Alpine Ski World Cup 12/13 (strana: 14)
04.12.2012 12:47:10 #392
>> #391, ivan, 04. 12. 2012 12:29:00
S Hirscherem je to tak a docela si zahrává. Navíc je z hlediska tréninku a potažmo ztráty určitých potřebných vlastností daleko lepší být DH+SG a přidávat GS resp.SL kvůli kombi, než když SL+GS začne jezdit rychlostky. Slalom ti do rychlostek nic neubere, spíš leccost zlepší. Naopak to je docela průšvih právě nutným zvýšením síly a vytrvalosti. Mluvím o standardu, ne fenomenálních výjimkách. Klidně pokračuj, docela mě to baví.
04.12.2012 13:19:46 #393
>> #392, Martin47, 04. 12. 2012 12:47:10
Jenže praxe je taková, že mlaďas by měl být všestranný a do „velkého“ lyžování se dostane nejspíš přes SL, ne přes DH a SG, pro něž by měl/musí dozrát fyzicky, zkušenostmi, psychicky. A ne každý (svaz, mančaft, jedinec) si může dovolit sehnat takovému mladému rychlostnímu borci tréninkové podmínky, nechat ho zrát na FIS a CoC a pustit ho do WC třeba až ve 23–24 letech. I kvůli obtížnému tréninku je sjezdařů mnohem méně. Takže si myslím, že „Didierova“ cesta k obřáku až před třicítkou je poměrně vzácná (ale nijak jsem to nestudoval ani teď moc nepromýšlel).
A pak je tady zásada GS = základ. Takže i ti sjezdaři mají nejvíc procent tréninku v GS. Akorát v něm nelezou na vrcholné závody (tak často).
A nakonec, přeorientace technika na klouzače je kromě důvodů taktických – medailových (kombinace) a bodových do WC – u mnohých dána i vynuceně věkově. Když už ty kolena nezalomíš tak hbitě jako zamlada, ale jsi silnější (Hirscher ještě nemá definitivní/maximální svalovou hmotu) a zkušenější, natáhneš si kariéru ve sjezdu. Viz Jarbyn nebo Kjus, který jel M Norska jako „důchodce“ snad ještě ve 40.
Suma sumárum klidně věřím, že je lepší „postup“, jak píšeš, ale vstupuje do toho tolik vlivů, že uchopování disciplin je nakonec výsledek různých kompromisů, kdy faktory lyžařskotechnické leckdy/mnohdy/často/většinou? nehrají prim.
04.12.2012 15:33:28 #394
>> #393, ivan, 04. 12. 2012 13:19:46
Znáš mě. Jsem orientovaný na Rakousko a tam bych řekl, že univerzálnost mladíků ustupuje. Na Hintru za mé občasné přítomnosti všichni drtili SL a GS a rakouští mlíčňáci na Kasererech SG. Den za dnem stejný pohled a to jezdím vždycky na týden. Jelikož to ale bývá ve stejný čas, nevylučuji, že se jim trefuji do cyklického tréninkového plánu. Další věcí je momentální nástup rakouského mládí ve sjezdu. Po BC jsem jen trochu v obavách aby se předčasně neeliminovali z přemotivovanosti. Vidět tak mladé kluky v klouzavkách jsk nedokáží skrýt zklamání z 2.-3. místa ve WC(Franz, Puchner) je docela síla.
04.12.2012 16:02:33 #395
Dovedu si představit, že ty mladé mančafty, v nichž ty kluky a holky sledujou už roky, už mají trenéři tak nastudovaný, že dokázali podle projevených předpokladů i výsledků včas rozdělit role a už od juniorů je cíleně vedou tam či onam.
Což je nakonec dobře, proč cpát klouzače do slalomu, tím spíš, když mám průběžně přísun lidského materiálu. Skutečných perel je i v těch vysokých výběrech jen pár, většina bude do počtu a časem odpadne, menšina budou EC, nějací nešpička WC. Tak se na ně dá specializovaně tlačit a doufat, že třeba i tvrdá specializace něco vynese. Tam se pracuje úplně jinak než s pár vypiplávanými odmalička, protože jiní nejsou.
Kromě toho, když hodně jezdí volně na SG lyžích, případně volnější SG, učí se dobře klouzat a vyjíždět oblouky. To, co ta naše tradičně vydřená uslalomovaná děcka do sebe nikdy už nedostanou. I Benni mi ve svých začátcích vykládal, jak hodně a dlouho jezdil volně a omezeně v bránách (je-li to pravda, deníky mi neukazoval).
