Domů Diskuze Lyžařské boty velikost lyžáků Atomic

velikost lyžáků Atomic

04.05.2015 22:22:19 #1 

ceiks65 muž

Ahojte, měl bych dotaz ohledně velikosti lyžáků Atomic. Koupil jsem si ve výprodeji Hawx 1.0 100X ve velikosti 26,5. Když dám lyžák na nohu, tak cítím tlak na palec, ale jak ho utáhnu, tlak povolí, takže lyžáky mám velké.

Když jsem zkoušel skeletovou metodu, mám tam přes 2 cm místa. Vytáhl jsem vložku a je vidět kolik mám místa, je to necelý 1 cm.

Teď můj dotaz. Lyžáky mají délku skeletu 305mm a je na nich uvnitř komínu zezadu takový štítek, kde je napsané 26/26,5 – 305 mm. Na botičce je psané 26,5. Chápu dobře, že skelet je pro 26,0 a 26,5 stejný, ale botičky jsou o 5 mm jiné. Ta pro 26,0 je více polstrovaná, nebo jak to s ní je, když je skelet stejně dlouhý.

Teď už nemám kde vyzkoušet, ani už nebudu asi nic objednávat, ale přemýšlím, zda kdybych vzal velikost 25,5, zda už to nebudu mít na můj vkus moc těsné. Lyžuju sportovně, takže by to mělo být asi dobré, jenom z toho mám trochu obavu po přechodu z mých nynějších papučí. :-)

Fotky

04.05.2015 23:00:38 #2 

HonzA_ muž

>> #1, ceiks65, 04. 05. 2015 22:22:19

Jak máš dlouhé chodidlo?

Já Igorovi ve Špindlu nesmrdím!

05.05.2015 21:19:52 #3 

ceiks65 muž

přesně 260 mm

05.05.2015 22:57:25 #4 

eel

Botička je podle mě taky stejná. Hlavní je skelet, podle mě nemá smysl řešit, jestli je botička 26 nebo 26.5.

O číslo menších bot bych se nebál, z fotek mám pocit, že by měly sednout (celkově úzká noha, nízký nárt = dost místa v botě. Napiš ještě pro jistotu šířku, můj odhad je 96mm :). Nové budou na délku tlačit, ale tipuju, že po pár dnech budou přesně. A pokud ne, tak si je můžeš nechat vepředu trochu vytáhnout. Padnoucí bota za tenhle mírnej „opruz“ stojí. Ta 26 Tě kromě palce už nikde netlačí, že ne?

06.05.2015 08:12:54 #5 

ceiks65 muž

Takže velikosti jsou teda teoreticky odstupňované po 1 cm myslíš, jo?

Taky si myslím, že o číslo menší by mohly sednout, jenom teda doufám, že se botička opravdu prošlápne. Co se týče šířky, tak je to ještě o něco míň, 92 mm. :-) A krom palce, který cítím pouze při nástupu mě nikde nic víc netlačí.

06.05.2015 23:12:57 #6 

eel

Nevím, velikost vnitřní botičky neřeš.

S takovými rozměry chodidla je 26 strašně velká, po stranách musíš mít už teď vůli, pata asi není pořádně usazená, stačí Ti hřebínky na přezkách, aby se noha v botě volně nepohybovala? :) Pokud chceš sportovně lyžovat, tak se jich zbav a kup menší.

O číslo menší (stejný model) těsné nebudou (po vyšlápnutí budou podle mě trochu volnější, ale úplná tragédie to asi nebude), pochybuju, že je budeš muset po vyšlápnutí nechat vepředu vytahovat.

Na Tvojí nohu a sportovní ježdení jsou ideální nějaké měkčí semi-plugy (tzn. úzký skelet s ne úplně tenkou botičkou) ve velikosti 24. Ty by Ti s mírnými úpravami sedly nejlíp, ale to už chce investovat trochu času a námahy a plně chápu, že drtivá většina lidí to podstupovat nechce.

