Domů Diskuze Rady a tipy Neuhrazení zálohy na ubytování

Neuhrazení zálohy na ubytování (strana: 2)

21.03.2014 13:26:32 #31 

DAVE71 muž

No tak ti nezbývá než platit – nebo se ztratit:-) – emigrovat z prostoru EU – např. z USA tě pro občanskoprávní spor určitě nevydají…tak si to dobře rozmysli…

stejně bych to zkusil s těmi 500 EUR

Jedu kam až to jde!

21.03.2014 13:29:10 #32 

vldmr muž

>> #31, DAVE71, 21. 03. 2014 13:26:32

hmmm ještě můžu být ještě větší hajzl a napsat jim, že jsem to v lednu emailem zrušil. Že jim email nedošel, tak to já neovlivním. Ale až se bude email dohledávat na serverech gmailu.....

21.03.2014 13:33:18 #33 

DAVE71 muž

No to můžeš, pak je ale důkazní břemeno na tobě a dle IP adresy lze jednoduše dohledat zda si poslal či nikoliv.

viz. případ brněnského filozofa a jeho pomluvy:

http://brno.idnes.cz/…-zpravy.aspx?…

Takže zde se nevyhneš tomu soudu a doložení tvého tvrzení že jsi něco poslal…

Přeji „úspěšné“ zapírání!

Jedu kam až to jde!

21.03.2014 13:36:58 #34 

DAVE71 muž

Mimochodem i to co zde píšeš si protistrana jednoduše může najít a použít jako důkazní materiál proti tobě. A SNOW.CZ pak může být soudem vyzvána k tomu aby odhalil tvoji totožnost a to snow.cz bude muset učinit. Takže ti zde anonymní přezdívka bude před soudem k ničemu.

Jedu kam až to jde!

21.03.2014 14:48:26 #35 

ax

Aha, takze ja si na vase jmena a adresu, coz dnes neni vubec problem zjistit, objednam z free mailu (na nezabezpecenou free wifinu) ubytko a na vas prijde po roce pravnik ze chce penize jo? Dobry byznys pro neobsazene mista..

Objednavka bez elektronickeho podpisu musi byt jednoznacne neplatna a to i v rakousku a jen to podle me rakusaci zkouseji. Ja bych se jich moc nezastaval, oni nas moc v lasce nemaji.

Ze byla porusena etika chovani o tom nediskutuji, ano mel jim ze slusnosti odepsat ze to rusi.

21.03.2014 15:42:33 #36 

valerius

>> #35, ax, 21. 03. 2014 14:48:26

Neni jednim z duvodu, proc nas v lasce nemaji i takoveto chovani?

A jeste se puamik brani tim, ze i kdyz koncem roku vedel, ze tam nechce bydlet, tak jim nedal vedet, ze to zrusi…ze predpokladal, ze se tak stane automaticky nezalacenim zalohy v unoru. A ze pry meli jeste mesic si nekoho najit…Me by hanba fackovala.

Ale docela by me zajimalo, jak by pripadna argumentace a dokazovani probihalo.

21.03.2014 17:31:39 #37 

Radek Holub - SNOW muž

Jestli to není tajné, zajímalo by mě jméno hotelu – hlavně kvůli obchodním podmínkám, které by měli mít zveřejněné. Z těch stručných storno podmínek je jasné jen to, kolik chtějí za zrušený pobyt, ale nic se nedozvíme o způsobu uzavření smlouvy, což je v tomto případě klíčové.

Předpokládám, že puamik nereagoval možná z lenosti, ale v dobré víře, že nezaplacením zálohy se rezervace ruší (to je přitom docela obvyklý princip). Neviděl bych v tom úmysl hotel poškodit.

Určitě bylo bývalo slušné napsat „ne, díky, rozmyslel jsem si to“, nicméně ani hotel se podle uvedeného nechoval zrovna vstřícně. Pokud opravdu rezervaci a nutnost zálohy ani e-mailem nepřipomněl a pak to rovnou přes právníka vymáhá, tak to může svědčit třeba o tom, že mají v nevydařené zimě mnoho takových stornovaných pobytů a trochu jim to přerostlo přes hlavu.

