Spravna flexe

18.10.2013 11:56:07 #1 

PeatySpirit

Ahoj,

pred 2 roky jsem zacal lyzovat (dohromady jsem zatim na lyzich stravil jen asi 14 dni). Dost me to zacalo bavit, ale mam pocit ze lyzaky co jsem si koupil asi nebudou mit tu spravnou tuhost. Byla mi v obchode doporucene jako zacatecnokovi flexe 80. Jenze kdyz se se svou vahou do nich opru tak se krouti jak had a mam pocit, ze mi moc velkou oporu neposkytuji, spis naopak.

Vazim cca 113kg a merim 185cm. A protoze nemam moc dobrou techniku, jdu do toho hlavne silou.

Jaka by byla asi vhodna flexe nebo je 80 opravdu akorat? A ma opravdu flexe vliv na pohodli (jak mi bylo v obchode receno)?

Diky za kazdou radu

18.10.2013 12:09:28 #2 

Pavlos muž

Vzhledem k hmotnosti určitě minimálně FI 120. S 80 jezdí moje manželka s poloviční hmotností.....

Výše uvedený názor je jen soukromým subjektivním dojmem autora. Nemusí, ale někdy i může to být pravda.

18.10.2013 13:47:30 #3 

brebos muž

Přesně jak napsal Pavlos. FI souvisí s lyžařským umem, ale rozhodně to není jediný parametr. Jde to ruku v ruce s hmotností. Bohužel jak tomu většinou bývá prodavač neví… 100% bych pořídil tužší lyžáky. Než se znovu spálit, raději přes půjčovnu a něco si „osahat“. Parametr FI je laboratorně změřená hodnota výrobce. Venku se FI mění v závislosti na teplotě. Na to je taky dobré myslet.

lýže si řiť

18.10.2013 15:28:10 #4 

PeatySpirit

Diky za potvrzeni meho podezreni, ze 80 je fakt malo. Priste si radeji zajdu do nejakeho poradneho obchodu s lyzema (ted uz vim ze sportissimo a jemu podobni to opravdu nejsou). Pujcovnu radeji ne, cizi boty bych nosit nechtel…

18.10.2013 15:49:53 #5 

brebos muž

Tu půjčovnu jsem myslel na vyzkoušení… Ještě jedna drobnost. Skelet jak stárne, tak se stává postupně tvrdším. Takže FI 120, může být za pár roků klidně 130… Je to trochu alchymie, že? :-)

lýže si řiť

18.10.2013 20:09:16 #6 

HonzA_ muž

>> #5, brebos, 18. 10. 2013 15:49:53

Půjčovnu, kde najdeš dobré boty s flexí 120, bude docela problém najít. Většinou se zaměřují na úplně jinou kategorii.

Já Igorovi ve Špindlu nesmrdím!

21.10.2013 17:11:16 #7 

Navvy

>> #1, PeatySpirit, 18. 10. 2013 11:56:07 V půjčovně takové boty budeš shánět obtížně, ale možná ukecáš nějakého kamaráda, který Ti půjčí svoje boty na jednu dvě kratší jízdy. Také si změř šířku chodidla. Je docela možné, že jsou Ti ty boty i široké, či celkově velké. V Rakousku mívají v půjčovnách boty i s flexí 130 (konkrétně si švagr půjčoval Fischery s tou flexí). To je normální, že jakmile v nějakém sportu uděláš i menší pokrok, tak zjistíš, že Ti už nějaké části vybavení prostě nestačí.

12.11.2013 20:39:36 #8 

Čert muž

Člověče 120 je hodně. Při 120, budeš shledávat fšechny kontra výhody, jež by ti měla bota poskytnout. To že se ti 80 kroutila, jak píšeš, může být stářím boty, dlouho dobou expozici skeletu teplu a slunci anebo jsi je prostě neměl dost dotáhlé. Tzhost boty závisí i na jejich dobrém zapnutí! Jseš sice macek ale na lyžích moc nejsi. 10 dnů v roce? Boty od 120 a výše jsou pro závodníky, experty atd… Zůstaň na 100. Botu si vždy dobře zapni, popř dotáhni po hodině lyžování. A snad a lépe kup si tzv. „Booster“. Ba dokonce, loni jsem byl na přednášce bývalého US kouče v Aspenu a ten doložil proč světová třída jde s flexí dolů. Časy kdy svěťák byl na 140 a výše je minulostí.

Nečumákuj a fič dolů...