07.05.2015 12:42:40 #7 

johnycek muž

Nejsem sice žádnej borec a o sportovním ježdění si můžu jen nechat zdát asi jako 99,9999% lidí přispívajících zde na fóru. Ale přijde mi celkem scestné ne-li nohu ohrožující radit nám joudům kupovat si takto malou botu. Je zde pár lidí,kterým z toho slezly nehty a rozhodně to na zlepšení jejich lyžování nemělo až takový vliv(nebo sem si nevšim). Záchodového postavení se s malou botou stejně nezbavíš:-). Něco jiného je dobrá fixace paty, o tom žádná, ale to může i skelet přiměřený noze. Podle mě skeletovou metodou kolem 1cm to bude OK i na „sportovní jízdu“.

P.S1. Skelety jsou většinou po 1cm a botičky po půl(2 botičky na 1 skelet). Někdo má řadu 240, 250..290 a někdo 245, 255, …,. P.S2. takže ta menší botička je jen placebo:-)

11.05.2015 22:25:51 #8 

eel

Pokud někomu slezly nehty, tak měl boty málo vytažené/vybrou­šené :)

OK, uznávám, že 240 bota na 260 nohu je už trochu na hraně a radit něco takového „běžnému“ hobíkovi je asi mimo. Spíš jsem tím chtěl říct, že na tak úzkou nohu:

1. nebudou ty „sportovní“ bačkory ve 25, ze které má ceiks65 obavy, pravděpodobně žádná hitparáda (co se týče usazení nohy). IMHO budou po vyšlápnutí trochu volné.
  2. opravdu sportovní boty ve 24 nejsou nesmysl a po úpravách by měly sednout líp, než bačkorovité 25

Pokud někdo s takovou nohou nechce řešit úpravy, nechť si vyzkouší několik co nejužších bot ve 25 – klidně nějaké polozávodní juniorské (předpokládám, že člověk s takovou nohou nebude mít ve většině případů výrazně přes 70kg) a vybere ty, co sednou nejlíp. To je myslím ten správný kompromis.

11.05.2015 22:54:27 #9 

johnycek muž

>> #8, eel, 11. 05. 2015 22:25:51

Chtěl jsem jenom nadhodit, jestli je vůbec k něčemu si takhle pohrávat s botou na úrovni tohoto fóra. Jistě je zde hodně lidí, kteří radí koupit malé a pak upravovat a dokonce to tak i dělají, ale má to smysl? Pomohlo jim to ke zlepšení v lyžování? Apropos zrovna atomic Hawx 100× mi nepřijde jako bota, která by byla určena k nějaké úpravě. Jinak zkušenosti s úzkou nohou nemám spíš naopak(vejdu se tak akorát do 97–98, ale podle mě je největší problém u každého, jak už jsem psal ve fixaci paty. Ta by měla sedět fakt dobře a to podle mě s úzkou nohou až tak moc nesouvisí.

21.12.2015 12:11:56 #10 

ceiks65 muž

Zdravím, znovu se vracím k tomuto tématu. Minulý týden jsem byl vyzkoušet nějaké boty a na moji nohu šířky cca 92 mm mi v podstatě nabízeli jenom závodní lyžáky v cenách 10 000 a výše, což zrovna není moje představa. :-( Nakonec jsem usoudil, že velikost 255 jsou pro mě ideál. Dávali mi zkoušet Ficher Vacuum, Nordicu Dobermann ve 2 modifikacích, pak nějaké dámské Heady s flexí 110 a pak ještě nějaké obyč lyžáky, kdy byl opravdu hodně cítit rozdíl v šířce boty. Potom mi ještě říkal, že Salomony X Lab jsou úzké a že by mi mohly sednout, ale ty už byly bohužel všechny v mojí velikostui fuč, takže jsem je neměl na noze. Ale nyní se mi naskytla možnost mít za necelých 5500 Kč X Laby 110 sezóna 15/16, příp. i verzi 130. Jsou ale z internetu, takže si je nevyzkouším. Jak jsem psal výše, lyžuji sportovně, ale nyní mám papuče. Mám trochu strach, jestli vydržím celý den v takovýchto botách. Raději bych šel do flexe 110. Nebo máte ještě nějaký tip na úzké lyžáky pro sportovního lyžaře? Podle toho co mi říkali v prodejně přicházejí na úzkou nohu v úvahu pouze závodní lyžáky. PS: Ještě jsem přemýšlel o nějakých juniorských botách, ale to jsem pro nízký komín zavrhl.

