Domů Diskuze Technika jízdy Jak posunout techniku jízdy - vypilovat???

Jak posunout techniku jízdy - vypilovat??? (strana: 4)

24.01.2013 15:10:40 #91 

Makuška žena

>> #88, ˘Ö˘Krab, 24. 01. 2013 14:45:22

Krabe to je velká pravda. Bohužel mým domácím „střediskem“ jsou Hlubočky u Olomouce. Mírný kopec na blbnutí v týdnu po práci a večerní lyžování. Na vypilování techniky určitě super místo (modrá sjezdovka, kterou dobře znám). I tady působí lyžařská škola http://www.newmanschool.cz/cenik/ bohužel ale jejich instruktoři se většinou na svahu pohybují s dětmi nebo začátečníky, takže vidět jejich samotnou jízdu nebo jejich jízdu s pokročilým lyžařem se mi dosud nepoštěstilo a obávám se, že požádat je, aby mi předvedli jak lyžují, abych zjistila jestli je to to, co chci umět, by bylo asi troufalé. :-? Na druhou stranu je asi logické, že je člověk v jejich plném nasazení na takovém kopci neuvidí. Když si budou chtít zalyžovat, nepojedou na tenhle kopec a pokročilí lyžaři se taky nepotřebují učit na takovém kopci. Nudili by se tam.

>> #89, smik, 24. 01. 2013 14:52:36

Ahoj, tak to tě zdravím. :-)

Lepší být v 9 doma než v půl 9 v márnici.

24.01.2013 15:21:10 #92 

Martin47 muž

>> #91, Makuška, 24. 01. 2013 15:10:40

Makuško, to jak jsi se tady představila potvrzuje tvůj velký formát. Klobou dolů. Musím se ti trochu omluvit za to, že jsme tě s Ivanem trochu zneužili k vtípku, který jsi nikdy nemohla pochopit, neboť vychází z dlouhodobých reálií fóra. Tak nám to prosím odpusť :-) a smajlíky používej jak je ctěná libost. To bylo právě součástí toho fórku.

24.01.2013 15:48:25 #93 

˘Ö˘Krab muž

>> #90, smik, 24. 01. 2013 15:04:21

„Ono je něco jiného když se na toho instruktora budeš dívat ty, nebo já (poučený laik), případně úplný novic.“

Oba jsme (poučení) laici, jediný, kdo by měl poznat instruktorovy chyby je je jeho vlastní učitel. Pokud zjevnou a nepopiratelnou chybu rozeznáš sám, nebrat.

„Někomu se třeba může líbit i jízda někoho kdo bude tvrdit, že jedině po vnitřní a vnitřní předsunout.“

…a vo tom to je. Každému soudruhovi dle libosti.
Ale je před tím dobře si udělat hrubý obrázek toho, jak všelijak se dá lyžovat, abys byl schopen rozlišit alespoň hlavní způsoby jízdy. Každý má svoje.

To, že jsem nelyžař, se snažím už několik let nepříliš úspěšně maskovat psaním příspěvků. Nepomáhá to.

24.01.2013 16:01:26 #94 

˘Ö˘Krab muž

>> #91, Makuška, 24. 01. 2013 15:10:40

Obrázek

Individuální výuka

„Chcete pro vás nadstandardní výuku? S usměvavým profesionálním instruktorem se budete cítit jako v bavlnce. Nenásilnou, hravou, avšak velice intenzivní formou výuky, naučíme kohokoliv cokoliv na lyžích, snowboardu nebo telemarku. Tento typ výuky je určen pro klienty starší 15-ti let. Délka výuky se určuje individuálně, podle požadavku a výdrže klienta.“

Tomu se nedá odolat: kohokoliv a cokoliv. Neváhej a běž je vyprudit, nech si klidně ukázat jednu předváděcí jízdu. Je to Tvůj čas a Tvoje peníze, oni chtějí a potřebují prodat.

To, že jsem nelyžař, se snažím už několik let nepříliš úspěšně maskovat psaním příspěvků. Nepomáhá to.