12.11.2013 21:37:10 #9 

klokanito muž

>> #8, **Čert **, 12. 11. 2013 20:39:36

A proč jdou s tou flexí dolů?

12.11.2013 23:46:13 #10 

Navvy

Měl jsem flexi 75, vyzkoušel jsem boty s flexí 105 a nejvíc mi vyhovují mé s flexí 130. Ty s flexí 105 jsou fajn, ale na slalomky jsou ty 130 přece jen lepší. Žádný lyžařský expert přitom nejsem.

13.11.2013 01:17:47 #11 

Ondraš FM muž

S tou flexí dolů by mě to taky zajímalo… 8-O

13.11.2013 01:24:55 #12 

eel

Podle mě záleží na několika faktorech:

• Cíl – sportovní nebo rekreační jízda?
  • Kondice, síla – děláš nějaký sport?
  • Věk – Je ti 20 nebo 50?
  • Váha – Půjdeš s ní dolu nebo nahoru?
  • Šikovnost – Cítíš, že se zlepšuješ?
  • Vnímání pohodlnosti – vysvětlení níže (která hranice ti je bližší?)

V závislosti na odpovědích bych vybíral botu v rozmezí 100–140. Abys to neměl jednoduché, tak boty různých výrobců označené stejnou flexí mohou být různě tvrdé, a bota, která se jeví při pokojové teplotě měkčí než jiná, může být na svahu naopak tvrdší :)

Flexe sama o sobě pohodlí neovlivňuje. Spíš jde o to, že tvrdší boty bývají většinou užší a mají tenčí botičku. Zbývá tak míň prostoru na vyrovnání tvaru mezi skeletem a nohou. Z toho (a ničeho jiného) vznikl blábol „tvrdá bota tlačí, woe“.

Krajní možnosti v tvém případě jsou: (předpokládám nohu o délce 280mm průměrné šířky, tj. cca 97–102 mm, a průměrného tvaru)

1. Koupím botu o flexi 140 ve velikosti mondo 27. Po prvním nazutí budou hodně tlačit, časem bude tlak ustávat, ale vydržím v ní třeba jen půl hodiny. Trochu riskuji, že bude potřeba šáhnout do skeletu a někde nepatrně materiálu ubrat. Je možné, že si první dny na sněhu neužiji. Po týdnu lyžuji v tenké ponožce a pociťuji pouze mírný, příjemný, rovnoměrný tlak. Občas je na vleku potřeba povolit přezky. Pokud se mi špatně prokrvují periferie, tak mi v nich nebude teplo. Shrnutí: Investují více peněz do kvalitní boty a tvarované vložky, čas při lokalizaci a odstraňování případných tlačících míst, obtíže při sundavání a shánění vyhřívaných prostor ve větších mrazech. Odměnou mi je přesně padnoucí bota, která okamžitě přenáší energii do lyže. Vydrží mi aspoň pět sezón a „nebrání mi v rozletu“.
  2. Koupím botu o flexi 100 ve velikosti mondo 30 Při výběru aplikuji stejná pravidla jako při nákupu běžné obuvi, tzn. nikde nic netlačí a ještě mám vepředu místo. Po pár dnech lyžování mi při utahování nestačí zoubky, dvoje tlusté ponožky překvapivě nepomáhají. Skelet cítím pouze na té straně, kam zrovna jedu. Lyže se blbě ovládají, při rychlejší jízdě jsem nebezpečný sobě i okolí. Mohu v nich celý den tancovat v après-ski baru. Shrnutí: Nedá se v nich slušně lyžovat.

První možnost volí fajnšmekři, kteří jezdí na hory lyžovat. Pilují techniku, jsou si vědomi toho, co by měli zlepšovat. Na svahu jsou mezi prvními, v poledne to balí (hlavně v Čechách). Druhou možnost volí masa, která vybavení a techniku neřeší. Na sjezdovku dorazí v 11 a nějak si těch pár hodin odsmýkají, hlavně aby bylo všechno „v pohodě“.

Tlačící botu je možné skoro vždy vyfrézovat, vytvarovat. Tvrdou botu lze změkčit. S měkkou a velkou botou se nedá dělat nic.

13.11.2013 17:11:42 #13 

Gravedigger

Jen nekolik doplnujicich poznamek:

1/ Flex index neni nejaka zavazujici hodnota, je to jen orientacni udaj. To znamena, ze FI 100 u jednoho vyrobce nemusi byt shodne tuhy jako FI 100 u druheho vyrobce a dale taky, ze FI 100 nemusi byt presne mezi FI 80 a FI 120, i kdyz se jedna o boty od stejneho vyrobce.