Já to tedy nevidím úplně jednoznačně, ale každopádně bych na místě puamika reagoval – vstřícně, klidně s omluvou a nějakým lidsky uvěřitelným vysvětlením (nedbalost, jazyková bariéra). Tím se asi nedá nic zkazit.

Že by bylo možné někoho dohledat jen pomocí e-mailové adresy se mi zdá dost nepravděpodobné.

21.03.2014 17:31:57 #38 

HonzA_ muž

To ovšem není puamixův případ, že.

Místo toho, aby napsal „platit zálohu mi nevyhovuje, můžeme se domluvit nějak jinak?“, případně „zálohy zásadně neplatím, o její nutnosti jste mne neinformovali předem a tak objednávku ruším“ prostě mlčel.

Měl by se k tomu postavit čelem.

Mimochodem, v některých (ne-li ve všech) rakouských zemích jsou pravidla stornopoplatků za ubytování jednotná a v legislativě.

Já Igorovi ve Špindlu nesmrdím!

21.03.2014 20:52:15 #39 

goldone

To co popisujes samozrejme proveditelne je,ale budes vlastne pachat trestny cin.Takze jako postizeny budu sice resit problem s "neexistujici"ob­jednavkou,ale obratem se obratim na policii s trestnim oznamenim a oni to budou resit za mne.No a pokud budes tak dobry,ze za sebou zametes vsechny cesticky a nikdo na tebe neprijde,tak rozhodne nebudes mrhat svym talentem na takove ptakoviny.

21.03.2014 20:55:18 #40 

vldmr muž

>> #39, goldone, 21. 03. 2014 20:52:15

no jo, ale co budeš dělat ty? Policie nikoho nevypatrá a ty nemáš žádný důkaz, že jsi ubytování neobjednal. Tudíž vše zaplatíš? No asi ano, nemáš se jak bránit.

A můžu říct, že já bydlím v paneláku a zde se nedá zjistit z kterého bytu je spojení uskutečněno. Takže vlastně můžu pro svoje sousedy objednávat dovolené v Rakousku, no ti budou mít radost.

21.03.2014 20:56:47 #41 

m3 muž

>> #38, HonzA_, 21. 03. 2014 17:31:57

Nacestuju se docela dost,hodně objednáváme přes booking.com a obvzláště v letošní sezoně nebyla nouze o rušení,změny atd. Nikdy by mě nenapadlo(je to přeci slušnost) objednané ubytování nezrušit.Nikdy se nám nestalo,že by ze strany hotelu nebo penzionu byl nějaký problém i když se ubytko rušilo třeba i jen týden předem.Občas se pak člověk musí venku stydět,že je z CZ.Bohužel nám „reputaci“ kazí jedinci s takovýmto přístupem.

21.03.2014 21:03:38 #42 

goldone

>> #37, Radek Holub – SNOW, 21. 03. 2014 17:31:39

Program,ktery mi ukaze z jake IP adresy mi nekdo poslal email si muzu zdarma stahnout na netu.Profici maji k dispozici nastroje,pomoci kterych zjisti dokonce i to jaky notebook mas zrovna na kline kdyz ten email pises.A policie muze na zaklade soudniho prikazu pozadat poskytovatele internetu o veskere tve udaje.Obavam se,ze je pro ne mnohem rychlejsi o nic nezadat a proste si to na siti zjistit-manici na techto oddelenich(mam pocit,ze se tomu rika oddeleni pro boj s pocitacovou kriminalitou) jsou hotovi kouzelnici.Myslet si,ze koupim v trafice predplacenou simku,pripojim se,pak ji vyhodim a jsem z obliga,je velky omyl.

21.03.2014 21:05:29 #43 

goldone

>> #40, puamik, 21. 03. 2014 20:55:18

To je prave velky omyl-myslis,ze jsi v panelaku anonymni a ze tvuj poskytovatel nevi kdo se jak a kam pripojuje???

21.03.2014 21:07:15 #44 

vldmr muž

>> #43, goldone, 21. 03. 2014 21:05:29

ano, tak to je. U nás ve firmě je to to stejné, IT nedokáže poznat z které PC komunikace odešla.