24.01.2013 17:41:13 #95 

Makuška žena

>> #92, Martin47, 24. 01. 2013 15:21:10

V pohodě kluci, netřeba se omlouvat. Jen jsem vás trochu nepochopila a jako nováček už nevěděla vůbec o co gou, takže jsem nechtěla jen vypadat jako někdo imaginární. :-D

>> #94, ˘Ö˘Krab, 24. 01. 2013 16:01:26

Krabe to koholiv a cokoliv mi právě trošku nesedí. Jak můžou něco tak odvážného tvrdit?? 8-O Jestli bych ale dokázala jít a vyprudit je…no nevím jestli bych si na to troufla. Pak budu vypadat, že machruju bůhví co se nechci naučit a to rozhodně nechci. Ještě by mě pak instruktor nějak vytrestal a vrátil mi to. :-D

Zkusím o víkendu nejdřív vyzkoušet rady odsud na kopci, abych pak mohla vysledovat, kde mám rezervy. I instruktorovi se bude hodit, když bude vědět, v čem se necítím a co mi nejde ne?? ;-)

24.01.2013 19:05:52 #96 

HonzA_ muž

>> #77, Makuška, 24. 01. 2013 09:26:47

Také tě tu vítám a koukám že máš pořádnou kuráž! Takhle sebevědomě (v tom dobrém) se tu ještě nikdo z nás představit nedokázal, pokud si dobře pamatuji. Je to příjemné oživení. Držím palce ať se ti daří.

Chápu, že pro nováčka to může být tady trochu matoucí, dost lidí si libuje v určité míře ironie a přitom žádné smajlíky nepoužívají ;-).

K těm instruktorům – chápu že se ti to zdá troufalé, ale vůbec bych se nebál za nimi přijít a říct narovinu že se chceš zlepšit, ale máš špatné zkušenosti. A díky tomu že je vidíš jen s dětmi v pluhu a s ohnutým hřbetem je pro tebe těžké si udělat obrázek o tom, jestli do toho jít nebo ne. Když se to někoho z nich dotkne, je to blb.

Zatím jsem pochopil, že se chcš naučit lyžovat a ne jen poadamovsku funět z kopce po vnitřní (=funcarving). Takže se jich klidně můžeš i zeptat na to, jak techniku lyžování preferují a učí – pro tebe by to mělo být převážně po vnější lyži bez rotace či protirotace (v neutrálním postavení). To co jsi popisovala u tvé kamarádky (=pohled a trup rovně do údolí nejen ve velmi krátkých obloucích) je protirotace. A to, až na některé případy, opravdu nechceš.

Další klíčové slovo, které hledáš, je odklon trupu – to je nejezdit vkloněná jako na motorce, ale odklonit trup nad zatíženou vnější nohu.

Sice neznám vaše místní instruktory, ale věřím že si s tebou rádi chvilku poklábosí – kdo by nechtěl alespoň na pár hodin učit někoho jiného než malé „utřinosy“ – a ty zjistíš to co potřebuješ. Nakonec se před tebou třeba ještě i rádi trochu předvedou a ty uvidíš jak jezdí.

A stejně se vsadím, že teď se už brzy nějaký ten „vylepšovač“ najde sám ;-).

Budu rád, když sem potom třeba časem hodíš video s pokroky.

Měj se fajn.

Já Igorovi ve Špindlu nesmrdím!

24.01.2013 19:22:58 #97 

Makuška žena

>> #96, HonzA_, 24. 01. 2013 19:05:52

Díky moc za přijetí a radu, z toho jak jsi to podal, to zní mnohem líp. Zkusím je navštívit a trošku pokecat. ;-)

Výsledky se pokusím postupně dokumentovat a dodat, když už jste se mnou strávili tolik času a klování do klávesnice. Pak se do mě můžete pustit znovu.Budu ráda za další rady. ;-)

24.01.2013 20:01:06 #98 

Gravedigger

to Makuska:

mne se zdal ten tvuj nick nejak povedomy. Ty jsi na OBF, ze? (pro neznale Olomouc-Bikers-Forum).

24.01.2013 20:16:26 #99 

yau

… taková pěkná dáma snad může oslovit kohokoliv na svahu ( kuráž na to očividně má ) kdo jí bude svou jízdou sympatický a myslím, že se nenajde člověk, který by jí rád nepomohl. Makuško, stylem jako jezdíš ty, jezdila léta i moje žena, která ale na rozdíl od tebe má strach z rychlosti a prudších kopců. U tebe je určitě větší pravděpodobnost, že něco zlepšíš. Při " drezůře" ženy jsem postupoval tak, že sjížděla kopec po vrstevnici, aby se vůbec naučila naklonit lyže a vyjet jednotlivé oblouky. Největší problém jsem viděl v předozadní rovnováze a myslím, že ten stejný problém je i u tebe. To že zatlačíš do jazyků boty neznamená, že máš váhu tam kde má být. Pořád je tu ještě zbytek těla, který by měl směřovat dopředu. To je snad jediná věc u lyžování, která musí fungovat, jinak takový ty „blbiny“, jako je držení hůlek, píchání, nepíchání je až další krok, kterej už ti asi problémy dělat nebude. Je to jeden z dalších mnoha „naprosto osvědčených“ tipů jak na to. Hodně štěstí.

