freestylové lyže
26.11.2009 15:00:48 #2
Ahoj, obecně rozdíl není žádný, jsou to lyže jako každé jiné. Na druhou stranu mají freestylovky samozřejmě svá specifika: obvykle mívají montážní bod (vázání) posunutý oproti „sjezdovkovým“ lyžím blíž ke středu lyže (dopředu). Někdy víc, někdy míň. U nových samozřejmě lze vázání namontovat v určitém rozmezí (je s tím kalkulováno). Problém může nastat při koupi použítých lyží s namontovaným vázáním – může být blízko středu lyže -, lyže se pak chová trochu jinak – rychleji zahajuje oblouk (víc ji to táhne do oblouku) a pomaleji ho ukončuje. Samozřejmě se na to dá zvyknout a přizpůsobit tomu jízdu. Minimálně ze začátku si člověk připadá „divně“.
Jinak jsou freestylové lyže dost univerzální, rádius mezi 15 a 23 m, takže žádná slalomka, ale obvykle bývají dobře ovladatelné i přesto, že jsou o něco širší, než lyže na sjezdovku. Zvedlá patka zkracuje část lyže, která skutečně jede po sněhu až zhruba o 10 cm, takže pozor při výběru na příliš krátkou délku lyží. Samozřejmě na učení triků jsou kratší lyže lepší, ale pro jízdu to není ono. Délka se vybírá přibližně výška postavy – 5 až 10 cm. Zkušenější jezdec na velké skoky klidně délka postavy, na zábradlí nebo pro začátečníka třeba po bradu. Ale pokud mají být lyže převážně na ježdění, pak zhruba o 5– 10 cm kratší, než je tvá výška.
Jak už bylo řečeno, freestylovky jsou normální lyže (i když trochu specifické) a i u nich platí, že jednotlivé modely se od sebe liší. Existují lyže pro začátečníky, pro pokročilé i pro náročné, takže pak je nejlepší si nějaké lyže půjčit a vyzkoušet, jestli ti vyhovují.
Pokud by tato odpověď nestačila, zkusím upřesnit po upřesnění
dotazu
26.11.2009 16:16:47 #3
Pokud by šlo o trvalé používání takové lyže např. odložené freestylistou, neměl by být problém vázání převrtat.
Napadá mě ještě (kdyžtak mě Luboši oprav, trochu spekuluju), že freestylovka bude mít spíš podélně symetrické krojení, takže nebude mít typickou lopatu špičky, poměrně rychle se zužující. To je nejvýraznější u slalomek a podobně koncipovaných univerzálek a díky tomu jdou takové lyže snadno a rychle do oblouku. Pokud mám pravdu, může freestylovka vyžadovat trochu větší úsilí a tlak dopředu než lyže sjezdovková pro srovnatelné zahájení. Což vůbec nemusí být na závadu, naopak by to pro toho, kdo se chce naučit jezdit správně, bylo dobře „výchovné“.
Vzhledem ke specifikům nemusí být úplně jasné, kam přesně vázání namontovat, a tak by výhodou mohla být jednoduchá nepředvrtaná deska (nebo posuvný systém, klidně demo-vázání) s možností více děr a nalezení nejvhodnější pozice. Ale možná to pro obyčejné rekreační sjíždění příliš komplikuju.
Jak by to Luboši mohlo být s tvrdostí? Nebude tam oproti rekreační lyži sjezdovkové tužší patka kvůli dopadům?
27.11.2009 14:52:01 #5
>> #3, ivan, 26. 11. 2009 16:16:47
Vázání samozřejmě převrtat lze, jde spíš o to, že když si někdo koupí lyže, kde je vázání dost vepředu a postaví se na ně, tak je obvykle překvapený, že to jede jinak. Ta pozice vázání pro normálního člověka není až taková věda. Na začátku rozdíl poznáš, ale pak si zvykneš a jde to.
