Medium turn lyze- jake (strana: 2)

01.12.2009 14:57:26 #31 

TomáS muž

>> #2, Markus, 29. 11. 2009 12:36:35

Můj komentář k osvědčeným značkám by mohl být dost dlouhý. ALE PODLE MĚ JE TO VELMI ŠPATNÉ DOPORUČENÍ. Proč? Začneme třeba u Atomicu. Měl jsem v posledních letech tyto lyže: 10.26, SX11, GS9, SX12b. Jejich výdrž se velmi zhoršovala a nejhorší byly modely za poslední dva roky. Psal jsem to již stokrát, ale napíšu znovu. Na všech lyžích jsem měřil naježděné hodiny a ty poslední SX12 měly životnost tak 60h. Budeš-li se držet doporučení pana Markuse, hned u prvního ztroskotáš. Vezmeš-li teď nové sendvičové modely, je dobrý předpoklad, že se životnost změní. Navíc sám výrobce mi změnou technologie výroby dává za pravdu, jinak by výrobně levný postup neměnil v dnešní době za dražší. Druhé doporučení je Volkl. Ani tahle značka nedělá sendvičovou konstrukci a já jsem se svými taky nebyl nikterak uchvácen. Můžu ti poslat majitele jedněch Volklí tady z fóra, aby ti řekl jak mu lyže po roce jezdí, ruce pryč. Proti klasickým poctivý sendvičovým lyžím jsou tyhle doporučované masovky jako levná konfekce z Tesca oproti obleku na míru. Když se budeš držet ověřených značek, které dělají skutečně kvalitní sendvičové lyže: Core, Vist, Duel, Stockli z našich velmi levné třeba Lusti tak rozhodně koupíš lyži, která ti vydrží déle než ty světové „ověřené“ značky a lépe si na ní zajezdíš. Elan dělá třeba to, že do Sportissima prodává model za super cenu, akorát to není on!!!! Všechny ty ověřené značky navíc koupíš pouze v setu, jehož součástí bude co nejlevnejší plastový vázko a cena onoho setu po sezóně bude max 4k. OPRAVDU dobré doporučení, na postávání u baru ano, na lyžování už méně.

01.12.2009 16:10:57 #32 

Martin47 muž

>> #30, Markus, 01. 12. 2009 14:03:23

Už podruhé se chováš jako politik, to znamená, že obhajuješ pouze kontext ze svého tvrzení. Takže pro větší názornost, za absolutní hovadinu považuji větu: Ostatné su zlé napodobeniny tých čo niečo vymysleli. Je to teď jasné?

A ještě kdybys mi prosím mohl napsat v čem se odlišuje 4 roky stará WC verze slalomky Völkl Racetiger od letošní kromě designu. Dík

01.12.2009 20:12:02 #33 

Cipous

Uz si zacinam z textu mezi radky pomalu skladat mozaiku. Je fakt, ze moje otazka pro experty vaseho formatu zni divne, ale je dost mozne, ze nejste profici v oboru, ve kterem ja jsem a odpovim. A asi tu neni nikdo, kdo by chtel prodat svoji znacku, jen odpovida podle svych vetsich ci mensich zkusenosti. Ano, nejlepsi variantou by bylo vzit si 3 dny dovolene a jet vyzkouset vytipovane pary a pak si jeden koupit, ale to proste nejde :( Proto jsem se obratil na vas. CO jsem zatim pochopil, tak:
r. 14–16,70–80mm pod patou Race tridu, WC bude asi moc tvrda. No ale s tou kvalitou sendvice, to je pro me treba novinka: Puvodne jsem chtel koupit starsi lyzi, ale to tim ztraci smysl? Z tech Lusti napr: http://tinyurl.com/yf5v8xx ?

Diky za trpelivost!

01.12.2009 20:48:39 #34 

Pavlos muž

>> #33, Cipous, 01. 12. 2009 20:12:02

Tahle Lušťovka je nový model 09/10. Je to úplně jiná geometrie než opěvované SCT 177 cm 118–66–104 R 15 m .

Takže radši vyzkoušet.

Výše uvedený názor je jen soukromým subjektivním dojmem autora. Nemusí, ale někdy i může to být pravda.

