Velikost plugů
18.08.2009 12:03:11 #1
(TomáS, ) Ahoj hoši, dolar nám jde zase dolů tak se zabývám myšlenkou koupit plugy Lange WC 150. Očekávám cenu kolem 200USD:-) dle tabulky rozměrů – http://www.datazap.net/…lelength.jpg – bych ale měl koupit velikost US 8 pří délce chodidla 295mm a šířce 105mm mi to připadá jako fakt masakr. Je pravdou, že mám WC120 velikost US10, kde je vnitřní délka 292mm a bota mi je fajn a rozhodně nepotřebuju žádný frézování kvůli délce, takže by mělo být 290mm v plugu ok. Dnes ráno jsem se na svou WC120 díval a přikládal nohu ze všech stran a nechce se mi věřit, že by skelet mohl být ještě o 18mm kratší. Připadá mi to jako nesmysl:-) US 9 uvádí rozměr 298mm, což je o 6mm větší než moje současný WC120, takže US 8 vypadá jako jasná volba, ale je to o 3,5 čísla menší než moje tenisky. Asi to tak má být:-))) ivan mi to asi potvrdí, co?:-)))
18.08.2009 14:40:14 #2
(Honza, ) To chceš říct že s mojí délkou chodidla bych se rozhodoval
mezi U.S. 5 a 6? To je 37/38 EU a nomální boty mám 43! Rád bych si někde
to WC150 v týhle velikosti tu nohu strčil, jen pro ten pocit .
18.08.2009 14:51:32 #3
(TomáS, ) tabulky vypadá:-))) Tabulka pro WC120 fungovala přesně, takže pro 150 by taky měla. Jenom mám stejný problém jako ty. Nějak si to nedokážu představit. Noha by se ale před úpravama měla do skeletu bez botičky vejít, no:-) T.
18.08.2009 15:21:03 #4
(Duro, ) Nie som si isty ci tie udaje pre WC150 su spravne, akosi sa mi
nechce verit, ze by v plagoch pri rovnakej dlzke skeletu bola vnutorna dlzka
vacsia ako v semiplagoch ( WC120/130 ) a dokonca o viac ako 1cm. Podla mna je
to preklep. Ja by som sa asi orientoval podla dlzky skeletu, mam WC120 US43
dlzka 326mm.
Tiez som uvazoval ze ich kupim ( WC150 ) v tom e-shope co udaval TomaS, ale
nakoniec som sa neodvazil prave kvoli, neistote s urcenim spravnej velkosti …
co ak je ta bulka predsa len pravdiva
Tak som si urobil koncom minulej sezony radost a kupil som plagy Garmot
G.1 150. Velkos taka ista ako Lange WC120 ktore mam … dlzka
sleletu 327mm.
18.08.2009 15:32:13 #5
(TomáS, ) obchod, tak bude cena cca 150USD, to by nebyl zase takovej propadák, kdyby to nevyšlo. Myslím, že podle skeletu se to odhadovat úplně nedá, protože vnitřní botička je u 150 spíš jenom ponožka:-). Je tedy výrazně tenší než ta u 120 a pro by ses měl vejít do menšího skeletu. Už si v nových Garmontech jezdil a jak je to tam s velikostí? T
18.08.2009 16:02:01 #6
(Duro, ) Este som v nich nejazdil, obujem ich, nejakych par minut sa v nich
vydrzat da, ale lyzovat rozhodne nie. Cakaju ma upravy. WC120 som si tiez
upravoval sam … trochu roztahoval, trochu frezoval. Garmonty 150 maju
o poznanie tvrdzsi plast, takze roztahovanie v domacich podmienkach bude
problem, takze hlavne frezovanie.
Tenkost boticky v plagoch by som az tak nedramatizoval … Rozdiel v dlzke boticky
medzi WC120 a WC150 bude podla mna absolutne zanedbatelny alebo dokonca ziadny.
Rozdiel je podla mna hlavne vo vypolstrovani v okoli clenkov.
S velkostou je to tak ako som pisal vyssie … isiel som podla dlzky skeletu, a
vnutorna dlzka zodpoveda cca tej co mam v WC120. Skusal som samozrejme aj
o cislo mensi skelet, ale tam to uz bolo nadoraz a asi by to chcelo aj upravy
do dlzky.
