Délka lyží
14.01.2009 19:15:50 #1
(Zdeněk, blikac@seznam.cz) Zdravím všechny lyžaře. Mám dotaz. Četl jsem si skoro celé fórum s vašimi radami, ale nikde jsem se nedočetl jakou délku mají mít lyže k určité výšce. Měřím 185 cm a vážím 75 Kg. Někde jsem četl, že by lyže měli být 10 cm menší než než vy samotní jste a někde zase psali, že by měli být po bradu. Mám starší krosové Heady a chci si koupit nové carvingové nebo krosové lyže. Existuje něco mezi? Nemám jednotný styl, jak tu píšete, že bych jezdil krátké rychlé obloučky nebo přímo carving. Jezdím, jak to jde a hlavně podle počtu lyžařů na svahu. Díky moc za rady a jezděte z rozumem čau
14.01.2009 21:19:40 #2
(JohnyPes, ) Ahoj, delka lyzi nema co delat s vyskou postavy, lyze nepozna kolik meris, predpotopni rady mladiku ve sportech ignorovat. Rozhodujici je radius, s nim jde ruku v ruce delka, na carv s kratkymi obloucky tak radius kolem 11m spis min. Delka max. 155cm. S cros nemam zkusenosti.__H.
14.01.2009 21:21:19 #3
(PetrAT, ) Neexistuje jednotné doporučení. Někteří výrobci mají
doporučení ke svým modelům. To je někdy uvedeno přímo u modelu a nebo
mají na stránkách ski selector, který Ti pomůže.
A potom je vhodné si lyži odzkoušet na svahu. Buď z půjčovny a nebo při
testovacích dnech.
Orientačně se třeba podívej na www.elanskis.com . Tam najdeš doporučené
délky podle model;
26.01.2009 01:22:09 #4
(Pepa, ) Vedle výšky a hmotnosti je velmi důležitá i váhy lyžaře a hlavně zdatnost, výkonnost apod. a to ve vztahu k vybraným lyžím a účelu k jakému mají sloužit. Ale obecně se pohybuj dle toho co píšeš v rozmezí od –5 až –15 cm od výšky postavy.
26.01.2009 08:18:31 #5
(Martin Sichyngr, sichyngr@seznam.cz) Co se týče délky, tak bych k postavě 185 cm můžete mít jako uni délku 170 cm ±, dle výrobců. Slalomku bych volil 165 cm, na dlouhý oblouk ( komerční race carcer ) 175 – 180 cm. Padl tady názor slaomka 155 cm jak max. upřímně pokud někdo myslel max. délku tak tady si dovolím nesouhlasit. Jinak rádius lyže je sice takové trochu vodídko, ale pokud lyži prohnete v oblouku tak se automaticky zkrátí a jako hlavní parametr bych ho nebral. Pokud hledáte lyži na kratší a střední oblouk, celodenní ježdění takové uni lyže na upravené sjezdovky tak špatné nejsou Fischer Progressor 8 a 9 délka 170 cm, případně 165 a budete to mít jako slalomku se středem 70mm, což je bude sympatické při povolené sjezdovce.
06.02.2009 23:53:13 #6
(Magda Glemmi, glemmi@seznam.cz) budou pro prodavace zavadejici – tzv. carvingova (ve smyslu vyrazneji vykrojena) je dnes kazda lyze, crossove (samozrejme patri do te nadmnoziny carvingovych) lyze uz vetsina vyrobcu pod timto oznacenim neprodava – najdes je pod modernim nazvem allmountain (a budou ve stredu necekane siroke, to proto, aby se vyrovnaly s breckou, tezkym snehem, npvym snehem – proste, aby byly v duchu Ameriky univerzalne pouzitelne kdekoli (coz je v Evrope trochu nepouzitelne, protoze na rozdil od USA je prostoru dostupnych vleky a lezicich mimo sjezdovky malo). Cim bude lyze vykrojenejsi (mit mensi radius – bavime se klesave od 14 –11m), tim bude kratsi = koncit nekde u brady (tzv. slalomka ti asi skonci nize, protoze max. delka, ve ktere ji vyrobci vetsinou nabizeji, vychazi ze zavodnich min. povolenych velikosti – tedy 165 cm pro muze). Cim bude Tva lyze mene vykrojena a sirsi ve stredu, tim delsi ji muzes koupit. Doporucena (nebo bezna) delka se proti minulym letum mirne prodlouzila, bude sahat kamsi mezi pusu a oci. Jednoduchou pomickou je podivat se na kopci na nejake slusnejsi ucitele lyzovani, jejich delka lyzi je vetsinou v poradku.
07.02.2009 01:17:44 #7
(ivan, ) Existuje mnoho lyžařů, kteří chtějí jednoduchý a jednoznačný recept na délku. V duchu starého „po zápěstí natažené paže“ takový blbuvzdorný recept vztahují k výšce postavy. Nahrávají tomu i různé recepty prodejců a výrobců, které nabízejí stejné referenční řešení. Mnohdy jim ale vychází doporučení „plusminus autobus“ a la „5 až 20 cm pod výšku postavy“, což je vlastně nanic. Jiní to vztahují k bradě, nosu, čelu (funaři by možná zejména dámám rádi řekli „po bradavky“?) a přesvědčují tak lyžaře, že cosi jako univerzální doporučená délka existuje. Tento týden se mě ptala jedna Němka: „ve Švýcarsku říkají k bradě, v Rakousku k nosu“ (možná obráceně, ale o to teď nejde), „co říkají v Česku?“ Té gnädige Frau jsem pravil: „My neděláme z lyžařů blbce, kteří zvládnou jen nejprimitivnější vodítko. Máme za to, že dokážou pochopit, že délka závisí na několika faktorech, a tohle se konkrétnímu lyžaři u konkrétní lyže snažíme vysvětlit.“ Samozřejmě jsem to přehnal, protože tohle neplatí pro Česko obecně, ale patří to k osvětě, kterou v praxi denně provozuju. Zásadní věci tu zazněly a není důvod, abych parafrázoval to, co hezky napsali už jiní. Ale je fakt, že takové doporučení lze použít u určité kategorie lyží. A protože většinový lyžař, tedy především ten, který je hlavním zákazníkem půjčoven, bude brát rekreační univerzálky, pro zjednodušení v praxi mu něco k nosu či bradě nakonec doporučit lze. Ale už s tím nemá cenu operovat, když si lyžař, sám sebe hodnotící za sportovního a zdatného, chce vybrat lyži na delší oblouk a brání se všemu nad 170 cm. Atd. Akorát musím opravit, že „crossové“ lyže a allmountainy jsou něco úplně jiného. O crosskách jsem už psal mockrát, byl to šikovný pokus představit sportovní lyži o něco málo univerzálnější než „racecarver“ a využívající (vymyšlený) „závodní“ image. Kdežto allmountainy jsou bývalé freerider, allterrain či crosscarver, prostě širší lyže také mimo upravenou trať.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.