01.12.2009 20:57:09 #35 

Markus muž

>> #31, TomáS, 01. 12. 2009 14:57:26

Myslím že Cipous si názor urobí aj bez nás.Ale ja v tom začínam mať zmatok. Takže HM – Myslým tým Herminátora natrénuje podľa velmi teoretických odhadov na snehu cca.100 dní x 3 hod=300 hod. 300 t.nod/30 n.hod/pár = 10 párov Pre HM počítam 30 n.hod/1 pár lyží nakoľko bude určite rozmaznanejší a asi do toho aj viacej šlape ako ty A keď sa píše že HM dostáva na sezónu aj 100 párov a 10 z toho 10 má na tréning tak potom tých 90 párov na 3 disciplýny je úplne super. Tak potom tá životnosť 60 hod. o ktorej hovoríš ty je podľa mňa úplne v poriadku pretože z toho mi vychádza že tebe stačí 50 párov na sezónu.

01.12.2009 21:02:02 #36 

Markus muž

>> #32, Martin47, 01. 12. 2009 16:10:57

Pecenziu na Volk nám popísal TomáS viď.výše popsané. Takže já už nemám čo by som k tomu dodal. Snaď už len Cipousi veľa šťastia pri výbere.

01.12.2009 21:48:31 #37 

Martin47 muž

>> #36, Markus, 01. 12. 2009 21:02:02

Mohl bys z fleku dělat premiéra. 3× po sobě jsi se vykroutil z odpovědi. Na druhou stranu to ovšem svědčí o tom, že víš kulový. Tady máš link na FIS Völkl Sl, která je konstrukčně totožná s tou mojí http://www.ski-depot.com/…merchant.mvc?… Pokud budeš mít problémy se v tom zorientovat, má dřevěné jádro, dva pláty titanalu a plochý vršek, aby na ni šla hodit pořádná deska. Co k tomu dodat. Chceš ji ještě srovnávat s P60?

01.12.2009 21:58:08 #38 

Markus muž

>> #37, Martin47, 01. 12. 2009 21:48:31

Kluci tak zase zítra. Jazdím na talianskom aute,lyže mám talianske btw.vyrobené v Austrii, japonský televízor vyrobený na Slovensku, ale pijem České pivo.Tak už ma tak neničte:)

01.12.2009 22:23:13 #39 

TomáS muž

>> #35, Markus, 01. 12. 2009 20:57:09

Už od tvého prvního příspěvku všichni odhalili, že jsi brutálný odborník na lyžovanie. Příspěvěk o Herminátorovi je jedna z největších perel, co tu byla. Asi věříš, že lyže jezdící závody jsou stejné s těma, co máš na nahou ze sportu. A asi taky věříš na Ježíška. Pro začátek začni pojmy racestock a sendvičová konstrukce. Hlavně se ale zase vrať. Protože takhle jsem se tady dlouho nebavili. T

01.12.2009 22:30:03 #41 

Pavlos muž

A Sulov už lyže nedělá ? Já jen že by byly určitě nejlepší na světě ;)

Výše uvedený názor je jen soukromým subjektivním dojmem autora. Nemusí, ale někdy i může to být pravda.

01.12.2009 22:31:51 #42 

TomáS muž

>> #33, Cipous, 01. 12. 2009 20:12:02

Jak říká Pavlos, je to nový model. Nikdo z nás ho zatím nejel. Nicméně parametry má jako skoro ideální univerzálka, je sendvičová se dvěma tenčimi titanaly. Jel jsem slalomku a RCT mám. Lusti je dobrý poměr cena výkon. Když budeš kupovat ojetou lyži, taj raději od někoho než v bazaru. A také hlavně raději sendvičovou než nějakou jinou. Markus rozdíl mezi dobrou lyží a lyží po klinický smrti asi nepozná, ale smutná skutečnost je, že životnost nesendvičové lyže je jedna sezóna.

02.12.2009 00:11:10 #43 

Markus muž

Neviem komu to adresovať tak to dám len tak na tabulu. Ďakujem že ste ma poučili že existuje aj Beta profil a že Herman nejazdí na lyžiach z INTERSPORTU – bravoo Kolumbus objavil paradajky pro čechy rajčata.Bez Vás chytrákov by som na to nedošiel. Po druhé viem že som uviedol fi.ATOMIC ako prvú v zozname, ale neviem ani raz kde som povedal že nesendvičová koštukcia bez side wall a capom je tá največšia vymoženosť tejto doby.Ale aj za to Vám všetkým ďakujem že ste mi otvorili oči. Ale kde beriete tú istotu že pre nezávodného športového lyžiara je najlepší to čo všetci kotkodáte dvojitý titanal s racestokom a viazaním DIN min.18 a možno aj FIS-ovou geometriou. Takže tento rok GS s rádiusom viac ako 27m.Otázka znela MEDIUM TURN LYZE – JAKETakže sa skúste zamyslieť nad tým čo ste dodali do témy.Ale predsa len tu je jeden tip od Pavlosa „Tahle Lušťovka je nový model 09/10. Je to úplně jiná geometrie než opěvované SCT 177 cm 118–66–104 R 15 m“ A spomínané STOCKLI, VIST, CORE, DUEL tak to je super rada od 1.000 EUR.Pred­pokládami že zopár prispievateľov má alebo malo nenaplnené závodné ambície a myslia že závodná lyža je to čo potrebuje každý lyžiar. Zamyslím sa a asi si na leto budem obúvať „závodné“ sliky aby som vyzeral jak závodník. Takže zhrnme tp ocenia V.I.P. modelov medzinárodného Ski testu je výmysel nemeckej univerzity a Vy v Čechách máte na to svoj patent.Takže od zajtra všetci na Ľuštovkách a to povinne.Zdar