2/ Male velikosti bot se jevi, a nekdy i jsou, mnohem tuzsi, nez velke velikosti bot. Kdyz srovname treba nakleknuti v bote velkeho chlapa a male zeny, tak nejen, ze ten chlap diky dvojnasobne vaze muze vyvinout dvojnasobnou silu, ale taky diky delsi holeni tato sila pusobi pres vetsi paku. Navic velka bota, aby byla stejne tuha jako mala, by musela byt z umerne tlustsiho materialu (ne primoumerne, ale asi tam bude druha mocnina. Nekdo, kdo je zbehly v pocitani pruznosti, at to upresni). Pokud se vubec pouzivaji na ruzne velikosti ruzne tloustky skeletu, tak urcite ne tak velke, aby opravdu byla stejne tuha boticka velikosti 23 a nejaka lod 31.

13.11.2013 21:00:23 #14 

vrcho

Mohol by si svoje tvrdenia aj podlozit. Asi by to vela ludi zaujimalo.

13.11.2013 21:54:00 #15 

Pavlos muž

Většina komerčních bot se nechá jednoduše přestavět na měkčí. Vzadu jsou dva šrouby, které se buď nechají namontované=nej­vyšší flexe, vymontované=nej­nižší udávaná flexe nebo s jedním šroubem=něco mezi tím.

Měli to tak Raptory i Dobrmanny.

Výše uvedený názor je jen soukromým subjektivním dojmem autora. Nemusí, ale někdy i může to být pravda.

13.11.2013 22:16:49 #16 

Thomas muž

>> #14, vrcho, 13. 11. 2013 21:00:23

Docela souhlasím s možností nižší flexe!! Co vím, tak někde v USA zjistili při pokusech, že u některých trénovaných s vyvinutými vazy v kotníku stačí na stejné výkonostní lyžování klidně až o 2 řady menší flexe. Myslím, že logiku to už má, vezměme- li v úvahu to , že aby top profíci(Ted, Hitrscher,apod) vůbec ustáli ty max.zrychlující reboudy potřebují vytlumit šílené rozhození rovnováhy. Asi velmi dobrá cesta pak jde přes boty. Můžou třeba nechat tvrdou flex jen v bočních,spodních i zadních zonách boty, kde to ti profíci potřebuji. Všude jinde bude pak vyměkčí v zájmu vytlumení.A může z toho být pro ně megabota,že ustojí i tu jejich katapultáž a honí tisíciny sekundy . :-D Jinak, při mých 120 kg určitě nemá moje bota ani 90 flexi a zatím na rekreační jízdy stačí, už sem si zvyk na pohodlí a nehodlám to měnit.

Dynamika pohybu se přizpůsobí vizi

13.11.2013 22:28:58 #17 

PetrAT muž

U závodníků se flexe bude lišit podle disciplíny
Obecně se ale od bot vlastně chtějí protichůdné vlastnosti
Z jedné strany potřebujeme aby nás podržely a z druhé aby umožnily náklek do vnitřní lyže
Myslím si, že hlavně ten náklek je docela oříšek při zachování dostatečné tuhosti skeletu
Třeba jednou zase bude kloub kloubem a vrátí se nastavitelné pružiny na paty :-)
Tak snad nám to Čert rychle osvětlí ..

13.11.2013 22:31:09 #18 

Čert muž

Pro Klokanito a eela. Každý ví, FIS před 2 lety hrubě zasáhla do délky&parametrů lyží. Tím se změnila i jejich tuhost, jsou měkkčí. Díky tomu se stavějí točivé disciplíny jinak, točivěji. Závodníky to nutí více využívat pivotu a driftování, následně dostat lyži na hranu hned na zahájení oblouku a měkkčí bota(pro ně) jim to umožňuje. Měkkčí lyže lépe spolupracuje s měkkčí botou, to je skutečný fakt. Tuhosti lyže by měla odpovídat tuhost boty. Stále se pohybují na tuhosti 130 a výše ale boty B. Millera 160–170 jsou minulostí. Ta bota je měkkčí v sagitální rovině ale ve frontální rovině je tuhá. Jednoduše, umožňuje trochu větší rozsah flexe kotníků.