Krojení Tady je to dost různé. Existují skutečné twintipy, kde je rádius symetrický a vázání se dává skoro do středu (většina jezdců jej ale dává pár cm za střed), většina lyží má ale přece jen špičku jako špičku. Ale samozřejmě to není tak výrazný rozdíl v délce a krojení špičky vs. patky jako u „directonal“ lyží (=pro jízdu jen popředu, ten termín se používá u snb, u lyží se to asi nikdy neřešilo:-) Ale tím, že je vázání víc vepředu, tak se rozdíl oproti radikálněji tvarované špičce trochu setře. Třeba mě kupodivu přišlo na sjezdovce divnější, když jsem si teď na Tuxu vázání posunul zpátky dozadu, protože byl prašan. Jak říkáš, bylo to výchovné, protože najednou šly lyže znatelně míň do oblouku než s vázáním o 3–4 cm vepředu. První oblouky mi trochu ujížděly a musel jsem se víc snažit. To je samozřejmě víc znát na kratších lyžích, než na delších. Pokud se jedná o to, co nazývám all-mountain freeski (lyže pro park, terén i sjezdovku), tak u nich se používá něco mezi twintip a directional geometrií. Takže rozdíl není nijak výrazný. Ale pravda je, že jsem možná trochu otupělý a to jak fs/fr lyže točí považuju za normální, protože když jsem v dubnu v Rokytnici vyzkoušel Krabovy obřačky, tak mi vůbec nepřišlo že by to proti NĚKTERÝM (ne všem, naopak některé fr/fs lyže jsou dost pohodové) freeridovkám byly nějak náročné lyže (a teda oproti ódám, co jsem vyslech, ani tak stabilní:-), jak jsem čekal. Ale je fakt, že jsem je neměl na tvrdém a opravdu prudkém.
Patka Opět platí, že často mají freestylovky tužší patku než špičku, ale nemusí to platit vždy. Ony už zmíněné „pravé“ twintipy jsou symetrický i v tomto směru. Al enedá se říct, že by patk abyla tužší, než u lyží sjezdovkových, spíš se to vztahuje k té špičce lyže. Mrkev má pravdu, že freestylovky jsou obecně měkké lyže, ale nemá pravdu v tom, že všechny freestylovky jsou žvýkačky. Dost se to liší i podle značek, třeba freestylovky od Armady nebo cokoliv od Line (kromě Mothership) je dost měkké, zase třeba do některých Dynastarů můžeš slušně šlápnout.
Docela by mě zajímalo i srovnání nějakých sjezdovkových a freeski univerzálek. Neuděláme nějaké cross srovnání? Stačí jeden den na kopci.
27.11.2009 16:06:33 #6
>> #5, Luboš – FREESKI, 27. 11. 2009 14:52:01
Ještě že tě mám, aspoň se dozvím něco o lyžích, které jinak ze svého akčního radiusu vypouštím.
Vidím to obecně tak, že FS jsou lyže vystavené poměrně značnému, byť specifickému, namáhání, a tak, snad s výjimkou nějakých rookie-modelů pro puberťačky, nemohou (neměly by!) být fórové jako mnoho levnějších sjezdovkových univerzálek. Takže, i když nejsou koncipované primárně pro sjíždění pist, by je měly docela hezky zvládat.
S posunem vázání výrazně dopředu moc dobré zkušenosti nemám. Ale je to asi ovlivněné 1. velmi nevydařeným starším pokusem Salomonu o takovou obřačku a 2. mou převažující praxí na lyžích rakouských (Blizzard, Head, Atomic), z nichž především druhé a třetí mívají vázání u sjezdovkových lyží dost vzadu. Montážní bod je vždycky ve vztahu k průběhu krojení, nejužšímu místu a tvrdosti a čistě mechanický posun dopředu „aby to líp zatáčelo“ se mnohdy spíš snaží napravit důsledek (lyžař neumí pořádně zahájit oblouk od špičky lyže), než řešit příčinu, že/proč to neumí nebo nedělá.
