Domů Diskuze Technika jízdy Proc si (ne)brat priklad se zavodniho lyzovani?

Proc si (ne)brat priklad se zavodniho lyzovani? (strana: 9)

05.01.2014 23:07:38 #241 

m3 muž

>> #196, ivan-ski, 04. 01. 2014 22:46:48

Za postnuté výsledky jsem nikoho nekritizoval ani jsem je nerozebíral.Asi jsi špatně četl,nebo špatně porozumněl.Dal jsem to sem (a Dali asi ze stejného důvodu) aby jsme si udělali obraz o tom koho Buzzy vychvaluje a koho dává za vzor.

K tomu dalšímu ti již něco odpovídal ivan v postu #206.S tím naprosto souhlasím.

Jestli trenér umí lyžovat lépe než svěřenec je samozřejmě dáno kategorií(věkem svěřence).U před­žáků to je asi samozřejmost,u ju­niorů/rek by to již mělo být obráceně.Tedy pokud bude měřítkem to co u závodníků rozhoduje. Zrovna tak je to i s přístupem ke svěřencům.Před­žáčkům je zbytečné vysvětlovat jak funguje oblouk z hlediska biomechaniky,pro­tože tomu neporozumí a o to důležitější jsou zjednodušená vysvětlení a správné předvedení toho co po nich trenér požaduje.U juniorů nebo dospělých to je opačně,jsou(nebo měli by být) spíše schopni pobrat to vysvětlení a třeba videorozbor než ukázku jízdy nebo cviku.

Podle mě nejhorší šmejd je rádobytrenér který si léčí svoje mindráky tím že na svý svěřence sprostě řve,nadává jim.Tím jenom dosvědčuje,že mu schází vědomosti,argumenty a autorita.

05.01.2014 23:31:27 #242 

Buzzy

>> #241, m3, 05. 01. 2014 23:07:38

Odpovím k té poslední větě! Jak jsem psal vedle, kde opravdu někdo uráží. Takže de facto každý druhý fotbalový profi manažer (třeba takovej Sir Alex) je vlastně jen šmejd, co si léčí komplex, protože občas řval sprostě a teorii hráčům nepředával slovníkem studentů prvního ročníku medicíny, biomechaniky atd? A tak to bude s většinou trenérů a to napříč sporty. Osobně jsem zažil několik trenérů, u lyží i u fotbalu, ale všichni museli bejt šmejdi. A stejné je to umých přátel, třeba kámoš hrál volejbal a v juniorech ochutnal i repre a jeho zážitky? taky šmejdi, co nic nevěděli a léčili si komplex. Nebo to bude spíš tím, že to ke sportu patří?

05.01.2014 23:57:25 #243 

HonzA_ muž

>> #240, Hreben, 05. 01. 2014 22:47:20

To je u Garfielda normální. On už prostě je takovej.

Já Igorovi ve Špindlu nesmrdím!

06.01.2014 00:04:33 #244 

Navvy

>> #242, Buzzy, 05. 01. 2014 23:31:27

Alex Ferguson ovšem nebyl hrubý. Byl emotivní, ale ne sprostý.

06.01.2014 09:23:30 #245 

Hreben

To je k zamysleni… Starej Zahrobskej nebo Kostelic necht jsou toho dukazem… Nekomu takovy pristup trenera muze ale naopak uskodit. Sarka sice jezdila vysledky ale jeji osobni zivot musel byt peklo. Janica si zase odrovnala zdravi. A takovej Bode Miller tehdy kdyz nechtel byt v tymu a bydlel v karavanu, jestli vubec nakyho trenera mel… Z praxe muzu rict, ze je potreba byt citlive tvrdej :)

06.01.2014 10:50:59 #246 

MPS

>> #222, Ondřej Novák – SNOW, 05. 01. 2014 15:47:26

I tobě dík za komentář,částečně s tím souhlasim,narazil si v něm na některý věci co bych viděl na polemiku. Musim uznat že to je pěkně / instruktorsky /napsaný

06.01.2014 13:06:03 #247 

ivan

>> #245, Hreben, 06. 01. 2014 09:23:30

„Její osobní život musel být peklo“.