18.08.2009 20:15:39 #7
(jarda, ) všeho, co jsem měl dosud na nohou, mi vychází, že dobře padnoucí lyžáky, vyžadující mírnou úpravu dle tvaru chodidla, mají proti dobře padnoucím (ne plandajícím) teniskám o 1,5 čísla menší velikost.
12.10.2009 10:30:14 #8
(TomáS, ) Včera jsem stál v Lange WC 150 světle modrý bez žraločího nosu (tj. 07). Stál jsem ve velikosti US 9,5 což je skelet 317mm a udávaná délka v tabulce 297mm. Kdybych je kupoval tak beru tuhle velikost. Pravá noha 290mm se tam vešla tak akorát, asi by něco začlo zlobit, ale vcelku by se dalo. Levá noha 295mm se tam prostě nevešla. Když jsem měl botu na noze i přes tlak do holeně byly prsty pokrčený, takže by to chtělo nějaký ty úpravičky. Jinak byl ale pocit na noze skvělej, už jsem zase nalomenej a to jsem si loni koupil nový boty:-) T
12.10.2009 11:56:31 #9
(HonzA, ) Díky Tomáši – ješte navíc k tomu co jsme si už včera psali, jak velký je skelet v US 9.5? Je to US 10 a nebo US 9?
12.10.2009 11:57:34 #10
(HonzA, ) promiň, rychleji píšu než čtu. Podle toho co jsi napsal je to US 9.
12.10.2009 12:04:39 #11
(Duro, ) Hmm, hmm, hmm … zaujimave. A skusal si aj tie WC120 co mas teraz
vo velkosti 317mm ? Akosi sa mi stale nepozdava zeby v plugoch bolo viac miesta
na dlzku, to si skor tie WC120 kupil prilis velke.
Ja mam tiez WC120 skelet 326mm, mensie som obul ale kupit by som sa ich
neodvazil. A to mam chodila kratsie o centimeter, jedno 280mm a druhe 285mm.
Tak teraz neviem, alebo som ja prilis makky alebo ty prilis husty .
12.10.2009 12:15:09 #12
(TomáS, ) Ani nevím proč to tak dělají. Zajímalo o kolik je botička menší nebo větší. Rozdíl je jenom v ní, ale ta stejně vytáhne. Takže je podle mě jedno, jestli kupuješ 9 nebo 9,5.
12.10.2009 12:26:22 #13
(TomáS, ) Tys asi koupil příliš velké, když máš nohu o ceťák menší a máme stejnou velikost:-)). Myslím, že i 120 by se daly o číslo menší, ale bylo by určitě potřeba úprav. V době, kdy jsem je kupoval, jsem se nechtěl do takových věcí pouštět. Ta větší noha se do skeletu vejde a nemá víc než cenťák, pravá max.1,5cm. Dneska bych do úprav rozhodně šel a koupil si ty menší, vlastně asi rovnou 150 nebo 130. Teď asi vyladím ty 120, už mi připadají velký (zvětším asi jazyk a možná trochu vypodložím). Budu mít tak jedny fajn boty a možnost si kliedně hrát s plugama. Mimochodem dnes jsem objevil výprodej Dobermannu WC150 za kolem 4tis. http://cgi.ebay.com/…BayISAPI.dll?…
12.10.2009 12:30:33 #14
(HonzA, ) Duro, nejspíš jsi ty „príliš makký“ . WC120 jsem zkoušel a na mojí
275 nohu sedne 8 (308) úplně v pohodě, takže bych se bál že po
vyšlápnutí bude velká. Rozhodně bych zkusil 7 (ta při zkoušení nebyla) a
když bych se do ní obul, bral bych jí. Když jsem kupoval svojí současnou
Lange 120 Comp, byl jsem v nich s pokrčenými prsty a bylo to peklo. Teď je
to paráda a jsem spokojený.
12.10.2009 14:19:41 #15
(Duro, ) to ste mi to dali … uz tieto som musel upravoval nasirku ( clenok a malickovy klb ).
Ked si obujem samotnu boticku tak ju mam uplne natesno, nie je tam ani mm
volneho miesta. Noha v prazdnom skelete – miesto za patou urcite menej ako
1.5cm.
