Domů Diskuze Technika jízdy [Analyzátor]: evikap - č. 1

[Analyzátor]: evikap - č. 1 (strana: 8)

05.04.2015 23:01:22 #211 

HonzA_ muž

>> #210, johnycek, 05. 04. 2015 22:20:54

V bránách je to ale úplně o něčem jiném. Nemůžeš srovnávat s volnou jízdou.

Já Igorovi ve Špindlu nesmrdím!

05.04.2015 23:31:47 #212 

m3 muž

>> #211, HonzA_, 05. 04. 2015 23:01:22

No právě.Navíc na té fotce MS bych to ani za protirotaci nepovažoval.

06.04.2015 00:38:45 #213 

Harry žena

>> #212, m3, 05. 04. 2015 23:31:47

Ja aj trochu ano.Situacne riesenie v plnej zatazi,netrafis kazdy obluk voci brane tak,aby si si nemusel trochu pomoct.Normalna vec,nikdy nespochybnovana.

Ovsem,ja by som za protirotaciu nepovazoval ani postoj na fotke z postu 189, to dievca je povykrucane jak paragraf.Snad nam viacej o tomto postoji popise advokat Navvy,ten o ich pokrutenosti vie viac.:}

caute Harry

Teoria je, ked nic nefunguje,ale kazdy vie preco. Prax je, ked vsetko funguje,ale nikto nevie preco. Ja som spojil teoriu s praxou,nic nefunguje a nikto nevie preco.

06.04.2015 01:30:19 #214 

valerius

Ja bych za protirotaci povazoval obe fotky. To bychom si meli, soudruzi, vyjasnit.

Odhlednu-li od toho, ze se tu na protirotaci kouka jednim pohledem…ne, vlastne neodhlednu. Je snadne na fotce videt panev mirici jinam (ne vsichni souhlasi. Co je tedy protirotace?), nez lyze a hodit to do jednoho kyble „protirotace“…jenze neni protirotace jako protirotace. Zalezi na pozici kycelniho kloubu vuci panvi, ose protirotovani protirotace, dynamice provedeni a s tim jdouci zatizeni te ktere lyze.

Po zaseknuti se nekolik let v protirotaci a diskuzi s par mistnimi jsem myslenku protirotace opustil. Ale tak maly R s dlouhymi lyzemi v tak male rychlosti jsem jako s protirotaci jeste nezatocil. Na druhou stranu to bylo mene stabilnejsi a vyzadovalo to silu, kterou jsem, ac jsem se ji snazil si uhnat, jsem si dostatecne neuhnal.

Kdyz uz nekdo broji proti protirotaci, tak bych alespon rozlisoval mezi ne-dobrou a vylozene-spatnou.

Zrikam se ovsem jakekoliv odpovednosti za me schopnosti spravne vyhodnocovat ovladani a pozice sveho tela a rovnez z neschopnosti to ted provadet spravne a neprotirotovat, coz je pro porovnani zasadni.

06.04.2015 10:07:54 #215 

CzechSkier

>> #214, valerius, 06. 04. 2015 01:30:19

„Ja bych za protirotaci povazoval obe fotky. To bychom si meli, soudruzi, vyjasnit.“

Ahoj,

zdráhám se znovu zapojit do tématu protirotace, protože mám pocit, že všechno už jsem napsal.

Ale při pročítání tohoto vlákna souhlasím s tebou, že pojem „protirotace“ by se měl vyjasnit. Nemohu se zbavit pocitu, že se zde zakořenil názor, že protirotace je špatně. takže ji rozhodně nemohu tolerovat. KDyž ale vidím někoho, „o kom je obecně známo, že je dobrý“ jak jede v protirotaci, nebo vidím fotku, která se mi líbí, tak se s tím musím nějak vypořádat. Naštěstí na toto už existuje osvědčený recept: „Okurky od pana profesora Rhona z Bubenče přeci nemůžou být kyselé!!!“. Takže jak to tedy je? Co je tedy podle vás zde přítomných protirotace.

I

www.juniorsports.cz

06.04.2015 10:08:44 #216 

CzechSkier

>> #211, HonzA_, 05. 04. 2015 23:01:22

V branách to vůbec není o něčem jiném a naopak to musíš srovnávat s volnou jízdou!!!

I

www.juniorsports.cz

06.04.2015 10:09:24 #217 

CzechSkier

Jo a všemveselé Velikonoce!!!