Víš o tom něco víc než to, co psali v novinách a co jedna paní povídala? Nebyls u toho, tak opatrně se závěry. Zašprajcovaní lidé se dokážou požrat a nakydat kýble špíny i o míň než partnera a 6 či 8 mega.

06.01.2014 17:26:26 #248 

Buzzy

>> #244, Navvy, 06. 01. 2014 00:04:33

Často by ty vulgarity rád řekl, ale do novin to nešlo. Tak to vždycky naznačil. >> #245, Hreben, 06. 01. 2014 09:23:30

Otázka je, o co teda jde? Zvolili cestu vrcholového sportu, to se často neslučuje s klidným a pohodovým životem. A všichni, které si napsal, dosáhli na špičku, protože z nich nebo ze sebe, dostali to nejlepší a to rukavičkách nejde. Spartská (jako to antické město, né ten klub pzn.redaktora) výchova, jinými slovy.

06.01.2014 21:56:46 #249 

m3 muž

Odpovídal jsem sice na >> #196, ivan-ski, 04. 01. 2014 22:46:48 ,ale budiž. Zároveň jsem zaregistroval,že jsi debatu přetáhnul i do dalšího vlákna.

1)

***Takže de facto každý druhý fotbalový profi manažer (třeba takovej Sir Alex) je vlastně jen šmejd, co si léčí komplex ** *

Já bych slovo šmejd nepoužil.Jen jsem použil výraz z příspěvku #196, ivan-ski. Použil bych jiné slovo.

2)

O fotbalistech a lidech okolo fotbalu si myslím svoje i kdyby jejich způsoby obhajoval kdo chtěl- tedy včetně tebe.

3)

Hrubost a sprostá slova do vztahu trenér-svěřenec nepatří.Obvzláště ne v případě dětí.

4)

Uznávám,že občas trocha motivace i trochu drsnější formou například pro vyhecování před startem může být přínosem.Je to ovšem hrozně individuální a hlavně v případě dětí je nutné k tomu přistupovat s rozumem.

06.01.2014 22:02:38 #251 

Buzzy

>> #250, m3, 06. 01. 2014 21:56:46

Myslím, že jemu to nevadí, on má (měl) své práce dost. Myslím, že i třeba taková primadóna jak CR7 by se s tebou o jeho shcopnostech hádal do krve.

06.01.2014 22:25:17 #252 

Buzzy

>> #249, m3, 06. 01. 2014 21:56:46

Jo a jábjí nikam nepřetáhl, přetáhli mě tam jiní. Pokud mě někdo řeší i jinde, přesunu se i tam.

07.01.2014 16:58:15 #253 

Navvy

>> #248, Buzzy, 06. 01. 2014 17:26:26

Co jsem o něm slyšel (nikoli od novinářů), tak Fergusson vulgárnosti prakticky nepoužíval. A co se týká dětí mezi 12 až 15 lety, tam tvrdost vůbec nemusí fungovat. Znám případ kdy začínající trenér vyfasoval děti právě v tomto věku, ale i několik mladších, aby s nimi jel vlakem přes půl Moravy. Vzal je zkrátka a vrátil se napůl šedivý, protože čím víc je krotil, tím větší zvířata z nich byla. Nakonec mu hromadně utekli z vlaku když zastavil mezi stanicemi. Výsledek – poučil se stal se významným trenérem mládeže. Také znám kluka, který svému trenérovi, který byl výborný na malé děti, protože to s nimi uměl jen tak do těch 12 – 13 let, řekl, že je kretén (ne že bych to schvaloval) a našel si jiného trenéra, který s ním neměl absolutně žádný problém. To co jsi popisoval s tím jak si u něho zastavil a neměl jsi zastavovat, je dost odstrašující způsob jak nadělat z dětí nerváky. Cesta k úspěchům vede přes zaujetí a přiměřeně (dost) pevnou disciplínu, ne přes buzeraci, i když výjimky jsou. Prostě, když to shrnu, přístup musí být velmi individuální.