Ještě mě napadá, že ta všestrannost v Rakousku trpí i proto, že bez špičkové výkonnosti se v jejich konkurenci do Nationalmannschaftu ani nedostanou. A tak furt bojujou o nominaci. Kdyby rozšafně trénovali všechno, tedy všestrannost, budou mít pěkná 7. místa ve všem, ale žádné do 3, aby se kvalifikovali do týmu, na MSJ apod.
Výjimeční to prolomit můžou, ale kolik jich je.
04.12.2012 16:15:31 #396
>> #395, ivan, 04. 12. 2012 16:02:33
Já když to viděl porpvé, byl jsem jak u vidění. Dole u vleku dodávají servismani lyže, pořád tam leží několik párů. Zillertalem pendlují mikrobusy a podle plánu je vyzvedávají ve školách a zase rozváží. Vždycky je vysypou na lanovce, oni vyjedou nahoru, rozjezdí se, přijedou na Kaserer přeskočí do připravených lyží, svlíknou se do kombinéz, dají pár jízd s fotobuňkou a kamerou, shodí lyže a jedou lanovkou na mikrobus. Takhle tam rotují partičky celý den, vždycky je jich tak akorát, aby nemrzli na startu při čekání. Musí být docela náročné to celé sladit logisticky vzhledem k dalším tréninkům na suchu, regeneraci, rozborům jízd, škole atd. Když si představíš, kolik takových údolí v Rakousku je, jsou ti naši borci vzhledem k podmínkám učiněný zázrak.
04.12.2012 17:45:53 #397
Skoro jako rakouská odveta americkým sjezdařkám
Ve scéně skoro jako z Kobry 11 zabásla rakouská policie se zatykačem v ruce v pondělí na dálnici u Salcburku trenéra amerických sjezdařek Andrease Everta. Toho mnozí možná pamatujete jako dlouholetého trenéra a důvěrníka Hermanna Maiera.
Vypadá to na pěkný krimithriller. Jde o podezření z vyprání 1,4 milionu eur, části ze 7,6 milionu, které v letech 2001–2005 (tedy ještě za Maiera) zpronevěřila svému zaměstnavateli jeho hlavní účetní, bývalá Eversova přítelkyně. Údajně je převzal, přestože věděl, jaký je jejich původ. Hovoří se o tom, že 900 000 mělo jít na stavbu domu, 500 000 prý nespecifikovaně uložil.
Andyho ex za to vyfasovala 4 roky natvrdo. Nedávno se dostala po 30 měsících ven a bývalého přítele prý sama práskla. Drama vyvrcholilo tím, že ho včera vyzvedla po návratu z americké části WC na letišti v Mnichově a vezla domů. Zatím se nepíše, že se bejvalka osobně mstí, ale napadne to asi každého.
Hořká tečka nad fenomenálním úspěchem amerických sjezdařek v Lake Louise. Jako kdyby se za to Rakušané načasovaně pomstili.
Ale Lindsey vyhrávala loni i při nejezkém rozvodu s prý hulvátem Thomasem, takže trenéra možná v lochu taky přežije.
(Doufám oceníte, že jsem si dal práci vytvořit tuto soudničku. Mohl jsem dát jen zprávu v němčině, ale přišlo mi to příliš pikantní na pouhý link.)
Viz např. http://www.krone.at/…Story-343156
04.12.2012 19:19:22 #398
>> #397, ivan, 04. 12. 2012 17:45:53
Spíš než pomsta lyžařů budou ještě země, kde si daně hlídají. To si my ale dokážeme představit jen s velkými obtížemi (kromě malých rybek, v jejichž vodách berňák řádí s štičí čilostí).
04.12.2012 19:35:40 #399
>> #398, Martin47, 04. 12. 2012 19:19:22
Ňákej trenér, navíc v cizích službách největší konkurence, a nějakých 1,4 mega, když ho práskla bejvalka? Taky malá ryba. (Vyšetřovali to rok, teď sklapla past. Ale zatím platí presumpce neviny, jestli je ve vazbě, nevím.)
To když oškubali Rohrmosera o Atomic, to byly lepší peníze. Soudy atd., závěr: „konkurs nebyl protiprávní, ale Herr Rohrmoser a Atomic byli poškozeni“. Jela v tom velká firma (ne Amer), správce konkursní podstaty, soudce, vyšetřovatelé. Jeden z čudlů dostal 9,5 roku natvrdo, ale ani ne po půlce včetně vazby byl venku. A všechno platilo a platí dodnes.