02.12.2009 10:18:01 #44 

˘Ö˘Krab muž

>> #43, Markus, 02. 12. 2009 00:11:10 Důsledně OT (jinak: obrněný transportér)
Sám Velký Snown vyslyšel naše úpěnlivé volání a seslal ho mezi nás. Nefalšovaného, ryzího, BFU ! Oslněni září jeho moudrosti získané péčí MŠMT (mimořádně škodlivé masáže trhu) se krčíme ve stínu jeho ega, dobře živeného z pravidelných dávek MPSV (mediální porce sportovního vyžití). Modleme se, aby mezi námi ráčil setrvat co nejdéle, neboť on je věrným obrazem reality vlastníků lyží. Nebo žžžžžžžebytomyslel vážně?
[dovolil jsem si použít části svého článku pro Oldu z tohoto weekendu]

To, že jsem nelyžař, se snažím už několik let nepříliš úspěšně maskovat psaním příspěvků. Nepomáhá to.

02.12.2009 10:42:47 #45 

TomáS muž

>> #43, Markus, 02. 12. 2009 00:11:10

Poslouchej ty BRUTÁLNÝ ODBORNÍK. Nikdo tady nikomu nenabízel racestocj obřačku. Jestli umíš číst, tak si to vlákno přečti. Jestli nejsi zcela debilní tak mi vysvětli, proč v jednom příspěvku popíráš, to co jsi napsal v příspěvku předcházejícím. Nejdříve mi tady předkládáš teorii, že Herman jezdí na podobných lyží jako mou zmiňované SX12b a že bych jich teda potřeboval sakra hodně při malé životnosti a v dalším příspěvku už machruješ s FIS krojením a racestockem. TOMU SKUTEČNĚ NEROZUMÍM. Pokud se týká mnou doporučených značek, tak CORE Muscle je nejlepší lyže, co jsem kdy jel. Je pravda, že stojí 40k a se slevou jí moc nekoupíš. Malinko jetou za 26k už ano. Dále jsem kupoval čtvery VISTy. Ani za jeden pár jsem nedal nikdy víc než 20k. Spíš 18k. Bez vázka s deskou 12k a 14k. Stockli se někdy povedou sehnat za 10–12k holé. Teď si to ty chytráku porovnej s TOP modely Atomicu nebo Volklu a můžeš brát i zlevněné modely. Teď k Lusti. tazatel chce lyži do 15k. Kdyby koupil dobře Stockli za 10k a dal na to markera, tak je tam. Lušťovka stojí 8k a s slabším vázkem bude za 11k, proto jí hlavně doporučujem, protože je velmi dobrý poměr cena výkon a tazatel by možná rád malinko ušetřil. No a na závěr bys nám sem mohl hodit několik těch zahraničních testů, abychom se dozvěděli, co je ve světě nového. Taky by bylo dobré, kdybys napsal, proč si myslíš, že ten test je zcela nezávislý. Já osobně jsem jezdil dlouhá léta několik Atomiců a Volklí (allstar, racetiger)…je pravdou, že první hodiny byly lyže velmi dobré v půlce sezóny slabé a na konci už bez potěšení pro dobrého lyžaře. Výše uvedené mnou dopuručované sendviče jsou taky pouze z mé zkušenosti (nikde jsem to neslyšel) a zejména v držení na hraně, celkovému utlumení lyže, příjemnému a postupnému průhybu v oblouku a hlavně životnosti jsou ty lyže o dvě třídy jinde. Možná bys je měl vyzkoušet, ale pravděpodobně ani nepoznáš, že lyže s postupem času mění své vlastnosti, takže by to bylo stejně házení perel sviním. Víš nejsme tady zastánci žádných značek. Máme jenom svoje osobní zkušenosti a ty se snažíme (pokud o to někdo stojí) někomu předat, aby mu to pomohlo třeba při výběru lyží. Tazatel si klidně může koupit Atomic, Volkl, Rossignol… třeba je sehnal za super peníze, třeba o jedný značce vždy toužil a teď si chce splnit svůj sen, třeba je to lehké děvče, která lyži tolik nezničí a chce super design. Nám tady vadí, když sem vlezeš, hned z prvního příspěvku je nám všem jasný, že o lyžování víš hovno a začneš lidi přesvědčovat o svých pravdách. Když se tě zeptáme na to, jak si na to přišel tak neodpovídáš a navíc si tvé příspěvky protiřečí. V tom se TAZATEL pak jen těžko vyzná a mi tady věnujeme ze své dobré vůle náš čas tomu, abychom někomu pomohli. Buď tedy odpovídej na otázky a mluv k věci, své argumenty podlož svou zkušeností a nebo si udělej své stránky, kde své názory můžeš prezentovat. Takových jako ty na italských autech, je dost a určitě ti to budou žrát. T