07.01.2014 17:14:05 #254 

Martin47 muž

>> #253, Navvy, 07. 01. 2014 16:58:15

Ono taky použít trenéra partičky dospělých multimilionářů s egem nekonečně nafouknutým obrovskou popularitou jako příklad přístupu k dětem v není úplně nejšťastnější.

11.01.2014 08:35:03 #255 

Buzzy

>> #253, Navvy, 07. 01. 2014 16:58:15

Já taky nikdy neřekl, že to platí pro všechny. Ono na svou dveru nebo na nové členy týmu neřval tak jako na jeho syna a na mě. A to, že mě sprdnul, když jsem něco p..ral, a to nemluvím jen o závodění, tak na tom nic hrozného nevidím.

Třeba to, o čem ty mluvíš, jsem si zažil s tátou. To je rajťák, stejně jako byla máma, ale ta toho po rozvodu nechala, on ne, takže koně jsou jeho život. Chodil jsem k němu, a dostával jsem tam snad ještě větší kotel než od trenéra, hlavně proto, že to byl táta a nemusel si tak brát servítky. Koně mi nidky nesedli a neměl jsem k tomu vztah, ale i tak jsem snášel jeho drill. Ttvalo to několik let a já nikdy nezažil jaké to je, jet na koni na projížďku do lesa. Zažil jsem jen drill na lonži (kůň běhá na ‚vodítku‘ do kola), kde jsem cvičil techniku a taky cvičil a posiloval v sedle nebo jsem jezdil podle pokynů v kolbišti. A táta rozhodně potichu nebyl a nadávkama na mou lennost taky nešetřil. Fakt jsem to nenáviděl, jen mraky práce (dokoloa uklízet stáje a mraky dalších věcí na statku) a pak drill za odměnu a žádná opravdová odměna, tedy třeba ten les. Natož když jsem se choval jako spratek a průserář, to jsem jí dostal hned. . Přesto jsem si to s tátou užíval.

A dneska to celé vidím úplně v jiných barvách. Nedivím se, že to po mně táta chtěl. Za prvé jezdil parkur, takže toho o koních a jízdě ví strašně a má svá měřítka kvality, ale hlavně ví co dělá. Dneska každej druhej jezdí s koněm do lesa a přitom neumí ani pořádně sedět, natož to zvíře pod sebou ovládat. Táta bohužel zažil, že seděl na koni, který se lekl psa a kopl jeho páníčka do obličeje. Táta musel krotit koně a pomáhat mu, stejně umřel. Mě jinej shodil tak, že jsem se probral až pod stromem a pak prolomil ohradu a šíleně lítal po vesnici. A tak dále a dále. Jsem si jistej, že 50% lidí v tom sedle jen sedí a myslí si, že to v klidu zvládnou a chodí si do lesa. Ale neví co se může stát a co mají případně dělat. Já to vím (aspoň částěčně) a poslední dobou mám i chuť se svést. Táta ze mě sice nemá rajťáka, ale jezdit na koni mě naučil.

A stejně tak mě táta, trenér a pár dalších naučili slušnému chování a pokoře. Nezlob se na mě,teď to nemyslím proti tomu trenérovi, ale celkově. Když se chovají jako zvířata, tak mají od svých rodičů dostat pár facek a tečka. To samé s tím kreténem. Ok, má úspěch (zajímalo by mě jak velkej), ale k čemu to je, když se neumí chovat? Já jsem třeba měl incident a dodám, že jsem za to nemohl, kdy jsem taky někoho ve vyhrocené situaci sprostě vyhlásil. Trenér mě v tom nechal vykoupat, ať si to vyřeším, když umím nadávat a musel jsem se ještě jít omlouvat. Kolik bylo tomuhle frajerovi, 15? A proč nazval svého trenéra kreténem? To bych řekl komukoliv, od trenéra na lyžích, přes trenéry na fotbale až po obyčejné staříky, co si s náma šli zahrát fotbálek, a dostal bych takovou švesku a máma, natož táta, by mi ještě přiložili.