21.03.2014 21:12:19 #45 

Boryš

No já bych tedy zbystřil již při přečtení těch podmínek stornopoplatků a hned bych psal že objednávku ruším a chtěl bych potvrzení že o tom zrušení vědí. Protože stornopoplatky začínají již dva měsíce před pobytem a záloha se měla platit měsíc před pobytem. Takže z toho mi vyplývá, že i kdyby vzali nezaplacení zálohy jako zrušení pobytu (což jak vidno nevzali, když se den po datu nástupu zajímali, kde že objednatel služby je), tak již je tam stornopoplatek 20 % z ceny.

21.03.2014 21:41:48 #46 

Boryš

>> #44, puamik, 21. 03. 2014 21:07:15

To víš nebo si to jen myslíš? Platí to co je uvedeno výše: i když máš neveřejnou IP a z vnějšku tvé IP nikdo nevidí, tak poskytovatel připojení ví ze kterého počítače v daný čas komunikace probíhala. To poskytovatel ví, i když máš dynamické přidělování IP na vnitřní síti. Jediná otázka je, zda informace o komunikaci zálohuje.

21.03.2014 22:24:30 #47 

goldone

>> #44, puamik, 21. 03. 2014 21:07:15

Uz jsme odbocili daleko od puvodniho tematu-dodam k tou poslednich par slov.Jestli to IT(predpokladam „ajtak“)nedokaze poznat,tak si radeji sezente jineho,protoze takovy pak asi ani nepozna az se vam nekdo naboura do systemu a cokoliv provede.Kdo se mi pripoji do site poznam doma i na blbem wifi routeru za par stokorun.A nemusi se pripojovat pres kabel-poznam to i pres tu wifi.A znovu opakuji-jsem amater,nemam profi vybaveni a nezivim se tim.

22.03.2014 09:35:42 #48 

Boryš

>> #47, goldone, 21. 03. 2014 22:24:30

Myslím že to není tak daleko od tématu – puamik tu píše své domněnky o tom, že když neuvedl svou adresu, tak že je nedohledatelný, a že tedy nemusí reagovat. A v té nedohledatelnosti ho trochu utvrzuje i Radek Holub.

Měl bych ještě všetečný dotaz: pokud to objednával ze zaměstnání, kde prý nelze určit, ze kterého počítače probíhá komunikace, tak to má speciální mailovou adresu, na kterou přistupuje jen ze zaměstnání? A pokud by došlo na lámání chleba, tak problém nechá na firmě? Nebo jede přes anonymizery, u kterých má jistotu, že nic nezálohují a že jsou někde v tramtárii? (to není na goldoneho, ale na puamika)

22.03.2014 13:33:27 #49 

Ondraš FM muž

>> #42, goldone, 21. 03. 2014 21:03:38

Koupím si za hotové mobil, k tomu v trafice za hotové simku s předplacenými daty. Použiju a oboje vyhodím. Podle mě zjistí kulové, pouze to, že se simka a mobil pohybovaly v určitý čas v určité lokalitě. Pak se pokusí stáhnou nějakou kameru v dosahu a zjistit mou podobu. Pokud si dám pozor na mikroskopy a daktylky na mobilu a neprovádím na onom mobilu připojení (bankovní, mail a jiné) které by šly se mnou spojit, není možné dokázat, že šlo o mě. Fyzikální zákony platí i pro kouzelníky ;-)

Edit// vše čistě hypoteticky, nikoho k ničemu nechci navádět

22.03.2014 20:11:01 #50 

Handulka

>> #6, puamik, 20. 03. 2014 18:17:24

>A nejde o to, že já jsem nekomunikoval. Od nich jsem dostal email 28/12, kde po mně chtěli uhradit zálohu do 7/2. Ubytování bylo rezervováno na 8/3. Já už jsem jim nenapsal a ani oni mně už nenapsali. Ozvali se až 9/3.<