02.12.2009 11:11:01 #46 

Markus muž

>> #45, TomáS, 02. 12. 2009 10:42:47

Milý TomáS k tebe už len posledný krát.Pretoža charakteristika neúspešného závodníka je pre teba presná. Chem upozorniť na slovíčko debilní a to že svet je málý.

Ale začni od začiatku doporučil som dva modeli. NORDICA Doberman Spitfire – sendvičova konštrukcia.

ATOMIC D2 RACE GS – sendvičová konštrukcia

Niekto má pocit a je Vás tu asi viac, že viete čítať medzi riadkami??

To že som spomenul viacerých výrobcov som urobil preto aby si tazatel nemyslele že existuju iba dvaja výrobcovia čo mu môžu ponúknuť tu správnu lyžu. Ale do zoznamu som určite nezaradil ROSSIGNOL,SALO­MON,KASTLE (áno aj oni sa vrátili na trh), K2,SCOTT

Možno som tam mohol dať ešte HEAD,BLIZARD a DYNASTAR ale nemám osobnú a ani sprostredkovánu skúsenosť tak som ich tam nedal. Ak niekto má zlú skúsenosť s Atomic a Volk. Prosím nech sa o ňu podelí.Som rád že si to v poslednom príspevku urobil. Podelil si sa o osobné skúsenosti s konkrétnymi modelmi.Takže su­per.

02.12.2009 12:07:09 #47 

TomáS muž

>> #46, Markus, 02. 12. 2009 11:11:01

NORDICA Dobermane Spitfire a Spitfire Pro. Pre športového lyžiara super voľba. toto doporučení tady nikdo nezpochybnil, ani já,ani nikdo jiný, ivan s ním dokonce souhlasil,

Alebo ATOMIC D2 RACE GS – na tom som nejazdil ale je to vran špica. Tohle je už kravina. Lyže není vhodná do volnýho terénu a tazatel přeskakuje ze slalomky s radiusem malinko výš. Jenom proto, žes někde slyšel, že je to „špica“ tak doporučovat lyži svým charakterem neodpovídajícím požadavkům, není prostě dobré. Mimochodem o všech nových Atomicích (hlavně slalomka a racecarver) vždycky někdo říkal, že je to super. Silná reklama, silnej marketing, ve všech testech nejlepší hodnocení a jsou lidi, co tomu věří. A jsou lidi, co něco slyšeli a protože je to silná značka, tak to hned doporučí dál, dokonce i když se to úplně nehodí. Takový názory jsou tady pro tazatele na nic. To by si koupil lyži nevhodnou, jenom protože tys něco slyšel a nemáš vlastní názor.

A hlavne sa treba držať overených značiek ATOMIC,NORDICA,FIS­CHER,VOELKL, a možno aj ELAN Přidat k tomu všechny značky světa je skutečně dobrá a cenná rada. Jdeme tady trochu dál, víš. Bavíme se o konstrukcích jednotlivých výrobců, o tom že první bety byly super, ostatní už slabší. O sendvičích se dřevem a bez, každý máme nějakou zkušenost a tak… mezi těma značkama odpovídající lyži určitě najde, ale jestli je top kvalita, který je teda nutný se držet…? Jestli ano, tak napiš proč? Bez argumentů, který nemáš, je to plácání do vody, nemyslíš?

Ostatné su zlé napodobeniny tých čo niečo vymysleli. No a tuhle perlu jsi nám tady neosvětlil, stejně tak jako všechny ostatní otázky, který ti byly položeny.

02.12.2009 13:40:32 #48 

Markus muž

Skúsim reagovať aj keď som povedal že už nebudem.A asi trošku riskujem to že mi zastavíš licenciu na príspevky na tomto webe. Chraň búh ČR pred tým aby si vstúpil do politiky.