To taky může říct učitelce, že je kráva, že mu to dobře nevysvětluje. A co pak na třeba VŠ? Tam je to samej egocentrik a zametají s kým chtějí, ale každý drží hubu a krok, jinak ho vyrazí. To je trošku hlouběji než jsem chtěl, ale co začíná u sportu, končí v životě. A dnešním dětem (je divné, že to říkám já v 25) by prospěl takovej Igor Hnízdo. To v baru slyším každý den, jak jejich malej nevychází s trenérem, jak ho chudáka nic nebavi, ale pak jdu po práci do města na drink a tenhle chudinka malej stojí v jiném baru, je vožralej a zhulenej a dělá bordel. Ale sport ho nebaví, ve škole jsou na něj zasedlí atd.

Naposled říkám, netrénoval mě zamindrákovanej šmejd, ale přísnej člověk, díky kterému tenhle sport miluju. A nechci nikomu nic vnucovat, ale váš přístup mi nesedí. Co a jak dělají profi trenéři na vrcholové úrovni je jejich věc, my se bavíme o normálních dětech a u těch jde v první řadě o výchovu a úctu, až pak o výkon. A k tomu je potřeba někdy zvýšit hlas. Nebo?

11.01.2014 11:07:38 #256 

Buzzy

Ale zpět k hlavnímu tématu. Teď koukám na obřák chlapů a ať se koukám, jak se koukám, tak žádnej drift nevidím. Všechno jedou po hraně, ale mají tam pěkně zavřený místa, kde mají co dělat. Pokud to správně chápu, tak tím driftem je myšleno to, že je to tak zavřený, že jezdec nevyjíždí celej oblouk i tělem, ale vší silou zavře oblouk, lyže na padáku nutí točit, ale tělo tam dostat nemůže. Jak kvůli času, který má k nasazení na další bránu, tak kvůli přetížení, které na něj působí. Takže jen počká, až se lyže dostanou nad bránu a hned nasadí nový oblouk už i s tělem. Když se koukám na lyže, tak jsou v podstatě furt na hraně, takže carvujou. Nebo jak to teda je? a btw, bode miller ukázková motorka:-)

11.01.2014 11:18:11 #257 

Buzzy

A stejně tak je viditelná šířka rozestupu. Čím víc jim teče do bot a potřebují to utočit, tím víc jdou do širší stopy. Teda ne všichni. Ale hlavně dělají to podstatné, co jsem zde zkoušel rozebírat. Některé brány je nutí tlačit lyže do oblouku, do kterého se jim ale vůbec nechce, ale k nasazení další brány tam prostě musí, jinak se tam nevejdou. To je to, co si od nich máme vzít. Vést lyže tam, kam chceme, ne jen tam, kam se dovezou.

11.01.2014 12:03:26 #258 

˘Ö˘Krab muž

‚No! For I was talking aloud to myself. A habit of the old: they choose the wisest person present to spek to; the long explanations needed by the young are wearying.‘ (J.R.R.Tolkien: LOTR – The White Rider)

To, že jsem nelyžař, se snažím už několik let nepříliš úspěšně maskovat psaním příspěvků. Nepomáhá to.

11.01.2014 14:59:21 #259 

Buzzy

Oh, what the hell ae u talking about? That's a load of baloney, i'm not speaking about J.R.R.t, he was briliant, but i can't see the goal of your words! No, i'm just kidding.

Ne, teď normálně. O co teda jde, jak toho při jízdě dosáhneš? Vždycky jsem na lyžování koukal jednoduše, proto nechápu vaše dělení a názvy stylů. Chci se poučit co se teorie týče.