I

www.juniorsports.cz

06.04.2015 10:21:20 #219 

oblouk muž

>> #209, Thomas, 05. 04. 2015 21:58:00

Na příkladu tohoto příspěvku se pokusím vyznačit čemu rozumím – zkopíruju:

Jde to těžce vysvětlit. K té pozici děvčete na fotce: ona tím konci oblouk a přitom by to mělo být jinak. Tresnicku na dortu výslednice sil rovnající se požitků TM oblouku si už nevychutna,ač na to ma předpoklady právě z te foto. Za 2t.na 2h mohu dovysvetlit na svahu. Ted sem ve strednim Rakousku. při správném technickém provedeni v souladu s gravitaci je to dynamicka bomba nabitá energii a držením v každých podmínkách na jakýkoli vázáním. Nikdo ani top školy to jeste neuci. držení je tak dobre, ze raceoblouk prislapnutim na nestabilni volne pate drží krok na plnou trenovanou palbu s pevnou patou, což je pro me zajímavé, ačkoli se o to nezajimam a je mi to sumak fuk.

Nikdy nikdo nikoho nenaučil lyžovat - každej se to musí naučit sám. Dá to ale čím dál víc práce - a bolí to.

06.04.2015 10:29:46 #220 

oblouk muž

>> #215, CzechSkier, 06. 04. 2015 10:07:54

Zkusme na to jít úvahou, která fáze oblouku je vlastně pro zatáčení alpského lyžaře (ale vlastně i toho telemarkovského) tou nejdůležitější a co se při ní děje, resp. má dít a proč…

Nikdy nikdo nikoho nenaučil lyžovat - každej se to musí naučit sám. Dá to ale čím dál víc práce - a bolí to.

06.04.2015 16:41:43 #221 

johnycek muž

>> #214, valerius, 06. 04. 2015 01:30:19 Kdyz uz nekdo broji proti protirotaci, tak bych alespon rozlisoval mezi ne-dobrou a vylozene-spatnou Já bych spíš rozlišoval mezi rotací(protirotací) trupu,pánve, kolen ..... … Jinak také přeji všem veselééé Velikonoce.

07.04.2015 17:40:48 #222 

evikap žena

Ahojte, prosím o zhodnotenie a radu, čo ďalej. Cez sviatky som bola skúšať – učiť sa (bez trénera). Maximálne som sa sústredila na volant na začiatku oblúka a na neprotirotáciu tela. Netuším, či správne (keď sa pozerám na video). A stále tam vidím V :-S

Keď som chcela zasúvať vnútornú lyžu pod seba, tak som mala pocit, že ju neviem vytočiť na hranu (aby som mala holene rovnobežne a nie do X).

No a na rovine (https://vimeo.com/124314478) som vôbec nevedela, čo mám robiť, aby tie lyže robili oblúk s tými úkonmi, ktoré sa mám učiť a už vôbec som nevedela nakloniť lyže na hrany. Na krátkych lyžiach ako tak (pred nedávnom), ale na týchto dlhých to nešlo.

Opäť ďakujem :)

vždy s úsmevom
Video

07.04.2015 18:24:45 #223 

Zleb muž

Musíš mít větší rychlost.

Na tomto videu od 1:30 je vidět jak to má ideálně vypadat: https://www.youtube.com/watch?…

Na svahu doporučuji toto cvičení: https://www.youtube.com/watch?…

07.04.2015 18:58:40 #224 

˘Ö˘Krab muž

>> #223, Zleb, 07. 04. 2015 18:24:45

1) V čem a jak jí větší rychlost poslouží a v čem může ublížit?
2) Je fyzicky možné jezdit i po třicítce stejně, jako šestnáctiletá (tehdy vycházející) hvězda světového slalomu?
3) V čem jí konkrétně pomůže javelin turn?

Nejede MS tak rychle hlavně proto, že rychlost a) trénuje a za b) hravě zvládá?

To, že jsem nelyžař, se snažím už několik let nepříliš úspěšně maskovat psaním příspěvků. Nepomáhá to.

07.04.2015 20:10:28 #225 

Harry žena

>> #222, evikap, 07. 04. 2015 17:40:48

Hovoril som ze Ta caka tazky boj.Hlava je previt.Jasne Ti hovori,ze uz tocis volantom jak autobusar na linke Bratislava-Brno/no aby som neurazil aj mensinu/ Praha.

Ale netocis.Vsimni si v kazdom obluku,kde ma tvoja vonkajsia noha postavenie pri zaciatku obluku,ake ma postavenie pocas neho,a kde Ti ta noha konci.

