Po ktere lyzi?
21.12.2009 13:54:45 #1
Je to docela absurdni dotaz, ale po „vymene nazoru“ v hospode po lyzovani jsem se rozhodl zeptat odborniku… Je to proste, jake je rozlozeni vahy na lyze pri jizde? To znamena kdy a kde jaky pomer? Bylo az neskutecne jak se nase nazory rozchazely, nekdo tvrdil ze pouze po spodni, nekdo 50:50 a nekdo zase ze po horni. Budu rad za kazdy nazor.
21.12.2009 14:15:59 #2
Dotaz je to skutečně divnej, protože neříká to hlavní, při jaké jízdě a jakým stylu. Už vůbec asi nebudeme rozlišovat v jaký fázi oblouku? nebo když jedeš rovně? nebo když zvládáš nějakou krizovou situaci? prostě se na to nedá odpovědět. Co si asi chtěl slyšet, je to že při delších obloucích jsou procenta v oblouku pro spodní lyži (100–70%), směrem ke krátkým obloukům, kde je to spíše (60–50%), u extrémního pojetí funcarvingu je to 0%. Takže si kluci vyberte. T
21.12.2009 19:02:19 #3
Jasne, dik, neuvedl jsem to presne. Slo samozrejme o jizdu v oblouku. Stredni oblouk, stredni sklon kopce. Jasne ze zavisi na situaci, ale prave nase nazory se lisily spise v uplne podstate lyzovani. Nekdo tvrdil ze je snaha o to jet po obou a proto se trenuje jizda na horni, jiny tvrdil zase ze pouze po spodni a horni je pouze na rovnovahu. Casto videna chyba „vecko“ je tedy spusobena spatnym rozlozenim vahy, ale prave jsme nezjistili jestli spise ve prospech horni nebo spodni lyze…
21.12.2009 19:23:22 #4
>> #3, Wartus, 21. 12. 2009 19:02:19
V současném lyžování platí dominantní zatížení vnější lyže. Jsou tu i výjimky, jako je funcarving, ale ty nechme stranou.
To uváděné véčko je právě způsobené přílišným zatížením nohy vnitřní.
21.12.2009 19:28:19 #5
>> #3, Wartus, 21. 12. 2009 19:02:19
Ještě doplnění – je potřeba zatěžovat obě lyže aby stejnoměrně vedly, ale vnější lyže je zatěžována více.
21.12.2009 19:59:06 #6
Obecně lze cokoliv: od 100/0 po 0/100, při letu vzduchem (tzv. bezoporová fáze) i 0/0.
Podíly určuje především záměr jezdce: když bude chtít jet po vnitřní (dnes převládající způsob funcarvingu), pojede po vnitřní. Z hlediska tohoto způsobu jízdy to považuje za „správné“ a „normu“ a je to samozřejmě možné. Naopak v náročném kuloáru bude jezdec takřka přeskakovat ze spodní na spodní a nějaké hrátky s vnitřní ho ani nenapadnou.
Na sjezdovce s vylíčeným zadáním je (zdaleka ne až) současnou většinovou technikou větší zatížení vnější lyže ve většině oblouku. Hovoří pro to více důvodů. Ve druhé části dynamického oblouku po spádnici, když jej „vypustíme“, tedy povolíme vnější, se můžeme těsně před překlápěním na nové hrany dostat až k většímu zatížení končící lyže vnitřní.
Čím menší sklon svahu, tím více bude rozklad „půl na půl“ (menší odstředivá síla). Čím kratší lyže, tím více budeme hledat oporu rozloženou do obou lyží (šířka do určité míry kompenzuje délku), takže na bigfootech pojedeme silně „obounožně“.
Jindy zase budeme potřebovat lyži co nejvíce zatíženou a prohnutou, přeneseme tedy (v určité fázi oblouku) co nejvíce váhy jen na ni (kromě funcarvingu tedy na vnější).