11.01.2014 15:40:37 #260 

CzechSkier

>> #259, Buzzy, 11. 01. 2014 14:59:21

Buzzy, pokud by se to mělo překlopit do nějaké rozumné diskuze, ze které by něco alespoň částečně smysluplného mohlo vylézt (aby to opodstatnilo vynaložené úsilí), chtělo by to trochu zkonkretizovat.

1. Drift/carving – Jak vnímáš rozdíl mezi driftem a carvingem? Když jsi mluvil o dnešním GS, měl jsi na mysli, že všechny oblouky byly bez driftu? Nebo tam vidíš nějaké rozdíly?
  2. Šířka stopy – mohl bys třeba na nějakém videu ukázat, kde, ve kterých obloucích máš pocit, že „Čím víc jim teče do bot a potřebují to utočit, tím víc jdou do širší stopy“? Případně jestli máš názor na to, čím jim v tom širší stopa pomáhá?

I

www.juniorsports.cz

11.01.2014 15:44:23 #261 

hm1

>> #257, Buzzy, 11. 01. 2014 11:18:11

Tady je asi rozcestí co je ideálem – snažit se aktivně směřovat lyže stále ještě po hraně z oblouku do oblouku co to jen jde… Nebo se uchýlit k tomu co píšeš, což sebou nese nadriftovávání do branek, které často ani náhodou nedopovídají GS 195/35.

To že se někam nevejdou … = krizová situace. Je opravdu prospěšné/nutné brát si příklad z řešení krizových situací WC?? K čemu??

To je holt na posouzení každého soudruha …

11.01.2014 16:13:10 #262 

hm1

>> #256, Buzzy, 11. 01. 2014 11:07:38

Promin – závodil jsi a nepoznáš rozdíl mezi carvingem (jízdě po hraně) a driftu (neplést se smykem).

Trochu mám podezření, že nás tady houpeš …:-)

11.01.2014 18:14:15 #263 

Buzzy

>> #260, CzechSkier, 11. 01. 2014 15:40:37

No to je právě ono, já ho nevnímám. Nebo o tom nevím. Já právě neznám tyhle termíny, pro mě jedou furt carving, ale mění zavírání a timing nasazování nad bránou. Já to do dneška vnímal jak u nich, tak na sobě, pouze tak, že v některých pasážích (nejen ve světáku, ale i na sjezdovce) je strašně těžké vést lyže do čistého oblouku. Je to prostě boj to udržet na hraně a ten skluz, nebo tedy drift, jsem považoval za nechtěný, ale de facto nutný následek. Protože to v tom přetížení a rychlosti prostě nejde čistě nasadit. Že to je přímo technika, jsem fakt netušil.

A co se šířky týče, tak mi jde o to, že jim i mně pomáhá udržet stabilitu v agresivním oblouku. Prostě v tom náklonu za každou cenu stojím na spodní. Stejně tak mi to přijde u nich, když nejedou ideálně a nemůžou si dovolit víc pracovat s vnitřní. Ta šířka jim pomůže ústát to po vnější.

Myslím, že už jen pro ten pocit, když jdete do extrému a snažíte se vší silou zkrotit lyže a udržet se na nich, už to je pecka. Ale vy se tady snažíte o teoriteckou dokonalost, tak mě zajímá, jak na to jdete. Já jezdím citem, vy prodiskutovanou technikou. Fakt mi to zajímá, co a proč si berete nebo neberete vy a jak na to jdete na kopci? Jiný pohled, zajímavý pohled.

11.01.2014 18:25:38 #264 

HonzA_ muž

>> #262, hm1, 11. 01. 2014 16:13:10

Tak koukám, že Aldrin je zpět…

„Trochu mám podezření, že nás tady houpeš …:-)“

Bohužel, jak je vidět z mnoha textů a názorů, tak nehoupe. On tomu věří a vidí to tak.