Mám cestovní kancelář a mohu ti sdělit, že ,bohužel, velké množství lidí ¨zapomíná¨platit zálohu a udržuje jak CK, tak ubytovatele v šachu.Vždyť, co se stane, měsíc předem to klidně obsadí! To jsou tvoje slova. Budeš se divit, ale měsíc předem 8.3. již neobsadí ani v Rakousku.Kdo měl o ten termín zájem, má jej objednaný a těch pár váhavců na poslední chvíli to nevytrhne. Z tvé strany je to zcela hulvátské chování.Odpovědět na mail, že o potvrzenou nabídku již nemám zájem ( ať je důvod jakýkoliv), je elementární slušnost a tvrdit,že jsi myslel… je nehorázné. Vyčůránci jako ty nutí majitele hotelů a penzionů požadovat striktně zálohy po všech klientech dlouho dopředu a vůbec se jim nedivím. Plně souhlasím s ubytovatelem požadovat po tobě plnou cenu. Ubytovatelé vychází z toho, že cizinci nemusí zcela pochopit jazyk a očekávají, že potvrzená objednávka je platná. Teprve až nedojedeš, ozve se ti. Podle českého nového Občanského zákoníku již na e-mailové objednávce na ubytování není požadován podpis, neboť e-mailová adresa je dostatečně průkazná!! To bylo upraveno podle zvyklostí EU.Tvoje objednávka tedy byla opravdu závazná a platná, i když jsi kromě jména a mailové adresy více neuvedl.

22.03.2014 22:05:30 #51 

Navvy

V tomto případě je třeba důkladně si prostudovat jejich obchodní podmínky, které mají určitě na svých webových stránkách. Pokud je tam napsáno, že uzavřením smlouvy vzniká povinnost zaplatit zálohu, tak musíš platit. Pokud Tě dohledají přes Tvoji e-mailovou adresu, což není zas tak velký problém, budeš muset platit. Zachoval si se nerozumně. Myslím, že nejrozumnější a nejslušnější řešení by bylo jim napsat, že jsi smluvní podmínky špatně pochopil a žádáš, aby Ti část pohledávky prominuli nebo Ti tu zálohu započetli na příští rok, když se u nich ubytuješ. Neznám ty jejich smluvní podmínky, ale ani si nemyslím, že by to na Tebe jen tak zkoušeli. Právníci v Rakousku nepracují zadarmo. Tak zkus vyjednávat.

22.03.2014 22:14:51 #52 

igys

>> #50, Handulka, 22. 03. 2014 20:11:01

Nechci se ho nijak zastávat, email se zrušením objednávky prostě poslat měl, o tom žádná, ale než jsem si přečetl tuto diskuzi, tak jsem taky žil v domnění, že nezaplacení zálohy = nezarezervování ubytování, obzvláště, pokud je v podmínkách výslovně požadována úhrada zálohy. To je pro mě novum, že i když nezaplatím zálohu, tak mám objednané a rezervované ubytování. Sorry, ale to se mi trochu nezdá. Nicméně email poslat měl, ale nevinil bych ho zrovna z vyčuranosti nebo hulvátství, někdy jde taky třeba jen o pouhou nevědomost. Já osobně po jisté zkušenosti s nejmenovanou cestovkou už taky nechci nikomu posílat zálohy, ono to totiž dost často funguje i naopak (obvzlášť v naší banánové republice) – pošleš a nemáš, ale to už sem nepatří :-D.

22.03.2014 22:48:48 #53 

Tesna muž

>> #52, igys, 22. 03. 2014 22:14:51

Nezaplacení zálohy hraje roli ve chvíli, pokud je toto nějak obecně ošetřeno ve smluvních podmínkách. A obvykle je tato vyžadováno v nějaké „rozumné“ době. Ne 6 týdnů od objednání. Zde šlo spíše o požadavek ubytovatele nad rámec smluvních podmínek (pro sichr), a to i vzhledem k tomu, že měsíc před začátkem pobytu, kdy byla splatnost požadované zálohy, se storno poplatek láme ze 20% na 50.

Tudíž už jen z tohoto pohledu je minimální flastr 625 éček, a to jen v případě, pokud z nezaplacené zálohy automaticky vyplývá zrušení pobytu. Pokud ne, tak je storno dnem (ne)příjezdu a jde o zmiňovaných éček 1.000.

Nejde o vyčuranost nebo hulvátství, ale slušnost (odpovědět), v tomto případě blbost (nechat vyhnít).