21.12.2015 13:56:59 #11 

˘Ö˘Krab muž

>> #10, ceiks65, 21. 12. 2015 12:11:56

K tuhosti jen tolik: mezi značkami se liší i u stejného uváděného čísla (takže některá 110 Ti může přijít tvrdší, než jiná 120+), záleží velmi, na jaké lyže a techniku jízdy boty použiješ, nikde jsem si nepřečetl (nebo přehlédl), jak jsi vysoký a kolik Ti ukazuje váha. Nízkým komínům netřeba se za každou cenu vyhýbat, podstatný je ‚fit‘ chodidla. Nastuduj si, co to znamená V-cut úprava komínu.

To, že jsem nelyžař, se snažím už několik let nepříliš úspěšně maskovat psaním příspěvků. Nepomáhá to.

21.12.2015 14:36:39 #12 

ceiks65 muž

Omlouvám se, zapomněl jsem to napsat. Váha cca 65 kg, výška 179 cm. Mám celkem dlouhé nohy k poměru výšky. Někde jsem četl kolik se udává výška ke kolenu, ale nemohu to najít. Lyže mám 166 cm, okolo R16, obyčejné Atomicy. Jezdím dá se říct pouze na sjezdovce, výjimečně mimo ni. Na ten V-cut se mrknu, díky.

21.12.2015 14:54:02 #13 

˘Ö˘Krab muž

>> #12, ceiks65, 21. 12. 2015 14:36:39

Jakkoliv je ošidné radit, tak bych to opravdu viděl na optimálně 100–120. Dobře padnoucí boty by asi, vzhledem k ‚obyčejným‘ lyžím stačily i ty 100, 120+ pro silovou jízdu, větší až velké rychlosti a lepší lyže při nezávodním použití. Připrav se na to, že s dobrými botami teprve poznáš, na jakých lyžích vlastně jezdíš.

To, že jsem nelyžař, se snažím už několik let nepříliš úspěšně maskovat psaním příspěvků. Nepomáhá to.

21.12.2015 15:33:13 #14 

lyznikDT

>> #10, ceiks65, 21. 12. 2015 12:11:56

„Nebo máte ještě nějaký tip na úzké lyžáky pro sportovního lyžaře?“ Mám, pretože mám úzku nohu ako ty a práve som si zadovažoval nové lyžiarky. S tými X-Labmi si to dobre zváž, pretože 1) bez skúšania utrafiť správnu veľkosť bude aj kumšt, no najmä 2) čo pozorujem, časť z užívateľov fóra, čo si tu vybrala nejaké ultra-raceové modely a podstúpila tortúru úprav na mieru s frézovaním atď. tak síce nakoniec má obuv presne na mieru, no sťažuje sa na to že v nich mrznú ak chcú lyžovať v rekreačnom režime „po celý deň“. Vzhľadom na tvoje telesné parametre tipujem že by si bol kandidátom stať sa jedným z nich. Šiel by som tou cestou len v prípade ak by som lyžoval spôsobom že doba zjazdu z kopca hrá rolu rádovo v sekundách alebo skôr ich desatinách.

Ja som hľadal úzke modely a mal som doma: Tecnica Inferno Heat, tie boli ozaj veľmi úzke a nominálne číslovanie podľa mňa nesedelo, vychádzali reálne menšie. Existuje aj obdobný model Inferno Blade. Tipoval by som že obdoba 26,5 v UK číslach ti možno sadne. Ďalej už sa nerobia ale boli úzke a niekde ešte nájdeš Atomic Burner – tiež vychádzajú čosi menšie aj keď sú máličko širšie než Tecnica. Na Teba by asi aj boli 26,5. Oboje sa mi zdali k daným cenám slušné voľby no vrátil som ich. Pohľadaj ešte Fischer RC4 Soma 120/130 staršie modely nájdeš všelikde, stoja za vyskúšanie. Číslovanie zodpovedalo realite, šírka asi ako tie Atomic Burner. Ja som nakoniec skončil pri Head Raptor RS 115. Tie sú šírkou niečo medzi tými Atomic Burner a Tecnica Inferno. Ja som si ich nevybral úplne natesno, chcem lyžovať prípadne aj v zime :) a normálnych lyžiarskych ponožkách bez omŕzania prstov.

