Sjezdovky:
Alta Badia láká na modré, široké, dlouhé sjezdovky, kde se dá pilovat
carving a užijí si zde rodiny s dětmi a začátečníci na lyžích.
Domnívám se, že si tyto modré užijí i zkušení lyžaři. My jsme to
skvěle kombinovali s náročnějšími sjezdovkami a považovali to za odměnu.
Jsou parádně upravené, sklon ideální, aby to jelo, široké, ozářené
sluncem, prostě pohodové lyžování. Není přece nutné stále jen
makat.
Z Passo Campolongo po červených a modrých se vezete nekonečně dlouho až do
údolí a vesnice San Cassiano, kde nasednete na kabinu a hurá vzhůru. Pak
můžete na červené či modré, dle chutě a síly. Všechny jsou super. Pokud
si chcete máknout, jeďte přes Bimby na La Ila, odtud po černé do vesničky
La Villa. Závodní svah, kde si můžete vyzkoušet start ze startovní boudy a
ještě se při tom nechat vyfotit a dát na FB. Nadšenců zde bylo dost, my
jsme jen projížděli.
Z La Villa se dá ještě pokračovat, jsou zde sluncem zalité jižní svahy a
příjemné červené sjezdovky. A kdo by chtěl na Kronplatz, lze odjet
autobusem až tam. Ale proč, když tady je tak krásně!
Vesnice Corvara, součást Alta Badia, je přímo napojena na Sella Ronda,
takže ji můžete pokořit ve směru a v protisměru hodinových ručiček. Za
Corvarou ve vesničce Colfosco rozhodně stojí za to odbočit a vyjet až na
Forcelles. Jsou zde krásné výhledy a červené dolů také stojí za to.
Sněhové podmínky:
Fantastické! Téměř vždy je v lednu v Dolomitech spousta sněhu,
letošní rok tomu ale dává korunu, 11 let zde nebylo tolik sněhu.
Komfort – lanovky, vleky a zázemí:
Kabinky, sedačky, několik vleků, které ale vůbec nemusíte použít.
Vše pohodlné, moderní, nikde se nečekají fronty.
Samozřejmostí je ochota personálu u lanovek, dětem pomohou, dospělým
zpomalí či přidrží rychle jedoucí sedačku, u kabin pomohou s naložením
lyží. Bezvadné jsou kabiny, kam si vezmete lyže s sebou a zasunete je do
otvoru uvnitř kabiny, takže se nemusíte bát, že vám nové lyže sletí do
údolí.
Zalidněnost:
V lednu zde mnoho lyžařů nebývá, i když bych se vůbec nedivil.
Podmínky skvělé, vše upravené, sněhu spousta. Ale pro nás jedině dobře.
Právě pro to jezdíme v lednu.
Největší nával je pravidelně na průsečících Sella Rondy, ale s tím se
musí počítat.
Občerstvení a aprés-ski:
Všude spousta barů, restaurací, hospod. Hlady a žízní zde nikdo trpět
nemusí.
Ceny jsou vyšší, ale kvalita vždy skvělá. I když si dáte špagety jen s
rajčaty, protože se večer chystáte na maso, pochutnáte si. Nevím, jak to
dělají, ale já je na skus takhle nikdy neudělám.
Nápoje kolem 5 euro, ať pijete nealko, pivo, víno či aperol. Jídlo kolem 10
euro.
A všude skvělá káva za 1,20 euro. Na to se vždy těším ze všeho
nejvíc.
Doprava do střediska a parkování:
Z dálnice přes Val Gardenu. Musíte projet přes dvě sedla a jste zde.
Pořád je to jedno z bližších středisek z ČR.
Parkuje se za poplatek 5 euro, jako všude v okolí Sella Rondy. Oni prostě
vědí, že se nemusí stydět, říct si o peníze, protože si jsou dobře
vědomi toho, co nabízí.