nákup freeski lyže
26.11.2009 18:58:18 #1
Ahoj, chtěl bych si pořídit freerideové lyže, skončil jsem se závoděním(sjezd), jsem zvyklý na tvrdé lyže. Chci si prostě zablbnout i mimo sjezdovku, občas si skočit. Moc se v této kategorii neorientuju, nějaké rady s výběrem?
26.11.2009 21:33:15 #3
Ahoj, tak to asi klidně můžeš vybírat z širokých, dlouhých a tvrdých lyží. Takové ve freeridu fungují i když zrovna není prašan. A když je, tak by se hodil rocker ve špičce. Je ale těžké doporučit konkrétní model nebo dva. Všude píšu, že freeridovky jsou hodně rozdílné lyže. Lyže na sjezdovku jsou dělané na to, aby jely po tvrdém podkladu nějaký (buď dlouhý nebo krátký) oblouk. Ale v terénu natrefíš na úplně všechny druhy sněhu (neupraveného), různé typy terénu a ještě do toho můžeš vložit vlastní preference (někdo rád jezdí rychle a skáče velké skoky, někdo si hraje s terénem a zkouší triky…) a mezi lyžema najdeš jak měkotiny na blbnutí v prašanu, tak doslova lyže na sjezd v terénu. Pokud bys šel po rychlých lyžích pro dobré lyžaře, tak bys měl zkusit Armada ANT, Zag H112 to jsou „klasiky“ pak Scott Stunt nebo trochu „jemnější“ Pure nebo P4 (v délce 191 cm jsou o dost ostřejší než 181, ty jsou naopak super ovladatelné) Dynastar Legend Pro Rider, XXL, případně Big Dump. Big Dump už má rocker, v této oblasti bys mohl vyzkoušet 4frnt EHP, nebo Salomon Czar. Ty mají rocker a jsou snáz ovladatelné v prašanu. Czary jsou v pohodě ovladatelné i na tvrdém, EHP mají „divočejší“ krojení, takže na tvrdé sjezdovce to chce trochu si zvyknout. Pokud bys propadl pouze prašanu, budou to zase jiné lyže. Víc kdyžtak najdeš ve Freeski 04, tam je test freeridových lyží. Loňský test je tady na stránkách Ale jako vždycky platí, že pokud si lyže nevyzkoušíš, tak ti může kdo chce radit co chce a stejně to bude nejistý podnik. Teda pokud nevíš kdo ti radí, jak jezdí a co ho baví. Kdybys chtěl něco bližšího ke konkrétnímu modelu, pak můžu dát k těm, na kterých jsem jezdil (z těch tady zmíněných všechny kromě všech Dynastarů a Armada Ant)
26.11.2009 22:19:29 #5
Děkuji, informace si projdu. :) Jinak mi padly mi do oka Rossignol Bandit SC96. Nějaké zkušenosti s nimi?
27.11.2009 01:13:16 #6
Záleží jesli se spokojíš s často ježděnými nicmoc neříkajícími průseky a svahy vedle sjezdovek (časem ale přestanou bavit). Nebo budeš chtít vyrazit někam dále a výše na vrcholy a žlaby s pomocí skialpových pásů,maček a cepínu. V prvním případě Ti stačí tvrdší all mountain se středem kolem 73–80mm. V druhém případě se počítá s neprojetými svahy a s výstupem tak 1–4 hod, proto jdi do šíře lyží 80–96 mm, středně tvrdších lehčích lyží(do cca 4,3 kg),skialp pevného vázání a mohérových pásů pro výstup.Délku lyží vol něco málo nad výškou obočí. Moc krojené lyže pod radius 21m neber, zařezávají se do krusty. Oblouk na měkkém dělá spíše průhyb dobře vyladěné lyže. Jinak máš dobrý tip – Rossignol Bandit.Mám taky tříleté Bandity B4, šíře 94 mm. Střednětvrdé, rychle reagují, drží hranu, tlumí vibrace,zámky hran jsou hodně odolné, uprostřed je odolný plát titanalu,takže je možné je bez problémů i převrtat vedle sebe. Perfektní na alpské žlaby a výborné na kličkování do beskydského horského lesa.Ten starší model chodí dobře – posílám odkaz: http://www.youtube.com/watch?… nebo odkaz:http://www.youtube.com/watch?…
Jinak dobrý tip určitě budou hnědé Fischer Watea,šíře 101 – měli je rakušani na extrémním sjezdu na Mt. Ellias Aljaška. Dále pro kombinaci s výstupem budou dobré taky K2 Mt. Baker, Dynastar Legend 8000 nebo Mythic Rider, Movement Source, G3 Saint, Black Diamont Havoc či kilowat, Völkl Nanuq, Trab Stelvio, Dynafit Manaslu či Mustag Ata. Snad něco dobrého vybereš.