Existují určité důvody ospravedlňující překlopení přes končící vnější = nastávající vnitřní lyži, tedy větší zatížení vnitřní v zahájení. Jsou ale i závažné důvody proti, a tak to není způsob většinový.
Podobně specifické je dominantní až výhradní zatěžování lyže vnitřní (funcarving).
21.12.2009 22:11:16 #7
>> #4,
HonzA_, 21. 12. 2009 19:23:22 Když už jsi to
„V“ načal, tak to zkus vysvětlit lépe. Já myslím toto:
1.Při pasivním postoji vzadu (vystrčený zadek)popř. v záklonu
2.pánvi zablokované na zač. oblouku v protirotaci (to je důsledek)
3.nepokrčeném/pozdně pokrč. vnitřním kolenu (to k tomu většinou také
patří)
4.a při obvyklém pozdním přehranění (přílišné vyjetí do vrstevnice
v malé rychlosti) dochází zákonitě k následujícímu rozložení váhy:
nedokonale zatížená vnější bez špičky (pozdě sic, ale krájí) + pata
dopředu vyjeté vnitřní lyže (nekrájí, hladí a dělá si, co chce). Odtud
to „V“. Schválně si to zkuste podle těch bodů a jste tam jak vyšití.
Je to celkem typická kumulovaná chyba.
Prvotní problém však nebývá (bio)mechanický, ale psychický: nedůvěra
v autokinetiku lyží (pasivní nájezd bez zahranění špiček) ústící
v pozdní nebo žádné vynesení těžiště mimo lyže do oblouku. Třeba mě
někdo vyvede z omylu.
Pokud vám véčko vadí, zkuste je vydávat za znamení vítězství, nebo se
dejte na skoky z můstku, tam jsou za to body navíc.
21.12.2009 22:32:24 #8
>> #7,
Krab, 21. 12. 2009 22:11:16 Krab jako obvykle –
vtipně a poměrně přesně – a téměř úplně. Skoro všechny chyby který dělají vcelku
dobří a již dávno i dobře poučení lyžaři mají svůj původ v jakési
mimo naši vůli jdoucí nedůvěře v to, co přece už dávno a opakovaně
víme – „pánev není nikdy dost vpředu“. Doplním – především
vnější pánev
…
21.12.2009 22:48:49 #9
>> #8,
HOnza, 21. 12. 2009 22:32:24 Bodejť by se ti to
nelíbilo, když je to opsané z tvé učebnice:=))
A co takhle „A“ kolínka? Ty totiž nejde rozhodně vynechat, když už
jsme u těch banálních chyb, které se nám, borcům, stávají tak jednou za
dva, maximálně tři … oblouky.
21.12.2009 23:20:50 #10
>> #7, Krab, 21. 12. 2009 22:11:16
Při 4. vyjetí do vrstevnice už ale jízda po vnitřní „naplocho“ je hlavně důsledkem nutného odhranění a započaté změny hran. Ve vrstevnici přece už nemůžu být kdovíjak zahraněný, tam je nejvyšší čas (de facto už většinou pozdě) zahájit nový oblouk.
To, že je lyžař příliš vzadu (patka „dopředu vyjeté vnitřní“) souvisí i s tím, že vyjetím do vrstevnice prohospodařil možnost zužitkovat energii předchozího oblouku při jeho vypuštění, takže ho už nic nepřeklápí „dopředu nahoru“ (viz nedávná diskuse ad kippen na skiplusu).
Nic proti tomuto dopitvávání, sám ho rád provozuju, ale mně přijde HonzOva stručná odpověď (Nr. 4) úrovni dotazu a účastníků vylíčené polemiky zcela přiměřená.
A nemyslím si, že Krabova (Nr. 7) by to tazateli „vysvětlila lépe“, neboť je už na úroveň dotazu neúměrně složitá.
Tak to alespoň vidím já, ale klidně mějte jiný názor.
22.12.2009 07:22:44 #11
>> #10,
ivan, 21. 12. 2009 23:20:50 Myslím, ne vím, že se
zadkem nad lyžemi a tělem zapomenutým v předchozím oblouku, můžeš
zkoušet zatěžovat vnější jak chceš, stejně to nikam nevede. Tedy
-právě, že „V"ede.