24.01.2013 20:39:19 #100 

ivan

Hezky to tu hučí, hospoda žije.

Když se tady tak hezky odbyl jistý přijímací rituál (a ani to nebolelo, že) a část z nás si tady před pěknou blondýnkou lehce načechrala pírka, ještě bych se od konverzace vrátil k tazatelčině původnímu požadavku. Vlastně ale spíš zopakuju to, co už jsem psal v postu 59.

Makuško, ze změti zdejších rad a osvětových materiálů to, co potřebuješ, nevypreparuješ. Nevyznáš se v tom, nezorientuješ a zahrabeš. Pokec tady je fajn, dají se tady získat skvělé rady ohledně třeba materiálu, ale učit se lyžovat přes nemoderovanou diskusi na netu moc dobrý nápad není.

24.01.2013 21:01:30 #101 

m3 muž

>> #50, adam 1, 23. 01. 2013 17:07:49

No tak to je nás asi víc.Přečetl jsem vše 2× dokola a nějak furt nevím o čem je řeč.

24.01.2013 22:05:19 #102 

Makuška žena

>> #98, Gravedigger, 24. 01. 2013 20:01:06

Grave dřív ano, teď už dlouho ne (cca přes rok). Hodně se tam změnilo.

>> #99, yau, 24. 01. 2013 20:16:26

>> #100, ivan, 24. 01. 2013 20:39:19

Díky moc za příspěvky a rady. Ivane i na mě už těch informací je trošičku hodně, o to víc se těším na kopec, kde z nich zkusím udělat velký výcuc a aplikovat je na kopci. Zaměřím se na rozklad svojí jízdy na svahu na jednotlivé části a pokusím se vysledovat v čem si nejsem jistá a co se mi nelíbí nebo mi nejde. Budu klást důraz na základní věci (váha na vnější lyži, tělo rovně, nekroutit proti svahu, nohy na šířku kyčlí, dívat se do směru jízdy, snažit se „sednout vedle lyží“, atd.) Stejně si to pročtu celý ještě tak dvakrát, třikrát. Když se zadaří, pořídím i video a přidám sem. :-)

>> #101, m3, 24. 01. 2013 21:01:30 No přece o lyžování. :-D (kluci říkali…)

24.01.2013 22:18:19 #103 

marTinac

>> #85, ˘Ö˘Krab, 24. 01. 2013 13:54:12

A Ty osobně se vším, co bylo ve SNOW napsáno, bezvýhradně souhlasíš?

Se vším rozhodně nesouhlasím, ale určitě nebudu prohledávat archív, abych konkrétní věci našel. Vybavuju si například fotoporadnu, kdy několik odborníků hodnotí jízdu z jedné fotky a shodnou se míň než diskutéři tady.

články o výuce přece také psali (pokud si pamatuji) různí lidé s odlišnými východisky, lyžařskou zkušeností, různými názory a rozdílnými osobními cíli

Naprostá většina (možná všechny) článku univerzity byla napsána IMHO Ivanem S a v poslední době se přidal Ondra Novák a nepříjde mě že by se nějak názorově rozcházeli

Mají také jednu nevýhodu – nemůžeš se jich na nic zeptat. Navíc jako součást populárně-odborného periodika byly zaměřeny na pachatele z vyšších nápravně-výchovných skupin.

V tom máš pravdu, ale Makuška si z toho určitě něco odnese.

24.01.2013 22:20:34 #104 

m3 muž

>> #102, Makuška, 24. 01. 2013 22:05:19

No přece o lyžování. (kluci říkali…)

No taky jsem si to napoprvé myslel.Po druhém přečtení už si myslím,že celej život dělám jiný sport než lyžování.;-)

24.01.2013 22:27:39 #105 

m3 muž

>> #103, marTinac, 24. 01. 2013 22:18:19

Vybavuju si například fotoporadnu, kdy několik odborníků hodnotí jízdu z jedné fotky a shodnou se míň než diskutéři tady.