Neviem prečo do mňa tak šiješ ohľadom ATOMICU.Veď to že som spomenul jeden model neznamená že ich prezentujem.Ale to je to tvoje čítanie medzi riadkami.Mňa iba zaráža ako fundovane okritizuješ výrobcu tak ako keby si bol najvačší producent lyží s vlastným vývojovým centrom. Ja to vidím tak že si jednooký král medzi slepcami.

ATOMIC D2 RACE GS – na tom som nejazdil ale je to vran špica. ****Otvorene priznávam že s touto lyžou nemám skúsenosť. Ale zasa vrátim sa Ski Test – je pre teba len komerčná prezentácia značky ATOMIC? Ako to môžeš tvrdiť.Bol si účastníkom SKI TESTU? -Možno áno ale asi iba ako náhradník.****

Tohle je už kravina – No comment Lyže není vhodná do volnýho terénu a tazatel přeskakuje ze slalomky s radiusem malinko výš. A skús mi nájsť lyžu SL,MT,GS ktorá je vhodná to volného terénu?! ATOMIC D2 GS Je vitálna obráčka-viď SKI TEST.Ale oni len tak trepú tak načo ich počúvať Jenom proto, žes někde slyšel, že je to „špica“ tak doporučovat lyži svým charakterem neodpovídajícím požadavkům, není prostě dobré. K tomuto som už povedal že nepredstieram že s tou lyžou nemám vlastnú skúsenosť. Mimochodem o všech nových Atomicích (hlavně slalomka a racecarver) vždycky někdo říkal, že je to super. Silná reklama, silnej marketing, ve všech testech nejlepší hodnocení a jsou lidi, co tomu věří. A jsou lidi, co něco slyšeli a protože je to silná značka, tak to hned doporučí dál, dokonce i když se to úplně nehodí. SKI TEST.Takový názory jsou tady pro tazatele na nic. To by si koupil lyži nevhodnou, jenom protože tys něco slyšel a nemáš vlastní názor.No comment

02.12.2009 14:59:07 #49 

Tom_

>> #31, TomáS, 01. 12. 2009 14:57:26

„Na všech lyžích jsem měřil naježděné hodiny a ty poslední SX12 měly životnost tak 60h.“

Jak měříš ty hodiny? Bereš jen čistou dobu jízdy a nebo celkovou dobu lyžování vč. lanovky/vleku, prostojů atd.?

It's only skiing

02.12.2009 15:15:25 #50 

TomáS muž

>> #49, Tom_, 02. 12. 2009 14:59:07

Neměřím to na sekundy a nevím jak dlouho to budu ještě dělat. Počítám ale lyžování s vlekama a zaokrouhluji na hodiny. Lanovka a čekání tam jsou, hospoda ne, apres-ski taky ne. 60 hodin je tedy 15 velmi intenzivních 4 hodinových dní. O moc víc v jeden den stejně nevydržím. Po tomto čase lyže ztratily prakticky vše na reboundu, klepala se špička a výrazně hůř držela hrana. Jevily prostě všechny příznaky blížící se smrti. Navíc jsem to mohl posoudit dobře, protože jsem na nich jezdil první tři dny, kdy byly nové (a to byly skvělé). O to horší poznání bylo, když jsem se na ně vrátil právě po 60hod.

02.12.2009 15:59:32 #51 

Cipous

>> #45, TomáS, 02. 12. 2009 10:42:47

Diky moc, je to tak, ze mozna po ocku posilhavam i po jizde mimo sjezdovku, takze ty Lusti by mohly byt dobre, otazkou je, kde je vyzkouset. Potom prosim jake stockli by tak vyhovovaly? Protoze ja mam vubec problem je najit v ceskych e-shopech.

Diky!

02.12.2009 16:14:08 #52 

Martin47 muž

>> #48, Markus, 02. 12. 2009 13:40:32

Doteď jsem z tebe nevyrazil jedinou odpověď a přesto to zkusím ještě jednou. Neboj, lyží se to týkat nebude. Mohl bys prosím definovat,jaké je kritérium aby člověk byl tebou zmiňovaným neúspěšným závodníkem? Kde je hranice mezi úspěšným a neúspěšným? To by mě děsně zajímalo.

