připadá, že já v článku dělám jakékoliv závěry, tak asi neumíte číst a vraťte se radši do první třídy základní školy. Znovu opakuji pro nechápavé – v článku je pouze kosntatování faktů a nikoliv analytický rozbor slečny Záhrobské a jejího otce, který jste tady, zdá se, s chutí předvedl. A za páté – jestli o mně hovoříte jako o exotovi, tak byste se měl asi zajít léčit. V Bohnicích k tomu prý dávají lekce slušnosti zdarma…

Tibor Alföldi, sportovní redakce ČTK.

17.03.2009 16:39:34 #6 

administrator

(ivan, ) a navíc to neumí bez nadávky :-))). No prostě exot, co čekat jiného. Nicméně k věci.
No tak konečně vím to, co jsem tušil. Skoro abych se Tiboru Alfoldimu omluvil. Redaktor ČTK, to vysvětluje mnohé. Chudák, který poctivě vysaje agenturní prameny a pak z toho v mezích svých možností vytvoří všeobecně stravitelný „bezpohlavní“ text, určený pro většinového konzumenta. Tyhle výstupy si – z důvodů mně ne zcela jasných, ale to snad hoši v redakci osvětlí – objednají (nedejbože i zaplatí??? :-(((() z jednoho z nejlepších lyžařských časopisů vůbec. To je totiž ten hlavní kiks. Plytké agenturní články totiž v časopisu kalibru SNOW podle mého názoru nemají co dělat!!! Je svým způsobem nefér chtít od novináře něco, co ani při nejlepší vůli nemůže splnit. Jak známo, je obyčejný novinář, řečeno s klasikem, člověkem, který poučuje jiné o tom, čemu sám nerozumí. Tak to prostě až na výjimky je a je bláhové mu to předhazovat nebo zazlívat! Kdysi ve Skimagazínu jsem tak napřed předělával články Luboše Ježka a pak usoudil, že tito laici by v lyžařském časopisu opravdu publikovat neměli.
Proč je SNOW vedle Sci, Sciare (byť je poslední dobou neznám) a NTN nejlepším lyžařským časopisem v Evropě a s přidáním něčeho od Japonců asi i ve světě? Mimo jiné i proto, že publikuje původní důkladné a jakžtakž i kritické články založené na teoretických znalostech i na praktické zkušenosti. Minimum přebíraných plytkostí. V tomto bohužel tato zásada neplatí. Podle mne publikování agenturních materiálů časopis shazuje a degraduje. Byť je to jen na webu. Zásadně si myslím, že to SNOW nemá zapotřebí. Oko lze snad zamhouřit, když externí novinář vyjede na zajímavou akci, kam by vyslání vlastního člověka přišlo zbytečně draho, ale aby nám někdo dodával jen sežvejkaná agenturní moudra, to nemáme snad zapotřebí.
Z toho, jak zlostně Alfoldi vrčí, vidím, že jsem ťal do živého. Ne že jsem nechtěl. Nad jeho útokem na mě se lze pousmát. Hochu, takových redaktůrků už jsem pár viděl. Našich i zahraničních. Přinejlepším podupávali v polobotkách okolo cíle a těšili se, kdy se už dostanou do tepla. Pokud netvořili jen v něm. Takoví komici jsou někde na hranici mých rozlišovacích schopností. Nebo že bych si tě všiml zanedlouho při MR? Ale proč vlastně?
Moje kritika se týkala jen Raichovy reakce. I proto jsem komentář k Šárce vyčlenil do samostatného nesouvisejícího přístupu. To, co Alfoldi napsal o Záhrobské, nikde nijak nekomentuju. Rozčilený Tiborek si i tohle vztáhl na svůj článek. Aby ho nekleplo.
Takže, (pane) sportovní redaktore ČTK, ani já nemám zájem vyměňovat si dále jedovatosti s člověkem pro mě zbytečným. O tom, proč a zda přebírat tvoje výtvory, je třeba pohovořit v redakci. My tady v diskusi máme relevantní lyžařská témata, o nichž nám naštěstí žádný agenturní pisálek referovat nebude. Howgh.
Btw, na jiném místě jsem kritizoval stylistické schopnosti pana Alfoldiho. Takže konkrétně:
„Návrat po roční pauze zaviněné vážným zraněním si Nor Aksel Lund Svindal okořenil celkovým vítězstvím v superobřím slalomu, k čemuž mu stačilo dnešní druhé místo, čímž předstihl Hermanna Maiera v čele hodnocení této disciplíny. Závod vyhrál Ital Werner Heel o sedm setin před Svindalem, který si tak upevnil vedení v celkovém pořadí SP a na Rakušana Benjamina Raicha má k dobru už 102 bodů, ten je ale lepší ve slalomu, v němž Svindal ještě letos nebodoval.“
Na každém lepším novinářském učilišti by hrůzou vyskočili nad „k čemuž mu stačilo dnešní druhé místo, čímž předstihl Hermanna Maiera v čele hodnocení této disciplíny.“ K čemuž, čímž v jednom souvětí – moc pěkné :-(. A doporučili by použití většího počtu hlavních vět. Takže třeba:
„Návrat po roční pauze zaviněné vážným zraněním si Nor Aksel Lund Svindal okořenil celkovým vítězstvím v superobřím slalomu. Stačilo mu k tomu dnešní druhé místo, čímž (nebo jímž) předstihl Hermanna Maiera v čele hodnocení této disciplíny. Závod vyhrál Ital Werner Heel o sedm setin před Svindalem. Ten si tak upevnil vedení v celkovém pořadí SP a na Rakušana Benjamina Raicha má k dobru už 102 bodů. Raich je ale lepší ve slalomu, v němž Svindal ještě letos nebodoval.“ Takže nejenom dostáváme pouhá plytká agenturní moudra, ale navíc ve stylisticky nepříliš dokonalém balení (k čemuž, čímž). Když psal o lyžování Václav Pacina blahé paměti, nebylo to faktograficky ani odborně nic moc, ale mělo to jeho pohled a kvalitu jeho psaní. Takže byl důvod to případně i použít. Ale zde je nanicovatý obsah (za což pan redaktor vlastně ani nemůže) a nijak slavná forma.