No,nebudem sa rozpisovat.Tiez odporucam v Tvojom pripade Javelin,furt horis na tej vnutornej.Trochu vetsiu rychlost,aby si s lyzou mohla viac pracovat na hrane.

caute Harry

Edit,kruci az teraz som si vsimol to druhe video spredu.Berem spet co som pisal.to patrilo k tomu tocenemu zozadu.

Zlepsujes sa.Uz ta vonkajsia noha tak nezaostava,obluk uz zacinas na nej ukoncovat viac vpredu.Toto by nemusela byt zla cesta.Drilovat,dri­lovat,nacinie r 24m uz vyzaduje kus preciznosti.O­dlahcenejsia je aj vnutorna,na tu mysli stale,v Tvojom stave nikdy nie je dost odlahcenia.Preto Ti taha aj trochu to V.

Skus ten Javelin aj na slalomkach,aby si citila,co Ti pyta aky pohyb boku a nohy,aby si obluk ovladla.

Drz sa,boziu trpezlivost Ti prajem.

caute Harry

Teoria je, ked nic nefunguje,ale kazdy vie preco. Prax je, ked vsetko funguje,ale nikto nevie preco. Ja som spojil teoriu s praxou,nic nefunguje a nikto nevie preco.

07.04.2015 20:44:11 #226 

evikap žena

>> #225, Harry, 07. 04. 2015 20:10:28

Všímam si…ale žiaľ neviem, čo si mám všímať. To sú tie veci, ktorým nerozumiem a preto sem píšem. Keby im rozumiem, tak si viem zanalyzovať svoje video a viem, čo opraviť. Ale žiaľ, neviem :) Kde je teda tá noha na začiatku, na konci a v akom je postavení v strede?

Ja som fakt pri výjazde z oblúka vedome zatiahla pôvodnú vonkajšiu pod seba a vysunula novú vonkajšiu vpred – tak prečo to nevidno? Ako to ešte inak urobiť?

vždy s úsmevom

07.04.2015 21:02:11 #227 

Harry žena

>> #226, evikap, 07. 04. 2015 20:44:11

K vimeackemu videu zozadu.Pozeraj sa na lyziarky.Mas pocit ze vonkajsia lyziarka je pred vnutornou na konci obluku?Na tomto videu uplne jasne vidno,ako Ti vonkajsia noha na konci obluku zaostane vzadu,pricom vnutorna sa vysunie dopredu.Je to tym,ze ju /vnutornu/ mas prilis zatazenu.Toto video presne odzrkadluje Tvoj lyziarsky stereotyp,ktory si mala do teraz zafixovany.Mas pocit ze Ti vnutorny bok predbieha vonkajsi?Vystrkujes ho do obluku?

Vies,my Ti tu az tak nechceme davat odpovede,ale skor otazky.Aby si bola nutena nad svojimi pohybmi na lyziach rozmyslat.

A toto video Ti musi dat odpovede co mas robit inak,lebo na nom robis vsetko presne naopak ako by si mala,ak chces nieco zmenit.

caute Harry

07.04.2015 21:17:31 #228 

˘Ö˘Krab muž

>> #227, Harry, 07. 04. 2015 21:02:11

.
(poslední dvě jsou ze stejného oblouku a už skoro)

To, že jsem nelyžař, se snažím už několik let nepříliš úspěšně maskovat psaním příspěvků. Nepomáhá to.
Fotky

07.04.2015 21:31:20 #229 

˘Ö˘Krab muž

>> #227, Harry, 07. 04. 2015 21:02:11

Video z Donoval je pro analýzu vynikající, v malé rychlosti a na placce všechno vyniklo. Pochvala za kameru a režii.

Skoro bych teď pominul, která je kdy vepředu a která vzadu. Volant napoprvé nezabral, co zkusit – pro odpočinutí – něco jiného? Padl návrh na javelin … hm, hm, hmmm … počkám si na zdůvodnění od Zleba.
Co takhle vlnovka na samotočkách (jako uživatel bonup zde), nezavírat oblouky, soustředit se na současné a co nejstejnější naklápění a vedení lyží? Nespěchej s náklonem a odklonem, nespěchej do oblouku, počkej si, až Tě tam vnější lyže doveze. V takto dlouho trvajících obloucích jako jezdíš se celou dobu na vnější zatím neudržíš, v kratších obloucích ve vlnovce by se Ti to mohlo povést. Zároveň zjistíš, které Tvé pohyby (a kdy) oblouku pomáhají a které mu škodí.