22.03.2014 23:12:14 #54 

vldmr muž

Na stránkách penzionu není o storno podmínkach ani písmenko, ani o platbě, ani o záloze. Nic, skutečně vůbec nic. Zmínka o stornu byla pouze v emailu. Vím, že je to z mé strany špatné a že se takto člověk chovat nemá. Ale nebylo v tom ani trochu úmyslu, neměl jsem sebemenší zájem je poškodit. Když o tom všem přemýšlím, tak mně to jako nečestné připadne i z jejich strany. Neozvat se po termínu k úhradě zálohy ve mě vyvolává dojem, že je to plánované. Přece si museli říct, něco je divné, měli bychom se zeptat proč nedošly peníze. Jenže oni byli hezky potichu a počkali si až na termín příjezdu a pak se den poté ozvali. A na moji odpověď, že jsem nezaplatil zálohu a tím jsem to považoval za zrušené, vůbec neodpověděli. Už přišel jen email od jejich nějakého úředníka. Ještě to není právník, tam to půjde, až když neuhradím do stanoveného termínu.

22.03.2014 23:51:40 #55 

Tesna muž

Máš pravdu v tom že kdyby byli féroví, tak ti napsali už ve chvíli, kdy jim v požadovaném termínu nepřišla záloha. V době, kdy byl storno poplatek pouze 50% místo 80%, což řešíš teď. Dle podmínek, které Ti poslali v potvrzení Tvé objednávky. Tudíž nečestných je možná těch 30%, ale na druhou stranu, pokud platba zálohy není strikně obligatorní, tak proč by řešili pro ně jednoznačně platnou a potvrzenou objednávku?

23.03.2014 03:36:17 #56 

TomTomason

Podle českého práva a nejspíše i toho rakouského práva nemusí byt v každém případě uzavírání smlouv písemné. Tj smlouva s osobními údaji smluvních stran a jejich podpisy. Ale i ústní za což je považován i tento případ přesto že ke komunikaci došlo emailem. Hold jsi řekl slůvko obědnávám a bohužel pro tebe dříve než jsi se 100% informoval. Ovšem pokud nemají na stránkách žádné smluvní podmínky a ty ti zašlou až dodatečně po obědnání na které již nereaguješ nemůžou takovou ústní dohodu s jejich smluvními podmínkami považovat za uzavřenou. To že nemají na svích stránkách žádné smluvní podmínky svědčí o tom že chtějí zaplatit hotově po vykonané službě jak je historicky nejstarší a nejzažitější způsob. Jak jsi již naznačil teď by se to dalo chápat jako pokus o neoprávněné obohacení.

23.03.2014 12:34:23 #57 

goldone

>> #49, Ondraš FM, 22. 03. 2014 13:33:27

Mas samozrejme pravdu-kdyz si das zalezet,tak se budes pohybovat pouze tam kde nebudou kamery,ktere vidi na obchod nebo na tu trafiku.Kazdou simku pouzijes pouze jednou.V podstate se budes chovat jako clen teroristicke bunky a muzes dlouhodobe unikat – a to vse abys na muj ucet objednal ubytovani a ja zaplatil stornopoplatky :-D

23.03.2014 14:32:40 #58 

23.03.2014 15:46:01 #59 

goldone

>> #54, puamik, 22. 03. 2014 23:12:14

Uz se nebudu zabyvat internetovou „anonymitou“ a vratim se k puvodnimu tematu:Muzes prosim zverejnit web-adresu daneho ubytovatele aby vsichni meli moznost videt jak to s temi podminkami skutecne je a treba ti pak nekdo poradi neco konkretniho!

23.03.2014 16:24:38 #60 

igys

>> #53, Tesna, 22. 03. 2014 22:48:48

Ryze v teoretické rovině – pokud po někom striktně vyžaduji zálohu, abych mu rezervoval pobyt a on mi ji nezaplatí, pak bych mu logicky nic nerezervoval a apartmán pronajal někomu jinému. Nezaplacení vyžadované zálohy bych bral jako nesplnění podmínky nutné k rezervaci. Ale to je můj zjednodušený pohled na věc. Ten email rušící pobyt samozřejmě poslat měl, i když je otázka jak by dopadl…

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.

Komerční tipy