Sorry, hodně jsem ulétl OT. Ale nechtělo se mi na to dělat samostatné vlákno.
04.12.2012 19:59:21 #400
04.12.2012 20:44:57 #401
>> #400, Vlastik33095, 04. 12. 2012 19:59:21
Za málo. Akorát to není žádný překlad, ale naprosto vlastní tvorba s využitím fakt ze dvou různých zdrojů. Link je spíš doklad, že jsem si to nevymyslel.
Doplnění děje:
1,4 mega éček je sice víc než 8 mega korun, ale neměl je s sebou v krabici, takže ho po výslechu v úterý navečer pustili a nechali mu i pas.
05.12.2012 17:32:26 #402
Ještě k naší diskusi pár příspěvků zpátky o nevydržení celého jednoho kola či dvou a k trénovanosti.
Zoufale undertrained hoši, kteří ani celoročně netrénovali, amatéři chodící do práce, museli absolvovat na bídně upravených tratích s tehdejší nepříliš nápomocnou výzbrojí (slalom!) na ZOH 1956 takto dlouhé závody (časy Sailerovy, odstupy spousta vteřin, zadní dojížděli i v dvojnásobném čase):
DH 2:52.2 (starý Hohenlohe např. 5:15.8)
GS (1 kolo) 3:00.1 (naši 3:27)
SL 3:14.7 (naši 3:42.8 a 4:07.3)
Jasně, že to nebylo na tvrdu jako dneska (ale někdy taky nanosili sníh a polili vodou, takže ne jen příjemno), že jeli sotva poloviční rychlostí (i proto ty časy), ale sledujete tu dobu, po kterou dokázali jet?
05.12.2012 18:17:09 #403
>> #402, ivan, 05. 12. 2012 17:32:26
Teď jak moc je bolely nohy a kdy bolet začaly. Znáš to. My jsme si vždycky dělali srandu z nejlepších, že to se jim to jezdí, když to sjedou tak rychle, že je ani nestihnou začít bolet nohy.
05.12.2012 21:41:11 #404
http://www.youtube.com/watch?…
Ted pohlad zozadu. Okrem toho ako to tam pekne rve, lubi sa mi ten pohlad. Keby mohli byt prenosy spestrene takymito zabermi bola by to dobra action.
05.12.2012 22:34:25 #405
>> #404, ivan-ski, 05. 12. 2012 21:41:11
Nádhera. Senzace, jak se dokáže rychle položit do oblouku, to jsou pak reboundy. Tu a tam lehce nasměrovat a pak hned na hranu.
Pamatuju kameru jezdící podél tratě na laně, snad před pár lety v Ofterschwangu? Ale brali to tak divně z boku, že to bylo divné a bolely z toho oči.
Četl jsem, že FIS něco takového chystá. Dost jsem o tom přemýšlel, chtělo by to atraktivní záběry z různých pohledů, občas je umístění kamer mizerné a koukání na závod zajímavé jen pro velké fanoušky. Tohle je smůla lyžování, tam, kde se dá snímat polocelek až detail, vzniká velká výhoda.
A vždycky jsem si říkal, že kamera na laně nataženém nad bránami, která by brala seshora a seshora zezadu, by byla skvělá i pro analýzy.
Dneska už by asi bylo jen otázkou peněz mít nějaký vrtulníkový dron, který by seshora kopíroval linii závodníka a bral ho zepředu i zezadu. Ale lyžaři holt nejsou alkajda.
06.12.2012 08:07:08 #406
06.12.2012 08:24:28 #407
>> #405, ivan, 05. 12. 2012 22:34:25 Trafil si klinček po hlavičke. Lyžovanie je nádherné, technika ide neskutočne vpred. Prečo nevyužiť vývoj? Okamžite by sa lyžovanie zatraktívnilo. Ukázať v TV kombináciu rýchlosti, rizika, detaily pri prechádzaní bránok, chýb lyžiarov ktorí vypadli, analýz jazdy, ich komparácia po pretekoch pod. V iných športoch to už pochopili (napr. F1, hokej a pod.). Nie je to námet na článok?