27.09.2010 11:03:26 #7
Lubos – FREESKI, prosim o radu: zena, 170 cm, 70 kg, preferujem teren (zlaby, plane, les), vsetky typy snehu, jazdenie prevazne na Slovensku (N.+V.Tatry), t.j. prasanove dni ako-kedy, v horsom pocasi aj zjazdovka, doteraz skialpove lyze Skitrab (stred 80 mm), lyziar dobry az expert:
Po prestudovani vsetkych prispevkov s radami na vyber freeride lyzi a ujasnenia si toho co preferujem jazdit mam konkretnu otazku ohladom Salomon Czar vs. Salomon Shogun (resp.) Geisha (ma udavane rovnake parametre ako Shogun, len je to damska verzia):
CZAR: V dlzke 174 cm je radius 40m, rocker na spicke sice 626, ale neviem si predstavit ako to ovplyvnuje tocivost lyze v prasane a na tvrdom podklade. Jednym slovom ten velky radius ma trochu odradzuje, na druhej strane sirka v strede pritahuje.
SHOGUN (GEISHA): V dlzke 173 cm uzsia v strede, spicka a pata rovnako ako Czar, z toho vyplyva mensi a „rozumnejsi“ radius 23m, rocker na spicke kratsi 300.
Ako rozhodnut? Cim sa vlastne lisi damsky model? Kde by sa dali uvedene lyze otestovat?
27.09.2010 18:49:12 #8
>> #7, minfo, 27. 09. 2010 11:03:26
Ahoj, budu srovnávat Czar a Shogun, na Geishách jsem nejezdil, ale počítám, že budou trochu „jemnější“, než Shoguny. Pro tebe by určitě přicházely v úvahu 173 cm, nebál bych se ale i delších, pro kategorii expert bych možná raději šel do Shogun 182. Mě při 180 cm a 75 Kg Shoguny 191 vůbec nepřekážely a to je diskutabilní, jestli jsem expert:-)Je fakt, že ve žlebech to ale asi nebude to pravé.
Czary mám jako jediné lyže do terénu, při mých proporcích ve 182 mi vyhovujou v prašanu a všem ostatním, akorát na tvrdé sjezdovce to je trošku náročnější. Czary jsou celkem tuhé lyže, ale rocker v terénu dost pomáhá ovladatelnosti. V prašanu točí pěkně. Na sjezdovce je rocker už dost dlouhý a je třeba si najít sweetspot. Czar je už víc prašanovka, na sjezdovce to není úplně ono, na hraně už to není na krátký oblouk. Chce to určitou úroveň, sílu nebo morál:-)
Shogun – z mého pohledu naprosto ovladatelná lyže, přitom žádná měkotina. I přes rocker má dobrý rebound na tvrdém. Zvládá jakýkoliv terén, v prašanu OK a na sjezdovce výborná lyže.
Asi bych spíš doporučoval ty Shoguny (Geishi). Lidi, kteří zkoušeli jak Shogun, tak Czar a nehledali vyloženě prašanovku se spíš přikláněli k Shogunům. V dubnu na SNOWfestu (většinou zmrzlý nebo ufoukaný a hlavně rozměklý sníh) byly Shoguny asi nejžádanější lyže vůbec. Kde se dají vyzkoušet nevím, možná bude Salomon dělat nějaké testovačky v průběhu zimy a možná zase na SNOWfestu…?