17.03.2009 16:41:42 #7 

administrator

(pepino, ) Musím se zastat pana Alföldiho. I kdyby to byl sebevíc jeho názor, tak kdo vám Ivane dal právo ho urážet jenom proto, že vy máte názor jiný? Napsat: Já si myslím něco jinýho, … by bylo v pořádku, ale nadávky a urážky? Osobně vás Ivane neznám, vím, že jste ve svém oboru kapacita, ale připadá mi, že vám vaše sebevědomí dává pocit, že jakýkoli jiný názor na téma lyžování než váš, je špatný. Je jiný!!!

17.03.2009 18:22:53 #8 

administrator

(ivan, ) „There is nothing to say,“ Raich told Reuters' Patrick Lang. „I skied well, I did not take any risks. But in slalom everything can collapse so quickly. It will take me awhile to recover from this.“
Tohle je blíže realitě, jakkoli si ani před skiracing na zadek nesednu. Jestli některý autentický názor vezmu vážně, pak třeba to, co napíše kamarádka Nicola na der standard. To je totiž holka, která jela na zlato na olympiádě a nakonec dojela čtvrtá. A tudíž ví, co to obnáší, byť to už má roky sama v sobě srovnané – na rozdíl od Benniho, který se s tím srovnává právě teď. Jenže ona tehdy byla 18letá maturantka na začátku kariéry, která si mohla myslet, že takových šancí coby světová jednička ve sjezdu ještě bude mít… A Raich už není žádný mladík, moc let před sebou nemá a od přítelkyně Marlies ví, že stačí jeden blbý manévr a minimálně sezona je v pytli.

17.03.2009 22:01:02 #9 

administrator

(Spencer, ) Takové diskuze a komentáře pod články pane Tibore už jsou. Většinou se na nich vyskytuje místní guru, tady třeba ivan, a jeho fanklub přitakávačů. No a od tohoto guru se dozvíme jak všichni ostatní jsou pitomci, všechny ostatní časopisy jsou pitomé, všichni ostatní novináři jsou pitomí, nevynecháme celebrity – ty jsou taky pitomé. Když se kdekoliv v médiích objeví cokoliv s lyžováním a ještě je u toho nedejbože třeba nějaká celebrita, okamžitě guru informuje, že oni určitě o lyžování nic neví – přece ta Verešová musí být blbá – určitě nic neví o tuningu hran, že. Guru taky aby stvrdil svou nadřazenost exhibuje v diskuzích něčím o čem si myslí, že to ostatní budou považovat za něco extra – tady v diskuzi například guru ukazuje, že se učil německy. Znám dost lidí, co jsou odborníky ve svém oboru a platí přímá úměra, že čím větší odborník a inteligent, tím méně kritizuje jiné.

24.03.2009 14:43:51 #10 

administrator

(redakce SNOW, ) Zpracování a publikování informací má mnoho forem a redakce je otevřena všem, které mohou naše čtenáře zaujmout – jak servisním informacím, tak fundovaným analýzám. Pokud se někomu nelíbí jakékoliv články nebo příspěvky, má na to právo a může v rámci diskuze vyzvat autora k upřesnění, vysvětlení, či uvést jeho nepřesnosti na pravou míru. Prosíme ale, aby forma výměny názorů byla přiměřená. I zásadní spory se dají řešit zdvořile a bez nadávek. Děkujeme za pochopení.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.

Komerční tipy