Výběr flexe boty by se měl řídit těmito pravidly: Obecně, větší macek-tužší bota ale je vidět rozdíl ve stavbě těla. Pokud je jezdec macíček okolo pasu, je lépe jít s měkkčí botkou. Vyšší jezdec s masivním hrudním košem a rameny by si asi více rozuměl s tužší botou. Také záleží na délce stehenní a holenní kosti. Záleží i na obvodu lýtek.
Lyžař na upravených tvrdých pistách, dá fše lépe v tužší botě a naopak. A jistě nemá smysl cpát tátu rekreanta, byť s pupíkem do 12Ocítek. Naopak člověk jež má holeně v podstatě vyholené od neustáleho kontaktu s „boot cuff“ si cítí lépe v tužší botě.

Závodník má samozřejmě více bot, s rozdílnou flexí. Pokud človíček investuje tisíce do nových bot, je docela nutné projít „boot fitterovi“ pod rukama a udělat si vložky do bot a canting. Prostě dát se do osy s botou, každá noha je obvykle jinak nastavená. Bláhovost je nechat botu bez doteku boot fitter. Třeba pěnové botičky a vložky SureFoot přidají botě na tuhosti ale také na precíznosti, skutečně! Dá se říci, tenčí botička, tužší bota! Měkká papučka botička, i bota 120 je měkká. Lze koupit super tenké vnitřní botičky(intuition, flexfit), kde flex 110–120 je tak akorát!

Je jasné, že nikdo z nás nejezdí na „true“ závodních lyžích, pak je nesmysl jít do šílených NEflexí. Správně zaplá bota je tužší a bota se má během dne dotahovat, jemně s micro! Bota v chladu je tužší. Bota v obchodě při pokojové teplotě je něco jiného než venku, to každý asi ví.

Ať to fičí…

Nečumákuj a fič dolů...

14.11.2013 07:59:39 #19 

PetrAT muž

Čerte, ten popis platí jen pro boty na GS ?
Jak u ostatních disciplín ?
Zmekčení boty do boků je řešeno jak?
Řeší to přímo výrobce, nebo se boty upravují pro konkrétního jezdce?

14.11.2013 10:14:13 #20 

kokoska.rokoska muž

>> #18, **Čert **, 13. 11. 2013 22:31:09

Zajímavé, zajímavé…
Jak se, prosímtě Čerte, poznají „true“ závodní lyže?
Stačí že „vyjely“ body ve svěťáku, nebo musí být „na bedně“? Nebo dokonce musí jen vyhrávat? A stačí v jedné kategorii (muži X ženy), nebo musejí vyhrávat v obou najednout? A co na to Jan Tleskač?

„Tak špatnej lyžař snad ani nemůže bejt slušnej člověk!“

14.11.2013 18:17:32 #21 

Čert muž

PetrAT a kokoska. rokoska. Výrobce vždy ve spolupráci se závodníkem se NEsnaží o změkčení boty ve frontální rovině, do boku! Tam je tuhost boty velmi důležitá, spojená s uměním dostat lyži na hranu, prohnout ji a zatížit ji pokud možno od špice po patu či jak je potřeba… Měkká bota při vyšší rychlosti a tlaku zkolabuje, tak samo zkolabuje nožní klenba v botě pokud není podepřena vhodnou vložkou. Jde jim o měkčí botu(?) v nákleku. Prostě tohle jim umožňuje dostat lyže na hrany nad bránou a relativně je zatížit a prohnout. Je to „nadlidský úkol“, neboť v tomhle bodě oblouku fyzika jde proti jezdcově snaze a dovednosti. Nepomáhá „gravity & centrifugal force“, takže vytvořit tlak na sníh a zpětně od sněhu na hranu je velké umění. Pod spádnicí to „jde samo“, že?

Jelikož se slalomkama se doposud nehýbalo, obecně platí, že na slalom si závodníci obují tu tvrdší botku.

Ačkolif slalomka či GS lyže v obchodě vypadá jako ta, co má Cuche pod sebou, liší se velmi v konstrukci. Ne rozměrově, cm a mm sedí. Myslím, že tu od Cuche a jiných masérech není jednoduché zkrotit. Takže v obchodě koupíš závodní slalomku tzv. odvozeninu. Na některých místech v Chile a Argentině(Záhrobská také) v létě trénují evropské a US týmy. Tam lze od nich lehce ojetý equip odkoupit, obvykle servisáci ani nechtějí žádné šílené sumy. K mání je fše, hůlki, boty, lyže, vosky… Tu a tam mne někdo nechal se sklouznout na závodní lyži před zamýšlenou koupí, pak jsem si koupi rozmyslel. Těžká tvrdá mrcha! Byl jsem hrdý vlastník závodních Sportenů SL, ufff…

Celkem „závodní“ equip se dá sehnat v obchodech od Salomonu pod označení Salomon LAB.