Tak to je skoro normální.Kolik odborníků tolik názorů,alespoň v něčem.Klasický případ – v půlce tréninkového GS stojí skupina trenérů a hodnotí závodníka/ci který/á nepatří ani jednomu z nich.Shodnou se pouze na jedné věci ze tří ,kterou na závodníkovi/ci hodnotí.

25.01.2013 12:13:06 #106 

Makuška žena

>> #104, m3, 24. 01. 2013 22:20:34

Jo, tak to jsme na tom úplně stejně. :-D

Btw. ale k jednomu závěru jsem dospěla hlavně díky Krabovi, určitě nebudu ten typ, který si nejvíc užije lyžování na obřačkách a giganticky velkých obloucích nad 20m rádiusu = na mě už příliš velká rychlost. :-?

Pro moje hranice rychlosti a delky oblouků bude max. střední oblouk. To bude můj cíl. :-) A když už zná člověk svůj cíl, teď stačí „jen“ najít tu cestu, která k němu postupně povede. Doufám, že se mi podaří dojít ve zdraví na její konec. 8-) Plán je následující: zmírnit kopce a vypilovat techniku na stávajících lyžích, které mám. Až bude jízda ve všech 3 typech zatáčení perfektní na lyžích, které mám teď, přejdu na delší lyže s větším rádiusem okolo 15–17m (to si posléze nechám poradit) a začnu pilovat znovu. Do důchodu práce dosti no ne?? :-D

25.01.2013 18:53:15 #107 

m3 muž

>> #106, Makuška, 25. 01. 2013 12:13:06

No myslím,že jsi z předchozí komunikace pochopila dost,tedy pro začátek určitě.Trochu napínání a legrácek k tomu patří. Tak přeju hodně zdaru a žádný úraz.

25.01.2013 20:15:10 #108 

bamjoe

Ahoj Nevím jestli to tu už nebylo napsáno ale mě ohromě pomohl v technice carvingu a stylu tz CARVINGOVY TRENAZER viz:http://www.carving-centrum.cz/ Docházím tam již čtyři roky vždy před sezonou získat fyzičku a pokud jsi z prahy nebude to jistě problém,stojí to fakt za to . Dokonce jsem letos tam vzal dva moje známé absolutní nelyžaře a moc jim to pomohlo v začátcích lyžování. Po pěti návštěvách na stroji a dvou dnech na sjezdovce již velmi slušně jezdily.

25.01.2013 23:53:47 #109 

Makuška žena

>> #107, m3, 25. 01. 2013 18:53:15

Díky moc. už se na to těším.

>> #108, bamjoe, 25. 01. 2013 20:15:10

Tak to mně bohužel nezbyde nic jiného, než trénovat na klasických kopcích, jsem z Moravy. :-)

Jinak jsem oslovila jak instruktory na mém domácím kopci, tak na doporučení také instruktorku z Bílé kam se chystáme doufám příští víkend. Zkusím pořídit video a budu ráda, když se do mě zase pustíte. Hezký víkend všem. :-)

27.01.2013 15:47:40 #110 

˘Ö˘Krab muž

Ještě bys mohla vyzkoušet oficiální poradnu SNOW

27.01.2013 20:33:17 #111 

ivan

>> #108, bamjoe, 25. 01. 2013 20:15:10

„Získávat fyzičku“ lze zadarmo, chodit kvůli tomuto na drahý trenažér je zbytečné až nesmysl.

27.01.2013 20:48:41 #112 

˘Ö˘Krab muž

>> #111, ivan, 27. 01. 2013 20:33:17

… by ses divil, kolik lidí to bere jako „lepší“ fitness.

Jedna věc je zvládnout a pilovat techniku jízdy, druhá je se povozit. Trenažér je v Praze a času málo, takže proč ne, zdaleka ne každý může být na kopci tak často, jak by potřeboval nebo chtěl.

27.01.2013 21:23:03 #113 

ivan

>> #112, ˘Ö˘Krab, 27. 01. 2013 20:48:41

Nic proti „povozit“, „cvičit techniku“, „provádět specifické cviky“ apod. Schválně jsem ale vytučnil odkaz na uváděný důvod „získávat fyzičku“.

Ale když na to někdo má, jeho věc.