07.04.2015 21:47:21 #230 

Harry žena

>> #226, evikap, 07. 04. 2015 20:44:11

Chcel som Ti poradit,aby si poprosila Krabika o vytipanie nejakeho obluku aj s priecnymi osami.Ja som to nechcel urobit,mna by v bare ked ho stretnem vyholil za sluzby na kost.:}

Intuitivne pochopil.

Dufam ze z obrazkov to vidis aj Ty.

Evika,material race r 24 pri tychto rychlostiach je strasne narocny na ovladanie.Aj preto hned padas na vnutornu.

Znovu hovorim,to druhe video uz zacina byt o niecom trochu inom.Tadeto by uz cesta viedla.

Este jedna moja rada.Ja ked som si uz z vnutornou nemohol pomoct,a to som uz mal fakt pocit ze ju dviham za ucho:},vyosil som si lyziarky na maximum do O/von kominy/,aby mi skor zaberala vonkajsia lyza na hranu,a nutilo ma to vnutorne koleno z acka vytlacat.

Tazko radit takto cez net,ked este nemas v pojmologii Snowakov:} uplne jasno.

Icesa a TNS na teba s megafonom v ruke na cely den,a jak sa irecito slovensky povie,drbat a drbat a drbat.Bola by si prekvapena,ze uz by si mala pocit ze Ti uz nic nemozu vytknut,a aj tak by to robili.

caute Harry

07.04.2015 21:51:27 #231 

Zleb muž

>> #224, ˘Ö˘Krab, 07. 04. 2015 18:58:40

Krabe, nechci se přít, pač vím, že bych prohrál.

1. Rychlost jsem uvedl, aby se mohla do lyží více v oblouku opřít a tak se dostat na vnější. Mimochodem na tvé analýze je pěkně vidět, že se jedná defacto o balanc na vnitří, vnější vlaje, přitom by měla být podle mého názoru oporou v oblouku. Jestli se mýlím, tak se omlouvám.
  2. Mikaela je ideál. Tak proto. Není to cíl. I když pro nějakého chlapa po čtyřicítce…
  3. Na Javelin jsem uvedl odkaz, aby trénovala ježdění na vnější. To nemůže uškodit nikomu :)

Dal jsem do placu jen videa. Radit bych se asi neodvažoval.

07.04.2015 21:53:02 #232 

Harry žena

>> #229, ˘Ö˘Krab, 07. 04. 2015 21:31:20

Ty vole.TOTO ze je Bonup vidim len preto,ze uz poznam jeho bundu.:}

Toto je roboticka Krabe.Vsetka cest.Toto si z neho vydoloval?

Cumim jak puk.Klobuk dolu.

caute Harry

P.S.Bonupovi prisiel oneskorene jezisko,toto by ho mohlo nakopnut dalej.Problem je,ze kde zozenie rolbu na ten ich svah pri chate? :}}

07.04.2015 21:59:58 #233 

Harry žena

>> #231, Zleb, 07. 04. 2015 21:51:27

Zlebe,neboj sa povedat svoj nazor.Cez monitor Krab na Teba nedosiahne.:}

Narozdiel od Krabika,ja si myslim ze Eva z lyzovania dost vie.Len to chce prekopat zly zaklad,a na ten je Javelin velmi vhodny.Akurat neviem ci na tych obrackach co ma na nohach.Skor nieco r 18,meksie,aby citila co musi robit vonkajsim bokom a nohou,aby obluk ovladla ako potrebuje.

caute Harry

07.04.2015 22:03:23 #234 

˘Ö˘Krab muž

>> #231, Zleb, 07. 04. 2015 21:51:27
Proč se nechceš přít?
S rychlostí máš pravdu v tom, že uspíší záběr zahraněné a zatížené lyže do oblouku. Byla by to v jejím případě ta zahraněná nebo ta zatížená, chyba by se odstranila, zůstala by stejné, zhoršila se nebo zakamuflovala?
S javelinem je to těžké, tak, jak je demonstrován, slouží k nějakému účelu a cíli, který se od Evičina dost liší.

07.04.2015 22:07:43 #235 

˘Ö˘Krab muž

>> #232, Harry, 07. 04. 2015 21:53:02

Nevydoloval, má to v sobě! Chyby jsou pouze více či méně umně maskovány, zezadu je jich vidět víc, podívej se na poslední 4 oblouky zpomaleně. Ale to patří do jiného vlákna.

