Slalomka jako předmět utajení [článek] - Diskuzní fórum o lyžování - SNOW.CZ
Domů Diskuze Články Slalomka jako předmět utajení [článek]

Slalomka jako předmět utajení [článek]

20.03.2013 09:02:10 #1 

Karel Hampl - SNOW muž

Po celou dobu mé čtyřicetileté praxe aktivního závodníka, učitele tělesné výchovy a následně profesionálního trenéra lyžování jsem preferoval a převážně používal lyže respektující požadavky disciplíny obří slalom.
Odkaz na článek

20.03.2013 17:57:15 #2 

HonzA_ muž

Přidám svůj pohled – proč se mi nelíbí slalomka jako univerzálka a to speciálně pro lyžaře bez dobré techniky? Právě proto, že „lyžování“ na ní je až příliš snadné, což vede k tomu že takový lyžař se technikou nikam neposouvá a ve většině případů lyžuje naprosto nevhodně. A to se často vymstí, když se dostane do obtížnějších podmínek.

V situaci, kdy je na trhu dost poměrně kvalitních univerzálek podle mne není důvod k tomu, aby byla slalomka používána výhradně jako univerzálka bez toho, že by lyžař čas od času využíval její specifické SL vlastnosti.

Ale jak říkám, je to jen můj pohled na věc.

Já Igorovi ve Špindlu nesmrdím!

20.03.2013 19:32:27 #3 

˘Ö˘Krab muž

Můj pohled je také nějak jiný. Dost jiný.

Jakkoliv nepopírám, že K. Hampl musí být určitě vynikající lyžař, uvážím-li navíc jeho věk hodný respektu, tak na to, abych mu věřil a souhlasil s ním, mám slalomky přespříliš rád.

EDIT: … předmět utajení? To jako, že většině zůstane navždycky utajeno, k čemu byly SL stvořeny?

A vůbec. Sledujete, kam se fórum (výběrem spolupracovníků redakce a jejich článků) posouvá? Líbí se vám tento směr?

[Rozšířím paranoiu ještě dál: Postřehli jste, že se ivan nějak vytratil do ústraní? Divíte se mu? Nechybí vám?]

Sorry, i za O.T.

˘Ö˘

To, že jsem nelyžař, se snažím už několik let nepříliš úspěšně maskovat psaním příspěvků. Nepomáhá to.

20.03.2013 20:09:01 #4 

HonzA_ muž

A ještě bych polemizoval s vyzněním nadpisu – stačí se rozhlédnout po českých a moravských areálech a člověk zjistí, že slalomka je snad nejrozšířenějším typem lyží, když vynecháme ty opravdu levné modely. Možná i bez jejich vynechání. A jízda mnoha jejich majitelů ukazuje většinu nevýhod při jejich nevhodném použití.

20.03.2013 20:40:24 #5 

PetrAT muž

předesílám, že autora článku neznám

Tak snad bych jen přidal :
Univerzálnost č.4 – slalomka se vleze i do Fiatu Maluch
A vzhledem k tomu, že mám k dispozici větší kufr, tak já beru na svah GS
Z letošních cca 60 hod na svahu , mám 4 hod na SL

P.S. autor má asi i to štěstí, že má ještě zdravá kolena
O univerzálnosti SL se přít nebudu , mám na to jiný názor

20.03.2013 20:48:31 #6 

TNS muž

Mne je úplne jedno ako kto lyžuje.Ak sa ľudia vytešujú,že ľahko zatáča a berú ju ako univerzálku u mňa je to v poriadku.Je to slobodná voľba každého jedinca.Nebudem robiť plošnú agitáciu pre obračky,ani pre slalomky.Keď sa objaví niekto v diskusii so snahou o zlepšenie techniky a slalomky mu nejdú k duhu,vždy ho aj tak upozorníte.

Slalomky pre aktívneho trénera sú normálna vec.Sú praktické,sklad­né,ľahšie manévrovateľnej­šie.Tam ale nejde o jazdenie.