07.02.2013 14:41:38 #114 

Makuška žena

Zdravím všechny, ;-)

tak jsme se v sobotu dostali na kopec na Bílé, kde jsem se snažila aplikovat rady odsud z diskuze. Mimo to jsem také pročetla pár kapitol článků z archivu Snow – Univerzita a zkusila přenést myšlenku na svah. Přišla jsem na to, že čím víc se snažím rozložit svou jízdu do prvočlánků, tím horší pocit z jízdy mám. Ale nevzdám se. Bohužel v sobotu jsme na Bílé „vychytali“ velmi mokrý a těžký sníh a do toho nám jako bonus 2 hodiny pršelo. :-? Po několika marných pokusech o soustředění na techniku jízdy a rozumnou „domluvu“ s mokrým sněhem (po asi 5 jízdách) jsem dospěla k závěru, že bude lepší připomenout si prvočlánky zmíněné v jednom článku ve Snow. Autor v něm popisoval, že když nejsou ideální podmínky a je mokrý sníh, ve kterém se nedá jezdit vyšší rychlostí, má si člověk připomenout jízdu pluhem, sesouvání, jízdy po jedné lyži aspoń kousíček atd. atd. a posilovat svalstvo. Tak jsem se na to tedy vrhla. :-D Bolelo mě teda úplně ale úplně všechno a po dlouhé době jsem si „vzpomněla“, že mám i hýžďové svalstvo. 8-) A když už jsem nemohla, vrátila jsem se zpátky k pokusům o domluvu s kopcem i sněhem a nechala se natočit na video, které přikládám spíš pro pobavení, jak mi to nejde. ;-)

Jízda

P.S. Jediné co jsem ze své jízdy vysledovala je, že hodně ulevuju operovanému koleni. Paradoxně oproti stavu před úrazem se mi teď líp zatáčí doprava, kdy mám levou (nemocnou) nohu jako vnější spíš nataženou a tlačím do ní. Při zatáčení doleva, kde je levá noha vnitřní pokrčená s menším tlakem, mě začne koleno bolet a tlačit, takže ji sem tam skoro nadzvedávám před dotočením oblouku (např. při velkých muldách na kopci apod.) Nechápu čím to je. :-?

07.02.2013 20:43:31 #115 

Gravedigger

jezdi dlouhe kulate oblouky – velka S a ne takova cukava Z. Budes mit aspon cas v oblouku vzpominat na rady a mozna se ti aji povede nejakou uplatnit. Pokud budes jezdit stopu, jako na tom videu, tak neni sance, aby ses v necem zlepsila.

07.02.2013 20:50:47 #116 

˘Ö˘Krab muž

Zamysli se nad tím, kde vůči lyžím a svahu stojíš. Ta červená čára je přibližně kolmice vůči povrchu.

07.02.2013 21:14:04 #117 

Tomatáš

>> #114, Makuška, 07. 02. 2013 14:41:38

Ahoj,

pokusím se Ti dát dvě rady. Ta první je, že bys měla poslechnout návrh, který zde již zazněl, a měla by sis co nejrychleji vzít několik lekcí s dobrým instruktorem lyžování. Pokud jezdíš na Bílou, není problém zajít do tamní lyžařské školy, která disponuje učiteli, kteří Ti jsou schopni pomoci.

Ta druhá rada navazuje plynule na fotku a radu, kterou zde postnul v posledním příspěvku Krab. Do doby než vyhledáš instruktora, zkus, prosím, myslet na jednu věc, kterou mi jednou řekl, jeden moudrý muž: „lyžovat s napnutými kotníky, to je jako řídit auto bez volantu“…

Zdraví Tom.

„ Od počátku svého studia učinil jsem si zásadu, že kdekoli poznám mínění správnější, ihned upustím od svého méně správného a pokorně i radostně přijmu názor zdůvodněný lépe“ JAN HUS

07.02.2013 21:32:21 #118 

˘Ö˘Krab muž

>> #114, Makuška, 07. 02. 2013 14:41:38

„Přišla jsem na to, že čím víc se snažím rozložit svou jízdu do prvočlánků, tím horší pocit z jízdy mám. Ale nevzdám se.“

Nezoufej z toho rozkladu, je to tím, že se snažíš hledat něco, co tam není. Bez urážky, je to opravdu na instruktora, bude to rychlejší a ve výsledku mnohem levnější a příjemnější. S tím, co víš nebo tušíš, si snad nenecháš nakukat žádné kraviny a dokážeš přesně pojmenovat, co chceš dostat.
Musíš se ovšem smířit s tím, že začneš úplně (ale úplně, jak by dodal skoro exprez ident) od začátku.

Nevzdávej to.

07.02.2013 21:55:08 #119 

fischerbl

Jinej gang...

07.02.2013 22:04:52 #120 

˘Ö˘Krab muž

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.

Komerční tipy