02.12.2009 16:28:29 #53 

TomáS muž

>> #51, Cipous, 02. 12. 2009 15:59:32

Od Stockli by ti mohly vyhovovat Rotory76, na mimo sjezdovku mají řadu Stormrider v různých šířkách. Chceš-li ještě ale zůstat na sjezdovce, tak bych to nehnal moc přes 80mm. Tak osobně pro sebe mám předvybraný XXL. U těch širších lyžích se ale dostáváš na větší délky a větší rádiusy R17 a více. V americe je koupíš hravě za 8k s dopravou a dph třeba 10–12. U nás měli Stockli ve výprodeji v Montaně v Praze, ale ne tyhle modely, aspoň tuším (můžeš tam zavolat). U poctivek jako Stockli můžeš klidně kupovat model starý 3 nebo 4 roky. V konstrukci se prakticky nic nezměnilo a bude to levnější. Kde zkusit Lusti nevím, ale klidně zavolej do fabriky, jsou velmi ochotní. Kámoš si takhle domluvil půjčení lyží. Pěkná lyže je taky XFree od Vistu (mám ji v profilu). Olda ještě tuším má jednu jako mám já. Asi by byla za slušný peníze, ale 15 i s vázkem asi ne (spíš 20k – to už je malinko dražší – vázání a lyže jsou moc pěkný).

02.12.2009 17:47:10 #54 

ivan

>> #52, Martin47, 02. 12. 2009 16:14:08

Martine a ostatní,

za sebe doporučuju na nick Markus, který se mi jeví nejvíc jako poťouchlý provokatér (zažil jsem už v lyžařských fórech ve třech jazycích hodně, ale něco takového je opravdu vzácnost), nejlépe nereagovat.

Vzhledem k tomu, že

1. zapleveluje diskusi nesmyslnými názory, které navíc
  2. prezentuje nesmyslně agresivně jako neotřesitelné pravdy a tím
  3. devalvuje dosavadní vysokou úroveň zde podávaných informací a mate méně informované čtenáře a
  4. maří tak úsilí všech, kdo zde obětavě a zdarma poskytují relevantní a věcné rady a zkušenosti,

přičemž bohužel – což mi přijde nejhorší –

5. vnesl do dosud kultivované diskuse útoky ad hominem, neboli vůči osobám,

probírám s majiteli webu návrh na varování nebo (napoprvé) dočasný ban.

Nikomu samozřejmě nediktuju, jestli reagovat má či nemá, ale zvažte si, jestli úsilí věnované na oponenturu těch M. názorů, jež jsou neoddiskutovatelně směšnými bláboly a/nebo záměrnými pokusy o konfrontaci nebo urážku, stojí za to.

Mně tedy rozhodně ne. Zpočátku, když se mě snažil „poučovat“ a „vychovávat“, jsem se v lehkém údivu bavil, ale teď už zábava skončila a jenom to tady zasmradil. A to nemáme zapotřebí.

Ber to chlapče „Markusi“ jako varování. Už nebavíš a otravuješ.

03.12.2009 08:11:16 #55 

Tom_

>> #50, TomáS, 02. 12. 2009 15:15:25

Dle mých zkušeností vlastní jízda je ca 20–25 % celkového času, samozřejmě podle místních podmínek a rychlosti jízdy (paradoxně čím rychlejší lyžař, tím méně – lanovka jezdí všem stejně rychle). Takže ty SX12 „vydržely“ zhruba 12–15 hodin jízdy. IMHO zatraceně málo!

Ještě dotaz: kolik dle tvých měření vydrží „poctivej“ sendvič?

It's only skiing

03.12.2009 11:14:40 #56 

TomáS muž

>> #55, Tom_, 03. 12. 2009 08:11:16

Jo možná to bude malinko víc, třeba 30%, ale tak to bylo. Neříkám, že lyže byla na vyhození. Nicméně už nebyly ZDALEKA v takový formě jako nová. Musím říct, že jako nová byla velmi dobrá. Nicméně třepání špičky a vyčpělost lyže ti potvrdí i ostatní jezdící na třeba na Volklých. V každým případě lyže byla v takovém stavu, že kdybych na ni jel v tu chvíli testovací jízdu, tak ji nikdy nekoupím. Pokud se týče sendvičů, tak osobní zkušenost ještě pořádnou nemám. Moje slalomka má najeto cca 120hodin a je stále fantastická bez žádné změny. Dobrá sendvičovka je charakteristická tím, že malinko povolí při prvních cca 10 hodinách (to je má osobní zkušenost). Lyže malinko změkne, ale pak si zachovává svoje vlastnosti dál. Jel jsem na Lusti SL, které měli odlyžováno údajně 300 dní a nic špatného s nima nebylo. Říká se, že dobrý sendvič, degraduje maximálně o 5% ze svých vlastností (rebound, držení na hraně, tuhost v obou směrech) za celou svou životnost. Tj. budeš omezen prakticky jenom životností hran, až je odbrousíš, tak koupíš nové. Takže ti jedna lyže vydrží třeba 5 let. Masovky jsou při intenzivním ježdění po dvou letech dávno po smrti. T

03.12.2009 13:05:18 #57 

ivan

>> #56, TomáS, 03. 12. 2009 11:14:40

Tohle téma je prostě nesmrtelný, TomáS by si z něj pomalu mohl udělat doktorát. Já tady vstoupím jako jakýsi oponent. (Už jsem to někam ve starém fóru psal.)