06.12.2012 08:35:08 #408
>> #405, ivan, 05. 12. 2012 22:34:25
Dneska už by asi bylo jen otázkou peněz mít nějaký vrtulníkový dron, který by seshora kopíroval linii závodníka a bral ho zepředu i zezadu. Ale lyžaři holt nejsou alkajda.
…a bohužiaľ zatiaľ ani jazdci na Tour či Giro… ale videjko je super. NaSvah!!!
06.12.2012 11:21:26 #409
>> #407, orim, 06. 12. 2012 08:24:28
Jenže sporty jako F 1, fotbal, hokej a další jsou finančně i sledovaností někde úplně jinde. Alpské lyžování je vlastně malý sport, který máme my svou středoevropskou + lyžařskou optikou zkreslený. Stačí podívat se na jeho pokrytí v médiích (a nebýt Záhrobské, kterou Česká sportovní ve spolupráci se SL do nich fest cpe, bylo by toho ještě míň). Na nekódovaném Eurosportu (deutsch) je v době lyžování stále častěji něco jiného. Dokonce ani v Rakousku není sledovanost WC s pár výjimkami moc vysoká. Tím pádem tak nejsou takové peníze, aby se dalo kdovíjak vyskakovat.
Dost obtížně si taky představuju, jak v pouze minutové jízdě ukazovat všechno to, co zmiňuješ. Jistě, lze přenos natáhnout před a po a anylyzovat, jako to dělá ORF, ale asi jako jediná, protože je to holt TV veřejné služby a Rakousko. Domnívám se také, že analýzy zajímají jen velmi málo lidí, pár nadšenců. Ti nevytvoří množství, jež oslní inzerenta. Plno z nich přímé přenosy nevidí, protože v jejich dobu jsou sami někde na kopci. Možná to pak odkoukají někde na netu, ale to už není ten divák, jehož televize prodává inzerentovi.
Možná kdyby nebyla dvě kola, mohly by intervaly být 2 minuty, aby zbyl čas na tyto pohledy? Při ukázání prvních 30 by přenos teoreticky (všechno ideálně odsejpá, nikdo nevletěl do sítí, nepřerušuje se…) vyšel na odhadem hodinu patnáct, dvacet. Místo dvou kol by to bylo kratší. Ale dělat analýzy hned po třicítce, když se ještě jezdí, je trochu necitlivé, byť jistě možné.
Jenže jak to jediné kolo losovat? Nelze nechat odjet nejlepší na začátku, to by po 10 odešla čtvrtina lidí, po 15, max. 20 půlka. Vždyť právě snaha udržet diváka do konce vedla k obracení celé 30, nakonec to není tak dávno. Ve sjezdu lze nechat nejlepší jet ve 3. desítce, ale ve slalomu?
Nejsem si také jistý, zda a nakolik by bylo technicky i lidsky proveditelné vracet podstatné momenty jízdy okamžitě po ní a hned komentovat/rozebírat.
V tom silovém poli mnoha vlivů a tlaků se mi nadhozená vylepšení jeví jako nesnadná a zčásti asi nereálná.
06.12.2012 19:25:37 #410
>> #409, ivan, 06. 12. 2012 11:21:26 Určite do toho vidíš lepšie ako drvivá väčšina z nás. Ekonomika hýbe svetom. Skôr či neskôr musí ráznym spôsobom zasiahnuť aj FIS lyžovanie. Stále ide iba o jedno jediné a to „zatraktívnenie“ tohoto športu. Aká forma tejto podoby sa ujme je veľmi obtiažne predokladať. Jednoznačne ide o nárast popularity – zvýšenie sledovanosti – vtupu silných sponzorov. Špirálu je potrebné roztočiť, inak tento krásny šport bude živoriť. Je mi absolútne jasné, že alpské lyžovanie zďaleka nemá celosvetový význam, ale podľa môjho názoru má obrovský potenciál v samotnej túžbe ľudí ísť cez zimu na krásne svahy a užiť si to.
Tých nápadov na zatraktívnenie je podľa môjho názoru mnoho. Ja som niektoré uviedol iba vo všeobecnosti. Napr. existujú minikamery, ktoré by sa určite dali napojiť na lyžiarku pretekára, do jeho oblečenia, na nejaký stĺp pri trati a pod. Toto je podľa mňa úloha kreatívnych ľudí. V niektorom linku, resp. príspevku si predstaviteľov FIS vykreslil v zmysle „starých plesnivých dedkov resp. tak nejak podobne“, možnože generačnou výmenou sa ľady prelomia a niečo pozitívne sa stane. Na svach. PS: môj pohľad z okna sa mi začína páčiť.