O cislo mensie mi natesno obopinali nohu priamo v skelete bez boticky, upravy
by museli byt ovela vacsie. Ked som stal v nezapnutych, psty sa dotykali
spicky, po zapnuti by sa v tom snad dalo lyzovat ale prejst co len par 100m
z parkoviska musi byt utrpenie ( neviem si predstavit mat pokrcene prsty, vsak
to musi po dni na lyziach na hospitalizaciu u ortopeda ). Kedze na stare kolena
som sa pomiatol a priorita cislo jedna je volny teren, vyzaduje si to sem tam
poslapat nejaku tu hodinku/dve po svojich ( lyze na batohu alebo na pasoch ) tak
aj ta chodza ( samozrejme uplne rozpnute vsetky pracky ) je pre mna
dolezita.
12.10.2009 18:08:14 #16
(arsi, ) ..s kľudným svedomím podporím Dura.Je pravda,že väčšina
ľudí si kúpi aj tak moc veľkú botu a tak isto platí,že pár nadšencov si
kúpi botu moc malú.Koľký z vás pretekajú,keď si kúpite plugy o 2–3
čísla menšie?Len aby bolo jasno: na pretek prosím,na tréning v tyčiach
môže byť,ale pri jazde na voľno?Dokonalý prenos síl je priorita č 1. aj
u mňa,ale zdravie musí byť prvoradé.Nedá sa preboha radiť cez net
o koľko čísel je downsizing ten správny.Kto je mäkký/hustý?Každý má
inú nohu a preto je dĺžka skeletu a chodidla len jeden orientačný údaj.Tak
isto je veľký rozdiel či plug Lange,Salomon,alebo Nordica napr.Úplne
odlišný shape.Základné miery(koľko mm miesta za pätou a pod.)pri
skúšaní skeletovou metódou platiť budú.Dôležité je aby bola bota po
úpravách vyladená na vašu nohu.Treba počítať aj s čiastočným
zväčšovaním objemu nohy počas jazdenia.Len na záver: to že každý
pretekár má plugy menšie min. o 2–3 čísla je dogma:)
Duro kopu prachového snehu po celú sezónu ti prajem:)
12.10.2009 19:58:18 #17
(Martin47, martin.pich@tiscali.cz) V těch jezdím. Jelikož jsem dítě štěstěny, zcela bez úprav. Je fakt, že nemám zmrvené nohy. Kdo má úzkou nohu, tomu je mohu vřele doporučit. Prvních pár jízd na vleku jsem ale neviděl skrz slzy a triko jsem mohl ždímat v –15. Pak se ale dostavila vrcholná pohoda a kupodivu vlézt do nich není žádný drama. Akorát zas ty slzy a pot na začátku sezóny. Asi v nich budu před prvním ledovcem tři dny spát.
12.10.2009 23:14:55 #18
(marťas, ) U plug bot bych použil stejnou metodu,jako při výběru normálních komerčních lyžáků. Mezírku mezi patou a skeletem bych tam nechal kolem 7–10mm.Jasně, že se dá jít do menšího skeletu ale ty komplikace které jsou spojené s vytahováním špičky nebo jejím fézováním jsou pro tohle hobby ježdění zbytečný.Špička kolem palce se dá na délku vytáhnout dobře, ale o to více práce pak dá většinou frézování skeletu na šířku chodidla. Takže spíš bych souhlasil s arsim a nechal při výběru bot vevnitř mezi patou a skeletem nějakou menší rezervu.
13.10.2009 01:17:05 #19
(ivan, ) Promiň, Tomáši, tys mě v létě oslovil, ale mně nějak tohle
vlákno až do dneška uniklo. Já nějak číselné velikosti neprožívám,
protože vždycky, věren tomu, co hlásám, zkouším skelet bez botičky a to
beru jako rozhodující. A pak si to pamatuju podle délky podešve, ne
velikosti. Vlastně ani nevím, jakou velikost bot (lyžařských i civilních)
mám.
Nejsem si jistý, jestli jde srovnávat různé modely boty značené stále
stejně. Na Lange se shark nose (řekl bych, že jsou starší než 07,
minimálně 06/07) přece museli udělat novou formu, tedy její vnější
část (a pak i vnitřní „plug“, když udělali 92 mm), a tak výsledný
výlisek nemusí být úplně stejný jako předtím. Může tam na určitých
místech být hmoty víc, jinde míň, a tedy i vnější/vnitřní rozměry
trochu jiné.
