Mäkšie držia lepšie?

29.10.2008 19:59:22 #1 

administrator

(Pavol Kováčik, kovwclkp@stonline.sk) Roky som počúval a čítal, že na zľadovatených zjazdovkách držia lepšie dlhšie a tvrdšie lyže.Pretože pred zľadovatenými a strmými zjazdovkami mám odjakživa rešpekt, vždy som chcel mať lyže, ktoré by ma na nich podržali. A prakticky na všetkých „dlhších a tvrdších“ lýžiach so lietal ako handra na palici (v dávnej minulosti Elan 05,08 200cm, Rossignol FP4 200cm,.. a naposledy Dynamic XR17109–70–99, r 18m, 180cm).Tak som si povedal – je to v nohách. Na ľade to jednoducho neviem. Lenže lenže. Minúlú sezónu som náhodou skúsil synove Salomony (Streetracer 6). Dĺžka 155cm, r 12m, profil 118–66–102 a hodne mäkké.Opatrne som skúšal oblúky na miernom svahu, šlo to. Priam so strachom som vbehol na strný a zľadovatený úsek(čierna) a tiež skúsil oblúk a .. šlo to. Druhý.. . Šok. Namiesto očakávaného šmýkania von z oblúka ma lyže držali a oblúky som prechádzal ako nikdy v živote. Konečne super pocit a nie strach, čo to spraví. Po pár jazdách so si zobral moje lyže( Dynamic XR17,109–70–99, r 18m, 180cm) a všetko bolo po starom. Opäť som to na strmom a zľadovatelom" nevedel". Ako je to možné? Skúsi mi to niektorý z odboníkov vysvetliť? Len pre doplnenie údajov mám (s komplet výstrojou) 100kg, 180cm. A ešte – nevie niekto, ako uhluje hrany Salomon? Po určitej dobe som ich dal nabrúsiť- abolo po radosti. Už to nedržlo tak, ako nové.

30.10.2008 07:49:51 #2 

administrator

(jarda, ) Trochu si zateoretizuju a zjednoduším. Pro stejný úhel zahranění potřebuješ na lyži s velkým rádiusem podstatně větší rychlost, než na lyži s malým r. Nemůže být problém tady? Že to na těch svých „obřačkách“ nepustíš dost rychle a nenaklopíš lyže dostatečně na hranu?
Jak brousí Salomon Streetracery nevím, ale tipl bych to někde kolem odklonu 1° a z boku 88°. U těchle lyží bych žádné „ostré“ broušení nečekal.

30.10.2008 19:30:08 #3 

administrator

(Pavel, ) Nevím jestli jsi trefil hřebíček na hlavičku tou měkkostí. Spíš vidím rozdíl v délce a rádiusu lyže. Pokud máš kratší a vykrojenou slalomku, tak se ti velice lehce „zakousne“ do povrchu po zahranění rozšířenou špičkou a patkou, ať už zledovatělého, nebo ne. Já mám tvrdé slalomky ELAN SLX a do ledu se zakusují stejně lehce. Navíc díky tvrdosti nemění tak radikálně rádius se změnou zatížení, jako měkká lyže a pokud vážíš 100kg, víš o čem mluvím. Takže pokud letos bude ledovica na sjezdovce, zkus tvdou slalomku s rádiusem 12m a dej vědět jak to šlo.

03.11.2008 13:35:30 #4 

administrator

(Milan, ) No já myslím, že byl rozdíl v broušení hran a v rádiusu. Tvrdá lyže drží na ledě perfektně a drží oblouk. Měkká lyže se vlní a má problém s každou nerovností, které přechází při agresivnější jízdě v nepřijemné a destabilizující vibrace. Pokud na to jdeš opatrně a schází Ti rychlost tak Ti ze začátku měkká lyže pomůže protože hrany i při malém náklonu lépe kopírují terén a má lepší styk s podložkou. Na tvrdou podložku je, ale potřeba rychlost a pořádný náklon, jedině tak můžou hrany účině fungovat s větším rádiusem větší rychlost , jakákoliv opatrnost vede k menší stabilitě pocitům přesně jak jsi popsal. Když jedu nějaký prudký kopec, tak se hodně odrážím abych nabral co nejdříve rychlost kdy jsem lyže schopen efektivně řídit.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.

Komerční tipy