06.12.2012 19:38:29 #411
Tohle je v podstatě taky pohled zezadu, akorát je kamera posunutá na jezdcovu hlavu :
Birds of Prey DH z pohledu předjezdce
Edit:
06.12.2012 22:00:36 #412
A ještě jedna zpráva – Didier bude trénovat Swiss Ski Team – bude je cepovat hlavně na nadcházející sjezdy sezóny:
06.12.2012 22:16:22 #413
06.12.2012 22:25:52 #414
>> #413, fischerbl, 06. 12. 2012 22:16:22
„…Vonnová, Höflová-Rieschová a Mazeová.“
Nedá mi to – nedávno jsem se, poté co naši vyhráli Davis Cup, jedné rusky ptal na tenistku jménem Šarapovová. Reakce byla jednoduchá – „co? kdo?“ Došlo mi to rychle a říkám Šarapova – a reakce byla opět velmi jednoduchá – „tu znám a proč jí tak divně říkáš?“
No nic, to bylo malé jazykové okénko a povzdech nad tím, že zarytí jazykozpytci nepoužívají „Gina Lolobrigidaová“, „Marylin Monroeová“ a mou oblíbenou „Lady Gagaová“. Hned by byl svět veselejší.
06.12.2012 22:35:23 #415
06.12.2012 22:51:05 #416
06.12.2012 22:55:08 #417
>> #416, HonzA_, 06. 12. 2012 22:51:05
Potom ta Ruska zaručeně:
- neumí česky
- je blondýna
- byla jinak indisponována (vodka?, stála si na vedení?)
Pozn. Správně může být i více odpovědí.
06.12.2012 23:01:34 #418
>> #417, fischerbl, 06. 12. 2012 22:55:08
Hmm. Tak určitě a. je správně. I když na to, že se česky učila 3 měsíce, uměla naprosto dokonale.
Nicméně já jsem chtěl říci něco jiného – ať si čeština aplikuje jakákoliv pravidla na lidi, kteří se narodí v ČR (či jiné zemi, kde je čeština úředním jazykem ), ale hrabat na jméno někomu, kdo se pak ani nepozná mi přijde hloupé.
V tom mi vyhovuje princip anglické gramatiky, která se mění s tím, jak se mění způsob, jakým lidé jazyk používají. Neboli stručně – přizpůsobují pravidla každodennímu životu.
Zatímco my se snažíme přizpůsobit každodenní život pravidlům. Ať to stojí, co to stojí.
Holt ten malej Němec (=Rakušák) v nás imrvere je. A prudí.
06.12.2012 23:09:23 #419
06.12.2012 23:24:57 #420
>> #418, HonzA_, 06. 12. 2012 23:01:34
Jestli tě to zajímá, přečti si něco o problematice přechylování, třeba ten článek, co jsem postnul výše. Jinak si myslím, že když bude průměrně chytrý Čech s průměrnou angličtinou ve Wimbledonu konverzovat s Angličanem a ten se zeptá třeba, kde je „Mr. Kvitova“, tak ten Čech jistě bude vědět, o kom je řeč.
07.12.2012 01:39:24 #421
Probůh, je to vlákno WC, tohle nechte na Hospodu, ne?
Je skoro s podivem, že tak vděčné téma, jakým přechylování ženských příjmení v češtině je, muselo čekat na svou preniéru ve zdejší diskusi až do prosince 2012.
Až budu v přiměřeném rozmaru, mít napsáno o lyžích, vázáních, radiusech, Tininých podprsenkách, Mariiných knihách, Linsiných půvabech a rekordech, Hirscherových špicarech a Tedových náklonech, taky k tomu něco sepíšu. Možná si osvěžím své staré články ze skisports.
Ovšem dávat k „problematice přechylování“ do placu jako doporučenou četbu výplod redaktora MF Dnes, absolventa FSV, je ještě horší, než servírovat jako lyžařskou autoritu absolventa Apul C, nabušeného elementárnostmi, jež do něj právě nahustili.
A když už si mám vychutnat roli arogantního všeználka, tak k tomu servírujte opatrně i slečny z ÚJČ. Mám s češtinářkami této kategorie svoje zkušenosti (ty sexuální nejsou ve věci relevantní, odborné už ano), a díky tomu si dokážu uchovat dostatek skepse a nepoklonkovat všemu, co ty snaživé young ladies proklamují.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.