Vlastní jízdu by ovšem bylo třeba diferencovat podle zatížení lyží. Jestliže sjezdový turista někde v Alpách nasyslí 60 km za den, z toho ale budou dlouhé km přejezdů a traverzů, kde lyže nenáročně kloužou, je to jiné namáhání než pořádné prohnutí v náklonu na tvrdém ve slušné rychlosti. Takže i kdyby za ním někdo jezdil se stopkami a mačkal je vždycky, když se rozjede a zastaví, stejně vznikne nereprezentativní údaj. To už by spíš měl počítat „pořádné“ oblouky. Jenže jakmile se octnu na nerovném svahu (vlny, boule, seky, až skoky), je zase všechno jinak.

A to už vůbec nemluvím o freestylu se skoky, dopady, jibbingem, rampou. (Ale budiž, bavíme se o sjezdovkování, zkušenosti z FR/FS nám zase může dát třeba Luboš.)

Uvážím-li, že slalomy se obvykle staví na cca 12 metrů, udělal by na modelovém 1 km dlouhém svahu lyžař teoreticky 80, maximálně 90 oblouků. Reálně pojede i delší, takže 60–70, v průměru ale pojede i střední, takže dejme tomu 50 oblouků. To je 50 prohnutí za jednu jízdu. Když by tak najezdil 30 km za den, bylo by to 1500 cyklů prohnutí/narovnání. Za TomáSových 15 dnů 22 500 cyklů. I kdyby těch oblouků bylo víc, bude jich třeba 30 000. Něco namáhání přidá přímá jízda po nerovném, lyže je permanentně (i třeba na vleku) vystavená tlaku, při jízdě dolů i nárazům a vibracím.

Mám matné povědomí, že se snad v nějakých lab-testech vystavují 100 000 cyklů (ale možná ne, musel bych ověřit), ovšem to je jednostranné „čistá“ simulace.

To, že nějaká levná lyže po 30 000 cyklech „odejde“, bych nepovažoval za překvapení. A udiví to někoho, kdo ví, jak nízko s náklady u takových výrobci jdou, aby prodali?

Ale na hlubší komentář už si netroufám, to by musel někdo z certifikované zkušebny. Pokusím se k tomu ještě něco zjistit.

Btw, je zajímavé, že ty „netrvanlivé“ Atomiky předchozích několika let se u nás vždycky na jaře dobře prodaly. A to jezdily od jara předchozí zimy, prodělaly nějaký ledovec a potom až do února příslušné sezony, kdy se prodaly. A najezdily to na našich „rozbitých“ či „neupravených“ (jak jde hlas lidu) tratích. Otoh, zase tam moc toho nenajedou, třeba Nomady byly jeté minimálně. Asi kdyby to člověk opravdu počítal, tak mnoho by to nebylo.

03.12.2009 13:13:29 #58 

ivan

>> #55, Tom_, 03. 12. 2009 08:11:16

Těch 25% času je příliš. Starší průzkumy nešly přes 15%, jestli se pamatuju dobře.

Už jsem taky psal, jak mám počítačem zmapované jarní kmitání na Machytce. 4 min. nahoru vlekem a 4 min. zbytek, tedy cca 15× za 2 hodiny. Jenže kolik je skutečné jízdy? Uvážím-li délku svahu (cca 1000 m od výstupu k turniketům, 800 m „plnohodnotného“ kopce, slalomy na něm se jezdí od cca 40 vteřin výš, potenciální rychlost atd., vychází mi to na maximálně minutu vlastní pořádné jízdy. Tedy celkem 15 minut ze 120 opravdu hodně sportovním stylem nahoru – hodně svižně dolů. Dejme tomu 13% času.

Relativně pomalý vlek a kratší kopec jsou nevýhodou, nabízí se úvaha, že dlouhá rychlá lanovka by podíl jízdy o něco zvýšila. Opravdu?