Co byla ta Krabova obřačka v dubnu? Obřačka se mnohdy zbytečně démonizuje, pokud to není velmi tvrdá bestie 28 m/190+, nepatřičně.
Freestylovku si na pistě klidně a rád vyzkouším, ale sjezdovkovou lyži na jibbing vážně nedám : – (
30.11.2009 10:48:45 #8
>> #6, ivan, 27. 11. 2009 16:06:33
fórovost freestylovek Nejsem si jistý, jestli freestylovky obecně nějak kvalitativně (zpracováním) převyšují sjezdovkové modely, ale ty lyže dostávají pěkně zabrat, takže (aspoň pokud vím) je v dost z nich používáno dřevo, pěnové capy jsou opravdu jen ty základní modely. Samozřejmě existují i nekvalitní, byť dřevěné lyže. Dost z nich ale jede po pistě pěkně. Vždycky říkám, že park je jen hrbatá sjezdovka.
Posun vázání U freestylovek se posunem vázání dopředu neřeší jízdní vlastnosti při normální jízdě, ale hlavně zlepšené vlastnosti pro jízdu na switch a pak také pravidelné rozložení váhy při tricích. Třeba na zábradlí nebo i při skocích. A to že se lyže chová trochu jinak při normální jízdě je důsledek, ne záměr, ale krojení a flexe jsou tomu uzpůsobené. Ty lyže mají rozsah montážních bodů, ve kterém by se měly chovat přibližně stejně. Samozřejmě rozdíl 4–5 cm poznáš tak jako tak, nicméně to asi není tak markantní jako u lyží, které s tím nepočítají. Já mám vázání na parkovkách, které používám na sjezdovku asi 4 cm před „klasickým“ montážním bodem a když se můžu svézt v prachu, tak ho posunu o ty 3 nebo 4 cm dozadu (ne Schizo, ale starý rentalový Salomon:-), to ale moc nedělám, do terénu mám jiné lyže.
Co to měl Krab na VL v dubnu nevím, možná Lusti
Srovnání fs vs. a-m/a-r Nemyslel jsem porovnávat freestylovky na pistě a obřačky v parku, to an nedává smysl. Spíš mě zajímá porovnání jízdních vlastností freestylovek s allmountainy a sjezdovkovými univerzálkami v přímé konfrontaci. V podstatě ty sobě pměrně blízké kategorie projet a zjistit, kde jsou rozdíly a jak jsou velké.
30.11.2009 10:49:48 #9
>> #7,
kalinator, 28. 11. 2009 14:16:21 Ahoj, Boone
neznám, a musím říct, že jsem o nich ani dosud neslyšel, člověk se
pořád učí
30.11.2009 20:16:48 #10
>> #9, Luboš – FREESKI, 30. 11. 2009 10:49:48
Ahoj, koukni na www.booneskis.com a jinde na amerických serverech je docela vynáší do nebes. Dnes nám přišly, na první pohled vypadají parádně, kvalitně ovedená práce o jsou poměrně lehké asi díky bambusovému jádru. Parametry jsou 125–94–119 při 180cm , radius 17m. Vázaní máme tyrolia peak 12.
09.02.2013 19:24:45 #11
Ahoj, chystám se začínat na freestylových lyžích a nevím jaké vybrat
vázání jestli MARKER http://eshop.shotboardshop.com/…ow-2012-2013 nebo tyrolia
peak 12 http://www.esatna.cz/…e-blk-z18407
díky za radu.
10.02.2013 09:51:54 #12
>> #11, šouky, 09. 02. 2013 19:24:45
Ahoj, v tomto případě bych to neřešil a vzal to, které se ti víc
líbí Tyrolia má
nastavení vypínací síly o číslo vyšší, pokud je to pro tebe
důležité, můžeš to zohlednit (vyšší váha, agresivnější jízda –
u začátečníka asi ne) a je o 100 Kč levnější.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.