>> #3, ˘Ö˘Krab, 20. 03. 2013 19:32:27

„Sledujete, kam to tady (výběrem spolupracovníků a jejich článků) redakce posouvá?“

Ani nie,moc to nesledujem.

„Postřehli jste, že se ivan nějak vytratil do ústraní? Divíte se mu? Nechybí vám?“

Asi lyžuje.Ivan má svoje vlastné cesty,keď bude chcieť,príde.Ale áno,rád po ňom čítam.

..nie som pravoverný lyžiar,som len tieň z minulého fóra.

20.03.2013 21:07:43 #7 

Mirek muž

Používal jsem slalomky jako univerzální lyže 10 let a byl to můj největší lyžařský omyl. Kvalitně zafixované chyby se opravdu špatně odstraňují. Slalomky jako druhé lyže k obřačkám jsou skvělé, ale jako univerzálky tak na 2–3 roky a pak něco delšího…

20.03.2013 21:36:13 #8 

hm1

>> #7, Mirek, 20. 03. 2013 21:07:43

Mirku – za delší čas co to tady čtu, musím říct, že se mi líbí tvé komentáře a postřehy co se lyžování týče. Bez frajeřiny, stručně, jasně a přesně popsané. Podobnou jasnost sdělení jako je u tebe vnímám jen u málo dalších userů – díky za to.

Honza V.

20.03.2013 22:17:37 #9 

Radek Holub - SNOW muž

>> #3, ˘Ö˘Krab, 20. 03. 2013 19:32:27

Ivan se v diskuzním fóru objevuje a mizí podle svého uvážení, chuti, inspirace a cestovního programu, jako ostatně i kdykoliv dosud. A můžu ujistit, že redakce si autory a spolupracovníky nevybírá podle slalomové ani žádné jiné ideologie, naopak vyznává svobodu vyznání. Nebo snad existuje jeden univerzálně správný směr?

Skol!

Nic se nejí tak horké, jak se to uvaří.

20.03.2013 22:46:05 #10 

PetrAT muž

Radku v pohodě , je přece demokracie a navíc řekl bych, že místní komunita je hodně tolerantní a otevřeně diskutující ;-)

Jen doufám, že si to přečtou i výrobci lyží , to by jim mohlo ušetřit hafo peněz za vymýšlení různých geometrií
resp. doufám, že se k tomu nedostanou, bo si fakt nedokážu představit jak celou zimu drtím slalomku v rychlosti 80kmh a ještě si s ní odskočím off piste :-D

A teď si wodskočím proměřit tu moji SL, jestli mám botu fixovanou 3 cm nad horní plochu …

:-D :-D :-D

21.03.2013 15:35:46 #11 

edacarver muž

>> #5, PetrAT, 20. 03. 2013 20:40:24 Tvá univerzálnost č.4 . nevím, jestli poláci nezačali vyrábět Malucha kombi, ale mě se do tohoto dopravního prostředku vešly pouze do kufru lyžáky a dovnitř Bigfooty…(nevím, jak jsi měl dlouhé slalomky). Když jsem měl na zahrádce připevněné Dynastar délky 207, kamarádi mi na jejich konec nalepili červené trenírky, protože přesahovaly délu..8-O

Každý pohyb má svou hranu (limit)

21.03.2013 16:27:54 #12 

edacarver muž

K té nádherně rozdělené univerzálnosti dávám absolutní souhlas, jenom někteří z nás ji asi budou hodnotit trošku jinak. Mezi ty, kterým se ani DOBRÁ slalomka nebude zdát univerzální budou nejspíš patřit ti, kteří touží po větší rychlosti, než kterou slalomky snesou a při níž jsou zvládnutelné. Mě osobně obřačka sice přinese podobné potěšení, ale pouze tam, kde je opravdu prostor a bezpečno. Vzhledem k velikosti a obsazenosti „našich“ sjezdovek si tím pádem stačím udělat radost na slalomkách, na kterých si stačím užít i ono větší přetížení při nižší rychlosti, než na obřačkách. Asi už to bude věkem, kdy se člověk začíná bát rychlosti a koukat více kolem sebe. Jenom k té jízdě v hlubokém sněhu – na slalomkách v hlubokém sněhu občas „válím sudy“ a necítím to potěšeníčko, jako na měkčích a delších. Jak vy ?