Racing-Pflug-Style-umsÜberleben-Dream Team

21.12.2015 16:20:55 #15 

˘Ö˘Krab muž

>> #14, lyznikDT, 21. 12. 2015 15:33:13

Normální lyžařské ponožky jsou ty tenké, aby se to nepletlo. Nacpat do ‚polozávodních‘ bot nějaké zateplené ponožky je skoro rouhání, to, co se složitě nahání výběrem padnoucí boty s maximálním kontaktem tím přijde vniveč. Tato varianta přichází v úvahu maximálně na konci životnosti, když už je botička hodně vyšlapaná a boty slouží jako druhý pár na rekre a do velkého mrazu.
Stejně tak je normální si skelet boty upravit k obrazu svému.

Do seznamu dobrých relativně úzkých bot bych ještě dodal Dalbello Scorpion 110 či jeho nástupce.

21.12.2015 20:25:49 #16 

HonzA_ muž

>> #13, ˘Ö˘Krab, 21. 12. 2015 14:54:02

„Jakkoliv je ošidné radit, tak bych to opravdu viděl na optimálně 100–120“

Já bych čekal (nikdy jsem to vlastnoručně nezkoušel) že bota flexe 120 ve stejné řadě jednoho výrobce potřebuje k ohnutí komínu ve velikosti 255 adekvátně nižší sílu než ve velikosti např. 275. A tak by, podle mne, váha ve výběru flexe boty měla hrát roli jen když je ve výrazném nepoměru k velikosti nohy a případně i k fyzické zdatnosti a způsobu jízdy.

Nebo to vidíš jinak, Krabe?

Teď už je jen otázkou, jestli váha (65 kg) a síla odpovídají v příslušném poměru tak, aby se dalo říct že 120 je cca odpovídající.

22.12.2015 07:24:16 #17 

lyznikDT

ceiks65 – Doplním ešte jednu skupinu alternatív: Lange a ich modely RS (napr. 110) a potom RX (napr. 100) LV a XT (napr. 100) LV; to LV je pri posledných dvoch radoch dôležité (low volume), lebo rad RS má „normálne“ nominálnu šírku 97 mm čo vyhovuje, ale RX a XT ju má 100 mm, preto to LV prevedenie, kde je tento parameter 97.

K X labom (labám :) máš tu nejaký test ak čítaš nemecky: http://www.skiinfo.de/…---skischuhe (+ aj viacero ďalších vhodných kandidátov)

>> #15, ˘Ö˘Krab, 21. 12. 2015 16:20:55

„Normální lyžařské ponožky jsou ty tenké, aby se to nepletlo.“ To nie je pravda, pretože sám vlastním podkolienky určené na lyžovanie a tenké rozhodne nie sú. Možno myslíš nejaké racing prevedenie na 2 hodiny resp. 2 kolá na svahu, nepopieram – je pravdepodobné, že také existujú. No snažiť sa tu budovať nejaké dogmy že lyžiarske ponožky sú len také alebo onaké, to si pokojne nechaj do hospody pre kamošov čo možno videli lyžiarsky vlek v TV.

„Nacpat do ‚polozávodních‘ bot nějaké zateplené ponožky je skoro rouhání, to, co se složitě nahání výběrem padnoucí boty s maximálním kontaktem tím přijde vniveč.“

To je možno tvoje osobné videnie tejto problematiky zužujúce sa na spomienky keď si pôsobil v nejakom lokálne významnom mládežníckom oddieli. Domnievam sa však že 1) ceiks65 nehľadá primárne setup v ktorom stiahne pri jednej resp. dvoch kľúčových jazdách za víkend 0,3 s na najrýchlejšieho súpera, 2) sme svojprávne bytosti s právom zariadiť sa podľa svojho uváženia príp. predošlých skúseností a tvoje videnie nemusíme bezvýhradne akceptovať, no a najmä 3) prečo by nemalo mať logiku práve do športovejšieho modelu, ktorého papuča nemá také izolačné vlastnosti ako najcivilnejšie modely dať lepšie izolujúcu ponožku, keď o ten prenos síl v reále až v takej miere nepôjde, hoci si to poniektorí navrávajú, no podstatne dôležitejší je komfort a schopnosť odlyžovať celý deň. Chalan má 179 cm/ 65 kg, to si nie som istý či si si povšimol… my vyšší štíhli zvyčajne máme sklon trpieť chladom, obzvlášť na perifériách t.j. nohách resp. chodidlách a rukách. Podstatné zlepšenie citu pre ovládanie sústavy topánka-viazanie-lyža získa už tým, že si vyberie správne tvarovanú t.j. užšiu topánku, absolútne nie je podmienkou, aby bola napr. na 260 mm chodidlo veľkosti 255. Do 26,5 dá teplú ponožku – s tou tecnicou čo som spomenul by to bola optimálna kombinácia IMHO pretože tie vychádzajú menšie než čo je nominálne označenie, a sú naozaj úzke a pomerne tvrdé.