07.04.2015 22:11:14 #236 

Harry žena

>> #235, ˘Ö˘Krab, 07. 04. 2015 22:07:43

Ano,tie posledne styri obluky mu nohy idu jak ceckatemu telatu.:} Ale to je kondickou.:}

No,idem urobit kuk na to jeho vlakno,tak to mi uslo.

caute Harry

07.04.2015 22:55:00 #237 

evikap žena

>> #228, ˘Ö˘Krab, 07. 04. 2015 21:17:31

Ano, presne to je ono, správne vystihnuté. Na miernom kopci pri pomalej rýchlosti (k tomu fúkal ešte silný protivietor) som nevedela na tej dlhej lyži vonkajšou oblúk poriadne vytočiť. Chcela som nebyť na vnútornej, ale ako vidím na obrázkoch (za ktoré opäť ďakujem), je to čistá vnútorná. Druhá foto – musela som na vnútornú zakrojiť oblúk, lebo vonkajšou by som zašla do lesa mimo zjazdovku :-D

Cením si snahu pomôcť mi. Ale cez otázky to nepôjde. Som typ človeka, ktorý potrebuje jasné odpovede a skvelé sú aj tie krabove obrázky (na otázky si neviem odpovedať – neviem to vidieť, neviem, ako to urobiť inak, aby to išlo…).

Mimochodom – zdá sa mi, že v niektorých oblúkoch je predsa len tá vonkajšia lyžiarka pred vnútornou (alebo aspoň na jej úrovni)?

Ešte by mi bodlo a pomohlo aj trochu pochvaly (aby som mala pocit, že v niečom sa mi predsa len darí) – ale iba ak je za čo pochváliť. Nejaké náznaky pochvaly od vás tu sú na tom strmšom svahu. Pomohli by mi aj k tomu obrázky z oblúka, ktorý sa už aspoň ako tak trochu podaril (ak taký je).

A čo telo? Podarilo sa mi odstrániť protirotáciu, alebo aj na tom ešte treba veľa pracovať?

Skúsim na slalomkách (r12) aj ten juvel..(čo?), aj tú vlnovku. R18 lyže nemám.

A Mikaela? To je moja túžba – lyžovať, ako ona :-P Aj keď jej vek už mám dávno za sebou. Ale to nie je prekážka.

vždy s úsmevom

07.04.2015 23:01:00 #238 

Thomas muž

>> #222, evikap, 07. 04. 2015 17:40:48

Ahoj , máš tam ale úplně rozdílné !!! 2 videa, jedno ze 5/4 Tale a druhé ze 6/4 Donovaly. Můj pohled na věc je následující: a) Donovaly 6/4 uplný shit- špatně, dlouho držíš protirotaci bez bohybui boků. Špatně

1. skiresort Tale 5/4 dobrá robota, výrazné zlepšení…-výborné!!!! S obloukem na vnejší levé máš problémy. Je to tvoje slabá noha. ( nevím jestli momentálně sklonem svahu nebo třeba zraněním). Máš tam na té slabé straně špatně načasovanou protirotaci, tím by se to mělo vyřešit a odbourat. Hodně zdaru. Tato pěkná a účinná jízda – z mého pohledu. Jen taK DALEJ, MAKAT A NA SVAH :-D
Dynamika pohybu se přizpůsobí vizi

07.04.2015 23:12:35 #239 

johnycek muž

S Harrym a Krabem samozřejmě skoro se vším souhlas. Také bych přihodil jedno video a nebo dvě guay_cvičení GS drills

tohle všechno by ti mohlo pomoci. A dalších takových videocvičení je všude na webu miliarda. Zkus nějaké cviky z videí nech se při tom natočit a porovnávej. Nejsou to žádné extrémy, ale chce to o tom nejprve popřemýšlet. Zlepšení na tvých videíích je jakési zatím ne zcela zřetelné, ale co já mám do toho co kecat. Mně se líbí Tvoje až patologické nadšení z lyžování a natáčení se. Jsem na tom podobně, ale videa max 1 za sezonu-úplně mi to na vystřízlivění stačí:-).

07.04.2015 23:20:42 #240 

Zleb muž

>> #234, ˘Ö˘Krab, 07. 04. 2015 22:03:23

Já viděl jen ty Donovaly. To Tále jsem nějak přehlédl. Teď už na to koukám. A to je zcela jiná káva, než nějaké kafééé latééé. Tam vyjíždíž oblouky pěkně. Nevím, co máš za lyže, ale pokud to jsou obřačky tak klobouk dolů. A s Krabem (pro jistotu) taky ve všem souhlasím :)

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.

Komerční tipy