Ještě k té těsnosti a velikosti. Při frézování jde jen o míru úprav
a rozumnou tloušťku materiálu po nich. Na délku se dá vybrat klidně 1 cm,
takže ani původních hodně fest nemusí vadit. Někdy to ani jinak nepůjde,
když jsou odstupy mezi skelety 10 mm. Výsledek by měl být takový, aby bota
optimálně sloužila uživatelově potřebě: vyhrát Svěťák, být v ní
celý den, postávat na kopci se svěřenci, jezdit taky freeride apod. Profík
botař tohle zohlední a amatérovi nebude dělat botu stejně jako Svindalovi.
Přihlédne i ke „kvalitě“ nohy a výrůstkům a potenciálně
problémovým místům nechá preventivně prostor. Což by mělo být vodítkem
i pro volbu a následné DIY ladění.
Abyste zase po arsiho (rozumné) kritice nepřešaltovali od extrému do
extrému. Já bych tedy do plugů s vůlí 10 mm nešel. Metoda „jako do
normálních komerčních“ IMO neplatí, botička je tenčí. Ale délka a
šířka skeletu/nohy jsou dvě různé věci.
Tak to alespoň vidím já, ale můžu se mýlit jako v životě už
nejednou.
13.10.2009 09:18:44 #20
(ivan, ) Ještě upřesnění. Možná bych do +10 mm šel, pokud by bota jinak dokonale seděla – což je spíš teorie než možnost a nikdy jsem to nezažil. Ale stejně bych se bál – i botička v plugu trošku málo povolí a nechtěl bych se pak zabývat sháněním tlustší ze semiplugu a zkoušením, jestli by pasovala, případně nějaké thermoflexové (zipfit, intuition), vypěňovací conformable nebo dokonce sháněním nové na míru do boty od botaře za těžké peníze. Ale opakuju, mělo by to být rozumně akorát – co to přesně je, si musí každý rozhodnout (s botařem) sám.
13.10.2009 20:13:59 #21
(marťas, ) Jasně že v každým konkrétním případě bych taky přemýšlel jestli těch 10 mm vůle není příliš.Pokud se ale sejde třeba široké lýtko a vysoký nárt a do boty se dotyčný skoro nenasouká, tak bych to zohlednil a radši bych tam tu mezeru nechal.U sebe konkrétně třeba vím že můžu do prázdnýho skeletu jít skoro na fest, protože nárt, lýtko a šířku nohy mám v normě.Pokud by to měly být boty na léto na trávu tak tam bych doporučil klidně skelet co se do něj noha sotva vejde. Na celý den v zimě pro hoby ježdění bych tu mezírku radši teda nechal. Možná je ten 1cm hodně velký sichr, ale podle mě by noha i po čase držet měla. Jinak teda myslím že vybrat jenom frézováním v patě a špičce na dýlku celkem 1 cm by nemuselo dopadnout dobře. Já pořád přemýšlím jak přesně změřit tloušťku skeletu, ale hádal bych to tak na 4–5 mm, někde asi více, ale nechat stěnu méně jak 1,5mm bych si nedovolil. Možná v té špičce bývá materiálu více, ale nejlepší by bylo vymyslet něco čím tu tloušťku skeletu před úpravou oskenovat a změřit.
13.10.2009 21:03:08 #22
(TomáS, ) to mám zrovna blbí. Skelet 315mm je mi zcela přesně na levou nohu. Tím myslím, že se v něm noha ani nehne. S botičkou by ani nemělo cenu to zkoušet. Navíc jsem musel skelet roztahovat i s bez botičky a připadlo mi nepředstavitelný, že bych tam nohu vůbec někdy dokázal dát s botičkou. Další skelet tj. 325 mi je přesně o ceňták větší. U Lange 150 mi je jejich 317mm mnohem líp a dokonce tam dám nohu i s botičkou. Pravou menší nohu dokonce bez pokrčených prstů. Tady si dokážu už představit, že by se v tom dalo lyžovat. Taky mi připadal skelet širší, protože v Dobrmannech mě tlačili klouby i bez botičky. Jestli do něčeho půjdu, tak asi do těch Langí, nepřipadají mi zdaleka tak brutální jako ty Dobrmani. T.