Nečumákuj a fič dolů...

14.11.2013 19:04:06 #22 

HonzA_ muž

>> #21, **Čert **, 14. 11. 2013 18:17:32

Čerte, Čerte. Že ty nás taháš za fusekli…

Já Igorovi ve Špindlu nesmrdím!

14.11.2013 19:12:24 #23 

kokoska.rokoska muž

>> #21, Čert **, 14. 11. 2013 18:17:32

>> #22, **HonzA_
, 14. 11. 2013 19:04:06

Netrap ho, HonzO. Já mu to napíšu polopatě:

Víš, Čerte, tak asi polovina zde diskutujícíh na lyžích z obchodu nikdy nejela a zřejmě ani nepojede. Mají totiž své FIS konformní lyže nafasované z oddílů, zděděné po „kamarádech ze svěťáku“, případně koupené za speciální ceny v rámci podpory závodníků od jednotlivých RDs.

Takže znovu, kolik svěťákových bodů a v které disciplíně musí konkrétní pár lyží za sezónu získat, abys je nazýval „true“ závodní lyže?

„Tak špatnej lyžař snad ani nemůže bejt slušnej člověk!“

14.11.2013 19:24:21 #24 

PetrAT muž

Čerte, s těma rovinama to zní jak na školení manažérů .. :-D
Mluvme česky
Jsou 2 směry o kterých je řeč
- Jeden předo-zadní
- Druhý do boků
Obecně flexe se váže na předo-zadní pohyb (záměrně píšu obecně)

Takže teď mi vysvětli, ve kterém směru ti závodnici teď mají tu botu vyměkčenou ?
Sorry, asi si sedím na vedení … ;-)

14.11.2013 20:32:27 #25 

fischerbl

>> #24, PetrAT, 14. 11. 2013 19:24:21

Nevím, čemu nerozumíš, dle mě to napsal docela srozumitelně. Ty 2 cizí názvy se běžně používají.

Čert píše: „Ta bota je měkkčí v sagitální rovině ale ve frontální rovině je tuhá.“

a dále „…se NEsnaží o změkčení boty ve frontální rovině, do boku!…Jde jim o měkčí botu(?) v nákleku.“

Jinej gang...

14.11.2013 21:29:15 #26 

m3 muž

>> #25, fischerbl, 14. 11. 2013 20:32:27

Mno,netuším v jakém obchodě by Čert kupoval závodačky.Obecně skoro ke všemu tomu by pan doktor Štrosmajer řekl strčte si ty vyčteninky někam…

Víc k tomu asi netřeba.Snad jen,že u každýho je to hrozně individuální.Právě proto testování zabere mrak času (teda bavíme se o závodnících).To co sedí jednomu u druhého nefunguje vůbec nebo jen napůl.

14.11.2013 21:31:43 #27 

PetrAT muž

Ty roviny slyším prvně, zatím jsem je k lyžování nepotřeboval :-D

Tedy jde o změkčení do nákleku a zachování tuhosti do boku a případně zadu ?

14.11.2013 21:41:55 #28 

Čert muž

>> #27, PetrAT, 14. 11. 2013 21:31:43

Správně. Dozadu botu nelze ohnout a to je dobře.

Nečumákuj a fič dolů...

14.11.2013 21:47:44 #29 

Čert muž

Správně si rozumíme k botám.

Nečumákuj a fič dolů...

14.11.2013 21:55:52 #30 

Čert muž

>> #23, kokoska.rokoska, 14. 11. 2013 19:12:24

Lyže nemusí žádný bod ve svěťáku aby byla „true“ závodní lyže. Prostě ji vyrobí pro závodníky anebo pro předem určeného jedince. Třeba jezdec nikdy neboduje nebo ta lyže se použije jen v tréninku. Jistě v obchodě ji koupit nelze.

Jo, je jasné, že mezi nadšenou lyžařskou obcí jsou závodní lyže, získané přesně jak píšeš. Od známých závodníků, přes servismany týmů apod…

To co je na bedně, obvykle není to na čem dojeli. Jsou to prodejní verze.

Nečumákuj a fič dolů...

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.

Komerční tipy