21.03.2013 16:48:57 #13 

m3 muž

Mám na SL taky jiný názor než autor článku,přestože z celkového času který strávím na kopci v průběhu roku je mám nazutý určitě nejvíc času.Rád se na nich i svezu,ale stačí mi třeba 1–2 hodiny a finito.Když už se dostanu k nějakému svezení tak určitě radši GS v různých délkách a R.

Pokud bych někomu doporučoval jednu lyži jako univerzálku tak by to na 100% nebyla slalomka.To bez ohledu na to jestli jí výrobce nazve odladěnou ,nebo WC RC,nebo jakokoliv jinak.

21.03.2013 16:51:58 #14 

m3 muž

>> #12, edacarver, 21. 03. 2013 16:27:54

Neřekl bych,že slalomky souvisí s válením sudů v hlubočáku a obráceně.

21.03.2013 17:03:57 #15 

edacarver muž

>> #14, m3, 21. 03. 2013 16:51:58

Díky za ujasnění, jenom ještě dotaz – s hůlkama asi větší stabilita..?

21.03.2013 17:25:22 #16 

TNS muž

Dnes keby som si musel núdzovo vybrať do hlbokého snehu len medzi slalomkami a obračkami,beriem slalomky.Mám to odskúšané.Nikdy som sa na lyžiach tak netrápil ako s obračkami v hlbokom.

21.03.2013 18:20:08 #17 

m3 muž

>> #15, edacarver, 21. 03. 2013 17:03:57

No, sudy se líp válej bez hůlek…

22.03.2013 12:06:19 #18 

Navvy

Tak já vám tu přidám názor názor rekreačního lyžaře pro zábavu. Myslím, že u nás je obliba slalomek dána charakterem sjezdovek. Většinou jsou relativně krátké a hodně zalidněné. Jezdit 500 m dlouhou sjezdovku na lyžích s R 16 a víc asi nemůže být nijak zvlášť zábavné. Na slalomkách si to tam prostě víc užiju. Také jízda mezi cik cak pendlujícími lyžaři je pro mě na slalomkách jistější. Jízda na začátečnických lyžích mě nebavila a lyže mě neposlouchaly – teprve tvrdá slalomka mi přinesla zábavu, i když teď jezdím na měkčích slalomkách, které už dožívají. Až teď také přicházím na chuť lyžím s větším R (pokud jsou tvrdší). Ale stejně si nejvíc zablbnu na slalomkách (i proto, že se rychlosti nějak bojím). A nestydím si zastavit, vydýchat se a pak pokračovat a nebo se chvíli jen tak vozit. Lyže s R 16 – 18 jsou asi pro běžného lyžaře vhodnější, ale kdo nezkusí slalomku, také se o něco připraví.

22.03.2013 12:11:29 #19 

CzechSkier

>> #16, TNS, 21. 03. 2013 17:25:22

No tak to bys ale měl trochu popracovat na technice… A nezaklánšt se.

I.

www.juniorsports.cz

22.03.2013 14:29:52 #20 

TNS muž

>> #19, CzechSkier, 22. 03. 2013 12:11:29

S Tebou sa nedá inak než súhlasiť.Ako to robíš?

Moje spomienky sú už dosť fúzaté,ale ak by som si mal zostaviť svoj vlastný rebríček lyží do voľného terénu,ktoré som v ňom aj jazdil,bol by asi takýto: Hodnotenie ako v škole.

1.BC freestyle

2.Freeride

3.Rovné predcarvingové 200cm lyže.