„Tato varianta přichází v úvahu maximálně na konci životnosti, když už je botička hodně vyšlapaná a boty slouží jako druhý pár na rekre a do velkého mrazu.“ Zrovna tieto papuče športových modelov sa nemajú ako extra zväčšiť v priebehu užívania v porovnaní s „civilným stredným prúdom“ pretože nemajú toľko materiálu.

22.12.2015 07:52:53 #18 

˘Ö˘Krab muž

>> #17, lyznikDT, 22. 12. 2015 07:24:16

Aby se to nepletlo, to, že někdo marketingově označí ponožky za ‚lyžařské‘ ještě neznamená, že se v nich dá lyžovat a že jsou to ty nejlepší možné. Také několik párů takových mám, jsou vynikající k televizi a do bačkor, když se vrátím vychlazený z kola.
To, že nejlepší je ta nejtenčí možná, je sdílené know-how tohoto fóra. Nejde zdaleka jen o dvě jízdy nebo dvě hodiny na svahu. Pocit subjektivního i objektivního tepla se zdaleka neodvíjí od síly ponožek, dokonalý kontakt s padnoucí botou do značné míry ano. Do nové boty patří klidně dámská silonka ( © ivan viz odkaz na konci), do nové padnoucí boty by tlustá ponožka vůbec neměla vejít. Naopak, tlustá ponožka sice snáz skryje nepadnoucí botu, ale i snáz utlačí krevní oběh.

Mohu Tě uklidnit, i ta nejtenčí botička v echt závodních botách FI 150 hřeje dostatečně, protože při sportovní jízdě si potřebné teplo zkrátka vyrobíš. A docela by ses divil, i tato šlupička se nakonec trochu vyšlápne, zvlášť, pokud má kam.

Mám syna velmi podobných rozměrů, troufám si tvrdit, že nejspíš i s menším množstvím podkožního tuku, jezdí několikátou sezónu právě ve Scorpiích, předtím Head RS, takže o tom něco vím z osobní zkušenosti.

Doporučuji projít si vlákno ZÁKLADNÍ ČÍTANKA VÝBĚRU LYŽAŘSKÝCH BOT, abych nemusel opakovat všechno o nadměrcích atd.

P.S. Stejně, jako Ty tvrdíš, že optimální kombinace je nějaká Tecnica velikosti XY a (tlustá) lyžařská ponožka, mohl bych, na základě vlastní zkušenosti, říct, že nejlepší je příslušně upravená Nordica Dobermann s tenkou společenskou podkolenkou z Lidlu nebo tenkou běžeckou kompresní podkolenkou.
Takhle to bohužel/naštěstí nefunguje, každý si musí najít tu svou kombinaci, jen je davem vyzkoušeno, že některé obecné kombinace jsou zkrátka funkčnější.

22.12.2015 08:08:25 #19 

lyznikDT

>> #18, ˘Ö˘Krab, 22. 12. 2015 07:52:53

Chceš tvrdič, že tenšia ponožka izoluje lepšie než hrubšia? Pretože to by bolo proti akejkoľvek logike. Týmto zároveň netvrdím, že si má ceiks65 do lyžákov obúvať hrubú ponožku, verím, že sa rozumieme.

Venujme sa špecifickému prípadu – ceiks65 má chodidlo 260 mm. Skelety (aspoň v prípade tých tecnica, ale aj pri ďalších) sú spoločné 25/25,5, 26/26,5 atď. Keď si vyberie vhodne úzky model, ktorý napr. pri tecnica vychádza tesnejšie než u ostatných, bude to IMO ideálne a zmestí tam aj prípadne stredne hrubú ponožku.