28.09.2010 09:02:16 #9
>> #8, Luboš – FREESKI, 27. 09. 2010 18:49:12
Dakujem, vycerpavajuca odpoved, aj ked teraz navodzuje dalsiu otazku.
Czar teda asi nie, ale predsa nieco o malo viac do prasanu ako je Shogun. Okrem toho pises, ze to nie je mekotina, mam to chapat, ze je to tvrdsia lyza? Vedel by si porovnat Shogun s Fischer Watea 101 (stred), ktore su ako dalsi moj favorit.
28.09.2010 11:58:23 #10
Bohužel Fischery jsem nejezdil žádné, takže nemůžu referovat.
Shoguny nejsou měkotiny, ale ani výrazně tvrdé lyže. Já bych je popsal jako živé, dynamické – lehce ovladatelné, ale s dobrým reboundem. Musím říct, že málokteré lyže mě bavily v terénu i na sjezdovce tak, jako Shoguny. Už vloni jsme psal, že to je 100mm all mountain. V terénu bez kompromisů a na sjezdovce jako o dost užší lyže. Pokud bych měl volit jedny jediné lyža úplně na všechno (prašan, sjezdovka, sračky…) tak Shoguny budou mezi top 2.
28.09.2010 12:34:39 #11
>> #10, Luboš – FREESKI, 28. 09. 2010 11:58:23
Dik mockrat, a ktore dalsie lyze uplne na vsetko zaradujes do top 2?
28.09.2010 12:44:13 #12
>> #11, minfo, 28. 09. 2010 12:34:39
Line Sir Francis Bacon
Ale to je individuální záležitost, ty bys třeba vybrala úplně jiné a
třetí člověk zase něco jiného. Takže to ber s rezervou
28.09.2010 15:58:27 #13
Tip na všechny univerzál lehčí freeride lyže najdeš zde,tak porovnej,i když při tvé nízké váze je jedno do čeho půjdeš,spíš to chce výhodnou cenu loňského modelu. http://www.telemark-pyrenees.com/shop/index.php?…
28.09.2010 17:29:22 #14
>> #11, minfo, 28. 09. 2010 12:34:39
Taky jsem měl přihodit link na loňský test, kde jsou hodnocené Shoguny, Czary, ale i Line Sir Francis Bacon a další lyže: http://snow.cz/…zi-2009-2010
29.09.2010 09:01:44 #15
>> #13, Thomas, 28. 09. 2010 15:58:27 Dik, tuto stranku poznam, sledujem, su velmi ochotni komunikovat a poradit cez email, brali sme od nich v minulosti Scarpa F1 lyziarky.
29.09.2010 09:35:50 #16
Test som mala prestudovany (odoberam casopis Snow uz 3 roky), z neho prave vysiel vyber Czary a Shoguny.
Teraz uz riesim len Shogun a Fischer Watea (co najdem za lepsiu cenu), este rozhodujem o dlzke (ci ist az na tych cca 180) a dalsia dilema je viazko. Ak mas nejaku dobru radu – Fritschi Freeride alebo Dynafit TLT Vertical FT Z12? Fritschi mam na starych lyziach (este uzkych), Dynafit TLT na pretekovych skialpovych mam tiez (samozrejme na nove freeride lyze by som kupovala to v uvode spominane pevnejsie techove viazko a je mi jasne, ze aj freeride lyziarka by musela byt s moznostou zapnutia na tech). Ide o to, ci to vyssie postavenie na Fritschi oproti Dynafit naozaj vyrazne zhorsuje jazdenie. Aj ked jazdim na obidvoch typoch viazania, neviem to porovnat, lebo su na uplne odlisnych lyziach. Co spravi jedno alebo druhe na sirokych a dlhych?