S tou energií máš pravdu, ale, jak si matně vybavuji, právě důsledný
kontrolovatelný (tedy s pozdržením) dojezd do zákl. postoje bývá doménou
instruktorské jízdy pro začátečníky. Z toho plynoucí vynucený
neefektivní způsob zahájení oblouku je nasnadě.
A nevím, co je složitého na vystrčeném zadku a nepokrčeném
kolenu? To pochopí i předškolní dítě. Pokud někdo bojuje s "V“,
zpravidla ještě necítí, kde váhu má, tak je nesmysl mu říkat: zatěžuj
vnější – zvlášť, když to v jeho pozici ani dost dobře nejde. Pravda,
k dřívějšímu přehranění je třeba se poněkud prolyžovat.
22.12.2009 10:28:13 #12
Panove diky za komentare. Nektere jsem musel cist i dvakrat, protoze je to
mozna az moc odborne na me Nejvic se mi asi libi Ivanovo vysvetleni. Pidil jsem se i jinde a je
to pry velice proste. V zavodnim lyzovani je snaha jet co nejvice po spodni a
opak je funcarving, kde se jezdi po horni. Na mirne sjezdovce na slalomkach se
da „instruktorsky“ jezdit po obou stejne. Zahajeni oblouku by ale vzdy melo
zacinat na spodni lyzi. Co se tyce „vecka“ tak mi bylo vysvetleno ze je to
zpusobeno nedostatecnym tlakem na spodni lyzi, coz je presne obracene nez jsem
si ja amater myslel
Tohle
neni z me hlavy, bylo mi to vysvetleno odbornikem
22.12.2009 21:39:20 #13
>> #12, Wartus, 22. 12. 2009 10:28:13
V závodním lyžování jedou závodníci po obou lyžích s tím, že více váhy mají na vnější, ale vnitřní lyže musí být dostatečně zatížená a prohlá, aby v případě potřeby převzala celou váhu, když vnější na nějaké nerovnosti ustřelí. Vnitřní lyže nemůže být příliš odlehčená, protože by byla málo prohlá a neměla by snahu točit a to by dělalo problémy…
23.12.2009 08:29:46 #14
Už se v tom opravdu přehrabujeme příliš „vědecky“. Dotaz byl
jasnej a dotazu adekvátní odpověď dodal HonzA č.4 a 5. No a třeba Mirek
už tu HonzoVu odpověď jen zopakoval a přidal slovo závodní – a to
úplně nadbytečně=nevím proč . Ach jo, to je občas legrace jak tu mudrujem
.
23.12.2009 08:59:55 #15
>> #14, HOnza, 23. 12. 2009 08:29:46
Mě se jen nelíbil tento chybný závěr: " V zavodnim lyzovani je snaha jet co nejvice po spodni"
23.12.2009 09:03:51 #16
>> #15, Mirek, 23. 12. 2009 08:59:55
V závodech (i v tréninku) se nejčastěji „odpochoduje“ z trati po vnitřní, kdy následuje odpočinek vleže na boku.
23.12.2009 09:32:47 #18
>> #15,
Mirek, 23. 12. 2009 08:59:55 No ale ten závěr je
v podstatě správnej – zejména v souvislosti s tím, že celá Wartusova věta zní:
„V zavodnim lyzovani je snaha jet co nejvice po spodni a opak je funcarving,
kde se jezdi po horni.“ Wartus naopak vším co pochytil z diskuse a napsal
do svýho závěrečnýho shrnutí potvrdil, že sdělené pochopil zcela
excelentně !!!!
23.12.2009 09:35:04 #19
>> #17,
Tom_, 23. 12. 2009 09:29:13 Véčko je, když lyže
nejedou ke konci oblouku paralelně, ale když ti ujíždí vnější noha
z oblouku ven – lyže tvočí písmeno V …
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.