Vďaka za link, zásady výberu obuvi a špecificky lyžiarskej sú mi jasné. Neviem či sa venuješ napr. skialpinizmu resp. lyžiarskej turistike. Môžem ťa uistiť, že vybrať správne skialpové topánky je rádovo zložitejšie než zjazdárske. V tomto smere sa preto cítim pomerne erudovaný :)

22.12.2015 08:28:19 #20 

HonzA_ muž

>> #19, lyznikDT, 22. 12. 2015 08:08:25

„Chceš tvrdič, že tenšia ponožka izoluje lepšie než hrubšia? Pretože to by bolo proti akejkoľvek logike.“

Ano, zkus to někdy. Naprostý tepelný komfort není to jediné co od lyžáků lyžař potřebuje. A silná ponožka ve velké botě tě zahřeje mnohem méně než silonka v perfektně padnoucí botě.

22.12.2015 08:34:06 #21 

HonzA_ muž

A ještě doplním – to, co opravdu zahřeje, narozdíl od silné ponožky, jsou vyhřívané vložky. Takže jedna z dalších možností je vybírat lyžáky tak, aby se tam vešly.

22.12.2015 08:42:05 #22 

valerius

Pro me, stejne jako pro mnoho dalsich zde, ma nejvyssi prioritu kvalitni polyzovani. A tlustou ponozkou si tohle onu kvalitu dost snizis. Zavisi pochopitelne na mnoha dalsich faktorech (stav lyzare, lyzi, bot). Takze tenka ponozka je pro vetsinu lidi zde takrka nutnost a pokud maji nejake problemy s tepelnym komfortem, tak jsou jine cesty, jak to resit.

Mimochodem, Krab snad neporovnaval izolacni schopnosti tenkych a tlustych ponozek, ale zminil mozne utlaceni krevniho obehu tlustou ponozkou.

Ostatne, kdyby nejvyssi prioritou mel byt komfort, tak se podbizi sedzeni v zupanu na gauci

22.12.2015 08:48:48 #23 

˘Ö˘Krab muž

Potřeby skialpů jsou někde úplně jinde, musí se v nich chodit a technika sjíždění je lehce jiná. Pro čistokrevné sjezdové lyžování a sportovní pojetí opravdu nejlépe vychází (pro chodidlo 260 mm) vybrat skelet 255, používat s nejtenčí dostupnou ponožkou a případně doupravit a dovybavit odpovídající vložkou. To je ověřeno a o tom jsem (nejen já) skálopevně přesvědčen. [Což neznamená, že by se ‚závodně‘ nevešel do skeletů ještě daleko menších. Podstatné je šířkové usazení, délka a výška se doladí. Boty se relativně snadno zvětšují, zmenšování je spíš iluzorní.] Ale pokud bych kupoval někdy skialpy, hleděl bych si vyslechnout rady zkušenějších a znalých z oboru.

Pro skialp by s takto těsnou botou už z principu nepochodil (ani obrazně, ani doslova). Velikost bot je vždycky poplatná účelu. Mám to vyzkoušeno třeba na běžeckých botách, kdy na klusání (kvůli seběhům) potřebuji boty 46 a větší (podle značky, třeba teď zrovna NB 46,5 aka mondo 30cm), normálně chodím většinou v 45, ty mám i na běžky a tretry na kolo, ale přezkáče mi stačí (podle značky) 280–285 mm, tedy o číslo menší – 285 už jsou s lehkou rezervou a minimálními úpravami, 280 by byly lepší, ale potřebují pro komfort víc upravit.
Tak to prostě je, u přezkáčů je nadměrek nežádoucí a lepší je zvětšovat rozumně malou botu. A začínat v nových s nejtenčí ponožkou.

22.12.2015 08:56:29 #24 

˘Ö˘Krab muž

>> #22, valerius, 22. 12. 2015 08:42:05

Zase, řekněme si zcela otevřeně, je obrovský úspěch už to, že si někdo nekupuje boty o dvě až tři čísla větší. A dalším faktorem jsou lyže s vázáním, kdy v levných vázáních jsou při mezním zatížení a nastavené malé vypínací síle a neznámém (pohodlně malém) předpětí značné vůle. O vlastnostech levných a značně opotřebených lyží ve smyslu dokonalého vnímání povrchu a přenosu a uplatnění jemných povelů jezdce si netřeba dělat iluze.
A to zcela pomíjím techniku zatáčení, kdy pro převažující rotační/proti­rotační pokyny je přiměřená vůle v botách celkem vysvobozením (smýkaný oblouk na SL a v plně zapnutých padnoucích tvrdých botách není úplně ono, bez ohledu na použité ponožky).