14.10.2009 00:13:17 #23
(arsi, ) Konkrétne ja mám široké lýtko,široké chodidlo a vysoký nárt k tomu:)Problém je samozrejme teda aj príliš úzky komín v malých číslach.Komín sa väčšinou robí rovnaký pre 2 čísla kopyta a potom je to už ošemetné.Ideálne by bolo objednať inú veľkosť komína a inú kopyta.Možno by to sadlo ak by nepomer nebol veľký,potom už určite nie.Inak hrúbka skeletu je v mojom plugu min.9mm a viac v oblastiach chodidla.V oblasti päty dosť cez 1cm
14.10.2009 10:00:44 #24
(ivan, ) Profík botař si sežene vyřazené hlavní plugy, odřízne horizontálně skelet asi 2 cm nad podešví a má to jak na dlani. Vršek ještě může rozřezat nebo provrtat na místech, která se nejčastěji frézují. Leitner má takhle v krámě spodky různých fischerů a krásně vidí, jak mu chodidlo do které boty bude pasovat. U něj jsem viděl tu tloušťku, o níž píše i arsi. S velkou rezervou proto píšu, že na délku lze vybrat „minimálně 1 cm“. Kdysi jsem takhle odřízl Tecnicu TNT AVS, ale už se nepamatuju.
21.10.2009 14:13:11 #25
(Radim, Radimhavlicek@email.cz)
Dnes jsem se koukal v obchodě na nové boty uvažoval jsem že vyzkouším jak
by mi sedli 25,5cm, teď mám RT CS 26,5 a nohu mám dlouhou 27,5cm a mezeru ve
skeletu tak asi 10–15mm. Zkoušené CS 110, byli z transparentního plastu a
je na nich krásně vidět tlouštka plastu na patě i ve špičce. Garantuju
že víc než 3mm to ani ve špičce i patě rozhodně není, nejsou to sice
pravé plugi TI, ale z těchhle by byli při frézování na délku hodně brzy
sandály. Chtěl bych vidět to frézování boty o celý cm nadélku .
21.10.2009 14:34:16 #26
(ivan, ) Probírali jsem tady skutečné plugy. K nim má RT CS 110 dost daleko. Tomu, že např. skelet plugu Fischer má místy tloušťku minimálně centimetr, věřit nemusíš, ale na věci to nezmění vůbec nic.
21.10.2009 15:11:00 #27
(Radim, Radimhavlicek@email.cz) Ale já tám píšu že mluvím o CS a ne o pravém plugu. Tohle byl jen můj postřeh, že né na všem je tolik plastu k frézování.
26.10.2009 16:36:39 #28
(Radim, RadimHavlicek@email.cz) Rád bych se vás zeptal ještě k velikosti. Zkoušel jsem jít ještě o číslo níž než mé stávající 26,5 (noha 27 až 27,5), ale problém není ani tak v délce jako v tom že chlopně dolního skeletu se u druhé přezky překrývají sotva 1mm. Když budu brousit jazyk i vložku pod botičkou, bude to o tolik aby se chlopně překrývaly o tolik aby se překrylo těsnění? Nebo mám zůstat u větší velikosti? Podotýkám že u většího skeletu mám tak 1 až 1,5 cm a u menšího tak 0,5cm místa ve skeletu bez botičky. Díky všem.
26.10.2009 17:07:56 #29
(marťas, ) Tak jsem si u jednoho dealera měřící techniky dal změřit tloušťku skeletu bot Head RD SH3 (černý skelet a zlaté přezky asi r. 05).Měřeno UT tloušťkoměrem, jednalo se o nějaký Danatronics UPG 07, měří ultrazvukovými impulsy. No, naměřilo to ve špičce tloušťku 6,4mm. vzadu za patou 6,7mm. a po stranách nad podešví kolem metatarsu asi 7–8 mm. po stranách patní části asi 6,5 mm.Těch 9– 10 mm je tam snad jenom na podrážce.Takže s tloušťkou skeletu konkrétně u těchhle bot žádná sláva. Bílý skelet RT Atomic 1.generace na tom byl s těmi mírami podobně. Jinak v místech po stranách kde jsem ho už frézoval, tam zbylo asi 3,5 – 4 mm.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.