4.Slalomka

5.Obračka

22.03.2013 16:54:25 #21 

edacarver muž

>> #18, Navvy, 22. 03. 2013 12:06:19

Shodný názor na využití slalomek na „našich“ českých sjezdovkách. Na obřačkách si mohu udělat radost pouze první dvě jízdy, kdy je kopec prázdný, nebo na uzavřené sjezdovce. Jinak pak chybí ten bezpečný prostor pro potěšení rychlejší jízdou. Většina českých lyžařů při nákupu volí slalomku protože jsou lehce ovladatelné a hlavně „zatáčí samy“. Tady na diskuzích se k obřačkám přihlásí většina trenérů, závodníků a instruktorů, kteří rozhodně nepatří mezi tu většinu českých lyžařů a běžných čtenářů SNOW…

22.03.2013 18:51:15 #22 

HonzA_ muž

>> #21, edacarver, 22. 03. 2013 16:54:25

Edo, lyže nejsou jen obřačky nebo slalomky. Existuje celé spektrum různých lyží s odlišnými vlastnostmi, výhodami a nevýhodami při určitém způsobu použití.

Myslím si, že by nikdo nenabízel obřačku někomu, kdo napíše že se rád jen tak v pohodě celý den vozí a miluje, když lyže zatáčejí úplně samy tak, že stačí jen pomyslet. Myslím, že tohle by určitě byl adept tak na 150–155 cm slalomku. Neli ještě něco kratšího.

Stejně tak nikdo nedoporučuje obřačku začátečníkovi, i když třeba ambicióznímu, a nebo lyžaři se špatnou technikou.

Mimochodem, na obřačce se dá s klidem a trochou soustředění, opatrnosti a předvídání jezdit i na průměrně zalidněném kopci. A obzvlášť ty komerční, které jsou dnes poměrně dost točivé. Koneckonců obřačka je lyže na točivé disciplíny…

Sám za sebe si myslím, že je nutné dělat osvětu delším lyžím a jiným lyžím než jsou SL. Je to nutné jako protiváha marketingu výrobců a prodejců, kteří už mnoho let tlačí SL jako právě to nejlepší téměř pro každého.

Ale to je stejně jedno, protože pak někdo přijde a suveréně napíše, že slalomka je ideální lyže pro masy a ať si jí lidi pořizujou.

22.03.2013 19:03:57 #23 

m3 muž

>> #21, edacarver, 22. 03. 2013 16:54:25

Tady na diskuzích se k obřačkám přihlásí většina trenérů, závodníků a instruktorů, kteří rozhodně nepatří mezi tu většinu českých lyžařů a běžných čtenářů SNOW…

To co tady píšeš je úplně mimo mísu.Zatím jsem nezaznamenal,že by tady někdo doporučoval GS lyže – myšleno tím jako jediné univerzálky. O tom je tato debata(tedy nejen tato).Pokud se v nějakém vlákně objevilo doporučení na některé GS – myšleno typově tak to v tom určitém kontextu.Takhle mícháš hrušky a jablka.

Už několikrát zaznělo doporučení,že než slalomku je lepší jako jediná lyže to čemu se říká komerční obřačka s R okolo 14–16m. Ono to s obřačkou nemá nic společného.Neustálá masáž „většiny českých lyžařů a čtenářů SNOW“ o nemožnosti nebo pochybné využitelnosti GS na českých kopcích vede k tomu,že pak radši sáhnou k SL i když tzv. komerční.Možná je i pro výrobce jednodušší mastit takovýhle lyže než ty delší s větším R.

22.03.2013 19:16:39 #24 

Krabice žena

>> #22, HonzA_, 22. 03. 2013 18:51:15

Myslím to samé, jen píši pomalu. :-)

Spousta lidí na slalomkách neví, že na lyžích jiných parametrů by se jim lyžovalo třeba i lépe, protože je nikdy nevyzkoušeli, nebo ani netuší, že takové lyže existují.