GAUČINGU ZDAR!!!

22.12.2015 09:23:17 #25 

valerius

>> #24, ˘Ö˘Krab, 22. 12. 2015 08:56:29

Ano ano, velmi otevrene. Ja to jen strucne shrnul v zavorce.

Vime, ze se zde obcas nektere veci zvelicuji (alespon v kontextu tazatele). Nekdy premyslim, nakolik zde davana doporuceni na venovane usili odpovidaji (resp. jak moc presahuje) pozadavkum, schopnostem kazdeho plantaznika, jeho vybaveni a schopnosttem to poznat.

Na druhou stranu, kdyz uz to nekdo zjistuje, tak se mozna vydava smerem vpred a nekde se zacit musi. Ackoliv ani to neni argument pro zvelicovani prinosu konkretnich…prvku.

22.12.2015 09:43:09 #26 

oblouk muž

>> #24, ˘Ö˘Krab, 22. 12. 2015 08:56:29

>> #25, valerius, 22. 12. 2015 09:23:17

Tazatelé a Radilové – to je téma na vlákno! Založím ho.

Nikdy nikdo nikoho nenaučil lyžovat - každej se to musí naučit sám. Dá to ale čím dál víc práce - a bolí to.

22.12.2015 09:48:57 #27 

lyznikDT

>> #22, valerius, 22. 12. 2015 08:42:05 „Pro me, stejne jako pro mnoho dalsich zde, ma nejvyssi prioritu kvalitni polyzovani. A tlustou ponozkou si tohle onu kvalitu dost snizis.“ Hore jasne píšem „Týmto zároveň netvrdím, že si má ceiks65 do lyžákov obúvať hrubú ponožku, verím, že sa rozumieme.“ no asi predsa nie, čiže slovensky hrubá = tlustá… Kvalitu polyžovania asi nezlepšíš keď vo vybrúsených o 2 čísla menších lyžiarkach nevydržíš pri –5 st.C. 2 hodiny ako tu v niektorých opisoch skúseností s upravenými racovými modelmi niektorí „pokročilí“ užívatelia +/- spomínajú.

>> #20, HonzA_, 22. 12. 2015 08:28:19 „A silná ponožka ve velké botě tě zahřeje mnohem méně než silonka v perfektně padnoucí botě.“ Úmyselne zavádzaš a zároveň miešaš hrušky s jablkami. Ja nikomu neodporúčam samozrejme zadovážiť si zbytočne veľkú topánku. No to, čo ty nazývaš „velkou botou“ je v skutočnosti zrejme primerane padnúca a čo nazývaš „pefrektne padnoucí“ je neprimerane malá.

>> #23, ˘Ö˘Krab, 22. 12. 2015 08:48:48 „Potřeby skialpů jsou někde úplně jinde, musí se v nich chodit a technika sjíždění je lehce jiná.“ Ja nikde nepíšem, že má vyberať obuv ako by ju vyberal na skialp, alebo si to niekde našiel? Spomínam to len v súvislosti s vlastnými skúsenosťami s výberom obuvi pre rôzne využitie. Mám množstvo zážitkov spojených aj s výberom obuvi na skalné lezenie, kde sa úmyselne vyberajú menšie než nominálne veľkosti, takže si dovolím tvrdiť, že túto nutnosť resp. nezmyselnosť viem solídne posudzovať.

„Pro čistokrevné sjezdové lyžování a sportovní pojetí opravdu nejlépe vychází (pro chodidlo 260 mm) vybrat skelet 255(…)“ Toto by som vôbec všeobecne neodporúčal, vyslovene len od prípadu k prípadu. Napr. pri tých Tecnica Inferno bude mať pri čísle 255 vnútorná vložka dĺžku cca 253 mm a tam chodidlo 260 mm bez úprav nedostane. IMHO úplna blbosť v porovnaní s tým čo som navrhol. BTW Práve na skialp je mimoriadne dôležité nemať lyžiarky väčšie než čo ako minimum potrebuješ, lebo ti inak zoderú päty pri šlapaní. A to ovládanie lyží optimálne upnutou nohou: na správnom „FITe“ (sedení) sa oveľa viac podieľa napr. priehlavok (čes. asi bérec), priestor okolo prstov takmer vôbec. Preto ma udivuje, že keď sa odvažujete odporúčať konkrétnu veľkosť, nepýtate sa predtým na tvar klenby chodidla užívateľa, čo je smerodajné – napr. downsizing pri vysokej klenbe je totiž úplne zbytočný až kontraproduktívny a vyžaduje riešenie zodpovedajúcou vložkou do papuče. Je to nadlhšie a hlavne značne individuálne, no tu sa prezentuje downsizing ako univerzálne riešenie a to je nebezpečný nezmysel.