11.01.2014 18:31:28 #265 

HonzA_ muž

>> #259, Buzzy, 11. 01. 2014 14:59:21

To podstatné z Krabova příspěvku je toto: „…the long explanations needed by the young are wearying.“

To, že (jak sám říkáš) neznáš a nepotřebuješ termíny jako spádnice, vrstevnice, těžiště či gravitace apod, tě za určitých okolností nemusí příliš limitovat v lyžování. Ale rozhodně tě to limituje v tom, bavit se o technice lyžování s dalšími lidmi a to ještě na dálku.

11.01.2014 18:39:37 #266 

Buzzy

>> #264, HonzA_, 11. 01. 2014 18:25:38

A je to špatně? Asi mě máte za někoho, kdo je úplně mimo, ale myslím, že až bude videjko, tak mi tak brát nebudete. Bohužel do alp jedu až za měsíc a tady už to je tragický s tím sněhem. Ale mě to zajímá, nikdy jsem o lyžování nevedl diskuze a nemluvil o teorii, teda takhle. Ale takhle se nehneme, pošlete sem svůj názor na tohle téma, bez ohledu na to, co jsem psal já. Zajímalo by mě teoretickej ideál jízdy. Třeba nějaký video a k tomu popis. Díky moc.

11.01.2014 18:43:50 #267 

Buzzy

>> #265, HonzA_, 11. 01. 2014 18:31:28

Jo, to je pravda. Ale na druhou stranu si myslím, že diskuze znalých knih a přednášek už nemusí vidět to, co vidí ten neznalej. Jak se řiká, chytrej se na úroveň blba dostane, naopak to nejde. Přece musíte umět o lyžování mluvit i bez terminologie, nebo ne?

11.01.2014 18:48:50 #268 

CzechSkier

>> #263, Buzzy, 11. 01. 2014 18:14:15

No už jsem to tu někde psal a opakovat pořád to samé není v době Google moc zábavné, to asi chápeš? Tak jen rychle:

1. Carving – ke změně hran dochází, aniž by došlo ke změně směru lyží
  2. Drift, pivot, redirecting atd. – během přehranění dochází nejdřív ke změně směru lyží na odlehčených lyžích (nebo ve vzduchu), teprve potom k jejich zahranění a zatížení

Vidíš v těch jízdách jen jeden, nebo oba způsoby?

Šířka stopy:

Máš pocit, že šířka stopy pomáhá udržet váhu na vnější?

Máš pocit, že širší stopa v náklonu umožňuje větší stabilitu?

Píšeš: „Stejně tak mi to přijde u nich, když nejedou ideálně a nemůžou si dovolit víc pracovat s vnitřní.“ Co to znamená ta práce s vnitřní lyží, když jedou ideálně a můžou si to dovolit?

I

– –

www.juniorsports.cz

11.01.2014 18:50:38 #269 

HonzA_ muž

>> #267, Buzzy, 11. 01. 2014 18:43:50

„Přece musíte umět o lyžování mluvit i bez terminologie, nebo ne?“

Abych ti na tohle mohl odpověď, potřebuji abys mi vysvětlil co si představuješ pod tím slovem terminologie. Možná pod ním rozumíme každý něco jiného.

Jinak za mně ano, až do určité úrovně jde určitě o technice lyžování psát bez speciální terminologie. Ale lidé musí mít velmi dobré vyjadřovací schopnosti + výbornou schopnost porozumění psanému textu a i tak je to prostě náročnější takhle na dálku. Mimochodem, ty taky používáš terminologii (motorka, cpát tam rameno, …). Zkus to někdy bez ní…

11.01.2014 18:54:09 #270 

Buzzy

>> #265, HonzA_, 11. 01. 2014 18:31:28

A když odpovím přímo na tu větu, tak asi takhle. Ae u sure u ae right, i know that i know nothing but u don't. If u know the way, let me know, cause it gets me down. :-D :-D :-D Ne, to je sranda a trochu odreagovačka, zpět k tématu.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.

Komerční tipy