29.09.2010 10:36:17 #17
>> #16, minfo, 29. 09. 2010 09:35:50
Watea je dobra univerzalna lyza, da sa na nej s potesenim povozit aj na tvrdej
zjazdovke ( aspon na tych co robili doteraz v dlzke 192cm. Pre sezonu 2010/11
su tam nejake zmeny, ale asi to bude to iste ).
Myslim ze s tvojimi parametrami ( 170/70/dobry az expert ), mozes ist kludne na
dlzky okolo 180cm.
Co sa tyka viazania, vysky pri Diamire sa bat nemusis. Este by si mala zvazit,
kolko budes na tych lyziach slapat. Ak to nebude vela a prioritou je zjazd, tak
by si do uzsieho vyberu mohla zaradit aj Marker BARON/DUKE.
29.09.2010 11:33:13 #18
>> #16, minfo, 29. 09. 2010 09:35:50 K tomu vazku na freeride. Jezdil sem dříve oba typy tak dle mne je to nějak tak: Čím výše nad širší lyží,tím lepe se ti bude chytat hrana lyží na zmrzlým povrchu. V tom má Diamir výhodu. Rozhodující myslím je, s jakou budeš chodit partijou. 1)Pokud sou to chrti atleti co jim záleží být na vrcholu o 10 min. dříve(čas je cíl) a co jezdí normál trasy jdi do Techa nebo Silvrety. 2)Pokud jezdíš s pohodáři co jezdí kuloáry přes 40st jdi do Diamíra. 3)Pokud chceš šlapat víc než 1200 výšk m nebo víc jak 4 hod za den a přitom jezdit kuloáry jdi do lepšího Techa s ocelovým patním trnem nebo Diamira Eaglu
29.09.2010 11:52:15 #19
>> #18, Thomas, 29. 09. 2010 11:33:13 Priorita je slapacie viazanie, ale nie je rozhodujuce ako bude tazke a pohodlne na vystup, pretoze sa bude jednat len o obcasne vystupy zo zlabu (ineho terenu), ktorym sa neda zist k vleku. Na „slapaci“ den pouzijem svoje skialpove Skitraby s techom a Scarpou F1. Ide mi o porovnanie zjazdu, prenosu pohybu na lyzu, pripadne vplyv na hranenie pri nizkom techu a vysokom Fritschi.
29.09.2010 11:53:12 #20
>> #16, minfo, 29. 09. 2010 09:35:50
Ahoj, moje zkušenost je následující, Určitě bych šel do bytelnějšího vázání, nemám zkušenost s Techem, ale mám dojem, že co se týká manipulace s ním a „performance“ při sjezdu, má svoje nevýhody. Třeba už jen omezený výběr bot nebo nemožnost používat jak touringové, tak sjezdovkové boty v jednom vázání. Myslím, že vzhledem k vybraným lyžím ti nepůjde o nahánění minut, ale o jízdu dolů, takže ti asi nemusí vadit těch „pár“ gramů navíc.
Proto buď Diamir Freeride – určitě bych na takovou šířku lyží uvažoval nový Freeride Pro, jezdil jsem dlouhé roky (asi od sezóny 02/03 na původním Diamir Freeride a nad 100 mm byla poznat nedostatečná tuhost.
Výška mi nijak nevadila, neřekl bych, že to je výhoda, v terénu, kdy oceníš stabilitu je výhodnější stát co nejníž nad lyží, naopak pokud bys preferovala carving s náklony (asi to nebude to hlavní, co budeš vyhledávat), je (nejen) na široké lyži výhodnější vyšší postavení.
Určitě bych uvažoval i Marker Baron (Duke je pro tebe zbytečný (zbytečně drahý) nebo Tour F 10 (F 12) od Markeru. To je nové touringové vázání na bázi Duke/Baron. Musím říct, že Duke, na kterém jezdím od ledna 2010 je v pocitu z jízdy velký rozdíl oproti „starému“ Diamiru Freeride nebo Naxo 21. Opakuju, nestál jsem ještě na Novém Diamir Freeride Pro.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.