22.12.2015 10:19:09 #28 

˘Ö˘Krab muž

>> #27, lyznikDT, 22. 12. 2015 09:48:57

Laskavě příště cituj smysl dávající celek, tedy i „nejlépe vychází (pro chodidlo 260 mm) vybrat skelet 255, používat s nejtenčí dostupnou ponožkou a případně doupravit a dovybavit odpovídající vložkou.“
Pro sportovní jízdu není úprava skeletu na míru sprosté slovo, ‚výkonnější‘ modely bot s ní víceméně počítají.

Chápu, že rozumíš výběru skialpových bot, ale nedá se to zevšeobecnit na všechny lyžařské boty. A to, co vychází u skialpu jako malá bota, je pro sportovní sjezdování nejspíš pořád příliš velké, protože nároky na botu jsou úplně odlišné.
U skialpových bot skoro není do čeho sáhnout, zato zdejší DIY bootfiterská komunita má opravdu pěkné a přínosné zkušenosti, o profi- bootfiterech nemluvě.

Tvar klenby chodidla se řeší tvarovanou vložkou (Sidas, Phormtotics), o vysoké klenbě se nezmiňuje, to je problém obrovský, ale nikoliv neřešitelný, ten se primárně řeší výběrem značky/modelové řady – i o tom je tady spousta vláken. Hlavně, i vysoká klenba – náležitě podložená – si zaslouží padnoucí botu.

Bavíme se, doufám, stále o ‚polo-závodních‘ botách, tj. nejvyšších komerčních modelech, označovaných nejvýše jako semi-plug. Na běžnějších komerčních botách je předpoklad úprav menší, proto výrobce „vychází zákazníkům vstříc“ větším prostorem – aby zkrátka bota pasovala na větší škálu nohou. Pak je třeba většinou přistoupit – pro přesný fit – k výběru menšího čísla (fuj, škaredé fit), čímž se kompenzují nadbytky místa v objemu, upravuje se často do délky. A botičky mívají pružnou neoprénovou špičku, která povolí.

Mám také vyzkoušeno na dětech, že pro dobré lyžování je podstatné usazení paty a šířka skeletu, když takto noha dokonale drží, tak se půlcentimetr nadměrné délky skoro ztratí – ale to se bavím o uzounkých dětských závodních botách a obstojné technice jízdy. A tenounkých ponožkách.
Pokud by snad měl tazatel takové štěstí a boty mu opravdu perfektně seděly kolem kotníku, paty a na šířku vůbec, tak ať si koupí třeba parníky. Ale obávám se, že v běžné komerční nabídce takovéto štěstí mít nebude.

22.12.2015 10:21:14 #29 

HonzA_ muž

„No to, čo ty nazývaš „velkou botou“ je v skutočnosti zrejme primerane padnúca a čo nazývaš „pefrektne padnoucí“ je neprimerane malá.“

Ne. To co chci říct je, že těsně padnoucí bota (ne příliš malá!!!) se silonkou má lepší tepelný komfort než ta samá ve větším čísle (ne příliš velká!!!) tak aby se tam vešla silná (hrubá) ponožka. Toť mé zkušenosti.

22.12.2015 10:23:48 #30 

HonzA_ muž

>> #28, ˘Ö˘Krab, 22. 12. 2015 10:19:09

„„Pro čistokrevné sjezdové lyžování a sportovní pojetí opravdu nejlépe vychází (pro chodidlo 260 mm) vybrat skelet 255(…)“ Toto by som vôbec všeobecne neodporúčal, vyslovene len od prípadu k prípadu.“

Pánové, oba ignorujete doporučení ve výše odkazovaném návodu pro výběr bot. Takže, skeletová metoda a místo za patou vhodně odpovídající požadovanému účelu…

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.

Komerční tipy