>> #18, Navvy, 22. 03. 2013 12:06:19 >> #21, edacarver, 22. 03. 2013 16:54:25

Já rozhodně nepatřím mezi Edou jmenované elitní skupiny lyžařů, spíše naopak. Na cca 500 m dlouhé sjezdovce v Teplicích nad Metují jsem si na 21 m obřačce Lusti zajezdila zcela luxusně (nuda to rozhodně nebyla).

22.03.2013 19:28:09 #25 

watsche

Přečetl jsem to tady komplet a nevidím důvod proč by se měla stanovovat nějaká univerzální lyže. K čemu to bude dobré? Komu to bude dobré? Univerzálnímu lyžaři? Na univerzální kopec? Vždyť je to úplně jedno.

22.03.2013 20:16:39 #26 

Gravedigger

Autor blogu nam sdelil, ze jezdi na slalomkach, sjede na nich vsechno, avsak pokud to neni zrovna upravena sjezdovka, tak to az tak velka slava neni, coz mu ale nestoji za to, aby lyze stridal.

Nic zvlastniho, nic prevratneho.

Co se tyka vecne diskuze o slalomkach na snow.cz (nejen v tomto vlakne), mnohym diskutujicim neustale unika, ze ti, kteri opravdu lyzovat umi, jako treba Krab a HonzA vysvetluji, ze slalomka je lyze pro vetsinu nevhodna tim, ze prilisnou tocivosti umoznuje nespravnou techniku lyzovani. Naopak krabovi a Honzovi jako by nedochazelo, ze zatimco oni mluvi o lyzovani, vetsina jejich oponentu v diskuzi mluvi mozna tak o nejakem „slalomkovani“, protoze netusi, jak se vlastne spravne lyzuje.

22.03.2013 20:50:46 #27 

milan2

Jo každý tady má tu svoji vyzkoušenou pravdu. Konečně jsem se letos propracoval do fáze že si užiju FIS obřačku v podstatě v každých podmínkách a stačí cca 4 m pás u kraje sjezdovky kam moc lidí nedojede. Akorát je to možná o trochu větší makačka s většími nároky na včasné zahájení a zatížení než na slalomkách, které se v oblouku chytnou prakticky kdykoliv. Ve vyšší odpovídající frekvenci oblouků ani ty obřačky nejsou nějak výrazně rychlejší než slalomky tak že bych nějakou degradaci bezpečí neviděl, přesto že sedím u kompu poprvé v životě s utrženým bočním vazem v koleni, ale ze slalomek.

Lyžovat jsem nikdy neuměl a nikdy nebudu.

22.03.2013 21:12:20 #28 

CzechSkier

>> #20, TNS, 22. 03. 2013 14:29:52

No tak potrénuj ještě freeride na těch obřačkách a uvidíš, jak budeš mít pěkně rychlej a hladkej přechod mezi oblouky…

:-)

I

www.juniorsports.cz

22.03.2013 21:20:13 #29 

CzechSkier

>> #27, milan2, 22. 03. 2013 20:50:46

No počkej, 4 m ti nestačí ani na slalom…

I.

www.juniorsports.cz

22.03.2013 21:26:33 #30 

Krabice žena

Mě hlavně rozčilují sdělení typu: na naše české sjezdovky je obřačka nevhodná a nejlepší je slalomka; dlouhé a méně točivé lyže jsou vhodné jen pro vynikající lyžaře; naše sjezdovky jsou na obřačky krátké a úzké apod.

I kamarádka, která lyžuje daleko méně než já a většinou oblouků se prosmýká (a vůbec jí to nevadí, hlavně, že ji to baví), byla na krátkém svahu daleko spokojenější, když si mohla půjčit mé obřačky, než na svých kratších a točivějších lyžích. A to jediné v čem se můžeme srovnávat s Didierem Cuchem je hmotnost a věk (v obou případech vítězíme).

Tím chci naznačit, že by si možná víc běžných lyžařů (i sjížděčů) lépe zajezdilo na ne- slalomkách, ale prostě se k nim nedostanou.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.

Komerční tipy