V březnu jsme jednou s Piškotem jezdili Černou a já v nějakém transu udělal asi 5 jízd na jeden zátah (a pak si tři dny ledoval koleno). Vychází to na 121 minut za 8 jízd, z toho 8×5 = 40 min. na lanovce a 81 min. na lyžích. Ty jízdy bez zastavení byly 7, 8, 7 a 9 minut. Jenže kolik z toho je skutečná jízda? Hodně sežere traverz od lanovky na Hřiště a pak dojezd a nástup, něco případně čekání na rozjezd nahoře ve vhodnou chvíli, přibrždění na hranou Hangu… 2 minuty (obřáky se jezdí těsně přes 1 min.)? To by zase byly 8 × 2 = 16 minut ze 120, tedy navzdory rychlé lanovce (vlek Machytka 4 min., 4s. Pláň 5 min.) zase těch 13%… A opět vysoce nadstandardním způsobem.

Zvýšit podíl jízdy by mohl už jenom začátek i dojezd tratě přímo u lanovky a absence dlouhého nástupu (jako na ledovci, žádné turnikety). Ale to už lze nalézt spíš výjimečně.

Tolik tedy trochu tvrdých faktů k tomu, co se obvykle objevuje jen ve formě odhadů a pocitů. Btw, všimněte si, že jsem se nakonec vešel do toho, co kdysi naměřili ti výzkumníci, viz začátek tohoto příspěvku.

Uznávám ovšem, že někdo mírňounce pokročilý, kdo by se tříkilometrovou sjezdovkou sunul tempem chůze až klusu, by takovou „jízdou“ opravdu strávil času relativně nejvíc. Ale to už je ten Tomem zmiňovaný „paradox rychlého lyžaře“: čím víc najede, tím méně : – )

03.12.2009 13:26:22 #59 

TomáS muž

>> #57, ivan, 03. 12. 2009 13:05:18

Jak jsem psal v jiném vláknu. Atomici mají za poslední léta podle mě nejlépe zvládnutý marketing. Pohlídali si dobře, aby jejich lyže byly ve všech testech VIP, mají hodně reklamy a i v prodejnách si hlídají, aby lyže byly doporučovány. Tak před 7 lety prostě vznikla super marketingová bublina, která jim strašně pomáhala. Navíc Beta dělala z tech lyží něco jiného a měli super úspěchy ve WC, prostě dobře odvedená mkt. práce. Když jsem měl na nohou 10.26, nikdo neměl takový super lyže. Navíc vždy stály dost a to z nich dělá také top zboží, takže lidi mají představu, že kupují špičku (i tak jsem to bral dříve já). Můj soused si dodnes myslí (podobně jako Markus), že má ty svoje žlutý slalomky stejný jako ty ze svěťáku. U použitejch lyží se vůbec nedivím, že je dobře střelíte, rozhodně lépe než třeba Elány. Síla značky a jméno dělá hodně + příležitost koupě za menší peníze. Btw. Doufám, že se to s trvanlivostí teď zlepší. Atomic D2 GS je designově po dlouhý době lyže, která mě fakt chytla. I když v tom vidím trochu designu mých Vistů SL a právě ten design považuju ze jeden s velkým „D“. U mě se ale asi jedná už o ten případ ztracenýho zákazníka, do kterýho by museli investovat 5× tolik než do nového, aby se vrátil. Takže myslím, mě už nedostanou:-) Na GS R27 za hubičku možná. T

03.12.2009 20:40:44 #60 

Tom_

>> #58, ivan, 03. 12. 2009 13:13:29

Mně je jasný, že do toho TomáS musí pěkně šlapat, když ty SX12 přežily „jen“ 60 hodin. Proto mě zajímalo to srovnání s poctivým sendvičem. Stejnej lyžař, stejná metoda, byť jakkoliv nereprezentativní a subjektivní (těžko bude opakovat stejný podmínky, i kdyby jezdil na stejným kopci).

Ad výpočty: u Tebe je to jasně magických 13 %, ale stačilo by třeba v tom Sv. Petru jezdit červenou, tu bys asi za 2 minuty nedal, možná za 3, a už budeš na 19 % (místo 16/120 to bude 24/128 min.), o modrý ani nemluvím, tu asi stejně nejezdíš.

Moje zkušenost: večerní lyžování bez fronty na menším kopci, nahoru 4 minuty, dolů minuta, 2 hodiny to vydržím, a jsem na 20 % času. No a třeba v Alpách při lyžařský turistice (což je tady na snow málem sprostý slovo) mi vychází i těch 25 % – z 8 hod. lyžovačky 2 hod. vlastního sjíždění – třeba při těch ujetých 60 km by to byl průměr 30 km/h – to by mi asi málokterý běžec stačil.. : – )

It's only skiing

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.

Komerční tipy